Dodaj do ulubionych

"Wrocław-Nasza Duma"

IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.09.05, 15:17
Własnie zauważyłem, że takie hasło jest myślą przewodnią bilbordowej kampanii
wyborczej Bogdana Zdrojewskiego.Oprócz hasła jest jeszcze zdjęcie Wrocka(ja
widziałem Uniwerek widziany z wyspy Piaskowej-nie wiem czy sa inne fotki).
Dla mnie ogromnym zaskoczeniem jest wyłamanie sie B.Z. z ram kampanii PO,
kolorystyki itp.
Jednak zaskoczenie jest na plus!
Obserwuj wątek
    • qbekq Re: "Wrocław-Nasza Duma" 05.09.05, 15:20
      Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Jak fajowo! To ci wydarzenie!
    • kkopytko Re: "Wrocław-Nasza Duma" 05.09.05, 15:33
      > Dla mnie ogromnym zaskoczeniem jest wyłamanie sie B.Z. z ram kampanii PO,
      > kolorystyki itp.

A później proszki się skończyły i kolory trochę przyblakły ale dalej było
      fajnie i pan Bogdan na bilbordzie taki przystojny :)
    • Gość: Bernardynka Re: "Wrocław-Nasza Duma" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 15:47
      Opracowałam nową teorię i zastanawia mnie
      co o niej sądzą użytkownicy forum.
      Otóż twierdzę, że jeśli kiedykolwiek
      kupa (odchody, ekskrementy) nauczy się
      mówić i powie "Wrocław jest piękny, a
      jego mieszkańcom żyje się cudownie", to
      Rafis jako pierwszy pobiegnie do niej
      i przytuli czule szepcząc "Moja Ty droga".

Do Rafisa:
      Wrocław jest, owszem, piękny. Gdzieniegdzie.
      Oprócz tego jest też brzydki.
      Wielu ludziom żyje się dobrze. A wielu
      żyje się strasznie. Nie źle tylko strasznie.
      Bogdan Zdrojewski jest popularny.
      Głównie wśród właścicieli Thyssena.

To pisałam ja, forumowa trollka-lewaczka :)
      • Gość: ! a czy pokazno jak.......? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 16:20
        zdroju jest dobrym socjologiem i tyle
        bylem nim zafascynowany jak wszyscy w 97 roku
        jedyne co zrobil to remont rynku
        jego kadencja senatorska to kompletna klapa i tyle

dudkiewicz jest o niebo lepszy
        a slyszales rafisie jak to pani z. (podobno) chwali sie na imprezach ye jej
        rodzinka jest ustawiona na pokoloenia?

a slyszales jak straz graniczna zatrzymala wozik zony pewnego znanego
        wroclawianina, bo byl kradziony?
        ale to wszystko plotki........
        • Gość: Rafis Re: a czy pokazno jak.......? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.09.05, 20:05
          Gość portalu: ! napisał(a):

> dudkiewicz jest o niebo lepszy

a kto to jest dudkiewicz?

> a slyszales rafisie jak to pani z. (podobno) chwali sie na imprezach ye jej
          > rodzinka jest ustawiona na pokoloenia?
          >
          > a slyszales jak straz graniczna zatrzymala wozik zony pewnego znanego
          > wroclawianina, bo byl kradziony?
          > ale to wszystko plotki........

słyszałem że na placu Wolności rozdają samochody :)

pzdr.
      • Gość: Rutkowski Re: "Wrocław-Nasza Duma" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.05, 16:20
        Bernardynka teraz jesteś kobietą? Wczoraj byłaś na tym forum facetem. Zdecyduj
        się w końcu.
      • map4 Re: "Wrocław-Nasza Duma" 05.09.05, 16:23
        Ludzie, dajcie już Rafisowi spokój.

Apeluję o trochę choć chrześcijańskiego miłosierdzia.
        Wsiedliście na niego, za tych trollów - lewaków, jak na pierwszą burą sukę.
        Nieładnie tak, nieładnie. A nie lepiej przytulić, pogłaskać, smoczka dać ?
        Miłością zwyciężać !

Jak na razie zasklepiacie w nim poczucie odrzucenia oraz podburzacie jego
        wściekłość na ośmielających się nie podzielać oficjalnej linii magistratu. Ja
        wam mówię, że takie nakręcanie spirali nie jest mądre. Jeszcze weźmie nam ta
        spirala i pęknie. Oglądnijcie sobie "Full Metal Jacket" S. Kubricka i zobaczcie
        do czego prowadzi ciągłe znęcanie się nad słabymi psychicznie jednostkami.
        Chodzi mi o postać opóźnionego w rozwoju sympatycznego grubaska, który pod
        wpływem sadystycznego sierżanta przeobraził się w maszynę do zabijania i zabił
        tegoż sierżanta a na końcu siebie.

Apeluję o trochę rozwagi. Jaki jest Rafis, kazdy widzi. Ale wyśmiewać się z
        niego nie przystoi. Zachowujecie się jak banda szkolnych szczeniaków, którzy
        popychają, przewracają i ciągle podstawiają nogę nielubianym lizusom pani
        wychowawczyni. Czas z tego wyrosnąć.

To mówiłem ja, troll-lewak map4 :-)
        • Gość: Bernardynka Re: "Wrocław-Nasza Duma" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 17:25
          > Chodzi mi o postać opóźnionego w
          > rozwoju sympatycznego grubaska

Nie przesadzaj. Rafis ma tylko
          "grube kości".
    • aeea To niemożliwe, poważnie? Wierzyć mi się nie chce 05.09.05, 17:52
    • Gość: Jacek Zdrojewski-to ten z hasłem "człowiek z zasadami" ? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 06.09.05, 07:28
      Zdrojewski - to ten z hasłem "człowiek z zasadami"? Nie widziałem u niego na
      plakacie żadnego Uniwerku. Ale swoją drogą to dużo tych plakatów powiesił.
      Myślę że Zdrojewski na pewno zostanie prezydentem.
      • Gość: Rafis Zdrojewski IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.09.05, 14:05
        jak myślicie ile głosów dostanie tym razem. Poprzednio mimo wygranej SLD(jako
        partii) to Zdrojewski wygrał wybory we Wrocławiu, bodajze 56 tys głosów.
        Chyba teraz będzie z 80 tys głosów?
        • qbekq Re: Zdrojewski - Nie ma lepszego od Zdroja! 06.09.05, 14:07
          Nie ma lepszego od Zdroja! Wszyscy go kochamy tak jak Ty Rafis! Ja myślę że
          otrzyma przynajmniej ze 100 000 głosów!

Rafis! Krzycz razem ze mną!

ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-
          WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI!
          ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-
          WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI! ZDRO-JE-WSKI!
          ZDRO-JE-WSKI!

Rafis!!!!!!! Głośniej krzycz!!!!!!!!!!
          • Gość: Rafis Re: Zdrojewski - Nie ma lepszego od Zdroja! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.09.05, 14:11
            qbekq napisał:

> Nie ma lepszego od Zdroja! Wszyscy go kochamy tak jak Ty Rafis! Ja myślę że
            > otrzyma przynajmniej ze 100 000 głosów!

no w sumie PO ma juz w kraju 38% a we Wrocku pewnie 50%. Wszystko jest realne.
            >
            > Rafis! Krzycz razem ze mną!

Wybacz ale krzyki pozostawie lewakom a własciwie nie krzyki a szczekanie bo psy
            szczekaja a karawana jedzie dalej :)
            • qbekq Re: Zdrojewski - Nie ma lepszego od Zdroja! 06.09.05, 14:15
              Rafis ja też kocham Zdroja! Jak go zobaczymy to zaczniemy piszczeć i obiecaj mi
              że rzucisz mu swój stanik! Niech wie że go kochamy! A teraz krzycz, krzycz!!!
              • Gość: niech zakwitnie tysiac kwiatow niech (co?tam) tysiac mysli! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 14:31
                tak milion glosow na zdroja

facet wyremontowal rynek i nic poza tym
                miasto rozwoj zawdziecza Rafalowi Dutkiewiczowi
                ktory niestety jak wszystko wskazuje nie bedzie ubiegal sie o 2 kadencje
                po prostu ma dosyc dworskich gierek

podkrazone oczy zdroja i ten jego image wodza na barykadzie(albo tamie) to
                socjologia na ktora wielu w tym ja dalismy sie nabrac

a kto notorycznie lamie przepisy bujajac sie po miescie swoim lux-wozem dw
                ooo1?

a czyja malzonka po pijaku opowiada na imprezach jak to jej rodzinka jest
                ustawina na 4 pokolenia
                a czyja malzonka wtraca sie do wszystkiego ,od kultury po zarzadzanie miastem?

do kogo nalezy wyspa slodowa?

Rafis, oczu nie masz?
                wszyscy kochamy nasze miasto ale nie tedy droga.

wrobelki cwierkaja ze Rafal D. moze po wyborach wyladowac w warszawce a nam
                dadza zdroja

ja tylko mam nadzieje ze "D?ugi" zostanie na nastepna kadencje i ze niek nie
                uszczesliwi nas zdrojem na kilka lat.

rafis, fajny z ciebie gosc, ale nie przesadzaj, prosze cie i mysl logicznie.

ps. oczywiscie fakty z zycia zdroja i malzonki to tylko niesprawdzone plotki
                • qbekq Re: tysiac kwiatow niech (co?tam) tysiac mysli! 06.09.05, 14:33
                  Bzdury gadasz! Takiego fajnego Zdrojewskiego jak ma Wrocław nie ma żadne inne
                  miasto!
                  • qbekq Re: tysiac kwiatow niech (co?tam) tysiac mysli! 06.09.05, 14:34
                    A widziałeś jego bilbord? To jest sztuka! I te kolory! Yeeeeeeaaaaaaa.....!
                • Gość: Rafis Re: tysiac kwiatow niech (co?tam) tysiac mysli! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.09.05, 14:44
                  Gość portalu: niech zakwitnie napisał(a):

> tak milion glosow na zdroja
                  >
                  > facet wyremontowal rynek i nic poza tym

bez przesady, to właśnie Zdrojo stworzył wrocławską tożsamość a bez tożsamości
                  nie ma marki! Teraz dopiero budujemy swoja markę m.in. dzięki Dutkiewiczowi.

> miasto rozwoj zawdziecza Rafalowi Dutkiewiczowi

Nie przecze :)

> ktory niestety jak wszystko wskazuje nie bedzie ubiegal sie o 2 kadencje
                  > po prostu ma dosyc dworskich gierek

Myśle, że będzie i taka mam nadzieję. Jeszcze ma sporo do zrobienia.

PS. Plotek nie komentuję bo sa dośc głupie :) Ale tak wogóle to dzięki z ajakiś
                  normalniejszy głos. Poza tym celem tego wątku było zupełnie cos innego. Po
                  prostu zauważyłem, że Zdrojo prowadzi inna kampanie niż sama PO. Jednak żadnego
                  komentarza na ten temat się nie doczekałem.
                  Umyślnie dałem taki tytuł bo wiem, że na tym forum dając tytuł pozytywny zaraz
                  posypią się same bluzgi lokalnych prostaczków.
                  Swoją drogą ludzie dajcie spokój przeciez to forum nie ma żadnego przełożenia
                  na wybory-tego forum juz nikt nie czyta własnie przez kilku trolli którzy
                  zasmiecaja każda dyskusję swoimi intelektualnymi odchodami.

pozdrawiam i zapraszam do poważniejszej dyskusji. Moż ebyc nawet o tym co
                  zrobił Zdroju z aswojej kadencji.
                  • qbekq Re: tysiac kwiatow niech (co?tam) tysiac mysli! 06.09.05, 14:45
                    Rafis przecież pisałeś że już sobie idziesz.
                • Gość: Prokurator Re: tysiac kwiatow niech (co?tam) tysiac mysli! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.09.05, 16:17

> tak milion glosow na zdroja
                  >
                  > facet wyremontowal rynek i nic poza tym
                  > miasto rozwoj zawdziecza Rafalowi Dutkiewiczowi
                  > ktory niestety jak wszystko wskazuje nie bedzie ubiegal sie o 2 kadencje
                  > po prostu ma dosyc dworskich gierek
                  >
                  > podkrazone oczy zdroja i ten jego image wodza na barykadzie(albo tamie) to
                  > socjologia na ktora wielu w tym ja dalismy sie nabrac
                  >
                  > a kto notorycznie lamie przepisy bujajac sie po miescie swoim lux-wozem dw
                  > ooo1?
                  >
                  > a czyja malzonka po pijaku opowiada na imprezach jak to jej rodzinka jest
                  > ustawina na 4 pokolenia
                  > a czyja malzonka wtraca sie do wszystkiego ,od kultury po zarzadzanie miastem?
                  >
                  > do kogo nalezy wyspa slodowa?
                  >
                  > Rafis, oczu nie masz?
                  > wszyscy kochamy nasze miasto ale nie tedy droga.
                  >
                  > wrobelki cwierkaja ze Rafal D. moze po wyborach wyladowac w warszawce a nam
                  > dadza zdroja
                  >
                  >
                  > ja tylko mam nadzieje ze "D?ugi" zostanie na nastepna kadencje i ze niek nie
                  > uszczesliwi nas zdrojem na kilka lat.
                  >
                  > rafis, fajny z ciebie gosc, ale nie przesadzaj, prosze cie i mysl logicznie.
                  >
                  > ps. oczywiscie fakty z zycia zdroja i malzonki to tylko niesprawdzone plotki

Uważaj, za pomówienia można trafić do więzienia, a ty nie jesteś anonimowy, jak
                  ci się zapewnie wydaje.
                  • Gość: niech zakwitnie prokurator.hehehehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 19:11
                    gdybys sie odrobine znal na prawie
                    wiedzialbys
                    ze
                    moja pisanina nie jest pomowieniem ale cytowaniem anonimowych i nie
                    sprawdzonych oficjalnie poglosek wiec nie musze ich udowadniac przed sadem i
                    nie mozna mnie za to pozwac, prokuratorze buhahaha
                    sa to oczywiscie niesprawdzone plotki nie mojego autorstwa ale kto mi zabroni w
                    nie wierzyc?
            • e-emilka Re: Zdrojewski - Nie ma lepszego od Zdroja! 06.09.05, 14:18
              Rafis ty nie masz jaj... Facetem jesteś? Pytam bo tego nie widać.
              • Gość: Rafis Re: Zdrojewski - Nie ma lepszego od Zdroja! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.09.05, 14:27
                e-emilka napisała:

> Rafis ty nie masz jaj... Facetem jesteś? Pytam bo tego nie widać.

Ty za to masz jaja, czyżby NRD-owska pływaczka? :)
                • qbekq Re: Zdrojewski - Nie ma lepszego od Zdroja! 06.09.05, 14:29
                  Rafis nie flirtuj z panienkami tylko krzycz! krzycz! krzycz!
                  • qbekq Żadna dziewczyna ci nie da tego co otrzymasz od... 06.09.05, 14:31
                    Rafis! Żadna dziewczyna ci nie da tego co otrzymasz od Zdrojewskiego!
        • map4 Re: Zdrojewski 06.09.05, 14:18
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> jak myślicie ile głosów dostanie tym razem. Poprzednio mimo wygranej SLD(jako
          > partii) to Zdrojewski wygrał wybory we Wrocławiu, bodajze 56 tys głosów.
          > Chyba teraz będzie z 80 tys głosów?

Ja myślę, że lekką ręką dostanie 800 tysięcy.
          A jak nie dostanie, to się mu w sprawozdaniu PKW jedno zero dopisze. A co, niech
          chłop ma. Jedno zero to przecież nic, a jak nic należy mu się.
          • Gość: Rafis miodzio IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.09.05, 14:33
            na razie was zostawiam ale mam nadzieje, że nadal będziecie się wpisywać i
            pokazywac prawdziwą twarz... lewicy :)
            • Gość: niech zakwitnie tysiac kwiatow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 14:54
              nie myl glupich lewakow z krytyka faceta ktory wyremontowal rynek
              kompletie zawalil kadencje w senacie
              nie stworzyl zadnej torzsamosci, bo twierdzac tak obrazasz 650 tys ludzi w tym
              miescie.
              rafis, inteligentny z ciebie gosc
              wiec popatrz trzezwo na to kim jest faktycznie zdroju i jego malzonka

jesli nie wierzysz w plotki o wyspie slodowej to sprawdz

mam nadzieje ze dutkiewicz zostanie na 2 kadencje, naprawde
              choc na niego nie glosowalem to doceniam go i szanuje
              zdroju to bedzie wielki krok w tyl.

zdroju dokonal pewnego przelomu + dolozyl wiele socjologii i zbudowal sobie
              wizerunek
              i tyle
              • map4 Re: tysiac kwiatow 06.09.05, 16:58

> jesli nie wierzysz w plotki o wyspie slodowej to sprawdz

Czy możesz rozjaśnić nieco temat ?
                Brzmi jak porządne oskarżenie - przynajmniej w internecie nie znalazłem żadnego
                ogłoszenia o przetargu na wyspę słodową. Jeśli nabyła ją osoba prywatna, to w
                trybie bezprzetargowym.

A może jest to zwykłe oczernianie polityka przez innego polityka, typowe dla
                gorącej fazy kampanii wyborczej ?
            • qbekq Re: miodzio 06.09.05, 15:04

> na razie was zostawiam

Gdzie jest Ola (o la la),
              czy ktos widzial Ole Maj?
              Gdzie jest Ola (o la la),
              czy ktos widzial Ole Maj?
              Nie wie tego nikt, gdzie nocuje,
              czy jej sie spelnil choc jeden cud?
              Ktokolwiek ja zobaczy,
              niech jej powie: "Wroc",
              zanim sie bardziej oparzy.

Kochaly ja wszystkie psy,
              do dzis mam jej pare plyt,
              umiala grac kilka nut,
              ladniejszych nikt nie mial ust...

RAFIS! WRACAJ!
    • qbekq Gdybym był dziewczyną to chciałbym aby Rafis był 06.09.05, 15:14
      Gdybym był dziewczyną to chciałbym aby Rafis był moim chłopakiem. Nikt tak jak
      on nie potrafi kochać i okazywać miłość. Facet z zasadmi. Nic dodać, nic ująć.
      • Gość: Miodzio Re: Gdybym był dziewczyną to chciałbym aby Rafis IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.09.05, 15:32
        Zdrój cnót, czy cnota zdroja?
      • no.logo Tożsamość Wrocławia... 06.09.05, 17:07
        Zdroju "stworzył tożsamość Wrocławia"? Rafis, wybacz, ale dawno nie słyszałem czegoś tak głupiego i nie do obrony w rzetelnej dyskusji. Nigdy, nigdzie i za żadne pieniądze jedna osoba nie stworzy tożsamości jakiegokolwiek miasta.
        Więzi wspólnotowe tworzyły się tutaj na dobre tak od 15-16 lat, a w ich tworzeniu udział miało wiele, bardzo wiele osób i instytucji. Choćby - pierwszy przykład z brzegu - wrocławski dodatek Wyborczej, który, gdy jeszcze był porządną gazetą, przeprowadził wiele świetnych akcji, które pomogły mieszkańcom poczuć więź z tym miastem, a także "stworzyły tożsamość" - czy to wrocławską, czy dolnośląską.

Nie spodziewam się, Rafisie, że odpowiesz na ten post. Kilka miesięcy temu założyłem nawet osobny wątek, by (przepraszając Cię najpierw za kilka uszczypliwości) rzetelnie i normalnie z Tobą porozmawiać - odpowiedzi nie ma do dziś.

Twój ulubiony "lewak" (może też troll?), który - wbrew Twoim teoriom - zagłosuje na Tuska i PO.
        • Gość: wojtek Kilka spostrzeżeń odnośnie Rafisa IP: *.zak.pwr.wroc.pl 06.09.05, 18:22
          Rafis... Hmmmm... Większość rzetelnych informacji (bo przeklejonych żywcem np.
          ze "Słowa Polskiego") na forum Inwestycje kojarzy mi się właśnie z nim. Podobnie
          jak kilka innych stwierdzeń, typu "po co komu tramwaj na Gaj?", te akurat przy
          dyskusji budowy tunelu pod Kazimierza Wielkiego. Chłopak za wszelką cenę
          udowadnia wszystkim że ma rację i nie znosi sprzeciwu. Klasyka gatunku czyli
          "troll" skutecznie zniechęciła mnie do wizytowania forum inwestycje, gdzie
          ostatnio ludzi (w dużej mierze również pan R.) kłócą się np. o trawniki o na
          przebudowanym Grunwaldzkim. Dyskusja tam odbywa się między kilkoma osobami
          (wielu z nich bardzo cenię), ale rację ma zawsze Rafis. No jestem ciekaw, czy
          ustosunkuje się do tego, co piszą o nim inne "trolle"....
          • aeea Re: Kilka spostrzeżeń odnośnie Rafisa 06.09.05, 18:29
            > No jestem ciekaw, czy
            > ustosunkuje się do tego, co piszą o nim inne "trolle"....

Nie licz na to
            • Gość: wojtek Re: Kilka spostrzeżeń odnośnie Rafisa IP: *.zak.pwr.wroc.pl 06.09.05, 18:32
              No.... I zapomniałem o najważniejszym :) Rafis oprócz inwestycji jest
              zafascynowany safari :) Ostatnio na forum "inwestycje" urządzał polowanie na
              żurawie w mieście. To się nazywa lokalny patriotyzm. Rafis - Summer Patrol :)
              • Gość: Jacek Re: Kilka spostrzeżeń odnośnie Rafisa IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 06.09.05, 18:38
                Dobrze że Zdrojewski nie wie kto jest jego fanem bo by się załamał :)
          • Gość: Rafis Re: Kilka spostrzeżeń odnośnie Rafisa IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.09.05, 18:39
            Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Rafis... Hmmmm... Większość rzetelnych informacji (bo przeklejonych żywcem np.
            > ze "Słowa Polskiego") na forum Inwestycje kojarzy mi się właśnie z nim.
            Podobni
            > e
            > jak kilka innych stwierdzeń, typu "po co komu tramwaj na Gaj?", te akurat przy
            > dyskusji budowy tunelu pod Kazimierza Wielkiego. Chłopak za wszelką cenę
            > udowadnia wszystkim że ma rację i nie znosi sprzeciwu. Klasyka gatunku czyli
            > "troll" skutecznie zniechęciła mnie do wizytowania forum inwestycje, gdzie
            > ostatnio ludzi (w dużej mierze również pan R.) kłócą się np. o trawniki o na
            > przebudowanym Grunwaldzkim. Dyskusja tam odbywa się między kilkoma osobami
            > (wielu z nich bardzo cenię), ale rację ma zawsze Rafis. No jestem ciekaw, czy
            > ustosunkuje się do tego, co piszą o nim inne "trolle"....

wojtku o trawniki juz sie nie kłócę bo mam dość :)
            Akurat Ciebie trollem bym nie nzwał chociaz zdaje sie ze mamy odmienne zdanie w
            90% inwestycji np zasadność budowy BUWr. Jednak mam swoje zdanie i go bronie,
            czy to źle? Gdyby inne osoby nie myslały, ż eto one maja racje to by nie było
            kłotni a jednak są. Poza tym jest jeszcze cos takiego jak przekora, z wro2015
            znam sie osobiscie anie przeszkadza mi to kłócić sie z nim na forum i
            zapewniam ze nie zabijamy sie wrealu :)
            Trolli natomiast jest pełno, za wszelką cenę próbuja wszystko zepsuć, ja
            napisze "kwiatek we Wrocławiu" a one na to nie kwiatek tylko gó..(z
            aprzeproszeniem. Prosze wiec troche szerzej spojrzec na ten problem tak jak
            niektórzy szerzej spoglądaja na problem trawników :)
            • Gość: wojtek pudlo: Ja nie jestem z polibudy :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 18:43
              > Akurat Ciebie trollem bym nie nzwał chociaz zdaje sie ze mamy odmienne
              > zdanie w 90% inwestycji np zasadność budowy BUWr

j.w. :))

Aha - i nie pisze nigdy ad personam (czy jak to tam rzymianie mowili) :)
              • Gość: Rafis Re: pudlo: Ja nie jestem z polibudy :)) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.09.05, 19:01

> > Akurat Ciebie trollem bym nie nzwał chociaz zdaje sie ze mamy odmienne
                >
                > > zdanie w 90% inwestycji np zasadność budowy BUWr
                >
                > j.w. :))
                >
                > Aha - i nie pisze nigdy ad personam (czy jak to tam rzymianie mowili) :)

to ja juz nie wiem którym wojtkiem jestes...
                • Gość: wojtek Re: pudlo: Ja nie jestem z polibudy :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 19:45
                  Jestem tym ktorego mial Pan na mysli, ale nie tym, co pisal o Panu kilka postow
                  powyzej :)
                  • Gość: Rafis Re: pudlo: Ja nie jestem z polibudy :)) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.09.05, 19:49
                    ale o so chozi? :)
                    • Gość: wojtek2 Re: pudlo: Ja nie jestem z polibudy :)) IP: *.zak.pwr.wroc.pl 06.09.05, 19:57

> ale o so chozi? :)

O to że nie każdy musi mieć swój własny nick :)
                      • Gość: wojtek Re: pudlo: Ja nie jestem z polibudy :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 20:02
                        nie nie - kazdy ma wlasny - ale one nie musza sie roznic :))
          • Gość: hahaha Re: Kilka spostrzeżeń odnośnie Rafisa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.09.05, 19:10

Większość rzetelnych informacji (bo przeklejonych żywcem np.
            > ze "Słowa Polskiego")

Dowcip roku.
        • Gość: Rafis Re: Tożsamość Wrocławia... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.09.05, 19:03
          miało byc wrocławian tzn pomógł ja stworzyc. Uważasz ze przed 1990 istniałą
          duma zmiasta? Ja wiem ze nie. Dopiero po zmianach wrocławianie uwierzyli ze to
          ich miasto(pomogła powódz) i ze jest piekne.

pzdr.
          • map4 Re: Tożsamość Wrocławia... 07.09.05, 08:12

> miało byc wrocławian tzn pomógł ja stworzyc. Uważasz ze przed 1990 istniałą
            > duma zmiasta? Ja wiem ze nie.

Ile lat miałeś w 1989 roku, żeby autorytatywnie móc stwierdzić, że duma miasta
            za komuny nie istniała ?
            • map4 Re: Tożsamość Wrocławia... 07.09.05, 08:59
              map4 napisał:

> Ile lat miałeś w 1989 roku, żeby autorytatywnie móc stwierdzić, że duma miasta
              > za komuny nie istniała ?

Pytanie dodatkowe: na pewno pamiętasz, o kombatancie, tą dumę maszerujących
              znaną w całej Polsce ulicą Zomo-Strasse oraz regularne ich z milicją
              przepychanki. A pamiętasz, jak nieraz przez bramy na Gaz-platzu nie dało się
              przejść ?
              Dumne za komuny to było miasto, zaprawdę powiadam Ci. Wierzyć mi oczywiście nie
              musisz, ale wystarczy, że zapytasz się Włodka tramwajarza, albo innych, którym
              za te dumne manifestacje wynagrodzenie wypłacano długimi gumowymi pałami.

A pamiętasz, jak naród murem stanął za zielonymi, kiedy pewnej nocy zieloni
              spalili niebieskim ich stara na Żelaznej ? Ależ się wtedy w garnizonie działo.
              WSW dostało szału. Przekopano cały hotel oficerski, winnych oczywiście nie
              znaleziono. Wróble ćwierkają, że było to powodem nieziemskiej kłótni pomiędzy
              szefami obydwu kolorów w centrali. W następujących po "ognisku" dniach można
              było na ulicy zgarnąć od patrolu po zębach za sam uśmiech rzucony mundurowym,
              szczególnie, kiedy na ich widok się wyprostowało plecy i zaczęło na wojskową
              modłę walić butami w chodnik.

Ale przecież Ty i tak wiesz lepiej. Nie było dumy i już. Rafis tak zaordynował.
              • sapere Re: Tożsamość Wrocławia... 07.09.05, 10:41
                Czy można zgadzać się jednocześnie z Rafisem i map4? O dziwo, można!

Otóż zgadzam się z Rafisem w kwestii tego że Bogdanowi Zdrojewskiemu
                zawdzięczamy współczesną wrocławską tożsamość, i że przekuwana ona jest w markę
                naszego miasta przez jego następcę.

Zgadzam się również z wspominkowym wątkiem map4, dotyczącym lokalnych
                highlightów lat 80tych, aczkolwiek nie mają one nic wspólnego ze zjawiskiem, do
                którego odwoływał się Rafis. Sam, jako młody chłopak brałem udział w tych
                wydarzeniach i dla mnie miały one raczej charakter związany z manifestowaniem
                tożsamości niepodległościowej (od jakiegoś czasu nie lubię
                określenia "narodowej"), a nie lokalnej, wrocławskiej...

map4 napisał:

> map4 napisał:
                >
                > > Ile lat miałeś w 1989 roku, żeby autorytatywnie móc stwierdzić, że duma m
                > iasta
                > > za komuny nie istniała ?
                >
                > Pytanie dodatkowe: na pewno pamiętasz, o kombatancie, tą dumę maszerujących
                > znaną w całej Polsce ulicą Zomo-Strasse oraz regularne ich z milicją
                > przepychanki. A pamiętasz, jak nieraz przez bramy na Gaz-platzu nie dało się
                > przejść ?
                > Dumne za komuny to było miasto, zaprawdę powiadam Ci. Wierzyć mi oczywiście
                nie
                > musisz, ale wystarczy, że zapytasz się Włodka tramwajarza, albo innych, którym
                > za te dumne manifestacje wynagrodzenie wypłacano długimi gumowymi pałami.
                >
                > A pamiętasz, jak naród murem stanął za zielonymi, kiedy pewnej nocy zieloni
                > spalili niebieskim ich stara na Żelaznej ? Ależ się wtedy w garnizonie działo.
                > WSW dostało szału. Przekopano cały hotel oficerski, winnych oczywiście nie
                > znaleziono. Wróble ćwierkają, że było to powodem nieziemskiej kłótni pomiędzy
                > szefami obydwu kolorów w centrali. W następujących po "ognisku" dniach można
                > było na ulicy zgarnąć od patrolu po zębach za sam uśmiech rzucony mundurowym,
                > szczególnie, kiedy na ich widok się wyprostowało plecy i zaczęło na wojskową
                > modłę walić butami w chodnik.
                >
                > Ale przecież Ty i tak wiesz lepiej. Nie było dumy i już. Rafis tak
                zaordynował.
                • map4 Re: Tożsamość Wrocławia... 07.09.05, 11:03
                  sapere napisał:

> Zgadzam się również z wspominkowym wątkiem map4, dotyczącym lokalnych
                  > highlightów lat 80tych, aczkolwiek nie mają one nic wspólnego ze zjawiskiem, do
                  > którego odwoływał się Rafis.

Według mnie mają, i to bardzo wiele wspólnego. Comiesięczne marsze oooops -
                  zadymy - odbywały się tylko w okolicach zajezdni MPK. Przypominam o radosnej a i
                  surrealistycznej działalności Komendanta Twierdzy Wrocław. Widzicie, o ile
                  Polskę nazywano najweselszym barakiem w obozie, o tyle Wrocław można było nazwać
                  najweselszym pokojem w baraku. To było coś. Wrocław za komuny choć szary, to i
                  tak był mniej szary niż reszta peerelu. To jest coś, czego Rafis bądź nie
                  pamięta, bądź nie akceptuje. Stawiam na świadome odrzucenie historii, gdyż
                  inaczej gloryfikacja jednostek zadzierająca w jego przypadku czasami o ich kult
                  musiała by się dzielić domniemaną wyjątkowością miasta z niesłusznymi dzisiaj
                  byłymi opozycjonistami. Dlatego też zawłaszczanie wzrostu samoświadomości
                  Wrocławian i przypisywanie jej jednemu magistrackiemu kacykowi jest tak żarliwie
                  przez Rafisa bronione. Bez niej dla Zdroja na pomniku miejsca nie ma.

>Sam, jako młody chłopak brałem udział w tych
                  > wydarzeniach i dla mnie miały one raczej charakter związany z manifestowaniem
                  > tożsamości niepodległościowej (od jakiegoś czasu nie lubię
                  > określenia "narodowej"), a nie lokalnej, wrocławskiej...

Różni ludzie różnie to odbierają. Na tle mizerii opozycji chociażby warszawskiej
                  regularne zadymy we Wrocławiu były naszym wyznacznikiem. A nawet (np. w moim
                  przypadku) powodem do dumy. Oczywiście, że nie uczono wtedy w szkołach o
                  lokalnym patriotyźmie, lecz nie oznacza to wcale, że ludzie go nie odczuwali.

W Warszawie byli opozycjoniści a we Wrocławiu opozycja. Taka mała, a jak wiele
                  znacząca różnica ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka