hermesmarana 08.06.06, 00:48 dobrze by było. 1) uzupełniłaby zabudowę piłsudzkiego 2) ożywiła troche to miejsce (jeśli koncerty i wydarzenia były regularne) 3) sala filharmonii by się nie marnowała. b. popieram. tylko żeby projekt dobry zrobili... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Breslauer Jest już budynek przy Piłsudskiego 27, po bylym Te IP: 62.87.161.* 08.06.06, 08:53 Jest już budynek przy Piłsudskiego 27, po bylym Technikum Elektronicznym. Moze by ten budynek zamienic znowu na szkole??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Łowiecka chce do filharmonii IP: *.chello.pl 08.06.06, 09:23 A co z budynkiem przy Lowieckiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS obecny budynek filharmonii do rozbiórki IP: 195.177.83.* 08.06.06, 09:43 jest to przykład ohydnej arhitektury lat 60-ych, nie dość że brzydki, to jeszcze nie trzyma linii zabudowy - ot, taki "placek" przyklejony byle jak do ściany sąsiedniego budynku... po co w ogóle to to remontować ? po prostu zburzyć, a na jego miejscu postawić coś normalnego i zapełniającego całą wolną działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo kultura do centrum, naukowcy na peryferie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.06, 10:11 kuźnię naukowców XIV LO deportowano na Kowale, a dla kultury wybudujemy nowy pałac w ciasnym, hałaśliwym centrum. Ciekawe czy przekrętów będzie mniej niż na Bibliotece UW? A co ze szkołami muzycznymi na pl. Powstańców i na Podwalu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl. fort. rocz '92 Re: kultura do centrum, naukowcy na peryferie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:27 szkola na powst. ma sie dobrze. tam przynajmniej okolica w porzadku. i super dojazd we wszyustkie kierunki. za to na lowieckiej faktycznie - -lekka porazka... nie wiem jak jest w srodku ale juz okolica wystarczy... podziekowal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piastek Re: kultura do centrum, naukowcy na peryferie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:30 pytanko: a co to, na kowalach nie mozna sie za przeproszeniem rozwijac? wykladowcy ciekawiej mowia blizej pl. katedralnego, a im dalej to cos sie dfzieje z jakoscia wykladow? dzieci sobie nie radza z dojazdem? chyba lamenta niepotrzebne... socjologia tez jest na zadupiu, a co roku to jeden z najbardziej obleganych kierunkow w kraju. i jakos nikt nie rezygnuje z papierow tylko dlatego ze na peryferiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracz Re: Łowiecka chce do filharmonii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:23 rozumiem, ze kolo filharmonii nie nia wybrykow chuliganskich i rodzice juz nie beda musieli smigac na dyzury tylko beda spokojnie zlopac piwko za piwkiem w zaciszu wlasnego lokum... Odpowiedz Link Zgłoś
ab425 Re: Łowiecka chce do filharmonii 08.06.06, 10:23 Wśród absolwentów Łowieckiej, którzy zrobili karierę nie sposób nie wymienić Piotra Wojtasika, wspaniałego, jeżeli nie najlepszego trębacz jazzowego w Polsce, a może i na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łinton Re: Łowiecka chce do filharmonii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 11:31 > Wśród absolwentów Łowieckiej, którzy zrobili karierę nie sposób nie wymienić > Piotra Wojtasika, wspaniałego, jeżeli nie najlepszego trębacz jazzowego w > Polsce, a może i na świecie. LOL :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my z łowieckiej Re: Łowiecka chce do filharmonii IP: *.kom / *.os1.kn.pl 08.06.06, 12:21 To dla nas wspaniała wiadomość. Trudno bęzie się nam rozstać ze starym gmachem, lecz wiemy że będzie to dla nas lepsze, gdyż nieraz środowisko wokół naszej szkoły dokonywało napadów na uczniów z instrumentami i nie tylko. Zresztą mamy bliżej do szkoły. Mamy nadzieje że w nowej szkole bedzie miejsce dla każdego ucznia, tak jak było w poprzednim budynku):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat-ka Re: Łowiecka chce do filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 12:30 Niewiele osob wie, ze na Sepolnie, na ul. Krajewskiego, od wrzesnia 2005 dziala Ogolnoksztalcaca Szkola Muzyczna I st im. Fryderyka Chopina ( dzienna, taka jak na Lowieckiej ) oraz Szkola Muzyczna I st ( popoludniowa, taka jak na Powst Sl ). A co z nimi ???? W tych szkolach ucza nauczyciele z " lowieckiej ", ktorych bardzo mecza codzienne dojazdy pomiedzy szkolami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypce1 Opus 2006 - Nowa szkola IP: *.lauderhill-fl.gov 08.06.06, 13:37 Osiedle Nadodrze, gdzie miesci sie szkola nie grzeszy uroda ani tez nie uchodzi za bezpieczna okolice Wroclawia. Bliskosc elektocieplowni a zwiazane z tym wibracje spowodowane praca turbin powoduja, ze sciany okolicznych budynkow pekaja. Za zlych, socjalistycznych czasow szkola korzystala z basenu "Pod balonem" przy ul. Lowieckiej. Byly to bardzo ulubione zajecia malodziezy szkolnej. A teraz, za dobrych czasow RP (juz pogubilem sie w tych numerach) basen zlikwidowano. Obecnie uczniowie szkoly muzycznej chodza na zajecia z lekcji wf-u do pobliskiego parku przy pl. Staszica. Dziela to miejsce z lokalnymi alkoholikami i narkomanami. Juz nadszedl czas, zeby tej szkole pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Nauczyciele beda mogli obskoczyc wszystkie szkolki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.06, 19:10 A moze cala dzielnice przeniesc na Pilsudskiego skoro jest taka beeee??? Pomoc szkole, ale nie pomoc innym ludziom, ktorzy tam mieszkaja ??? Dlaczego??? Ludzie musza meczyc sie latami z takimi uczniami, ktorzy cwicza na roznych halasliwych instrumentach i daja sie bardziej we znaki niz wszystkie turbiny w elektrocieplowni.Nauczyciele beda mogli obskoczyc wszystkie okoliczne szkolki naraz. Pewnie o to najbardziej chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadzieja Re: Łowiecka chce do filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:27 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Nadzieja matka glupich IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.06, 19:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow Re: Łowiecka chce do filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:38 To by było coś! Wrocław od kilku lat jawi się miastem prawdziwej kultury. To niesamowite, że w jedynym mieście w Polsce władze mogą się porozumieć by zrobić coś dobrego! Brawo, brawo, brawo! Panowie i Panie, Prezydenci, Dyrektorzy, Prezesi! Nie pytam z jakich partii jesteście, nie pytam kogo popieracie, a kogo nie. Ja popieram Was - pomysł rewelacja! O ile wiem ta szkoła warta jest tej inwestycji, a dla Was to ogromny kapitał, którego twórczy i mądrzy Wrocławianie Wam nie zapomną! Gratulacje dla szkoły, pomysłodawców i wszystkich potencjalnych mocodawców! Mój znajomy - młody człowiek ze stolicy, powiedział -jak mu podesłałem ten artykuł, że Wrocław to chyba jedyne miasto, gdzie chciałby wychowywać dzieci. No cóż, nie ukrywam, ja też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Nie podniecaj sie tak bardzo, lepiej badz cicho IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.06, 19:22 A coz takiego sie zmienilo, ze sie tak podniecilas? Ta szkola ma juz 55 lat i caly czas byla w tej "zlej" dzielnicy i jak widac nie przeszkodzilo to w wychowaniu kilku dobrych muzykow. Komus ukradziono tam telefon komorkowy???? Taki wielki krzyk podnosicie o ten jeden telefon. Nigdzie nic podobnego sie nie wydarzylo? Zareczam ci, ze gorsze niz ten jeden incydent jest mieszkac przez sciane z takimi "zdolnymi" uczniami.Cwicza latami i nie maja absolutnie zadnego wzgledu dla otaczajacego swiata, w tym studentow innych kierunkow, ktorzy rowniez musza cwiczyc swoje dziedziny naukowe, ale nie maja potrzebnego spokoju dzieki takim halasliwym i upierdliwym sasiadom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Nie podniecaj sie tak bardzo, lepiej badz cic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.06, 19:24 Ps. Mam nadzieje ze wasze nieznosne dla otoczenia cwiczenia beda odbywaly sie w tej waszej nowej szkole , a nie za sciana sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Wroclaw jest artystyczna pustynia przez 4 miesiace IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.06, 19:31 Posluchaj wow, Wroclaw nie jest zadna stolica kultury. A wiesz dlaczego??? Bo przez 4 miesiace, kiedy jest najwiecej turystow wszystkie przybytki kultury w tym filharmonia sa zamkniete na klodke.Wszyscy pseudo artysci biora w tym czasie kase za NIC. Nagminne jest rowniez w tym srodowisku robienie kasy na kilku etatach jednoczesnie ( jak to mozliwe, czyzby doba miala dla nich 100 godzin???). Wszystko to jest bardzo niezdrowe i nalezaloby te sytuacje zrewidowac drogie Wladze Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dwór Re: Wroclaw jest artystyczna pustynia przez 4 mie IP: *.e-wro.net.pl 08.06.06, 23:26 Mariolu, wow ma trochę racji i Ty masz trochę racji. Rzeczywiście Wrocław w wakacje to nie jest artystyczny rodzynek. Jest to jednak argument bardziej za rozwojem takiej szkoły jak ta opisana w artykule, a nie przeciw. Widać, że dotknęły Cię słowa o okolicy, ale to nie powód żeby po wielokroć odpisywać sobie samej i komentować własne posty ;) Wiesz, ja mieszkam także na osiedlu o "średniej" reputacji - mam pod nosem dwie duże szkoły i chyba wolałbym słuchać trąbek i skrzypiec (domyślam się, że nie grają w godzinach ciszy nocnej ;) niż wulgaryzmów wokół bloku, okrzyków włóczących się za rozróbą młodocianych grupek oraz sprzątania z klatki schodowej ćpających uczniaków i wypalonych wszelką trawą wagarowiczów. Zresztą skoro sąsiedztwo Ci nie odpowiada, życz tej szkole szybkiej przeprowadzki. Im chyba o to chodzi, a ja już dziś bym się z Tobą zamienił. Szanuj sąsiada swego, możesz mieć gorszego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Do wladz Wroclawia -program artystyczny na lato IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.06.06, 19:37 Nie wiem w czym widzisz racje wow, bo ja tam nie widze zadnych argumentow oprocz niezdrowej egzaltacji i braku szacunku dla innych ludzi oprocz tych z ktorymi ona sie styka. Ty nie wiesz najwyrazniej co to znaczy miec za sciana takich niezbyt zdolnych uczniow z podstawowej szkoly muzycznej.Miec ich na codzien jako sasiadow z mieszkania obok.Ja to znam i wiem co to znaczy piszczenie, czy trabienie godzinami oraz robienie tych samych bledow w tym samym miejscu danego kawalka muzycznego, w kolko i w kolko. Wierz mi, gdybym kazala ci tak zyc latami to pewnie zgodzilbys sie ze mna szybko, ze czasami nawet pijak za sciana moze byc mniej uciazliwy. Ja nie mieszkam w tej dzielnicy, ale wiem, ze mieszkaja tam porzadni ludzie, wielu z nich ma dobre wyksztalcenie i wrzucanie ich do jednego worka razem z marginesem ( ktory notabene moze byc wszedzie)jest nie w porzadku. Byloby dobrze gdyby uczniowie szkoly z ulicy Lowieckiej oprocz nut i nauki gry na instrumentach uczeni byli rowniez szacunku dla innych ludzi, niz muzycy. Nieuzasadnione przekonanie o wlasnej wyjatkowosci to cecha wpajana w tej szkole z krzywda dla mlodziezy.A co do tej kulturalnej stolicy ktora rzekomo Wroclaw jest w opinii wow, to jest to smiech na strone. Skoro przez 1/3 roku zycie kulturalne miasta umiera, wlasnie wtedy kiedy ludzie z calego swiata mieliby okazje je poznac to cos najwyrazniej nie pracuje w tym miescie. Dlaczegoz to niby muzyk ma miec 4 miesiace wolnego? Dlaczego 4 a nie 12 miesiecy? Proponuje aby naklady na nowa szkole muzyczna przeznaczyc raczej na program artystyczny z prawdziwego zdarzenia w okresie letnim, ktory sciagnalby do miasta turystow i ekstra dochody zamiast STRAT w postaci pensji dla leniuchow i oportunistow.Ps. gdzie widzisz komentarz do moich wlasnych postow? Kazdy z nich ma dodatkowe uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dwór Re: Do wladz Wroclawia -program artystyczny na la IP: *.e-wro.net.pl 10.06.06, 06:03 ech Mariolu, istnieje w naszym kraju fobia antygejowska, antylesbijska, antyżydowska, antyklerykalna, antyamerykańska, antykorupcyjna i jeszcze parę innych. Pierwszy raz w życiu obserwuję przedziwną fobię skierowaną do przedstawicieli jakiejś konkretnej szkoły...muzycznej, która zresztą (jak sama się przyznajesz) nie jest ci bliska nie tylko ideami, ale też sąsiedztwem. Nie znajduję żadnych powodów, by docenić w twojej postawie tą niesłychaną aktywność na forum w rzucaniu zjadliwych uwag na ludzi, z którymi wydaje się nic cię nie łączy. Jaki masz w tym interes - nie udało Ci się nauczyć grać na jakimś instrumencie? Też chciałbym umieć, ale z dwojga "złego" - powtórzę ci: wolę mieć "problem z muzyką" niż ten, który mam z ćpunami na korytarzu i wycieczkami przez trawniki prezerwatyw i strzykawek. Skąd ta zawiść? Jest tyle miast... Chcesz opluwać swoje? Może znajdź sobie to lepsze... Wrocław nie jest idealny, ale ani on, ani te muzykalne dzieci nie zasłużyły na tak ognisty i jadowity atak dominatorki tego forum. W temacie siusiających kotów też się tak udzielasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Surya Re: Łowiecka chce do filharmonii IP: *.crowley.pl 09.06.06, 08:35 Spędziłam w tej szkole osiem lat podstawówki. I mam dobre wspomnienia, jednak nie da się ukryć, że lokalizacja nie jest za szczęśliwa - pod nosem komin elektrociepłowni, gdzie w promieniu przynajmniej kilku kilometrów nie powinno być ani szkół, ani budynków mieszkalnych. Wokół stare kamienice, gdzie strach było przejść nawet za dnia, żeby nie być zaczepionym przez "pana wskazującego na spożycie"; basen "pod balonem", na który albo nie mogliśmy chodzić, bo się akurat zepsuł balon i zawalił, albo połowa klasy (dosłownie!!) nabawiła się grzybic i kurzajek i musieliśmy się po kilka miesięcy leczyć. WF w parku przy Staszica też był średni, bo biegaliśmy przeskakując przez butelki, śmieci, zużyte prezerwatywy, czasem się jakaś zagubiona strzykawka znalazła, ewentualnie śpiący konsumenci tych używek.... Ale za to była fajna cukiernia na roku biskupa Tomasza i Pomorskiej, gdzie można było zjeść dobre pączki lub bajaderki. Ciekawe czy jeszcze istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola To sie nazywa dyskryminacja innych dzieci IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.06.06, 19:52 Oprocz szkoly muzycznej istnieja w tej okolicy rowniez inne szkoly . Czy mlodziez z tych szkol jest gorsza od tych ktorzy ucza sie grac na instrumentach muzycznych? Czy im nie nalezy sie nauka w lepszych warunkach , w lepszym srodowisku? A moze problemem jest brak nakladow na rozwoj tej dzielnicy i jej problemow, a nie tej jednej szkolki ? Wowczas byc moze nie tylko uczniowie z tej szkoly mieliby szanse na lepsze warunki do nauki i zycia ale wszystkie dzieci w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypce1 Re: To sie nazywa dyskryminacja innych dzieci IP: *.ny-newyorkc0.sa.earthlink.net 10.06.06, 02:52 Droga Mariolu, O jakich ty szkolach piszesz? SP 58 przy ul.Sklodowej dysponuje dobrymi warunkami. Tak samo SP 108, gimanzjum (dawna SP 13 przy ul. Paulinskiej), III LO, Zespol Szkol Zawodowych przy ul. Trzebnickiej. Czy cos pominalem? Osiedle Nadodrze mialo byc sukcesywnie likwidowane (tak bylo w planach rozwojowych miasta Wroclawia, kilka lat temu). Wlasnie ulica Lowiecka miala przebiegac trasa wylotowa z Wroclawia... Plany sie zmienily, tak jak ekipy rzadzace. Poza tym, duza liczba lokatorow mieszkajacych przy ul. Biskupa Tomasza, pl. Staszica, pl Strzeleckim (dawniej pl. K. Marksa)itd, wykupilo swoje mieszkania na wlasnosc. A wiec, sprawa nie jest taka prosta z wysiedleniem tych osob. Osiedle to zamieszkuje ok. 5000 ludzi. Zakwaterowanie tej liczby osob w innych dzielnicach Wroclawia jest rzecza wrecz niemozliwa. Nie badz malkontentka, nie narzekaj. Jezeli mlodziez ze szkoly muzycznej (i nauczyciele) moja mozliwosc zmienic swoje lokum powinnismy im zyczyc powodzenia. Trzymamy za was kciuki, Mariola i ja. PS. Mariola jest naprawde bardzo mila i sympatyczna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx :) IP: *.witkowski.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 13:37 Mariola ,ty to naprawdę masz tupet.Po pierwsze sama chodzę do tej szkoły i wiem że młodzież stamtąd jest zupełnie inna(mam porównanie, ponieważ chodziłam do innej podstawówki).Nie znasz się zapewne na sztuce i myślę ,że tobie jak i twym zacnym sasiadom nie powinna przeszkadzac piekna muzyka, która na co dzień rozjaśnia ten ponury budynek na ulicę tych slamsow w okolicy.Jeżeli przeszkadza to znaczy że jesteście ludżmi całkowicie obojętnymi na sztukę i piekno muzyki.A poza tym nam się należy nowy budynek, bo jesteśmy wyjątkową młodzieżą i wiemy co chcemy robić w życiu.Co, lepiej by było gdybyśmy chlali tanie wino pod klatkami(tak jak zapewne duża ilość mieszkańców Wrocławia) czy zajmowali się ćwiczeniem na instrumentach i później dojściem do czegoś?????Zastanów sie....A zresztą gra to dla nas przyjemność, której nikt nie powinien nam zabraniać.Szczególnie ,,takiej" przyjemności nikomu nieszkodliwej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwentka J.W. Re: Łowiecka chce do filharmonii IP: *.chopin.edu.pl 09.06.06, 13:21 Chodzilam do tej szkoly przez 12 lat i troche bedzie mi smutno, jesli szkola sie przeniesie, ale mysle, ze to dobry pomysl. To fakt, ze brakuje sali koncertowej i gomnastycznej, a klasy sa ciasne. Rowniez planowana lokalizacja w centrum miasta na pewno ulatwi codzienne dotarcie do szkoly wielu osobom. Poza tym podniesie prestiz calej placowki, bo do budynku przy Lowieckiej troche niezrecznie bylo zapraszac gosci. Popieram ten projekt z calym przekonaniem. :) P.S. Pozdrawiam wszystkich Nauczycieli i Absolwentow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt łowiecka... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.06.06, 14:20 niestety cukierni na rogu już nie ma od paru lat,a szkoda!!!spędziłem w tej szkole 12 lat i odkąd pamiętam zawsze mówiło się o zmianie budynku...mam nadzieję,że tym razem się uda!trzymam kciuki i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś