tanebo001 30.10.24, 19:56 Czy można kupić sobie grób przed śmiercią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 18:35 angazetka napisała: > Nie, tylko po śmierci. > Płatność tylko osobiście z dowodem osobistym i świadectwem zgonu. Trumna krojona na wymiar. Okres oczekiwania od dwóch do sześciu tygodni 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 19:58 Nie, tylko nieżyjącym sprzedają, jak żyjesz to nikt nie chce z tobą gadać, dopiero jak idziesz jako duch. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:08 Pytanie nie jest nielogiczne. Na cmentarzu widziałem grobowiec bez napisów. Więc zakładam że ktoś sobie go kupił za życia. Tylko pytanie czy ktoś kto go chowa musi tam go pochować. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:13 Teoretycznie i w sumie praktycznie nie musi. Tylko skoro nieboszczyk jeszcze za życia zadbał o swój pochówek, to po kiego grzyba robić sobie trudniej i wymyślać inne miejsce pochówku zamiast pochować tam, gdzie już wszystko gotowe i opłacone? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:14 tanebo001 napisał: > Tylko pytanie czy ktoś kto go chowa > musi tam go pochować. > Pewnie nie, zmarły się przecież nie postawi. Niemniej jednak głupio nie skorzystać z wykupionego grobu, bo za to się płaci bardzo dużo a zmarłego gdzieś trzeba pochować Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:16 Możesz zastrzec to w testamencie i wykonawca testamentu powinien to zrobić. Z drugiej strony był taki ksiądz poeta, co chciał być pochowany gdzie indziej, a pochowano go w tej wyciskarce do cytryn. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:17 Pytanie jest idiotycznie skonstruowane i do tego się odnoszę ale i tego nie załapałes. A że głupie samo w sobie to inna kwestia, jak można nie wiedzieć że można kupić miejsce za życia? Idziesz przez cmentarz z klapkami na oczach że nigdy tego nie widziałes? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 09:25 >Tylko pytanie czy ktoś kto go chowa musi tam go pochować. Musi, jest to opisane w Kodeksie Pytań z Dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 09:33 I tak już nas w Europie nie stać na grobopolie i pamięć o zmarłych trzeba przekierować. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:03 Skoro są groby świeżo postawione bez dat śmierci, tylko nazwisko i data urodzenia, to znaczy, że ktoś zadbał o swój grób jeszcze żyjąc, czyli tak. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:51 Nie, obecnie nagrobki się stawia po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 21:28 Nie, nagrobki obecnie również stawia się za życia. To, że się nie spotkałeś, to nie moja wina. Nie służę zdjęciem niestety, bo nie sądziłam, że ktoś może o tym nie wiedzieć i będę musiała udowodnić. Ostatnio na polskim cmentarzu byłam w Małopolsce woj. śląskie 25.08. i widziałam tam takie właśnie już zrobione groby z nagrobkami czekające na lokatorów. Wtedy tylko płytę odstawić, trumnę wsadzić, datę wyrzeźbić. I galanto. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 21:32 Moi teściowie sobie postawili za życia Nadal żyją, grób jest przygotowany. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:03 tanebo001 napisał: > Czy można kupić sobie grób przed śmiercią? Widzisz, po co Ci to przyszło? Panie zastosowały metodę Sokratesa, ad absurdum, więc oczytane, nie żal przegrać. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:05 Ja tam nie muszę się martwić. Razem z mężem mamy już groby od ładnych paru lat. Dzieci nam wybudowały w minecrafcie, w naszych ulubionych kolorach 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:05 Miejsce na cmentarzu? Tak, moi teściowie już zakupili. Z tym, że to jest na 20 lat, więc nie warto się spieszyć. Ja jak usłyszałam cenę za miejsce, to stwierdziłam, że chcę być pochowana na cmentarzu komunalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:29 A na komunalnym to myślisz, że za darmo chowają? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:52 Po zetknięciu na cennik, grób pojedynczy 3.5 z grabarzem, podwójny 4,5 (też z grabarzem). W małych miejscowościach 6-8 stów. Te kwoty nawet nie leżały od ceny, jaką sobie za życzyli za miejsce księża. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 21:11 No zazwyczaj tak. I przede wszystkim z cennikiem, a nie z ceną, która dziś może być taka a jutro inna bo ksiądz akurat sobie zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 21:11 Wyłącznie. Widziałam kiedyś taki dialog: - Czy istnieje życie pozagrobowe? - Wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 08:01 Oczywiście, że tak. Po śmierci jest już bardzo za późno na szukanie, wybieranie ofert itp., wszak denat nie może długo czekać. Każdy w mojej rodzinie z grubsza wie, gdzie będzie spoczywał, łącznie ze mną i moim mężem. Tylko najmłodsze pokolenie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 08:23 Moi teściowie kupili sobie taki grobowiec i napisali swoje nazwiska. Nam to wiele ułatwilo po ich śmierci. I organizacyjnie i kosztowo. Przewidzieli tam także 2 dodatkowe miejsca więc nasza córka też kiedyś będzie im wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 09:28 Można. Gdyby to było złe, to Bóg by inaczej świat stworzył Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 18:23 A cóż dziwnego w kupowaniu grobu za życia? Po śmierci mniejszy problem i wydatki dla bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 19:52 Zależy gdzie. Ciotka męża wykupiła sobie miejsce wczesniej jak jeszcze zyla. U mnie w mieście za zycia wykupić nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pytania na Halloween 01.11.24, 10:00 A tam, trzeba mieć pewnie dojście do grabarza, który wie, jaki grób jest do likwidacji, bo nie ma nikogo, kto by opłacił, i opłacić ten grób. I już jesteś w posiadaniu. Okej, no z jakimiś szczątkami, albo i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pytania na Halloween 01.11.24, 10:07 Nie można. Do grabarza trzeba uderzyć z koperta już po śmierci z aktem zgonu w ręce. Wczesniejj się nie da, mimo, że opuszczonych i nieopłaconych grobów na centralnym tysiące. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: Pytania na Halloween 01.11.24, 10:08 To jest jednak dość przerażające, jak ta twoja matka cię pod kloszem chowała. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Pytania na Halloween 01.11.24, 10:12 Moi dziadkowie wykupili sobie miejsce na cmentarzu gdzies kolo szescdziesiatki, co bylo bardzo strategiczna decyzja, bo w kolejnych kilkunastu latach miasto, a co za tym idzie cmentarz komunalny bardzo sie rozrosly i dzis trzeba by robic kilometry po tym cmentarzu, zeby dojsc w najdalsze zakamarki. Miejsce starannie wybrali, tak zeby sasiedztwo im odpowiadalo, pamietam te dyskusje. Latem jak u nich spedzalam czas, jezdzilysmy z babcia na ten cmentarz oporzadzac miejsce - grabilysmy, podlewalysmy iglaki, sadzilysmy kwiatki. Wszystko odbywalo sie pod haslem "jedziemy na dzialke". Z perspektywy dziecka, w ogole mi sie to nie wydawalo creepy. Odpowiedz Link Zgłoś