Dodaj do ulubionych

sterowanie

IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 08.11.05, 21:33
Witam.

Dla fachowcow to pytanie pewnie jest proste.
W jaki sposob sterowane jest podawanie informacji o nastepnym przystanku w
autobusach? Od czasu, od odleglosci? A moze sa rozne sposoby?
Szczegolnie zastanawiam sie nad tym gdy korzystam z MZK w Jeleniej. Tam
informacja o przystanku podawana jest zawsze z duza dokladnosci na wysokosci
tej samej latarni, drzewa czy innego charakterystyczneo punktu. (Przy okazji,
to chyba jedyna rzecz, ktora mozna powiedziec o tamtejszym MZK).

Pzdr
Greg
Obserwuj wątek
    • Gość: perian Re: sterowanie IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.11.05, 21:40
      - otwieranie drzwi
      - przejechany dystans

W przyszłości pozycjonowanie pojazdów przez GPS, jako standard.
      • bystrzak2000 Re: sterowanie 08.11.05, 23:12
        Gość portalu: perian napisał(a):

> - otwieranie drzwi
        > - przejechany dystans
        >
        > W przyszłości pozycjonowanie pojazdów przez GPS, jako standard.

Ja może rozwinę:-) W Volvach 7000,gdzie są zainstalowane wyświetlacze diodowe
        firmy Emtal, działa system GPS, w którym są zapisane współrzędne przystanków.
        Dzięki temu można zmieniać trasę przejazdu i zapowiadanie przystanków nie będzie
        zawierać błędów, tzn. gdy kierowca zmieni trasę i ominie przystanek,
        zapowiadanie się wyłącza, a gdy wróci na trasę komputer to rozpozna i
        zapowiadanie z powrotem włączy. W tym przypadku zapowiadanie jest niezależne od
        otwierania drzwi i przejechanej odległości. W autobusach z systemem inf.
        pasażerskiej Pixela zapowiadanie przystanków odbywa się za pomocą systemu
        pomiaru odległości między przystankami. Gdy autobus zbliża się do przysatnku
        informację wzbudza otwarcie drzwi. Jeśli drzwi nie zostaną otwarte, to po pewnym
        czasie przystanek "przeskoczy". Wadą tego systemu jest to, że zmianę trasy
        trzeba wprowadzać do komputera albo regulować ręcznie w czasie jazdy, co jest
        dosyć uciążliwe.
        • svarte_sjel Re: sterowanie 08.11.05, 23:16
          bystrzak2000 napisał:
          > firmy Emtal, działa system GPS, w którym są zapisane współrzędne przystanków.

Przynajmniej w teorii :^)

Kiepska precyzja rozpiski tych współrzędnych byłą źródłem nad wyraz licznych
          problemów z "gadaczką" w tych wozach na początku ich eksploatacji
          • bystrzak2000 Re: sterowanie 09.11.05, 22:01
            svarte_sjel napisał:

> Kiepska precyzja rozpiski tych współrzędnych byłą źródłem nad wyraz licznych
            > problemów z "gadaczką" w tych wozach na początku ich eksploatacji
    • rw.wro Re: sterowanie ??? 09.11.05, 23:52
      nie ważne, jak system kieruje, skoro babsko nie jadło śniadania i marudzi coś
      pod nosem. śmiać mi się chce, jak słyszę: nastempnny pszystanek ńńfngnińskiego
      • bystrzak2000 Re: sterowanie ??? 10.11.05, 16:54
        rw.wro napisał:

> nie ważne, jak system kieruje, skoro babsko nie jadło śniadania i marudzi coś
        > pod nosem. śmiać mi się chce, jak słyszę: nastempnny pszystanek ńńfngnińskiego

