bartek-k 09.03.06, 20:35 zaraz zwymiotuje od tekstow tych kupcow... jak moja firme zlikwiduja, to tez mam isc do UM i kazac miastu znalezc mi prace, bo samemu mi sie nie chce? a jak nie , to mam protestowac, tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
droch Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt 09.03.06, 21:20 Po pierwsze, w jaki sposób urzędnicy mogą zlikwidować Tobie firmę? Po drugie, w kupie większa siła. A po trzecie, Ci ludzie protestują właśnie dlatego, że chcą pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiro Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt 10.03.06, 02:24 wyrzucic spekulantow. Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt 10.03.06, 03:12 Konczy sie umowa, strona -kupcy sa w odpowiednim czasie poinformowani o nieprzedluzeniu dzierzawy, grzecznie dziekuja za wspolprace, zawijaja stragany, skrzyneczki i przenosza sie w nowe miejsce ktore wczesniej sobie zorganizowali, koniec sprawy, tak to powinno wygladac. Mogli wczesniej sie zjednoczyc i razem szukac nowego miejsca, a tak znowu socjalny beton zakielkowal w kapustach kupcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: IP: *.magma-net.pl 10.03.06, 09:27 A czy znalezienie nowego miejsca dla handlarzy nie jest w interesie miasta? Wydaje mi się, że chodzi o to, aby bezrobocie było jak najmniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 13:46 Oczywiście, że priorytetem dla miasta powinno być zapewnienie miejsca pracy dla tych kupców. To nie tylko kwestia źródła utrzymania dla ich rodzin, ale również pozostowienie możliwości robienia bardzo wygodnych i tanich zakupów dla wielu tysięcy mieszkańców miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad z ulicy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 13:57 Ja bym jeszcze te galerię obok zburzyl, straszny syf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.06, 14:00 ja to targowisko znam od dzieciństwa od prawie 40 lat- i powiem wam,że na tzw dzielnicy będzie go brakować . nawet nie chodzi o tą zieleninę, tylko o sentyment jakiś. myślę,że nawet gdyby zamiast niego pojawiła się hala , czy jakiś pasaż kryty dachem to i tak, nie byłoby to to samo. te stragany faktycznie wyglądają strasznie -szczególnie z góry ( widziałam kiedyś foto i się przeraziłam) - jak jakiś hutong czy favela. ale starym bywalcom, slepym na ewidentną brzydotę tego miejsca, chyba czegoś zabraknie- mnie zabraknie.sorry,że ja tak się tu przy was rozkleiłam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupiec z Gaju Re: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.06, 15:15 Tym cwaniakom z pl Grunwaldzkiego przez tyle lat nie chciało się ruszyć dupska i nie załatwili sobie nowych miejsc do handlu. Woleli przeżreć kasę z utargów, zamiast zainwestować w budowę własnej hali kupieckiej, jak zrobili to ich mądrzejsi koledzy stawiając np hale na Komandorskiej albo na Gaju. Ale najłatwiej jest im narzekać i żądać od miasta, zeby im załatwiło nowy plac do handlu na swieżym powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekoladopodobny Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:57 Ja znam to targowisko o połowę krócej niż Ty azja, ale związanych jest z nim wiele wspomnień. Nie wyobrażam sobie Grunwaldu bez placu ;( Gdzie ja będę chodził w lecie po owoce? A na dodatek budują tą syfiastą galerie...Przez nią nie ma już dużego boiska przy gimnazjum, na któym lubiłem sobie pokopać piłkę :/ Doła mam przez te wszystkie zmiany na moim kochanym Grunwaldzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 16:59 > A czy znalezienie nowego miejsca dla handlarzy nie jest w interesie miasta? > Wydaje mi się, że chodzi o to, aby bezrobocie było jak najmniejsze. w interesie miasta jest to, żeby jakość handlu szła cały czas w góre, a nie pozostawała na poziomie 3. świata. Jakoś inni kupcy potrafili zbierać pieniadze i budować sobie hale kupieckie (co zdecydowanie JEST w interesie miasta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: IP: *.mat.univie.ac.at 10.03.06, 17:02 > w interesie miasta jest to, żeby jakość handlu szła cały czas w góre, a nie > pozostawała na poziomie 3. świata. Jakoś inni kupcy potrafili zbierać pieniadze > i budować sobie hale kupieckie (co zdecydowanie JEST w interesie miasta). Czy "inni kupcy" kupowali tereny pod swoje hale, czy brali w dzierzawe od miasta na preferncyjnych warunkach (vide np., Lotnicza)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:07 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Czy "inni kupcy" kupowali tereny pod swoje hale, czy brali w dzierzawe od miast > a > na preferncyjnych warunkach (vide np., Lotnicza)? oczywiscie ze brali od miasta na preferencyjnych warunkach. powiem więcej - w przypadku kupców z zielińskiego nawet troche mnie irytuje ze dostają pod swoją halke tak swietny teren jak ul. Swobodna! Niemniej, w tamtym wypadku kupcy zaproponowali coś takiego. tm wypadku jedyna propozycja kupców, o której czytam, to to zeby w taki sam sposób handlowali gdzies indziej. Co innego zrobic krok do przodu, zaproponować wyższy standard, a co innego wymagac od miasta czegos, samemu niczego nie proponując. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: IP: *.mat.univie.ac.at 10.03.06, 17:13 Czyli jednak miasto pomagalo w przeszlosci kupcom z innych targowisk? No to chociaz jedno sobie wyjasnilismy :) Natomiast jest jeszcze kwestia tego co kto tak naprawde zaproponowal - jest pan absolutnie pewien ze to np., kupcy z Zielinskiego czy spod Astry pierwsi proponowali miastu, ze zbuduja hale? A nie bylo przypadkiem na odwrot, ze to miasto sugerowalo, ze jak kupcy zechca zbudowac hale, to wtedy im sie pomoze? Nie zebym sugerowal, ze kolejnosc ma tu znaczenie - jedyne co ma znaczenie, to dobre checi obu stron i wczesniejsze precedensy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:48 myslę, ze ważne są fakty. Z tego co donosi prasa, kupcy z Zielińskiego zebrali już około 40mln zł na swój budynek (piszę to z pamięci). Prasa nie donosi, czy kupcy z grunwaldzkiego zebrali cokolwiek, albo czy chociaz mieli taki pomysł (a logiczne jest chyba, ze gdyby mieli to by się pochwalili). Dla mnie widoczne jest, że miasto pomaga przedsiębiorczym - i ja to pochwalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: IP: *.mat.univie.ac.at 11.03.06, 10:06 Czyzby zebrali te pieniadze przed podpisaniem umowy z miastem o dzierzawe gruntu pod hale? Bo jesli nie - to nie bardzo widze jaki ma ta informacja zwiazek ze sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:49 Kolego Ty wierzysz, ze 3/4 tego placu nie jest zarejestrowana jako osoby bezrobotne? Tam handluje wielu moich sasiadow i oczywiscie wszyscy na bezrobociu. Do tego sprzedaja towary spoz. typu kawa,czekolada itp. placa tylko placowe, ciekawe jak ma z nimi konkurowac nawet najmniejszy sklep? wreszcie skonczy sie ta fikcja. Nie bronie nikomu handlu ale konkurencja musi byc uczciwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Rafika Do Rafika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.06, 21:50 Gość portalu: Rafik napisał(a): > A czy znalezienie nowego miejsca dla handlarzy nie jest w interesie miasta? > Wydaje mi się, że chodzi o to, aby bezrobocie było jak najmniejsze. Ci "biedni" kupcy od 3 lat wiedzieli, że będą się musieli wynieść z tej działki należącej do Społem. Zrobili coś przez te 3 lata, by znależć sobie nowe miejsce do handlu, by zainwestować w jakąć przyzwoitą halę kupiecką, jak zrobili to ich koledzy budując np Arenę na Komandorskiej albo halę na Gaju? Nie, ci "biedni" kupcy nic nie zrobili, myśleli że halę wybuduje za nich miasto, a oni łaskawie raczą się do niej wprowadzić. Lenie, obiboki i nic więcej. Potrafią tylko użalać się nad sobą i obwiniać wszystkich wokoło, tylko nie siebie. A prostestami niech nie straszą, bo Wrocławianie ich i ich protestów się nie boją. Co najwyżej ludzie zaczną ich nienawidzić za blokady ulic i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt IP: 156.17.100.* 10.03.06, 18:05 Przecież tu urzędnicy nie likwidują tego targowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak to Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 11:04 a ci ze spolem to kto? uwlaszczeni urzednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do drocha Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.06, 21:46 droch napisał: > Po pierwsze, w jaki sposób urzędnicy mogą zlikwidować Tobie firmę? > Po drugie, w kupie większa siła. > A po trzecie, Ci ludzie protestują właśnie dlatego, że chcą pracować. Urzędnicy firmę? Teren należy do Społem, a nie do miasta palancie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reko Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.03.06, 13:13 To i tak dobrze, bo kupców z Horbaczewskiego wyrzucili dwa tygodnie przed świętami ... 2004 roku. Do tej pory jest tam ogrodzony pusty plac. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiro wyrzucic spekulatow 23.03.06, 05:21 ja robie zakupy w Galerii Dominikanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gacek Re: wyrzucic spekulatow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 18:08 Dlaczego społem nie powie kto jest inwestorem oraz ile zapłacili?? dlaczego spolem dopiero miesiac przed koncem umow powiedziało o likwidacji placu a nie w pazdzierniku gdzie wiedzieli!!! i ludzi przetszymali przez zime i płacili wysoki najmy!!!! przeciez wszedzie jest tak ze najpierw maja pierszenstwo wykupu najmujacy ponad 5 lat a nie ominac nas!!!!!gdzie wieksza połowa ludzi utrzymuje swoje rodziny oraz sa w takim wieku ze nigdzie nie dostana pracy.sopłem chce abysmy powiekszyli grono bezrobotnych!!!przeciesz to podatnicy beda nas utrzumywać!!!!!!!!!dlaczego spolem nie pozwoliło 10 lat temu zmodernizowac plac za własne nasze pieniadze!!! jastesmy ciekawi?? co oni zrobili z pieniedzmi przez te wszystkie lata(60)przeciesz to nie sa małe sumy któr my płacilismy za wynajm!! Moim zdaniem powinna si zajac tym prokuratura i ich rozliczyc co oni zrobili z tymi pieniedzmi!!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś