pigom 01.03.06, 09:06 Projekt zmiany "Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Wrocław" - www.wroclaw.pl/m54175/ Pozdrawiam Piotr Gomułkiewicz www.Wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: smerf Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania IP: 213.199.204.* 03.03.06, 01:44 Jeśli realizacja bedzie tak przebiegać jak próba otwarcia zawartości studium to zycze 100 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Układ komunikacyjny drogowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 08:22 wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/afcd400e-7305-4b9d-83cd-93ea797288ed/w-studium-2006-rys-7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Układ komunikacyjny drogowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 08:23 wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/f2960fed-13c6-415e-850d-aa4c1f7f3faf/w-studium-2006-rys-1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.06, 10:53 czy zmiana klasy drogi wiaze sie tez z iloscia pasow? jak zmiana klasy wzki na z wplynie na obecnosc megaplackowatych podwojnych przystankow pod heliosem i przy timesie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.03.06, 17:57 > czy zmiana klasy drogi wiaze sie tez z iloscia pasow? > jak zmiana klasy wzki na z wplynie na obecnosc megaplackowatych podwojnych > przystankow pod heliosem i przy timesie? Wiec ogolnie Klasa drogi tez nakazuje ilosc pasow (patrz Autostrada) ale zacznijmy od tego: Klasyfikacja drogi nakazuje rozwiazania minimalne. N.p. szerokosc pasow, rozwiazania przy skrzyzowaniach (pasy dla skretow w lewo i prawo/ bezkolizyjne rozwiazania) pasy rozgraniczajace (trawniczki), luki skretow. Ogolnie mozna powiedziec ze nawet ulcie, ktora na planie jest zaznaczona jako Z mozna zbudowac (jak wystarczy miejsca) w parametrach GP. Odwrotnie oczywisice sie nie da :) Mozna troche uogolnic (lecz to sie nie calkiem zgadza) ze klasa drogi szczegolnie sie dopasowywuje do predkosci jazdy (a zatem do bezpieczenstwa). Tak trasa GP ma wyprofilowane luki, Autostrada ma odzielne zjazdy, pasy sa szersze, ze mozna szybciej jezdzoic itd. Na predkosc pomieszczania sie _w miescie_, gdzie predkosc pojazdu nie jest istotna, lecz przepustoscow skrzyzowania, nie ma to istotnego wplywu, bo mozna przecierz tez zbudowac droge lokalna o 10pasach ruchu. Moze byc nawet tak, ze podniesienie klasy drogi obnizy przepustowosc trasy, bo przez wymuszone reguly (trawniczki rozgraniczaja, szersze pasy itd) moze zabraknac miejsca na dodatkowy pas, ktory by sie zmiescil przy ulicy klasy Z. Powracajac do twojego pytania: Obnizenie klasy trasy WZ do 'Z' nie przesadza o przebudowie tej ulicy. Oznacza tylko ze _teoretyzcnie_ mozna ja zwezyc - co jest juz wielkim krokiem! Gdyby zbudowac trase WZ jako waska uliczke z tramwjaem moze zmeiscic sie cale drugie pasmo budynkow - patrz www.softbimage.com/wro2015 Ale jak juz pisalem. Klasyfikacja drogi wymusza rozwiazania minimalne a nie maksymalne! Ogolnie mozna powiedziec ze w centrum miasta najbardziej sensowne jest projektowanie drog klasy Z, bo to daje najwiecej mozliwosci aby dopasowac sie do lokalnych wymogow. Oznacza to ze powinno sie w takim planie rozwoju raczej zapisywac ilosc pasow ruchu i forme torowiska, bo to jest w centrum bardziej istotne dla przepustowosci! Tez mozna uogolnic, ze z podwyzszeniem klasy drogi, ulcia robi sie mniej miastotworcza - po prostu budynki musza byc odsuniete do osi ulicy, ilosc przejsc jest ograniczana, czasem nawet nie wolno sadzic drzew, aby skrzyzowania byly widoczne, sa wymuszane trawniczki rozdzielajace itd. Jeszcze raz - mozna zrobic teoretycznie bardzo miastotworcza ulice z szerokimi chodnikami i drzewami, ktora zarazem ma duza przepustowosc - moze to byc wlasnie ulica Z. Jeszcze raz - mowimy tutaj o srodmeisciu miasta. Na sam koniec - klasy drogi nie wymuszaja rozwiazan dla tramwajow typu 'jeden przystanek dla pdrozujacych na polnoc, drugi dla tych na pn-zachod'! Oczywiscie klasa drogi wymusza szerokosc przystanku i odgraniczenie tegoz od jezdni itd. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania 03.03.06, 15:06 pigom napisał: > Projekt zmiany "Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania Wstyd straszny, że w tak waznym dokumencie są błędy ortograficzne :^/ Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania 03.03.06, 18:47 To wyglada jak science-fiction. Liczba nowych linii tramwajowych jest porażająca w stosunku do tego, co w ostanich latach zrobiono. Ja rozumiem, że tramwaj na Psie Pole, czy Kozanów to wielkie inwestycje, ale iech ktoś mi powie, dlaczego: - podczas przebudowy Na Ostatnim Groszu nie położono tam torowiska, - nie przedłużono torów do Bartoszowic. Wielkie osiedla wciąż pozostają bez tramwaju, a władze tylko snują plany i konsekwentnie budują praktycznie tylko nowe jezdnie dla samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bres Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania IP: *.magma-net.pl 04.03.06, 15:13 A jednak planuje się tramwaj na Wyszyńskiego. Ciekawe czy ktoś z nas dożyje. Zastanawiam się nad sensem ciągnięcia linii aż na Maślice. Nie wystarczyłby bus dojeżdżajacy do stacji SKM z jednej, a do pętli na Kozanowie z drugiej strony? Może potrafi też ktoś wyjaśnić sens linii tram. przecinającej w poprzek Wielką Wyspę. Polączenie Wróblewskiego ze Stadionem jeszcze mieści się w granicach mojej małej wyobraźni, ale nowy most tram. na Kowale? Po co, dokąd, dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 15:57 To tak na przyszłośc. Spójrz że tramwaj będzie poprowadozny także na Jagodno. Chodzi o to że tam będa lokować się nowe osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania 04.03.06, 22:29 Gość portalu: bres napisał(a): > Zastanawiam się nad sensem ciągnięcia linii aż na Maślice. Nie wystarczyłby Przecież to jedno z najintensywniej rozbudowujących się osiedli. A dalej jeszcze są Złotniki, też z zapisanym w planie przeznaczeniem pod zabudowę wielorodzinną. > Może potrafi też ktoś wyjaśnić sens linii tram. przecinającej w poprzek Wielką > Wyspę. Polączenie Wróblewskiego ze Stadionem jeszcze mieści się w granicach Połącznie Wróblewskiego ze Stadionem jest już nawet w MPZP (oprotestowanym...). I jest bardzo dobrym rozwiązaniem, bo pozwala bardzo sensownie linie tramwajowe poprowadzić (zahaczająo o Wittigowo). > mojej małej wyobraźni, ale nowy most tram. na Kowale? Po co, dokąd, dla kogo? A na przykład po to, żeby tramwaje jadące z Psiego Pola przez Koronę mogły przejechać przez Grunwald. Ta linia i tak nie ma szans na szybką realizację zważywszy na to, że północna część Alei Wielkiej Wyspy (jak przemioanowano wschodnią część OŚ obniżając jej klasę) jest wyraźnie oznaczona jako "rezerwa perspektywiczna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania IP: *.devs.futuro.pl 05.03.06, 08:20 "A jednak planuje się tramwaj na Wyszyńskiego." Nich najpierw coś zrobią z kamienicami, bo jak ruszy linia tramwajowa to pospadają balkony i ozdoby na szczytach budynków. Już dzisiaj nie radzę tam spacerować ( Wyszyńskiego pomiędzy Sienkiewicza a Prusa ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.03.06, 21:53 ostatnio była dyskusja na temat obwodnicy Leśnicy. Z tego co widzę to droga ma przebiegać przez Leśnicę. Ma być trochę przesunięta ale obawiam się że to za wiele nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania 04.03.06, 22:23 Gość portalu: ghost napisał(a): > ostatnio była dyskusja na temat obwodnicy Leśnicy. Z tego co widzę to droga ma > przebiegać przez Leśnicę. Ma być trochę przesunięta ale obawiam się że to za Nie czepiać się. W poprzedniej wersji żadnej obwodnicy nie było. > wiele nie da. Proponuję się uważnie przyjrzeć tej mapce. A dokłądniej zrócić uwagę na przerywaną linmię wkoło i stosowny fragment legendy :^) Wtedy robi się ciekawiej :^) Nie wiem jak Leśniczanie, ale ja bym nie chciał mieć nad osiedlem estakady :^P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.03.06, 23:55 tę wersje przebiegu obwodnicy widziałem już wiele lat temu na mapie geodezyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania 06.03.06, 18:16 Z tego co zdołałem przejrzeć, zapewne w 99% każdy na tym forum zgodziłby sie ze sformuowaniami zawartymi w Studium. Tylko, że pewne zapisy każdy może rozumieć inaczej. Trzeba więc poczekac na MPZP. Tak czy inaczej, bardzo dobrze, że "PROJEKT..." znalazł się w internecie! Mam nadzieje, że to zapowiedź nowej polityki informacyjnej i że PROJEKTY MZPZ też będzie można zobaczyć w internecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucio Re: Projekt zmiany Studium zagospodarowania IP: 213.199.204.* 15.03.06, 00:38 Ale Wrocław za lat kilka interesuje mieszkańców? Może brakuje Mc`Donaldów, i innych atrakcji na rysunkach studium, lub jest to zbyt skomplikowane dla nieskomplikowanej gawiedzi? że dyskusja o miescie jest tak żywa. Szkoda, że prawdziwi Wrocławianie muszą poprawiać ten kraj w innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Można dysklutować z BRW IP: *.e-wro.net.pl 15.03.06, 08:49 Przyszłość miasta na mapie kag 13-03-2006 , ostatnia aktualizacja 13-03-2006 20:09 Ścisłe centrum Wrocławia rozszerzy się za Odrę, Dworzec Świebodzki ożyje, a na Psie Pole dojedziemy tramwajami - w Muzeum Architektury miejscy urzędnicy prezentują plany rozwoju Wrocławia Kilkanaście wielkich planów tworzących Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Wrocławia pokazuje, co i gdzie będzie można budować w poszczególnych częściach miasta. - Nie ma tutaj takich detali, jak na przykład przebudowa placu Nowy Targ, są za to główne kierunki rozbudowy miasta - mówi Tomasz Ossowicz, dyrektor Biura Rozwoju Wrocławia. - Tereny pod zabudowę jednorodzinną, rozbudowa lotniska i wytyczenie nowych dróg wylotowych. Oglądający wystawę mogą zobaczyć, jakie zmiany i inwestycje czekają ich dzielnicę. - Mieszkamy na Karłowicach, chcemy więc zorientować się, gdzie będziemy mogli w przyszłości wybudować dom - mówił wrocławianin Piotr Mielnicki, który przyszedł obejrzeć plany. Wszelkie sugestie i wnioski mieszkańców Wrocławia będą rozpatrywane przez radę miejską. Gdyby ktoś nie rozumiał oznakowania planów, może zerknąć do opisu. Wyjaśnień udzielą też pracownice Biura Rozwoju Wrocławia. Wystawę można oglądać w muzeum przy ul. Bernardyńskiej do 11 kwietnia w godzinach: sobota, wtorek, środa, piątek - 10-16, niedziela - 11-17, czw. 12-18. Wstęp bezpłatny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Można dysklutować z BRW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.03.06, 17:58 i dobrze! Wkoncu sa gdzies publicznie wywieszane plany z zaproszeniem na dyskusje - to jest pierwszy z wielu krokow w dobrym kierunku! Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Bylem, dyskutowalem ;-) 15.03.06, 21:01 Witam, miałem okazję pójść do MA i podyskutować z BRW ;-) Na początek trzeba przyznać, że zrobione wszystko jest bardzo porządnie i "tak jakbyśmy chcieli". To znaczy wywieszone są wszystkie plansze z rysunkami i są udostępnione wydruki całego studium. Do tego siedzą jeszcze dwie osoby z BRW i służą wszelką pomocą, w tym rozdają kartki z linkami do studium w internecie. Jest też lista i proszą, żeby się wpisali wszyscy, którzy oglądali wystawę. Dzisiaj po 15 na liście było 490 osób. No i zainteresowanie dość duże. Byłem tam jakieś 45 minut, to się przewinęło z 15 osób. I co dla mnie bardzo ważne: osoby z BRW są dostępne w środy od 15 do 18, więc wszyscy zainteresowani, w tym pracujący, mają szansę się zapoznać. Pominę może moje uwagi co do planu i napiszę tylko o tym, co się dowiedziałem od pań z BRW a czego nie ma w dokumentach. Generalnie poszedłem tam nastawiony na dyskusje o planach komunikacyjnych, ale niestety obie panie stwierdziły, że nie są kompetentne w tym temacie, bo one się zajmują kształtowaniem funkcjonalno-przestrzennym miasta. Tak więc lista moich tematów do dyskusji się skróciła natychmiast o 90%. Mam za to numery "na biurko" do osób odpowiedzialnych za część komunikacyjną planu ;-) Z innych spraw: W kwestii tunelu w ciągu trasy WZ. BRW zauważyło, że trasa WZ rozcina stare miasto i wypadałoby z powrotem scalić całe Stare Miasto. Dlatego pojawiają się pomysły co zrobić z trasą WZ. Na dzisiaj nie ma żadnego planu, są tylko "zalecenia" dotyczące schowania WZ w tunel. BRW zastanawia się jak to zrobić w taki sposób, żeby nie skumulować ruchu na jego końcach i nie zakorkować całkowicie placów 1go Maja i Dominikańskiego. Jak wymyślą to przedstawią dokładniesze plany. W kwestii szerokości ulic. Rozmawiałem na temat szerokości ulic w liniach rozgraniczających podając za przykład rozwiązania niemieckie. Najpierw mi próbowano wmówić, że nie da się zbudować Legnickiej, tylko węższej, ale jak zacząłem wymieniać z nazwy ulice i miasta, które są tak zbudowane a na koniec zaoferowałem się, że przyniosę zdjęcia to panie trochę zmieniły zdanie. Stanęło na tym, że prawo polskie nie pozwala budować węższych ulic, zwłaszcza, że nie wolno kłaść instalacji pod nowymi jezdniami - muszą być pod chodnikami i pod "zielenią rozgraniczającą" (tego akurat nie wiedziałem). Tak więc wszystkie nowoprojektowane ulice we Wrocku będą zgodne z polskim prawem (szerokie i bez sensu), natomiast wszystkie stare ulice pozostaną w swoich granicach, bo prawo doupusza wyjątki jeżeli chodzi o zachowanie istniejącej tkanki miejskiej. Natychmiast spytałem się co w takim razie z Pułaskiego. Nastąpiła krótka konsternacja po czym padła odpowiedź mniej więcej taka: wie pan, czasy się zmieniają i koncepcje też, kiedyś budowano punktowce w centrum a teraz chcą z powrotem zabudowę pierzejową; tak samo jest z ulicami - my na razie nie wiemy jak to do końca będzie z tą Pułaskiego. Hmmm, w sumie wrażenie pozytywne. Przynajmniej widzę jakieś oznaki pozytywnego myślenia, chociaż z drugiej strony jeszcze dużo trzeba nazmieniać... W kwestii oddawania całych działek inwestorom a nie dzielenia i sprzedawania ich na części. Temat wyszedł przypadkiem. Panie z BRW stwierdziły, że miasto woli sprzedawać całe działki a nie części, bo... tak jest łatwiej sprzedać. I wszystko jasne... Co ciekawe panie w pełni zgodziły się ze mną, że takie miejsca jak Grunwaldzki czy Galeria Dominikańska nie tworzą "poprawnej" tkanki miejskiej. Niestety miasto chce sprzedawać jednemu inwestorowi bo tak łatwiej. Przy okazji dowiedziałem się, że radni i UM często mają duży wpływ na kształt MPZP, bo oni reprezentują "interes mieszkańców, właścicieli i innych grup zainteresowanych" (?!). Inna sprawa, że panie stwierdziły, że jakby działki podzielić to nie byłoby to dobre dla struktury miasta, bo ciężko jest wyegzekwować zapisy MPZP i na kilku działkach mogłyby powstać obiekty do siebie w ogóle nie pasujące. Podobno jest tak, że BRW tylko przygotowuje MPZP a jego interpretacją zajmuje się już Wydział Architektury, który decyduje co spełnia założenia MPZP a co nie. No i czasami ta interpretacja jest niestatysfakcjonująca dla BRW i dlatego czasami oni (BRW) też wolą, żeby sprzedać działkę jednemu inwestorowi i mieć jeden spójny zespół budynków. Dziwne... Zwłaszcza ta sprawa z interpretacją MPZP. W kwestii planu zagospodarowania dla Kępy Mieszczańskiej. MPZP dla Kępy zacznie być przygotowywany dopiero jak wyprowadzi się stamtąd wojsko. Na razie nic nie wiadomo. Raczej nie zostaną wykorzystanie pomysły z konkursu dla studentów. Raczej pójdzie to w kierunku prób znalezienia inwestora strategicznego dla Kępy (?!). W kwestii planu zagospodarowania dla obszaru na zachód od Dworca Świebodzkiego. To było ciekawe... Tam ma powstać kawałek zupełnie nowego miasta. Zmienione mają być przebiegi ulic, powstaną zupełnie nowe kwartały zabudowy. Dużo mieszkaniówki, biura, usługi i handel. Zmieni się układ i klasy ulic. Na razie prace nad planem są wstrzymane, bo plan będzie (jest) niezgodny z aktualnym studium. Ale będzie zgodny ze studium nowym, więc prace nad nim ruszą jak tylko uchwalone zostanie nowe studium. W kwestii udostępniania projektów planów w Internecie. Tu nie zrozumiałem do końca, bo przekaz był sprzeczny wewnętrznie. Najpierw panie stwierdziły, że projekty planów nie są udostępniane w internecie, bo ludzi się zbyt przyzwyczają do projektów i potem mają pretensje, że się ostateczny MPZP różni od tego co było przedstawione. Podobno mieli z tym jakieś tragiczne doświadczenia. Ale plany są wywieszane w BRW i tam sobie można oglądać. W toku dalszej dyskusji wyszło jednak, że BRW bardzo zależy na tym, żeby dostawać jak najwięcej komentarzy do planów i w tym momencie przestałem rozumieć, bo jak chcą mieć jak najwięcej komenatrzy to jednym ze sposobów byłoby wystawienie tych projektów w internet. Niestety nie zrozumiałem argumentacji dlaczego są zainteresowani tym co ludzie myślą i proponują, i jednocześnie BRW nie chce wystawiać planów w internecie. Argumentacja dla mnie była niespójna i po prostu jej nie rozumiem. W każdym razie w imieniu "młodego i aktywnego zawodowo" pokolenia poprosiłem o to, aby jeszcze raz rozważyli taką możliwość. HIT!!! W kwestii organizowania dyskusji nad projektami MPZP. Na prośbę opisaną na koniec poprzedniego akapitu panie stwierdziły, że nie ma w zasadzie problemu z tym, żeby do nich przyjść i poooglądać sobie plany tych kawałków Wrocławia, które kogoś szczególnie interesują. Jeżeli zebrałaby się grupa zainteresowanych osób, to BRW jest gotowe zorganizować nawet prezentację planów dotyczących danego kawałka miasta, tylko ktoś by się musiał zając organizacją... Szok. Może by tak sprawdzić czy te deklaracje zadziałają w praktyce i coś zorganizować? ;-) Pozdrawiam, SW PS. I jeżeli to czyta ktoś z BRW to serdeczne podziękowania dla dzisiejszej "obsady" MA za wytrzymanie mojej upierdliwości i rzeczowe informacje. Szkoda, że taka możliwośc jest baaaardzo mało dostępna (dla osób pracujących). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Gdzie ? IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 20.03.06, 12:19 es_wu dzięki za garść dodatkowych informacji ... w przyszłym tygodniu odbędzie się "publiczna dyskusja" nad projektem Studium ... na Świdnickiej (BRW), na bernardyńskiej (MA), a może gdzieś indziej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrak Uwagi SARPu IP: *.korbank.pl 09.06.06, 15:41 Uwagi do projektu zmiany Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Wrocław w układzie realizacji poszczególnych celów określonych w Studium I. Podstawowe założenia Studium Studium tak określa najważniejsze cele polityki przestrzennej dla Wrocławia: 1. Zdecydowana poprawa struktury miasta, w tym podniesienie poziomu ładu przestrzennego, zwiększenie walorów wizerunku i sprawności funkcjonowania miasta oraz wzmocnienie jego powiązań z regionem, krajem i Europą. 2. Tworzenie w mieście wielu atrakcyjnych i zróżnicowanych możliwości dla rozwoju gospodarczego i dla życia na wysokim poziomie jakości. (?) 3. Ochrona, wzmocnienie i wzbogacenie środowiska przyrodniczego i kulturowego miasta. 4. Wykreowanie całościowych, w pełni skończonych kompleksów urbanistycznych o wysokiej jakości. Wymienione cele w tekście Studium zostały określone jako zbiór równorzędnych zasad i polityk przestrzennych deklarowanych przez miasto, o bardzo wysokim stopniu ogólności (określane w dyskusji jako filozofie), z przypuszczalnym założeniem długoterminowej przydatności ustaleń. Już wstępna analiza tekstu potwierdza prawdopodobieństwo utrzymania długoletniej aktualności obecnej zmiany Studium, gdyż przy szczegółowym rozpisaniu uwarunkowań i kierunków zmian zagospodarowania, charakter ustaleń jest postulatywny i bardzo elastyczny. Jakiekolwiek zmiany i ograniczenia sposobu zagospodarowania w studium odnoszą się do ustaleń i rozstrzygnięć w przypadku wykonywania ewentualnych planów MPZP. Ustalenie 19 typów zespołów urbanistycznych nie przesądza o przeznaczeniu terenu w określonym zespole, gdyż w planie miejscowym dopuszcza się dla każdego typu wszystkie kategorie przeznaczenia, na warunkach określonych w planie (lub już wcześniej istniejące). II. Uwagi do pkt. 1. - Struktura miasta ·Struktura funkcjonalno-przestrzenna Deklarowana polityka przestrzenna miasta zakłada wzmacnianie i rozwój istniejącego przemieszania pasm mieszkalnych i aktywności gospodarczej oraz systemu zieleni i terenów otwartych, jako struktury porządkującej i nie prowadzącej do nadmiernej segregacji funkcjonalnej. Czynnikiem wzmacniającym wartości rekreacyjne, krajobrazowe i ekologiczne obszaru ma być wg Studium ciągłość pasm zieleni zgodna z układem dolin rzecznych. Studium wyznacza typy zespołów urbanistycznych oraz przestrzenie publiczne, jako istotne elementy decydujące o jakości i wizerunku zagospodarowania. Jednak określenie obszarów przestrzeni publicznej, wymaganych ustawą, wydaje się niekonsekwentne: z jednej strony zbyt szerokie, gdy do przestrzeni publicznych zalicza się skwery, tereny całych parków a także takie obiekty jak np. Stadion Olimpijski i Hala Stulecia, a równocześnie w przypadku wielu znaczących zespołów urbanistycznych, nie wyznaczono żadnych obszarów przestrzeni publicznej np. Brochów, Wojszyce, Oporów, Pilczyce itp.(?). Brak wyznaczenia obszarów przestrzeni publicznej w zespołach urbanistycznych mieszkaniowych pozostaje m.in. w oczywistej sprzeczności z ustalonym znaczeniem w Studium pojęcia zespołu urbanistycznego, jako całości funkcjonalno-przestrzennej, z wewnętrzną strukturą i kompozycją oraz „miejscem integracji lokalnej społeczności”. ·Kompozycja przestrzenna Polityka w zakresie znaczenia i poprawy wartości kompozycji przestrzennej formułuje zasady o wysokim stopniu ogólności, ale zawiera również postulaty i określa działania szczegółowe: np. w zakresie wyznaczenia pasów obszaru, nazywanych „miejscami z klasą” oraz tworzenie „lokalnych biegunów jakości” i „manifestujących prestiż”, mających w założeniu odwracać uwagę obserwatora od nieuporządkowanej zabudowy (?). Deklaruje się „preferencje dla koncentracji wysiłku w niewielkiej liczbie miejsc, zamiast równomiernego rozlokowania go we wszystkich obszarach miasta. Zasada ta wynika z przekonania, że stworzenie bardzo wysokiej jakości kompozycyjnej w pewnych miejscach stworzy efekt dyfuzji przestrzennej, polegający na przyciąganiu do otoczenia tych miejsc inwestorów, którzy będą starali się dorównać wysokiemu poziomowi. Ponadto stworzenie silnej różnicy poziomów jakościowych wywoła dążenie do równania w górę.” Preferowane działania są wysoce niebezpieczne dla ochrony i kształtowania ładu przestrzennego, gdyż dopuszczają inwestycje ignorujące lokalne warunki, prowadzące do drastycznych kontrastów w „poziomie jakościowym” zagospodarowania a uzasadnianą pożądanym i oczekiwanym „efektem dyfuzji”. Proponowane w Studium działania w tym zakresie to elementy marketingu i działania służące jedynie medialnemu kreowaniu wizerunku przestrzeni, zamiast ustalenia reguł służących kształtowaniu ładu przestrzennego i przestrzeni publicznej. Elementy kompozycji urbanistycznej to przede wszystkim ulice i place miejskie, jako wnętrza i tkanka zabudowy oraz tereny otwarte i zieleń. W Studium brak wymaganych wskaźników urbanistycznych dotyczących użytkowania wszystkich terenów, a nie wyłącznie wskaźników intensywności zabudowy (działki lub terenu) wymaganej w MPZP. Brak mierników właściwych dla Studium służących ustaleniu standardu funkcjonowania terenów zurbanizowanych, takich jak np.: struktura terenów zurbanizowanych i otwartej przestrzeni rekreacyjnej, ilość zieleni na 1 mieszkańca, efektywność wykorzystania terenów zagospodarowanych (w m2 na 1 os), czy wskaźników procentowych określających ilość terenów publicznych do terenów zabudowy. Znamienny jest fakt deklarowanej wysokiej rangi kompozycji przestrzennej w polityce rozwoju miasta i równocześnie brak polityki wykonywania scaleń i podziału nieruchomości terenów rolnych, przeznaczonych do urbanizacji. Działania inwestorów w obszarach rolnych, często spekulacyjne, prowadzą do niekontrolowanych efektów i raczej anarchii przestrzennej bez regulacji miejskiej, której nie można zastępować kreacją całych zespołów zabudowy zamiast tworzenia spójnej przestrzeni ulic miejskich. ·System transportowy Cele polityki transportowej wynikają z diagnozy niedostatecznych połączeń i niewydolności systemu w obszarze metropolitalnym, z obszarem kraju i Europy. Przyjęto realizację „systemu promienisto-obwodnicowego” i „styczno-przekątniowego układu tras” i sieci transportowej dla „zaspokojenia potrzeb transportowych koncentrycznie rozmieszczonych mas ruchotwórczych w obecnym kształcie i jednocześnie zmierza się do zmiany ich rozmieszczenia. Ten złożony sposób przebudowy systemu transportowego wynika z ukształtowania miasta obfitującego w liczne bariery dla transportu, zarówno naturalne, jak i ukształtowane ręką człowieka.” Dla śródmieścia „dopuszcza się budowę tuneli transportowych pod tym obszarem, co może stać się realne w niedalekiej przyszłości. Nie można jednak obecnie określić funkcji tych tuneli” (?). Filozofia projektowania w Studium sieci transportowej nie prowadzi do projektowania sieci układu ulic miejskich, rozumianych jako wnętrza urbanistyczne. Obwodnica autostradowa oraz trasy wylotowe z miasta przenoszą ruch tranzytowy, natomiast połączenia wewnątrz miasta i obwodnice (śród)miejskie głównie obsługują teren miasta i powinny być kształtowane jako aleje miejskie z komponowanymi szpalerami zieleni, a nie jak drogi szybkiego ruchu z ekranami akustycznymi. Układ głównych ulic miejskich powinien być powiązany z kompozycją zespołów urbanistycznych i tworzyć sieci z ulicami lokalnymi, które rozpraszają ruch miejscowy w obszarze obsługiwanym. Studium nie wyznacza ulic lokalnych a w planach miejscowych często unika się projektowania nowych ulic miejskich, pozostawiając decyzję inwestorom na dużych obszarach, zarówno w centrum miasta (Południowe Centrum) jak i na obszarach niezurbanizowanych. Projektowanie ulic zbiorczych, bez właściwych powiązań i siatki ulic, prowadzi do koncentracji ruchu mi Odpowiedz Link Zgłoś