Dodaj do ulubionych

Dobry pomysł

23.06.26, 14:56
Tekst linku

TO DOSKONAŁY POMYSŁ.
Litwa przeżyła i polską "mocarswowość" i jednak jest jakoś związana z nami.
Nowe pokokolenia litewskie olewają może Polskę od morza, do morza, ale mają ciągle wiele wspólnego z Koroną:)
Obserwuj wątek
    • amanita2025 Re: Dobry pomysł 23.06.26, 15:37
      Problem prorosyjskości polskiej mniejszości narodowej na Litwie.
      Wiadomo, że cała mniejszość polska na Litwie jest prorosyjska. Poglądy te są bardziej silniej zakorzenione wśród części starszego pokolenia oraz wyborców tradycyjnie związanych z jedną polską partią, na co wpływ miały m.in. zawiła historia regionu, specyfika lokalnych mediów i błędy w polityce integracyjnej państwa litewskiego. Złożoność problemu wynika z kilku kluczowych czynników:Wpływ Akcji Wyborczej Polaków na Litwie (AWPL-ZChR): Przez lata główna polska partia na Litwie, kierowana przez Waldemara Tomaszewskiego, była oskarżana o prorosyjską retorykę i współpracę z partiami reprezentującymi mniejszość rosyjską. Lider ugrupowania unikał jednoznacznego potępiania działań Rosji i krytykował sankcje nakładane na Kreml. I historyczne i medialne uwarunkowania: Polacy zamieszkujący Wileńszczyznę przez dekady żyli w specyficznej bańce informacyjnej, w której dominowała telewizja rosyjska. Spowodowało to, że część tamtejszej społeczności wykazywała prorosyjskie sympatie.
    • polski_francuz Wspolna udana historia 23.06.26, 15:44
      borrrka napisał:

"Litwa przeżyła i polską "mocarstwowość" i jednak jest jakoś związana z nami."

Zimna (troche skandynawska) krew i wspolna historia (i to jaka). Ze juz nie wspomne o slowach naszego wieszcza (Litwo Ojczyzno moja)...

PF
      • opa34 Re: Wspolna udana historia 23.06.26, 16:02
        Dla współczesnego czytelnika mogą brzmieć zaskakująco, bo Mickiewicz jest uznawany za polskiego poetę narodowego, a zwraca się do Litwy
        • polski_francuz Sasiedzi 23.06.26, 16:09
          opa34 napisał(a):

"Dla współczesnego czytelnika mogą brzmieć zaskakująco, bo Mickiewicz jest uznawany za polskiego poetę narodowego, a zwraca się do Litwy"

Pozostaje nam wspolna historia i wspolnota europejska. Niezly rezultat jak na sasiadow :)

PF
        • amanita2025 Re: Wspolna udana historia 23.06.26, 16:20
          opa34 napisał(a):

> Dla współczesnego czytelnika mogą brzmieć zaskakująco, bo Mickiewicz jest uznawany za polskiego poetę narodowego, a zwraca się do Litwy

Mickiewicz był Żydem i kosmopolitą
          • opa34 Re: Wspolna udana historia 23.06.26, 16:54
            Da da Onuco
          • 1.melord Re: Wspolna udana historia 23.06.26, 18:52
            amanita2025 napisał:

> Mickiewicz był Żydem i kosmopolitą

MIckiewicz sam mawial:

"Mój ojciec z Mazurów, matka moja Majewska z wychrztów. Jestem więc nawpół Lechitą nawpół..."
        • j-k Litwą nazywano wtedy Bialorus (za Mickiewicza) 23.06.26, 20:17
          opa34 napisał(a):
          > Dla współczesnego czytelnika mogą brzmieć zaskakująco, bo Mickiewicz jest uznawany za polskiego poetę narodowego, a zwraca się do Litwy

Litwą wtedy nazywano dzisiejsza Bialorus. a Mickiewicz urodzil sie w Nowogrodku - na Bialorusi.

A jak wiadomo (nie wszystkim) DAWNA Rzeczpospolita opierala sie na sojuszu Polsko-Bialoruskim.

Dzisiejsza Litwe nazywano wtedy Zmudzia.

• opa34 Re: Litwą nazywano wtedy Bialorus (za Mickiewicza 23.06.26, 20:34
            Wracaj do ekonomi:Źródłem możliwego nieporozumienia jest to, że znaczna część terytorium współczesnej Białorusi należała kiedyś do Wielkiego Księstwa Litewskiego, a wiele jego elit mówiło językami ruskimi. Jednak nazwy „Litwa” i „Białoruś” nie były synonimami i nie oznaczały tego samego kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka