mundialeiro 11.07.06, 15:06 po co utworzono licea profilowane? Sa one jakby czyms pomiedzy zawodowka, a liceum. Po co komu kolejna wylegarnia matolkow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z profilowanego Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.finemedia.pl 11.07.06, 15:22 Nie mów tak. Liceum profilowane ma ten sam program co ogólniak, a dodatkowo uczy przedmiotów zawodowych. Czyli jesteś już jakoś ukierunkowany, możesz kontynuować naukę na studiach. A co masz niby po ogólniaku ? Jak sama nazwa wskazuje, masz wykształcenie 'ogólne'. Czyli nic Ci to nie daje. Jedynie przepustkę na studia. Skończyłem liceum profilowane z dobrym wynikiem. Na świadectwie przewaga czwórek i piątek. Dzisiaj odebrałem świadectwo maturalne, poszło mi całkiem dobrze. Może nawet lepiej niż niektórym z ogólniaków. Od października będę kontynuował naukę na polibudzie. Podobny kierunek, który miałem w liceum profilowanym. mam już jakąś wiedzę, w przeciwieństwie do ludzi po ogólniaku. Bo oni jej nie posiadają, mają wykształcenie ogólne. I co teraz powiesz, zatłako Cię ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc 11.07.06, 15:25 I slusznie prawisz. Z tym, ze ja jednak dodalbym, ze zastapienie liceami technikow to byl blad. Po liceum profilowanym masz 'jakas' wiedze na dany temat. Po technikum miales konkretny zawod. W innych krajach dopiero na polibudzie ucza takich rzeczy, co uczyly lepsze z naszych technikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 15:45 Nie da się ukryć, że zmiany w Polskim szkolnictwie na dobre temu szkolnictwu, a przede wszystkim nauczanym, nie wyszły. Ówczesne licea lepiej przygotowywały do studiów, podobnie jak i technika. Dziś wszystkich usiłuje się "wepchnąć" do szkół średnich, choć nie mają ku temu predyspozycji. Nie chodzi o to, by komuś zamykac droge do kształcenia, ale nie może się to odbywać poprzez zaniżanie wymagań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: licea profilowane - przystan dla glupszych IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 11.07.06, 16:11 Zaniżanie wymagań to wpółczesny trend. Według miłośników równości, każdemu trzeba dać szansę - i każdy szansę będzie miał na maturę, a potem nawet na magistra. Ale liczyć się będą tylko absolwenci kilku szkół. W ten sposób i socjaliści będą zadowoleni, i liberałowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 11.07.06, 16:07 Ejże, a czy licea profilowane to nie po prostu dawne licea zawodowe? Wydaje mi się, że poza nazwą nic się nie zmieniło (no, jeszcze czas nauki) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc 11.07.06, 17:25 jednak licea zawodowe to nie bylo to samo co technika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 12.07.06, 10:18 Coś w tym jest - na pierwszym roku studiów daaawno temu dużo znałem ludzi z liceów, dużo z techników, a z liceum zawodowego był jeden i ledwie semestr wytrzymał. Chodziło mi jednak o to, że "zło" sięga czasów PRL, a nie wynika wyłącznie z reformy oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej4001 Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc 12.07.06, 11:09 Absolwenci liceów profilowanych w większość są za głupi na to by podjąć studia, nie mają też żadnego zawodu, tym samym nie mają szans na znalezienie pracy, powinno zamiast tego tworzyć się więcej szkół zawodowych , bo po nich ma się gwarantowane zatrudnienie... A właśnie przez młodzież z takich szkół sukcesywnie obniża się poziom matury, bo inaczej po porsdtu by jej nie zdali.. słyszałem nawet, że na maturze z polskiego ma pojawić się streszczenie jako pisemna forma wypowiedzi...istna zgroza.. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc 12.07.06, 11:57 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Ejże, a czy licea profilowane to nie po prostu dawne licea zawodowe? Wydaje mi > się, że poza nazwą nic się nie zmieniło (no, jeszcze czas nauki) Rację mają ci, co piszą, że licea profilowana to coś pośredniego między zawodówką a liceum. W żadnym razie nie można porównać ich do liceów zawodowych - tamte dawały prawo wykonywania zawodu, liceum profilowane takiego prawa nie daje, a dotatkowo wypada powiedzieć, że realizacja przedmiotów zawodowych odbywa sie kosztem zmniejszonej liczby godzin przedmiotów ogólnikształcących. Skutek jest taki, że absolwenci liceów profilowanych gorzej zdają maturę niż absolwenci ogólniaków, co znacznie zmniejsza ich szansę dostania się na stuia, poza tym nie mają formalnych kwalifikacji do wykonywania zawodu, którego się uczyli. Po co więc komu taka szkoła? To kolejny przykład polskich reform. Odpowiedz Link Zgłoś
turez Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc 12.07.06, 15:22 100% poparcia :) sam zaliczyłem ekonomiczne kilka lat temu, tytul zaowodwy mam. A teraz dzieciaki nie maja zwodu po szkole. Program nauczania jest baardzo ograniczony, ucza sie okolo 1/3 tego co ja musiałem wiec i wiedza ta niby zawodowa mniejsza zdecydowanie. NO ale, pojda pozniej tacy zaocznie studiowac i niby tez magistra sie dorobia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.wroclaw.mm.pl 11.07.06, 16:17 > co > uczyly lepsze z naszych technikow... Na razie to co trzeci uczeń z technikum nie zdał matury. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc 11.07.06, 17:27 z dzisiejszego technikum. Bo teraz technikum jest traktowane jako cos gorszego i ida tam kompletne zrzuty. Ja sam chodzilem do technikum i z zalem obserwowalem jaka degradacja tej szkoly z wielkimi tradycjami nastapila tylko za mojej piecioletniej kadencji! A teraz polikwidowali bezmyslnie, i nagle okazuje sie, ze nie ma komu zeglowac srodladowo na przyklad. Za pare lat, jak PKP pojdzie w pierony i zacznie sie uczciwa konkurencja okaze sie, ze brakuje tez kolejarzy. I wiele takich rzeczy sie jeszcze okaze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lora Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.e-wro.net.pl 11.07.06, 22:28 Martwi mnie to,że w liceach profilowanych jest bardzo niski poziom języków obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: susana Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: 212.244.78.* 11.07.06, 22:42 nie tylko języków obcych. utworzenie liceów profilowanych jest wg mnie pozbawione sensu. ni to pies ni wydra. nie można mieć przedmiotów ogólnych w programie rozszerzonym (ja w ogólniaku w klasie biol - chem) miałam 40 godzin lekcyjnych tygodniowo - gdzie tu upchnąć zajęcia dodatkowe profilowane? a fakultety? dodatkowe zajęcia? poza tym nie ma się po nich (jak już ktoś wyżej napisał) zawodu. zreszta swojego czasu przeprowadzono ankietę wśród uczniów szkół tego typu - pytanie brzmiało: dlaczego wybrałeś liceum profilowane? 60% odpowiedzi:"...bo nie dostałem/am się do ogółniaka". zresztą wystarczy spojrzeć na tegoroczną statystykę: wśród absolwentów liceów profilowanych jest większy odsetek tych którzy nie zdali niż wśród absolwentów techników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.kom / *.os1.kn.pl 12.07.06, 12:33 kiedyś 50 % kończyło zawodówki i nikt sie nie przejmował czy zdają matury. Teraz 80 % kończy szkoły z maturą i siłą rzeczy część matury nie zda ale część z tych co by poszło do zawodówek maturę zda i może dzięki temu iść na studia. Największymi przeciwnikami nowej matury mierni nauczyciele bo obnaża ich nieróbstwo. Jeśli w jednej szkole zdaje 95 % a w drugiej porównywalnej 70 % to mi nikt nie wmówi że w jednej uczą się tylko geniusze a w drugiej większość to debile. W wieku 15 lat trudno podjąć decyzję o wykonywanym w przyszłośći zawodzie nawet ludzie kończący ogólniaki nie zawsze wiedzą co by chcieli robić w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sus Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: 212.244.78.* 12.07.06, 14:41 kompletna bzdura. i zdecydowanie jest tak ze w jednej szkole wiekszosc zdaje mature (i wacale nie dlatego ze sa geniuszami - sa tylko zdolni i pracowici), a w drugiej nie ( bo trafiaja tam - wybacz - odrzutki, ktore chca isc po linii najmniejszego oporu i a nuz uda im sie miec srednie wyksztalcenie). nowej matury nie mozna porownywac ze stara - przede wszystkim ze wzgledu na typ zadan (rozwiazujac test z zadaniami otwartymi musisz miec czesto konkretne wiadomosci - sam polot nie wystarczy). a edukacja w niewielkim stopniu zalezy od nauczyciela - jesli ktos jest ambitny i chce sie uczyc to bedzie to robil, jesli nie to najlepszy nauczyciel mu nie pomoze. licea profilowane otwieraja droge na studia? tak, szczegolnie tym 40% ktore jej nie zdały i nie maja nic ani wyksztalcenia ani zawodu. powinien byc jasny podzial szkol srednich: ogolniaki, technika i zawodowki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.kom / *.os1.kn.pl 12.07.06, 14:56 czytaj uważnie. Pisałem o porównywalnych szkołach a nie zestawiałem ogólniaka z technikm. Piszesz że edukacja w niewielkim stopniu zależy od nauczyciela? Teraz to się ośmieszyłeś. Przypominają mi się czasy podstawówki jak fizyczka kompromitowała się przed uczniami szkoły podstawowej. Przypominają mi się również czasy studenckie gdzie przez pół roku nikt nie łapał o co chodzi wykładowcy a po jego zmianie większość pojeła o co chodzi w tej statystyce. A Ty chodziłeś do szkoły? bo mam wątpliwości jeśli nie zauważyłeś pracy nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sus Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: 212.244.78.* 12.07.06, 14:46 a jesli nie wierzysz w to, ze istnieje podzial szkol na te do ktorych ida lepsi uczniowie i te do ktorych ida slabsi, wystarczy spojrzec na progi punktowe przy przyjeciach do liceow - 85p. i 40p. chyba oczywiste jest, ze w pierwszym wiekszosc uczniow zda mature, bo juz sa na tyle pracowici i zdolni zeby zdobyc taka liczbe punktow, a w drugim - no coz... odpowiedz sobie sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.kom / *.os1.kn.pl 12.07.06, 15:00 a dlaczego zdolni uczniowie chcą iść do lepszej szkoły? i co świadczy że szkoła jest lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
susana8 Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc 12.07.06, 16:12 na początku dla ścisłości: jestem kobietą:) masz rację nie zauważyłam wyrazu "porównywalne", ale zauważ, że liceum ogólnokształcące=/=liceum ogólnokształcące. jeśli chodzi o nauczycieli: chodziłam do XIV LO i fakt, niektorzy z tej szkoły są bardzo dobrymi nauczycielami, ale jest WIELU, których wiedza i podejście do ucznia, delikatnie mówiąć, są na nienajlepszym poziomie. A ich uczniowie, jeśli są zainteresowani przedmiotem, uczą się sami. Co świadczy o tym, że szkoła jest lepsza? NIC. Zapytaj się uczniów dlaczego idą do piątki, trójki, czternastki czy jakiejkolwiek innej szkoły we Wrocławiu uważanej za dobrą (wiem coś o tym, bo siostra w tym roku skończyła gimnazjum). Odpowie Ci "bo jest dobra", a tak naprawdę idzie tam, bo od iluś lat do tej szkoły idą dobrzy uczniowie. Gdyby niektórym moim byłym nauczycielom kazano uczyć w szkole, do której idą osoby, które nie lubią i nie chcą się uczyć, nie mieliby żadnych wyników. A tak mają olipijczyków... Osiągnięcia szkoły to najczęściej osiągnięcia jej UCZNIÓW i wynik ich ciężkiej pracy. To prawda, odpowiedni pedagog potrafi pokazać odpowiednia drogę uczniowi. Ale drogę uczeń musi przejść sam - dobrowolnie. pozdrawiam, sus:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: *.kom / *.os1.kn.pl 12.07.06, 18:01 Oczywiste jest że uczeń który przykłada się do nauki będzie miał lepsze wyniki ale uyważam że przy pomocy dobrego nauczyciela osiągnie jeszcze lepsze. Tak samo leniwy uczeń sam się wiele nie nauczy ale jak nie będzie chodził do szkoły albo będzie chodził na lekcje z nauczycielem który jest statystą będzie jeszcze gorzej wykształcony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mourinho Re: licea profilowane - przystan dla glupszych uc IP: 212.244.78.* 12.07.06, 16:35 Jestem pierwszym rocznikiem, który przebrnął przez reformę. Skończyłem jedno z liceów profilowanych we Wrocławiu i mam na ten temat mocno wyrobione zdanie. Co do poziomu. Sam po maturze poszedłem na Polit.Wroc. i bez większych problemów przeszedłem przez I rok.Niestety jestem wyjątkiem. Z mojej klasy na studia w ogóle poszło 6 osób. Poziom szkoły kształtują nauczyciele jak i uczniowie. W LP w większości trafiąją ludzie (jak ktoś już wspomniał), którzy dziłają wg. metody "może uda się zdobyć to wykształcenie". Mówiąc wprost - olewka, przeciskanie z klasy do klasy, nauka "żeby starzy się odczepili". U mnie pod tym względem i tak nie było źle - matury nie zdały 2 osoby na blisko 30 osobową klasę. Druga sprawa to wyniki. Ogromna większość ludzi zdawała j.pol + j.obcy + przedmiot wybrany, wszystko na poziomie podstawowym, tak żeby przypadkiem się nie zmęczyć. Wyniki w % też nie wyglądały najlepiej. Co do samej idei LP. Miała być to szkoła, która da wykształcenie w zawodzie, ale zrobi to w sposób inny niż technikum. W technikum jeśli ktoś wybrał jeden zawód (niejednokrotnie naprawdę rzadki) to raczej miał problemy ze zmianą drogi życiowej. LP miało dawać zawód, ale jednocześnie pozwolić na ew. zmianę kierunku i kontynuajcę na studiach. Poza tym więkoszośc absolwnentów techników nie pracowała w zawodzie. Pojawiło się pyanie "po co te szkoły?", wrocław w ogóle zrezygnował z tego typu szkół, ale szykowany (może już jest???) jest powrót - przynjamniej kilku techników. LP to ogólnie taka hybryda. Coś pomiędzy LO i technikum. W takiej szkole raczej do matury trudno się przygotować. Liczba godzin pozwala przeprowadzić zajęcia tylko na poziomie podstawowym, brak fakultetów. Ale też nie daje zawodu i to jest największy ból! Zajęcia zawodowe to kilka godzin tygodniowo (z tego co pamiętam to 4-6),bez praktyki. Jak na dodatek trafi się nauczyciel lebioda to nie będziemy nic umieli. Żeby mieć tytuł technika należy kontynuować naukę w studium (1 rok). Moim zdaniem należy szkoły wyraźnie podzielić na zwodówki, ogólniaki oraz "technika". Te ostatnie mogą się one nazywać liceami zawodowymi, liceami profilowanymi albo Bóg wie jak jeszcze, ale muszą spełniać kilka zasad. Należy zminimalizować liczbę przedmiotów ogólnych i maksymalnie zwiększyć zajęcia zawodowe. To tyle Odpowiedz Link Zgłoś