Byłoby dobrze, gdyby było głośno, ale kierowców "ding dong" denerwuje i
        zciszają, że nic w środku nie słychać, stąd takie efekty:-)
        • kolejar Nie słychać 10.11.05, 19:44
          1. Coraz częściej w ogóle nie działa w Volvo 7000, a w tramwajach chyba już
          znikło zupełnie.
          2. W Volvo 7000 w doczepie nie słychać głośniczków, bo totalnie zagłusza je silnik.
          3. We wrocławskich busach (oprócz Volvo 7000) nastąpił generalnie powrót do
          starych, sprawdzonych :) szmat na rolkach w miejsce wyświetlaczy.
          • bystrzak2000 Re: Nie słychać 10.11.05, 22:00
            kolejar napisał:

> 1. Coraz częściej w ogóle nie działa w Volvo 7000, a w tramwajach chyba już
            > znikło zupełnie.
            > 2. W Volvo 7000 w doczepie nie słychać głośniczków, bo totalnie zagłusza je
            > silnik.

Odpowiedź jak wyżej, bo kierowcy (nie wszyscy)zciszają. W tramwajach nie wiem,
            jak jest teraz, ale na zapowiadanie nigdy jeszcze osobiście nie natrafiłem:-)

> 3. We wrocławskich busach (oprócz Volvo 7000) nastąpił generalnie powrót do
            > starych, sprawdzonych :) szmat na rolkach w miejsce wyświetlaczy.

Nieeeee. Powrotu żadnego nie ma. W rolki ze szmatami były od początku wyposażone
            wszystkie Jelcze 120M, M121, M181MB oraz Volva B10MA i tylko te autobusy mają
            rolki, zwane filmami. Natomiast Grabiszyńska w niektórych Ikarach usunęła
            kasetony na deskę z numerem linii na filmy, w celu ograniczenia kradzieży tychże
            desek z numerem na liniach nocnych:-)
            • kolejar Re: Nie słychać 11.11.05, 02:33
              bystrzak2000 napisał:
              > Nieeeee. Powrotu żadnego nie ma. W rolki ze szmatami były od początku wyposażon
              > e
              > wszystkie Jelcze 120M, M121, M181MB oraz Volva B10MA i tylko te autobusy mają
              > rolki, zwane filmami.

Nieee... Jelcze M121, Volva B10MA i B80 miały jako nówki zielone wyświetlacze,
              potem zastąpione tymi śmiesznymi filmami z 3-dzielnym numerem linii.
              A zapowiadanie przystanków w tramwajach spotykałem krótkotrwale w 105-tkach (1
              albo 2 składy - jeszcze nie Trabanty) z Zajezdni Nr VI.
              • Gość: perian Re: Nie słychać IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.11.05, 08:36
                Pozwolę się nie zgodzić, większość Jelczy M121M nigdy nie miało wyświetlaczy,
                ten zaszczyt spotkał tylko kilka autobusów. B10MA także nie miały wyświetlaczy
                tylko inny film (ala łódzkie dechy).
              • svarte_sjel Re: Nie słychać 11.11.05, 08:48
                kolejar napisał:
                > Nieee... Jelcze M121, Volva B10MA i B80 miały jako nówki zielone wyświetlacze,

Nie miały. Jedynym M121 który miał fabrycznie wstawioen wyświetlacze był 9501.
                I jedynym, w którym typ informacji kierunkowej został zmieniony jest 9512
                • kolejar Re: Nie słychać 11.11.05, 16:34
                  Dobra, jako fani busów pewnie lepiej wszystko kojarzycie, bo ja jestem właściwie
                  tylko od pojazdów szynowych :). Ale chyba dobrze pamiętam wyświetlacze w Volvo
                  B80 (chodzi mi o te 3-osiowe jednoczłonowe)? To było, jak na początku prawie w
                  100% obsadzały linię 145.
                  • svarte_sjel Re: Nie słychać 11.11.05, 16:58
                    kolejar napisał:
                    > tylko od pojazdów szynowych :). Ale chyba dobrze pamiętam wyświetlacze w Volvo
                    > B80 (chodzi mi o te 3-osiowe jednoczłonowe)? To było, jak na początku prawie w

Długo się zastanawiałem o co ci chodziło gdy pisałeś "B80"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka