Dodaj do ulubionych

droga nr 4/ E40

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.01, 14:05
w najblizszym czasie bede chyba jechal z przez wrocek na slask. jak dlugo
jedzie sie z wrocka do gliwic? czy ta droga jest tak samo zapchana jak z
poznania do berlina czy warszawy? czy to jest rzeczywiscie autobana czy taka
sciema mapowa - jakies faszystowskie plyty czy cos takiego? koleiny? i w ogole
to jest platna czy nie? i oswietlona? z gory dziekuje i z poyrlandii
pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ewika Re: droga nr 4/ E40 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.09.01, 14:47
      a4 do opola i dalej chyba tez - jakies 60 km od gliwic sie da dojechac, piekna
      autostrada, za darmo jeszcze. Zanych kolein nowka piekna.
      szerokiej drogi :) polpyra
      • roberto65 Re: droga nr 4/ E40 30.09.01, 16:25
        Witaj Pyro !
        Od Wrocławia aż do Nogawczyc (czyli do wysokości Strzelc Opolskich) A4 jest
        nowoczesną , świeżo przebudowaną autostradą o bardzo dobrej nawierzchni z
        nowoczesnymi wiaduktami i mostami. A4 na tym odcinku ma po 2 pasy ruchu wkażdą
        stronę plus szerokie pasy awaryjne. Autsotrada jest bezpłatna. Od Nogawczyc do
        Gliwic, czyli jakieś ostatnie około 30 km to "mały tor do prób terenowych",
        czyli stara niemiecka autostrada - a włąściwie to nie autostrada, a droga po
        jednym pasie w każdą stronę, nawierzchnia popękana z płyt betonowych,
        wniektórych miejscach jedna płytę od drugiej ddzieli przerwa 10 czasmi nawet
        wiecej centymetrowa...

Pozdrawiam i życzę Ci szerokiej drogi !!!
        • Gość: Pafik Re: droga nr 4/ E40 IP: *.kom-net.pl 30.09.01, 18:19
          roberto65 napisał(a):

> A4 na tym odcinku ma po 2 pasy ruchu wkażdą
          >
          > stronę plus szerokie pasy awaryjne.

Uzupelnienie: na podjazdach pod Gore Sw. Anny sa po 3 pasy.

Polecam ta droge z calych sil mimo ostatnich - fatalnych - 30 km.
    • Gość: pyra Re: droga nr 4/ E40 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.01, 19:34
      tej wiara, ale mi glownie idzie o to czy mozna tam w miare bezpiecznie jechac
      non-stop 180- 200 km/h czy jest to raczej slalom miedzy tirami?

i big prosba - kto wie gdzie na tej trasie stoja szkieły? (tj. policja:))))
      • Gość: Pafik Re: droga nr 4/ E40 IP: *.kom-net.pl 30.09.01, 20:24
        Gość portalu: pyra napisał(a):

> tej wiara, ale mi glownie idzie o to czy mozna tam w miare bezpiecznie jechac
        > non-stop 180- 200 km/h czy jest to raczej slalom miedzy tirami?
        >
        > i big prosba - kto wie gdzie na tej trasie stoja szkieły? (tj. policja:))))

Tej, Pyra. W miare bezpiecznie to mozna jechac ze 150 i rzeczywiscie non-stop.
        TIR-ow dosyc malo, ale jezdza i od czasu do czasu sie wyprzedzaja. Najbardziej
        uwazaj na polskie ciezarowki i maluchy, rozwijajace zawrotna predkosc 80-90 km/h.
        Szkielow malo, jeden ze stalych punktow to zjazd na Opole. Wystrzegaj sie
        zatrzymujacych samochody Cyganow - wcale nie maja problemow technicznych, a
        dodatkowo stwarzaja zagrozenie wypadkowe. Wtedy krec 112 i niech sie policja nimi
        zajmie.
        Aha - zaopatrz sie w odpowiednia ilosc benzyny, bo na razie nie ma stacji, ani
        tez zadnych zajazdow/moteli.
        • Gość: pyra Re: droga nr 4/ E40 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.01, 23:14
          dzieki stary tej:) jacy cyganie? co oni tam wyrabiaja? grzyby sprzedaja czy
          co??? jak zatankuje we wrocku to gdzie jest nast stacja???? bo nie wiem na 5
          tys obrotow jak daleko zajade:)))))
          • Gość: Pafik Re: droga nr 4/ E40 IP: *.kom-net.pl 30.09.01, 23:26
            Gość portalu: pyra napisał(a):

> dzieki stary tej:) jacy cyganie? co oni tam wyrabiaja? grzyby sprzedaja czy
            > co???

Z tego co slyszalem i czytalem to probuja sprzedawac bizuterie, zapewne
            podrabiana. Sam widzialem ich kilkakrotnie - samochod zaparkowany na pasie
            awaryjnym i macha taki jakby sie palilo.

> jak zatankuje we wrocku to gdzie jest nast stacja???? bo nie wiem na 5
            > tys obrotow jak daleko zajade:)))))

Ostatnia stacja jest tuz po zjezdzie ze slimaka na A-4. Potem dopiero przed
            samymi Gliwicami (stan sprzed 2 m-cy), no chyba ze zjedziesz z autostrady do
            Opola, Strzelc czy innych miejscowosci, co sie jednak nie oplaca.

Szerokiej drogi, tej :)
            • roberto65 Re: droga nr 4/ E40 01.10.01, 02:14
              Pyro, uważaj na A4 na tiry na rosyjskich, bułgarskich i ukraińskich
              rejestracjach...bo jadąc 150-180 km/h szybszym pasem, taki tirowiec może Ci
              nagle wyskoczyć z wolniejszego na szybszy pas...a wtedy masz nikłe szanse na
              przeżycie...

Szerokiej drogi i pozdro !
              • Gość: Jureek Re: droga nr 4/ E40 IP: 62.8.156.* 01.10.01, 10:03
                roberto65 napisał(a):

> Pyro, uważaj na A4 na tiry na rosyjskich, bułgarskich i ukraińskich
                > rejestracjach...bo jadąc 150-180 km/h szybszym pasem, taki tirowiec może Ci
                > nagle wyskoczyć z wolniejszego na szybszy pas...a wtedy masz nikłe szanse na
                > przeżycie...

Ludzie, czy Was pokręciło? Z tego, co wiem, to w Polsce na autostradach nie wolno jeździć szybciej niż
                130 km/h. A tutaj ciągle jakieś przechwałki, a to 180 km/h, a to 5000 obr/min.
                Jak ktoś lubi sobie poszaleć, to polecam tory wyścigowe w Niemczech, gdzie rozgrywane są zawody
                Formuły 1. Za niewielką opłatą może spróbować tam swoich sił, zamiast narażać innych uczestników
                ruchu na normalnych drogach.
                Na ostudzenie wyścigowych zapędów kolegi Poznaniaka dodam, że ostatnio między Opolem a
                Wrocławiem widziałem sporo patroli policyjnych w cywilnych samochodach.
                Do Roberto - mała poprawka. Nie ma czegoś takiego, jak szybszy pas na autostradzie. Lewy pas służy do
                wyprzedzania, po zakończeniu tego manewru należy zjechać na prawy pas - w Polsce obowiązuje
                bowiem ruch prawostronny, zauważyłem niestety, że wielu uczestników ruchu o tym zapomina. Niedawno
                podczas wyprzedzania kolumny ciężarówek jadących pod górkę zauważyłem w lusterku wstecznym
                zbliżające się ze sporą szybkością BMW. Włączony lewy migacz, miganie długimi światłami, o mało nie
                wjechał mi na zderzak - myślał sobie pewnie łoś jeden, że zmusi mnie tym do hamowania ze 130 km/h
                do 80 km/h i wciskania się między jadące prawym pasem ciężarówki. Zjechałem w końcu na prawy pas,
                ale po zakończeniu wyprzedzania kolumny ciężarówek. Łoś w BMW dalej jechał lewym pasem, mimo że
                prawy był wolny aż po horyzont.
                Pozdrawiam
                Jurek

P.S. Potwierdzam, że na nowym odcinku autostrady natężenie ruchu jest niewielkie. Jest to jeden z
                niewielu odcinków, gdzie opłaca mi się korzystać z tempomatu (ale ustawionego na 130 km/h!).

• Gość: Birbant Re: droga nr 4/ E40 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.01, 11:28
                  5000 tys. obrotów to żaden wyczyn. Moja honda wkręca się do 8000.
                  • Gość: vic Re: droga nr 4/ E40 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.10.01, 11:37
                    Gość portalu: Birbant napisał(a):

> 5000 tys. obrotów to żaden wyczyn. Moja honda wkręca się do 8000.

Tylko po co?
                    mam nadzieję, że nie po śmierć.
                    jeśli robisz to na biegu jałowym to szkoda silnika.
                    pozdrawiam w nadziei,że nie spotkamy się na drodze.
                    • Gość: Birbant Re: droga nr 4/ E40 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.01, 11:43
                      Staram sie jeździć bezpiecznie.Nie miałem nawet stłuczki.
                      • Gość: michał Re: droga nr 4/ E40 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.01, 18:18
                        Można jeżdzić szybko i bezpiecznie.
                        • Gość: feran Re: droga nr 4/ E40 IP: *.txucom.net 01.10.01, 19:51
                          W Polsce nie mozna.Wypadek jest spowodowany wieloma czynnikami,niewiele zalezy
                          od kierowcy.
                          • Gość: Birbant Re: droga nr 4/ E40 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.01, 20:21
                            A gdzie można skoro w Polsce nie?
                            • Gość: Jureek Re: droga nr 4/ E40 IP: 62.8.156.* 01.10.01, 20:24
                              Gość portalu: Birbant napisał(a):

> A gdzie można skoro w Polsce nie?

Przecież już pisałem. Na torach wyścigowów Formuły 1. Tam możesz się wyżyć nie narażając innych.
                              Jurek
                              • Gość: Birbant Re: droga nr 4/ E40 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.01, 21:28
                                Ja się nie wyżywam.
    • Gość: pyra roberto65, pafik dzieki serdeczne IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.01, 21:45
      dziekuje wam serdecznie, szkoda ze watek rozszerzyl mi sie o jakies zbedne
      dyskusje dzieciakow bez prawa jazdy. jezeli bedziecie kiedys potrzebowali
      podobnych info i nie tylko na temat wielkopolski strzelajcie smialo na
      poznanskim forum:)

pozdrawiam serdecznie

pyra
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka