Gość: Jureek
IP: 62.8.156.*
27.04.01, 19:48
Obiecalem juz dosc dawno Piotrowi, ze podam tutaj pare przykladow, czego Niemcy mogliby sie uczyc
od nas, no wiec z opoznieniem dotrzymuje slowa. Nie jestem co prawda w najlepszej formie, po
tygodniu ciezkiej pracy (a dlugi weekend niestety nie dla mnie, w poniedzialek pracujemy), wiec nie
wymienie wszystkich przykladow. Jak mi sie cos przypomni, to dorzuce pozniej.
1. Polskie radio publiczne, tak jak np "Trojka". Stacje prywatne w Niemczech podobne sa do poskich.
Muzyka dobierana przez komputer, sialacy sie na luz prezenterzy, co drugie slowo "cool" itd.
Natomiast radio publiczne, jest bardzo nadete i powazne. Prawie zero kontaktu ze sluchaczami,
telefony na zywo, to rzecz nieznana (pewnie z obawy o zachowanie politycznej poprawnosci). Bylo
kiedys takie kultowe radio z Baden-Baden (tez program trzeci), ale po fuzji z innym to juz nie to.
2. Bary mleczne. Bedac w Niemczech w podrozy nie masz szans poza njdrozszymi hotelami wypic
kubek goracego mleka na sniadanie. W Polsce tez ich coraz mniej, ale te ktore zostaly, mysle, ze sie
utrzymaja. Przy okazji ciekawostka warszawska - w niedziele w barze mlecznym na Nowym Swiecie
nie ma mleka, dlatego, ze to... niedziela. A jak jest we Wroclawiu? Sprawdzicie to dla mnie? Prosze.
3. Tania, w stosunku do cen paliwa, komunikacja publiczna. W Niemczech jest niestety odwrotnie i
pewnie dlatego siec drogowa, mimo ze ciagle rozbudowywania, jest tak zapchana.
4. Ograniczenie szybkosci na autostradach. Niemcy sa jedynym krajem w Europie, gdzie jesli nie
zabraniaja tego znaki, mozesz grzac na autostradzie ile fabryka dala. Na niektorych autostradach z
mniejszym natezeniem ruchu, az strach wyprzedzac ciezarowke z predkoscia tylko 150 km/h bo z tylu
moze wyskoczyc jakis wariat jadacy 220 kmh. Nawet Zieloni w rzadzie nie sa w stanie przepchnac
ograniczenia szybkosci, dla Niemcow prawo do szybkiej jazdy jest podstawowym prawem
obywatelskim, tak jak dla Amerykanow prawo do noszenia broni. Co ciekawe, w USA za przekroczenie
szybkosci mozna nawet isc siedziec
5. Dostep do internetu poprzez telewizje kablowa oraz sieci osiedlowe. W Niemczech dopiero w fazie
eksperymentow, w Polsce juz calkiem powszechne.
Na razie tyle. Milego lykendu zycze,
Jurek