02.11.24, 10:55
Święto wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, ale przybyło tam wraz z irlandzkimi imigrantami.
Mieli oni niski status w społeczeństwie, dlatego święto to uznano za przesąd.
Poza tym zwyczaje kojarzono z szatanem i obrażały – i nadal obrażają – wielu
chrześcijan w USA.

Halloween w dużej mierze kojarzy się z horrorem i śmiercią. Ci ktorzy obchodzą Hallowen
używają czaszek, sztucznej krwi, przerażających udawanych owadów w jedzeniu
i wypiekach.

Nie tylko ludzie zakładają kostiumy - mrocznemu przeobrażeniu ulegają też domy i ogrody,
dekoruje się je wystawiając sztuczne nagrobki, rozwijając sztuczne pajęczyny i konstruując
budowle przypominające zamki wampirów.

Słowo „Halloween” ma swoje korzenie w angielskim wyrażeniu „All Hallows' Evening”, co
dosłownie oznacza „wieczór przed Dniem Wszystkich Świętych.” W miarę upływu czasu
i ewolucji języka angielskiego, wyrażenie to skrócono i przekształciło się w słowo „Halloween.”
Obserwuj wątek
    • banowanyzaprawde1 Re: Halloween 02.11.24, 11:25
      No i co? O co ci biega?
      • pia.ed Halloween 02.11.24, 19:10
        A tobie o co biega?

banowanyzaprawde1 napisał:

No i co? O co ci biega?

• pia.ed Swieto zmarlych... 02.11.24, 21:13

na romskim cmentarzu...

https://static.bonniernews.se/ba/eb28552b-c4dd-4e0f-b612-c326ffb77a87.jpeg?crop=6192%2C3483%2Cx0%2Cy0&width=880&format=pjpg&auto=webp

• hrasier_2 Re: Swieto zmarlych... 02.11.24, 23:01
          Dzisiaj to już Zaduszki w kościele katolickim.
          • pia.ed Swieto zmarlych... 02.11.24, 23:57
            hrasier_2 napisał:
            Dzisiaj to już Zaduszki w kościele katolickim.

Wczorajsze zdjecie romskiego grobowca na tutejszym cmentarzu ukazalo sie dopiero dzisiaj...
            a w ogole to Wszystkich Swietych zostalo w Szwecji przesuniete i obchodzi je sie co roku
            w pierwsza sobote listopada, mimo ze 1/11 moze przypadac w poniedzialek!
            Ta zmiana nastapila kilkadziesiat lat temu ze wzgledow praktycznych, bo jesli ktos
            ma zmarlych w innym miescie, to moze udac sie w podroz juz w piatek wieczorem,
            a wrocic do pracy w poniedzialek rano... Zdazy wiec odwiedzic cmentarz chocby lezal
            na koncu Szwecji, za biegunem Polnocnym, 1800 km od Malmö... wink
            Planowalam pojechac dzis na cmentarz, ale od wczoraj temperatura spadla z 14 C na 4 C
            i mi sie odechcialo, szczegolnie z mysla, ze nie mam nikogo zmarlego tu na miejscu.
            • pia.ed Wichury we Wszystkich Świętych 03.11.24, 01:54
              To ten huragan, ktory przyszedl z Norwegii... sad ale przemieszczajac sie przez Baltyk stracil troche na sile...

Dzień Wszystkich Świętych upłynął w Polsce pod znakiem wietrznej pogody. Najgroźniejsza aura
              panowała na północy kraju, gdzie silny wiatr przewracał drzewa i łamał konary.
              Na niektórych cmentarzach doszło do uszkodzeń nagrobków.

tvn24.pl/tvnmeteo/polska/polamane-drzewa-uszkodzone-nagrobki-bilans-wichur-we-wszystkich-swietych-st8161965
              • hrasier_2 Re: Wichury we Wszystkich Świętych 03.11.24, 09:35
                U mnie było spoko. Ale noc była zimna. Dzisiaj jadę na cmentarze. „ Zatem jeśli okłamujemy rząd, to przestępstwo, ale jeśli rząd okłamuje nas to polityka"
                Bill Murray.
                • e-zybi Re: Wichury we Wszystkich Świętych 03.11.24, 10:58
                  Takie łoś and go w treści. A co do polityki, to wielka sztuka, trzeba ludzi przekonać, że muszą płacić za to, że się ich okrada.
              • xstefciax Re: Wichury we Wszystkich Świętych 03.11.24, 18:02
                Wróciłam z cmentarza, zimno , tylko 2 stopnie. Zmarzłam, mam dużo bliskich osób na cmentarzu. Coraz więcej...
                • e-zybi Re: Wichury we Wszystkich Świętych 03.11.24, 18:29
                  Nie prościej było odwiedzić żyjących, w cieple domowego zacisza można się przytulić i powspominać wink
                  • engine8t Re: Wichury we Wszystkich Świętych 03.11.24, 19:26
                    e-zybi napisał:

> Nie prościej było odwiedzić żyjących, w cieple domowego zacisza można się przyt
                    > ulić i powspominać wink
                    >

Z zyjacymi to same problemy bo bez przerwy gadaja anie sluchaj, narzekaja na wszytko i mozna depresje wpasc... Na cmentarzu spokoj, nikt nie narzkeka, nie kloci sie i raczej slucha a nie gada bez przerwy.
                    • e-zybi Re: Wichury we Wszystkich Świętych 04.11.24, 04:31
                      Hmm...za życia się wyobcować? wink
                    • pia.ed Re: Wichury we Wszystkich Świętych 04.11.24, 11:14

> e-zybi napisał:
                      > Nie prościej było odwiedzić żyjących, w cieple domowego zacisza można się przytulić i powspominać wink

engine8t napisał:
                      Z zyjacymi to same problemy bo bez przerwy gadaja a nie sluchaaj, narzekaja
                      na wszytko i mozna w depresje wpasc...
                      Na cmentarzu spokoj, nikt nie narzeka, nie kloci sie [...] i nie gada bez przerwy.

Tak przypuszczalam, bo zmarli zawsze bywali cicho...
                • hrasier_2 Re: Wichury we Wszystkich Świętych 03.11.24, 19:58
                  xstefciax napisała:

> Wróciłam z cmentarza, zimno , tylko 2 stopnie. Zmarzłam, mam dużo bliskich osó
                  > b na cmentarzu. Coraz więcej...
                  U mnie dwa grobowce blisko siebie. Na jednym matka, ojciec i siostra w 2014r zmarła na raka płuc. Na drugim babcie, dziadkowie i kuzyni. Młodzi rzadko chodzą na cmentarze. Ja byłem wcześniej. Dzisiaj włożyłem wkłady i stare wyrzuciłem. Dwa cmentarze po drugiej stronie miasta. Bo na drugim teściowie leżą. Ludzi sporo i autem ciężko zaparkować. Ale to moje miasto więc nie problemu, gdzieś blisko stanąć i się przejść. Jeszcze nie ma co narzekać na pogodę, choć noce chłodne. Ale to listopad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka