Dodaj do ulubionych

mpk wrocław - mpk poznań

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 15:51
Witam wszystkich. Nie bede porownywal tych dwoch przedsiebiorstw bo nie ma to wiekszego sensu. Poznanskie MPK bije nasze w kazdej dziedzinie funkcjonowania.
Chcialem jedynie poruszyc temat kilku prostych rozwiazan ktorych wprowadzenie nie wiaze sie w wielkimi kosztami, a nawet ich obnizeniem przy jednoczesnym ulatwieniu korzystania z komunikacji miejskiej przez mieszkancow.

Mianowicie - Komkarta - dlugoplanowo obniza koszty drukowania biletow, zmian ich nominalow, jest ekolologiczna, pozwala lepiej planowac roklazy jazdy etc (wiecej szczegolow na www.mpk.poznan.pl/komkarta.html )

Po drugie - genialne rozwiazanie umozliwiajace sciagniecie aktualnych rozkladow jazdy na telefon komorkowy (wiecej szczegolow na ginger.xt.pl/ )

Bilety przez sms z niewiadomych mi przyczyn zostaly zawieszone - widocznie okazaly sie klapa.
Czy nie uwazacie ze na prawde mozna bardzo wiele zrobic czyniac tak niewiele. Zamiast isc z duchem czasu, juz nie mowiac o jego wyprzedzaniu, my stoimy ciagle w miejscu nieudolnie starajac sie nadganic zaleglosci... to chyba zbyt malo jak na tygrysa. Czemu w Poznaniu pracuja ludzie z pomyslami, czemu tam maja do tego przekonanie i pieniadze...
Obserwuj wątek
    • Gość: perian Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.05.06, 16:19
      Dziękujemy za prowokację, ale zupełnie nie udaną. Udowodniłeś jedynie, że
      zupełnie się nie znasz i mylisz pojęcia.

1. MPK Wrocław nie zajmuje się biletami, nie rozprowadza ich, nie wymyśla ich
      rodzajów, nie zbiera pieniędzy za bilety. Wniosek: zły adres narzekań.

2. MPK Wrocław nie zajmuje się prezentacją, publikacją rozkładów jazdy we
      Wrocławiu. Wniosek: brak wiedzy autora wątku. Poza tym ja mam rozkład jazdy w
      telefonie komórkowym, zatem jak się chce to się ma.

Nie obrzucaj błotem osób, które nie zasłużyły, bo zwyczajnie niektórymi sprawami
      się nie zajmują. Dowiedz się lepiej, czym różni się schemat organizacji
      komunikacji miejskiej w Poznaniu od tego we Wrocławiu.
      • Gość: josip Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 16:41
        I tak wlasnie w kolko ludzie odpowiedzialni za komunikacje miejska zrzucajac na siebie odpowiedzialnosc tworza chora sytuacje - nic sie nie zmienia!
        Masz racje ze nie znam sie, nie orientuje sie jak wyglada podzial obowiazkow w zakresie komunikacji. Przyznaje sie do tego. Jesli urazilem kogokolwiek z MPK, kto na to nie zasluzyl to przepraszam. Od teraz bede poslugiwal sie pojeciem "jednostki odpowiedzialne za komunikacje miejska"

Uzylem pewnego skrotu - ja nie analizuje rozdzialu kompetencji, budzetow, charakterow ludzi kierujacych komunikacja bo nie mam na to czasu. Mieszkam w miescie, zyje, konsumuje, zajmuje sie swoimi sprawami najlepiej jak potrafie.Korzystanie w komunikacji miejskiej jest nieodlacznym elementem zycia w tym miescie dlatego widzac dysproporcje miedzy jakoscia funkcjonowania "jednostek odpowiedzialnych za komunikacje miejska" w Poznaniu i Wroclawiu mam prawo i obowiazek poruszyc ten temat na forum. Mozliwe ze ktos mi wytlumaczy dlaczego tam mozna stosowac rozwiazania ulatwiajace zycie mieszkancow a tutaj nie.
        Jak zaznaczylem nie mam czasu na to aby zaglebiac sie w zagadnienia rozdzialu kompetencyjnego, czy odpowiedzialny jest za to zdik, mpk, um...niewazne, ja rzucam "prowokacje" jako klient a nie jako nadzorca czy kontroler. Nie moge byc fachowcem w kazdej dziedzinie, nieprawdaz?

tak wiec wyjasnij mi perianie
        >czym różni się schemat organizacji
        > komunikacji miejskiej w Poznaniu od tego we Wrocławiu.
        bo nie rozumiem w jakis sposob odpowiedz na to pytanie ma usprawiedliwic niewydolnosc naszej komunikacji.

ps. jak sobie wklepie rozklad do koma to tez bede mial:) ale nie o to mi chodzi.
        • Gość: perian Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.05.06, 16:48
          Jeden adres:
          komunikacja.we.wroclawiu.net/whoiswho.html
          troszkę nieaktualne, ale i tak warto się zapoznać.

A odnośnie rozkładu jazdy w telefonie komórkowym:
          ak.zlot.pl/rj/
          • Gość: josip Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 16:59
            > A odnośnie rozkładu jazdy w telefonie komórkowym:
            > ak.zlot.pl/rj/

Co to za kaszanka? Jak to sciagnac na koma? sa aktualizacje?
            I dlaczego nie ma linku do tego na stronie zdik/mpk -tfu -> "jednostek odpowiedzialnych za (...)"

> Jeden adres:
            > komunikacja.we.wroclawiu.net/whoiswho.html
            > troszkę nieaktualne, ale i tak warto się zapoznać.

Popisze troche maili. Chociaz przykro mi ze musze to robic:/

Jak widac odpowiedzi na moje pytania na forum nie ma (a z tego co czytam to sporo ekspertow tutaj sie wpisuje), ale fakty pozostana faktami. Czy bedziemy sie obrazac na siebie, udowadniac ze to nie moja fucha, przekonywac ze nie jest az tak zle...bedzie kiszka.

pozdrawiam serdecznie:)
            • Gość: wrocławski pasażer Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.06, 17:36
              Tak, MPK Poznań bije nasze MPK na głowę w nietrafionych zakupach: Tatry,
              Combino. Pogratulować syfu za ciężkie pieniądze. U mnie w komórce leży trochę
              złomu, trzeba zadzwonić do Poznania, mogą go sobie zabrać :)
              • Gość: Poznaniak Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:16
                Jeżdżę tymi "nietrafionymi zakupami" codziennie, i jakoś nie narzekam.
                Większość zakupionych Combino jeździ bezproblemowo po mieście (z wyjątkiem
                jednego wagonu, rozbitego w lutym po zderzeniu z innym tramwajem), Tatry też
                jakoś jeżdżą i nic złego się nie dzieje. Poznań przynajmniej kupuje jakieś nowe
                tramwaje od czasu do czasu, zamiast w kółko przebudowywać stopiątki.

Co do złomu: tak się dziwnie składa, że u nas tramwaje typu 102N i 102Na są
                tylko 2 (słownie: dwa). I są to już egzemplarze MUZEALNE. Natomiast u was jakoś
                ciągle ich pełno w normalnym ruchu liniowym. Tak więc daruj sobie teksty o
                złomie, bo najwyraźniej nie masz pojęcia o poznańskim MPK.

• bartollommeo Re: mpk wrocław - mpk poznań 26.05.06, 00:57
                  Gość portalu: Poznaniak napisał(a):

> Poznań przynajmniej kupuje jakieś nowe
                  >
                  > tramwaje od czasu do czasu, zamiast w kółko przebudowywać stopiątki.
                  >
                  > Co do złomu: tak się dziwnie składa, że u nas tramwaje typu 102N i 102Na są
                  > tylko 2 (słownie: dwa). I są to już egzemplarze MUZEALNE. Natomiast u was jakoś
                  >
                  > ciągle ich pełno w normalnym ruchu liniowym.

No i zgadzam się z tym że pod względem tramwajów Poznań bije Wrocław na głowę.
                  Tylko że zapominasz o tramwajach używanych które cały czas sprowadzacie sobie z zagranicy.Piszesz o muzealnych 102 kiedy jest u was pełno starszych od nich liniowych tramwajów.
                  • kolejar Re: mpk wrocław - mpk poznań 26.05.06, 02:22
                    bartollommeo napisał:
                    Piszesz o muzealnych 102 kiedy jest u was pełno starszych od nich li
                    > niowych tramwajów.

Tylko, że te starsze liniowe tramwaje są kilka klas lepsze od 105N... O 102N to
                    nawet wspominać nie warto. Ale dobra, 102N jest po prostu groźny dla
                    publiczności! Przecież w tym pudle (dwóch pudłach :)) hamowanie przepuszcza!!!
                    • bartollommeo Re: mpk wrocław - mpk poznań 01.06.06, 20:31
                      kolejar napisał:

>
                      >
                      > Tylko, że te starsze liniowe tramwaje są kilka klas lepsze od 105N... O 102N to
                      > nawet wspominać nie warto. Ale dobra, 102N jest po prostu groźny dla
                      > publiczności! Przecież w tym pudle (dwóch pudłach :)) hamowanie przepuszcza!!

EEE... no bez przesady.
                    • bystrzak2000 Re: mpk wrocław - mpk poznań 01.06.06, 22:20
                      kolejar napisał:

> Tylko, że te starsze liniowe tramwaje są kilka klas lepsze od 105N... O 102N to
                      > nawet wspominać nie warto. Ale dobra, 102N jest po prostu groźny dla
                      > publiczności! Przecież w tym pudle (dwóch pudłach :)) hamowanie przepuszcza!!!

No nie wiem, czy 46-letnie holendry są tak znacząco lepsze od 102N czy 105N.
                      Komfort podróżowania w tych wagonach jest prawie żaden i poza tym mają
                      przerażająco wąskie drzwi. A ich GT6 i GT8 nie lepsze. Poza tym liczby nie
                      kłamią: MPK Poznań ma najstarsze w Polsce tramwaje ;-) A za 3 lata my skasujemy
                      wszystkie 102N, a oni się będą z tymi zabytkami męczyć jeszcze wiele lat, bo na
                      jakieś znaczące zakupy taboru w Poznaniu się nie zanosi...
                      • kolejar Re: mpk wrocław - mpk poznań 02.06.06, 17:50
                        Właściwie to ja się nie znam na MPK Poznań, ale niektóre z ich wozów znam z
                        innych miast. Więc "Kubusie" z Amsterdamu są po prostu śliczniutkie. Być może to
                        jedyna ich zaleta, bo np. te wąskie to drzwi to skandal! Zdziwiło mnie bardzo,
                        jak zobaczyłem, że praktyczni niby Holendrzy obsadzają nimi wszystkie brygady
                        "2" i "16". Pewnie dla walorów estetycznych właśnie. Co innego z GT6.
                        Zaznajomiłem się bliżej z GT6+B4 MANa z Zajezdni Podgórze MPK Kr. Motorniczowie
                        je lubią i podróżni też. Komfort o wiele wyższy niż w którymkolwiek z Konstali
                        (także dla motorniczego - te nastawniki z regulowanym wspomaganiem!). Można mieć
                        tylko zastrzeżenia do drewnianych ławek, ale to taki styl.
                        Natomiast Przeguby rodziny 102N budzą lęk także dzisiaj - mimo poprawy jakości
                        aparatów elektrycznych po upadku komuny. Przed laty przeżyłem zanik hamowania w
                        102Nd nr 2088. Duże emocje, ale cudem skończyło się tylko na strachu. Potem się
                        okazało, że w tym wozie to już 3 raz w ciągu 3 dni... Za 4 razem się rozwalił.
                        Nie mogę też jakoś zapomnieć takiej opowieści:
                        Na Powstańców Śl. motornicza w czasie jazdy wychodzi z kabiny 102Na i oświadcza
                        zdezorientowanym podróżnym:
                        - Proszę się mocno trzymać!
                        I byłoby całkiem śmiesznie, gdyby nie dziewczynka za chwilę rozjechana
                        śmiertelnie na przejściu dla pieszych...
                        • Gość: josip Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 18:01
                          > Nie mogę też jakoś zapomnieć takiej opowieści:
                          > Na Powstańców Śl. motornicza w czasie jazdy wychodzi z kabiny 102Na i oświadcza
                          > zdezorientowanym podróżnym:
                          > - Proszę się mocno trzymać!
                          > I byłoby całkiem śmiesznie, gdyby nie dziewczynka za chwilę rozjechana
                          > śmiertelnie na przejściu dla pieszych...

Ale to fikcyjna opowiesc?
                          • kolejar Re: mpk wrocław - mpk poznań 02.06.06, 21:51
                            Gość portalu: josip napisał(a):
                            > Ale to fikcyjna opowiesc?

Przykro mi, ale to nie fikcja. Nie robiłbym takich głupich żartów.
    • djbrunon Re: mpk wrocław - mpk poznań 02.05.06, 17:38
      Gość portalu: josip.brodsky napisał(a):

> Witam wszystkich. Nie bede porownywal tych dwoch przedsiebiorstw bo nie ma to
      w
      > iekszego sensu. Poznanskie MPK bije nasze w kazdej dziedzinie funkcjonowania.
      > Chcialem jedynie poruszyc temat kilku prostych rozwiazan ktorych wprowadzenie
      n
      > ie wiaze sie w wielkimi kosztami, a nawet ich obnizeniem przy jednoczesnym
      ulat
      > wieniu korzystania z komunikacji miejskiej przez mieszkancow.
      >
      > Mianowicie - Komkarta - dlugoplanowo obniza koszty drukowania biletow, zmian
      ich nominalow, jest ekolologiczna, pozwala lepiej planowac roklazy jazdy etc
      (wiecej szczegolow na www.mpk.poznan.pl/komkarta.html )
      >
      > Po drugie - genialne rozwiazanie umozliwiajace sciagniecie aktualnych
      rozkladow jazdy na telefon komorkowy (wiecej szczegolow na ginger.xt.pl/ )
      >
      > Bilety przez sms z niewiadomych mi przyczyn zostaly zawieszone - widocznie
      okaz
      > aly sie klapa.
      > Czy nie uwazacie ze na prawde mozna bardzo wiele zrobic czyniac tak niewiele.
      Z
      > amiast isc z duchem czasu, juz nie mowiac o jego wyprzedzaniu, my stoimy
      ciagle
      > w miejscu nieudolnie starajac sie nadganic zaleglosci... to chyba zbyt malo
      ja
      > k na tygrysa. Czemu w Poznaniu pracuja ludzie z pomyslami, czemu tam maja do
      te
      > go przekonanie i pieniadze...

Nie tak dawno Poruszyłem temn temat i byłem też w poznaniu wiec niepotrzebny
      • Gość: josip Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 17:48
        Przepraszam w takim razie, nie doczytalem. Faktycznie niepotrzebny. Nie bedzie jak jest.
        • Gość: wrocławiak Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.e-wro.net.pl 02.05.06, 23:09

> Przepraszam w takim razie, nie doczytalem. Faktycznie niepotrzebny. Nie bedzie
          > jak jest.
          >

Heh, i jak to zwykle w naszym pięknym mieście dyskusja została uwalona. Bo
          przecież nasze piękne miasto jest piękne, co jest aksjomatem i jak ktoś chce coś
          zmienić na lepsze to musi się mylić. Bo przecież nie ma nic lepszego niż
          Wrocław, nie? Ktoś kiedyś napisał, że przyznanie się do błędu jest pierwszym
          krokiem na drodze do udoskonalenia. Szkoda, że Wrocławianie tak dali sobie
          wcisnąć propagandę, że nie widzą nawet własnych błędów. I wolą dyskutować nad
          tym kto jest za co odpowiedzialny niż nad konkretnymi rozwiązaniami
          polepszającymi życie w naszym mieście. Coś jak rząd: środki z UE nam uciekają a
          ci dyskutują jak podzielić ministerstwa.

A dla josipa gratulacje za to, że jeszcze zachował trzeźwość myślenia. Pamiętaj,
          że nie jesteś sam i we Wrocku jest więcej ludzi, którzy widzą mankamenty. Ehh,
          szkoda tylko, że nie ma sensownej opozycji...
    • kolejar Osiągnięcia Wrocławia 03.05.06, 01:24
      Porównywanie osiągnięć KM we Wrocławiu z Poznaniem czy Krakowem w ogóle nie ma
      sensu. Rywalami na odpowiednim poziomie jest Gorzów Wlkp., czy Grudziądz.
      Należy tu więc wymienić chociaż parę z największych wrocławskich sukcesów:
      - rewelacyjna konstrukcja kasownika biletowego - dziurkacza 3x3;
      - wybitne osiągnięcia w dziedzinie eksploatacji i modernizacji wozów
      tramwajowych 102N i 102Na;
      - produkcja i wdrożenie do eksploatacji "tramwajów XXI wieku" - wozów 204ASWro.
      • Gość: josip Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 03:34
        > Porównywanie osiągnięć KM we Wrocławiu z Poznaniem czy Krakowem w ogóle nie ma
        > sensu. Rywalami na odpowiednim poziomie jest Gorzów Wlkp., czy Grudziądz.
        > Należy tu więc wymienić chociaż parę z największych wrocławskich sukcesów:
        > - rewelacyjna konstrukcja kasownika biletowego - dziurkacza 3x3;
        > - wybitne osiągnięcia w dziedzinie eksploatacji i modernizacji wozów
        > tramwajowych 102N i 102Na;
        > - produkcja i wdrożenie do eksploatacji "tramwajów XXI wieku" - wozów 204ASWro.

Smutne ale prawdziwe. Dobijajac do mety mozna wspomniec jeszcze o rozbudowie sieci tramwajowej - w Poznaniu (nowa linia stacjonarna + funkcjonuje szybki tramwaj), Krakow (nowe linie + szybki tramwaj w budowie), Warszawa czy chociazby Elblag (!!!) - tam pieniadze, checi, pomysly sa i sa realizowane (przypominam ze Wroclaw ma 2 budzet w Polsce, po Wawie). Tabor tramwajowy? 17 nowy Skod...smiech na sali. Autobusy... W Poznaniu funkcjonuja juz tylko niskopodlogowe autobusy.

Po prostu pieknie fukncjonujace muzeum panie i panowie!

Wiem ze sporo funduszy z budzetu poszlo na splate dlugu miasta, dlatego licze na to ze skoro nie w tym roku to w przyszlych latach wiecej pieniedzy zostanie przeznaczonych na KM. Ale z reka na sercu nalezy przyznac ze w dziedzinie transporu miejskiego w chwili obecnej jestesmy daleko daleko w tyle za innymi porownywalnymi osrodkami miejskimi i niewiele robi sie aby poziom ten zwiekszyc (oprocz dyskusji na temat podwieszanych tramwajow - zenada...)
        • meh_ow Re: Osiągnięcia Wrocławia 03.05.06, 10:21
          > W Poznaniu funkcjonuja juz tylko niskopodlogowe autobusy.

można prosić o jakiegoś linka do zdjęcia poznańskiego niskopodłogowego ikarusa
          280? : )
          • Gość: br Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 00:16
            Albo Miga?
        • Gość: !!! Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:06
          Chyba należycie do UKŁADU który widzi tylko to co złe. A Prezydent Dutkiewicz
          powiedział ostatnio w telepatrzydle (TeDe chyba) że KM to PRIORYTET w kolejnej
          kadencji! Zobaczycie, za 4 lata będziecie inaczej śpiewać! Wspomnicie moje
          słowa!
          • jlesiecki Re: Osiągnięcia Wrocławia 04.05.06, 12:45
            kolego, za 4 lata nie bedzie Dutkiewicza, wroci na Pawlowice.
            A nastepny znow bedzie obiecywal co bedzie za 4 lata.
            Poki co w tym miescie nie powstal nowa linia tramwajowa, tylko sie nastepne
            zawiesza.
          • 13monique_n Re: Osiągnięcia Wrocławia 05.05.06, 11:14
            Gość portalu: !!! napisał(a):

> Chyba należycie do UKŁADU który widzi tylko to co złe. A Prezydent Dutkiewicz
            > powiedział ostatnio w telepatrzydle (TeDe chyba) że KM to PRIORYTET w kolejnej
            > kadencji! Zobaczycie, za 4 lata będziecie inaczej śpiewać! Wspomnicie moje
            > słowa!
            boszszzzzzzz, no tak, teraz w tym kraju dyzurny winny to tajemniczy "uklad"
            brrrrrrrr. Rece opadaja. Zgadzam sie z Josipem. W nosie mam podzialy
            kompetencji, zakresy odpowiedzialnosci. On po prostu opisal to, co widzi i
            otrzymuje przecietny pasazer. Przecietny pasazer nie musi wiedziec, kto, co
            jak.. on chce, zeby to dzialalo, skoro placi podatki, kupuje bilety (wcale nie
            najtansze w Polsce).
        • bystrzak2000 Re: Osiągnięcia Wrocławia 03.05.06, 21:37

> W Poznaniu funkcjonuja juz tylko niskopodlogowe autobusy.

Że tak powiem g***o prawda. Nawet jeszcze umowa nie została posdpisana na te 50
          busów, Ty już skasowałeś wszystkie Iarusy i Migi. Poza tym w Poznaniu jest dużo
          więcej niż 30 Ikarusów 280 (a tyle kupią SU18), w tym Ikarusy 280.70 z 1994 r. i
          pieprzenie w gazetach, że teraz w dzień będą jeździć same niskopodłogowe
          autobusy jest tylko pobożnym życzeniem.
          • Gość: josip Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 21:48
            Przyznaje, troche sie pospieszylem z tym argumentem. Faktycznie troche staroci tez tam jezdzi...ale na milosc boska ne tyle ile u nas!
            • bystrzak2000 Re: Osiągnięcia Wrocławia 04.05.06, 16:34

> Faktycznie troche staroci
              > tez tam jezdzi...ale na milosc boska ne tyle ile u nas!

Nie pisz jeśli nie wiesz. Jakbyś nie zauważył my Migów się pozbyliśmy, a w
              Poznaniu jeszczecze jeżdżą i to ponad 20. O Ikarach 260 nie wspomnę (jeszcze 6
              sztuk im zostało). A Ikarusów 280 mają więcej od nas. Teraz kupują 50 autobusów,
              a ten zakup nie zastąpi wszystkich trupów. Poza tym tak duży jednorazowy zakup
              może sprawić, że w najbliższych latach będą kupować mało, albo wcale, więc nie
              ma co narzekać, bo nie jest tak u nas źle z taborem autobusowym. Pojedź sobie do
              GOP-u albo Warszawy, o Białymstoku czy Lublinie nie wspominając, a zobaczysz
              jakie tam trupy jeżdżą...
              • Gość: perian Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.05.06, 22:58
                Spoko, w Poznaniu muszą zacząć zbierać kasę na wymianę 200 wozów, bo kiedyś
                wpadli na genialny pomysł zakupu w bardzo krótkim okresie kilkuset autobusów.
              • Gość: josip Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 23:49
                Co do pewnych danych z ekspertami nie bede polemizowal bo nie mam jak widac podstaw. Pozostaje mi powaznie zastanowic sie jak to jest ze we Wroclawiu ciagle trafiam na rozklekotanego ikarusa a w Poznaniu na nieskopodlogowa limuzyne ;) chyba zwykly pech.

> GOP-u albo Warszawy, o Białymstoku czy Lublinie nie wspominając, a zobaczysz
                > jakie tam trupy jeżdżą...
                Porownujmy sie z najlepszymi w naszym zasiegu. Pozatym wszyscy chyba wiemy to ze juz niebawem w Poznaniu beda same niskopodloglowe autobusy. Przynajamniej to wynika z tego co tak hucznie zapowiadali.
                • bystrzak2000 Re: Osiągnięcia Wrocławia 05.05.06, 21:38

> Porownujmy sie z najlepszymi w naszym zasiegu. Pozatym wszyscy chyba wiemy to
                  > ze juz niebawem w Poznaniu beda same niskopodloglowe autobusy. Przynajamniej to
                  > wynika z tego co tak hucznie zapowiadali.

Ale te zapowiedzi są bezpodstawne, bo Ikarów się nie pozbędą i zostanie im ich
                  całkiem sporo, na tyle dużo, że będą je musieli wysłać na linie.
                • Gość: bartollommeo Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 00:32
                  Może w innych sprawach masz trochę racji ale w kwestii autobusów, to najpierw zobacz ile autobusów jest we Wrocławiu i ile z nich to niskopodłogowce, a potem pisz.Zresztą najnowsze Ikarusy mają 11 lat i też jeszcze złomem ich nazwać nie można.
                  • Gość: josip Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 12:47
                    www.wirtualnypoznan.pl/wiadomosci/wydarzenia/15260
                    O to mi chodzilo. Wg tego artykulu w Poznaniu jest najwiekszy udzial procentowy niskopodlogowcow w Polsce - wiec w jaki sposob moga miec wiecej wysokich niz my bystrzaku2000? (bo chyba taka teze chciales udowodnic w swoich postach). Chyba ze prasa znow mija sie z prawda...
                    • bystrzak2000 Re: Osiągnięcia Wrocławia 10.05.06, 17:51

> www.wirtualnypoznan.pl/wiadomosci/wydarzenia/15260
                      > O to mi chodzilo. Wg tego artykulu w Poznaniu jest najwiekszy udzial procentowy
                      > niskopodlogowcow w Polsce - wiec w jaki sposob moga miec wiecej wysokich niz m
                      > y bystrzaku2000? (bo chyba taka teze chciales udowodnic w swoich postach). Chyb
                      > a ze prasa znow mija sie z prawda...

Nie czytałeś moich postów dokładnie :-) Napisałem, ze mają więcej Ikarusów 280
                      od nas i mam rację. Natomiast innych autobusów (poza M11, których u nas już nie
                      ma) nie brałem pod uwagę. Poza tym według strony, którą podałeś, autobusy
                      niskopodłogowe stanowią w MPK Poznań 71% taboru. U nas jest to na razie 67%, a
                      więc różnica jest niewielka. Poza tym nasze MPK ma więcej autobusów niż
                      poznańskie. W porównaniu z innymi dużymi miastami też nie jest źle. MPK Łódź -
                      67% taboru, MPK Kraków- 71%.
                      • Gość: josip Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:39
                        Poza tym nasze MPK ma więcej autobusów niż
                        > poznańskie

Wedlug Twoich danych z skyscrapera mamy 323 autobusy, wg wyborczej poznan ma 354 autobusy. My mamy 218 niskaczy, oni 268.
                  • bystrzak2000 Re: Osiągnięcia Wrocławia 10.05.06, 17:54
                    Gość portalu: bartollommeo napisał(a):

> Może w innych sprawach masz trochę racji ale w kwestii autobusów, to najpierw z
                    > obacz ile autobusów jest we Wrocławiu i ile z nich to niskopodłogowce, a potem
                    > pisz.Zresztą najnowsze Ikarusy mają 11 lat i też jeszcze złomem ich nazwać nie
                    > można.

Trochę nie rozumiem o co Ci chodzi ;-) Jeśli chodzi o Ikarusy 280.70 z 1995 r.,
                    to co by o nich nie powiedzieć, są to już autobusy przstarzałe, zarówno jeśli
                    chodzi o wysokość podłogi, jak i zastosowane tam rozwiązania konstrukcyjne.
                    • Gość: bartollommeo Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 23:16
                      Bo to nie było do Ciebie. Chodziło mi o to że kol. Josip mógłby najpierw zapoznać się ze stanem taboru mpk Wrocław, a dopiero póżniej pisać. A ikarusy 280 mają 11 lat i jak na Polskę są jeszcze całkiem rześkie więc złomem ich nazwać nie można, tak jak volvo B10M z 1996 roku jeśli dobrze pamiętam.
                      • Gość: josip Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 17:03
                        Wszystkie wroclawskie Ikarusy to wedlug mnie zlomy. Czy mam sie jeszcze z czyms zapoznawac?:)
                        ps. ja oceniam nie "jak na Polske", tylko "jak na europejskie miasto Wrocław".
                        • bartollommeo Re: Osiągnięcia Wrocławia 26.05.06, 00:52

> Wszystkie wroclawskie Ikarusy to wedlug mnie zlomy. Czy mam sie jeszcze z czyms
                          > zapoznawac?:)
                          > ps. ja oceniam nie "jak na Polske", tylko "jak na europejskie miasto Wrocław".

Rozumiem że ikarusy jeżdzące w Poznaniu według Ciebie złomami nie są?

Tak,ze stanem taboru mpk wrocław.
                          • bystrzak2000 Re: Osiągnięcia Wrocławia 26.05.06, 15:24
                            bartollommeo napisał:

> Rozumiem że ikarusy jeżdzące w Poznaniu według Ciebie złomami nie są?

W Poznaniou prawie wszystkie Ikarusy są po gruntownej NG, podczas której
                            zmontowano międzi innymi nowe siedzenia, wyswietlacze, itd. Tylko to jest kasa
                            wyrzocona w błoto, skoro teraz będą je kasować. U nas się Ikarów nie remontuje,
                            bo ich los jest już od dawna znany, a ich dni policzone, więc nie ma po co
                            marnować pieniędzy na NG i Ikarusy doprowadza się tylko do stanu względnej
                            używalności :-)
                            • Gość: josip Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:33
                              Bartolommeo: Bystrzak juz odpowiedzial. I z tego punktu widzenia mozna troche rozgrzeszyc stan naszych autobusow...

Chociaz stan faktyczny przedstawia sie w szarych barwach: w moim miescie czesto jezdze smierdzacym, rozklekotanym Ikarusem a w Poznaniu swiezym niskaczem. Ale to moze kwestia pecha jak juz gdzies wyzej zaznaczylem.

Moze wiecie kiedy nasze "jednostki odpowiedzialne za komunikacje miejska" maja zamiar wprowadzic na wszystkie linie dzienne autobusy niskopodlogowe?
                              • bystrzak2000 Re: Osiągnięcia Wrocławia 26.05.06, 21:09

> Chociaz stan faktyczny przedstawia sie w szarych barwach: w moim miescie czesto
                                > jezdze smierdzacym, rozklekotanym Ikarusem a w Poznaniu swiezym niskaczem. Ale
                                > to moze kwestia pecha jak juz gdzies wyzej zaznaczylem.

Obecnie we Wrocławiu Ikarusy pcha się przede wszyskim na brygady szczytowe tak,
                                żeby na całodziennych liniach jeździły przede wszystkim nowsze autobusy. Jednak
                                brygad do obsługi przegubami jest więcej niż nie-Ikarusów, więc Ikary muszą
                                jeździć także przez cały dzień. Jednak w dni wolne żeby spotkć Ikara na ulicy,
                                to trzeba mieć bardzo dużo sczczęścia, więc nie narzekajmy.

> Moze wiecie kiedy nasze "jednostki odpowiedzialne za komunikacje miejska" maja
                                > zamiar wprowadzic na wszystkie linie dzienne autobusy niskopodlogowe?

Obecnie jeszcze żadne polskie miasto tak nie zrobiło. Najbliżej jest Gdynia i to
                                miasto zrobi to pewnie najprędzej. A reszta miast długo jeszcze na to poczeka.
                                Tutaj również jest Poznań, bo wiem, że skasują tylko 75% Ikarusów, reszte i tak
                                będą wysyłać na dzienne brygady szczytowe i nawet całodzienne. U nas wycofanie
                                Ikarów ma nastąpić w 2009 r.
                    • embriao Re: Osiągnięcia Wrocławia 24.05.06, 15:04
                      Volvo B10MA z 1996 są równie przestarzałe jak te Ikarusy.
                      • bartollommeo Re: Osiągnięcia Wrocławia 26.05.06, 00:50
                        embriao napisał:

> Volvo B10MA z 1996 są równie przestarzałe jak te Ikarusy.
                        >

No i co z tego? Mają tylko 10 lat.I ch największą wadą jest to że nie mają niskiej podłogi.
                        • bystrzak2000 Re: Osiągnięcia Wrocławia 26.05.06, 15:21
                          bartollommeo napisał:

> No i co z tego? Mają tylko 10 lat.I ch największą wadą jest to że nie mają nisk
                          > iej podłogi.

No i dlatego są przestarzałe :-D
              • Gość: bartollommeo Re: Osiągnięcia Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 00:22
                Dopóki nie pojechałem do Warszawy to uważałem ze Mpk Wrocław nie umie dobrze dbać o autobusy, okazało sie ze w stolicy nawet nowe SU 18 III wyglądają na "sfatygowane", nie mówiąc o reszcie np. gnioty tam wyglądają gorzej jak u nas.
                Tylko tyle że w środku jest troszkę czyściej.
              • jlesiecki Re: Osiągnięcia Wrocławia 27.05.06, 18:20
                w najbliższych latach będą kupować mało, albo wcale, więc nie
                > ma co narzekać, bo nie jest tak u nas źle z taborem autobusowym. Pojedź sobie d
                > o
                > GOP-u albo Warszawy, o Białymstoku czy Lublinie nie wspominając, a zobaczysz
                > jakie tam trupy jeżdżą...

masz racje bystrzak, cieszmy sie, bo nie jestesmy najgorsi :))
                jeszcze nam troche zostalo, zachlysnijmy sie swoja wspanialoscia, jak spadniemy
                nizej, to tez nie bedzie najgorzej...
                Josip
                po co ten temat? Wszystko jest super :)))))))
    • svarte_sjel Re: mpk wrocław - mpk poznań 03.05.06, 11:39
      Gość portalu: josip.brodsky napisał(a):
      > Bilety przez sms z niewiadomych mi przyczyn zostaly zawieszone - widocznie okaz
      > aly sie klapa.

Czyli jednak ktoś w Poznaniu poszedł po rozum do głowy :^P
      Konstrukcja "biletów SMS-owych" była taka, że od początku było oczywiste, że
      będą totalnym niewypałem.

Niewypałów w POznaniu zresztą nie brakuje, czego z niewiadomych powodów nie
      zauważasz
      • Gość: ach Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.06, 23:25
        poznaniowi gratulujemy złomu w postaci Tatr i Combino. Jest się czym cieszyć,
        tak się sfrajerować, za takie pieniądze.
        • Gość: g625 Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.06, 14:41
          za takie pieniadze jakie oni placa za bilety miesieczne (2 razy mniej) to
          rzeczywiscie jezdza duzo gorszymi tramwajami niz we wro;)
          • svarte_sjel Re: mpk wrocław - mpk poznań 05.05.06, 07:31
            Gość portalu: g625 napisał(a):
            > rzeczywiscie jezdza duzo gorszymi tramwajami niz we wro;)

Żebyś się nie zdziwił. Miałem okazję jechać w Poznaniu stopiątką przed remontem.
            Do tak złego stanu żadnego wozu u nas nie doprowadzono.
            • Gość: g625 Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.06, 10:51
              nie wycinaj mojej wypowiedzi. napsialem, ze placa 2 razy mniej. wiec to ze maja
              jeden gorszy woz niz we wro to tylko bardzo dobrze o nich swiadczy.
              • jlesiecki Re: mpk wrocław - mpk poznań 05.05.06, 10:59
                on nie wycina, tylko ma problemy z czytaniem wiekszej ilosci textu, lub widzi
                tyle ile mu pasuje...
      • jlesiecki Re: mpk wrocław - mpk poznań 04.05.06, 12:51
        ty kolego jestes nie przytomny? czy Cie przeziebienie jeszcze trzyma, josip nie
        twierdzi ze tam jest cudownie i trzeba to co oni maja przekopiowac.

A wedlug Ciebie, u nas komunikacja jest cacy a wszedzie indziej chlam?
        • Gość: ach Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.06, 20:13
          Tak, należy skopiować zepsute Tatry i Combino.

W całej Polsce komunikacja jest do bani
          • Gość: Poznaniak Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:20
            Jakie zepsute Tatry i Combino?! Człowieku, te tramwaje normalnie jeżdżą cały
            czas po mieście! Co ty pieprzysz?!
            • kolejar Re: mpk wrocław - mpk poznań 23.05.06, 00:54
              Gość portalu: Poznaniak napisał(a):

> Jakie zepsute Tatry i Combino?! Człowieku, te tramwaje normalnie jeżdżą cały
              > czas po mieście! Co ty pieprzysz?!

Drogi Poznaniaku! Na tym forum jest pełno nawiedzonych wielbicieli 105N - model
              Trabant vel Kartofel i złomów zwanych 204ASWro. Próbowałem walczyć z tym, ale to
              raczej problem dla psychiatry, a nie rzeczowej dyskusji. Do nich nic nie
              przemówi! Tylko leki mogą pomóc... Betoniarnia...
        • svarte_sjel Re: mpk wrocław - mpk poznań 04.05.06, 20:28
          Umiejętność czytania ze zrozumieniem nie należy jednak do twoich najmocniejszych
          stron :^P
          A może to tylko zła wola?
          • jlesiecki Re: mpk wrocław - mpk poznań 05.05.06, 09:23
            cos nie tak z Twoim czytaniem
            kolega na poczatku tematu napisal, ze nie chodzi o porownanie, tylko branie
            przykladu z dobrych sprawdzonych rozwiazan.
            A Ty sie rozpisujesz co tam jest zle.
            Przeciez nie chodzi o to by wytykac zle, tylko by zauwazac to co dobre i co
            moznaby u nas stosowac.
            Jednak Ty jako podrzedny pracownik ZDIKu (jak wielokrotnie na tym forum
            opisywano) widzisz tylko zle u innych a u siebie same super strony. I nie dajesz
            sie przekonac, ze tu cos mozna polepszyc.
            • svarte_sjel Re: mpk wrocław - mpk poznań 05.05.06, 11:25
              jlesiecki napisał:
              > cos nie tak z Twoim czytaniem

Nie. Z twoim pisaniem.
              Wciskanie mi rzeczy, których nie napisałem świadczy wybornie o twojej kultorze
              osobistej. Niskiej oczywiście.

> Przeciez nie chodzi o to by wytykac zle, tylko by zauwazac to co dobre i co
              > moznaby u nas stosowac.

I jako przykład "dobrego" miały robić bilety SMS-owe, tak?

> Jednak Ty jako podrzedny pracownik ZDIKu (jak wielokrotnie na tym forum

Umiejętność logicznego myślenia też nie należy do twoich najmocniejszych stron.
              A może to też tylko zła wola?
              W każdym razie rozpowszechnianie wyssanych z palca "informacji", które z
              lubością uprawiasz również nie świadczy o tobie najlepiej.
              • jlesiecki Re: mpk wrocław - mpk poznań 05.05.06, 11:35
                poki co widze, ze to Ty wypisujesz tu jako arbiter, wszystkowiedzacy, a moze
                poprostu sie strasznie przemadrzaly. O tym co jest dobre a co zle mozna
                rozmawiac, Ty natomiast piszesz tutaj jakbys sam o wszystkim decydowal... to
                zle...a nasz ZDIK najlepszy, przyjrzyj sie swoim wypowiedziom i popracuj nad
                ortografia... kultura, to nie kultóra.
                • svarte_sjel Re: mpk wrocław - mpk poznań 05.05.06, 12:58
                  jlesiecki napisał:
                  > poki co widze, ze to Ty wypisujesz tu jako arbiter, wszystkowiedzacy, a moze

Nie "wszystko-", tylko "lepiej".

> ortografia... kultura, to nie kultóra.

A "o" to nie "ó". Wyobraź sobie, że da się wcisnąć nie ten klawisz, który się
                  chciało.
              • jlesiecki Re: mpk wrocław - mpk poznań 05.05.06, 11:38
                zreszta, moim zdaniem to Ty na tym forum najczesciej piszesz o innych ze czytac
                nie umieja, a sam czescto-gesto czytasz wybrane przez siebie informacje z postow
                • svarte_sjel Re: mpk wrocław - mpk poznań 05.05.06, 12:58
                  jlesiecki napisał:
                  > nie umieja, a sam czescto-gesto czytasz wybrane przez siebie informacje z posto
                  > w

O wszechwiedzący co wie lepiej ode mnie co czytam :^P
                  • jlesiecki Re: mpk wrocław - mpk poznań 05.05.06, 13:40
                    Ja sie tak nie tytuluje, Ty starasz sie takiego z siebie zrobic.
                    Wiesz, nie wychodzi Ci to.
                    • Gość: josip Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 15:04
                      Znowu to samo. Obrazajmy sie na siebie, wyzywajmy...a tymczasem 165 km na polnoc od nas -> nowa wersja rozkladu na komorki www.mpk.poznan.pl/ginger.html
    • jlesiecki Re: mpk wrocław - mpk poznań 19.05.06, 10:04
      miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3354795.html
      • Gość: josip Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:46
        ...nawet klime beda miec:/
        • Gość: bartollommeo Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.06, 15:18
          W wyborczej czasem piszą różne rzeczy które potem nie okazują się przawdą, więc to czy będą mieć klimę to się jeszcze zobaczy.
          • kolejar Re: mpk wrocław - mpk poznań 22.05.06, 22:38
            Gość portalu: bartollommeo napisał(a):

> W wyborczej czasem piszą różne rzeczy które potem nie okazują się przawdą, więc
            > to czy będą mieć klimę to się jeszcze zobaczy.

Dla przeciętnego podróżnego (w tym dziennikarza) ogrzewanie nawiewne /
            wentylacja ciśnieniowa to też klima. Jak w stareńkich wagonach Adun i Bdun w
            regionalnym pośpiesznym (albo i osobowym czasem) :).
    • Gość: josip Nowe autobusy dla Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:31
      AUTOBUSY MIEJSKIE - Niska podłoga w MPK

Za kilka lat MPK pożegna autobusy z wysoką podłogą. Jeszcze tego lata na wszystkich dziennych liniach, o ile nie wystąpią kolizje z przejazdami kolejowymi, będą jeździć autobusy niskopodłogowe. MPK kupiło 30 autobusów przegubowych od firmy Solaris i 20 autobusów 12-metrowych od Mana. Wszystkie te pojazdy są klimatyzowane, co odczują pasażerowie. Pierwsze wozy trafią dziś na trasy. Nie będą obsługiwać stałych linii. MPK wzbogaciło się też o dwa autobusy zafundowane przez firmę Żonkil. Będą obsługiwać centrum handlowe King Cross. Za 50 autobusów MPK zapłaciło wypracowanymi przez siebie pieniędzmi (wartość kontraktu – 43 mln zł.
      Kierowcy obsługujący nowe pojazdy twierdzą, że są one łatwe w obsłudze. 4-przekładniowe skrzynie biegów wystarczą na 700 tys. km bezawaryjnej jazdy. Każdy z nich pokonuje dziennie 300-400 km. Wyposażone są w system kamer monitorujących wnętrze. Nagrania przechowywane są w pamięci komputera. Specjalna kamera pokazuje kierowcy, co dzieje się za autobusem podczas jazdy do tyłu.

"Gazeta Poznańska "
      • Gość: josip Re: Nowe autobusy dla Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:32
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3443901.html
    • Gość: josip Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:25
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3490206.html mozna na cos takiego liczyc we Wroclawiuw przeciagu nastepnych 100lat?
      • Gość: g625 Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.Slowianska.k.pL 18.07.06, 19:15
        podobno cos takiego ma byc na pl. powst. wlkp. ciekawe tylko, ze przy okazji
        przetargu na remont nie bylo przetargu na ten system. czyzby byl wybierany droga
        losowania?
      • Gość: perian Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.kom / *.os1.kn.pl 18.07.06, 20:02
        Kwestia roku, dwóch. Coś takiego ma być na Grunwaldzie, pl. Powst.
        Wielkopolskich i w innych węzłach.
        • Gość: g625 Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.Slowianska.k.pL 18.07.06, 20:13
          tylko ze te 2 budowy to chyba inne firmy robia, wiec systemy raczej malo
          kompatybilne beda;)
          • Gość: perian Re: mpk wrocław - mpk poznań IP: *.kom / *.os1.kn.pl 18.07.06, 20:30
            To są inwestycje propagandowe, i tak to nie będzie działać, bo niby jak? Póki
            wszystkie tramwaje i autobusy nie będą miały gps i zaprogramowanego nadawania
            przez tetrę to nic z tego nie będzie. Obecnie z samych możliwości tetry się nie
            korzysta, bo...hmm... nikomu się nie chce ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka