Gość: afilipinka IP: 213.155.167.* 21.10.02, 23:26 A czy zaglądają tu absolwenci podstawówki przy Parku Południowym - SP 47 ? Czy ta szkoła nadal jest imienia generała Waszkiewicza? A pamietacie dyrektorkę Franciszkę Majewską i jej synalka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Golkowski Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 11.11.02, 04:03 Mieszkalem na Wisniowej. Ukonczylem SP 47 w 1968 roku. andrzejg@optusnet.com.au Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 12.11.02, 22:24 W 1968 r. to ja mialam roczek. A przy Wiśniowej mieszkały dwie moje koleżanki z klasy. Pozdrawiam starszego absolwenta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Golkowski Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 13.11.02, 03:00 No to w takim razie mialem chyba przyjemnosc powozic Cie w wozeczku ( ha ha ha) Pozdrowienia z Brisbane stolicy slonecznego stanu Queensland w Australii Andrzej andrzejg@optusnet.com.au Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 14.11.02, 22:16 Ależ Cię daleko wywiało! Z tym wożeniem to niekoniecznie... ale mogliśmy się minąć - mieszkałam w mrówkowcu przy Drukarskiej. Teraz rzeczywiście masz słoneczko a my typową pluchę jesienną (przynajmniej tak jest w Szczecinie, bo tam wylądowałam). Ale wracając do szkoły, to "dinozaury" z moich czasów : Majdzik od historii, Leicht od geografii, Gulak od fizyki, Magnowska od rosyjskiego, chyba pracowały za Twojej "kadencji"? Jaka to była szkoła wtedy? Za moich czasów niestety mocno czerwona - kazano nam wkuwać życiorys patrona na pamięć, były warty pod jego obeliskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Golkowski Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 14.11.02, 22:32 Dziekuje bardzo za odpowiedz. Kolo mrowkowca przechodzilem czasami kilka razy na dzien chodzac do dziewczyny na Wesola. Majdzik i Leich to pamietam. Tego lysego pana na pomniku oczywiscie tez. Czesto zakladano ma jakas tam smieszna mycke na lysy lepek. A coz Ty tam robisz w Szczecinie? Ja tylko raz tam bylem i to w latach 70 tych. Moj dobry kolega z Brisbane (gdzie tezaz mieszkam) wrocil na stale do Polski do Szczecina. Wiesiek ma na imie. Czy moglabys powiedziec jak masz na imie? Ja poczywiscie Andrzej jak sie mozna domyslic. Moj E-Mail address jest andrzejg@optusnet.com.au albo andrewg@prsc.qld.gov.au. Ten drugi to do pracy. Jakbys chciala to mozesz cos przeskrobac. Pa pa pozdrowienia z Brisbane Andzrej Odpowiedz Link Zgłoś
afilipinka Re: SP 47 14.11.02, 23:03 Dzięki mojemu Tatusiowi mam na imię Anetta z podwójnym t, które jest nie do przejścia we wszystkich urzędach, bankach itp instytucjom - wieczne problemy, poprawiane dyplomy, prawo jazdy itd. A Szczecin - to wszystko przez męża, chociaż też jest wrocławianinem, żeby bylo zabawniej i oboje za tym miastem nie przepadamy, zwlaszcza po ostatnich wyborach samorządowych... Pozdrawiam Anetka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej z Brisbane Re: SP 47 IP: *.dialup.optusnet.com.au 16.11.02, 07:00 Po angielsku to jbylo by Annette.. Ladne ime. Ze mna pracuje jedna kobieta o tym imieniu. Wyglada na to ze Polsce dalej sa te rozne komunistyczne pierepalki w urzedach z byle jakiego powodu. Tutaj w Australii za to pelno przeroznych imion. Polapac sie czasami nie mozna Pa Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen Re: SP 47 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 23:19 Hej, na 99,9% chodzilismy w tym samym czasie do 47-ki. Moja wychowawczynia byla Gulaczka w 8 klasie Rychlik. Pamietam Majdzik, Dabrowska, Kuliczkowska, Byrska i wiele innych. Do ktorej klasy chodzilas ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej G Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 19.11.02, 00:58 Chociaz jestem troche wczesnie urodzony, Majdzik to pamietam. Czego ona uczyla? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen Re: SP 47 IP: 213.70.39.* 19.11.02, 13:20 Historii drogi Kolego. Byla bardzo sypatyczna i rzeczowa. Chociaz historia nie nalezala do mych ulubionych przedmiotow, to jej opowiesci (szczegolnie II Wojna) przyczynily sie do zwrocenia przeze mnie uwagi na ten przedmiot. A propos Wisniowej. Czy dawno Kolega widzial te ulice ? W ostatnim czasie zmienila sie "nieco". Wieza cisnien pieknieje z dnia na dzien. Sama ulica jest dosc zatloczona... ale nie przypomina tej Wisniowej sprzed 10 lat... Pozdrawiam <Mariusz> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej z Brisbane Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 20.11.02, 00:18 Tak wlasnie myslalem ze Majdzik uczyla historii. Wisniowa widzialem ponad 4 lata temu w 1998. Pewnie ze sie zmienila, nie to co za moich czasow gdy mozna byla jezdzic na sankach z gorek-bunkrow. A teraz mieszkam gdzie wogole nie ma sniegu. Pelno ludzi z Brisbane nigdy nie widzialo sniegu na zywe oczy.! Mam na Wisniowej Mame i brata. Mieszkalem w pierwszym bloku od Powstancow Slaskich, blok chyba 4 pietrowy z przejezdna brama w srodku. Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: SP 47 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.03, 23:52 Gość portalu: afilipinka napisał(a): > A czy zaglądają tu absolwenci podstawówki przy Parku Południowym - SP 47 ? > Czy ta szkoła nadal jest imienia generała Waszkiewicza? A pamietacie > dyrektorkę Franciszkę Majewską i jej synalka? hahaha pamietam oczywscie jej slyunnego synlaka pozdrwaiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 05.09.03, 21:12 Gość portalu: beata napisał(a): > Gość portalu: afilipinka napisał(a): > > > A czy zaglądają tu absolwenci podstawówki przy Parku Południowym - SP 47 ? > > Czy ta szkoła nadal jest imienia generała Waszkiewicza? A pamietacie > > dyrektorkę Franciszkę Majewską i jej synalka? > hahaha pamietam oczywscie jej slyunnego synlaka pozdrwaiam. Cześć ! Czy kończyłaś może również VIII LO bo to chyba Ty je zachwalasz w innym wątku ? Serdecznie pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: SP 47 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.03, 10:24 Skończyłem SP 47 w 1980r, w sumie fajnie sie wspomina tą szkółkę, teraz widać że jest strasznie zaniedbana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 17.09.03, 11:55 Masz rację, teraz bałabym się do niej posłać moje dziecko, ale podupadać ta szkoła zaczęła gdy wybudowano przed nią blok. Odpowiedz Link Zgłoś
ptysia78 Re: SP 47 30.09.03, 09:59 moim zdaniem zaczela podupadac jakies 7-8 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
rozwoodka Re: SP 47 02.07.04, 03:10 Pamietam Zdzisia Majewskiego, nikt nie mogl z nim wytrzymac za dlugo, bo Zdzisio mial zaburzenia umyslowe np. Zdzisio wyciagnal zyletke i pocial kolezance mundurek. Zdzisio znalazl sie tezw szkole specjalnej, jednakze jego mama, ktora nie mogla przyjac do wiadomosci ze Zdzisio mial zaburzenia umyslowe i byl niebezpieczny dla srodowiska, sprowadzila go spowrotem do szkoly, a jako - dyrektorka mogla robic co chciala, to samo Zdzisio. Zdzisio na moje szczescie znalazl sie w innej klasie niz ja, wiec tylko na boisku szkolnym grozilo mi i innym dzieciom niebezpieczenstwo pobicia kijem/kamieniem/czymkolwiek przez nienormalnego Zdzisia. Jego rownie niezrownowazona, ale partyjna matka, weteranka armii ludowej, pani Majewska, cieszyla sie przywilejami jedynie dostepnym czlonkom PZPR. Szkola byla skorumpowana przez uklady rodzicow i nauczycieli. Jedyna co sie wybijala z kliki to zdaje sie nauczycielka fizyki. Niedoksztalceni/niezrownowazeni nauczyciele w szkole pdst. nr. 47 to byla norma. Jezeli ktos pamieta te czasy , to wie o czym pisze. Pani Majewski wymyslila sobie tego Waszkiewicza na patrona a jakis lizus tatus wykombinowal pomniczek a synus za to dostal piatki na swiadectwie. Ale idiotyczna ta szkola byla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 07.07.04, 23:10 to pewnie w tym samym czasie kończyłyśmy tę uroczą szkółkę, ale ja panią Gulak od fizyki wspominam jako regularną wariatkę rzucającą po klasie kluczami i tłukącą o blat menzurki i probówki - przynajmniej tak było na naszych lekcjach. Jeszcze był zboczeniec od WF niejaki Goleń ksywa Palin z wiadomych względów. Jedyne porządne nauczycielki które pamiętam to pani Majdzik od historii i pani Żebrowska od polskiego, reszta miernoty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rozwoodka Re: SP 47 08.07.04, 18:42 Gulak podobno miala problem z alkoholizmem, ale poniewaz byla moja wychowawczynia, jej zachowanie bylo zupelnie inne. Ona na nauczycielke sie nie nadawala, podobnie zreszta jak wiekszosc grona pedagogicznego z tej szkoly wariatow. Nie wiem czy pamietasz jak Gulak sie nienawidzila z Wasko, ta z lysym plackiem na glowie, ona uczyla chemii. Tego zboczenca Golenia pamietam bardzo dobrze, a rowniez pamietam Majdzik z historii, osobiscie za nia nie przepadalam, ale musze przyznac ze przynajmniej psychiczna nie byla. Nawet do swietlicy zatrudnili babsztyla z problemami, kazala dzieciom stac (w swietlicy!!) przy stolikach, i ona w tym czasie wypowiadala sie jak to jej synowa okropnie ja traktuje, a ona pracuje nie po to aby na samochod uzbierac, bo zdrowe nogi wciaz ma. Pamietam tez ze jak ktores z dzieci sie poruszylo to lala linijka po lbie. Na szczescie dlugo nie robila tej kariery jako swietliczanka. Dom wariatow a nie szkola, kto chodzil ten wie. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 10.07.04, 22:34 To niezłą maiłaś wychowawczynię! Moją była Kuliczkowska od muzyki - nic kompletnie z tego przedmiotu nie umiem, odróżniam jedynie klucz wiolinowy od yale. A gdzie wylądowałaś po 47? Odpowiedz Link Zgłoś
rozwoodka Re: SP 47 11.07.04, 17:41 Pamietam te Kuliczkowska od muzyki, nie jestem pewna czy ja nawet umiem po jej lekcjach odroznicz klucz wiolinowy od normalnego klucza od drzwi ;-)) Te grono pedagogiczne w 47 to naprawde super doborowe towarszystwo bylo. Po 47 znalazlam sie w XI LO, ktore bardzo lubilam a po nim na pedagogice. Na studiach musialam nawet byc na praktyce w 47, ta nienormalna Wasko od chemii, ktora nawiasem mowiac nie miala zielonego pojecia o chemii, ani o nauczaniu, zostala pedgogiem szkolnym! o zgrozo. Ta partyjna Majewska odeszla z pozycji dyrektorki szkoly a zastapila ja wice dyrektora, ktorej nawet nie pamietam. A jak twoje losy sie potoczyly po skonczeniu tego domu wariatow na Januszowickiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: SP 47 IP: *.fonet.pl / *.crowley.pl 22.07.04, 13:01 witaj moja wychowawczynia rowneiz byla gulakowa pamietam to grono nauczycieli moze chodzilysmy w tym samym czasie do szkolki Odpowiedz Link Zgłoś
rozwoodka Re: SP 47 23.07.04, 20:54 czesc, ja chodzilam do klasy "a", chodzila ze mna do klasy "gosia watroba", jakos jej imie a szczegolnie nazwisko dobrze pamietam ;-) aha, jeszcze pamietam z chlopcow tomka maciejczaka. skonczylam szkole w 1979, gulakowa zdaje sie ze wyjechala do niemiec na dorobek, ale chyba wrocila po paru latach. jednak nie jestem pewna czy na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
ptysia78 Re: SP 47 04.08.04, 22:46 wiecie co, ja chodzilam do 47 troszke pozniej niz wy ale nauczycielki tez nie grzeszyly madroscia a mimo to fajnie wspominam ta bude :) Odpowiedz Link Zgłoś