Dodaj do ulubionych

skrócenie linii 135

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.05, 00:30
A propos istniejącego już wątku. Skrócenie 135 na odcinku pl. Solidarności -
Dw. Główny to oczywista, piramidalna głupota. Jest jednak możliwość skrócenia
trasy tej linii na innym odcinku. Otóż 4 od końca (jadąc z Głównego)
przystanek 135 na Kozanowie (MODRA) oddalony jest o jakieś 100 metrów od
pętli tego autobusu. Jak to możliwe? Pomysł jest genialnie prosty: 135
dokonuje sprytnego manewru okrążając część Kozanowa i, po kilku minutach,
tryumfalnie wjeżdża na pętlę znajdującą się, powtarzam (to ważne): ok. 100
metrów od 4 przystanku od końca. Nie trzeba dodawać, że podróżuje nim wówczas
już tylko garstka hobbystów albo ludzi, którzy z jakichś powodów odwlekają
moment powrotu do domu. Przeważnie jednak 135 przyjeżdża na pętlę zupełnie
pusty. Przedostatni przystanek od pętli dzieli ok. 800 metrów. W obie strony
to ok. 1600m. Nie chce mi się liczyć ile to wychodzi kilometrów w roku, kiedy
to 135 wozi głównie powietrze. A dzieje się tak już od lat. Wystarczyloby
zbudować małą pętle tam, gdzie jest przystanek Dokerska (obecnie
przedostatni), a udałoby się zaoszczędzić parę groszy nikogo nie krzywdząc.
Ale istnieje pewnie mnóstwo ALE i SIĘ NIE DA itd...
Obserwuj wątek
    • leo19 Re: skrócenie linii 135 30.09.05, 01:00
      Hehe, ciekawe co o tym sądzi almac, który od lat śle tu dramatyczne apele o
      zwiększenie ilości autobusów kursujących Dokerską... :)
      • Gość: bres Re: skrócenie linii 135 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.05, 23:36
        Częstotliwość kursów nie ucierpiałaby na tej zmianie.
      • almac Re: skrócenie linii 135 01.10.05, 03:48
        leo19 napisał:

> Hehe, ciekawe co o tym sądzi almac, który od lat śle tu dramatyczne apele o
        > zwiększenie ilości autobusów kursujących Dokerską... :)

Dzięki za pamięć o mnie :), ale róbta co chceta. Dzięki takiej a nie innej
        polityce (między innymi ograniczenie wieczornej częstotliwości 103,127,135 do
        30 minut) ja już sobie odpuściłem KM we Wrocławiu (a zwłaszcza na Kozanowie). W
        najbliższym czasie kupuję samochód i jak dla mnie na Dokerskiej (i w ogóle na
        Kozanowie) można zlikwidować wszystkie linie autobusowe. Zdaję sobie sprawę, że
        przyczynię się do zwiększenia korków, ale wyszło mi, że do pracy będę jechał
        max. 25-30 minut (zamiast obecnych 50-60 minut z przesiadką). Natomiast powrót
        z pracy (ok. 1 w nocy) max. 15 minut zamiast obecnych 60-70 minut nocnymi
        autobusami z Kromera na Kozanów.
        • Gość: koloko Re: skrócenie linii 135 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 10:05
          Zdrada ;)
          Cóż, ja sobie załatwiłem motorower.
          Co nie zmienia faktu, że reszta tak szybko sobie samochodu nie kupi. Obawiam się, że te zmiany jadnek wejdą w życie...
          • wro73 Re: skrócenie linii 135 01.10.05, 10:40
            A ja śmigam piechotą.
            Zawiesili 21 a skomunikowania dobrego nie ma - tak więc starymi skrótami, ale
            piechotą...
            • Gość: ikarus Re: skrócenie linii 135 IP: 213.134.138.* 23.01.06, 11:09
              pomysłem byłoby także puszczenie 135/1/5282 przez łącznik do kozanowa. popieram

-----------------------
              kochajmy ikary tak szybko odchodzą
              • almac Re: skrócenie linii 135 23.01.06, 14:27
                Gość portalu: ikarus napisał(a):

> pomysłem byłoby także puszczenie 135/1/5282 przez łącznik do kozanowa.
                popieram
                >
                To idżmy dalej - 135 skracamy jeszcze bardziej - zamiast do Dworca jechałby
                tylko do pl. Jana Pawła II (a jeszcze lepiej - tylko do pl. Solidarności),
                103 i 403 skracamy np. do Kwiskiej (zagwarantowana przesiadka na tramwaj)
                122 - likwidujemy całkowicie (pokrywa się w 100% z innymi liniami, chcąc się
                dostać np. z Kuźnik na pl. Dominikański mozna sobie podjechać 126 a potem
                przesiąść się na tramwaj)
                132/142 - wracamy do 1 linii- 142 - i skracamy do przystanku "Rynek" (kto
                dojeżdża na Karłowice czy Różankę to ma do dyspozycji tramwaje 0,14/24,15 oraz
                autobusy K,119/319 i 144).
                • Gość: bres Re: skrócenie linii 135 IP: *.magma-net.pl 23.01.06, 17:52
                  Jakie to proste: sprowadzić coś do absurdu...

A ja chciałem tylko poddać pod dyskusję pewien pomysł...
                  Na przeniesieniu pętli 135 na Kozanowie o JEDEN przystanek NIKT nie straci. Z
                  przystanku Modra jest do pętli rzut beretem. Wiem, że budowa nowej pętli (na
                  Dokerskiej) to określone koszty, ale szybko by się zwróciły, bo busy nie
                  nabijałyby pustych wzkm. Nie chcę nikomu nic zabierać ani likwidować (gdzież bym
                  śmiał), dlatego:

>pomysłem byłoby także puszczenie 135/1/5282 przez łącznik do kozanowa. popieram

nie popieram :) Z przystanku przy Górniczej korzysta bardzo dużo ludzi. 135
                  pustoszeje dopiero na Dokerskiej.

• svarte_sjel Re: skrócenie linii 135 23.01.06, 21:01
                    Gość portalu: bres napisał(a):
                    > Na przeniesieniu pętli 135 na Kozanowie o JEDEN przystanek NIKT nie straci. Z

Istotnie.
                    Drobny problem tylko jest w tym, że kierowcy 135 muszą mieć gdzie do kibelka
                    pójść i posiłek zjeść. Czyli oprócz kosztów budowy (które są jakie są, ale są
                    jednorazowe) doszłyby koszty utrzymania drugiego socjalu. A przypomnę jeszcze,
                    że ta pętla i tak
                • Gość: Gość Re: skrócenie linii 135 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.06, 09:33
                  Z tym pomysłem skrócenia trasy 142 to mało z krzesła ze śmiechu nie spadłem, ty
                  chyba nigy nie jeździłeś tym autobusem na i z Różanki.
                  • almac Re: skrócenie linii 135 24.01.06, 15:33
                    Gość portalu: Gość napisał(a):

> Z tym pomysłem skrócenia trasy 142 to mało z krzesła ze śmiechu nie spadłem,
                    ty
                    >
                    > chyba nigy nie jeździłeś tym autobusem na i z Różanki.

Te ograniczenia to była moja mała prowokacja. Wiem, że te połączenia są
                    potrzebne. Tak samo na Kozanowie jest potrzebne nowe połączenie (np. z północną
                    częścią Wrocławia - właśnie z Różanką, Karlowicami czy Kromera) a nie
                    ograniczenia istniejących połączeń (wystarczy, że jakiś czas temu ograniczono
                    częstotliwość 103,127 i 135 po 20.00). :)
                    • Gość: Gość Re: skrócenie linii 135 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 22:08
                      W takim razie wycofuję "oburzenie" :-).
                      Różanka ma niezłe połączenia z centrum, ale jak popatrzę na częstotliwość jazdy
                      autobusów w Warszawie i możliwość dostania się w wiele miejsc
                      bez "upierdliwości" przesiadek to się zastanawiam, dlaczego u nas tego nie
                      podpatrzono. Wiem, ze Wrocław nie Warszawa i ma swoją spefcyfikę, ale warto
                      podpatrywać dobre rozwiązania.
                      • bystrzak2000 Re: skrócenie linii 135 24.01.06, 22:34
                        Gość portalu: Gość napisał(a):

> ale jak popatrzę na częstotliwość jazdy
                        > autobusów w Warszawie i możliwość dostania się w wiele miejsc
                        > bez "upierdliwości" przesiadek to się zastanawiam, dlaczego u nas tego nie
                        > podpatrzono. Wiem, ze Wrocław nie Warszawa i ma swoją spefcyfikę, ale warto
                        > podpatrywać dobre rozwiązania.

W Warszawie trasy i rozkłady autobusów lubią się zmieniać nawet kilka razy w
                        miesiącu, więc też tak różowo nie jest;-)
          • piast9 Re: skrócenie linii 135 23.01.06, 21:36
            Gość portalu: koloko napisał(a):

> Cóż, ja sobie załatwiłem motorower.
            Odpala Ci przy -20°C? ;)
            • koloko2 Re: skrócenie linii 135 24.01.06, 12:18
              piast9 napisał:

> Gość portalu: koloko napisał(a):
              >
              > Odpala Ci przy -20°C? ;)

W sezonie nie ma takich temperatur ;)
              Zimą jestem skazany na km, ale jakoś nie narzekam jak niektórzy, ze zimno :^)
              Na chłodzie (w garażu nieogrzewanym stoi, 5*C) za 3 kopem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka