Dodaj do ulubionych

Prezencik: inwestycje do realizacji w 2006

25.12.05, 11:47
Wygrzebałem :-)

To jest oficjalny dokument przyjęty przez Radę Miasta Wrocławia:
wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/49687%5C2944ru04z-cz2.pdf

Pozdrawiam,
SW
Obserwuj wątek
    • es_wu Grzegorz Roman o Obwodnicy Wschodniej 25.12.05, 12:32
      W dyskusji o założeniach do budżetu 2006 dyr. Roman powiedział m.in.:
      "Jeśli chodzi o OW, mamy sytuację taką, że na początku przyszłego roku będzie
      cały projekt trasy od ronda w Żernikach do wpięcia w Mirkowie. Na jego podstawie
      będzie można ogłosić przetarg. Projektowana droga jest w 4 pasach, dwa pasy do
      realizacji plus obiekty inżynieryjne w pełnym przekroju. W późniejszym okresie
      pozostałe dwa pasy zostaną dobudowane. Pozostałe drobne kwestie uzgodnień
      ekologicznych. Trwają prace nad pierwszymi wykopami. My ze swojej strony 8
      grudnia uchwalimy ostatni plan na terenie miasta dla tej drogi. Nasze firmy,
      które są właścicielem gruntu pod te drogi wydzieliły pas drogi i są gotowe
      zwrócić ten pas pod inwestycje. Więc wydaje się, że jeśli ten projekt trafi do
      projektów unijnych na 2007, ma duże szanse na realizację przynajmniej na odcinku
      Mirków – Siechnice, bo to by odciążyło pl. Grunwaldzki i most Pokoju."

Pozdrawiam,
      SW
      • Gość: IGLICA Re: Grzegorz Roman o Obwodnicy Wschodniej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 26.12.05, 16:15
        Jak juz zbieraja sie od 10 lat do budowy AOW to powinni wiedziec ze z tak duzym
        i szybko rosnacym natezeniem ruchu to 4-pasmowka bedzie niewydolna juz w chwili
        oddanie. Skoro wydaja juz miliony to od razu powinni zrobic conajmniej 6-
        pasmowke plus pas awaryjny.
        • svarte_sjel Re: Grzegorz Roman o Obwodnicy Wschodniej 26.12.05, 20:03
          Gość portalu: IGLICA napisał(a):
          > Jak juz zbieraja sie od 10 lat do budowy AOW to powinni wiedziec ze z tak duzym
          > i szybko rosnacym natezeniem ruchu to 4-pasmowka bedzie niewydolna juz w chwili
          > oddanie. Skoro wydaja juz miliony to od razu powinni zrobic conajmniej 6-
          > pasmowke plus pas awaryjny.

Po pierwsze to nie na temat :^P
          A po drugie bzdura :^P
          • Gość: IGLICA Re: Grzegorz Roman o Obwodnicy Wschodniej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.12.05, 00:46
            Wielkie dzieki...(bez komentarza)
    • es_wu Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej 25.12.05, 12:33
      Źródło takie samo jak w poście wcześniej:

"Kolej w systemie transportu wewnętrznego miasta. Oczywiście jest to jeden z
      elementów, który rozważamy w koncepcji szynowej komunikacji we Wrocławiu.
      Mamy pierwszy projekt, zakłada on wykorzystanie kolei jako elementu
      transportu wewnątrz aglomeracyjnego, ale w bliskiej aglomeracji, czyli w tej
      15-20 km, zakładamy, rozpatrujemy lokalizację 4 tras średnicowych - Oława,
      Malczyce, Oleśnica, Jelcz, Trzebnica, Strzelin, Wołów-Kąty Wrocławskie, przy
      czym tylko wołów wjeżdżałby na dworzec Świebodzki, reszta miałaby przystanki
      na Dworcu Głównym. Być może kolejny na Kobierzycach, ale to jest kwestia
      rozwoju technicznego. Rozważamy również możliwość przygotowania tramwajów,
      które w pewnych miejscach będą wjeżdżać na tory kolejowe. M.in. na południu,
      w kierunku na Kobierzyce, na Strachocinie. Propozycje przestrzenne
      otrzymacie państwo w Studium. Program jest dość mocno zaawansowany,
      przewidziane jest zagęszczenie przystanków, policzona jest już
      częstotliwość, prędkość poruszania, czasy dojazdów. Jeśli chodzi o
      częstotliwość, to na początku mówimy o co pół godziny. Jeśli chodzi o tempo
      to 60-65km/h. Natomiast to jest koncepcja programu, do porozumienia pełnego
      konieczne jest porozumienie z koleją. Kolej zaczęła być otwarta na
      inicjatywy zmierzające do wykorzystania linii kolejowych we Wrocławiu. Ale
      od powiedzenia, że jest się otwartym do realizacji tego programu, jest
      mnóstwo zapytań, problemów itd. Trasy i propozycje, łącznie z projektami
      rozbudowania układu tramwajowego zostaną przedstawione w Studium w
      najbliższych tygodniach."

Pozdrawiam,
      SW
      • martouf Re: Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej 26.12.05, 14:51
        > 15-20 km, zakładamy, rozpatrujemy lokalizację 4 tras średnicowych - Oława,
        > Malczyce, Oleśnica, Jelcz, Trzebnica, Strzelin, Wołów-Kąty Wrocławskie, przy
        > czym tylko wołów wjeżdżałby na dworzec Świebodzki, reszta miałaby przystanki
        > na Dworcu Głównym.

Jeśli dobrze zrozumiałem:
        81.168.251.49/aglo.jpg
        • svarte_sjel Re: Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej 26.12.05, 20:02
          martouf napisał:
          > Jeśli dobrze zrozumiałem:
          > 81.168.251.49/aglo.jpg

Wołowska jest źle :^)
          • martouf Re: Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej 26.12.05, 21:01
            > Wołowska jest źle :^)

poprawiłem :)
            • svarte_sjel Re: Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej 27.12.05, 10:32
              martouf napisał:
              > poprawiłem :)

Ale z kolei Malczycko-Oławską przez stację "Gądów" puściłeś...

Oczywiście za kilka lat to może być wykonalne, ale póki co nalezy to uznać za
              niemożliwe.
              • martouf Re: Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej 27.12.05, 11:50
                > Ale z kolei Malczycko-Oławską przez stację "Gądów" puściłeś...
                >
                > Oczywiście za kilka lat to może być wykonalne, ale póki co nalezy to uznać za
                > niemożliwe.

Kierowałem się wypowiedziami p. Romana sprzed jakiegoś pół roku, że jedną linię
                przez Gądów chcą jednak puścić (mówił, że wiąże się to z jakimiś pozwoleniami na
                zwiększenie prędkości itd.). Ale być może było to związane z projektem
                Leśnica->Psie Pole i od tego już odeszli. W każdym razie poprawiłem
                81.168.251.49/aglo.jpg
                • es_wu Re: Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej 27.12.05, 11:56
                  martouf napisał:

> Kierowałem się wypowiedziami p. Romana sprzed jakiegoś pół roku, że jedną linię
                  > przez Gądów chcą jednak puścić (mówił, że wiąże się to z jakimiś pozwoleniami n
                  > a
                  > zwiększenie prędkości itd.). Ale być może było to związane z projektem
                  > Leśnica->Psie Pole i od tego już odeszli.
                  >

A ja żałuję, że nie ma planów puszczenia kolei do Jelcza trasą "północną". To by
                  ożywiło cały prawobrzeżny Wrocław płd-wschodni. To by się naprawdę przydało :-(

Pozdrawiam,
                  SW
                  • martouf Re: Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej 27.12.05, 13:09
                    > A ja żałuję, że nie ma planów puszczenia kolei do Jelcza trasą "północną". To b
                    > y
                    > ożywiło cały prawobrzeżny Wrocław płd-wschodni. To by się naprawdę przydało :-(

Rzeczywiście szkoda. Aczkolwiek (cytat z p. Romana):
                    > Rozważamy również możliwość przygotowania tramwajów,
                    > które w pewnych miejscach będą wjeżdżać na tory kolejowe. M.in. na południu,
                    > w kierunku na Kobierzyce, na Strachocinie.

Skąd mają zamiar przerzucić tramwaj na Strachocin?
                  • Gość: wro2015 Re: Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.05, 13:33
                    > A ja żałuję, że nie ma planów puszczenia kolei do Jelcza trasą "północną". To b
                    > y
                    > ożywiło cały prawobrzeżny Wrocław płd-wschodni. To by się naprawdę przydało :-(

Zgadza sie es_wu. Tez to bylo pierwsze co zauwazylem, co mnei bardzo zdziwilo!
                • svarte_sjel Re: Grzegorz Roman o Kolei Aglomeracyjnej 27.12.05, 13:49
                  martouf napisał:
                  > Kierowałem się wypowiedziami p. Romana sprzed jakiegoś pół roku, że jedną linię

Pamiętam, pamiętam.

> przez Gądów chcą jednak puścić (mówił, że wiąże się to z jakimiś pozwoleniami n
                  > a
                  > zwiększenie prędkości itd.). Ale być może było to związane z projektem

Istotnie, wiąże się to z różnymi pozwoleniami (myślę, że co najmniej rok
                  załatwiania ;^)), ale tak poza tym to czy wyobrażasz sobie dorzucenie tam
                  jeszcze pociągu 4 razy na godzinę? Niby Klecińska jakoś z częściej jeżdżącymi
                  pociągami wytrzymuje, ale mimo wszystko...
                  Co innego gdy będzie już wiadukt (ale taki prawdziwy, nie ta prowizorka, którą
                  tam mają stawiać).
      • es_wu Re: Kolej Aglomeracyjna - dlaczego Malczyce 27.12.05, 14:06
        Cześć

es_wu napisał:

[...]
        > transportu wewnątrz aglomeracyjnego, ale w bliskiej aglomeracji, czyli w tej
        > 15-20 km, zakładamy, rozpatrujemy lokalizację 4 tras średnicowych - Oława,
        > Malczyce, Oleśnica, Jelcz, Trzebnica, Strzelin, Wołów-Kąty Wrocławskie, przy
        > czym tylko wołów wjeżdżałby na dworzec Świebodzki, reszta miałaby przystanki
        > na Dworcu Głównym.
        >

Kolejnie dwie sprawy:

Dlaczego na tej liście są Malczyce? Według mnie linia w tamtym kierunku będzie
        mało atrakcyjna, bo po prostu nie przechodzi przez większe miejscowości. W
        Środzie Śląskiej, która potencjalnie jest generatorem dużego ruchu dworzec
        kolejowy jest tak daleko od miasta, że praktycznie na 100% ludzie nadal będą
        jeździć busami.

Brakuje mi natomiast linii do Obornik Śląskich. Tam nie dość że są Oborniki,
        które mogłyby być dość popularnym kierunkiem weekendowych wycieczek to jeszcze
        po drodze jest masa nowych osiedli domków (np. Pęgów czy nawet Świniary) i
        problemy z napełnieniami byłyby mniejsze niż na linii do Malczyc.

Od razu mówię, że nie mam żadnych danych, kieruję się tylko tzw. "zdrowym
        rozsądkiem".

Pozdrawiam,
        SW
    • wcyrku1 Re: Prezencik: inwestycje do realizacji w 2006 25.12.05, 15:09
      <<< poprawa stanu tech. ulic, ... ad 3 - zmienic technologię napraw!!! TRZY
      LATA po naprawie ul Kasprowicza /odc żmigrodzka- pola/ asfalt miejscami caly
      spękany!!!. To tylko przykład. Dotychczasowe pisanie o coraz lepszej jakości
      to zwykłe ględzenie.
    • wcyrku1 Re: Prezencik: inwestycje do realizacji w 2006 25.12.05, 15:21
      <<< Rozwój powiązań komunikacyjnych, - ad 3c - przebudowa wiaduktu nad al.
      J.III Sobieskiego>>> czy chodzi o remont wiaduktu - wyjazdu z centr. Psiego Pola ?
    • wcyrku1 Re: Prezencik: inwestycje do realizacji w 2006 25.12.05, 15:51
      <<< Rozwój powiązań kom. - ad 4 - przebudowa pl. Powst. Wielkopolskich >>>
      A mnie bardziej podoba się " rozwój powiązań kom. w/g forumowych sugestii
      Wro2055 - od wylotu Nowowiejskiej, za zajezdnią przez pl. PW, teren
      elektrociepłowni do Długiej. To jest spójne z rozwojem podmiejskiego
      transportu szynowego i ulokowaniem " węzła tramwajowego " przed dw.Nadodrze z
      możliwością bezposredniego wyjscia z peronów do tramwaju.
    • wcyrku1 Re: Prezencik: inwestycje do realizacji w 2006 25.12.05, 16:01
      >>> - ad 6 - dalsze wspieranie budowy AOW... >>> dlaczego oficjalnie nie mówi
      sie o AOW bez opłat!!! dziwna taktyka lobingowa? - przesraliście wybory i teraz
      dalej chowacie głowę w piasek?
    • wcyrku1 Re: Prezencik: inwestycje do realizacji w 2006 25.12.05, 16:11
      >>> Komunikacja zbiorowa, - ad 6 - wprowadzanie piorytetów dla kom zb. >>>
      Zielona fala na OŚ, przystosowywanie torowisk tramwajowych dla autobusów i
      służb ratunkowych.
    • tram_ktos Moje przemyślenia 25.12.05, 20:36
      s. 15, 16 "Komunikacja zbiorowa"
      Ad. 1
      Jest mowa o trasach średnicowych Krzyki-Kowale i Biskupin-Leśnica. A przecież
      chyba te 17 tramwajów niskopodłogowych ma jeździć na "6" i "7"?
      Ad. 3 Coś mi się wydaje, że od lat wiadomo, że potrzebny jest tramwaj na
      Kozanów, Nowy Dwor, Gaj, czy Zgorzelisko/Zakrzów (ta ostatnia inwestycja bardzo
      droga). Od lat istnieją też plany. Czy ma sens opracowywanie kolejnych
      koncepcji (zapewne podobnych do istniejących), na których realizację miasto i
      tak pożałuje pieniędzy...
      Ad. 6 To powinno być standardem w Centrum miasta.
      • es_wu Re: Moje przemyślenia 25.12.05, 21:46
        tram_ktos napisał:

> Ad. 3 Coś mi się wydaje, że od lat wiadomo, że potrzebny jest tramwaj na
        > Kozanów, Nowy Dwor, Gaj, czy Zgorzelisko/Zakrzów (ta ostatnia inwestycja
        > bardzo
        > droga). Od lat istnieją też plany. Czy ma sens opracowywanie kolejnych
        > koncepcji (zapewne podobnych do istniejących), na których realizację miasto i
        > tak pożałuje pieniędzy...
        >

Co do koncepcji to przecież warunki się zmieniają (nie wiem kiedy powstały
        ostatnie koncepcje). Dlatego nowe koncepcje mogą nowe powstać. Problem tylko z
        tym, że u nas jest dużo koncepcji a mało działania. Weź sobie Strategię Wrocław
        2000 i zobacz ile z tego zostało zrealizowane.

Bardzo mnie cieszy, że w tym dokumencie, który jakby nie patrzeć jest
        ZAŁOŻENIAMI pojawia się po raz pierwszy od kiedy oglądam dokumenty UM ilościowe
        ujęcie zadań, choć jeszcze w szczątkowej formie. Czyli jasne jest, że mamy
        wyremontować 8 km nawierzchni dróg oraz wprowadzić przywileje dla KZ na 10
        skrzyżowaniach. Żeby tak jeszcze zdefiniowali ilościowe mierniki dla takich
        rzeczy jak "skrócenie czasu i podniesienie jakosci napraw uszkodzonych
        nawierzchni ulic"...

A co do samego tramwaju na Zgorzelisko/Zakrzów to akurat tą koncepcję uważam za
        chybioną. W inne miejsca (Kozanów, Gaj, Nowy Dwór) tramwaj proszę bardzo, ale na
        Zakrzów??? Bez sensu w kontekście tego, że według opisu Kolei Aglomeracyjnej
        przedstawionej przez Grzegorza Romana tam będą jeździć dwie linie każda w takcie
        półgodzinnym. To zdecydowanie wystarczy, żeby obsłużyć całe te osiedla.
        Przydałby się tylko autobus, który by objeżdżał osiedle i zwoził ludzi w okolice
        stacji a potem rozwoził. Oczywiście zschynchronizowany z przyjazdem/odjazdem
        pociągów.

Pozdrawiam,
        SW

• svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 25.12.05, 22:34
          es_wu napisał:
          > ZAŁOŻENIAMI pojawia się po raz pierwszy od kiedy oglądam dokumenty UM ilościowe
          > ujęcie zadań, choć jeszcze w szczątkowej formie. Czyli jasne jest, że mamy

To za mało oglądasz.
          • es_wu Re: Moje przemyślenia 25.12.05, 22:48
            svarte_sjel napisał:

> es_wu napisał:
            > > ZAŁOŻENIAMI pojawia się po raz pierwszy od kiedy oglądam dokumenty UM ilo
            > ściowe
            > > ujęcie zadań, choć jeszcze w szczątkowej formie. Czyli jasne jest, że mam
            > y
            >
            > To za mało oglądasz.
            >

To podaj proszę jakieś inne ogólnodostępne dokumenty planistyczne w któych były
            mierniki ilościowe?

Pozdrawiam,
            SW
            • svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 26.12.05, 20:00
              es_wu napisał:
              > To podaj proszę jakieś inne ogólnodostępne dokumenty planistyczne w któych były
              > mierniki ilościowe?

ZPRTPAW
              • Gość: wro2015 Re: Moje przemyślenia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 21:23
                linku nie podasz?
                • martouf Re: Moje przemyślenia 26.12.05, 23:51
                  > linku nie podasz?

Mam ten plik na dysku, ma 17 MB, gdzieś w sieci też można znaleźć
                  • martouf Re: Moje przemyślenia 26.12.05, 23:56
                    Znalazłem:
                    uchwaly.um.wroc.pl/uchwaly_numer.aspx
                    • martouf Re: Moje przemyślenia 26.12.05, 23:58
                      > Znalazłem:
                      > uchwaly.um.wroc.pl/uchwaly_numer.aspx

Przepraszam, zły link
                      uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=XXV/2086/04
                      • Gość: wro2015 Re: Moje przemyślenia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.05, 00:16
                        super!

Dzieki!

Sobie ladnie poczytam :)))
                  • Gość: wro2015 Re: Moje przemyślenia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 23:58
                    mozesz go jakos wstawic do netu? nei moge nigdzie znalezc!

Tak na marginesie - takie informacje nie tylko ze powinny byc DOSTEPNE, lecz
                    takze PREZENTOWANE ... mozna tylko to w kolko powtarzac: Lezy to w interesie
                    miasta aby tworzyc dyskusje dookola takich waznych tematow!

Z gory dziekuje, jak gdzies to wstawisz, martouf!
      • meh_ow Re: Moje przemyślenia 27.12.05, 17:05
        tram_ktos napisał:
        > Ad. 3 Coś mi się wydaje, że od lat wiadomo, że potrzebny jest tramwaj na
        > Kozanów, Nowy Dwor, Gaj,

Gaj? - czyli Bardzka/Świeradowska to 2006-2007
        Kozanów? - 2007-2011 + zakup taboru (oczywiście *UE)
        inne? - po 2010 : )

(projekt WPI na lata 2006-2010)
        • mi.chal Re: Moje przemyślenia 27.12.05, 17:07
          Mozesz podac linka do tego WPI?
          • meh_ow Re: Moje przemyślenia 27.12.05, 20:02
            mi.chal napisał:
            > Mozesz podac linka do tego WPI?

niestety nie mogę bo widzałem to tylko w wersji papierowej - będzie pewnie
            uchwalony razem z budżetem na 2006 i wtedy dopiero wyląduje na stronie um

• mi.chal Re: Moje przemyślenia 27.12.05, 20:04
              meh_ow napisał:

>
              > niestety nie mogę bo widzałem to tylko w wersji papierowej - będzie pewnie
              > uchwalony razem z budżetem na 2006 i wtedy dopiero wyląduje na stronie um
              >

No wlasnie, szukam, szukam i nie moge znalezc ;)
              A pamietasz moze jeszcze jakies nowosci w stosunku do obowiazujacego wlasnie planu?
              • meh_ow Re: Moje przemyślenia 28.12.05, 15:53
                mi.chal napisał:
                > No wlasnie, szukam, szukam i nie moge znalezc ;)

możesz jutro na sesji poszukać : )

> A pamietasz moze jeszcze jakies nowosci w stosunku do obowiazujacego wlasnie
                > planu?

np Nowoszczęśliwa z torowiskiem między Powstańców i Ślężną - nie widze tego w
                WPI na 2004-2008 więc chyba to nowe - pamieć fotograficzna roku nie złapała ale
                coś mi się 2009-2010 kojarzy : )

było też coś o modernizacji Legnickiej dla wprowadzenia piorytetu dla tramwajów,
                budowa Łącznika Lotniskowego między Graniczną i Kosmonautów ... dalej zasłaniam
                sie niepamięcią : )

• meh_ow Re: Moje przemyślenia 04.01.06, 19:11
                mi.chal napisał:
                > A pamietasz moze jeszcze jakies nowosci w stosunku do obowiazujacego wlasnie
                > planu?

trochę mi się pamięć odświeżyła : )

- przebudowa Księcia Witolda od mostu Uniwersyteckiego do mostu Pomorskiego (2006-7)
                - przebudowa Wita Stwosza (jw)
                - przebudowa pl.Bema wraz z odcinkiem ul.Bema od Prusa do Sienkiewicza i
                remontem Mostów Młyńskich (2007)
                - skrzyżowanie Powstańców Śl. z Hallera (jw)
                - przebudowa Popowickiej od Wejherowskiej do Starogroblowej (2007-8)
                - przebudowa Przyjaźni (2009)
                - budowa odcinka Nowoszczęśliwej od Powstańców Śl. do Zielińskiego (2009-10)
                - budowa połączenia Obwodnicy Śródmiejskiej z kompleksem targowo-kongresowym
                "Hala Ludowa" (2009-11)
                - budowa połączenia Obwodnicy Śródmiejskiej z Regionalnym Portem Lotniczym (2006-11)
                - Trasa Czeska (2009-11)

- przebudowa pomieszczeń w budynku przy ul.Glinianej 20-22 z przeznaczeniem na
                utworzenie Powiatowego Urzędu Pracy
                - inkubator dla organizacji pozarządowych przy ul.Legnickiej
                - Budowa Muzeum "Solidarności i Walki z Totalitaryzmem" - ul.Księcia Witolda

ps. mam pamięć tylko do projektu nie do uchwalonej wersji ; )
                • svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 04.01.06, 20:24
                  meh_ow napisał:
                  > - przebudowa Przyjaźni (2009)

Nareszcie :^)

> - budowa połączenia Obwodnicy Śródmiejskiej z kompleksem targowo-kongresowym
                  > "Hala Ludowa" (2009-11)

Czyli wschodni odcinek OŚ?
                  • meh_ow Re: Moje przemyślenia 04.01.06, 21:32
                    svarte_sjel napisał:
                    > > - budowa połączenia Obwodnicy Śródmiejskiej z kompleksem targowo-kongreso
                    > > wym "Hala Ludowa" (2009-11)
                    >
                    > Czyli wschodni odcinek OŚ?

takie określenie to chyba dla zmylenia przeciwników : )
                • tram_ktos Re: Moje przemyślenia 04.01.06, 20:37
                  > - przebudowa pl.Bema wraz z odcinkiem ul.Bema od Prusa do Sienkiewicza i
                  > remontem Mostów Młyńskich (2007)

Mam nadzieję, że tramwaju z Mostów Młyńskich nie wyrzucą. Kiedyś słyszałem o
                  takich pomysłach.

> - przebudowa Popowickiej od Wejherowskiej do Starogroblowej (2007-8)
                  Rozumiem, że niestety bez torowiska...

> - przebudowa Przyjaźni (2009)
                  Będą 2 tory?

> - budowa odcinka Nowoszczęśliwej od Powstańców Śl. do Zielińskiego (2009-10)
                  Będzie torowisko od Studziennej do Powstańców Śl.?
                  • svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 04.01.06, 21:27
                    tram_ktos napisał:
                    > Mam nadzieję, że tramwaju z Mostów Młyńskich nie wyrzucą. Kiedyś słyszałem o
                    > takich pomysłach.

Musiałby być dwutor na Grodzkiej, a go nie ma.

> > - przebudowa Popowickiej od Wejherowskiej do Starogroblowej (2007-8)
                    > Rozumiem, że niestety bez torowiska...

Pewnie z rezerwą. Linia Kozanowska gdzieś tam jest w projekcie (meh_ow wspominał).

> > - przebudowa Przyjaźni (2009)
                    > Będą 2 tory?

2 tory i dwukierunkowa jezdnia, projekt już od dawna gotowy...

> > - budowa odcinka Nowoszczęśliwej od Powstańców Śl. do Zielińskiego (2009-
                    > 10)
                    > Będzie torowisko od Studziennej do Powstańców Śl.?

Meh_ow już pisał, że tak.
                  • meh_ow Re: Moje przemyślenia 04.01.06, 21:30
                    tram_ktos napisał:
                    > > - przebudowa Popowickiej od Wejherowskiej do Starogroblowej (2007-8)
                    > Rozumiem, że niestety bez torowiska...

Zintegrowany Program Aglomeracyjnej Komunikacji Szynowej - zadanie II - budowa
                    linii tramwajowej na Kozanów od Mostu Dmowskiego do Pilczyckiej (2 wiadukty do
                    przebudowy) + zakup taboru 22 jednostki (2009-11)

> Będzie torowisko od Studziennej do Powstańców Śl.?

Zintegrowany Program Aglomeracyjnej Komunikacji Szynowej - zadanie III - budowa
                    połączenia tramwajowego osi Powstańców Śl. z Dworcem Głównym w ciągu
                    ul.Nowoszczęśliwej (2009-10)
                    • Gość: koz Re: Moje przemyślenia IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 08.01.06, 16:07
                      > Zintegrowany Program Aglomeracyjnej Komunikacji Szynowej - zadanie II - budowa
                      > linii tramwajowej na Kozanów od Mostu Dmowskiego do Pilczyckiej (2 wiadukty do
                      > przebudowy) + zakup taboru 22 jednostki (2009-11)

a jakiś link?
                      • Gość: t Re: Moje przemyślenia IP: *.230.219.81.magma-net.pl 08.01.06, 16:11
                        A jakie jest zad I?

Bardzka?
        • tram_ktos Re: Moje przemyślenia 27.12.05, 20:30
          > Gaj? - czyli Bardzka/Świeradowska to 2006-2007

Jakim cudem to w takim terminie zrobią? Przecież tam nic nie jest chyba
          przygotowane? Są chociaż projekty zrobione?
          Poza tym Bardzka/Świeradowska to dopiero początek. Tam trzeba jeszcze tory na
          Borowskiej zbudować.

> Kozanów? - 2007-2011 + zakup taboru (oczywiście *UE)

Oby.
          • bystrzak2000 Re: Moje przemyślenia 27.12.05, 22:12
            tram_ktos napisał:

> > Gaj? - czyli Bardzka/Świeradowska to 2006-2007
            >
            > Jakim cudem to w takim terminie zrobią? Przecież tam nic nie jest chyba
            > przygotowane? Są chociaż projekty zrobione?
            > Poza tym Bardzka/Świeradowska to dopiero początek. Tam trzeba jeszcze tory na
            > Borowskiej zbudować.

OBWIESZCZENIE PREZYDENTA WROCŁAWIA

w prowadzonym przez Prezydenta Wrocławia publicznie dostępnym wykazie decyzji
            dotyczących inwestycji mogących znacząco oddziaływać na środowisko, została
            umieszczona w dniu 2005-12-22 decyzja nr 5/2005 o ustaleniu lokalizacji
            inwestycji celu publicznego dla zamierzenia polegającego na: przebudowie ul.
            Bardzkiej we Wrocławiu na odcinku od al. Armii Krajowej do ul. Buforowej,
            obejmującej m.in.: przebudowę ulicy, projektowanej jako droga klasy G o
            przekroju 2x2 (dwie jezdnie po dwa pasy ruchu), z torowiskiem wydzielonym w
            pasie międzyjezdnym na odcinku od al. Armii Krajowej do ul. Świeradowskiej, z
            lokalizacją pętli tramwajowej w rejonie skrzyżowania ulic Bardzka-Świeradowska
            oraz włączeniem torowiska tramwajowego do układu istniejącego przed ul. Piękną,
            przebudowę skrzyżowania ul. Bardzkiej z al. Armii Krajowej, przebudowę wiaduktu
            kolejowego, przebudowę skrzyżowania ulic Bardzkiej-Terenowej-Buforowej
            projektowanego jako duże rondo, włączenie do istniejącej ul. Buforowej przed
            skrzyżowaniem z ul. Konduktorską, budowę i przebudowę infrastruktury technicznej.

To już jest coś:-)
            • tram_ktos Re: Moje przemyślenia 28.12.05, 20:35

> z lokalizacją pętli tramwajowej w rejonie skrzyżowania ulic Bardzka-
              Świeradowska

Chociaż mogliby dociągnąć do okolic pętli autobusu "K" na Świeradowskiej. Tak
              to ciągle kawał Gaju nie będzie miał tramwaju.

> oraz włączeniem torowiska tramwajowego do układu istniejącego przed ul. Piękną

Nic nie rozumiem?! Dlaczego nie włączenie na skrzyżowaniu Bardzkiej i Armii
              Krajowej? Dawno temu tramwaj jeździł Piękną.
              • bystrzak2000 Re: Moje przemyślenia 28.12.05, 21:15
                tram_ktos napisał:

> Nic nie rozumiem?! Dlaczego nie włączenie na skrzyżowaniu Bardzkiej i Armii
                > Krajowej? Dawno temu tramwaj jeździł Piękną.

Bo to skrzyżowanie jest przed Piekną;-) To chyba tak napisali, żeby trudniej
                było zrozumiec o co chodzi...
              • svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 28.12.05, 22:34
                tram_ktos napisał:
                > Chociaż mogliby dociągnąć do okolic pętli autobusu "K" na Świeradowskiej. Tak

Raczej o to miejsce chodzi...

> to ciągle kawał Gaju nie będzie miał tramwaju.

To IMHO drobiazg w porównaniu z tym, co budowa linii przez Bardzką może oznaczać
                dla wschodniej części osiedla :^/
                • tram_ktos Re: Moje przemyślenia 28.12.05, 22:37
                  > Raczej o to miejsce chodzi...

Uważasz, że chodzi o miejsce, w którym "K" ma pętlę.

> > to ciągle kawał Gaju nie będzie miał tramwaju.
                  > To IMHO drobiazg w porównaniu z tym, co budowa linii przez Bardzką może
                  oznacza
                  > ć
                  > dla wschodniej części osiedla :^/

A dokładniej, co masz na myśli?
                  • Gość: Rafis Re: Moje przemyślenia IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 28.12.05, 22:48
                    tramwaj na Gaj jest zbedny więc to bezsensowny wydatek...
                    • mi.chal Re: Moje przemyślenia 28.12.05, 22:57
                      Tramwaj na Gaj juz jest i nie ma sensu wydawac pieniedzy na to, zeby tramwaj penetrowal osiedle, bo to nie jest jego zadanie. Na calym swiecie wyglada to tak, ze tramwaj dojezdza do osiedla, a samo osiedle penetrowane jest przez autobusy. Lepiej przeznaczyc te pieniadze na wybudowanie tramwaju na Kozanow, gdzie go rzeczywiscie nie ma.
                      • tram_ktos Re: Moje przemyślenia 28.12.05, 23:43
                        > Tramwaj na Gaj juz jest

W zasadzie zahacza tylko północno wschodni różek. Tak samo można by powiedzieć,
                        że jest tramwaj na Klecinę, Oporów, itp., tyle że mieszkańcy tych osiedli
                        korzystają praktycznie wyłącznie z autobusów.

>nie ma sensu wydawac pieniedzy na to, zeby tramwaj pe
                        > netrowal osiedle

Dla mmnie obwiednia Bardzką, Swieradowską i może kiedyś Borowską to nie jest
                        penetracja. Gdyby tramwaj miał wjeżdżać w Krynicką czy Orzechową, to co innego.
                        Gaj to osiedle bloków, gdzie zagęszczenie mieszkańców (i pasażerów) na
                        jednostkę powierzchni jest bardzo duże.

>Na calym swiecie wyglada to tak,
                        > ze tramwaj dojezdza do osiedla, a samo osiedle penetrowane jest przez autobusy

Tyle że u nas autobusy w zasadzie nie służą dowożeniu mieszkańców do tramwaju
                        (oczywiście są wyjątki - np. plac Kromera). One przede wszystkim wożą
                        mieszkańców do Centrum, czyli pełnią funckcję tramwaju i autobusu (w Twoim
                        rozumieniu) w jednym. Trasy autobusów i tramwajów bardzo często pokrywają się
                        na znacznych odcinkach. Przykładów jest mnóstwo, chociażby "E" i "10".
                        A na Gaju:
                        "K" jedzie na Kamieńskiego przez samo Stare Miasto.
                        "146" na Bartoszowice przez Centrum.
                        "145" na Sępolno przez Centrum.
                        Te autobusy nie dowożą ludzi do tramwaju, tylko wożą mieszkańców do Centrum,
                        ZASTĘPUJĄC tramwaj.

> . Lepiej przeznaczyc te pieniadze na wybudowanie tramwaju na Kozanow, gdzie
                        go
                        > rzeczywiscie nie ma.

Może i tak, tylko że pociągnięcie tramwaju na Kozanów od Mostów Mieszczańskich
                        to inwestycja-gigant w porównaniu z położeniem szyn na Bardzkiej.
                        • Gość: wro2015 Re: Moje przemyślenia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.05, 02:34
                          wiec wydaje mi sie tak:

Tramwaju na Gaj nie ma. Tramwaj zachacza o Gaj a ludzie korzystaja z autobusow,
                          kotre nie dowoza do tramwaju, lecz od razu do centrum.
                          Inna sprawa jest taka ze dzielnice zachodnei sa jeszcze bardziej 'uposledzone' w
                          KZ. Podobnie jak tram_ktos bardzo cenie tramwaje. Ale wydaje mi sie ze
                          najbardziej naturalne i jedyne logiczne rozwiazanie (a zarazem jest to w moich
                          oczach kompromisem waszych sporow):

1) Tramwaj musi miec na wszedzie pierwszenstwo, zawsze zielone swiatlo, i
                          wszedzie gdzie sie da, wydzielone torowisko. Przystanki tramwajowe musza zostac
                          dowartosciowane, szczegolnei te glowne (n.p. elektryczne podanie za ile minut
                          jaka linia przyjedzie). Doprowadzi to _ograniczonym nakladem finansowym_ do tego
                          ze tramwja bedzie glownym i najszybszym srodkiem przemieszczania sie po miescie.
                          Szczegolnie ze w okresie nastpenych 2lat duza ilosc torowisk bedzie juz
                          wydzielona (oprocz na polnocy) - oznacza to, ze mozna ten plan szybko zrealizowac

2) Jak przystanki tramwajowe beda zbiorczymi przystnaki KZ z ktorych mozna sie
                          szybko dostac do centrum, nalezy przeorganizowac trasy autobusow, tak aby juz
                          nie dojezdzaly do centrum, lecz aby dojezdzaly do przystankow tramwajowych, i
                          uzupelnialy promeienisty uklad sieci trmawajowej w polaczenia poprzeczne.
                          Oczyiwscie aby przesiadki sie przyjely trzeby dbac o uatrkcyjnione przstanki
                          tramwjaowe (patrz punkt 1) i oczyiwscie zmienic system pobierania oplat - tak
                          aby sie nie placilo dodatkowo nawet jak sie przesiadzie 2 razy: Czyli system
                          strefowo-czasowy

3) W tym przypadku dzielnice jak Gaj/Klecina zostana dobrze podlaczona do sieci
                          tramwajowej (a przez to do centrum)
                          Teraz powinna isc rozbudowa sieci na zachod - czyli tam gdzie jej defacto nie ma

4) Teraz mozna uzupelniac siec:
                          Sensowny podjazd trmawaju pod nowa akademie medyczna przez Gaj itd.

Kompromis :)
                          • svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 29.12.05, 09:34
                            Gość portalu: wro2015 napisał(a):
                            > Tramwaju na Gaj nie ma. Tramwaj zachacza o Gaj a ludzie korzystaja z

Na terenie Gaju znajduje się 5 przystanków tramwajowych, więc chyba jednak jest :^P

Wprawdzie to _tylko_ 5 przystanków (2.5 zespołu przystankowego), ale jednak.
                          • tram_ktos Re: Moje przemyślenia 29.12.05, 21:03
                            > 2) Jak przystanki tramwajowe beda zbiorczymi przystnaki KZ z ktorych mozna sie
                            > szybko dostac do centrum, nalezy przeorganizowac trasy autobusow, tak aby juz
                            > nie dojezdzaly do centrum,
                            >lecz aby dojezdzaly do przystankow tramwajowych, i
                            > uzupelnialy promeienisty uklad sieci trmawajowej w polaczenia poprzeczne.

Też tak uważam. Tylko że odnoszę wrażenie, że od pewnego czasu zachodzi
                            dokładnie odwrotny proces. To autobusy zastępują tramwaje. Jakiś czas temu
                            utworzono "128", łączące Pilczyce z Kromera i dalej Psim Polem. "128"
                            przetrwało, a "23" "wisi" i nie wiadomo, czy kiedykolwiek wróci. Albo
                            linia "419", która prawie na całej trasie pokrywa się z "22". Nie lepiej by
                            było, żeby "419" woziło mieszkańców Żaru i zachodniej Leśnicy tylko na pętlę
                            tramwajową na Leśnicy. Analogicznie z "E". Może wtedy znalazłyby się pieniądze
                            na piąty tramwaj na Lotniczej.

> Oczyiwscie aby przesiadki sie przyjely trzeby dbac o uatrkcyjnione przstanki
                            > tramwjaowe (patrz punkt 1) i oczyiwscie zmienic system pobierania oplat - tak
                            > aby sie nie placilo dodatkowo nawet jak sie przesiadzie 2 razy: Czyli system
                            > strefowo-czasowy
                            • bystrzak2000 Re: Moje przemyślenia 29.12.05, 21:53
                              tram_ktos napisał:

> linia "419", która prawie na całej trasie pokrywa się z "22". Nie lepiej by
                              > było, żeby "419" woziło mieszkańców Żaru i zachodniej Leśnicy tylko na pętlę
                              > tramwajową na Leśnicy.

419 i tak nikt nie jeździ, a niedługo i tak zastąpi ją 137 lub 138, już nie
                              pamiętam która :-) , która bedzie tylko na Leśnicę jeździć.
                              • Gość: t Re: Moje przemyślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 22:25
                                > 419 i tak nikt nie jeździ, a niedługo i tak zastąpi ją 137 lub 138, już nie
                                > pamiętam która :-) , która bedzie tylko na Leśnicę jeździć.

Z Żaru na Leśnicę?
                                • svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 30.12.05, 08:34
                                  Gość portalu: t napisał(a):
                                  > Z Żaru na Leśnicę?

Z Żaru przez Leśnicę na Pustki. Linia 138. Normalna porządna dowozówka do tramwaju.
                                  • tram_ktos Re: Moje przemyślenia 30.12.05, 20:22
                                    A kiedy ona ruszy?
                                    • svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 30.12.05, 20:55
                                      tram_ktos napisał:
                                      > A kiedy ona ruszy?

Jak się przetarg uda :^)
                                  • tram_ktos Re: Moje przemyślenia 30.12.05, 20:33
                                    No właśnie. Czy zamiast robić coraz więcej średnicowych linii autobusowych przy
                                    jednoczesnej redukcji komunikacji tramwajowej, nie lepiej byłoby wprowadzać
                                    linie dowozowe. Chodzi mi tu przede wszystkim o mniejsze osiedla, zwłaszcza
                                    domków jednorodzinnych. Wydaje mi się, że zapewni to lepsze wykorzystanie
                                    infrastruktury tramwajowej.
                                    Np. :
                                    - autobus ze Świniar do pętli "Marino",
                                    - autobus z Psar i Świniar do pętli "Marino",
                                    - autobus z Rędzina do pętli "Osobowice",
                                    - autobus na trasie pętla "Kowale" - Kowale - Swojczyce - pętla "Sępolno".

No bo jasne jest dla mnie, że blokowiska generują tak wielkie potoki, że do
                                    czasu doprowadzenia do nich tramwaju muszą mieć bezpośrednie autobusy do
                                    Centrum.
                    • tram_ktos Re: Moje przemyślenia 28.12.05, 23:28
                      Nie zgadzam się.
                      • Gość: Rafis Re: Moje przemyślenia IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 28.12.05, 23:36
                        Oczywiscie ze tramwaj na Gaj to fanaberia duzych chłopców.
                        Niektórzy z nich to by na kazdej ulicy budowali tramwaj i scieżke rowerową :)
                        Lepiej nich włądze miasta skupią sie na połączeniach szynowych z Bielanami i
                        północnym Wrocławiem a nie fanaberiami kilku chłopców.
                        • Gość: kotbehemot Re: Moje przemyślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 22:17
                          > Oczywiscie ze tramwaj na Gaj to fanaberia duzych chłopców.
                          > Niektórzy z nich to by na kazdej ulicy budowali tramwaj i scieżke rowerową :)
                          > Lepiej nich włądze miasta skupią sie na połączeniach szynowych z Bielanami i
                          > północnym Wrocławiem a nie fanaberiami kilku chłopców.

a dlaczego to miasto ma wspierać działania prywatnych przedsiębiorstw, na dodatek ulokowanych poza miastem?:) Lepiej wspierać swoje wlasne ulice:P
                  • svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 29.12.05, 09:31
                    tram_ktos napisał:
                    > Uważasz, że chodzi o miejsce, w którym "K" ma pętlę.

Uważam, że chodzi o miejsce, w którym projektowano kiedyś dwustronną pętlę przy
                    Świeradowskiej. To mniej więcej tam gdzie obecna końcówka Kaśki, którą z kolei
                    można uznać, za znajdującą się w rejonie skrzyżowania z Bardzką.

> A dokładniej, co masz na myśli?

W tej chwili obsługa komunikacyjna Świeradowskiej jest poprowadzona Borowską,
                    zapewniając tym samym sensowny standard komunikacyjny tamże. Budowa linii
                    tramwajowej _tylko_ w Bardzkiej wedle logiki powinna oznaczać wycięcie części
                    tych autobusów, a więc pogorszenie komunikacji na wschodnim Gaju (i wschodnich
                    Gliniankach przy okazji też).

A ludzie z Jabłecznej to w ogóle bedą mieli przechlapane, bo zanim to się stanie
                    zniknie im przystanek autobusowy (przesunięty na skrzyżowanie ze Świeradowską) :^)
                    • meh_ow Re: Moje przemyślenia 29.12.05, 11:12
                      svarte_sjel napisał:
                      > Uważam, że chodzi o miejsce, w którym projektowano kiedyś dwustronną pętlę
                      > przy Świeradowskiej. To mniej więcej tam gdzie obecna końcówka Kaśki,

tylko że z drugiej strony budy - CH Gaj znaczy się ... a Bardzka to będzie
                      początek linii na Jagodno : )

> A ludzie z Jabłecznej to w ogóle bedą mieli przechlapane, bo zanim to się
                      > stanie zniknie im przystanek autobusowy (przesunięty na skrzyżowanie ze
                      > Świeradowską)

powinni walczyć o przeniesienie POD Bajki w strone cetrum bliżej siebie gdzieś w
                      rejon Brzoskwiniowej : )
                      • svarte_sjel Re: Moje przemyślenia 29.12.05, 15:52
                        meh_ow napisał:
                        > tylko że z drugiej strony budy - CH Gaj znaczy się ... a Bardzka to będzie

Grrr. To, że postawili parking na rezerwie pod tramwaj nie powinno być powodem
                        do przekładania linii. Jak wtedy zrobić linię od Borowskiej gdy w końcu ktoś o
                        niej pomyśli?

> początek linii na Jagodno : )

8^O

> powinni walczyć o przeniesienie POD Bajki w strone cetrum bliżej siebie gdzieś
                        > w
                        > rejon Brzoskwiniowej : )

Niedoczekanie.
                        • Gość: arcus Re: Moje przemyślenia IP: *.54.18.165.telsat.wroc.pl 29.12.05, 21:25
                          Odniosę sie do postu;
                          Oczywiscie ze tramwaj na Gaj to fanaberia duzych chłopców.
                          Niektórzy z nich to by na kazdej ulicy budowali tramwaj i scieżke rowerową :)
                          Pisał to niejaki RAFIS, który ma b. małe pojęcie o rozwoju infrastruktury w
                          miastach, a jezli o pł Wrocław w szczególności.
                          Scieżka rowerowa powinna byc przy prawie każdej ulicy!!!
                          Tramwaj na Gaju musi byc przedłuzony gdyz:
                          1. Budowa Nowej AM dojazd niezbędny ( pacjenci,studenci) - Borowska
                          2. Dzielnice Wojszyce Ołtaszyn ,Jagodno i pł Gaj komunikacja b. mierna
                          3. Brak mozliwości powiekszenia przepustowości kom.samoch z powodu Dworca Gł. -
                          tj tez przyczyna korków
                          "Lepiej nich włądze miasta skupią sie na połączeniach szynowych z Bielanami i
                          północnym Wrocławiem a nie fanaberiami kilku chłopców."
                          Komentarz zbędny ( koszty, nieracjonalność ) szczególnie jak zbilansujemy płn
                          tory np. w kierunku Marino przez pół dnia nikt tam nie jeżdzi.
                          • Gość: wro2015 Re: Moje przemyślenia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.12.05, 12:40
                            niestety arcus masz racje w tym co napisales o dojezdze do noewej akademii.

Niestety dopiero teraz do mnie dotarlo jaki niemadry post Rafis napisales.
                            Oczywiscie ze scieszki rowerowe powinny byc przy prawie _kazdej_ ulicy w miescie
                            (pomiajajac strefy 30ki, gdzie rowerszysci moga tez jezdzic bezpiesznie na ulicy)

Jest to standartem w miastach, na ktorych probujemy sie wzorowac. Mowa nie jest
                            o glownych sciezkach rowerowych miezacych 5m szerokosci! Mowa jest o
                            jednokierunkowych sciezkach rowerowych po 1,5m po kazdej stronie ulicy . To nie
                            zajmuje duz moiejsca chodnika a umozliwia skomunikwoanie calego miasta. Tak
                            sciezka przy kazdej ulciy jest absolutna podstawa jak mowisz powaznie o tym aby
                            zmniejszyc ruch samochodowy w miescie na rzecz miedzy innymi rowerow.
                        • meh_ow Re: Moje przemyślenia 30.12.05, 12:06
                          svarte_sjel napisał:
                          > Grrr. To, że postawili parking na rezerwie pod tramwaj nie powinno być powodem
                          > do przekładania linii.

nie no jakie przekładanie - skrócenie tylko : ) później jak trzeba bedzie
                          przejdzie się parking i już ... heh sam w to już nie wierze : )

> Niedoczekanie.

jakieś zmiany przy przebudowie Borowskiej napewno będą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka