Dodaj do ulubionych

Dorota (kościół)

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.01, 09:32
Chodzę tu na mszę. Może znajdzie się jednak jakiś hojny sponsor remontu tego
dzieła sztuki? Czy nie uważacie, że zamiast bulić na te idiotyczne fontanny,
recitale i oświetlenia, wypadałoby wyłożyć trochę więcej na rzecz mojej Dorotki?
Nie jestem okrutna, mój pseudonim to tylko tak. Prawdziwy brzmi: Elefantyna
Bubek, ale się nie mieści, podobnie SZuLC&Armand.
Ściskam - Wasza Elefantyna.
Obserwuj wątek
    • Gość: emil Re: Dorota (kościół) IP: 212.244.45.* 04.04.01, 10:46
      Chetnie bym dal, ale chybam nie dosc zasobny, czym nawiazuje do budowniczych
      kosciaola i klasztory, czyli braciaszkow mniejszych franciszkanow.
      Kosciolem sw. Doroty moglyby sie zainteresowac jakies niemieckie fundacje itd.,
      wszak to swiatyni ufundowana przez niemieckich osadnikow.
      Przy okazji: pelne wezwanie tego kosciola, to sw.sw. Dorota, Wacala i Wojciech.
      Dorota - patronka niemieckich osadnikow na Slasku, Waclaw - Czechow, a
      Wojciech - Polakow. Ot, taki symbol slaskiego intiernacijonalizma.
      • Gość: hrabia Re: Dorota (kościół) IP: *.jeleniag.ppp.tpnet.pl 04.04.01, 10:52
        Też bym dał, lecz trzymam na koncie za niezapłacony podatek drogowy
    • Gość: wroclawi Re: Dorota (kościół) IP: 213.195.155.91, 217.96.4.* 04.04.01, 21:47
      ten kosciol to jeden z najwiekszych obiektow sakralnych ze sredniowiecza w
      Polsce - to rarytas, nie rozumiem jak nie mozna znalezc na ten obiekt pieniedzy
      na remont !!! skandal!
      • Gość: Kazio Kosciol Doroty czy Orbita? IP: *.chem.uni.wroc.pl 05.04.01, 08:41
        Zwlaszcza, ze jest w jednym z najlepszych punktow miasta!
        (A moze to jest przyczyna? Moze ktos ma chrapke na ten teren?)
        A mimochodem: pieniadze wladowane w hale Orbita wystarczylyby na pewno na
        zabezpieczenie Doroty oraz rozpoczecie kompleksowego remontu. Czy Wroclaw ma za
        duzo zabytkow? Apeluje do wladz miasta o zdrowy rozsadek.
        Zeby nie bylo nieporozumien: do kosciola nie chodze, religijnie jestem
        obojetny, ale nie jestem obojetny na los zabytkow - obojetne czy sakralnych czy
        swieckich. Jesli potrafimy walczyc jak lwy o zwrot zabytkow ukradzionych po
        wojnie przez Warszawe, to pokazmy lwi pazur i w sprawie ochrony tego, co nam
        zostalo.
    • Gość: karbol Re: Dorota (kościół) IP: 213.76.88.* 07.04.01, 21:14
      Kilka tysięcy ludzi pobierających nauki w Szkole Podstawowej nr 46 przy placu
      Franciszkańskim oglądało przez okna szkoły pocisk artyleryjski wbity w ścianę
      kościoła Doroty i Wacława.
      Kilka tysięcy ludzi odebrało w tym kościele chrzest, komunię i bierzmowanie.
      Może byśmy się w te kilka tysięcy zebrali i uniemożliwili cwaniakom wyburzenie
      terenu przy placu Franciszkańskim (najdroższa ziemia we Wrocławiu). Nie chodzi
      nawet o nasze datki, bo pieniędzy zbyt wiele nie mamy. Mamy dużą siłę
      perswazji. Spróbujmy!
      • Gość: efka Re: Dorota (kościół) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.01, 22:17
        Gość portalu: karbol napisał(a):

> Kilka tysięcy ludzi pobierających nauki w Szkole Podstawowej nr 46 przy placu
        > Franciszkańskim oglądało przez okna szkoły pocisk artyleryjski wbity w ścianę
        > kościoła Doroty i Wacława.
        > Kilka tysięcy ludzi odebrało w tym kościele chrzest, komunię i bierzmowanie.
        > Może byśmy się w te kilka tysięcy zebrali i uniemożliwili cwaniakom wyburzenie
        > terenu przy placu Franciszkańskim (najdroższa ziemia we Wrocławiu). Nie chodzi
        >
        > nawet o nasze datki, bo pieniędzy zbyt wiele nie mamy. Mamy dużą siłę
        > perswazji. Spróbujmy!

Nieszczęściem Doroty był fakt, że z obrony Festung Breslau wyszła prawie
        nietknięta. Przez 50 lat odbudowywano inne kościoły, Dorota ciągle była w "dobrym
        stanie". Nie zauważano zawilgocenia murów, piwnic, destrukcji dachów. Na remont
        pokrycia dachowego potrzeba 3 mln złotych - tyle ile na koncert "boskiego
        Placida" wydał J.O. Prezydent. Tylko tyle i aż tyle...Spytajmy J.O. Prezydenta,
        czy nie ma w planach jakiegoś koncertu "na ratunek Dorocie".
    • Gość: rwt Re: Dorota (kościół) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.01, 23:40
      Z przyjemnością włączę się do akcji wspierajacej. Jestem dyrektorem - głównym
      koordynatorem w firmrmie Sponsoring Service R.W. i z przyjemnoscią chcę
      poinformowaź, ze firma zajmuje sie także działalnościa NON PROFIT, a ta może
      pomóc i w tym miejscu. Pozdrawiam.
      • Gość: karbol Re: Dorota (kościół) IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 09.04.01, 01:00
        Gość portalu: rwt napisał(a):

> Z przyjemnością włączę się do akcji wspierajacej.
        Jestem dyrektorem - głównym
        > koordynatorem w firmrmie Sponsoring Service R.W. i z
        przyjemnoscią chcę
        > poinformowaź, ze firma zajmuje sie także działalnościa
        NON PROFIT, a ta może
        > pomóc i w tym miejscu. Pozdrawiam.

To już będzie nas czterech. Nie mam wprawdzie
        pełnomocnictwa, aby obiecywać jakieś pieniądze (nie mam
        ich zbyt wiele), ale wiem, że ludzka aktywność potrafi
        uruchomić niespodziewanie silne mechanizmy.
        Może byśmy spróbowali porozumieć się z proboszczem tej
        parafii? Jak jeszcze przypomnimy ludziom, ile dobrych
        filmów nakręcono w okolicy kościoła św. Doroty!
        Pozdrawiam i do roboty!

• Gość: Kazio Akcja 'Ratowac Dorote' IP: *.chem.uni.wroc.pl 09.04.01, 08:21
        Poczynajac od wroclawskich gazet (im najlatwiej naglosnic sprawe), az po
        zbiorki uliczne - oto najlepsze metody. W koncu znajda sie pieniadze.
        Ja do kosciola nie chodze, ale zabytek - i to tej klasy i urody - trzeba
        traktowac z szacunkiem.
        No i nie pozwolic na jakis przekret, bo widac wyraznie, ze cos wisi w powietrzu!
    • Gość: Redaktor Re: Dorota (kościół) IP: *.wroc.gazeta.pl 09.04.01, 10:14
      Uprzejmie informuje, ze od ubieglgo roku regularnie pisujemy o sytuacji sw.
      Doroty. Kilkakrotnie ta sprawa goscila na naszych jedynkach. Sw. Dorota to nie
      tylko kwestia ratowania zabytku o ogromnej wartosci historycznej, ale takze
      perspektywa katastrofy budowlanej na Swidnickiej (grozi zawalenie dachu, a jest
      to najwieksza konstrukcja dachowa we Wroclawiu). W przyszlym tygodniu wladze
      miasta beda rozdzielac pieniadze na ratowanie zabytkow i Dorota na pewno cos
      dostanie. Ale to i tak bedzie za malo. Sponsorzy mile widziani. W kosciele
      znajduje sie monument upamiêtniajacy barona Spaetgena, dzielo Mangoldta,
      zabytek najwyzszej klasy. Cuuuudo. I zeby nie bylo watpliwosci - ks. proboszcz
      robi wiecej niz moze. Jest dopiero od dwoch lat, ale gospodaruje znakomicie.
      Redaktorka
      • Gość: rwt Re: Dorota (kościół) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.01, 16:11
        Szanowna Redaktorko, podtrzymuję oczywiście ofertę
        mojej firmy. Z doświadczenia wiem, że patronat mediów
        bardzo pomaga w tego ty[pu akcjach, jeżeli zatem
        gazeta.pl i Gazeta Dolnośląska wspomoże nas patronatem
        może uda nam się nagłośnić sprawę i zebrać trochę
        pieniędzy. Z racji swojej pracy kontaktuję się z
        prezesami wielkich koncernów i jestem przekonany, że
        jest możliwe namówienie ich na udział w ratowaniu
        Św.Doroty. Jeśli widzi Pani możliwość takiej
        współpracy proszę o kontakt sponsoring@sit.pl
    • Gość: q Re: Dorota (kościół) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.02, 14:21
      q
    • rezurekcja Re: Dorota (kościół) 15.04.02, 10:33
      Gość portalu: cruella napisał(a):

> Chodzę tu na mszę. Może znajdzie się jednak jakiś hojny sponsor remontu tego
      > dzieła sztuki? Czy nie uważacie, że zamiast bulić na te idiotyczne fontanny,
      > recitale i oświetlenia, wypadałoby wyłożyć trochę więcej na rzecz mojej Dorotki

1. Zalozmy konto "na remont kosciola sw. Doroty, Waclawa i Wojciecha."
      2. Prasa niech relacjonuje psotepy.
      3. A parafianie swoja droga moga tez sie skrzyknac i przeprowadzic kweste na remont. Mozna tez kwestowac w
      sasiednich parafiach.
      Proboszcz mojej warszawskiej parafii (jestem wroclawianka na emigracji w stolicy) tace z jednej z niedziel
      przeznacza na biezace remonty. Tyle, ze moja warszawska parafia i kosciol maja jedynie 50 lat... I nie sa takie
      ogromne ani zabytkowe.
      5. Co nie znaczy, ze zwalniamy wladze mijejkie z dbalosci o nasze wroclawskie zabytki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka