IP: 213.155.167.* 21.10.02, 23:26
A czy zaglądają tu absolwenci podstawówki przy Parku Południowym - SP 47 ?
Czy ta szkoła nadal jest imienia generała Waszkiewicza? A pamietacie
dyrektorkę Franciszkę Majewską i jej synalka?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Golkowski Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 11.11.02, 04:03
      Mieszkalem na Wisniowej. Ukonczylem SP 47 w 1968 roku.

andrzejg@optusnet.com.au
      • Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 12.11.02, 22:24
        W 1968 r. to ja mialam roczek. A przy Wiśniowej mieszkały dwie moje koleżanki z
        klasy. Pozdrawiam starszego absolwenta!
        • Gość: Andrzej Golkowski Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 13.11.02, 03:00
          No to w takim razie mialem chyba przyjemnosc powozic Cie w wozeczku ( ha ha ha)

Pozdrowienia z Brisbane stolicy slonecznego stanu Queensland w Australii

Andrzej andrzejg@optusnet.com.au
          • Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 14.11.02, 22:16
            Ależ Cię daleko wywiało!
            Z tym wożeniem to niekoniecznie... ale mogliśmy się minąć - mieszkałam w
            mrówkowcu przy Drukarskiej.
            Teraz rzeczywiście masz słoneczko a my typową pluchę jesienną (przynajmniej
            tak jest w Szczecinie, bo tam wylądowałam). Ale wracając do szkoły,
            to "dinozaury" z moich czasów : Majdzik od historii, Leicht od geografii, Gulak
            od fizyki, Magnowska od rosyjskiego, chyba pracowały za Twojej "kadencji"? Jaka
            to była szkoła wtedy? Za moich czasów niestety mocno czerwona - kazano nam
            wkuwać życiorys patrona na pamięć, były warty pod jego obeliskiem...
            • Gość: Andrzej Golkowski Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 14.11.02, 22:32
              Dziekuje bardzo za odpowiedz. Kolo mrowkowca przechodzilem czasami kilka razy
              na dzien chodzac do dziewczyny na Wesola. Majdzik i Leich to pamietam.
              Tego lysego pana na pomniku oczywiscie tez. Czesto zakladano ma jakas tam
              smieszna mycke na lysy lepek. A coz Ty tam robisz w Szczecinie? Ja tylko raz
              tam bylem i to w latach 70 tych. Moj dobry kolega z Brisbane (gdzie tezaz
              mieszkam) wrocil na stale do Polski do Szczecina. Wiesiek ma na imie.
              Czy moglabys powiedziec jak masz na imie? Ja poczywiscie Andrzej jak sie mozna
              domyslic. Moj E-Mail address jest andrzejg@optusnet.com.au albo
              andrewg@prsc.qld.gov.au. Ten drugi to do pracy. Jakbys chciala to mozesz cos
              przeskrobac.

Pa pa pozdrowienia z Brisbane

Andzrej
              • afilipinka Re: SP 47 14.11.02, 23:03
                Dzięki mojemu Tatusiowi mam na imię Anetta z podwójnym t, które jest nie do
                przejścia we wszystkich urzędach, bankach itp instytucjom - wieczne problemy,
                poprawiane dyplomy, prawo jazdy itd.
                A Szczecin - to wszystko przez męża, chociaż też jest wrocławianinem, żeby bylo
                zabawniej i oboje za tym miastem nie przepadamy, zwlaszcza po ostatnich
                wyborach samorządowych...
                Pozdrawiam
                Anetka
                • Gość: Andrzej z Brisbane Re: SP 47 IP: *.dialup.optusnet.com.au 16.11.02, 07:00
                  Po angielsku to jbylo by Annette.. Ladne ime. Ze mna pracuje jedna kobieta o
                  tym imieniu. Wyglada na to ze Polsce dalej sa te rozne komunistyczne
                  pierepalki w urzedach z byle jakiego powodu. Tutaj w Australii za to pelno
                  przeroznych imion. Polapac sie czasami nie mozna

Pa Andrzej
    • Gość: Uczen Re: SP 47 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 23:19
      Hej,
      na 99,9% chodzilismy w tym samym czasie do 47-ki.
      Moja wychowawczynia byla Gulaczka w 8 klasie Rychlik.
      Pamietam Majdzik, Dabrowska, Kuliczkowska, Byrska i wiele innych.
      Do ktorej klasy chodzilas ??
      • Gość: Andrzej G Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 19.11.02, 00:58
        Chociaz jestem troche wczesnie urodzony, Majdzik to pamietam. Czego ona uczyla?

Andrzej
        • Gość: Uczen Re: SP 47 IP: 213.70.39.* 19.11.02, 13:20
          Historii drogi Kolego.
          Byla bardzo sypatyczna i rzeczowa. Chociaz historia nie nalezala do mych
          ulubionych przedmiotow, to jej opowiesci (szczegolnie II Wojna) przyczynily sie
          do zwrocenia przeze mnie uwagi na ten przedmiot.

A propos Wisniowej. Czy dawno Kolega widzial te ulice ? W ostatnim czasie
          zmienila sie "nieco". Wieza cisnien pieknieje z dnia na dzien. Sama ulica jest
          dosc zatloczona... ale nie przypomina tej Wisniowej sprzed 10 lat...

Pozdrawiam
          <Mariusz>
          • Gość: Andrzej z Brisbane Re: SP 47 IP: proxy / 203.56.213.* 20.11.02, 00:18
            Tak wlasnie myslalem ze Majdzik uczyla historii.

Wisniowa widzialem ponad 4 lata temu w 1998. Pewnie ze sie zmienila, nie to co
            za moich czasow gdy mozna byla jezdzic na sankach z gorek-bunkrow.

A teraz mieszkam gdzie wogole nie ma sniegu. Pelno ludzi z Brisbane nigdy nie
            widzialo sniegu na zywe oczy.!

Mam na Wisniowej Mame i brata. Mieszkalem w pierwszym bloku od Powstancow
            Slaskich, blok chyba 4 pietrowy z przejezdna brama w srodku.

Pozdrowienia

Andrzej
    • Gość: beata Re: SP 47 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.03, 23:52
      Gość portalu: afilipinka napisał(a):

> A czy zaglądają tu absolwenci podstawówki przy Parku Południowym - SP 47 ?
      > Czy ta szkoła nadal jest imienia generała Waszkiewicza? A pamietacie
      > dyrektorkę Franciszkę Majewską i jej synalka?
      hahaha pamietam oczywscie jej slyunnego synlaka pozdrwaiam.
      • Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 05.09.03, 21:12
        Gość portalu: beata napisał(a):

> Gość portalu: afilipinka napisał(a):
        >
        > > A czy zaglądają tu absolwenci podstawówki przy Parku Południowym - SP 47 ?
        > > Czy ta szkoła nadal jest imienia generała Waszkiewicza? A pamietacie
        > > dyrektorkę Franciszkę Majewską i jej synalka?
        > hahaha pamietam oczywscie jej slyunnego synlaka pozdrwaiam.
        Cześć ! Czy kończyłaś może również VIII LO bo to chyba Ty je zachwalasz w
        innym wątku ? Serdecznie pozdrawiam !
    • Gość: MS Re: SP 47 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.03, 10:24
      Skończyłem SP 47 w 1980r, w sumie fajnie sie wspomina tą szkółkę, teraz widać
      że jest strasznie zaniedbana.
      • Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 17.09.03, 11:55
        Masz rację, teraz bałabym się do niej posłać moje dziecko, ale podupadać ta
        szkoła zaczęła gdy wybudowano przed nią blok.
        • ptysia78 Re: SP 47 30.09.03, 09:59
          moim zdaniem zaczela podupadac jakies 7-8 lat temu
    • rozwoodka Re: SP 47 02.07.04, 03:10
      Pamietam Zdzisia Majewskiego, nikt nie mogl z nim wytrzymac za dlugo, bo
      Zdzisio mial zaburzenia umyslowe np. Zdzisio wyciagnal zyletke i pocial
      kolezance mundurek. Zdzisio znalazl sie tezw szkole specjalnej, jednakze jego
      mama, ktora nie mogla przyjac do wiadomosci ze Zdzisio mial zaburzenia umyslowe
      i byl niebezpieczny dla srodowiska, sprowadzila go spowrotem do szkoly, a jako -
      dyrektorka mogla robic co chciala, to samo Zdzisio. Zdzisio na moje szczescie
      znalazl sie w innej klasie niz ja, wiec tylko na boisku szkolnym grozilo mi i
      innym dzieciom niebezpieczenstwo pobicia kijem/kamieniem/czymkolwiek przez
      nienormalnego Zdzisia. Jego rownie niezrownowazona, ale partyjna matka,
      weteranka armii ludowej, pani Majewska, cieszyla sie przywilejami jedynie
      dostepnym czlonkom PZPR. Szkola byla skorumpowana przez uklady rodzicow i
      nauczycieli. Jedyna co sie wybijala z kliki to zdaje sie nauczycielka fizyki.
      Niedoksztalceni/niezrownowazeni nauczyciele w szkole pdst. nr. 47 to byla
      norma. Jezeli ktos pamieta te czasy , to wie o czym pisze. Pani Majewski
      wymyslila sobie tego Waszkiewicza na patrona a jakis lizus tatus wykombinowal
      pomniczek a synus za to dostal piatki na swiadectwie. Ale idiotyczna ta szkola
      byla.

• Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 07.07.04, 23:10
        to pewnie w tym samym czasie kończyłyśmy tę uroczą szkółkę, ale ja panią Gulak
        od fizyki wspominam jako regularną wariatkę rzucającą po klasie kluczami i
        tłukącą o blat menzurki i probówki - przynajmniej tak było na naszych lekcjach.
        Jeszcze był zboczeniec od WF niejaki Goleń ksywa Palin z wiadomych względów.
        Jedyne porządne nauczycielki które pamiętam to pani Majdzik od historii i pani
        Żebrowska od polskiego, reszta miernoty.
        Pozdrawiam
        • rozwoodka Re: SP 47 08.07.04, 18:42
          Gulak podobno miala problem z alkoholizmem, ale poniewaz byla moja
          wychowawczynia, jej zachowanie bylo zupelnie inne. Ona na nauczycielke sie nie
          nadawala, podobnie zreszta jak wiekszosc grona pedagogicznego z tej szkoly
          wariatow. Nie wiem czy pamietasz jak Gulak sie nienawidzila z Wasko, ta z lysym
          plackiem na glowie, ona uczyla chemii. Tego zboczenca Golenia pamietam bardzo
          dobrze, a rowniez pamietam Majdzik z historii, osobiscie za nia nie
          przepadalam, ale musze przyznac ze przynajmniej psychiczna nie byla. Nawet do
          swietlicy zatrudnili babsztyla z problemami, kazala dzieciom stac (w
          swietlicy!!) przy stolikach, i ona w tym czasie wypowiadala sie jak to jej
          synowa okropnie ja traktuje, a ona pracuje nie po to aby na samochod uzbierac,
          bo zdrowe nogi wciaz ma. Pamietam tez ze jak ktores z dzieci sie poruszylo to
          lala linijka po lbie. Na szczescie dlugo nie robila tej kariery jako
          swietliczanka. Dom wariatow a nie szkola, kto chodzil ten wie.
          Pozdrowienia.
          • Gość: afilipinka Re: SP 47 IP: 213.155.167.* 10.07.04, 22:34
            To niezłą maiłaś wychowawczynię! Moją była Kuliczkowska od muzyki - nic
            kompletnie z tego przedmiotu nie umiem, odróżniam jedynie klucz wiolinowy od
            yale. A gdzie wylądowałaś po 47?
            • rozwoodka Re: SP 47 11.07.04, 17:41
              Pamietam te Kuliczkowska od muzyki, nie jestem pewna czy ja nawet umiem po jej
              lekcjach odroznicz klucz wiolinowy od normalnego klucza od drzwi ;-)) Te grono
              pedagogiczne w 47 to naprawde super doborowe towarszystwo bylo. Po 47 znalazlam
              sie w XI LO, ktore bardzo lubilam a po nim na pedagogice. Na studiach musialam
              nawet byc na praktyce w 47, ta nienormalna Wasko od chemii, ktora nawiasem
              mowiac nie miala zielonego pojecia o chemii, ani o nauczaniu, zostala pedgogiem
              szkolnym! o zgrozo. Ta partyjna Majewska odeszla z pozycji dyrektorki szkoly a
              zastapila ja wice dyrektora, ktorej nawet nie pamietam. A jak twoje losy sie
              potoczyly po skonczeniu tego domu wariatow na Januszowickiej?
              • Gość: beata Re: SP 47 IP: *.fonet.pl / *.crowley.pl 22.07.04, 13:01
                witaj
                moja wychowawczynia rowneiz byla gulakowa pamietam to grono nauczycieli
                moze chodzilysmy w tym samym czasie do szkolki
                • rozwoodka Re: SP 47 23.07.04, 20:54
                  czesc, ja chodzilam do klasy "a", chodzila ze mna do klasy "gosia watroba",
                  jakos jej imie a szczegolnie nazwisko dobrze pamietam ;-) aha, jeszcze pamietam
                  z chlopcow tomka maciejczaka. skonczylam szkole w 1979, gulakowa zdaje sie ze
                  wyjechala do niemiec na dorobek, ale chyba wrocila po paru latach. jednak nie
                  jestem pewna czy na pewno.
                  • ptysia78 Re: SP 47 04.08.04, 22:46
                    wiecie co, ja chodzilam do 47 troszke pozniej niz wy ale nauczycielki tez nie
                    grzeszyly madroscia a mimo to fajnie wspominam ta bude :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka