ketom 26.10.02, 23:05 narodzila się nowa polska tradycja ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: NXA Re: Halloween IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 07:42 Nie jest polska, nie jest tradycją. Taka sobie zabawa w amerykańskim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: Halloween IP: *.chicago-08-09rs.il.dial-access.att.net 27.10.02, 08:35 U niektorych, do przesady nastawianych przed domem "straszydel" wracam z miejsca, gdzie wlasciciel wita goscia: oprocz dyn o roznych rozmiarach,szkielety (roznych rozmiarow) czarne postaci w maskach z rozdziawionymi gebami, pajeczyny na wszystkich krzakach. oczywiscie to wzsystko podswietlone. na pierwszym miejscu trumna z uchylonym wiekiem i kosciotrupem.W domu pajaki, dynie, szkielety i podwieszone na lampach , nietoperze-wampiry na baterie , machajace skrzydlami i swiecace czerwonymi ze zlosci -oczkami.Jestem blady ze strachu,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ketom Re: Halloween IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.02, 11:24 Gość portalu: NXA napisał(a): > Nie jest polska, nie jest tradycją. Taka sobie zabawa w amerykańskim stylu. oj NXA ja wiem że nie jest polska i nie jest tradycją to było IRONICZNE. chciałem sprowokować dyskusję na temat przeszczepiania na nasz grunt takich właśnie "zabaw", całkowicie oderwanych od polskiej tradycji dnia zaduszkowego. A najbardziej wkurza mnie lansowanie halloween w mediach, min i w GW Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ketom Re: Halloween IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.02, 11:42 >całkowicie oderwanych od polskiej tradycji dnia >zaduszkowego. Oczywiście Halloween jest 31 października, troszkę się zapędziłem z tym dniem zadusznym, co nie zmienia mojego zdania :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piegdoń Halloween/Dziady IP: *.vpn.gazeta.pl 27.10.02, 13:07 Kto wie czym się różnią nasze Dziady (na głowie kwietny ma wianek etc...) od amerykńskich straszydeł? Skąd się wzięło i to i tamto o tej samej porze? Czy początek listopada ma coś do zaświatów niezależnie od kontynentu? Bo Zaduszki to przecież kontynuacja wcześniejszej tradycji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Halloween/Dziady IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 18:08 Gość portalu: piegdoń napisał(a): > Kto wie czym się różnią nasze Dziady (na głowie kwietny ma wianek etc...) od > amerykńskich straszydeł? > Skąd się wzięło i to i tamto o tej samej porze? > Czy początek listopada ma coś do zaświatów niezależnie od kontynentu? > Bo Zaduszki to przecież kontynuacja wcześniejszej tradycji... Poczatki tej tradycji siegaja czasow Celtow. Celtowie wierzyli, ze z zakonczeniem zniw, zbiorow, tuz przed nastaniem zimy, zmarli sa najbardziej aktywni. Dla nich tez po zbiorach, wystawiali uczte. Uczta ta nazywala sie Samhain, All Hallowtide. Kiedy Rzymianie podbili Celtow w I wieku, dodali oni czesc ich tradycji do swoich obrzedow. Okolo VIIIw. kosciol chrzescianski zrobil dzien 1-go listopada dniem wszystkich swietych. Po latach swieto to, All Saints Day, bylo nazywane Allhallowmas - swieci ludzie, ostatecznie swieto to przybralo nazwe Halloween. Do Ameryki swieto to trafilo na poczatku XVIIIw. wraz z emigracja. Irlandczycy wierza, ze w ostatni dzien pazdziernika, zmarli odwiedzaja ziemie. W Meksyku w tym samym dniu obchodzone jest swieto El Dia de los Muertos - Dzien Smierci, uwazane za jedno z najwiekszych swiat w ciagu roku. W Polsce, na wschodnich kresach, istniala podobna tradycja do Halloween. Zaginela ona po II WW. Pozdr. Yani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: Halloween/Dziady IP: *.chicago-01-02rs.il.dial-access.att.net 27.10.02, 19:05 Swieto, jak wszystko tutaj, skomercjalizowane. W zeszlym roku , bylo jakby skromniej, ze wzgledu na 11.IX.Bylo mniej dekoraji i reklam, tylko dzieci jak zwykle pukaly do drzwi, "treat or trick", domagajac sie slodyczy.Nie wiem czy u Yaniego bylo podobnie?? W tym roku wszystko wrocilo do normy.Wszedzie pelno szkieletow (z plastiku)wiskozowych pajeczyn i swiecacych wieczorami dyn.A na kanale AMC, "Halloeen`y :1,2,3,4,5..... i "Piatki 13-tego:1,2,3,4,5.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Halloween/Dziady IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 19:30 Gość portalu: jajaccek napisał(a): > Swieto, jak wszystko tutaj, skomercjalizowane. W zeszlym roku , bylo jakby > skromniej, ze wzgledu na 11.IX.Bylo mniej dekoraji i reklam, tylko dzieci jak > zwykle pukaly do drzwi, "treat or trick", domagajac sie slodyczy.Nie wiem czy > u Yaniego bylo podobnie?? Nie widzialem roznicy w porownaniu do poprzednich lat. Za to dzisiaj przed moim domem mam wiecej dekoracji jak w latach ubieglych, ze wzgledu na moja coreczke, ktora im starsza, chce miec wszystko wiecej i wiecej. Ale nie mamy szkieletow i innych straszydel. W wiekszosci dynie i duszki porozwieszane na palmach, w oknach i przed wejsciem. Jest tez stroj, kazdego roku inny, dla mojej dorastajacej pannicy, w ktorym bedzie chodzila zbierac lakocie po sasiednich domach. Sami tez kupilismi kilka funtow slodyczy. Pozdr. Yani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: Halloween/Dziady IP: *.chicago-01-02rs.il.dial-access.att.net 27.10.02, 19:44 Dzieci to uwielbiaja!!:))Wczoraj bylem u znajomych, ktorzy przybrali dom, wlasnie ze wzgledu na dzieciaki. Przy okazji, Yani, jak nazywa sie knajpka o ktorej pisales kiedys.Kolezanka z Brandeton jest zaintresowana.Pozdr.j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Halloween/Dziady IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 20:20 Gość portalu: jajaccek napisał(a): > Przy okazji, Yani, jak nazywa sie knajpka o > ktorej pisales kiedys.Kolezanka z Brandeton jest zaintresowana.Pozdr.j. Nie potrafie przypomniec sobie teraz nazwy tej knajpki,czy tez ulicy. Gdybym byl w Sarasocie to z pewnoscia tam trafie, pomimo, ze ostatni raz bylem tam na poczatku lat 90-tych. R.Gadocha mial knajpke do spolki z Grekiem. Yani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rAjca Re: Hallo-shit IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.02, 21:13 KOLEJNY SZAJS PO mCgównie i innych walentynkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: Halloween/Dziady IP: *.chicago-03-04rs.il.dial-access.att.net 28.10.02, 04:23 Gość portalu: Yani napisał(a): > ...... Sarasocie to z pewnoscia tam trafie, pomimo, ze ostatni raz bylem tam na > poczatku lat 90-tych. R.Gadocha mial knajpke do spolki z Grekiem. > Yani. Trzeba bedzie w Yellow Pages zajrzec.pozdrawiam.jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Halloween/Dziady IP: *.proxy.aol.com 28.10.02, 05:51 Gość portalu: jajaccek napisał(a): > Trzeba bedzie w Yellow Pages zajrzec.pozdrawiam.jacek Patrzylem w restauracjach pod tym adresem www.sarasota.com i nadal zadnej z nazw nie moge sobie skojarzyc. Pozdr. Yani Odpowiedz Link Zgłoś