Dodaj do ulubionych

Czy w waszej szkole prześladują za wygląd?

09.10.02, 10:57
Do redakcji zgłosili się ludzie z 28 LO. Mają problem, bo w ich szkole
wprowadzono nowy system oceniania zachowania. Punkty ujemne można dostać np.
za wyjście z budynku szkoły na przerwie. Chłopak w stylu punk podobno
regularnie jest nagabywany przez wicedyrektorkę „ty mi sie nie podobasz!”.
Czy w innych wrocławskich szkołach jest podobnie? Czy to 28 LO to jakiś
wyjątek? Piszcie na forum, jak jest u Was!
Obserwuj wątek
    • moniczkabb Re: Czy w waszej szkole prześladują za wygląd? 09.10.02, 11:05
      Chodzę do 17 LO i nie spotkałam się z prześladowaniami uczniów przez
      nauczycieli. U mnie w szkole są punki, metale. Nikt nie obniża im zachowania za
      to, że ubierają się na czarno lub mają kolczyk w nosie, czy języku. Wydaje mi
      się, że ważne jest zachowanie, a nie wygląd, który nie zawsze świadczy o
      człowieku. Czasem zdażają się teksty nauczycieli, że dziewczyny się oszpecają
      robiąc sobie np. dredy. Ale nie ma to wpływu na oceny.
      Jeśli chodzi o wychodzenie ze szkoły... Nikt nam tego nie zakazuje. W zasadzie
      nie ma jak. Mamy własne boisko, na którym przecież uczniowie mogą przebywać.
      Zaraz obok szkoły jest park, w którym często przesiadujemy na przerwach.
      Dyrektor chciał kiedys naprawić dziurę w płocie i chyba to zrobił, przez jakiś
      tydzień nie mogliśmy przechodzić do parku. Ale wszystko szybko wróciło do
      normy...
      Pozdrawiam :)
      • Gość: cyfer w mojej szkole, to ja przesladuje :) (n/t) IP: 166.114.173.* 09.10.02, 12:00
    • Gość: bobopik Re: Czy w waszej szkole prześladują za wygląd? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.10.02, 13:53
      ja jestem uczniem 8LO juz trzeci rok. nogdy nie spotkalem sie z przesladowaniem
      uczniow za ich wyglad. u mnie w szkole wspolistnieje ze soba kilka subkultur i
      nigdy nikt nikogo nie przesladywal za przekonania. Nie ma tez problemu z
      wychodzeniem na przerwie poza teren szkoly, co wiecej mamy wewnetrzne boisko
      (patio) i tam wszyscy wychodzimy.
      moim zdaniem zachowanie dyrekcji 28LO jest haniebne i wrecz rasistowskie!!!!!
      • nelka Sorki za odejście od tematu 09.10.02, 14:01
        Bobopiku, co z tą powtórką gramatyki z moją córką. Wciąż kogoś szukam. Chyba
        nie przestraszyłeś się? To naprawdę miła osóbka.
        • kinga!!! Re 09.10.02, 14:16
          Chodze do 20LO i nie spotkałam sie z czymś takim...
          chodzą rózni ludzi , indywidualiści, metale, itp. nauczyciele nikogo nie
          przśladują z tego co zauważyłam
          wyjścia poza budynek szkolny ,hm...nawet nie wiem czy ktoś tego pilnuje, w
          koncu szkola to nie wiezienie
          • Gość: redaktor Re: Re IP: *.wroc.gazeta.pl 09.10.02, 16:10

No dobrze.. A co sądzicie o ocenie z zachowania? czy cos takiego jest w ogóle potrzebne? w 28 LO zrobiła sie
            zadyma, bo uczniowie nie chcieli byc oceniani z zachowania wedlug ubioru albo noszenia butów zmiennych!
            Niektórzy uważaja np. że w dzisiejszej szkole musi byc wiecej dyscypliny - np. kurator tak mysli.
            • Gość: rychu Re: Re IP: *.wroc.gazeta.pl 09.10.02, 16:26
              Gość portalu: redaktor napisał(a):

>
              > No dobrze.. A co sądzicie o ocenie z zachowania? czy cos takiego jest w ogóle
              p
              > otrzebne? w 28 LO zrobiła sie
              > zadyma, bo uczniowie nie chcieli byc oceniani z zachowania wedlug ubioru albo
              n
              > oszenia butów zmiennych!
              > Niektórzy uważaja np. że w dzisiejszej szkole musi byc wiecej dyscypliny -
              np.
              > kurator tak mysli.

Jak chodziłem do szkoły, a nie było to tak dawno temu, obowiązywał pewien
              sznyt -raczej nie chodziło się w rozwalonych glanach i podartych dżinsach. I
              dobrze. To, jak się ktoś ubiera, nie powinno może rzutowac na ocenę z
              zachowania, ale w regulaminie szkoły powienien być zapis o ty, jak się uczniowe
              mają ubierać. Nie może byc tak, żeby wszyscy chodzili na kolorowo.
            • Gość: A_G_A Re: Re IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 16:27
              Hmm ja chodze do 18 LO i uwazam, ze ucznoiwie sa zdyscyplinowani, a to ze mamy
              nosic obuwie zmienne- czy to nie jest chory pomusl??? Nawet nie mamy szatni w
              szkole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W zimie kurtki musimy nosic ze soba po klasach, a do
              tego milyby dojsc jeszcze buty????? A poza tym zmiennego obuwia nie ma juz
              nawet w podstawowkach!!!
            • Gość: A_G_A Re: Re IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 16:28
              sorki chodze do 28LO :)
    • ewencja Re: Czy w waszej szkole prześladują za wygląd? 09.10.02, 16:24
      Chodzę do zespołu szkół numer 1. Wyjście prezd szkołą to tradycja każdej
      przewie, są ovchroniarze i ci co palą w skzole (w kiblach) mają przechlapane. U
      mnie w klasie jest sporo subkultur, a w szkole to chyba są wszyscy
      możliwi...NIkomu to nie przeszkadza!
      Aha i jeszce jedno u mnie w skzole miło przyjmuję się "pierwszaków"
      Pozdrawiam
      Ewa
      • Gość: G. 23 gimnazjum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 17:02
        Mój syn chodzi do 23 gimnazjum na Jastrzębiej, obniżenie zachowania min. za
        wychodzenie na przerwie poza szkołę, za przychodzenie za wczesne do szkoły.
        teraz jakas psycho-pani wpadła na pomysl, ze skate'owskie spodnie tez obniżą
        zachowanie, farbowane włosy, malowane paznokcie-jego to nie dotyczy ;-))ale ma
        długie włosy i to już gula...Są tam równi i równiejsi, niektorzy moga zmieniac
        klasy w trakcie roku, na lepsze, inni maja dorzucanych drugorocznych i
        huliganów z innych klas. Dobrze jest być cichym i prawomyslnym, ale ja w domu
        tego nie promuję i syn ma cięzko...
        Dzisiaj psy szukały narkotyków, tzrepali jakiegoś chcłopca, a przeciez bez
        rodziców takich rzeczy nie wolno???? I najzabawniejsze są identyfukatory. Za
        brak na każdej lekcji jest ndst z zachowania, a przeciez to wielokrotne karanie
        za to, że raz się zapomniało??? I te identyfikatory robią sobie sami, bo szkoły
        nie stać. radze spojrzeć jakie zdjęcia pokemony, Lepper, Mao, postacie z Magica
        itp..I to nieprzeszkaza. To jest jakis surrealizm!!!!!
        • Gość: kibic Re: 23 gimnazjum IP: *.lo14.wroc.pl 09.10.02, 17:54
          matka to ty chyba nie jestes majac taki chory jezyk i niestety malo
          skomplikowane spojrzenie na to co dzieje sie w szkole, no ale jezeli juz masz
          taki jezyk i znasz jezyk polski to poczytaj kobieto troche z tym karaniem z
          zachowania . no coz czego jan sie nie nauczy tego jas nie bedzie umial sorki
          maria i marysia hiehie
          • Gość: Akari RE. IP: W3CACHE.verizone.com.pl:* / 10.1.10.* 09.10.02, 18:42
            W zespole szkol nr 3 (w ogole to najglupsza szkola z jaka mialam okazje sie
            spotkac >) nauczyciele maja jakies dziwne fazy. Tam tez cokolwiek w wygladzie
            bylo "nie tak" to juz jakies problemy sie mialo. W mojej niowej szkole (IV LO)
            nie mam z tym problemow. Przeciez nie chodzi o to, zebysmy byli ubrani
            codziennie na "galowo" tylko, zebysmy byli czysci! Komy przeszkadzaja glany,
            dziurawe czy skateowskie spodnie? Kazdy sie ubiera jak chce - byle nie chodzil
            smierdzacy i poplamiony...
            Takie jest moje zdanie.
            • Gość: pejamakleja Re: Byly uczeń wspomina ..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 23:09
              Gość portalu: Akari napisał(a):

> W zespole szkol nr 3 (w ogole to najglupsza szkola z jaka mialam okazje sie
              > spotkac >) nauczyciele maja jakies dziwne fazy. Tam tez cokolwiek w wygladz
              > ie
              > bylo "nie tak" to juz jakies problemy sie mialo. W mojej niowej szkole (IV
              LO)
              > nie mam z tym problemow. Przeciez nie chodzi o to, zebysmy byli ubrani
              > codziennie na "galowo" tylko, zebysmy byli czysci! Komy przeszkadzaja glany,
              > dziurawe czy skateowskie spodnie? Kazdy sie ubiera jak chce - byle nie
              chodzil
              > smierdzacy i poplamiony...
              > Takie jest moje zdanie.
              O.K. a jesli spodnie sa czyste ale maja dziure na " jajach " a ktos chodzi bez
              gaci to co ?????????????????????
    • Gość: Contra Dlaczego w polskich szkolach jest syf IP: proxy / 144.249.86.* 09.10.02, 18:51
      Dlatego ze szkola przestala byc traktowana jako instytucja ktora nalezy powazac
      ale jest pod ciaglym atakiem tzw.kol "liberalnych".Jest to tylko maly przyklad
      ale bardzo wymowny.
      Wyglad zewnetrzny ucznia jest niezwykle wazny dla calego systemu
      nauczania.Jezeli toleruje sie niechlujna odziez i takiez zachowanie to jest to
      tylko poczatek "zjazdu"w dol.
      Nie dziwi mnie ze Gazwyb (zawsze na przedzie pochodu w walce o"sluszna "sprawe)
      podejmuje ten temat, leciutko sugerujac dzieciom ze uwagi wobec ich
      obszarpanego wygladu podchodza pod "przesladowanie".
      No coz takie czasy.Za pare lat kiedy bedzie moda na schludny wyglad Gazwyb
      bedzie gardlowal za karaniem niechlujow.
      • Gość: A_G_A_28 Re: Dlaczego w polskich szkolach jest syf IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 16:48
        Wiesz co powiem ci tylko tyle:
        Ludzie, ktorzy naleza do subkultury (wszystko jedno czy to punki, rasta,
        metale, skate czy nawet skini) uwazaja swoj wyglad za wlasciwy i SCHLUDNY.
        Kazdy czlowiek ma swoj styl i nie powinien nikt sie wtracac do tego jak sie kto
        ubiera! Jezeli komus przeszkadza, ze w szkole jest "ZAKOLOROWO" to niech
        wprowadzi mundurki(tylko niech je zasponsoruje, bo watpie zeby ktos sobie
        sam "to paskudztwo" kupil.
        Jezeli ktos nalezy do subkultury, to raczej nie ma innych ubran i musialby
        nakupic ich troche, zeby chodzic w nich do szkoly( a jezeli komus zostalo tylko
        pare misiecy??????)
        • Gość: Contra Re: Dlaczego w polskich szkolach jest syf IP: proxy / 144.249.86.* 10.10.02, 18:53
          Tylko w jednym masz racje : jezeli szkoly maja wprowadzac uniformy to powinny
          postarac sie o ich dystrybucje.Jezeli trzeba to nawet w postaci darowizny.
          Nie mam zamiaru dyskutowac na temat "subkultur"(?).Na to jest czas i miejsce
          poza szkola a nie tam gdzie sie powinno uczyc.
          Za duzo czasu dzieci poswiecaja na to aby sie odroznic od innych niz na tym po
          co chodza do tej szkoly.
          Mundurki dla wszystkich i wiekszy nacisk na dyscypline.

• morfea Re: Dlaczego w polskich szkolach jest syf 10.10.02, 18:55
            i chłosta...?????
          • Gość: A_G_A_28 Re: Dlaczego w polskich szkolach jest syf IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 21:24
            Hmm nie wiem ile masz lat, ale poglady masz dokladnie jak moja 73 letnia
            babcia... A to jest juz przykre :( bo na pewno nie jestes w jej wieku. Tylko ze
            ona nie JEST RASISTKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: G. Re: Dlaczego w polskich szkolach jest syf IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 10:20
              kto? bo nie Morfea???????????????, ona ma największy luz z tego konserwatywnego
              towarzystawa.....
              • a-g-a-t-k-a Re: Dlaczego w polskich szkolach jest syf 11.10.02, 15:37
                Nie morfea :) To odpowiedz dla Contry
                • Gość: Contra Re: Dlaczego w polskich szkolach jest syf -oj AGA! IP: proxy / 144.249.86.* 11.10.02, 20:16
                  Jestes swietnym przykladem co zlego z polska szkola.Uzywasz slow ktorych
                  znaczenia nie rozumiesz.Wiecej czasu nad ksiazkami mniej na internecie.
                  PS: Twoja babcia to bardzo madra kobieta.
    • Gość: G. 23 gimnazjum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 18:52
      Jeżeli jesteście belframi z tej szkoły to wszystko jest zrozumiałe, ale jeśli
      nie, to przyznam, dziwię się. Przeczytajcie regulamin i zobaczcie jak
      schizofrenicznie jest przestrzegany? A obszukiwanie chłopca przez policję, bo
      pies wywąchał kanapkę z szynką to gruba przesada, czyż nie? Chcecie, by wasze
      dzieci były przesłuchiwane bez wsazej obecności? Czy identyfikator ma słuzyć
      bezpieczeństwu, jeśli każdy robi sobie sam? To diler nark. tez sobie zrobi.
      Dlaczego nie sciga się palaczy, a chłopców w glanach? To nie jest ani logiczne
      ani pedagogiczne...Ważniejsze od inicjatywy i działań róznych jest bycie cichym
      i potulnym, ja Ci ludzie poradzą sobie w naszej rzeczywistości, to wychowywanie
      kalek zyciowych. Dzięki bibu nie tylko szkoła jest i nie jest pepkiem świata...
      • Gość: Tirsa Re: 23 gimnazjum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 19:59
        też uważam, że o akcji szukania narkotyków uczniowie powinni być informowani z
        kilkudniowym wyprzedzeniem... zwłaszcza, jeśli narkotyków szuka pies wyczulony
        na bułki z szynką... rodzice będą mogli przygotować wtedy dzieciom inne drugie
        śniadanie...

i oczywiście, że należy walczyć z paleniem... a ponieważ uczniowie mogą
        wychodzić poza budynek szkoły na przerwach, co niejednokrotnie oznacza wyjście
        poza teren szkoły, nauczyciele powinni pełnić dyżury w całym kwartale ulic
        Gajowickiej, Jastrzębiej, Racławickiej i Sokolej, nie zapominając oczywiście o
        możliwości spaceru uczniów na ulicę Saperów...

i też uważam, że czepianie się, iż na lekcje o 8.00 rano przychodzi
        trzynastolatka w butach na kilkucentymetrowych obcasach, ażurowych rajstopkach,
        sukience z cekinami i wieczorowym makijażem jest gwałceniem wolności jednostki,
        nie mającym absolutnie nic wspólnego z "wychowawczą rolą szkoły"...
    • ladyblue Re: Czy w waszej szkole prześladują za wygląd? 09.10.02, 20:59
      jak dla mnie artykuł to spora przesada, no i to demonizowanie budowlanki "od
      połączenia sie szkół sytuacja sie pogorszyła". zamiast robić aferę z gazetą to
      lepiej byłoby dogadaćsie we własnym gronie. a tak ani to uczniom nie pomoze ani
      reputacji szkoły.
      dopóki ktoś wygląda jak człowiek to nauczyciele sie nie czepiają. odchyły od
      normy zdarzają się wszędzie.
      • Gość: 28LO Re: Czy w waszej szkole prześladują za wygląd? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 17:05
        W naszej szkole tez sie pogorszylo od polaczenia sie szkol!!!!!Do tej pory
        moglismy wyjsc do parku znajdujacego sie po drugiej stronie ulicy, moglismy
        wyjsc do toalety w czasie trwania lekcji(teraz za to sa punkty karne i w
        dodatku przerwy skrocone z 10 minut do 5 - to absurd jazeli jest kolejka do
        toalety, to w ciagu 5 minut troche ciezko!!!)...i wiele tym podobnych sytuacji
        Poza tym ochroniarz byl calkiem mily - a teraz.... nie masz identyfikatora-3
        punkty karne...KAZDORAZOWO! Jestes glodny?nie wyjdziesz(a wszkole nie mamy
        nawet baru,ktory do tej pory BYL)
        I jeszcze na marginesie w naszej szkole do tej pory traktowano nasz jak LUDZI
        a nie jak dzikie i brudne ZWIERZETA jak was (tak mi sie wydaje, bo czy nie jest
        absurdem, ze uczniowie wasze szkoly musza wchodzic przez piwnice???? czy szkola
        was sie wstydzi?????? hmmm a moze to te zwierzeta...... BRUDASOW PRZECIEZ PRZEZ
        GLOWNE WEJSCIE DO NIE WPUSZCZAJA!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: misiu369 Re: Czy w waszej szkole prześladują za wygląd? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 22:28
      Chodzę do XIV LO, które jeszcze do końca roku szkolnego mieści się przy ulicy
      szczytnickiej. Teraz, jak o tym myślę, to nie przypominam sobie poważnych
      problemów z prześladowaniem za wygląd. Fakt, zdarza się że ten czy inny
      nauczyciel rzuci "parę kąśliwych uwag", ale rzadko ma to wpływ na oceny.
      Inaczej ma się sprawa zachowania - ono bowiem wpływa nie tylko na ocenę z
      zachowania.
      Myślę że problem prześladowania może zacząć się od września'03. Dlaczego?
      Ponieważ od tego momentu czternastka ma już być w pełni przeniesiona na
      brucknera, do jednego budynku wraz z ostatnimi klasami Technikum Żeglugi
      Śródlądowej, Liceum Profilowanym nr.1, Gimnazjum nr 39 (wraz z klasami
      bilingwalnymi z byłego Gim.49 przy XIV LO). Likwidacja Żeglugi oraz przenosiny
      czternastki naturalnie wytworzyły sporo gniewu po obu stronach, myślę że w
      związku z tym zaczną się prześladowania - ze strony uczniów - nie tylko za
      wygląd, ale i przynależność do społeczności szkolnej.

Wracając jednak do sprawy ocen za wygląd - moim zdaniem NIE jest to karygodne -
      o ile na "dzień dobry" szkoła zapowiedziała że u nich obowiązują jakieśtam
      konkretne zasady co do wyglądu. Jeśli zaś tak nie było, cóż, w takim wypadku ja
      stoję po stronie uczniów... Tym bardziej że sam mam dready i kolczyk w brodzie
      i nie wyobrażam sobie żeby ktoś mnie za to tylko oceniał.
      • morfea Re: Czy w waszej szkole prześladują za wygląd? 09.10.02, 23:37
        Przeczytałam listy i uważam, że przestrzeganie prawa powinno dotyczyć obu
        stron. Wy przestrzegacie regulaminu szkoły, z którym możecie się zapoznać
        ipodyskutować, a belfry jednak ogólnego prawa, które stanowi, że nie można
        nieletniego pzrsełuchiwac, pzreszukiwać bez rodziców. nie można także
        prześladować za przynależność do grup etnicznych itp itd wszystcy znamy.
        Wyjście po bułkę to nie zbrodnia, ale wysokie cenyw sklepiku szkolnym to OK?
        żerowanie na dzieciach? Kogo ochraniacie?
        Dużo na forum jest belfrów, to czuc po waszych wypowiedziach, smutne, że
        zapomnieliście, jak sami chodziliście do szkoły i co wam przeszkadzało. A od
        wychowania jest dom przede wszystkim. szkoła ma uczyć i marnie jej to wychodzi.
        • a-g-a-t-k-a Jeszcze jedna wazna kwestia z LO 28 11.10.02, 15:45
          U NAS ZA PALENIE PAPIEROSOW DOSTAJE SIE -50 PUNKTOW.........
          A ZA KRADZIEZ................... ZALEDWIE -30
          Czy jest tu cos nie tak......?
          A moze palenie papierosow jest gorsze od kradziezy?????
        • Gość: uczennica_28LO to jest nie fair !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.02, 15:43
          Dowiedzialam sie z nieoficjalnych (ale bardzo wiarygodnych) źródeł o czyms
          co bardzo mnie zabolalo (hmmm mysle ze zaboli tez wielu 4-klasistow-
          maturzystow)...........Wiec chodzi o to, ze Nasz NOWY DYREKTOR powiedzial ze
          polowa 28LO nie zda matury lub nie zostanie do niej dopuszczona..........hmm
          fajnie i bardzo sie z tego ciesze - ugh to jest po prostu
          bezczelnosc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• ewencja Re: Czy w waszej szkole prześladują za wygląd? 11.10.02, 16:23
      Nie wiem czy dobrze słyszałam, że bodajże w VIII LO jak ktoś złapie ucznia na
      paleniu to uczeń płaci 5 złotych.
      U nas w szole można wychodzić w czasei przerw, ale jeśli kogoś złapie się na
      paleniu w szkole (w budynku) to ma przechlapane. NIE wiiem co dokłądnie, ale
      wiem, że ma nie źle pranko.
      Jest u nas barek, ale (szkoła jest przy Słubickiej) wychodzimy do mcdonalda,
      czy do TGG. I nikt nam tego nie zabrania.
      Mamy mieć podobno ientyfikatory, ale co z tego wyjdzie nie wiem. Butów
      zmmiennych nie trzeba nosić, jak na razie, a od 7 października są szatnie. I
      nauczyciele od najbliższego poniedziałku nie będą wpuszczać na lekcje uczniów,
      którzy mają kurtki.
    • Gość: boy Re: Czy w waszej szkole prześladują za wygląd? IP: 213.134.142.* 11.10.02, 20:42
      Ale bredzicie. Przecież wszyscy wiedzą, ze belfry przesladuja za dredy,
      kolczyki, makijaz, fajne ciuchy, odjazdowy wyglad. W mojej szkole - dodam , ze
      to liceum kaza nam w tym roku nosic zmienne obuwie - najlepiej typ juniorki!
      Czy to jest normalne? Co wy tacy tolerancyjni wobec grona pedagogicznego sie
      zrobiliscie, ludzie? A może jesteście bandą podstarzałych forumowiczów? I
      dlatego tacy mądrzy jesteście - ze tu, to fajni są nauczyciele, tam pozwalają
      wychodzić ze szkoły na boisko? To sa nasze podstawowe prawa. Ludzkie prawa!
      A ocena z zachowania? Jest ale nie wiem po co? Pozostałość tamtej epoki. To
      tyle.
      • Gość: TMZ Re: Czy w waszej szkole... III LO IP: *.chem.uni.wroc.pl 26.10.02, 10:26
        O ile pamietam (skonczylem ostatnio), było u nas sporo typów nietypowych i nie
        przypominam sobie jakiegokolwiek z tym związanego problemu.
    • Gość: browar 13 gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.02, 13:00
      Regulamin szkolny to spis bzdur. Już dawno nauczyłem sie,
      że to co jest w nim napisane należy traktować z
      przymrużeniem oka. Wszyscy rozumieją jakie są zasady przy
      wystawianiu ocen z zachowania. U nas nie ma problemów
      jeśli ktoś np. nosi glany czy koszulki slipknota. Ale
      jeśli ktoś wyraża przynależność do subkultur bardzo mocno
      to to powinno być uwzględnione w ocenie z zachowania. Mi
      osobiście nie sprawia przyjemności osoba z różowym
      irokezem i 15 kolczykami w nosie. Po prostu trzeba sie
      opanować
Inne wątki na temat: