Dodaj do ulubionych

WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD.....

06.10.05, 19:37
MAM DO WAS WIELKĄ PROŚBĄ CHODZI MI O STARY DOWÓD OSOBISTY (TEN CIEMNOZIELONY)
CZY NA TEN DOWÓD MOŻNA PRZEKRACZAĆ GRANICĘ? CHODZI MI O GRANICE POLSKO-
NIEMIECKĄ, NIEMIECKO-FRANCUSKĄ I FRANCUSKO-HISZPAŃSKĄ. WIELKIE DZIĘKI ZA
EWENTUALNĄ ODPOWIEDŹ.
Obserwuj wątek
    • Gość: daniels2 Re: WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD..... IP: *.media4.pl 06.10.05, 19:41
      Granice polsko-niemiecka napewno mozna przekroczyc sam to robilem kilka tygodni
      temu.
      • Gość: bAkS Re: WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD..... IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.10.05, 20:16
        Czarowniku.. jak nie jak tak... Naście razy przejeżdzałem granice PL/CZ na
        starym dowodzie i jakoś nigdy problemu nikt nie robił.
        PL/D to samo.
    • wielki_czarownik Raczej nie 06.10.05, 19:47
      Do Czech nie wjedziesz na stary dowód. Ale chyba wiele zależy od celnika.
    • pluto10 Re: WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD..... 06.10.05, 19:59
      Dzięki za odpowiedź i jeszcze tylko małe pytanko czy do 26-27 października moja
      przyjaciółka zdąży wyrobić dowód?
      • robak_wroc Re: WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD..... 06.10.05, 23:47
        1. nie drzyj sie tak - pisz malymi literkami
        2. do czech na 1000% na stary dowod mozna wjechac i nic nie zalezy od celnika
        dowod to dowod
        3. moze i sie uda jej wyrobic ten dowod nowy, ale zamiast bzdurne pytania czy
        jej sie uda zadawac, to niech biega do urzedu i zalatwia nowy. sterego jej
        przeciez nie zabiora!
        • Gość: juli Re: WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD..... IP: *.pl 07.10.05, 07:47
          Zwykle na dowód czeka się ok. 1 m-ca, ale jak się pogada, że pilna sprawa to
          może przyśpieszą. Zawsze też można spróbować postarać się o paszport, bo to
          wiem, że można w trybie awaryjnym załatwić w ciągu tygodnia. A na "zielony
          dowód" znajoma była w tym roku w Grecji i zero problemów:)
          • Gość: kach Re: WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD..... IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 07.10.05, 13:49
            Do Anglii też można...Mąż wyjeżdżał i dzwoniliśmy na lotnisko właśnie z tym
            pytaniem.Babka poinformowała nas ,że codziennie odprawiają po kilka osób ze
            starymi dowodami i zero problemów.Pozdrawiam.
            • pluto10 Re: WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD..... 07.10.05, 14:55
              Wielkie dzięki,moja znajoma właśnie jest teraz w COM na Zapolskiej z tym
              zapytaniem. Na stronach MSWIA wyczytaliśmy że można bez problemu po całej UE
              jeździć z tym dowodem. A za duże litery przepraszam.
              • Gość: c# Re: WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD..... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.10.05, 15:38
                Pamiętaj o jednym szczególe. Zdjęcie w starym DO musi być aktualne. A
                interpretacja zależy od odprawiającego Cię czy też koleżankę urzędnika
                (policjanta czy żołnierza SG, a nie celnika - celników od 1,5 roku nie ma na
                granicach). Miałem drobny problem ze starym DO na granicy PL-D - musiałem
                Niemcowi pokazać prawo jazdy z trochę "nowszym" zdjęciem. Pośmialiśmy się razem
                porównując zdjęcia. Ale to tylko raz. Innymi razami - bez problemu. Na pewno
                bezpieczniej wziąć paszport jak się go ma.
                • Gość: c# Re: WIELKA PROŚBA!!! STARY DOWÓD A WYJAZD..... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.10.05, 15:40
                  Aha, i ten dowód wyciągniesz tylko na granicy PL-D. Z Niemiec do Hiszpanii
                  przejedziesz bez kontroli granicznej, a o zmianie kraju poinformuje Cię inny
                  kolor drogowskazów :) Schengen...
    • wielki_czarownik Czyli na stary dowód też? 07.10.05, 17:39
      Ciekawe. Możliwe, że mojego kolegi nie chcieli wpuścić z tego powodu, że było to tuż po wejściu do UE i jeszcze Czesi nie znali dobrze przepisów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka