IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 13:19
Nie wiem czy ten wątek był poruszany na wrocławskim forum, jeśli tak to może
warto do niego powrócić! Faktem jest to, że Wrocław nie ma przerażająco
dużej ilości mieszkańców, ale i tak linie dowożące mieszkańców na duże
blokowiska jak Kozanów, Gądów czy Nowy Dwór są w godzinach szczytu bardzo
przepełnione no i podróż trwa średnio ok. pół godziny. Wydaje mi się, że przed
dzień prawdopodobnej organizacji światowej wystawy Expo powinniśmy pomyśleć o
możliwości budowy podziemnej kolei, która bardzo przydałaby się podczas wystawy
(chyba władze wrocławia nie będą wozić zagranicznych turystów tramwajem linni 3
lub 10 na tereny wystawy), jak i po niej ( Nie wątpliwie wystawa Expo
przyciągnie wielu ludzi którzy zechcą osiedlić się w naszym mieście). Musimy
pamiętać o tym, że obecne nieużytki, które przeznaczone są pod budowę
ewentualnych terenów wystawowych po zakończeniu Expo staną się terenami
zamieszkałymi tak jak Gądów czy Nowy Dwór, nie wyobrażam sobie żeby tych ludzi
dowoziły do centrum stare dwu wagonowe tramwaje! Dlatego warto było by
zainteresować sie teraz budową metra we Wrocławiu!
Obserwuj wątek
    • roberto65 Re: METRO 22.09.01, 13:28
      Witam Kaju - nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, ze Wrocław z racji
      połązenia nad Odrą i jej kanałami oraz licznymi dopływami posiada bardzo
      niekorzystne warunki do budowy nie tylko metra, ale nawet parkingów podziemnych
      i wiecej niz jednej kondygnacji podziemnej w obiektach na Starym Mieście i
      szerzej w centrum. Po prostu wody gruntowe w naszym mieście są bardzo wysokie i
      ew budowa metra byłaby w naszym mieście 2, a może nawet 3 razy kosztowniejsza
      niż np w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu. Druga sprawa, to, ze Wrocław jest
      bardzo rozciagnięty (jego granice adm), a poza ścisłym centrum osiedla są dość
      od siebie oddzielone. Uważam, ze na razie (w perspektywie najbliższych 20, a
      moze nawet 50 lat nie mamy nawet co liczyć i myśleć o metrze w naszym mieście.
      Myślę, ze rozsądzniejszym rozwiazaniem dla Wrocławia byłaby budowa czegoś w
      rodzaju SZYBKIEGO TRAMWAJU, ew czegoś na wzór niemieckich S-BAHN-ów czyli
      takich podmiejskich i miejskich pociągów (takie coś jak np w Trójmieście).

Pozdrawiam !
      • Gość: Dari Re: METRO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.09.01, 14:01
        roberto65 napisał(a):
        > Witam Kaju - nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, ze Wrocław z racji
        > połązenia nad Odrą i jej kanałami oraz licznymi dopływami posiada bardzo
        > niekorzystne warunki do budowy nie tylko metra, ale nawet parkingów podziemnych
        [..]

No właśnie nie wiem jak z tym jest skoro budynek obecnie kończony na św. Antoniego
        ma kilka kondygnacji w dół.

Zaś co do metra to faktycznie cienko to widzę. Ale już nadziemna kolejka byłaby
        niezłym rozwiązaniem.

pozdrawiam
        Dari
        • roberto65 Re: METRO 22.09.01, 14:06
          Wratislavia Tower, czyli właśnie budynek o którym piszesz na skrzyż Kazimierza
          Wlk i Św Antoniego kosztował (jego budowa) o kilka milionów złoty wie,cej, niz
          gdyby został np wybudowany w Krakowie, Poznaniu czy Warszawie, a to za sprawą
          tego, ze z powodu wysokich wód gruntowych w naszym mieście, przy tak głębokim
          wykopie pod kondygnacje podziemne trzeba było zastosować specjaną technologię
          (dość kossztowną), aby wody gruntowe nie dostawały sie do tych kondygnacji
          podziemnych (to samo było w przypadku budowy Wratislawia Center i Hotelu Dorint
          w kwartale: Św Mikołaja-Kiełbaśnicza-Rzeżnicza), a np Hotel Park przy Drobnera,
          stojący tuż nad samą Odrą został usadowiony na ponad 100 specjalnych palach...

Pozdro !
          • Gość: michał Re: METRO IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 16:28
            Metro we Wrocławiu? Mało realne ,lepiej postawić na budowę nowych lini
            tramwajowych ,modernizację już istniejących i zakup nowoczesnych tramwajów.
    • Gość: bonczek Re: METRO IP: *.pl 22.09.01, 16:27
      Metro to droga i czasochłonna inwestycja.W expo nie wierze bo znam realia ale
      nie zmienia to postaci rzeczy ,że kolej na wzór sbahnów niemieckich z
      powodzeniem mogłaby zdac egzamin w Magicznym Mieście.
      Siec kolejowa jest na tyle rozbudowana ,że przynajniej północną i zachodnia
      częśc miasta tego typu środek transportu mógłby wspomóc w transporcie
      mieszkańców.
      pozdrawiam
      bonczek
      • Gość: Maximus Re: METRO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 17:07
        Metro - ach było by świetnie. Ale we Wrocławiu do tej pory nie ma ani jednego
        nowego tramwaju. Niestety Wrocław nie idzie z rozwojem do przodu (mam na myśli
        komunikację)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka