Dodaj do ulubionych

nowe tramwaje - jak interpretować tabelę?

14.02.06, 11:37
Jeszcze raz spojrzałem sobie na tabelę w
wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/34099/2311ru04skan.pdf
Podczas ogłądania pojawiły się pewne wątpliwości.

Najbardziej interesujące wydają mi się
kolumny: "Zakup nowych wagonów" (1), "Zakup pudeł
105N do montażu" (2) oraz "Zakup wagonów niskopodłogowych" (3).

W 2004 r. zapisano 2 sztuki w (2), podobnie jak w 2005 r. W 2004 r. wedle
mojej wiedzy nic nie przybyło MPK, ale za to w 2005 r. pojawiły się 4 wozy z
Protramu. Z tego by wynikało, że ASWr z Protramu traktowane jest jako pudło
105N do montażu. Tak?
Rok 2006 przedstawia się o wiele ciekawiej w tabeli. W pozycji (1) są 2
sztuki, w (2) - 4, zaś w (3) też 4. O ile (3) jest jasna - pierwsze 4
zamówione Skody, to zastanawiam się nad (1) i (2). Na stronie MPK jest
ogłoszenie o przetargu na dostawę 2 tramwajów 3-członowych z modułem
niskopodłogowym. Wnioskuję, że to realizacja zapisu z (1). A co z (2)? Czy
ten punkt nie zostanie zrealizowany? No bo wydawałoby się, że to powinny być
kolejne 2 składy ASWr. Ale czy będą? No bo chyba przetarg powinien już być
ogłoszony, prawda?
Obserwuj wątek
    • svarte_sjel Re: nowe tramwaje - jak interpretować tabelę? 14.02.06, 13:15
      tram_ktos napisał:
      > W 2004 r. zapisano 2 sztuki w (2), podobnie jak w 2005 r. W 2004 r. wedle
      > mojej wiedzy nic nie przybyło MPK, ale za to w 2005 r. pojawiły się 4 wozy z

Bo pierwszy skład był opóźniony.

> Protramu. Z tego by wynikało, że ASWr z Protramu traktowane jest jako pudło
      > 105N do montażu. Tak?

Tak.

> Rok 2006 przedstawia się o wiele ciekawiej w tabeli. W pozycji (1) są 2
      > sztuki, w (2) - 4, zaś w (3) też 4. O ile (3) jest jasna - pierwsze 4
      > zamówione Skody, to zastanawiam się nad (1) i (2). Na stronie MPK jest
      > ogłoszenie o przetargu na dostawę 2 tramwajów 3-członowych z modułem
      > niskopodłogowym. Wnioskuję, że to realizacja zapisu z (1). A co z (2)? Czy

Tak.

> ten punkt nie zostanie zrealizowany? No bo wydawałoby się, że to powinny być
      > kolejne 2 składy ASWr. Ale czy będą? No bo chyba przetarg powinien już być

WrAs jeśli chodzi o ścisłość. Powinny.
      • Gość: Martix Re: nowe tramwaje - jak interpretować tabelę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.06, 16:00
        Można to tak odczytać:2 sztuki trzyczłonowe z modułem niskopodłogowym to
        tramwaje nowego typu wykonane od podstaw w PROTRAMIE{ale zapowiadano w radiu
        jeden}.Te cztery następne to cztery wagony typu 204 WR-AS połączone w dwa
        składy{obecnie 2602-2601 2604-2603,planowane 2606-2605 2608-2607}.Cztery
        ostatnie to pięcioczłonowe niskopodłogowe SKODY VECTRA.
        • tram_ktos Re: nowe tramwaje - jak interpretować tabelę? 14.02.06, 16:41
          > Te cztery następne to cztery wagony typu 204 WR-AS połączone w dwa
          > składy{obecnie 2602-2601 2604-2603,planowane 2606-2605 2608-2607}.

No tak. Tylko się zastanawiam, kiedy MPK ma zamiar na nie przetarg ogłoić? Bo
          przecież już zaczął się 2006 rok.
          • Gość: darao Re: nowe tramwaje - jak interpretować tabelę? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.02.06, 19:18
            Dostawa 2 tramwajów trzyczłonowych z częścią niskopodłogową
            OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU SEKTOROWYM - dostawy

Wrocław: dostawa 2 tramwajów trzyczłonowych z częścią niskopodłogową

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego: Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne sp. z o.o. we Wrocławiu, do kontaktów: Teresa Zjawińska-Jankowska, ul. Bolesława Prusa 75-79, 50-316 Wrocław, tel. +48 71 3250817, fax +48 71 3250816, e-mail: przetarg@mpk.wroc.pl , www.mpk.wroc.pl.
            SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
            II.1) Opis
            1.6) Opis/przedmiot zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest wyprodukowanie i dostarczenie 2 tramwajów jednokierunkowych trzyczłonowych z częścią niskopodłogową. Każdy tramwaj powinien posiadać maksymalnie 8 osi, 5 szt. drzwi odkładanych, przetwornicę statyczną oraz napęd asynchroniczny.
            1.7) Miejsce wykonywania robót budowlanych, usług lub miejsce dostaw: Wrocław.
            2) Wielkość lub zakres zamówienia
            2.1) Całkowita wartość lub zakres zamówienia: 6 500 000 PLN.
            3) Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: data zakończenia: 31.12.2006;

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

Oferta najbardziej korzystna ekonomicznie pod względem:
            1 Cena oferty
            2. Odstępienie od żadania zaliczki
            Kolejność według znaczenia: Tak.

A jednak przeterg jest juz ogłoszony od kilku dni :]
            • svarte_sjel Re: nowe tramwaje - jak interpretować tabelę? 14.02.06, 20:24
              Gość portalu: darao napisał(a):
              > A jednak przeterg jest juz ogłoszony od kilku dni :]

Tyle tylko, że nie o ten przetarg chodziło :^P
              • kkooffee Re: nowe tramwaje - jak interpretować tabelę? 15.02.06, 11:35
                Z tabeli wynika, ze w 2009 bedzie o 5 wagonow(?) mniej niz w 2003; 410-405=5.
                Ktos policzyl czy przybedzie miejsc w tramwajach (Tatry, czy 204 sa pojemniejsze niz 102)?
                Idac tym tokiem rozumowania w dalszej przyszlosci (po 2010?) moze przywroca 3x105 lub 2x102?
                W tym miejscu prosze o przedstawienie argumentow dlaczego taki skladow juz nie ma- domyslam sie przyczyn ale moze ktos bardziej kompetentny ode mnie sie wypowie.
                • svarte_sjel Re: nowe tramwaje - jak interpretować tabelę? 15.02.06, 11:43
                  kkooffee napisał:
                  > Z tabeli wynika, ze w 2009 bedzie o 5 wagonow(?) mniej niz w 2003; 410-405=5.
                  > Ktos policzyl czy przybedzie miejsc w tramwajach (Tatry, czy 204 sa
                  pojemniejsz
                  > e niz 102)?

Autobusów też w miarę wymiany taboru ubywa, choć Volvo wcale nie jest
                  pojemniejsze od Ikarusa (jest nieco dłuższe, ale ma więcej miejsc siedzących, a
                  to zmniejsza pojemność).

Po prostu założenie jest takie, że nowy tabor jest mniej awaryjny
                  od "przeterminowanego", więc jest większy odsetek wozów jeżdżących po mieście,
                  a mniejszy stojących na zajezdniach z powodu awarii...
              • kkooffee Re: nowe tramwaje - jak interpretować tabelę? 15.02.06, 11:37
                Taka jeszcze mysl mnie naszla- moze zamiast kasowac 102 przerobic je na jakies 3 czlonowe podobnie jak 105 ;) ?
                • svarte_sjel Re: nowe tramwaje - jak interpretować tabelę? 15.02.06, 11:40
                  kkooffee napisał:
                  > Taka jeszcze mysl mnie naszla- moze zamiast kasowac 102 przerobic je na
                  jakies

Tych wozów nie da się remontować w nieskończoność. Jeśli wozowi przerdzewiała
                  kratownica, to już niczego się z niego nie zrobi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka