Dodaj do ulubionych

dziennikarstwo na UW

09.06.06, 18:27
Czy możecie mi powiedzieć jak wygląda rekrutacja na ten kierunek...
musze przygotować materiał komunikowanie w liceum, a w internecie nie ma
zetelnych ifnormacji... albo nie moge ich znaleźć, jesli czyta to jakiś
student tego kierunku na Wrocławskim Uniwersytecie to bardzo prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • tocqueville UW czy UWr? 09.06.06, 18:28
    • Gość: Odetta Re: dziennikarstwo na UW IP: *.chello.pl 09.06.06, 21:03
      Zetelnych?!?!? W prasie raczej nie popracujesz...
      • Gość: kkk Re: dziennikarstwo na UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 11:12
        chodzi mi o Kadre Dziennikarsstw i Komunikacji Społecznej Uniwesrsytetu
        Wroclwaskiego
        prosze o pomoc...
        to ważne
        • Gość: student Re: dziennikarstwo na UW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.06, 12:00
          Kadra: 3 profesorów tytularnych (zwyczajnych), 5 doktorów habilitowanych
          (profesorów uczelnianych), 11 doktorów (adiunktów), a poza tym wielu
          dziennikarzy i specjalistów pracujących na umowy. Za dwa tygodnie Katedra
          Dziennikarstwa będzie przeniesiona w pobliże Placu Grunwaldzkiego, nad Odrę, do
          nowego budynku, obok Biblioteki Uniwersyteckiej. Jest tam nowoczesne studio
          radiowe, studio telewizyjne, profesjonalne studia komputerowe (budynek dzielimy
          z Instytutem Informatyki). Studia dziennikarskie są dwustopniowe - licencjackie
          i magisterskie. Prowadzone są w ramach dwóch specjalności (osobnych toków
          nauczania): dziennikarstwa prasowego, radioweg i telewizyjnego oraz 2) public
          relations, corporate identity (kształtowanie wizerunku)i reklamy. Są też studia
          magisterskie (dwuletnie) dla absolwentów studiów licencjackich wszystkich
          uczelni i wszystkich kierunków. Szczególy za kilka dni na nowej stronie
          internetowej i w Katedrze dziennikarstwa, Pocztowa 9, tel. (071) 3754572.
          • tocqueville Re: dziennikarstwo na UW 10.06.06, 12:13
            Czy to reklama czy informacja? :)
            • Gość: | Re: dziennikarstwo na UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 12:51
              Informacja. Wyczerpujaca odpowiedz na pytanie, a nie n-ty nowozalozony
              watek-SPAM o tym co to sie fajnego teraz dzieje na DWSE. Nie rznij glupa
              tocqueville.
              • tocqueville Re: dziennikarstwo na UW 10.06.06, 15:09
                To nie jest odpowiedź na pytanie.
                Pytanie dotyczyło zasad rekrutacji.
                Tymczasem w odpowiedzi nie ma nic o rekrutacji, tylko są wymienione atuty
                kierunku i opis co FAJNEGO dzieje się w Instytucie.
                Oczywiście nie mam nic przeciwko takim informacjom

zwracam tylko uwagę, że to Pan jest UPRZEDZONY i nieobiektywny
                • Gość: | Re: dziennikarstwo na UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 16:50
                  > To nie jest odpowiedź na pytanie.
                  > Pytanie dotyczyło zasad rekrutacji.

Nie, post, na ktory zostala udzielpna odpowiedz brzmial tak:

chodzi mi o Kadre Dziennikarsstw i Komunikacji Społecznej Uniwesrsytetu
                  Wroclwaskiego
                  prosze o pomoc...
                  to ważne

Generalnie wyglada na to, z osoba chce sie "zorientowac w temacie" calego
                  kierunku i uczelni, a ktos chcial jej pomoc. Ty natomiast przez nikogo nie
                  proszony umieszczales na forum reklamy. Gdyby ktos sie na forum pytal o studia
                  licencjackie z mniemanologii na DWSE (albo bez precyzowania uczelni), to moglbys
                  sie chwalic do woli oferta swojego pracodawcy: jakich to wy nie macie
                  mniemanologow i jakie to pasjnujace wyklady mniemanologiczne sie wkrotce nie
                  odbeda. Ba, moglbys nawet zamiescic jedna czy dwie informacje bez pytania, albo
                  w watku dotyczacym pokrewnego kierunku lub na innej uczelni. Natomiast to co ty
                  robiles przypomina mi dzialalnosc tego nachalnego chama co mi od dwoch lat
                  regularnie dwa razy w tygodniu wydziera sie do domofonu "DZIEN DOBRY! ZIEMNIAKI,
                  JAJKA, SWIEZE OWOCE, WARZYWA!". Nosz k-mac, spier***! Jak bede chcial kupic
                  ziemniaki to pojde do sklepu albo na targ, a jak bede chcial informacji o
                  ciekawym spotkaniu na jakiejs uczelni to wejde sobie na ich strone albo inna,
                  tematyczna.

> zwracam tylko uwagę, że to Pan jest UPRZEDZONY i nieobiektywny

Zastanawiales sie dlaczego wspolczesna reklama drastycznie traci skutecznosc?
                  Kiedys ludzie czekali na dalsza czesc programu TV ogladajac rekalmy, teraz
                  przeskakuja z kanalu na kanal w poszukiwaniu takiego gdzie akurat nie trwa
                  polgodzinny blok z wrzaskliwymi i natarczywymi reklamami. Kiedys ludzie
                  przychodzili do kina punktualnie, ogladali zajawke innego filmu a potem to, za
                  co zaplacili, teraz nie ma sensu przychodzic wczesniej niz pol godziny po
                  czasie. Kiedys ludzie ogladali strony z prostymi obrazkami od sponsora, teraz
                  migajace i gadajace reklamy usuwaja adblockiem. Kazdemu wydaje sie, ze ma prawo
                  do cudzej uwagi, bo ma cos strasznie waznego do zakomunikowania (a przy okazji
                  chce zarobic). Im bardziej chce zarobic tym wiecej sie domaga, az w koncu ktos
                  mowi *DOSC*! Tu nie chodzi o to, ze ja jestem uprzedzony do DWSE (los tej firmy
                  jest mi tak obojetny jak dowolnej innej), tylko o to, ze ty przegiales pale.
                  Kazdemu mozesz powiedziec cos raz czy dwa, ale nie zdziw sie jak za razem
                  trzydziestym dostaniesz po glowie. Nie udawaj, ze tego nie rozumiesz.
                  • tocqueville Re: dziennikarstwo na UW 10.06.06, 17:26
                    Drogi Panie od dawna już tu nic nie pisałem NA TYM FORUM WROCŁAW o wymienionej
                    przez Pana uczelni.

Poza tym tej sytuacji nie można porównywać do sprzedaży ziemniaków bo forum nie
                    jest Pana własnością i wcale nie musi Pan tu wchodzić, jeśli Panu moje posty
                    przeszkadzają. Mam wrażenie, że Pan tropi moje posty na necie.

Większość postów o uczelni dotyczyła organizowanych przez nią inicjatyw, np.
                    ciekawych wykładów. Niemniej, ponieważ działają na Pana negatywnie, mogę się
                    postrzymać od ich zamieszczania :)

• tocqueville mój błąd 10.06.06, 17:31
                    > > To nie jest odpowiedź na pytanie.
                    > > Pytanie dotyczyło zasad rekrutacji.
                    >
                    > Nie, post, na ktory zostala udzielpna odpowiedz brzmial tak:
                    >
                    > chodzi mi o Kadre Dziennikarsstw i Komunikacji Społecznej Uniwesrsytetu
                    > Wroclwaskiego
                    > prosze o pomoc...
                    > to ważne

Tutaj przyznaję Panu rację. Przepraszam pomyliłem się.
                    Miałem inaczej ułożone forum - nie w postaci drzewka i nie uchwiciłem czego
                    dotyczyło pytanie. Mój błąd.
                    • Gość: Pit Re: mój błąd IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 09:25
                      Żałosny jesteś Panie tocqueville. A obserwujemy się trochę. Tyle.
          • Gość: zet Re: dziennikarstwo na UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 14:56
            Tu studentka IV roku- jak miło dowiedziec się, co mnie czeka; czy przedmówca
            byłby łaskaw sie przedstawić i skoro posiada tak wiele inforamcji podzielić się
            z innymi biednymi studentami newsami na przyszły rok akademicki???Specjlizacja
            z reklamy???????A od kiedy i dla kogo?bo V rok rozumiem-został pozbawiony
            takiej sznasy.I amm pytanie-jak możliwa jest specjalizacja z reklamy-skoro
            przez 4 lata nawet jeden przedmiot nie jest jej poświecony (i o ile wiem, na 5
            roku też ich nie ma!!!).Jeszcez jakieś "świetne" newsy???
            • Gość: student Re: dziennikarstwo na UW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.06, 08:04
              "Świetne" (dlaczego cudzysłów?) newsy znajdziesz za tydzień na stronie
              internetowej Katedry. Lecz niezależnie od tego można chyba zorganizować
              spotkanie z kierownikiem Katedry i wszystkiego się dowiedzieć. Być może z tą
              reklamą coś pomyliłem (dowiadywałem się u jednego z pracowników), ale nie
              sądzę - przedmioty dotyczace reklamy, bedą prowadzone przez specjalistów z
              współpracujacych firm, w ograniczonym jednak zakresie, bo chodzi na wspomnianej
              specjalności głównie o PR (szczegółowy plan studiów w sekretariacie?).
              Oczywiście, na wszystkie prowadzone na kierunku zajęcia studenci (niezależnie
              od roku i specjalności) mają wstęp wolny i są mile widziani. Zmiany nastąpią od
              nowego roku akademickiego - wymagają jeszcze formalnego zatwierdzenia przez
              Radę Wydziału i dlatego nie byłydotąd publikowane.
              • Gość: zet Re: dziennikarstwo na UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 10:47
                Dziekuję za informacje-tymbardziej ciekawi mnie, kto kryje się pod
                nickiem "student"-stare wygi z IV roku nic nie wiedzą, a tu padają tak ważne
                informacje... Co do spoatkania z Kierownikiem- zajął to satanowisko rok temu i
                nawet 5 minut nie poświecił studentom- nie wiemy,jakie ma play(również wobec
                nas...);tylko kierownik ds. dydaktycznych wspomniał kilka miesięcy temu o
                przenosinach- ale zmiany w programie, specjalizacje... My wogóle nie wiemy,co
                sie w tej Katedrze dzieje.To chyab Kierownik powinien zaprosic np. starostow na
                spotkanie,a nie studenci organizowac jakies spotkania. MOze wiesz cos
                jeszcze,to sie z nami podziel.pozdr
                • Gość: student Re: dziennikarstwo na UW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.06, 15:25
                  Nie zaspokoję Twojej ciekawości i dalej będę korzystał z przysługujących mi na
                  forum uprawnień do kryptonimowania. Ale jestem przekonany, że się znamy, skoro
                  jesteś na czwartym roku. Co do spotkania z kierownikiem Katedry... to nie wiem
                  czy zauważyłaś, że od października jest nowy i na pewno poświęci nam tyle
                  czasu, ile będzie trzeba (skoro mnie poświęcił, kiedy poszedłem zapytać). Być
                  może kierownik Katedry powinien na bieżąco informować studentów, no ale w końcu
                  przecież są to studenci dziennikarstwa i trochę dociekliwości we własnych
                  sprawach by się im przydało. Jeśli na prawdę są ciekawi i chca miec wpływ na
                  bieg rzeczy. Jeśli chodzi o "najnowsze newsy" to mówi się o bliskiej współpracy
                  z PWST (reżyseria widowisk, ruch sceniczny, estrada,poprawna wymowa,
                  autoprezentacja itp) i Politechniką (inżynieria dźwięku), a przede wszystkim z
                  uniwersytecką informatyką (technologie informacyjne mediów, programowanie w
                  mediach, dziennikarstwo internetowe, pobieranie, opracowywanie i udostępnianie
                  informacji). Absolutnym novum będą - od października 2006 - dwuletnie
                  magisterskie studia dziennikarskie i komunikacyjne dla absolwentów studiów
                  licencjackich wszystkich kierunków i uczelni (pierwsze i jedyne w Polsce).
                  • Gość: zet Re: dziennikarstwo na UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 21:09
                    Pozdrawiam:))
                    • Gość: zet Re: dziennikarstwo na UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 21:14
                      A na marginesie- jak na osobę, która poprostu "poszła zapytać", wiele się
                      dowiedziałeś ;)
                      • Gość: student Re: dziennikarstwo na UW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 06:52
                        No, bo jestem studentem dziennikarstwa. I jako taki umiem i lubię pytać. A
                        ludzie chętniej odpowiadają na pytania niż myślimy. Spróbuj, to się przekonasz.
                        Pozdrawiam.
                        • Gość: KKK Re: dziennikarstwo na UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:41
                          Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, jestem dopiero w drugiej klasie
                          liceum, ale już powoli musze zacząć zbierać informacje... w sumie już jestem
                          pewna, że dziennikarstwo, i że Wrocław.
                          Musze na jutro oddać profesorce z Komunikowania opracowany przeze mnie
                          informator o tym kierunku i głównie o rekrutacji. Jeśli studencie byłbyś tak
                          dobry to napisz mi prosze jak to wygląda, bo ta strona nie jest jeszcze
                          zaktualizowana...
                          pozdarawiam
                          • Gość: student Re: do KKK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 19:57
                            Wszystkie informacje o rekrutacji dostaniesz w sekretariacie Katedry
                            Dziennikarstwa, ul. Pocztowa 9. Zapraszamy. A strona będzie w przyszłym
                            tygodniu. Pozdrawiam.
    • Gość: problem Re: dziennikarstwo na UW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 07:19
      a po co to studiować? studia fajne, niespecjalnie trudne, koledzy sympatyczni,
      ale co właściwie się po nich umie?
      • tomek854 Re: dziennikarstwo na UW 12.06.06, 16:52
        patrzyc z góry na tych amatorów, którzy dziennikarstwa nie studiowali. Wyniosły uśmiech ustępuje miejsca epitetom kiedy się okazuje, że to ta amatorszczyzna dostaje pracę ;-)
      • Gość: gosia Re: dziennikarstwo na UW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 20:00
        Umie się po tych studiach to, czego zechcesz się nauczyć. Tak jak po wszystkich
        innych kierunkach. A do studiowania czegokolwiek nikt cię przecież nie
        namawiał. Jeśli uwazasz, że nie ma poco studiować - to nie studiuj. I tyle.
        • Gość: gosia Re: dziennikarstwo na UW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 20:15
          A tomek854 jak zwykle wie wszystko i oczywiście wie najlepiej, służąc
          informacją i radą na każdy temat, który pojawi się na forum. Odpręż się tomku i
          nie spędzaj tyle czasu przed komputerem. Przecież jest wiosna. Pozdrawiam.
          • tomek854 Re: dziennikarstwo na UW 12.06.06, 21:44
            Za to gosia nawet nie umie odpowiedziec zgodnie z hierarchią w wątku ;-)

A zwróć uwagę, że piszę tylko tam, gdzie miałem jakieś doświadczenia. O endokrynologii nie piszę, bo się nie spotkałem. Ze studentami/absolwentami dziennikarstwa miałem okazję pracować i stąd moje obserwacje ;-)

I tak pozdrawiam ;-)
            • Gość: Ktoś Re: dziennikarstwo na UW IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 08:31
              Drogi Tomku, niektórzy z dziennikarstwa również mieli z Tobą przyjemność
              współpracować i mieć parę reflekcji na ten temat:) A troszkę się również na tym
              forum obserwujemy. Niestety, w całej rozciągłości podzielam opinię Gosi, znając
              Cię osobiście i mając przyjemność wysłuchania paru Twoich oryginalnych
              pomysłów:)Więc amatorstwo i resztę pozostawię bez komentarza:)Czasem milczenie
              jest złotem:)

PS. Ja tam rzeczywiście bym się zajął lepiej jakąś kobietą, a nie spędzał 24h
              przed kompem:)
              Życzę powodzenia.
              Pozdrawiam:)
              • tomek854 Re: dziennikarstwo na UW 13.06.06, 15:52
                A tak, to prawda ;-) W gazetkach studenckich mieliśmy przyjemnośc.. Bo tam, gdzie się zarabiało pieniądze jakoś już na Was nie trafiałem ;-)

A kobietę mam, nie martw się o mnie :-) Poza tym ci, co mnie naprawdę znają widzą po GG ile naprawdę siedzę przed komputerem ;-)

Miło, ze mnie obserwujecie, ale fajnie by było, gdybyśmy się zajęli jednak merytoryczną kwestią wątku.

Studia dziennikarskie mogą być przydatne w pracy dziennikarza, ale na pewno nie są wystarczające same w sobie. Taka jest moja opinia i niejedna dyskusja tutaj była na ten temat. .
      • Gość: gosia Re: dziennikarstwo na UW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 20:16
        Umie się po tych studiach to, czego zechcesz się nauczyć. Tak jak po wszystkich
        innych kierunkach. A do studiowania czegokolwiek nikt cię przecież nie
        namawiał. Jeśli uwazasz, że nie ma po co studiować - to nie studiuj. I tyle.
        • Gość: Psychiatra z AM Re: dziennikarstwo to nie zawód IP: *.MAN.atcom.net.pl 12.06.06, 23:39
          to przekleństwo.
          Wśród dziennikarzy jest:
          najwięcej alkoholikow
          najwięcej donosicieli
          najwięcej kłamców
          itd.
          • Gość: gosia Re: dziennikarstwo to nie zawód IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 07:52
            Psychiatro, lecz się sam. Póki co, głęboko ci współczuję. Bardzo cię musieli
            wkurzyć dziennikarze. O łapóweczkach coś napisali?
            • Gość: Psychiatra Re: dziennikarstwo to nie zawód IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.06.06, 12:15
              To naprawdę tak jest, jak napisałem. Naprawdę alkoholizm jest chorobą zawodowa
              dziennikarzy!
              Naprawdę było wśród nich najwięcej współpracowników tajnych służb totalitarnego
              państwa.
              Naprawde znaczna ich częsc wykazuje znaczne niezrównoważenie...
              • Gość: gosia Re: dziennikarstwo to nie zawód IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 15:02
                Nie wiem, co wspólnego maja twoje rewelacje z tematem wątku. Chyba hołdujesz
                metodzie swobodnych, luźnych i odległych skojarzeń. Ale jestem ciekawa, na
                jakich badaniach oparłeś swoją diagnozę. Podaj: kto je przeprowadził i gdzie są
                opublikowane bądź dostępne. W przeciwnym wypadku gotowa jestem pomyśleć, ze
                alkoholizm jest choroba zawodową osób podających się za psychiatrów i że wśród
                tych osób było najwiecej kapusiów. A przede wszystkim, że domniemani
                psychiatrzy wykazują "największe niezrównoważenie".
                • Gość: Psychiatra Re: dziennikarstwo to nie zawód IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.06.06, 16:04
                  Gosiu, przyszła dziennikarko, wyjaśniam Ci, że wątek, ktory poruszyłem, wiąże
                  się ściśle z tematem.
                  Jeśli mi nie wierzysz (dziennikarze na ogół to ludek łatwowierny, wierzy np. że
                  PRL-u nie było), to zapytaj o to swoich wykladowców. Myślę, ze red. Orlicz
                  udzieli Ci stosownych informacji.
                  Pełne dane znajdziesz - boś przecie niebawem dziennikarką - w niepublikowanych
                  pracach badawczych w odpowiednich akademiach medycznych i Instytucie Neurologii
                  i Psychiatrii.
                  Dlatego, że opracowania takie sa mi znane, próbuje odwieśc kandydujących do
                  tego zawodu i skierowa ich do zawodów pożytecznych a nieopartych na
                  zaspokajaniu niskich potrzeb gawiedzi. Właśnie to zaspokajanie niskich pożądań
                  czytelników jest niebagatelnym powodem rozchwiań osobowości dziennikarzy.
                  I tyle
                  • Gość: gosia Re: dziennikarstwo to nie zawód IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.06, 08:41
                    Aktualny psychiatro, przypominam, ze wątek dotyczy studiów dziennikarskich, a
                    nie zawodu dziennikarza. Dane w niepublikowanych pracach badawczych? To
                    tajemnica czy prace nie nadawały się do publikacji? Proszę podać nazwiska
                    autorów i miejsca, w jakich są udostępniane. W przeciwnym razie powołania nie
                    mają sensu. Nie uczyli tego na "odpowiednich" akademiach medycznych? Co to
                    są "odpowiednie" akademie medyczne? Coś mi się wydaje, że podszywasz się pod
                    miano psychiatry. Twój świat mentalny wskazuje na - delikatnie mówiąc - ubogie
                    wykształcenie. O rozeznaniu w zasadach powoływania się nas źródła lepiej nie
                    mówić. Ale jeśli rzeczywiście jesteś lekarzem - no, cóż, groza bierze.
                    • Gość: Psychiatra Re: dziennikarstwo to nie zawód IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.06.06, 23:19
                      Nc cóż, poruszyłem kwestie niepodejmowaną na studiach - studentom zazwyczaj
                      sączy sie pozytywne treści, w końcu to liczba studentów decyduje o powodzeniu
                      przedsięwziecia edukacyjnego. Ale problem, którego dotknąłem, pozostaje. Nie
                      mam do ciebie pretensji gosiu,że o emocjonalnie podchodzisz do tej kwestii.
                      Zamiast bezprzedmiotowo chandryczyc się ze mną - anonimowym w końcu
                      przerywaczem pozytywnych emocji Twoich - proponuję podjecie kwestii
                      niebezpieczeństw towarzyszących zawodowi dziennikarza w kole naukowym lub na
                      jakimś proseminarium.
                      Ja po prostu ostrzegałem przyszłych adeptów przed niebezpieczeństawami
                      zwiazanymi z tą profesją.
                      A Tobie przebaczam kierowane pod moim adresem nieuzasadnine plugastwa: ja
                      pisałem prawdę. Jeśli mi nie wierzysz, zapytaj o te kwestie jakiegos
                      dziennikarza, z krym masz jakiekolwiwk zajęcia warsztatowe.
                      Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w niebezpiecznym zawodzie
                      dziemmikarza
                      • Gość: gosia Re: dziennikarstwo to nie zawód IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.06, 13:38
                        Dziennikarstwo rzeczywiście nie jest "zdrowym" zawodem. Dwa lata temu odbyła
                        się nawet w Rzeszowie konferencja na temat zagrożeń zdrowia ludzi zajmujacych
                        się tą profesją. Nikt nie ukrywa tego, ze stres, rywalizacja, nadmierne tempo
                        życia są szkodliwe. Studenci o tym zapewne wiedzą, bo są informowani, m. in.
                        przez media czy swoich nauczycieli. Jeśli tak sprawiasz sprawę - to zgoda.
                        Ale "nieuzasadnionym plugastwem" jest sugerowanie, że dziennikarze dzierżą
                        pierwsze miejsce w rankingu alkoholików i że zaburzenia psychiczne, jakie im
                        się zdarzają są karą za uprawianie niemoralnego zawodu, bądź też za wykonywanie
                        go w sposób "niemoralny" (patrz twoje poprzednie wypowiedzi). Z poglądem
                        głoszącym, że zaburzenia psychiczne sa karą za "niemoralność" czy lekcewazenie
                        zasad etycznych pożegnaliśmy się już w XVIII wieku. Myślałam, że ostatecznie,
                        ale widać się myliłam. Ja się z tobą nie "handryczę bezprzedmiotowo" (przez
                        samo h, a nie ch, jak piszesz) przerywaczu "pozytywnych emocji" - po prostu
                        oczekuję odpowiedzialności za słowa. A za ostrzeżenia dziękuję i w ogóle wierzę
                        w twoją najlepszą wiedzę i wolę. Pozdrawiam.
                        • Gość: Psych Re: Chandra, csię!!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 15.06.06, 13:56
                          Oj, gosiu, nadmierna pewnosc siebie też jest nieuprawniona w tym zawodzie, bo
                          prowadzi co najmniej do smiesznosci.
                          Słowo chandryczyc się, jak podaje Słownik języka polskiego pod red. M.
                          Szymczaka, przyszło do polskiego z greckiego poprzez rosyjski i ukraiński, a
                          nie - jak sądzisz - z angielskiego!
                          A na niebezpieczeństwa wiążące się z zawodem dziennikarza powinien wskazywac
                          osobny przedmiot, byc moze prowadzony w ramach zajęc z etyki dziennikarskiej...
                          • Gość: gosia Re: Chandra, csię!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.06, 20:05
                            Jak łatwo sprawdzić w słowniku etymologicznym, słowniku wyrazow obcych, a takze
                            w różnych słownikach języka polskiego, czasownik "handryczyć się" nie ma nic
                            wspólnego z "chandrą". I nie pochodzi ani z greckiego, ani z ukraińskiego, ani
                            z angielskiego (niby dlaczego imputujesz mi angielską etymologię?). Pochodzi od
                            niemieckiego słowa "hadern". W Internecie znajdziesz 430 kontekstów jego
                            użycia. Psychiatro, daj już spokój!
                            • Gość: Psycho Re: Bzdura, gosiu! IP: *.MAN.atcom.net.pl 15.06.06, 21:57
                              zajrzyj do Słownika języka polskiego pod red. prof. Szymaczaka, w t. 1: A-K, na
                              s. 234: " chandryczyc się nkd VIb, - czę się, -czysz się... pot. "sprzeczac
                              się, kłócic sie o coś, ciągle miec do kogoś pretensje, nieustannie strofowac
                              kogoś". Chandryczyc się o pieniądze. Chandryczyc się z sąsiadami. Chandryczyc
                              się z synem
                              Jeśli chcesz byc porządna dziennikarka, to nie korzystaj tylko z Internetu.
                              Intrnet jest pełen smieci. Korzystaj z książek. Słownik Szymczaka dostępny na
                              Allegro za kilkanaście zł
                              Całuski
    • Gość: PsychZ Re: dziennikarstwo na UW IP: *.MAN.atcom.net.pl 15.06.06, 22:07
      ...Zaloguj

WWW Grafika Grupy dyskusyjne Katalog więcej »

Szukanie zaawansowane
      Ustawienia

Szukaj w Internecie Szukaj na stronach kategorii: Polski

WWW Wyniki 1 - 10 spośród około 193 dla zapytania chandryczyc się.
      (Znaleziono w 1,06 sek.)

Czy chodziło Ci o: handryczyć się

Psychiatria OnLine - DEPRESJA W CIĄŻYJestem osobą mocno depresyjną-co prawda
      nigdy nie leczyłam się ani nie konsultowałam z żadnym lekarzem ale ... Nie
      miałam juz siły chandryczyc sie z nim. ...
      www.psychiatria.pl/forum/vt,49,243,1483 - 71k - Kopia - Podobne strony

Psychiatria OnLine - odpowiedźNie miałam juz siły chandryczyc sie z nim. ... I
      chyba nie możemy się tyle dołować bo czytałam,że dziecko czuje dokładnie to co
      my! to jak będzie? ...
      www.psychiatria.pl/forum/rt,49,243,1483,0,48724,quote - 23k - Kopia - Podobne
      strony

tii.pl :: Napisz odpowiedź... lepki przyjechali chlac i rozrabiac ? moze
      zamiast chandryczyc sie z policja trzeba ... Przecież to kompletna DOLINA . . .
      nie dziwie się że jest więcej ...
      tii.pl/forum/posting.php?mode=quote&
      p=118&sid=20ac1a60024e94dfc35e14cfb0ab8f68 - 37k - Wynik uzupełniający - Kopia -
      Podobne strony

tii.pl :: Zobacz temat - Tuning Party Show...Przecież to kompletna DOLINA . . .
      nie dziwie się że jest więcej ... przyjechali chlac i rozrabiac ? moze zamiast
      chandryczyc sie z policja trzeba bylo ja ...
      tii.pl/forum/viewtopic.php?t=53&
      view=next&sid=d6fdf2ae3c9e8edf9e7aeeb991f8cee1 - 25k - Wynik uzupełniający -
      Kopia - Podobne strony
      [ Więcej wyników z tii.pl ]

Monter.pl - budowlana grupa dyskusyjna pl.misc.budowanieTrzeba sie chandryczyc
      z pracownikami o wszystko - pracownicy przynajmniej w ... Wybaczcie błedy ,
      widzę je, ale nie chce mi się je poprawiać w koncu jest ...
      www.news.monter.pl/watek.php?id_watku=85743&o=26070 - 31k - Wynik
      uzupełniający - Kopia - Podobne strony

Onet.pl - WiadomościDzis nawet nie chce mi sie z toba tutaj chandryczyc bo
      szkoda mi ... polonuska_USA ONie było potrzeby wykręcac się ,bo wykazano /nie
      tylko . ...
      info.onet.pl/ 1,15,11,12599874,35471828,80395,0,forum.html - 77k - Wynik

Onet.pl - WiadomościDzis nawet nie chce mi sie z toba tutaj chandryczyc bo > >
      szkoda mi pieknego dnia. > Z reguly ,gdy brakuje argumentów uzywa się
      stwierdzenia > "nie chce mi ...
      info.onet.pl/ 1,15,11,12599874,35482375,80395,0,forum.html - 85k - Wynik
      [ Więcej wyników z info.onet.pl ]

Kafeteria - forum wymiany myśli i opinii.Mimo tego uporczywie trzymającego się
      złego humoru - nie zapomniałam o porannym ... Ja zaczynam sie zima chandryczyc
      i na wiosne nie umiem sie pozbierac. ...
      f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=19870&start=870 - 69k - Wynik uzupełniający -
      Kopia - Podobne strony

ja.kobietawieszam mu się na szyi krzyczę umrę jeśli odejdziesz . . . ... o to
      ze czujemy sie oszukani . beniamin w pierwszym odruchu chcial dzwonic i
      chandryczyc sie ...
      berenika.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.
      html;jsessionid=110E52437E52017B10A5AAEB2BA135AD.tomcat2?3,-1 - 29k - Wynik

Forum dyskusyjne :: CUDowny Portal - Wszystko dla ciała, umysłu i ...A teraz
      Cię żegnam , bo idę się przejść przemyśleć to wszystko . . . < / prywata > ...
      Wole sie chandryczyc i . . modlic ! : ( ...
      cudownyportal.pl/forum/watek.php?p=23&id=580 - 47k - Wynik uzupełniający -
      Kopia - Podobne strony

Czy chciałeś wyszukać: handryczyć się

Strona:

1
      2
      3
      4
      5
      6
      7
      8
      9
      10
      Następna

Szukaj w wynikach. | Narzędzia językowe | Wskazówki wyszukiwania

--------------------------------------------------------------------------------
      Strona Główna Google - Programy reklamowe - Wszystko o Google

©2006 Google
      • Gość: gosia Re: dziennikarstwo na UW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.06, 22:26
        Aleś ty ambitny! Oczywiscie, skojarzenia z "chandrą" i stopniowy zanik w
        wymowie wspólczesnej polszczyzny dźwięcznego "h" mogły zaowocować błędną
        (odbiegającą od etymologicznego rdzenia) pisownią. Dlatego Słownik języka
        polskiego uwzględnia dwa warianty. Ale Nowy słownik ortograficzny PWN (wyd.
        1996 i n.) tylko "handryczyć się". Podobnie "Słownik wyrazów obcych" (PWN 1995
        i n.) tylko "handryczyć sie". W sprawach pisowni wyrocznia jest jednak słownik
        ortograficzny. A Internet rzeczywiście - jak pokazałeś - roi się od błędów.Idź
        spać psychiatro, bo jescze książki ci się przyśnią. O koszmary w twoim
        domniemanym zawodzie nietrudno.
        • Gość: Pssss Re: dziennikarstwo na UW IP: *.MAN.atcom.net.pl 15.06.06, 22:53
          Zdradzasz wszystkie negatywne cechy osobowości ludzi, ktorzy bywaja
          dziennikarzami.
          A o pisownie słowa Chandryczyc sie zapytaj prof. Miodka, tez wrocławianina.
          A gdybys była oczytana, to znałabys wiersz Tuwima o Płaksinie, który miewał
          CHANDRY! Choc nie chandryczył się...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka