Dodaj do ulubionych

Dojazd z Psiego Pola do centrum graniczy z cudem!!

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.06.06, 09:10
Rozumiem, że stan dróg w naszym mieście jest tragiczny. Rozumiem, że trzeba
wykorzystać kasę z Unii. Ale nie rozumiem jak można rozpoczynać tyle remontów
na raz!!! Wczoraj wyjeżdżając z ulicy Poleskiej natrafiłam na zamkniętą ulicę
Kiełczowską - objazd przez Gorlicką. Następnie spedziłam kilkanaście minut w
korku na Krzywoustego, bo włąsnie rozpoczął się remont mostu na Widawie.
Dojeżdżajac do krzyzówki Krzywoustego z Brucknera mam dylemat - czy pchać się
w jednopasmową remontowaną i rozkopaną drogę do pl. Kromera czy
Kochanowskiego w stronę remontowanego Pl. Grunwaldzkiego, gdzie sporo aut po
drodze, bo zamknęli Kwidzyńską. MASAKRA!!! Dobiła mnie widaomość o planowanym
zamknięciu mostu Szczytnickiego :( Kto pozwolił na taki paraliż
komunikacyjny????????????????????????????????????????????????????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomash Re: Dojazd z Psiego Pola do centrum graniczy z cu IP: *.if.pwr.wroc.pl 13.06.06, 09:39
      A najgorsze jet to że robotnicy zawsze robią tylko jeden kawałek drogi. Dlaczego
      nie można wziąć 3 ekipy żeby remont przebiegał sprawniej? Czy to przekracza
      możliwości naszych włodarzy?
      PS. Zawsze można wsiąść na rower:)
    • natassja Re: Dojazd z Psiego Pola do centrum graniczy z cu 13.06.06, 13:29
      Swego czasu na pl. 1 Maja jezdzilam z Poleskiej przez most Milenijny - bylo szybciej, niz drogami, ktore wymieniasz :)
    • Gość: artek Re: Dojazd z Psiego Pola do centrum graniczy z cu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:08
      > Ale nie rozumiem jak można rozpoczynać tyle remontów na raz!!!
      a jak inaczej? zaniechać remontów i spokojnie wysłuchiwać jak sie mieszkańcy
      wypłakują? tak źle, i tak niedobrze.

> Dobiła mnie widaomość o planowanym
      > zamknięciu mostu Szczytnickiego :(
      z ponad półrocznym poślizgiem ;P
      btw o tym wiadomo juz mniej więcej od roku ...
      pocieszę cię, jeszcze gorzej by było gdyby zacząć remont mostu wkrótce po
      otwarciu placu grunwaldzkiego. a jaki larum w narodzie by się rozległ :))))

> Kto pozwolił na taki paraliż komunikacyjny?
      bez przesady, gorzej bywało. tylko, że jednego roku pada na jedno osiedle, a
      innego na inne.
    • Gość: Neo[EZN] Re: Dojazd z Psiego Pola do centrum graniczy z cu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 18:52
      > Dojeżdżajac do krzyzówki Krzywoustego z Brucknera mam dylemat - czy pchać się
      > w jednopasmową remontowaną i rozkopaną drogę do pl. Kromera czy
      > Kochanowskiego w stronę remontowanego Pl. Grunwaldzkiego, gdzie sporo aut po
      > drodze, bo zamknęli Kwidzyńską.

No lepiej jechać Kochanowskiego. Z niej dojazd do centrum jest bardzo dobry o
      ile nie jest poniedziałek rano i o ile nie jedzie się do centrum ulicą
      Sienkiewicza tylko czym prędzej z niej ucieka.

Mnie też denerwuje to że we wrześniu chcą zamknąć m.Szczytnicki i otworzyć most
      tymczasowy który ma mieć po jednym pasie ruchu w każdą stronę. Czasem widuję co
      się dzieje gdy na m.Szczytnickim mamy po jednym pasie do dyspozycji (wtedy gdy
      zepsuje się tramwaj, jak chociażby wczoraj...). Dla mnie to idiotyzm. Niektórzy
      będą mówić że dobrze że teraz ten most robią bo pl.Grunwaldzki jest też
      zamknięty ale do cholery jasnej będzie jeszcze gorzej bo m.Szczytnicki to
      najlepszy dojazd z Biskupina, Sępolna, Zalesia i Psiego Pola do centrum! Ruch
      przez ten most jest wzmożony z powodu prac na Al.Kromera i na pl.Grunwaldzkim.
      Niech zamkną m.Szczytnicki ale wtedy gdy SKOŃCZĄ budowę mostu Warszawskiego i
      przebudowę Al.Kromera - wtedy będzie jakaś alternatywa a nie zostawiać po
      jednym pasie na wszystkich wylotach z Wrocławia w kierunku Warszawy (w sumie
      będą 2 pasy ruchu - jeden na m.Szczytnickim a drugi na m.Warszawskim).
      • Gość: artek Re: Dojazd z Psiego Pola do centrum graniczy z cu IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 15.06.06, 20:50
        > Mnie też denerwuje to że we wrześniu chcą zamknąć m.Szczytnicki i otworzyć
        > most tymczasowy który ma mieć po jednym pasie ruchu w każdą stronę.
        ...
        > Dla mnie to idiotyzm. Niektórzy
        > będą mówić że dobrze że teraz ten most robią bo pl.Grunwaldzki jest też
        > zamknięty ale do cholery jasnej będzie jeszcze gorzej
        ..
        > Niech zamkną m.Szczytnicki ale wtedy gdy SKOŃCZĄ budowę mostu Warszawskiego i
        > przebudowę Al.Kromera - wtedy będzie jakaś alternatywa a nie zostawiać po
        > jednym pasie na wszystkich wylotach z Wrocławia w kierunku Warszawy (w sumie
        > będą 2 pasy ruchu - jeden na m.Szczytnickim a drugi na m.Warszawskim).

poszukałem co nieco i znalazłem:
        <cytat listopad 2004>
        Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
        Bo minister stał w korku

Ministerstwo Infrastruktury przyznało Wrocławiowi 70 mln z unijnych dotacji
        na przebudowę ul. Klecińskiej, Żmigrodzkiej i remont mostu Szczytnickiego.
        Prace na tych ulicach rozpoczną się w przyszłym roku.
        Wczoraj Wrocław dostał prawie 70 mln zł dotacji z Ministerstwa
        Infrastruktury. To pieniądze na budowę brakującego fragmentu obwodnicy
        śródmiejskiej wzdłuż ul. Klecińskiej, między ul. Szwajcarską a Grabiszyńską,
        budowę drugiej nitki ul. Żmigrodzkiej od skrzyżowania z ul. Bałtycką do
        Marino oraz remont mostu Szczytnickiego.
        ...
        Gminie śpieszy się także z remontem mostu Szczytnickiego. W ekspertyzie
        technicznej tej przeprawy napisano, że remont mostu trzeba zacząć w ciągu
        najbliższych kilku lat, bo wewnątrz betonowej konstrukcji może być nawet 150
        ton wody, która dostała się tam przez nieszczelną instalację. Przebudowa
        mostu powinna skończyć się w 2006 roku.
        <koniec cytatu>

czyli remont mostu musi byc wykonany teraz bo są pieniądze które trzeba wydać w
        określonym terminie, a po drugie jest w tak fatalnym stanie technicznym, że
        jeśliby zwlekać kolejne lata - zwyczajnie się rozsypie.

jeszcze ciekawy wątek z posiedzenia rm lipiec 2002 w sprawie wpi 2002-2006
        www.wroclaw.pl/p/3219/
        fragment:
        Referuje - Wiceprezydent Wrocławia - Andrzej Łoś

"Przyjmuje się założenie, że w roku 2005-2007 zostanie wybudowana obwodnica
        autostradowa Wrocławia (rządowy zapis) i dlatego przyjęliśmy, że jej kontynuacja
        w kierunku północnym i wschodnim nie jest najważniejszym priorytetem."

cóż, życie zweryfikowało ...

"Wspomniałem, że planując wykonanie poszczególnych zadań kierowaliśmy się zasadą
        minimalizacji uciążliwości. Przykład stanowić tu może budowa nowego mostu, Mostu
        Warszawskiego. W poprzedniej edycji planu projektowaliśmy, że będziemy w miarę
        szybko remontowali Most Szczytnicki. Została wykonana ekspertyza techniczna tego
        mostu, która wykazała, że nie jest on w rewelacyjnym stanie ale że jeszcze przez
        kilka lat może być eksploatowany bez szczególnego zagrożenia. Obserwacje ruchu w
        mieście, doprowadziły nas do wniosku, że rozpoczęcie remontu Mostu
        Szczytnickiego, byłoby dużym problemem dla miasta, oznaczającym paraliż całej
        środkowej części miasta. Największy ruch tranzytowy odbywa się na odcinku
        Bielany Wrocławskie i wylot na Warszawę, przy czym oś Grunwaldzka i
        ul.Kochanowskiego, to jest najbardziej efektywny wylot na Warszawę. Ponadto
        powstały bardzo duże kompleksy mieszkaniowe na północny - wschód od Wrocławia.
        Wyłączenie Mostu Szczytnickiego oznaczałoby zamknięcie całej tej trasy i cały
        ruch odbywać by się musiał przez Most Warszawski już jest niewydolny. Uznaliśmy,
        że jest pilna konieczność budowy nowego mostu - Mostu Warszawskiego oraz
        przebudowa całej ul.Kromera, łącznie z pl.Kromera, tak by można było przystąpić
        do remontu Mostu Szczytnickiego, kiedy wylot na Warszawę zostanie udrożniony."

tu też życie zweryfikowało ...
    • Gość: s Jak? Koleją!!! IP: 82.160.155.* 13.06.06, 19:31
      Jeździj koleją :-) Ona nie stoi w korkach. Dlaczego jeszcze nie ma połączeń
      aglomeracyjnych na trasie Oleśnica-Wrocław-Jelcz??? Było to postulowane już rok
      temu właśnie m.in. ze względu na planowany remont Grunwaldu. I do dzisiaj nic....
      A pociąg z Psiego Pola na Główny jedzie 21 minut, na Nadodrze 7 minut. Jeżeli
      znajdzie się ktoś, kto pobije te czasy samochodem w godzinach szczytu to stawiam
      piwo...
      • fakirek Re: Jak? Koleją!!! 13.06.06, 20:48
        sęk w tym, że na ten dworzec tez jakoś trzeba się dostać, a nasza KM tego nie
        przewiduje w szerszym zakresie...
        • jlesiecki Re: Jak? Koleją!!! 14.06.06, 08:00
          no niestety, we Wrocławiu duzo sie mowi o planach... nowych rozwiazaniach.
    • Gość: jxp Re: Dojazd z Psiego Pola do centrum graniczy z cu IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.06, 10:02
      To, że są remonty mnie bradzo cieszy i jestem w stanie wiele wytrzymać z tego
      powodu. Później będzie się o wiele szybciej i wygodniej jeździć. Ale jak
      zamykają ulicę z powodu budowy kanalizacji, która to budowa postępuje w tempie
      200m/pół roku i to w dodatku, kiedy jest tyle remontów po drodze, to mnie już
      coś trafia. Dlaczego akurat teraz? Skoro już się tak ślimaczą i przez te pół
      roku niewiele zrobili, to nie można było chociaż poczekać do wakacji???
    • sgtokar Re: Dojazd z Psiego Pola do centrum graniczy z cu 14.06.06, 22:13
      Czy z cudem. W sumie to dziwie, ale mimo tych wszystkich remontów autobusem na Wybrzeże Wyszyńskiego docieram w okolicach 25 minut.
      Podoba mi się że całą okolicę mi dwupasmówkami obudują. Że Grunwaldzki będzie piękny. Że na Szczytnickim nie będe się już mam nadzieje bał w samochodzie o zawieszenie. Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w praniu.

Mnie w związku z objazdem autobusów przez remont na Kiełczowskiej nie podoba się że teraz to już nie wiadomo gdzie wysiąć by dostać sie do bloków Dachbud'u. Ni to na Gorlickiej (na której N'ka nie staje), ni to na Polskiej która jest kilometr dalej.
      • Gość: jacek21 Re: Dojazd z Psiego Pola do centrum graniczy z cu IP: *.media4.pl 15.06.06, 10:04
        Najlepiej na pętli na Litewskiej... :) A tak na poważnie to wczoraj idąc
        Kiełczowską załamałem się jak zobaczyłem "postępujące prace"... Ulica od LZN do
        przystanku ogrodzona i... nic więcej... ot taki nowy placyk... nic tylko
        rozłożyć leżak i się opalać... RATUNKU!
        • Gość: Rewolucjonista Przystanki Tymczasowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.06, 14:37
          czy na czas remontu nie mozna uruchomic przystanki które sa u zbiegu ulic
          Poleskiej -Kiełczowskiej są one czynne tylko na 1 listopada;) a tak to na nich
          kierowcy robia sobie parking:) a docelowo gdyby dodatkowa linia jezdziła ta
          trasa było by wygodniej dla mieszkanców nowej Litewskiej:)
          • Gość: elmumio Re: Przystanki Tymczasowe IP: *.kom / *.os1.kn.pl 15.06.06, 19:14
            Najgorsze jest to ,że wypowiadają się ludzie ,którzy nie mieszkają w tym
            rejonie ,i są baaaaardzo mądrzy.Tylko,że ich ten problem bezposrednio nie
            dotyczy.Niech spróbuje jeden z drugim o 7 rano wyjechać do roboty z takiej
            Poleskiej na przykład!Szkoda słów !Typowo polskie P..ierdolenie o szopenie!
            Wesołych Swiąt!
            • Gość: jacek20 Re: Przystanki Tymczasowe IP: *.media4.pl 16.06.06, 21:17
              P..erd..lenie o Szopenie? Jakoś bym się nie zgodził z prostego powodu mieszkam
              na Psim Polu od 10 lat i nie chrzeń chłopie. A, że autobusy w godzinach szczytu
              zapchane to fakt, nie mówiąc o tym, że N ze 131 ma miejscami baardzo podobny
              rozkład... a czasem autobusy wręcz jeżdżą stadami, no ale cóż PŁAĆ i PŁACZ... A
              co do przystanków przeniesienie przystanku POLESKA na tymczasowy POLESKA k.
              Intakusa spowodowałoby głównie larum mieszkańców Inflanskiej... No, ale cóż
              welcome in the meeting place called Wrocław...!
              • Gość: elmumio Re: Przystanki Tymczasowe IP: *.kom / *.os1.kn.pl 16.06.06, 21:34
                Nie ja pisałem o przystankach i zapchanych autobusach.Chodziło mi bardziej o
                rozkopane ulice na drodze do centrum.Tak poza tym to jakbyś nie zauważył od 10
                lat przybyło drugie osiedle,na zachód od Poleskiej,gdzie tez mieszkam i jedyne
                co bym zmienił w obecnej sytuacji to to,żeby N zatrzymywał sie na Gorlickiej.Na
                LZN-ie może a tu nie?W blokach dachbudu mieszkaja setki ludzi i nie na rękę nam
                pielgrzymki z Kiełczowskiej,czy z Psiego Pola.Poza tym wysiadając na Gorlickiej
                trzeba ryzykować życie żeby przejśc na druga stronę.Żadnych pasów,znaku nawet
                nie ma,a przecież jaśnie pan kierowca nie zwolni nawet jak widzi tłum ludzi
                chcacych przejść.POza tym jedna rzecz bardzo pozytywna,od 12 czerwca 131 jezdzi
                w szczycie co 10 minut do 17 i co 15 do 19!To już jest znaczacy postęp,którego
                naprawde sie nie spodziewałem.Na koniec łyżka goryczy-dzisiaj po 17 na
                Kochanowskiego zostawali ludzie na przystankach,bo nie zmiescili sie do
                krótkiego autobusu.Cóż ZDIK z MPK zrobiły sobie świeto a większość ludzi jak co
                dzien normalnie pracowała.
                • sgtokar Re: Przystanki Tymczasowe 17.06.06, 00:31
                  Ja bym o wiele więcej zmienił niż tylko to by N'ka stawała na Gorlickiej. Przydałby się cały nowy przystanek koło bloków Dach budu. W okolicy skrzyżowania Litewskiej z Gorlicką. Owszem w jakiejś dalekiej przyszłości ma tu być niby tramwaj, ale zanim tak będzie to miną wieki.
                  Zmiana też jest potrzebna w związku z wspomnianą sytuacją z wysiadaniem na Gorlickiej i próbami samobójczymi przejścia przez ulicę.
                  • elmumio Re: Przystanki Tymczasowe 17.06.06, 05:38
                    No fakt,że przystanek przy skrzyżowaniu by sie przydał, i kilka innych
                    rzeczy,ale na razie chociaz tyle.
                    • Gość: ajjk Re: Przystanki Tymczasowe IP: *.media4.pl 17.06.06, 14:24
                      Co do tramu na Psie Pole, to raczej bym pogłoski o nim potraktował jako
                      kiełbaskę wyborczę, nie mniej od dłuższego czasu nic się nie zmienia jeśli
                      chodzi o komunikację tzw. osiedla kiełczowskiego (vel. osiedla krzywoustego)
                      zresztą miasta, nie mówiąc już o kwestii przesiadki z N lub 131 na D... choć
                      przynajmniej ZDiK dba o kondycję pasażerów... wszak mały spacer nikomu nie
                      zaszkodzi... Zastanawia mnie jedno czy zasypią wreszcie rów biegnący wzdłuż
                      Kiełczowskiej... Cóż poczekamy, zobaczymy...
                      A swoją drogą komu szkodziłoby ustawienie "awaryjnego" przystanku na żądanie u
                      zbiegu litewskiej i poleskiej nie mówiąc już o takim zgraniu rozkładu jazdy by
                      131 i N nie jeździły stadkami...
                      • Gość: ninka Re: Przystanki Tymczasowe IP: *.media4.pl 18.06.06, 10:03
                        przesadzacie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka