Gość: StaTom IP: *.wroclaw.mm.pl 30.06.06, 20:04 Bo kazda osoba musi swoim autkiem gdzies pojechac, niewazne ze to malo wazne, niewazne ze tylko jedna osoba, wazne ze ja mam autko. A jaka ta benzyna drogaojojo jak mi przykro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kszychol Wrocław staje w korkach 30.06.06, 20:08 cyt.: "Jadący od Borowskiej w kierunku Oławy i Opola w dalszym ciągu muszą korzystać z objazdu ulicami: Karwińską, Gazową i Tarnogajską." Oj redaktorku... coś się chyba potentegowało pod kopułką. Akurat jadąc od Borowskiej w stronę Oławy i Opola wcale nie trzeba było korzystać z żadnego objazdu. Po prostu: północna częśc wiaduktu była cały czas czynna i spokojnie można było nim zjechać w Krakowską. Odpowiedz Link Zgłoś
kszychol Re: Wrocław staje w korkach 30.06.06, 20:13 wróć! ;) oczywiście chodzi o południową cześć wiaduktu. Odpowiedz Link Zgłoś
brody Re: Wrocław staje w korkach 02.07.06, 13:24 ciekawe który idiota ze ZDiKu pozwolił na ustawienie znaku na ścieżce dla rowerów na Armii Krajowej przy Tarnogajskiej. znak wskazuje objazd do Brzegu dla jadących od ulicy Bardzkiej i stoi po południowej stronie drogi. jechałem tamtędy dziś na rowerze dlatego nie miałem aparatu ze sobą, ale zdjęcie możnaby zrobić i wysłać prezydentowi, aby zapoznał się z tym jak Zakład Dyrektorów i Kierowników przeprowadza remonty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin ROWER POWER!!! IP: *.srodaslaska.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 13:51 Rower - najtańszy, najszybszy, najzdrowszy. Białe kołniwrzyki niech się pocą i złoszczą w swoich puszkach na kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: Wrocław staje w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 20:14 Korki na podwalu kolo pedetu byly spowodowane jakims Pi.eprzonym dzwigiem ktory akurat dzisiaj musial zablokowac caly pas ruchy w strone arkad!! Co za debil wydal na to zgode?????? A 2 sprawa gdzie byla policja kiedy polowa debili wjezdza na skrzyzowanie widzac ze go nie opuszcza!! Za to powinny byc zaj... mandaty... i 3 sprawa nie stojmy do swiatel na zaciagnietym hamulcu recznym bo potem jak wskakuje zielone to jest problem z plynnym ruszaniem!! zanim dziadki znajda bieg i rusza to juz jest czerwone:( Aha i moze zeczywiscie polocja wprowadzi zakaz tranzytu tirow przez wroclaw?? przeciez to zapowiadali!! P.S. I zakaz wjazdu do Wrocka kierowcow z Walbrzycha i Swidnicy!!:P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Wrocław staje w korkach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.06, 20:24 > Korki na podwalu kolo pedetu byly spowodowane jakims Pi.eprzonym dzwigiem ktory > akurat dzisiaj musial zablokowac caly pas ruchy w strone arkad!! Co za debil > wydal na to zgode?????? Gdy jechałem tamtędy o 14:00 a koreczek na Podwalu od pedetu sięgał ulicy Dworcowej to nie widziałem żadnego dźwigu tylko spory zator drogowy na dalszym odcinku ulicy Podwale - od Świdnickiej do pl.Orląt Lwowskich cała droga była zawalona autami. Ten korek do Krupniczej lubi się czasem przenieść w okolice pedetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Burdel na Dominikańskim IP: *.provider.pl / *.provider.pl 30.06.06, 21:27 A ja za to widziałem niezły bajzel na Dominikańskim. Jechałem od św. Katarzyny i widzę, że tramwaj jadący od Kazimierza stoi w poprzek i ani drgnie. Goście pakujący się w stronę Traugutta (pod PZU) i od Traugutta w stronę Kołłątaja oczywiście nie zdążyli zjechać ze skrzyżowania i zablokowali tory. Ale po co motorniczy wjeżdżał na środek? No chyba że przy każdym zielonym było to samo i w końcu musiał wjechać, bo by nie wymusił swojej kolejki. Jak już się przepchał, to tramwaj od strony Traugutta skręcał w Kołłątaja, ale przed PZU nie zmieściła się jakaś wywrotka, więc tramwaj stał na środku placu. Jak już jakoś przejechał, to ze św. Katarzyny wyjechał tramwaj, a zaraz po nim następny. Ale już ten pierwszy wyjechał na "czerwonym", a ten za nim to już kompletnie w środku czerwonego. Oczywiście oba utkwiły na placu, a ja nawet nie mogłem zawrócić (bo oczywiście z Wita Stwosza nie pojadę prosto w Słowackiego - muszę przykorkować plac). Za wjeżdżanie na skrzyżowanie bez możliwości jego opuszczenia powinni kastrować. Motorniczych też. A babom obcinać cycki. Ugh! P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Burdel na Dominikańskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:43 Podejrzewam, że gdyby kierowcy blachosmrodów nie wjeżdżali na skrzyżowanie widząc, że nie zdążą go opuścić, to i motorniczowie czekaliby grzecznie na swoją kolej... Oko za oko, ząb za ząb... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: Wrocław staje w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:02 Ten dzwig byl okolo 11... Jeszcze jedno Policja ma nas kierowcow w d... sam widzialem jak jechali spokojnie az utkneli w korku poczym wlaczyli rozbawieni koguty i pojechali torowiskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Trochę zdjątek ;] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.06, 20:25 Ulica Powstańców Śląskich - korek od Radosnej do... nie wiem dokąd - jeśli ktoś jechał na Psie Pole to do ulicy Wyszyńskiego: wroclaw.hydral.com.pl/test/1.jpg Ulica Zaporoska - korek od pl.Hirszfelda ciągnący się przez centrum Wrocławia: wroclaw.hydral.com.pl/test/2.jpg Pl. Hirszfelda: wroclaw.hydral.com.pl/test/3.jpg Ulica Zielińskiego, korek od Szczęśliwej do centrum miasta: wroclaw.hydral.com.pl/test/4.jpg Ulica Zaporoska - niezły "Sajgon": wroclaw.hydral.com.pl/test/5.jpg Ulica Hallera - korek od Mieleckiej do estakady ;] (ze 2-3 kilometry to będzie) wroclaw.hydral.com.pl/test/6.jpg To samo: wroclaw.hydral.com.pl/test/7.jpg I to samo: wroclaw.hydral.com.pl/test/8.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Trochę zdjątek ;] IP: *.Slowianska.k.pL 30.06.06, 22:01 no to teraz pomyslcie ile trzeba wybudowac metrow kwadratowych drog, zeby te wszystkie samochody sie pomiescily. chyba ze ich kierowcy choc czasem pojada tramwajem albo rowerem - po prostu nie ma innego wyjscia! Odpowiedz Link Zgłoś
enatasha Re: Trochę zdjątek ;] 01.07.06, 07:36 Tramwajem??? Którym???Na kcohanowskiego da sie dojechac tylko autobusem, ktory oczywiscie tez stoi w korkach. W środe jechałam z placu Powstańców Wkp. na politechnike 1,5 h!!!! To chyba jakieś kpiny!! Odpowiedz Link Zgłoś
xvart szczególnie do pracy 01.07.06, 09:04 w garniturze albo garsonce. Albo jak ktoś jedzie do pracy poza Wrocław 30 km. Nie ma nic przyjemniejszego jak jazda w garniturze rowerkiem o świcie w deszczu ... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
chomikdc Re: szczególnie do pracy 01.07.06, 11:49 W miastach Zachodniej Europy facet w gajerku na rowerze to normalka. No ale jak ktoś woli kisić swoje zwały tłszczu w metalowej, gorącej skrzynce to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: szczególnie do pracy IP: *.Slowianska.k.pL 02.07.06, 01:53 ta i ci wszyscy ludzie jada do pracy w garniturach. to mnie rozwalasz po calosci. zenujace sa te komentarze. jak lubicie, to sie kiscie w swoich garniturach w samochodach a nie narzekajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: szczególnie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 10:08 TAk w Paryzu sam widzialem kolesi w garniturach i na motorynkach a dziewczyny w mini i na skuterku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigi Re: szczególnie do pracy IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.07.06, 12:53 w Rzymie też dużo gości zasuwa w gajerkach na skuterach. Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: Trochę zdjątek ;] 01.07.06, 04:40 I pomyśleć, że w tym mieście są "debile", którzy uważają, że we Wrocławiu drogi są i tak za szerokie (i trzeba je jeszcze pozwężać!) a skrzyżowania to tylko 1- poziomowe (bez żadnych estakad, tuneli i podziemnych przejść). Np. skrzyzowanie Legnicka-LOtnicza/Ostatni Grosz-Milenijna powinno być całkowicie bezkolizyjne!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Trochę zdjątek ;] IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 01.07.06, 08:21 > I pomyśleć, że w tym mieście są "debile", którzy uważają, że we Wrocławiu > drogi są i tak za szerokie (i trzeba je jeszcze pozwężać!) dla równowagi mogę powiedzieć, że są we wrocławiu ludzie którzy za "debili" uważają tych którzy miasto chcą zmienić w asfaltową pustynię. kino dla zmotoryzowanych, kościół dla zmotoryzowanych, kawiarnia dla zmotoryzowanych, niedługo zaczniesz jeszcze spać w samochodzie ... > Np. skrzyzowanie Legnicka-LOtnicza/Ostatni Grosz-Milenijna powinno być > całkowicie bezkolizyjne!!!!! no przecież jest bezkolizyjne. aaaa, zapewne kolejny miłośnik estakad i tuneli? przeprowadź się lepiej na autostradę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Wrocław staje w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:29 Na pocieszenie dobrze by było wiedzieć kiedy zaczną remont wostu warszawskiego ponieważ ma coś się tam dziać a właściwie to miało się zacząć w IV kwartale 2005 r. jak narazie cisza a może się zacznie wtedy to już będziemy chodzić pieszo i nikt nie będzie narzekał na korki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Wrocław staje w korkach IP: *.provider.pl / *.provider.pl 30.06.06, 21:45 Budowa Mostu Warszawskiego niewiele będzie przeszkadzać, bo będą dobudowywać nowy. A jak zbudują, to będą remontować stary. Więc utrudnień raczej nie będzie, ale na ułatwienia też trzeba będzie długo czekać... P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba rozpruwacz Re: Wrocław staje w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:59 To kiedy ze mna jedziesz do Legnicy? Proponuje każdą środę i czwartek, pozostałe dni kierunek Oleśnica. To ze pracujesz 3przystanki od domu nie oznacza, że wszyscy maja tak dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba rozpruwacz Re: Wrocław staje w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:17 www.extrafotka.pl/index.php?przegladaj_foto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wrocław staje w korkach IP: *.crowley.pl 30.06.06, 22:40 A jak ma jezdzic, z cala rodzina? Co to za glos, chlopie, skad Ci sie takie wzielo :) Jesli Twoje sprawy sa dla Ciebie samego rownie malo wazne, to w sumie dlaczego w ogole wydajesz glos? Jakas zawisc polska wyszla z obywatela. Durne to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer A co robi policja ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.06, 22:57 ... nic. Jak już gdzieś są to nie kieruja ruchem, z tego co pamiętam miasto dało dodatkowe pieniądze dla policji na to, żeby więcej funcjonariuszy pilnowało płynności ruchu na czas remontu pl. Grunwaldzkiego, ani na początku remontu ani teraz policjanci nie rozładowywali ruchu tylko stali obok samochodów i biernie się przyglądali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: A co robi policja ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.06, 11:05 > płynności ruchu na czas remontu pl. Grunwaldzkiego, ani na początku remontu ani > teraz policjanci nie rozładowywali ruchu tylko stali obok samochodów i biernie > się przyglądali. Nie stwierdziłem tego na trasie pl.Społeczny-Wyszyńskiego-Sienkiewicza- m.Szczytnicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: A co robi policja ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.06, 16:06 nie stwierdziłeś czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
mirco3 Re: Wrocław staje w korkach 30.06.06, 23:22 Pocieszcie się tym że dziś nie było najgorzej. Są wakacje. Pomyślcie co będzie po wakacjach. A co będzie jak studenty wrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
djbrunon Re: Wrocław staje w korkach 30.06.06, 23:52 i beda sie rozpycha swoimi tobołamni Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: Wrocław staje w korkach 01.07.06, 04:46 djbrunon napisał: > i beda sie rozpycha swoimi tobołamni A regulamin wyraźnie mówi, że plecak należy zdjąć z pleców.... Na tym mozna byłoby ściągnąć niewiele mniejszą (a może i większą?) kasę niż z gapowiczów... Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: Wrocław staje w korkach 01.07.06, 04:18 Gość portalu: StaTom napisał(a): > Bo kazda osoba musi swoim autkiem gdzies pojechac, niewazne ze to malo wazne, > niewazne ze tylko jedna osoba, wazne ze ja mam autko. > A jaka ta benzyna drogaojojo > jak mi przykro A ja wolę (jeśli mam tylko taką możliwość) jeździć samochodem. Jadąc KM do pracy (na 17:00) z Kozanowa w okolice Kromera zajmuje mi to średnio ok. godziny (samochodem 20, w porywach 30 minut). Powrót z pracy (ok. 1-2 w nocy): komunikacją nocną trzeba liczyć ok. godziny (a jeśli zwieje autobus to z 1 godziny robi się już 1,5 godziny) a samochodem maksimum 15 minut.... Teraz zsumujmy: jadąc KM tracę na dojazdy do (i z) pracy codziennie ok. 2-2,5 godziny a jadąc samochodem maksimum 45 minut.... WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE. Ja majać wybór wolę jechać samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Wrocław staje w korkach IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 01.07.06, 07:26 > A ja wolę (jeśli mam tylko taką możliwość) jeździć samochodem. Jadąc KM do > pracy (na 17:00) z Kozanowa w okolice Kromera zajmuje mi to średnio ok. godziny a na rowerze trwałoby to niecałe 20 minut, o tyle przyjemniej, że cały czas nad odrą, bez samochodowego smrodu. taniej, szybciej, zdrowiej, tylko trzeba przeprowadzić jedną z dwóch najtrudniejszych chirurgicznych operacji - odczepić d..ę od samochodowego fotela. Odpowiedz Link Zgłoś
enatasha Re: Wrocław staje w korkach 01.07.06, 07:41 Tylko,że nie kazdy ma rower to razm a jak go juz ma, to nie kazdy moze nim jezdzic, kobietom w ciazy to zabronione. Wiec moze ryksze by wprowadzic??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Wrocław staje w korkach IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 01.07.06, 08:15 nie wnikam w (nie)możliwości jazdy na rowerze. wolny wybór - albo się stoi w korkach i wraca do domu godzinami, albo jedzie się 2-3 razy szybciej na rowerze. dawno doceniła to ta część europy na którą tak często polacy lubią się oglądać i jako przykład do naśladowania wytykać. wiem, że są problemy z trasami, z przebieraniem się, czy z miejscem do zaparkowania przed pracą. w większości jednak nie są to problemy nierozwiązywalne, a widzę to po coraz większej ilości rowerów w mieście. znam ludzi dojeżdżających do pracy przez cały sezon od wiosny do jesieni, a nawet okrągły rok. miejski używany rower dużo nie kosztuje, pareset złotych zwróci się w niezapłaconych rachunkach za benzynę i w lepszej kondycji fizycznej. no i oczywiście w krótszych dojazdach. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Wrocław staje w korkach 01.07.06, 08:54 enatasha napisała: > Tylko,że nie kazdy ma rower to razm a jak go juz ma, to nie kazdy moze nim Ale nogi ma (prawie) każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
axial_force święta prawda, rowerek dobry na wszystko 01.07.06, 10:17 kto uważa, że nie da się nim do pracy dojechać w stroju eleganckim niech sie wybierze do Kopenhagi potrzeba tylko swoje samochodowe poczucie dumy ze stalowego rumaka do kieszeni schować i nabrać trochę respektu dla rowerzystów (czyt. bliźnich) gdyby samochodami po wrocku jeździli wyłącznie ci co absolutnie na rower przesiąść się nie mogą nie byłoby artykułów o korkach... pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ja.behemot Renowacja mostu mieszczańskiego??? 01.07.06, 09:33 o co chodzi? przecież jest nowy Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Renowacja mostu mieszczańskiego??? 01.07.06, 12:11 Pewnie chodzi o bieżącą konserwację. Na moście Dmowskiego też była niedawno. Czyszczenie i malowanie metalowych części konstrukcji, czyścili chyba przepusty odprowadzające deszczeówkę, naprawy uszkodzeń nawierzchni itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Renowacja mostu mieszczańskiego??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 12:45 Chodzi zapewne o stary most od 1 Maja w kierunku Kosynierki, on się chyba też Mieszczański nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msnbetterthan Re: Wrocław staje w korkach IP: *.net152.okay.pl 01.07.06, 10:19 nie tylko Wroclaw... ____ Backpackers Wroclaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wrocław staje w korkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 10:32 A ja Cieszę się że moje miasto tak szybko zmienia swoje oblicze, nowe mosty nowe drogi (moze wreszcie doczekamy sie obwodnicy autostradowej).... Jestem sklonny pomęczyć się przez pare miesięcy by potem było choc trochę luźniej. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sav Re: Wrocław staje w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 11:16 Do bałwanów którzy piszą żeby się do MPK przesiąść.Niech MPK uruchomi dodatkowe linie, lub niech przedłuży linie obecne lub niech autobusy jeżdza co 10 minut a nie 18 bo i tak zawsze sie spóźniają.Jak ja mam do pracy na 8.00 się dostać MPK to ja mam takie ustawienie że muuszę jechać 3 przystanki jednym autobusem, potem się przesiadać do tramwaju.Wysiadam na dominikańskim.I zapierdzielam w stronę placu wróblewskiego z 10 minut żeby złapac następny tramwaj pod robotę.liczmy tak 8 minut autobusem.Potem z 12 minut na przystanku potem kolejne 10 minut tramwajem potem 10 minut spacerku potem ze 12 minut na przystanku i 6 minut tramwajem.To daje 58 minut na same dojechanie.Więc licząc że tzreba się umyć zjeść coś i się ubrać i zdażyć na pierwszy autobus daję sobie 30 minut.to daje godzinę 28 minut na dojazd a jeszcze żeby się nie spóźnić do roboty to trzeba jakieś 5 minut przed 8 byc to daje ponad 1h 30 min to żeby być na 8.00 to bym musiał wstawać o 6.25.A jak wsiądę w auto to jadę sobie bocznymi.Trochę postoję na dominikańskim, potem się wbiję przez niskie łąki i jestem już po 4o minutach w robocie.To mogę sobie wstać jak człowiek o 7.00 albo za pięć siódma.Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wrocław staje w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 11:56 o straszzzne jakos ni narzekałem jak musialem do szkoly na 8:00 wstawac o 6:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Wrocław staje w korkach IP: *.wh2.tu-dresden.de 01.07.06, 15:36 > o straszzzne > jakos ni narzekałem jak musialem do szkoly na 8:00 wstawac o 6:00 ale tu nie chodzi o narzekanie, tylko o podnoszenie standardu uslug. Jakby trzeba bylo wstawac o 5, tez bysmy wstawali, ale po co skoro mozna o 7. Trzeba udroznic KM na tyle, aby byla konkurencyjna: wydzielone torowiska dla tramwajow (ewentualnie drogi w centrum dla autobusow, choc po co autobusy w centrum), mozliwosc przesiadki z jednego srodka komunikacji na inny bez zbednego czekania i bez obawy, ze kiedy wjezdzamy na podwojny przystanek, to tramwaj, na ktory chcemy sie przesiasc i stoi na tymze przystanku - odjedzie, wprowadzenie taktu, wprowadzenie krzyzowania sie linii, wprowadzenie informacji o odjazdach tramwajow na przystankach (elektroniczne pokazujace za ile minut przyjedzie tramwaj) i jeszcze kilka innych. Niestety KM we Wroclawiu konkurencja dla samochodu nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypce1 Re: Wrocław staje w korkach IP: *.ny-newyorkc0.sa.earthlink.net 01.07.06, 14:48 Pozytywow z obecnej sytuacji mozna znalezc wiecej. Jak zauwazyli wspaniali chlopcy z drogowki, ze nie ma stluczek, bo samochody stoja w korkach, a wiec nie ma ruchu, ktorym trzeba kierowac. A wiec, wyslac dowcipnisiow z drogowki na bezplatne urlopy. Dawno temu, kiedy nie bylo pracy dla funkcjonariuszy, np. w rzecznej, to dawalo im sie patrole na Dworcu Glownym, w parkach miejskich, zaurynowanych bramach srodmiescia. Od czasu od czasu dobrze jest zobaczyc Wroclaw z innej strony niz zza kierownicy, ba poczuc go, a nie jest to zapach kwiatow, mimo, ze PRL-u juz nie ma to jednak smrod i brud pozostal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soki Re: Wrocław staje w korkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 15:51 wczoraj ( piątek) godzina 20 zatrzymałem się na chwile na moście szczytnickim zeby zobaczyć ile osób przejechalo z ciagu 5 minut przez most doliczylem sie 86 +- 2 osób wiekszośc samochodami osobowymi i tylko jedna osoba w samochodzie. Ludzie puknijcie sie troche w głowe jeżeli wiecie ze polowa miasta jest w remontach poco i wy sie jeszzce dokładacie to tego zeby było jeszcze ciaśniej, nie musicie to zostawcie auto przed domem jest autobus, a nawet i rower może warto przynajmniej na wakacje zmienic tryb własnego podróżowania, a wyjdzie na zdrowie i wam (waszemu portfelowi) i środowisku naturalnemu !!!! apeluje o to do wszytkich zmotoryzowanych snobów .... Odpowiedz Link Zgłoś
bocian43 Polacy to idioci a Dunczycy na zdrowie jezdza 02.07.06, 10:17 Dunczycy w Kopenhadze rowerami do pracy : www.slotsvaenget-kbhamt.dk/5storage/338/cyklister.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Polacy to idioci a Dunczycy na zdrowie jezdz IP: *.lan.pop.pl 03.07.06, 10:52 > Dunczycy w Kopenhadze rowerami do pracy : > > www.slotsvaenget-kbhamt.dk/5storage/338/cyklister.jpg Patrzę i jakoś nie widzę gości w garniturach, którzy podobno jeżdżą tak do pracy na zachodzie ;-) Podejdżmy do sprawy rozsądnie - w bardzo wielu wypadkach propozycja jeżdżenia rowerami do pracy jest nie do przyjęcia. Takimi pomysłami z reguły szafują młodzi i bardzo młodzi ludzie jeżdżący do szkoły czy na zajęcia na studiach. Problem w tym, że we Wrocławiu nie tylko tacy mieszkają. Naprawdę trudno jeździć rowerem do pracy jeśli jest wymagany w niej określony strój typu garnitur, elegancka sukienka itp. Po takiej jeździe ani strój nie będzie świeży i elegancki, ani jego zawartość. Nie każdemu można proponować żeby jeździł do pracy więcej niż 4-5 km, a wiele osób jeździ kilkanaście i więcej. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zaparkować rower. Samochód zostawiasz na ulicy, zamykasz i idziesz sobie. Zacznij zostawiać tak rower na 8 godzin dziennie ;-) Trzeba by, żeby zakłady wydzieliły specjalne pomieszczenia na przechowywanie rowerów, a to niekoniecznie musi był proste np. w banku czy urzędzie w centrum miasta. Spróbuj jeździć rowerem, jeśli po pracy musisz po kolei: odebrać dziecko z przedszkola, pranie z pralni, wysłać paczkę na poczcie i zrobić zakupy. Spróbuj jeździć do pracy rowerem jeśli pogoda jest niekoniecznie słoneczna albo temperatura jest w okolicach 5 stopni i mniej, że o śniegu nie wspomnę itd, itp Rower nie jest i nigdy nie będzie cudownym lekiem na problemy komunikacyjne. Owszem, jest to alternatywa dla niektórych osób i w niektórych sytuacjach, ale nie można opcji rowerowej używać jako rozwiązania uniwersalnego i masowego. Generalnie rower będzie służył głównie do rekreacji, a nie do transportu. Nie należy oczywiście zaniedbywać budowy ścieżek rowerowych, bo jednak część ludzi będzie jeździła rowerami, zresztą dla celów rekreacyjnych też ścieżki są potrzebne, ale nie można liczyć, że można sobie odpuścić rozwój komunikacji zbiorowej i dróg dla komunikacji indywidualnej. To się po prostu uzupełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Polacy to idioci a Dunczycy na zdrowie jezdz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:02 > Rower nie jest i nigdy nie będzie cudownym lekiem na problemy komunikacyjne. > Owszem, jest to alternatywa dla niektórych osób i w niektórych sytuacjach, ale > nie można opcji rowerowej używać jako rozwiązania uniwersalnego i masowego. oczywiście że nie jest panaceum na komunikacyjne bolączki ani rozwiązaniem dla każdego. ale jak wspomniałeś jest alternatywą, poważną alternatywą i w dyskusji chodzi o to aby za poważną alternatywę zacząć go traktowac. nie tylko jako rekreację, ale i pełnoprawny środek transportu. bo to tylko my, mieszkańcy dużego miasta, przypisujemy rowerowi głównie funkcje rekreacyjne. tymczasem w małych miasteczkach czy na wsiach cczasem częściej spotkasz rower niż samochód - przez okrągły rok. w wielu przypadkach w pracy można się przebrać i umyć choćby w toalecie (wiem, sam tak robię). brak parkingów jest istotnie problemem. córkę z osiedlowego przedszkola wożę na rowerze. na pocztę czy do sklepu na zakupy też jeżdżę - zawsze się znajdzie jakiś słupek do którego rower przypnę. większość problemów można rozwiązać jeśli się tylko je chce rozwiązać. > Spróbuj jeździć do pracy rowerem jeśli pogoda jest niekoniecznie > słoneczna albo temperatura jest w okolicach 5 stopni i mniej, że o śniegu nie > wspomnę itd, itp jeżdżę przez okrągły rok, również w zimie, na sniegu. oczywiście - odpowiednie ubranie i odpowiednio przystosowany rower. wolę tak niż zatłoczonym i zasmrodzonym autobusem ;P ale można, jesli się chce. nawiasem mówiąc spodobał mi się dokument podany przez 625 na sky (thx): www.europa.delpol.pl/download/broszury/miasta_rowerowe.pdf warto poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: predki10 Re: Wrocław staje w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 01:37 ja proponuje żeby miasto kupiło autobuje latające i całemu kierownictwu ZDIK-u odebrano kupno paliwa za pieniadze podatników i kazano jeździc za prywqatne pieniądze-ciekawe czy wtedy też pozamykali by całe centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Wrocław staje w korkach IP: *.Slowianska.k.pL 02.07.06, 01:55 ale przeciez oni nam juz wytlumaczyli, ze musza tak jechac bo sa w garniturach i sie bardzo spiesza na wazne spotkania biznesowe. hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krokodyl Re: Wrocław staje w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 16:15 A ja proponuje skuter! Mam Honde 125-tke, bardzo zwinna, w zadnym korku nie stoje, pali 3/100... czego chciec wiecej? Naprawde polecam skuter, to inwestycja ktora sie oplaca :) Wrocławski Klub Skuterowy -> www.skutery.z.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek73 Re: ZA DUŻO NA RAZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 17:28 to nie przesada zeby w jednym roku aż tyyle remontowac grunwald , most szczytnicki kochanowskiego powstańcow itp!!! czy ktos sie nad tym zastanowił moze tak jedno skończyc a zabrac sie za nastepne moze ktos z wład wkoncu pójdzie po rozum !!! obwodnica obwodzica za wszelka cene a potem remonty w miescie . Zanim wybuduja obwodnice to trzeba bedzie remontowac to co sie teraz remontuje-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Czas działać Panie Dutkiewicz IP: *.eranet.pl 02.07.06, 18:13 Może weźmie Pan wreszcie do galopu tych debili ze ZDiKu tak jak Pan obiecywał w poprzedniej kampanii wyborczej za co otrzymał tysiące głosów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: ZA DUŻO NA RAZ IP: *.Slowianska.k.pL 02.07.06, 18:15 a co da obwodnica, jezeli wszyscy i tak sie pchaja samochodami do centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: ZA DUŻO NA RAZ IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 02.07.06, 18:51 > a co da obwodnica, jezeli wszyscy i tak sie pchaja samochodami do centrum? a niby którędy teraz mają jechać? ja jadąc przez jakiekolwiek miasto mające coś w rodzaju obwodnicy zawsze ją wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: ZA DUŻO NA RAZ IP: *.Slowianska.k.pL 02.07.06, 19:37 sek w tym, ze wiekszosc nawet na rynek chce dojechac samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: ZA DUŻO NA RAZ 10.07.06, 17:56 Gość portalu: g625 napisał(a): > sek w tym, ze wiekszosc nawet na rynek chce dojechac samochodem. Ty chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: ZA DUŻO NA RAZ IP: *.Slowianska.k.pL 10.07.06, 19:01 nie, czemu tak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: ZA DUŻO NA RAZ IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 02.07.06, 18:55 > to nie przesada zeby w jednym roku aż tyyle remontowac grunwald , most > szczytnicki kochanowskiego powstańcow itp!!! czy ktos sie nad tym zastanowił > moze tak jedno skończyc a zabrac sie za nastepne moze ktos z wład wkoncu > pójdzie po rozum !!! obwodnica obwodzica za wszelka cene a potem remonty w jakże słuszna i maądra uwaga. natychmiast przerwać wszystkie remonty do czasu wybudowania obwodnicy! to znaczy gdzieś tak do 2010-12 według najnowszych prognoz ... btw - co by nasi debilowaci prezydencji i urzędnicy zrobili bez takich światłych rad i nadzwyczaj mądrych współobywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biker Re: ZA DUŻO NA RAZ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.06, 20:19 Witam! Widząc co dzieje się na wrocławskich ulicach przesiadłem się z auta na rower.Do pracy mam 12km dojazd zajmuje mi 40min oczywiście w plecaku mam koszulkę na zmianę dezodorant a w pracy czeka ręcznik.po przyjeżdzie wpadam do toalety woda mydełko dezodorant czysta koszulka i jestem jak nowo narodzony.Powiem wam jeszcze że po takiej 40-sto minutowej podróży rowerem człowiek jest wspaniale pobudzony (żadnej kawy)i z chęcią zabiera się do roboty.Z pracy wracam w fantastycznym nastroju widząc jak Ci upoceni twardziele w swoich puszkach stoją w gigantycznych korkach, a ja spokojnie boczkiem, boczkiem do domu dotleniony i pieniądze w kieszeni!KIEDYŚ TEŻ MYŚLAŁEM ŻE SIĘ NIE DA!!! Odpowiedz Link Zgłoś