Dodaj do ulubionych

Pytania na Halloween

30.10.24, 19:56
Czy można kupić sobie grób przed śmiercią?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 19:57
      Nie, tylko po śmierci.
      • sueellen Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 18:35
        angazetka napisała:

> Nie, tylko po śmierci.
        >
        Płatność tylko osobiście z dowodem osobistym i świadectwem zgonu. Trumna krojona na wymiar. Okres oczekiwania od dwóch do sześciu tygodni 😂
    • 35wcieniu Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 19:58
      Nie, tylko nieżyjącym sprzedają, jak żyjesz to nikt nie chce z tobą gadać, dopiero jak idziesz jako duch.
      • tanebo001 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:08
        Pytanie nie jest nielogiczne. Na cmentarzu widziałem grobowiec bez napisów. Więc zakładam że ktoś sobie go kupił za życia. Tylko pytanie czy ktoś kto go chowa musi tam go pochować.
        • eliszka25 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:13
          Teoretycznie i w sumie praktycznie nie musi. Tylko skoro nieboszczyk jeszcze za życia zadbał o swój pochówek, to po kiego grzyba robić sobie trudniej i wymyślać inne miejsce pochówku zamiast pochować tam, gdzie już wszystko gotowe i opłacone?
        • rb_111222333 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:14
          tanebo001 napisał:

> Tylko pytanie czy ktoś kto go chowa
          > musi tam go pochować.
          >

Pewnie nie, zmarły się przecież nie postawi. Niemniej jednak głupio nie skorzystać z wykupionego grobu, bo za to się płaci bardzo dużo a zmarłego gdzieś trzeba pochować
        • alpepe Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:16
          Możesz zastrzec to w testamencie i wykonawca testamentu powinien to zrobić. Z drugiej strony był taki ksiądz poeta, co chciał być pochowany gdzie indziej, a pochowano go w tej wyciskarce do cytryn.
        • 35wcieniu Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:17
          Pytanie jest idiotycznie skonstruowane i do tego się odnoszę ale i tego nie załapałes.
          A że głupie samo w sobie to inna kwestia, jak można nie wiedzieć że można kupić miejsce za życia? Idziesz przez cmentarz z klapkami na oczach że nigdy tego nie widziałes?
        • leosia-wspaniala Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 09:25
          >Tylko pytanie czy ktoś kto go chowa musi tam go pochować.

Musi, jest to opisane w Kodeksie Pytań z Dupy.
          • yadaxad Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 09:33
            I tak już nas w Europie nie stać na grobopolie i pamięć o zmarłych trzeba przekierować.
    • alpepe Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:03
      Skoro są groby świeżo postawione bez dat śmierci, tylko nazwisko i data urodzenia, to znaczy, że ktoś zadbał o swój grób jeszcze żyjąc, czyli tak.
      • alpepe Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:03
        Nagrobki, ściślej mówiąc.
        • melikles Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:51
          Nie, obecnie nagrobki się stawia po śmierci.
          • alpepe Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 21:28
            Nie, nagrobki obecnie również stawia się za życia. To, że się nie spotkałeś, to nie moja wina. Nie służę zdjęciem niestety, bo nie sądziłam, że ktoś może o tym nie wiedzieć i będę musiała udowodnić. Ostatnio na polskim cmentarzu byłam w Małopolsce woj. śląskie 25.08. i widziałam tam takie właśnie już zrobione groby z nagrobkami czekające na lokatorów. Wtedy tylko płytę odstawić, trumnę wsadzić, datę wyrzeźbić. I galanto.
          • arthwen Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 21:32
            Moi teściowie sobie postawili za życia tongue_out Nadal żyją, grób jest przygotowany.
            • chatgris01 Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 19:40
              Mój wujek z żoną również...
    • bistian Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:03
      tanebo001 napisał:

> Czy można kupić sobie grób przed śmiercią?

Widzisz, po co Ci to przyszło? big_grin Panie zastosowały metodę Sokratesa, ad absurdum, więc oczytane, nie żal przegrać. wink
    • eliszka25 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:05
      Ja tam nie muszę się martwić. Razem z mężem mamy już groby od ładnych paru lat. Dzieci nam wybudowały w minecrafcie, w naszych ulubionych kolorach 🤣
    • rb_111222333 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:05
      Miejsce na cmentarzu? Tak, moi teściowie już zakupili. Z tym, że to jest na 20 lat, więc nie warto się spieszyć. Ja jak usłyszałam cenę za miejsce, to stwierdziłam, że chcę być pochowana na cmentarzu komunalnym.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:29
        A na komunalnym to myślisz, że za darmo chowają?
        • rb_111222333 Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:52
          Po zetknięciu na cennik, grób pojedynczy 3.5 z grabarzem, podwójny 4,5 (też z grabarzem). W małych miejscowościach 6-8 stów. Te kwoty nawet nie leżały od ceny, jaką sobie za życzyli za miejsce księża.
      • angazetka Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 20:49
        A co, na komunalnym taniej?
        • 35wcieniu Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 21:11
          No zazwyczaj tak. I przede wszystkim z cennikiem, a nie z ceną, która dziś może być taka a jutro inna bo ksiądz akurat sobie zmienił.
    • ardzuna Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 21:11
      Wyłącznie.

Widziałam kiedyś taki dialog:
      - Czy istnieje życie pozagrobowe?
      - Wyłącznie.
      • alpepe Re: Pytania na Halloween 30.10.24, 21:29
        Świetny dialog.
    • mama-ola Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 08:01
      Oczywiście, że tak. Po śmierci jest już bardzo za późno na szukanie, wybieranie ofert itp., wszak denat nie może długo czekać. Każdy w mojej rodzinie z grubsza wie, gdzie będzie spoczywał, łącznie ze mną i moim mężem. Tylko najmłodsze pokolenie nie.
    • feniks_z_popiolu Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 08:23
      Moi teściowie kupili sobie taki grobowiec i napisali swoje nazwiska. Nam to wiele ułatwilo po ich śmierci. I organizacyjnie i kosztowo. Przewidzieli tam także 2 dodatkowe miejsca więc nasza córka też kiedyś będzie im wdzięcznawink.
    • conena Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 09:28
      Można. Gdyby to było złe, to Bóg by inaczej świat stworzył
    • bene_gesserit Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 18:23
      A cóż dziwnego w kupowaniu grobu za życia? Po śmierci mniejszy problem i wydatki dla bliskich.
    • slonko1335 Re: Pytania na Halloween 31.10.24, 19:52
      Zależy gdzie. Ciotka męża wykupiła sobie miejsce wczesniej jak jeszcze zyla. U mnie w mieście za zycia wykupić nie można.
      • alpepe Re: Pytania na Halloween 01.11.24, 10:00
        A tam, trzeba mieć pewnie dojście do grabarza, który wie, jaki grób jest do likwidacji, bo nie ma nikogo, kto by opłacił, i opłacić ten grób. I już jesteś w posiadaniu. Okej, no z jakimiś szczątkami, albo i nie.
        • slonko1335 Re: Pytania na Halloween 01.11.24, 10:07
          Nie można. Do grabarza trzeba uderzyć z koperta już po śmierci z aktem zgonu w ręce. Wczesniejj się nie da, mimo, że opuszczonych i nieopłaconych grobów na centralnym tysiące.
    • anomaliapogodowa81 Re: Pytania na Halloween 01.11.24, 10:08
      To jest jednak dość przerażające, jak ta twoja matka cię pod kloszem chowała.
    • biala_ladecka Re: Pytania na Halloween 01.11.24, 10:12
      Moi dziadkowie wykupili sobie miejsce na cmentarzu gdzies kolo szescdziesiatki, co bylo bardzo strategiczna decyzja, bo w kolejnych kilkunastu latach miasto, a co za tym idzie cmentarz komunalny bardzo sie rozrosly i dzis trzeba by robic kilometry po tym cmentarzu, zeby dojsc w najdalsze zakamarki. Miejsce starannie wybrali, tak zeby sasiedztwo im odpowiadalo, pamietam te dyskusje. Latem jak u nich spedzalam czas, jezdzilysmy z babcia na ten cmentarz oporzadzac miejsce - grabilysmy, podlewalysmy iglaki, sadzilysmy kwiatki. Wszystko odbywalo sie pod haslem "jedziemy na dzialke". Z perspektywy dziecka, w ogole mi sie to nie wydawalo creepy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka