Dodaj do ulubionych

Poltegor do Wyburzenia

16.01.06, 11:39
Jeszcze w tym tygodniu Leszek Czarnecki ma zostać właścicielem jednego z
symboli Wrocławia

Poniedziałek, 16 stycznia 2006r.

Najwyższy budynek w mieście mierzy 92 metry wysokości. Najbogatszy
wrocławianin, Leszek Czarnecki, najprawdopodobniej go zburzy.
Teren pod najwyższym budynkiem w mieście jest wart 17,5 miliona złotych

O rozmowach w sprawie przejęcia najwyższego budynku w mieście, we wrocławskim
światku biznesu huczy od kilku miesięcy. Do tej pory wszystkie były
traktowane jak plotki. Jednak według naszych informacji już tylko podpis pod
aktem notarialnym dzieli Leszka Czarneckiego od kupienia Poltegoru.
Oczywiście, oficjalnie nikt tego nie potwierdza. Jednak, kiedy zadzwoniliśmy
w piątek do siedziby spółki Poltegor w sprawie kupna gmachu, usłyszeliśmy: -
To już nieaktualne. Odpowiedziała nam Teresa Zielińska, sekretarka prezesa
Poltegoru, który od kilku tygodni jak ognia unika rozmów z dziennikarzami.
- Co jest nieaktualne? - dopytujemy się.
- Kupno Poltegoru - powiedziała Zielińska

Tajne łamane przez poufne
Szczegóły transakcji są tajne. Udało nam się jednak ustalić, że za 2,5
hektara gruntów z razem gmachem, najbogatszy wrocławianin ma zapłacić 17,5
miliona złotych. Zdaniem ekspertów oznacza to mogło, że to cena za sam grunt,
a Poltegor zostanie zburzony. Zwłaszcza, że zbudowany w 1982 roku gmach nie
spełnia współczesnych wymogów stawianych biurowcom, a dodatkowo wymaga
kapitalnego remontu. Poltegor nie jest wpisany na listę zabytków i jeśli nowy
właściciel zapragnie zrównać go z ziemią, nikt nie będzie mógł mu tego
zabronić.
Nie udało nam się oficjalnie potwierdzić tych informacji, bo Leszek Czarnecki
przez trzy ostatnie dni był nieuchwytny. Z tego samego powodu nie mogliśmy
porozmawiać o planach biznesmena dotyczących terenów między Poltegorem a
hotelem Wrocław. Centrum Południowe, bo tak się ten teren nazywa w
dokumentach magistratu, jeszcze w tym roku ma pójść pod młotek. To
najbardziej atrakcyjna działka budowlana we Wrocławiu. Pod koniec lat 90.
ówczesne władze miasta planowały utworzenie tam centrum finansowo-
biznesowego. Zorganizowały konkurs architektoniczny, ale żadne z rozwiązań
nie znalazło uznania. Dlatego w ubiegłym roku rozpisany został konkurs na
pomysł: co z tym terenem zrobić.

Największe i najwyższe
Rezultat jest taki – mają tu powstać największe budynki we Wrocławiu. Od
kilku miesięcy do magistratu wpływają zapytania chętnych na kupno tej
działki. Plan zagospodarowania przestrzennego, uchwalony w grudniu, zostawia
inwestorom dużo swobody: handel, usługi, mieszkania i biura. Nie zostało
wprowadzone nawet ograniczenie co do wielkości powierzchni handlowej.
- Leszek Czarnecki chce kupić ten teren i zbudować centrum z prawdziwego
zdarzenia. Kina, sklepy, biura, a na górze apartamenty. Wieżowce mają mieć po
30 pięter - twierdzi nasz informator.
Jeśli te informacje się potwierdzą, to we Wrocławiu możemy doczekać się
najwyższych budynków w Polsce, nie licząc budowli warszawskich. Do tej poty
najwyższy był zbudowany w 2002 r. biurowiec w Katowicach - który ma 29 pięter
i 105 metrów wysokości. Wieżowce Czarneckiego mogłyby mieć około 120 metrów.
Plany kupienia całego Centrum Południowego są tym bardziej prawdopodobne, że
najbogatszy wrocławianin buduje już galerię po drugiej stronie ulicy: na
skrzyżowaniu ulic Powstańców Śląskich i Swobodnej.

100 milionów za rogiem
Leszek Czarnecki inwestuje teraz w Arkady Wrocławskie. Najbardziej
ekskluzywne centrum handlowe w mieście przy ul. Swobodnej to 30 tys mkw.,
wartych 100 mln euro. Powstanie tu 130 sklepów, delikatesy spożywcze i
restauracje. Będzie też Multikino z największą salą projekcyjną we Wrocławiu.
Atrakcją z pewnością będzie gigantyczne akwarium pełne egzotycznych ryb,
m.in. rekinów.
Pozostałe 8 tys. mkw. powierzchni biurowej przeznaczone będzie wyłącznie dla
należącego do Czarneckiego Getin Holding, zatrudniajacego 1000 osób.
Arkady mają zostać otwarte zimą 2006 lub wiosną 2007 roku.

Kim jest miliarder
Leszek Czarnecki ma 43 lata. Doktoryzował się na Akademii Ekonomicznej we
Wrocławiu. Podczas studiów na Politechnice Wrocławskiej, w 1986 r. założył
przedsiębiorstwo prowadzące roboty podwodne. W 1991 r. założył Europejski
Fundusz Leasingowy, który dziesięć lat później sprzedał francuskiemu bankowi
Credit Agricole za 900 mln zł. Jednocześnie objął 25 proc. akcji nowo
utworzonej spółki Credit Agricole Polska, właściciela EFL, Lukasa, Lukas
Banku, Towarzystwa Ubezpieczeniowego Europa oraz Getinu SA. Na przełomie roku
2002/2003 odsprzedał udziały w CA Francuzom, a sam zaczął skupować akcje
Getinu, który przekształcił z firmy internetowej w fundusz inwestycyjny. Dziś
jest głównym akcjonariuszem spółki Getin Holding SA, Towarzystwa
Ubezpieczeniowego Europa oraz Getin Banku SA.
Czarnecki należy do grona najbogatszych Polaków - zajmuje 12. miejsce na
liście 100 najbogatszych Polaków tygodnika „Wprost” z 2005 r. Jego majątek
szacuje się na 1,3 mld zł. Na liście 100 najbogatszych Europy Środkowej i
Wschodniej „Wprost” 2005 zajmuje 83. miejsce.
Obserwuj wątek
    • Gość: lolo_de_bolo Re: Poltegor do Wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 11:59
      "Leszek Czarnecki chce kupić ten teren i zbudować centrum z prawdziwego
      zdarzenia. Kina, sklepy, biura, a na górze apartamenty. Wieżowce mają mieć po
      30 pięter - twierdzi nasz informator."

Miejmy nadzieje,ze informator ma dobre informacje :)
      • martouf Re: Poltegor do Wyburzenia 16.01.06, 13:29
        Jakoś jestem sceptyczny do wysokich biurowców przy takiej przestrzeni do
        zagospodarowania jeszcze we Wrocławiu. Nawet w Warszawie w Warsaw Trade Tower
        większość przestrzeni biurowych świeci pustkami i nie bardzo wiadomo co z tym
        zrobić.
        • Gość: Martix Re: Poltegor do Wyburzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.06, 14:01
          Dzieje się tak bo wygórowane są ceny wynajmu i dochodzi do tego,ze firmy
          stamtąd przenoszą się do innych,tańszych miast m.in. do Wrocka.I jak w tym
          centrum nie będzie wygórowanych cen to powierzchnie się zapełnią.Mi szkoda
          POLTEGORU dlatego m.in. że odbywał sie tu słynny bieg po schodach w którym i ja
          raz startowałem{23 piętra w 2 min 48 sek}.I jak go zburzą to go zabraknie,myślę
          że będzie on obok-w nowym budynku wieżowcu.
          • Gość: Pavelvava1 Re: Poltegor do Wyburzenia IP: *.chello.pl 16.01.06, 15:30
            ... a cóż to? Jeszcze nie ma "gość IP: *.magma-net.pl" ? Czyżby go Pan Cz.
            zaczął lepiej traktować w pracy? :>
            • Gość: też mam takie IP [...] IP: *.magma-net.pl 16.01.06, 18:50
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: RP Offtopic, do moderatora. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.01.06, 20:37
                Czy Ty mich.al masz mozliwosc zabkolowania pewnych adresow(?) IP.
                - Ja nic nie sugeruje, ale ... ;]

