Dodaj do ulubionych

Żłobki we Wrocławiu

01.09.06, 13:29
Witam, dziewczyny czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia z wrocławskimi
żłobkami. Co sądzicie o posyłaniu 1,5 rocznych maluszków do żłobka?
Obserwuj wątek
    • mstawarz Re: Żłobki we Wrocławiu 01.09.06, 14:09
      No ja mam spore doswaidczenie:)) Synek chodzil od 8/9 miesiaca zycia czyli od
      pierwszej grupy, do konca to jest do wczoraj, dzis juz przedszkolak. Co do
      posylania dziecka do zlobka wogole, czy tez w jakims wieku, to nikogo do niczego
      nie bede namawiac. Kazdy musi sam wybrac co i kiedy uzna za dobre dla swojego
      dziecka. Moge za to polecic dla tych ktorzy wybiora jednak zlobek, ten na ul.
      Sądowej, bo jest swietny, z zalem stamtad odeszlismy. Dzieci ucza sie bardzo
      duzo, jest mila, wrecz ciepla atmosfera, synek z radoscia szedl tam rano a
      wychodzil nieraz z oporami:)) Jesli interesuja Cie jakies szczegoly pytaj,
      chetnie odpowiem. Pozdrawiam
      • aniajakw Re: Żłobki we Wrocławiu 01.09.06, 15:05
        Hej :)
        mam kłopot ze znalezieniem niani i zastanawianm się czy nie wybrać żłobka, mój
        Wojtuś ma 1,5 roczku i oczywiście nie jest jeszcze samodzielny, chodzi głównie
        o toaletę i ubieranie. Zastanawiam sie też jak w żłobku wygląda sprawa ze
        spaniem i jedzeniem, ile maluszków jest w grupie i ile pań sie nimi opiekuje...
        Mam jeszcze mnóstwo pytań ale może na początek to tyle :)
        • annaparzonka Re: Żłobki we Wrocławiu 01.09.06, 15:49
          To chyba zalezy od złobka ja wiem ze na Krowiej np: Mają dziecki spanie w dzień
          ale wiadomo ze nie kazde dziecko spi o tej samej porze ale z tym nie amproblemu
          bo jak dziecko nie chce spać to panie sie nim nia zajmują, około 20- 23 i na
          taka grupe są 4 opiekunki i w tym jedna pielegniarka.
          • yoka1 Re: Żłobki we Wrocławiu 02.09.06, 19:14
            a ja uważam, że złobek o wiele bardziej się sprawdza od niani. Szczerze polecam na Drukarskiej, mój synek zaczął chodzić, jak miał 2 latka i gdyby był to zespół żłobkowo-przedszkolny, to nie zamieniłabym go na żaden inny. Ale nie jest...
        • mstawarz Re: Żłobki we Wrocławiu 03.09.06, 19:32
          U nas bylo tak: w wieku 1,5 roku Tymko byl w 2 grupie, tam Panie pomagaja
          dzieciom we wszystkim tj. w tolaecie w ubieraniu, dzieci przeciez sa jeszcze
          zwykle pieluszkowe i trzeba sie nimi zajac, jesc same tez nie potrafia, dopiero
          sie tego ucza i od tego sa Panie, zwykle 3-4 na grupe dzieci 20 osobowa. Spanie
          bylo o stalej porze, dzieci ktore chcialy zasypialy, niektore tylko lezaly,
          reszta bawila pod opieka Pani. Co do polecanego Zlobka na Drukarskiej to mam
          znajomych kotrzy maja tam synka w tej chwili ponad 2-letniego a nadal jest w 1
          grupie z maluszkami bo nie ma miejsc. Dla mnie to niedopuszczalne, bo ani
          rytmiki nie ma, ani starszych dzieci, z kotrymi sie mozna bawic, uczyc od nich
          samodzielnosci, wiec trzeba sie dopytac jak to wyglada. Dziecko 1,5 roczne
          powinno ewentualnie isc do 1 grupy na krotko, moj synek przed ukonczeniem 2 lat
          byl juz w 2 grupie i po pol roku trafil do 3.
        • aniajakw Re: Żłobki we Wrocławiu 04.09.06, 14:15
          Dziekuję za informacje :) jeszcze dwa ważne pytania, czy wasze dzieciaczki nie
          chorowały częsciej od chwili pójscie do żłobka i czy maluszki nie "rozpaczały",
          starszym dzieciom można wiele wytłumaczyć a takiemu 1,5 rocznemy szkrabowi jak
          wytłumaczyć, że mama wróci...
          • yoka1 Re: Żłobki we Wrocławiu 04.09.06, 19:28
            niestety chorował, ale tego nie unikniesz, jak nie teraz, to przejdzie wszelkie infekcje w przedszkolu. Co do płaczu, to płaczą "wspólnie" - tzn. jak jednemu sie przypomni, to reszta mu wtóruje, ale po kilku dniach przestają. Wiem, że to może brzmieć beztrosko, ale tak było w naszym przypadku i choć było mi ciężko, musiałam iść do pracy. Za to potem było na odwrót - przychodziłam, a on nie był chętny do wyjścia, wolał zabawę z dziećmi.
          • mstawarz Re: Żłobki we Wrocławiu 05.09.06, 10:52
            Chorowal chorowal, ale tak jak poprzedniczka napisala, jak nie w zlobku, to w
            przedszkolu lub szkole, nie unieknie sie tego. Teraz juz nie choruje od roku.
            Nigdy nie plakal w swoim zlobku, ale poszedl od 8 miesiaca zycia a wtedy jakos
            nie mial problemow z rozlaka, potem sie tak przyzwyczail ze z radoscia szedl.
            Plakal natomist jak poszedl do zastepczego zlobka. Mysle ze to tez zalezy od
            dziecka, moj synus to typ twardziela, teraz poszedl do przedszkola i zero
            placzu, choc to dla niego przeciez duza zmiana.
    • aniajakw Re: Żłobki we Wrocławiu 05.09.06, 11:10
      Bardzo Wam dziekuję z te cenne informacje :) i serdecznie pozdrawiam.
      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka