Gość: bzzzz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 23:42 Tylko nie ZIAJKA! Na Boga! Niech sie ktos w koncu obudzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bartollommeo Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.05, 00:30 Znowu Ziajka i zwowu najtańsi, czy to nie dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.ppp.dion.ne.jp 12.11.05, 05:44 "Pod Twa obrone..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Uchowaj Boże przed zarazą, powodzią i Ziajką! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.11.05, 09:38 Może to najtańsza oferta na starcie, ale w dłuższej perspektywie niezawodnie rekorodowa pod każdym względem: terminu, kosztów czy tzw. upierdliwości ogólnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amar| Re: Uchowaj Boże przed zarazą, powodzią i Ziajką! IP: *.wroclaw.mm.pl 12.11.05, 10:20 Juz nie wspomne o jakosci, o ktorej mozna wiele poczytac na forum. A moze by tak zrobic taka mala dywersje spiknac wszystkich nie zadowolonych kierowcow i nie tylko i pojsc i im budy spalic (Ziajka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwazar To teraz tylko 10 lat odwołań i protestów a potem IP: *.os.kn.pl 12.11.05, 12:22 budowa się zacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.05, 12:51 Tylko nie ZIAJKA! Na Boga! Niech sie ktos w koncu obudzi! Zdiku oprztomnij!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 12.11.05, 15:44 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Tylko nie ZIAJKA! Na Boga! Niech sie ktos w koncu obudzi! > Zdiku oprztomnij!!!!! Rozumiem, że nawołujesz do popełnienia przestępstwa, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulek Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.05, 16:14 No błagam!!! Jakiego przestępstwa?? NIe dość już ci z Ziajki narozrabiali????? Wszystko co robili do tej pory spartaczyli!!! Nie wspominając o terminach... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 12.11.05, 18:02 Gość portalu: agulek napisał(a): > No błagam!!! Jakiego przestępstwa?? NIe dość już ci z Ziajki narozrabiali????? Jeśli będą spełniać wymogi przetargu i zaoferują najniższą cenę (to ostatnie już jest prawdą) to nie wybranie ich oferty będzie przestępstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.os.kn.pl 12.11.05, 20:51 A według ciebie opóźnienia i tysiące uchybień praktycznie w każdej realizowanej przez tą firmę inwestycji, przez które potem cierpią mieszkańcy niszcząc sobie zawieszenia poprzez pozapadane studzienki i dziury pojawiające się nawet po kilku miesiącach, za co nie spotykają wykonawcy w zasadzie żadne konsekwencje, jest jak najbardziej w porządku (sądzę że na pewno tak, czytłem bowiem już wiele twoich kompromitujących postów). Nawet w polskim prawie są sposoby które pozwoliłyby na niedopuszczenie takiego wykonawcy do następnych inwestycji, a już zwłaszcza po tym co się działo i dzieje nadal na Wyszyńskiego/Sienkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nm Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 22:26 Nie jest przestępstwem wybór nie najtańszej oferty! Nie tylko cena powinna decydować o wyborze oferenta. W przypadku Ziajki decydującym okazuje się stary układ z czasów gdy Ziajka był kierownikiem w UM/ZDiK. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 12.11.05, 23:36 Gość portalu: nm napisał(a): > Nie jest przestępstwem wybór nie najtańszej oferty! Nie tylko cena powinna Ależ jest gdy cena jest jedynym kryterium :^P I nie, inne kryteria nie są wcale potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 12.11.05, 23:32 Gość portalu: yeti napisał(a): > A według ciebie opóźnienia i tysiące uchybień praktycznie w każdej realizowanej > przez tą firmę inwestycji, przez które potem cierpią mieszkańcy niszcząc sobie Sugerowałbym poparcie tych twierdzeń jakimiś dowodami. Opóźnienia mamy dopiero ostatnio oprzy remontach Wyszyńskiego i Sienkiewicza. > zawieszenia poprzez pozapadane studzienki i dziury pojawiające się nawet po > kilku miesiącach, za co nie spotykają wykonawcy w zasadzie żadne konsekwencje, Tu też na pewno wiesz najlepiej, co? > twoich kompromitujących postów). Nawet w polskim prawie są sposoby które Ja ci naprawdę współczuję. Jeśli brak opluwania wszystkich w koło jest według ciebie kompromitujący to powinieneś się leczyć. > zwłaszcza po tym co się działo i dzieje nadal na Wyszyńskiego/Sienkiewicza. Jak na razie Ziajka prowadzone prace wykonuje zgodnie z projektami, a usterki usuwa prawidłowo. Wybacz, ale to nie są podstawy do wykluczenia z udziału w przetargach. Na wypadek, gdyby to do ciebie nie docierało zacytuję może stosowny fragment Prawa Zamówień Publicznych: Z postępowania o udzielenie zamówień publicznych wyklucza się: 1) wykonawców, którzy w ciągu ostatnich 3 lat przed wszczeciem postepowania wyrządzili szkodę nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, a szkoda ta nie została dobrowolnie naprawiona do dnia wszczęcia postępowania, chyba, że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które wykonawca nie ponosi odpowiedzialności (pozostałe punkty dotyczą upadłości, postępowania karnego, itp.) Miłych przemyśleń anonimie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocai Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.chello.pl 14.11.05, 08:40 svarte_sjel napisał: > Sugerowałbym poparcie tych twierdzeń jakimiś dowodami. Opóźnienia mamy dopiero > ostatnio oprzy remontach Wyszyńskiego i Sienkiewicza. Człowieku, widać, że odpowiadasz za PR w tej firmie. Wymień jakieś zrealizowane inwestycje, które byłyby zrealizowane w terminie lub nie wymagały poprawki w ciągu dwóch lat od ich ukończenia. Wyszyńskiego to odrębna historia. Przetarg był na wyburzenie budynków materiałami wybuchowymi, a nie jak tego dokonano maszynami. Zniszczony budynek mieszkańców, poprzez niumiejętne wyburzenie budynków, a p. Ziajka powiedział, że jak chcą odszkodowania to niech się z nim sądzą. Przejdź się na to skrzyżowanie i przestań pieprzyć głupoty jaki to Ziajka jest the best. Inna sprawa, to że należałoby się przyjrzeć pracy ZDIKu, bo te ciągle najniższe ceny są podejrzane. nocai Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 10:46 > Wymień jakieś zrealizowane > inwestycje, które byłyby zrealizowane w terminie niestety, dotyczy to większosci wykonawców, nie tylko ziajki. i często z przyczyn twz obiektywnych > lub nie wymagały poprawki w > ciągu dwóch lat od ich ukończenia. na to jest gwarancja. i jesli poprawki sa wykonywane w okreslonym w umowie czasie, to raczej nie ma się (prawnie) do czego przyczepić. > Przetarg był na wyburzenie budynków > materiałami wybuchowymi, a nie jak tego dokonano maszynami. słyszałeś że gdzieś dzwonią ale nie bardzo wiesz gdzie .. > Zniszczony budynek mieszkańców, > poprzez niumiejętne wyburzenie budynków, a p. Ziajka powiedział, prawda że ziajko to zlecał i za to winien odpowiadać, ale wyburzała osobna firma i obiektywnie rzecz biorąc trudno za to do ziajki miec pretensje > Inna sprawa, to że należałoby się przyjrzeć pracy ZDIKu, bo te ciągle > najniższe ceny są podejrzane. sugerujesz ze ktos w zdiku otwiera koperty przed otwarciem, czyta ceny i przekazuje je ziajce? przy takich przetargach to raczej nierealne. btw ziajka nie zawsze jest najtańszy - przy klecińskiej był 3 czy 4, a kolejne rozstrzygniecie na ich korzyść wynikało z błędów poprzedników i sprawności prawników konkurencji. aż szkoda ze owi prawnicy nie przeswietlaja tak dokładnie własnych ofert ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.ppp.dion.ne.jp 14.11.05, 16:19 > sugerujesz ze ktos w zdiku otwiera koperty przed otwarciem, czyta ceny i > przekazuje je ziajce? przy takich przetargach to raczej nierealne. Q..a ja wymiekam... Gosciu odrob lekcje i spac, dzisiaj miales dobry dzien. Zostales naiwniakiem roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.11.05, 17:53 > Q..a ja wymiekam... Gosciu odrob lekcje i spac, dzisiaj miales dobry dzien. > Zostales naiwniakiem roku! mówisz to z własnego doświadczenia, czy gdzieś coś od kogoś słyszałeś? a widziałeś kiedyś w życiu dokumentację przetargową? zwłaszcza na takie wielkie przetargi jak budowa mostu ... jezeli uwazasz że mozna w 15 minut dowiedziec się jaka jest cena w ofercie konkurencji (zresztą składanej również w ostatniej chwili) i dopasować do niej wszystkie przeliczenia ... to imo jesteś naiwniakiem roku. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 15.11.05, 10:57 Gość portalu: nocai napisał(a): > Człowieku, widać, że odpowiadasz za PR w tej firmie. Wymień jakieś Jesteś żałosny. I do tego masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
rw.wro przestępstwo!!! ;-) 15.11.05, 15:40 svarte_sjel napisał: > Gość portalu: Andrzej napisał(a): > > Tylko nie ZIAJKA! Na Boga! Niech sie ktos w koncu obudzi! > > Zdiku oprztomnij!!!!! > > Rozumiem, że nawołujesz do popełnienia przestępstwa, tak? tak, oprzytomnienie władz zdiku to poważne przestępstwo zagrożone utratą stołka, oszczędnościami sporych sum pieniędzy i zdymisjonowaniem S_S'a z pozycji naczelnego dupoliza zdiku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claps Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 12:33 JEST NIEWYOBRAŻALNE, ABY TAKI PRZETARG MÓGŁ WYGRAĆ PARTACZ "ZIAJKA" ,KTÓRY JUŻ DAŁ SIĘ WE ZNAKI NA WROCŁAWSKICH INWESTYCJACH.JAK WIDAĆ PO INNYCH KOMENTARZACH NIE JESTEM OSAMOTNOINY W OCENIE TYCH PATAŁACHÓW,ALE TYLKO CZY NASZ ZDiK NA CZELE Z PANIĄ (CZRNE -> BIAŁE) EWĄ MAZUR WRESZCIE ZROZUMIE,ŻE ZA ŻADNĄ C E N Ę NIE MOŻNA DZIAŁAĆ NA SZKODĘ MIASTA... Odpowiedz Link Zgłoś
jlesiecki Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 15.11.05, 06:23 Svarte, Artek Bronicie tu ziajki czy prawidłowości przetargu? My (forumowicze) mamy wskazać bata na ziajkę? Naraził się i w magistracie i w zdiku, niech te instytucje się przyglądają!!! nie biorą za to kasy? by bronić interesów naszych? forumowiczów/mieszkańców? Jeśli oni nic (widocznego) nie robią, to ludziska się wkurzają i czują smarowanie łap. Zdziwieni panowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: 62.29.254.* 15.11.05, 06:37 > Bronicie tu prawidłowości przetargu ----------------------- > My (forumowicze) mamy wskazać bata na ziajkę? jeśli jest jakiś sensowny sposób zgodny z prawem... bo napisanie w specyfikacji ze "firma ma nie nazywac się na z" jest grubą usterką i łatwą do oprotestowania. o ile pamiętam była już we wrocławiu firma wykluczona przez 3 lata z przetargow. ale mocno narozrabiała i były prawne podstawy do takiego kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek jak to się robi w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 09:08 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3015005.html Warszawskie przetargi utykają w sądach Mariusz Jałoszewski 15-11-2005 , ostatnia aktualizacja 15-11-2005 00:42 W poniedziałek Zarząd Dróg Miejskich wycofał się z pilnego remontu estakad na Wisłostradzie przy Lesie Bielańskim. Mogło się do tego przyczynić Miejskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych, które bezzasadnie oprotestowało inwestycję. Tak orzekł w poniedziałek sąd okręgowy - Nie mają sił i możliwości, tylko same pretensje - tak działania tej firmy skomentował wczoraj prawnik ZDM mecenas Zdzisław Mokrogulski. MPRD chciało remontować 30-letnie estakady na Wisłostradzie wzdłuż Lasu Bielańskiego. To pilna inwestycja. Wiadukt się sypie. Latem alarmowała o tym Najwyższa Izba Kontroli. W swoim raporcie wpisała estakady na listę pięciu stołecznych wiaduktów, które trzeba natychmiast ratować. Przetarg na remont estakad ZDM ogłosił wiosną. Planował, że pracę zaczną się najpóźniej na jesieni. Ale MPRD pomieszało szyki - zaprotestowało, gdy jego ofertę ZDM odrzucił. Ratusz: za niedoróbki nie ma referencji Zdaniem ratusza firma nie miała referencji potwierdzających doświadczenie w budowie mostów. MPRD chwalił się bowiem wiaduktami w al. Prymasa Tysiąclecia, na rondzie Zesłańców Syberyjskich, mostkiem nad kanałem prowadzącym do Portu Praskiego i wiaduktem nad torami PKP na Górczewskiej. A ratusz uważa, że te budowy były przeprowadzone niefachowo. Za niedoróbki w al. Prymasa Tysiąclecia żąda kar. - A wiaduktu na Górczewskiej, którym się chwalą, jeszcze nie zbudowali - podkreśla mec. Mokrogulski. - To nieprawda. Zgłosiliśmy pierwszą część wiaduktu, który wybudowaliśmy kilka lat temu. Drugiej jeszcze nie ma, bo ZDM nie dał nam projektu - nie ustępuje Aneta Awtoniuk, rzecznik MPRD. Zmiana przepisów lekiem na protesty Wczoraj sąd okręgowy przyznał rację miastu. Warszawiacy nie mają się jednak co cieszyć: kilka godzin wcześniej ZDM niespodziewanie sam unieważnił przetarg na remont estakad. - Nie możemy zmniejszyć tam ilości pasów ruchu. Nie pozwala na to inżynier ruchu, bo w związku z przebudową Al. Jerozolimskich na Wisłostradzie przez całą dobę mają jeździć tiry - informuje rzecznik ZDM Urszula Nelken. Na remont na Bielanach trzeba będzie więc poczekać blisko dwa lata - tyle potrwa poszerzanie Alej na Ochocie. Chyba że wcześniej uda się skierować tiry poza Warszawę. Nie tylko remont estakad MPRD zahamował swoimi niezasadnymi protestami. Przebudowa Alej Jerozolimskich miała zacząć się już dziewięć miesięcy temu. Odwlekła się właśnie z powodów protestów MPRD. Ta sama firma od miesięcy mozoli się z budową wiaduktu nad skrzyżowaniem Wołoskiej i Marynarskiej oraz budową drugiej jezdni ul. Górczewskiej na Bemowie. Ratusz może wykluczyć niesolidną firmę z przetargów. Ale musi udowodnić w sądzie, że świadomie spartaczyła jakąś inwestycję i miasto poniosło z tego powodu straty. Dlatego ratusz woli zmienić przepisy i uprościć procedury. - Polskie prawo blokuje inwestycje i dotacje unijne. Jest bardziej restrykcyjne niż w Unii Europejskiej - mówi wiceprezydent Warszawy Mirosław Kochalski (do niedawna w ratuszu odpowiadał za zamówienia publiczne). - Nie wyobrażam sobie, żeby ograniczyć firmom prawo do składania protestów. Dzięki temu mogą kontrolować działania inwestora - Anita Wichniak-Olczak, rzecznik Urzędu Zamówień Publicznych do inicjatywy podchodzi z rezerwą. Przyznaje jednak, że protestów jest coraz więcej, bo firmy walczą o zlecenia, czasem celowo blokując inwestycje. Niewykluczone, że MPRD mocno opóźni kolejną ważną inwestycję. Za tydzień sąd orzeknie co dalej z przetargiem na rewitalizację Krakowskiego Przedmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 15.11.05, 11:07 jlesiecki napisał: > Svarte, Artek > Bronicie tu ziajki czy prawidłowości przetargu? Zdrowego rozsądku. Zacytowałem już fragment ustawy dotyczący podstaw wykluczania ofert. Jeśli nie potrafisz czytać to streszczę: trzeba się *bardzo* postarać, żeby się załapać. A Ziajka musiałby być skończonym idiotą, żeby do tego dopuścić. To jedno. A druga kwestia Odpowiedz Link Zgłoś
jlesiecki Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 15.11.05, 15:24 Svarte nie mam problemu z czytaniem, jak i Ty nie masz prawa do zarzucania mi tego. Może jesteś zorientowany, ale chamskie texty ujmują Ci trochę. Nie wiem jaka firma drogowa jest najgorsza. Wiem natomiast, że Ziajka nie ma dobrej sławy, wiem też, że jeśli we władzach miasta, czy ZDIKU siedzą kompetentni ludzie, opierając się na opinii społecznej, pewnie też na własnych doświadczeniach z tą firmą znaleźliby coś, mimo tego, że p. Ziajka napewno nie jest idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 17.11.05, 12:16 jlesiecki napisał: > nie mam problemu z czytaniem, jak i Ty nie masz prawa do zarzucania mi tego. Wskaż mi miejsce, w którym ci to zarzucam. > Może jesteś zorientowany, ale chamskie texty ujmują Ci trochę. Chamskich te_ks_tów w tym watku nie brakuje, ale dziwnym trafem to nie ja je napisałem (nie będę wskazywał palcem kto, zainteresowani sami sobie sprawę zdają...). > Nie wiem jaka firma drogowa jest najgorsza. Wiem natomiast, że Ziajka nie ma > dobrej sławy, wiem też, że jeśli we władzach miasta, czy ZDIKU siedzą "Sława" nie zalicza się raczej do ogólnie przyjętych kryteriów przetargowych. Tym bardziej, że w podejrzanie dużym stopniu jest wygenerowana przez prasę. > kompetentni ludzie, opierając się na opinii społecznej, pewnie też na własnych Zdecydowanie wolałbym, żeby władze miasta, a tym bardziej ZDiK-u sugerowały się opinią ekspertów a nie opinią społeczną. Sugerowanie się tą ostatnią spowodowało już stanowczo za dużo złych decyzji podjętych przez władze miasta. > doświadczeniach z tą firmą znaleźliby coś, mimo tego, że p. Ziajka napewno nie Wykonawcy doskonale znają Prawo o Zamówieniach Publicznych. To już sprawa p. Ziajki i jego prawników, żeby nie było można niczego na nich znaleźć. Możesz być spokojny o to. Odpowiedz Link Zgłoś
jlesiecki Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 17.11.05, 12:33 oto cytuje Ciebie: >Zacytowałem już fragment ustawy dotyczący podstaw wykluczania ofert. Jeśli nie >potrafisz czytać to streszczę: trzeba się *bardzo* postarać, żeby się załapać. Otoz zapewniam ze umiem czytac. Nie trzeba uzywac wulgarnych textow, by kogos zdenerwowac. Moje wejscia na to forum to chwilowe przerywniki w pracy, nie zawsze mam czas wszystko czytac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego 17.11.05, 15:14 jlesiecki napisał: > oto cytuje Ciebie: > >Zacytowałem już fragment ustawy dotyczący podstaw wykluczania ofert. Jeśli No i? W dalszym ciągu nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 12:11 Faktycznie: gdzie się pojawi Zajka to się coś spier..li. Należy ich odrzucać ze wzgledu na fatalna jakość wykonywanych prac. Chyba, że komus zalezy na tym, aby ta a nie inna firma wykonywała takie prace (wiadomo o co chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fazi Re: Przetarg na budowę nowego mostu Warszawskiego IP: *.magma-net.pl 17.11.05, 15:34 kurde a powiedzcie konkretnie co ZIAJKA źle zrobiła??? tylko psioczycie i psioczycie! ps: nie pracuje ani w budownictwie ani w administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
rw.wro z-ziajka 15.11.05, 15:46 ok, czyli do pl. dominikańskiego będę sobie spacerował do domu na piechotę z-ZIAJKA-ny, ale przynajmniej szybciej niż przez korki, które jego firma znów urządzi w tym rejonie, we wrocku... cóż za wspaniały spacer, a ile można zwiedzić po drodze idą na pl. daniłowskiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: z-ziajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:26 wszyscy psioczycie na tego ziajkę, a od czego są inspektorzy na budowie, oni też odpowiadają za jakość wykonanych robót. jeżeli roboty budowlane są nieodebrane przez inspektora to nie ma podstawy do zapłacenia za te roboty. W poszukiwaniu korupcji zwróciłbym uwagę na Inspektorów a nie na zamawiającego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: z-ziajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 16:28 Wreszcie ktoś z logicznym tokiem rozumowania. Do podstawowych obowiązków inspektora nadzoru inwestorskiego (którego w przypadku wroocławskich dróg wyznacza zwykle ZDiK)należy między innymi sprawowanie kontroli zgodności realizacji budowy z projektem i pozwoleniem na budowę, przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej.Na Borowskiej inspektor był ślepy? Czy moż brak mu wiedzy technicznej. Odpowiedz Link Zgłoś