Moje pytanie moze brzmiec glupio, bo jestem zielony z informatyki, etc. :)
                • Gość: trol mi.chal Re: IP: *.magma-net.pl 16.01.06, 20:40
                  nie ma takiej potrzeby...dam mu żyć :)
          • hen Re: Poltegor do Wyburzenia 16.01.06, 16:35
            Ja tam łzy nie uronię :) Nie wiem, czy będą pasować tam tak wysokie budynki jak
            Poltegor, ale na pewno wiem, że musi zostac zachowana oś ulicy Kruczej od
            skrzyżowania Powstańców i Szczęśliwej!!! Przecież od strony Powstańców
            wygądałoby to super!:
            gisserver.um.wroc.pl/mapa/startup.aspx?lng=pl&zid=31927
            Nie dopilnowano tego w MPZP, więc jedyna nadzieja w rozsądku nabywcy.
            • hen Re: Poltegor do Wyburzenia 16.01.06, 16:38
              Trochę szersze tło:
              gisserver.um.wroc.pl/mapa/startup.aspx?lng=pl&zid=31928
        • Gość: rabuch101 Re: Poltegor do Wyburzenia IP: 62.29.136.* 16.01.06, 17:43
          Już jakiś czas temu pisałem na tym forum, że wieżowce są przeżytkiem.
          Odpowiedziano mi wtedy, że przecież w Azji ciągle się je buduje :)
    • Gość: wro2015 Re: Poltegor do Wyburzenia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.01.06, 17:47
      bardzo mnie martwi ze nowy plan MPZP nakazuje przerwanie ulicy kruczej! Mam
      nadzieje ze bedzie na ten temat dyskusja, i L.Czarenckie zobaczy szanse tej
      ulicy - a po wyburzeniu Poltegoru ma ona potencjal podobny do cudownej 'alte
      Lepiziger Strasse', ktora pod ostrym katem wbija sie na skrzyzowanie i jest
      otoczona zabudowa wysoka.
      Bardzo mnei dziwi ze urbanisci z BRW nakazuja zniszczenie tego tak
      interesujacego ukladu!
      • Gość: RP Re: Poltegor do Wyburzenia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.01.06, 20:24
        > Bardzo mnei dziwi ze urbanisci z BRW nakazuja zniszczenie tego tak
        > interesujacego ukladu!

-taki układ, sensu stricto, nie istnieje, wiec nie ma co niszczyc...
        • hen Re: Poltegor do Wyburzenia 17.01.06, 13:52
          Gość portalu: RP napisał(a):

> -taki układ, sensu stricto, nie istnieje, wiec nie ma co niszczyc...

Otóz ten układ jeszcze istnieje. I można go zniszczyć. Polecam przejść się na
          ulicę Kruczą i przespacerować od kościoła do baraczków na przedłuzeniu ulicy
          Kruczej, a potem przejść się na skrzyżowanie Gwiaździstej i Powstańców, skad
          widać, że w wypadku uszanowania osi z widokiem na kościół, taki układ
          sprawiałby wrazenie, że miasto jest większe. Istniejacy MPZP to "tunelowanie"
          Wrocławia od południa. Zupełnie niezależnie od Wro2015 też mi się taka oś
          skojarzyła (w przypadku wysokiej zabudowy) z Potzdamer Platz w Berlinie. Krucza
          na tym odcinku dodawałaby całemu CP niebywałego splendoru!!!
      • Gość: Radek Re: Poltegor do Wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:26
        Co to znaczy przerwanie ulicy Kruczej???
        I gdzie jest(była dawniej)Alte Lepiziger Strasse???
        • Gość: wro2015 Re: Poltegor do Wyburzenia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.01.06, 01:14
          @RP: po pierwsze - uklad ulicy kruczej istnieje ale zostal tylko zaburzony.
          Wybudowanie na tej ulicy budynku przekresli jakiekolwiek szanse aby ozywic
          dzielnice na zwachod. Jest to blad urbanistyczny podobny do budowy galleriowcow.
          To ze teraz stoja tam tymczasowe baraki jeszcze nic nie przesadza.
          Tutaj jest zdjecie, aby zrozumiec jaki wielkomiejski klimat ta perspektywa
          otwiera! Zdjecie jest niestety powojenne - ale widac na czym polega ta piekna
          perspektywa - ktora dzisiaj jest wylaczenie zaklocona barczkami.
          wroclaw.hydral.com.pl/000651,foto.html
          A tutaj info o ul kruczej i o placu hirszfelda - placu do ktorego ta ulica,
          jedna z trzech osi zalozenioych dzielnicy, prowadzila:
          wroclaw.hydral.com.pl/test.php?ulica=MDA0OTU=

@Radek - 'Alte leipziger Strasse' jest przy potsdammet platz w Berlinie.
          Sytuacja urbanistyczna jest porownywalna z sytuacja tutaj.
          Mamy skrzyzowanie dosyc zatlocozne dwoch ulic mniej wiecje pod katem prostym
          (PowstancowSlaskich i Nowoszczesliwa). Te dwie ulice beda glownymi osiami
          zalozenia - pod ~promieniem 45stopni wpada na to skrzyozowanie ul.krucza (lub w
          Berlinie Alte Leipziger Strasse). Ta ulica ma raczej charackter kameralny, ale
          pelni bardzo wazna funkcje aby rozprowadzic ruch mieszkancow wlasnie z tego
          placu dalej na zachod i w taki sposob ozywic ta czesc miasta i dac szanse
          skorzystania z atrakcyjnej Powstancow Slaskich.
          Taki uklad urbanistyczny jest bardzo dynamiczny - i co widac w Berlinie -
          obudowany zabudowa wysoka moze byc bardzo effektowny.

My mamy w odroznieniu do Berlina ta wielka gigantyczna zalete, ze nasza ulica
          diagonalna prowadzi pieknie w kierunku wiezy kosciola, co daje bardzo efektowna
          perspektywe (patrz zdjeice powyzej).
          Do dzisiaj nie dostalem niestety odpowiedzi od BRW co przesadzilo o planie
          zamkniecie ul.kruczej i zniszczeniu tego przepieknego ukladu urbanistycznego ...
    • Gość: trol mi.chal Re: Poltegor do Wyburzenia IP: *.magma-net.pl 16.01.06, 20:34
      To niezbyt dużo zapłaci za ten teren... Chyba ma dobre układy ;)
      • Gość: RP Re: Poltegor do Wyburzenia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.01.06, 20:42
        No wlasnie!?
        Czyzby kolejny blad w artykule ?
        Poltegor szacowal koszt dzialki i budynku na 25 mln USD, spece od nieruchomosci
        wycenili go na 16-17 mln USD. W artykule jest napisane, ze 17,5 mln PLN... :)
        • Gość: trol mi.chal Re: IP: *.magma-net.pl 16.01.06, 20:47
          a jeszcze wcześniej była mowa, że działka wyceniona jest na 100 mln zł
          Coś szybko to tanieje, jeszcze kilka/kilkanaście dni i dopłacą Czarneckiemu :)
          • Gość: baran Re: baran IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.01.06, 20:53
            25 mln USD i 100 mln zl to to samo.
            W zalozeniu, ze dolar kosztuje ok. 4 zl, a tyle kosztowal, jak dokonywano wyceny
            ... :)
            • Gość: trol mi.chal Re: IP: *.magma-net.pl 16.01.06, 20:56
              czytaj dokładnie a zrozumiesz. Napisałem że wyceniano działke na 100 mln zł (a
              nie działke z zabudową- a to jest różnica)
              • Gość: co za kreton! [...] IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.01.06, 21:26
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • sebcat 17,5 mln za sam grunt 17.01.06, 14:13
                Czarnecki a zapłacić 17,5 mln za sam grunt na który stoi poltegor, bo calego
                centrum południowego nie kupuje jeszcze. Dlaczego tylko 17,5 mln?? bo stwerdził
                ze Poltegor go nie interesuje, wiec przypuszczalnie dogadał sie tak ze kupuje
                grunt,burzy biurwoiec stawia nowy a poltegor ma jakieś udziały w tym,podzielą
                sie powierzchnią lub cos takiego....jest dużo możliwosci umowe mogą
                skonstrułowac jak im sie podoba.
                • Gość: lucek Re: budynek IP: *.21.pl / *.21.pl 18.01.06, 00:49
                  budynek ma trzon betonowy (pamiętam jak wylewali beton) a reszta to stalowy
                  szkelet.
                  • bystrzak2000 Re: budynek 18.01.06, 10:17
                    Gość portalu: lucek napisał(a):

> budynek ma trzon betonowy (pamiętam jak wylewali beton) a reszta to stalowy
                    > szkelet.

Tu widać dokładnie: wroclaw.hydral.com.pl/001819,foto.html
                    • Gość: lucek Re: budynek IP: *.21.pl / *.21.pl 18.01.06, 11:05
                      Pamietam tylko że wbijano pale bo w wykopie chyba problemy z budową geologiczna
                      cia gle pojawiała się woda. Fudamenty stały kilka lat zanim rozpoczęto własciwą
                      budowę. I pomyslec ze baraki przy Gwiaździstej stoją dłużej od wieżowca i moze
                      postoją dłuzej.
        • Gość: . Re: poszło za 88 mln zł + ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.06, 18:07
          A POSZŁO ZA 88 mln zł + ...
    • Gość: kotbehemot Jak oni chcą zburzyc Poltegor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 14:28
      Z tego co wiem ma konstrukcję betonową, bardzo solidną. W jakis sposób można
      bezpiecznie zburzyć cos tak solidnego? Wysadzic? Rozebrac?
      • Gość: lolo von Breslau Re: Jak oni chcą zburzyc Poltegor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:30
        CIA doskonale wie jak sie burzy wysokie budowle ;) moznaby ich "zatrudnic" we
        Wroclawiu. Bedzie widowiskowo a przy okazji znajdzie sie nowy pretekst do wojny
        z Iranem.
        • Gość: Martix Re: Jak oni chcą zburzyc Poltegor? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.06, 18:49
          W Stanach zajmują się tym prywatne firmy.Tam wysadzano już większe budowle niż
          POLTEGOR i ciaśniej usadowione budując specjalne kurtyny przeciw fali
          uderzeniowej.POLTEGOR dla nich to "bułka z masłem".Nie wiem czy odwazy się
          zrobić to jakas Polska firma czy wojsko,wiadomo to nie 5 piętrowa kamienica i
          tu trzeba dobrze rozłożyć ładunki wybuchowe by konstrukcja się nie złamała jak
          komin lecz siadła.To była by chyba największa akcja saperska w powojennej
          Polsce.
          • bartollommeo Re: Jak oni chcą zburzyc Poltegor? 19.01.06, 22:48
            Gość portalu: Martix napisał(a):

> W Stanach zajmują się tym prywatne firmy.Tam wysadzano już większe budowle niż
            > POLTEGOR i ciaśniej usadowione budując specjalne kurtyny przeciw fali
            > uderzeniowej.POLTEGOR dla nich to "bułka z masłem".Nie wiem czy odwazy się
            > zrobić to jakas Polska firma czy wojsko,wiadomo to nie 5 piętrowa kamienica i
            > tu trzeba dobrze rozłożyć ładunki wybuchowe by konstrukcja się nie złamała jak
            > komin lecz siadła.To była by chyba największa akcja saperska w powojennej
            > Polsce.

Najlepiej byłoby zatrudnić Ziajkę, gratisowo rozwaliliby jeszcze ze trzy budynki
            w okolicy ;)
            • Gość: Radical Oby Poltegor stał się kopią warszawskiego Intraco! IP: *.ar.wroc.pl 20.01.06, 22:15
              Czyli budynku identycznego kształtem,tylko dużo wyższego.
              Oczywiście trudno pewnie marzyc o podwyzszeniu Poltegoru,
              ale modernizacja na wzór Intraco byłaby,jak sądzę, super
              posunieciem, zwłaszcza że nie ma we Wrocku, jak dotąd,
              tak dużego budynku pokrytego w całości refleksyjnym,
              ciemnozielonym szkłem...
              Myślę że Poltegor to już historyczna część skyline'u
              Wrocławia i szkoda wielka byłaby go wyburzać...!
              • Gość: wro2015 Re: Oby Poltegor stał się kopią warszawskiego Int IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.01.06, 22:39
                Blagam ... wszystko tylko nie to. Zloty poltegor w porownaniu z jakims pokrytym
                refleksyjnym szklem g*** [sorry za ostre slowo] jest po prostu piekny.
                Jezeli juz cos, to po prostu piekne na maksa przezroczyste szklo od podlogi do
                sufitu...

Co jest lepsze - ten refleksyjny kicz:
                strony.aster.pl/backtrim/blog/intraco2.jpg
                Czy porzadnie wykonana fasada:
                img25.imageshack.us/img25/6389/rondzio41ic.jpg
                static.flickr.com/42/83342062_371668184e_b.jpg
                • Gość: erni Re: Oby Poltegor stał się kopią warszawskiego Int IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:46
                  Jak się patrzy na ten badziew Intraco to aż żal dupę ściska że mogło mi się
                  kiedyś coś takiego podobać :))
                  • Gość: wro2015 Re: Oby Poltegor stał się kopią warszawskiego Int IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.01.06, 23:25
                    oj erni ... przeszlosc cie nadgania? Lepiej sie nie przyznawac ;)

A tak - przezroczyste szklo jest piekne... Tak miasto zyje. Widac co sie dzieje
                    wewnatrz, wewnatrz widac co se dzieje na ulicy... To towrzy wlasnie te
                    interesujace miejsca!

Pomijajac fakt ze fasada na Rondzie1 w Wawie jest bardzo ladnie dopracowana!
                • preslaw Re: Oby Poltegor nie stał kopią Intraco 20.01.06, 22:55
                  Podzielam w pełni twój poglad wro, że zielone szkło jest fatalne. Jeżli już to
                  należałoby, jak mówisz, pokryć Poltegor przezroczystym szkłem od góry do dołu.
                  Ten drugi budynek prezetuje się z taką właśnie fasadą zupełnie dobrze.
                  • Gość: Radical No cóż..To chyba jednak kwestia mody bądź gustu... IP: *.ar.wroc.pl 20.01.06, 23:36
                    Bo ja z kolei , jak widze przezroczyste wielkie sciany
                    biurowców, to najbardziej rzuca mi sie w oczy bałagan,
                    jaki panuje wewnątrz i niestety doskonale widoczny
                    z ulicy - przypadkowo poustawiane monitory kompów,
                    jakieś sterty papierów, tu i ówdzie jakiś badyl
                    w doniczce, a na dodatek jakieś niedbale powieszone
                    przy oknie częsci garderoby, parasole itd.
                    Jak Wam się taki bardak podoba, to winszuję...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka