Dodaj do ulubionych

Sucha sauna na szynach

27.06.06, 07:27
Wczoraj jechałam tramwajem, w którym działało ogrzewanie tylko dlaczego ??
Czy to wina tramwaju (stary typ-taki jedno wagonowy) czy zbytniej uprzejmości (czyt. złośliwości) motorniczego. Był taki tłok ze sie do niego nie przepychałam ale jestem bardzo ciekawa.
Obserwuj wątek
    • chomikdc Re: Sucha sauna na szynach 27.06.06, 08:05
      Nie musiał włączać ogrzewania, powietrze nagrzało się od urządzeń umieszczonych
      w podwoziu tramwaju.
      • pepsi.cola Re: Sucha sauna na szynach 27.06.06, 08:31
        Tu sie nie rozchodzi o powietrze nie jestem aż taką kretynką ;)) jak jest 33* na dworze to musi być ciepło jasne to jest jak słoneczko. Ja mówie o gorących !!! nie ciepłych grzejnikach, które umieszczone są po bokach tak mniej wiecej ja wiem na wys.20cm za taką metalową siateczką.
        • chomikdc Re: Sucha sauna na szynach 27.06.06, 08:40
          Skłonny byłbym rozszerzyć swoją terię na te grzejniki, są z metalu więc działają
          jak spory radiator a czort wie jak to jest podłączone do wnętrzności takiego
          "ogórka" ;) W każdym razie w taką pogodę MPK unikam jak ognia, wolę się męczyć
          na rowerze niż umierać w konserwie.
    • Gość: a Re: Sucha sauna na szynach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 08:52
      I jak tu dogodzić pasażerom? W zimie zimno - źle, w lecie gorąco - źle. Jest
      lato to musi być gorąco i tyle.
    • Gość: jekdok Radiowy poradnik dla kierowców też "tak" radzi ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:21
      Słszałem wczoraj w radiowej Trójce, że aby uchronić silnik przed przegrzaniem w
      czasie upałów, zwłaszcza gdy stoi się w korkach i płyn w chłodnicy zbliża sie
      do stanu wrzenia, trzeba włączyć ogrzewanie na full i troszkę się przemęczyć
      dla "zdrowia" silnika.
      Niewykluczone, że motorniczy też słuchał tej audycji ;-)))
      Z drugiej strony, przypuszczam, że jak wyszłaś z tego tramwaju poczułaś ulgę
      (mimo upału) i może o to właśnie chodziło dobremu panu motorniczemu ;-))),
      który po prostu realizuje odgórny plan "dalszego podnoszenia jakości usług".

A mówiąc najzupełniej poważnie klimatyzacja działająca w metrze sprawia, że
      wprawdzie jazda jest przyjemniejsza, ale jak się z niego wyjdzie upał staje się
      jeszcze bardziej dokuczliwy, więc chyba lepiej tramwajem niż metrem ;-)
      • Gość: a Re: Radiowy poradnik dla kierowców też "tak" rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:33
        a tego przypadkiem dzisiej rano nie mówili?
      • pepsi.cola Re: Radiowy poradnik dla kierowców też "tak" rad 27.06.06, 13:43
        Może i masz racje że też ja tego pod uwage nie wziełam :D . W sumie zasatnowiłam sie korzystanie z sauny jakieś 20zł a tu w ramach abonamentu za free i ja sie jeszcze awanturuje <lol>. Jeśli chodzi o metro mają na czas upałów utworzyć strefę przejściową żeby sie pasażerowie nie przeziębiali........
    • Gość: dingo Re: Sucha sauna na szynach IP: *.wlanet.wla.pl 27.06.06, 14:27
      ogrzewanie w pociągu lub tramwaju latem to polski standard , za to zimą ...
    • Gość: rozumiecie tramwajem jeździ tylko plebs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 14:44
      i niech plebs nie szczeka na forum
      • Gość: meander A Ty co, blekitna krew od 20 pokolen ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.06.06, 15:08
        Pogardliwe uwagi (o plebsie ) sa charakterystyczne dla ludzi pozbawionych
        calkowicie kultury osobistej, co automatycznie wyklucza ich z przynaleznosci
        do "plebsu", bo ten zawsze skromna kulture zachowuje, choc biedny.

Ogolnie rzecz biorac, demonstrowanie prymitywizmu swoich pogladow
        jest pozyteczne, bo od razu wiemy, z kim mamy do czynienia.

Nie sadze, abys z tego postu byl(a) w stanie wyciagnac jakiekolwiek wnioski,
        wiec i Twoja odpowiedz mnie zupelnie nie interesuje, choc bedzie pewnie
        rownie "ambitna" jak i ta pierwsza o plebsie.

Bez pozdrowien i bez wyrazow szacunku.

meander

• Gość: alex Re: Sucha sauna na szynach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:01
      żeby to zrozumieć trzeba znać zasadę działania chłodzenia silników w starych
      tramwajach. mianowicie cyrkulacja powietrza odbywa się z zewnątrz do wewnątrz,
      więc gorace powietrze z komory silnikowej wdmuchiwane jest do środka. miało to
      zapewne uprościć system ogrzewania zimą, ale o lecie nikt nie pomyślał. w
      każdym razie nie jest to złośliwość motorniczego.
      • Gość: pa sa żer Re: Sucha sauna na szynach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.06.06, 15:28
        no! właśnie tak, motorniczy jest niewinny!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka