Dodaj do ulubionych

Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt

09.03.06, 20:35
zaraz zwymiotuje od tekstow tych kupcow...
jak moja firme zlikwiduja, to tez mam isc do UM i kazac miastu znalezc mi
prace, bo samemu mi sie nie chce? a jak nie , to mam protestowac, tak?
Obserwuj wątek
    • droch Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt 09.03.06, 21:20
      Po pierwsze, w jaki sposób urzędnicy mogą zlikwidować Tobie firmę?
      Po drugie, w kupie większa siła.
      A po trzecie, Ci ludzie protestują właśnie dlatego, że chcą pracować.
      • szpiro Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt 10.03.06, 02:24
        wyrzucic spekulantow.
      • tia666 Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt 10.03.06, 03:12
        Konczy sie umowa, strona -kupcy sa w odpowiednim czasie poinformowani o
        nieprzedluzeniu dzierzawy, grzecznie dziekuja za wspolprace, zawijaja stragany,
        skrzyneczki i przenosza sie w nowe miejsce ktore wczesniej sobie zorganizowali,
        koniec sprawy, tak to powinno wygladac. Mogli wczesniej sie zjednoczyc i razem
        szukac nowego miejsca, a tak znowu socjalny beton zakielkowal w kapustach kupcow

• Gość: Rafik Re: IP: *.magma-net.pl 10.03.06, 09:27
          A czy znalezienie nowego miejsca dla handlarzy nie jest w interesie miasta?
          Wydaje mi się, że chodzi o to, aby bezrobocie było jak najmniejsze.
          • Gość: as Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 13:46
            Oczywiście, że priorytetem dla miasta powinno być zapewnienie miejsca pracy dla
            tych kupców. To nie tylko kwestia źródła utrzymania dla ich rodzin, ale również
            pozostowienie możliwości robienia bardzo wygodnych i tanich zakupów dla wielu
            tysięcy mieszkańców miasta.
            • Gość: Sąsiad z ulicy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 13:57
              Ja bym jeszcze te galerię obok zburzyl, straszny syf
            • Gość: azja Re: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.06, 14:00
              ja to targowisko znam od dzieciństwa od prawie 40 lat- i powiem wam,że na tzw dzielnicy będzie go brakować . nawet nie chodzi o tą zieleninę, tylko o sentyment jakiś. myślę,że nawet gdyby zamiast niego pojawiła się hala , czy jakiś pasaż kryty dachem to i tak, nie byłoby to to samo. te stragany faktycznie wyglądają strasznie -szczególnie z góry ( widziałam kiedyś foto i się przeraziłam) - jak jakiś hutong czy favela. ale starym bywalcom, slepym na ewidentną brzydotę tego miejsca, chyba czegoś zabraknie- mnie zabraknie.sorry,że ja tak się tu przy was rozkleiłam..
              • Gość: kupiec z Gaju Re: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.06, 15:15
                Tym cwaniakom z pl Grunwaldzkiego przez tyle lat nie chciało się ruszyć dupska
                i nie załatwili sobie nowych miejsc do handlu. Woleli przeżreć kasę z utargów,
                zamiast zainwestować w budowę własnej hali kupieckiej, jak zrobili to ich
                mądrzejsi koledzy stawiając np hale na Komandorskiej albo na Gaju. Ale
                najłatwiej jest im narzekać i żądać od miasta, zeby im załatwiło nowy plac do
                handlu na swieżym powietrzu.
              • Gość: czekoladopodobny Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:57
                Ja znam to targowisko o połowę krócej niż Ty azja, ale związanych jest z nim
                wiele wspomnień. Nie wyobrażam sobie Grunwaldu bez placu ;( Gdzie ja będę
                chodził w lecie po owoce? A na dodatek budują tą syfiastą galerie...Przez nią
                nie ma już dużego boiska przy gimnazjum, na któym lubiłem sobie pokopać piłkę :/
                Doła mam przez te wszystkie zmiany na moim kochanym Grunwaldzie :(
          • Gość: kotbehemot Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 16:59
            > A czy znalezienie nowego miejsca dla handlarzy nie jest w interesie miasta?
            > Wydaje mi się, że chodzi o to, aby bezrobocie było jak najmniejsze.

w interesie miasta jest to, żeby jakość handlu szła cały czas w góre, a nie
            pozostawała na poziomie 3. świata. Jakoś inni kupcy potrafili zbierać pieniadze
            i budować sobie hale kupieckie (co zdecydowanie JEST w interesie miasta).
            • Gość: wojtek Re: IP: *.mat.univie.ac.at 10.03.06, 17:02
              > w interesie miasta jest to, żeby jakość handlu szła cały czas w góre, a nie
              > pozostawała na poziomie 3. świata. Jakoś inni kupcy potrafili zbierać pieniadze
              > i budować sobie hale kupieckie (co zdecydowanie JEST w interesie miasta).

Czy "inni kupcy" kupowali tereny pod swoje hale, czy brali w dzierzawe od miasta
              na preferncyjnych warunkach (vide np., Lotnicza)?
              • Gość: kotbehemot Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:07
                Gość portalu: wojtek napisał(a):
                > Czy "inni kupcy" kupowali tereny pod swoje hale, czy brali w dzierzawe od miast
                > a
                > na preferncyjnych warunkach (vide np., Lotnicza)?

oczywiscie ze brali od miasta na preferencyjnych warunkach. powiem więcej - w
                przypadku kupców z zielińskiego nawet troche mnie irytuje ze dostają pod swoją
                halke tak swietny teren jak ul. Swobodna! Niemniej, w tamtym wypadku kupcy
                zaproponowali coś takiego. tm wypadku jedyna propozycja kupców, o której
                czytam, to to zeby w taki sam sposób handlowali gdzies indziej. Co innego zrobic
                krok do przodu, zaproponować wyższy standard, a co innego wymagac od miasta
                czegos, samemu niczego nie proponując.
                • Gość: wojtek Re: IP: *.mat.univie.ac.at 10.03.06, 17:13
                  Czyli jednak miasto pomagalo w przeszlosci kupcom z innych targowisk? No to
                  chociaz jedno sobie wyjasnilismy :)
                  Natomiast jest jeszcze kwestia tego co kto tak naprawde zaproponowal - jest pan
                  absolutnie pewien ze to np., kupcy z Zielinskiego czy spod Astry pierwsi
                  proponowali miastu, ze zbuduja hale? A nie bylo przypadkiem na odwrot, ze to
                  miasto sugerowalo, ze jak kupcy zechca zbudowac hale, to wtedy im sie pomoze?

Nie zebym sugerowal, ze kolejnosc ma tu znaczenie - jedyne co ma znaczenie, to
                  dobre checi obu stron i wczesniejsze precedensy.
                  • Gość: kotbehemot Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:48
                    myslę, ze ważne są fakty. Z tego co donosi prasa, kupcy z Zielińskiego zebrali
                    już około 40mln zł na swój budynek (piszę to z pamięci). Prasa nie donosi, czy
                    kupcy z grunwaldzkiego zebrali cokolwiek, albo czy chociaz mieli taki pomysł (a
                    logiczne jest chyba, ze gdyby mieli to by się pochwalili). Dla mnie widoczne
                    jest, że miasto pomaga przedsiębiorczym - i ja to pochwalam.
                    • Gość: wojtek Re: IP: *.mat.univie.ac.at 11.03.06, 10:06
                      Czyzby zebrali te pieniadze przed podpisaniem umowy z miastem o dzierzawe gruntu
                      pod hale? Bo jesli nie - to nie bardzo widze jaki ma ta informacja zwiazek ze
                      sprawa?
          • Gość: P Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:49
            Kolego Ty wierzysz, ze 3/4 tego placu nie jest zarejestrowana jako osoby
            bezrobotne? Tam handluje wielu moich sasiadow i oczywiscie wszyscy na
            bezrobociu. Do tego sprzedaja towary spoz. typu kawa,czekolada itp. placa tylko
            placowe, ciekawe jak ma z nimi konkurowac nawet najmniejszy sklep?
            wreszcie skonczy sie ta fikcja.
            Nie bronie nikomu handlu ale konkurencja musi byc uczciwa.
          • Gość: do Rafika Do Rafika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.06, 21:50
            Gość portalu: Rafik napisał(a):

> A czy znalezienie nowego miejsca dla handlarzy nie jest w interesie miasta?
            > Wydaje mi się, że chodzi o to, aby bezrobocie było jak najmniejsze.

Ci "biedni" kupcy od 3 lat wiedzieli, że będą się musieli wynieść z tej działki
            należącej do Społem. Zrobili coś przez te 3 lata, by znależć sobie nowe miejsce
            do handlu, by zainwestować w jakąć przyzwoitą halę kupiecką, jak zrobili to ich
            koledzy budując np Arenę na Komandorskiej albo halę na Gaju? Nie, ci "biedni"
            kupcy nic nie zrobili, myśleli że halę wybuduje za nich miasto, a oni łaskawie
            raczą się do niej wprowadzić. Lenie, obiboki i nic więcej. Potrafią tylko
            użalać się nad sobą i obwiniać wszystkich wokoło, tylko nie siebie. A
            prostestami niech nie straszą, bo Wrocławianie ich i ich protestów się nie
            boją. Co najwyżej ludzie zaczną ich nienawidzić za blokady ulic i tyle!
      • Gość: Jurek Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt IP: 156.17.100.* 10.03.06, 18:05
        Przecież tu urzędnicy nie likwidują tego targowiska.
        • Gość: jak to Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 11:04
          a ci ze spolem to kto? uwlaszczeni urzednicy.
      • Gość: do drocha Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.06, 21:46
        droch napisał:

> Po pierwsze, w jaki sposób urzędnicy mogą zlikwidować Tobie firmę?
        > Po drugie, w kupie większa siła.
        > A po trzecie, Ci ludzie protestują właśnie dlatego, że chcą pracować.

Urzędnicy firmę? Teren należy do Społem, a nie do miasta palancie!
    • Gość: reko Re: Kupcy z Grunwaldzkiego zostaną do świąt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.03.06, 13:13
      To i tak dobrze, bo kupców z Horbaczewskiego wyrzucili dwa tygodnie przed
      świętami ... 2004 roku. Do tej pory jest tam ogrodzony pusty plac.
      • szpiro wyrzucic spekulatow 23.03.06, 05:21
        ja robie zakupy w Galerii Dominikanskiej.
        • Gość: Gacek Re: wyrzucic spekulatow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 18:08
          Dlaczego społem nie powie kto jest inwestorem oraz ile zapłacili?? dlaczego
          spolem dopiero miesiac przed koncem umow powiedziało o likwidacji placu a nie w
          pazdzierniku gdzie wiedzieli!!! i ludzi przetszymali przez zime i płacili
          wysoki najmy!!!! przeciez wszedzie jest tak ze najpierw maja pierszenstwo
          wykupu najmujacy ponad 5 lat a nie ominac nas!!!!!gdzie wieksza połowa ludzi
          utrzymuje swoje rodziny oraz sa w takim wieku ze nigdzie nie dostana
          pracy.sopłem chce abysmy powiekszyli grono bezrobotnych!!!przeciesz to
          podatnicy beda nas utrzumywać!!!!!!!!!dlaczego spolem nie pozwoliło 10 lat temu
          zmodernizowac plac za własne nasze pieniadze!!! jastesmy ciekawi?? co oni
          zrobili z pieniedzmi przez te wszystkie lata(60)przeciesz to nie sa małe sumy
          któr my płacilismy za wynajm!! Moim zdaniem powinna si zajac tym prokuratura i
          ich rozliczyc co oni zrobili z tymi pieniedzmi!!!!???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka