Gość: Martix IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.06, 19:34 Mówione było o 23 autobusach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 19:56 Gość portalu: Martix napisał(a): > Mówione było o 23 autobusach. 23 solówki w ciągu dwóch lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raxer Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.06, 20:35 a te 2 pozostałe to będą teraz czy znowu pod koniec roku? Ile na Obornickiej, a ile na Grabiszyńskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 20:55 Gość portalu: raxer napisał(a): > a te 2 pozostałe to będą teraz czy znowu pod koniec roku? Stoją już gotowe na Mydlanej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 21:03 Gość portalu: raxer napisał(a): > a te 2 pozostałe to będą teraz czy znowu pod koniec roku? Ile na Obornickiej, Jak bystrzak2000 napisał już stoją na fabryce. Pod koniec roku powinna być reszta tegorocznych zakupów, czyli ostatnie 9 zakontraktowanych przegubów. > ile na Grabiszyńskiej? _Podobno_ oba na Grabiszyńską. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 22:01 svarte_sjel napisał: > _Podobno_ oba na Grabiszyńską. Numery taborowe nie będą pasować;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.kom / *.os1.kn.pl 08.01.06, 22:21 A to niby dlaczego? Po prostu kolejne numerki na grabiszyńskiej i jeśli potem będzie dostawa dzielona to pierwsza część trafi na grabiszyńską. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 23:08 Gość portalu: perian napisał(a): > A to niby dlaczego? Po prostu kolejne numerki na grabiszyńskiej i jeśli potem > będzie dostawa dzielona to pierwsza część trafi na grabiszyńską. Ale to nie w stylu MPK:-) Jeśli jest jedna dostawa, to zawsze zostawiali wolne numery na ostatnie autobusy, tak jak ostatnio z 7700A. Więc ja stawiam, że te 2 Volva powędrują na Obornicką:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniels2 Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.media4.pl 08.01.06, 23:15 "i z boku dodatkowy wyświetlacz numerów" O co chodzi bo po 8 godzinach w Strachotku ja juz chyba nie kumam:) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 23:44 Gość portalu: daniels2 napisał(a): > "i z boku dodatkowy wyświetlacz numerów" > O co chodzi bo po 8 godzinach w Strachotku ja juz chyba nie kumam:) Też bym chciał wiedzieć :^) Bo dziwnym trafem wyświetlaczy jest na nich tyle samo co na starych. ATSD w WYborczej mają jakiegoś fotografa idiotę, który nie wiem, że autobusów/tramwajów z diodowymi wyświetlaczami nie fotografuje się w nocy, bo im displeje porozlewane wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 23:36 bystrzak2000 napisał: > Ale to nie w stylu MPK:-) Jeśli jest jedna dostawa, to zawsze zostawiali wolne Ale to nie jest jedna dostawa :^P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.kom / *.os1.kn.pl 09.01.06, 17:28 Otóż to :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 21:10 svarte_sjel napisał: > Ale to nie jest jedna dostawa :^P Wiem, że tak jest w planach, ale rzeczywistość temu przeczy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.kom / *.os1.kn.pl 08.01.06, 22:23 W artykule jest byk, bo przyszło 22 w tym 1 przegubowy. Ach wybiórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strong Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 08:15 To moze jeden z nich trafi na linię K,bo najczęściej te które tą trasą kursują są stare,zimne i często zatłoczone.Autobus K jest pośpieszny a obsługiwany jest przez tabor z lat 80-tych. Więc przynajmniej 1 na tę trasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 08:45 bez przesady. Większość autobusów z "K" to żółtka z Jelcza, a one nie są z lat osiemdziesiątych. Pomijam to, że są one już w tej chwili w opłakanym stanie Odpowiedz Link Zgłoś
strong7 Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 11:28 ...opłakany stan,to delikatnie powiedziane. Wygladają jak z demobilu,a przejeżdzając w okolicach Rynku wzbudzają wesołośc. Ich miejsce jest w muzeum. A tak długa i często zatłoczona linia zasługuje na lepszy tabor.Yes...yes...yes. Odpowiedz Link Zgłoś
bartollommeo Re: MPK kupiło nowe autobusy 31.01.06, 21:51 strong7 napisał: > ...opłakany stan,to delikatnie powiedziane. Wygladają jak z demobilu,a > przejeżdzając w okolicach Rynku wzbudzają wesołośc. Ich miejsce jest w muzeum. > A tak długa i często zatłoczona linia zasługuje na lepszy tabor.Yes...yes...yes > . Czyją wesołość? Bo mi to jakisimś trafem umknęło? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 12:34 Gość portalu: strong napisał(a): > To moze jeden z nich trafi na linię K,bo najczęściej te które tą trasą Przecież od poprzedniej dostawy volviastych solówek codziennie przynajmniej jedna na Kaśce jeździ, a od tych ca. 2 tygodni gdy przyszła ta dostawa to i ze 2 nowe, więc w sumie koło 3 sztuk codziennie jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewan Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.ib.pwr.wroc.pl 09.01.06, 10:14 Myślę, że wreszcie trafią na linię 116, która jest zatłoczona i jeżdzi wyjatkowo niepunktualnie. Rano 0 7.35 już na Berenta nie można wsiąść. Dlaczego o tej porze nie jeżdżą przegubowce? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 12:37 Gość portalu: ewan napisał(a): > Dlaczego o tej porze nie jeżdżą przegubowce? Przecież jeżdżą :^P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookies Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 16:59 Czy Ty jestes rzecznikiem MPK. Przecież ci,którzy codziennie jeżdżą widzą czym jeżdżą. Niektóre z autobusów ,delikatnie mówiąc,nie nadają się do przewozu pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 21:24 Gość portalu: cookies napisał(a): > Czy Ty jestes rzecznikiem MPK. Przecież ci,którzy codziennie jeżdżą widzą czym > jeżdżą. Niektóre z autobusów ,delikatnie mówiąc,nie nadają się do przewozu Co widzą to widzą. Ale chyba trochę za mało. Proszę bardzo, oto "ta pora" (okolice 7:35): komunikacja.we.wroclawiu.net/rozklady/pdf/0116/0116t029.pdf (7:38, przegub), komunikacja.we.wroclawiu.net/rozklady/pdf/0116/0116t001.pdf (7:32, 7:39, oba przeguby) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewan Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.ib.pwr.wroc.pl 10.01.06, 11:27 Jak piszę, to wiem co piszę. Wiem również jakim i o której godzinie jeżdzę autobusem. Przegubowiec jest dopiero na ul. Berenta o godz. 8.04 7.38 oweszem, jest przegubowiec ale startuje ze Świniar, a więc na moim przystanku zapewne jest grubo po 8-mej. Wiadomo, że przed 8 jedzie młodzież do szkoły i studenci na uczelnie, wtedy jest potrzeny przegub. Proponuje czytać dokładnie i nie zabierać głosu jak nie wie. 116 : Berenta -> PL. GRUNWALDZKI www.wroclaw.pl/zdik/0116/0116t045.htm Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 10.01.06, 11:40 Gość portalu: ewan napisał(a): > 7.38 oweszem, jest przegubowiec ale startuje ze Świniar, a więc na moim > przystanku zapewne jest grubo po 8-mej. ... który to przystanek nie jest jedynym na trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beholder Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.e-wro.net.pl 09.01.06, 14:12 Szkoda tylko ,że zima i tak częsciej trafiam na ikarusy i marznę :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka A czy tyły tych autobusów zachodza przy skręcie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 13:46 ...jak w poprzednio kupionych modelach? Poza tym Volvo na większych łukach najeżdżają na krawęzniki i je niszczą. Autobusy te mają chyba jakiś feler konstrukcyjny. Wystarczy przejechać się obok takiego skrzyżowaniem Dąbrowskiego/Krasińskiego/Komuny Paryskiej. Na łuku bez pardonu zajmują dwa pasy ruchu, spychając mniejsze auta. Jak takie coś dostało homologację dopuszczającą do ruchu? A może kierowcy są źle wyskoleni? Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: A czy tyły tych autobusów zachodza przy skręc 10.01.06, 21:38 Gość portalu: Pinezka napisał(a): > ...jak w poprzednio kupionych modelach? Te są krótkie i nie zachodzą > Poza tym Volvo na większych łukach > najeżdżają na krawęzniki i je niszczą. > Autobusy te mają chyba jakiś feler konstrukcyjny. Wystarczy przejechać się > obok takiego skrzyżowaniem Dąbrowskiego/Krasińskiego/Komuny Paryskiej. Na łuku > bez pardonu zajmują dwa pasy ruchu, spychając mniejsze auta. Jak takie coś > dostało homologację dopuszczającą do ruchu? To jest typowa domena autobusów przegubowych, zwłąszcza napędzanych na trzecią, ostatnią oś. Odpowiedz Link Zgłoś
bartollommeo Re: A czy tyły tych autobusów zachodza przy skręc 31.01.06, 22:10 Gość portalu: Pinezka napisał(a): > ...jak w poprzednio kupionych modelach? Poza tym Volvo na większych łukach > najeżdżają na krawęzniki i je niszczą. > Autobusy te mają chyba jakiś feler konstrukcyjny. Wystarczy przejechać się obok > > takiego skrzyżowaniem Dąbrowskiego/Krasińskiego/Komuny Paryskiej. Na łuku bez > pardonu zajmują dwa pasy ruchu, spychając mniejsze auta. Jak takie coś dostało > homologację dopuszczającą do ruchu? A może kierowcy są źle wyskoleni? Fajny tekst :D Odpowiedz Link Zgłoś
bodiniusz A ja wsadzę kij w mrowisko 06.02.06, 21:58 Ciekawe jak długo moje dzieci będą spłacały te ekstrawagancje na kredyt! Uważam, że miasta nie stać na to, żeby kupować aż tyle autobusów. Opłaty z biletów nie pokrywają nawet utrzymania - nie musimy mieć taboru jak w miastach europejskich płacą kilkakrotnie mniej. Należało jeszcze wykorzystać Ikarusy i stare Jelcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: A ja wsadzę kij w mrowisko IP: *.kom / *.os1.kn.pl 06.02.06, 22:32 Te autobusy nie były kupione za kredyt. Do reszty nie będę się odnosił, bo to bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
bodiniusz Re: A ja wsadzę kij w mrowisko 07.02.06, 08:09 A za co? Przecież Wrocław leci na deficycie... Nie pisałem o kredycie, są inne formy zadłużania jak choćby obligacje komunalne, w których Wrocław siedzi po uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: A ja wsadzę kij w mrowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:53 jasne, nie stac nas na komunikacje miejska, niech kazdy jezdzi wlasnym autem. taniej bedzie wybudowac kilka autostrad i arterii przez miasto, jak w los angeles. piekne miasto, polecam spacer tamze. albo jeszcze taniej i korzystniej dla lokalnej gospodarki bedzie w ogole nic nie robic i pozwolic miastu gnic w korkach (fakt: gdyby wszystkie wroclawskie samochody znalazly sie na ulicach to... fizycznie by sie nie zmiescily - na jedno auto przypada bodaj 1,9 metra ulicy w miescie - a nie kazdy wroclawianin ma samochod). </sarcasm> pomijajac juz to ze na te autobusy nie potrzebujemy kredytu, to warto sobie uswiadomic, ze istnieja takie inwestycje, z ktorych stopa zwrotu rownowazy lub przewyzsza koszty jego splaty. znaczna czesc inwestycji prowadzonych przez miasto ma taki wlasnie charakter. nie stac nas na to by nie brac kredytow. Odpowiedz Link Zgłoś
bodiniusz Re: A ja wsadzę kij w mrowisko 07.02.06, 08:12 Przecież nie dokupili autobusów, tylko wymienili stare na nowe... To tak jakby nagle wszystkim mieszkającym w komunalnych kamienicach (którzy, przypomnę, nie pokrywają nawet kosztów eksploatacji) zaczęli wymieniać domy na nowe. I tak niektórym dają takie mieszkanka, że mi się nie śniło. Ja za ciężko zapracowane pieniądze i za kredyt, który mi co miesiąc ciąży kupiłem mieszkanie 20-letnie. A niektórzy dostają nowiutkie, wyposażone mieszkanka. Krew się gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: A ja wsadzę kij w mrowisko 07.02.06, 08:27 bodiniusz napisał: > Przecież nie dokupili autobusów, tylko wymienili stare na nowe... A jak to sobie niby wyobrażasz?? Autobus powinien być wymieniany co 10-12 lat (mieszkanie i 100 lat wytrzyma). I to nie jest kwestia pieniędzy, ale bezpieczeństwa i wygody podróżujących. Bardzo się wszyscy cieszymy, że masz samochód, ale w tym mieście jest dużo osób, które podrużują komunikacją miejską i także chciałyby mieć zapewniony pewien komfort podróży. Zauważ, że nowe autobusy kupuje nie tylko zachód, ale i Czechy i Litwa i Ukraina i Rosja i w ogóle każdy cywilizowany kraj... Odpowiedz Link Zgłoś