Dodaj do ulubionych

Jacek Kuron.

01.09.06, 22:55
Mamy prawo do Autorytetów !!!
Stowarzyszenie Młode Centrum nie akceptuje niesprawiedliwych i
nieuzasadnionych ataków na osobę Jacka Kuronia, Członka Honorowego
naszego Stowarzyszenia.
Jesteśmy młodzi. Nie mamy teczek ani po stronie "pokrzywdzony", ani na
półce "donosił". Nie siedzieliśmy w więzieniach, nie byliśmy
przesłuchiwani. Ale znamy historię Polski i mamy prawo do wzorowania się
na jej bohaterach. Dezawuowanie Wielkiego Człowieka, wzoru polityka,
bohatera polskich przemian w sposób, który nie mieści się w granicach dobrego
smaku jest dla nas świadectwem tego, że polski dyskurs publiczny sięgnął dna.
W to twierdzenie doskonale wpisuje się wniosek dwóch młodych posłów LPR o
rewizję wniosku, a następnie odebranie Jackowi Kuroniowi Orderu Orła
Białego słuchając ich propozycji dochodzimy do wniosku, że to właśnie im
ktoś coś odebrał, a mianowicie rozum.
W imieniu własnym oraz Stowarzyszenia Młode Centrum
Wojciech Sury
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: Jacek Kuron. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 23:03
      takie osoby jak Roman Giertych czy Kurski i Maciarewicz szkodzą kulturze
      politycznej Polski; fałszują historię; opluwają wartości;
      Dlaczego wciąż tkwią na stołkach, któe dają im moc publicznego rzucania kałem
      nawet na tych, któzy bronic sie już nie mogą?
      Ci, którzy mogą a nie interweniują są im równi
      • Gość: nolti Re: Jacek Kuron. IP: *.madcomputers.pl 01.09.06, 23:25
        Nie wiem co to mlode centrum ale popieram ich powyzsze oswiadczenie. IV RP chce
        zgnoic tych dzieki ktorym dzisiaj zyjemy w demokratycznym panstwie, czego wielu
        kompletnie niedocenia.
      • ja07 Re: Jacek Kuron. 02.09.06, 11:54
        Takie osoby jak Giertych i reszta wymienionych są pośmiewiskiem ludzi
        inteligentnych.Znajdą się na śmietniku historii obojętnie co będą usiłowali
        zrobić.To jest niezaprzeczalny fakt.

Wierzę w uczciwość Wałęsy, nigdy nie miałam nawet najmniejszego zawahania w
        ocenie Jego moralnej postawy co do zarzutów o współpracę z SB.Nie mam
        najmniejszej wątpliwości, że skończenie uczciwy był także Jacek Kuroń.
        Ich ówczesne działania były podejmowane w stylu jaki narzucała bezpieka.To był
        faktyczny aparat nacisku i jeśli musieli podejmować rozmowy w stylu jaki
        gwarantował w ogóle podjęcie rozmów-widać tak trzeba było.

Roman Giertych jest żałosnym i dla mnie już pogrzebanym za życia politykiem.
        Nie pozwólmy na szarganie pamięci Jacka Kuronia!
        • marek.ditel Re: Jacek Kuron. 02.09.06, 12:42
          jeszcze jedno, co do takich laurek.
          Moralną postawę Kuronia kwestionują chyba dwaj działacze LPR, a np. Kaczyński i
          większość polityków się od tego odcina.

Na Wałęse , per "agent" nie mówili tylko działacze PZPR, ale...
          Walentynowicz-działaczka Wolnych Związków Zawodowych, kawaler Orderu Orła
          Białego czy Andrzej Gwiazda -działacz polityczny i związkowy. W dniu 3 maja
          2006 r. odznaczony przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego Orderem Orła Białego.

czy w związku z tym , jakiś działacz partyjny(nie mówię tu wcale o młodym
          działaczu z małej partyjki, który chce "pokazać się") powinien od razu apelować
          o odebranie im Orderu Orła Białego? A może Wałęsie np. Nagrody Nobla?

czy w zwiąku z tym na pojedyńcze głosy działaczy partyjnych , które podważają
          dokonania innych powinno się odpowiadać takim "laurkami" i apelami???

Czy nie jest to czasem chęć uzyskania popularności na ataku osoby/osób która
          mówi , że 2+2=5?

ja pisząc mój komentarz do Wojciecha Surego właśnie chciałem to podkreślić.

• ja07 Re: Jacek Kuron. 03.09.06, 10:51
            Twoi "działacze" -Gwiazdowie i Walentynowicz, oskarżali także Wałęsę o
            współpracę z SB.Oskarżenia się nie potwierdziły, przeprosiń nie było a Ty
            dajesz ich za przykład?
            Żartujesz sobie?
            • ja07 Re: Jacek Kuron. 03.09.06, 10:51
              Przeprosin -poprawiam się.
        • Gość: Era Re: Jacek Kuron. IP: *.wro.vectranet.pl 02.09.06, 23:25
          A czy zastanawiałaeś się dlaczego ten uczciwy Wałęsa obalił rząd J. Olszewskiego?
          • Gość: fakir Re: Jacek Kuron. IP: *.os1.kn.pl 03.09.06, 14:55
            jedna z niewielu rzeczy w których postąpił mądrze... i to patrząć z perspektywy
            czasu i obecnych rządów
        • Gość: BB Re: Jacek Kuron. IP: *.wro.vectranet.pl 02.09.06, 23:28
          Jest duzo faktów, które powodują, że można mieć wątpliwości co do jednoznacznej
          oceny J.Kuronia. Poczekajmy więc z tą ocena aż wypowiedzą się historycy.
        • Gość: pascal Re: Jacek Kuron- zdrajca czy bohater??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.09.06, 00:51
          A to byl twoj wujek, czy co? Nawet twoj wujek moze byc zdrajca, a co dopiero
          czlowiek ktorego nie znasz.
    • Gość: rybak Re: Jacek Kuron. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 23:38
      Też popieram. Wspominam Jacka Kuronia z podziwem i sympatią.
      • kazimierzp Wspaniały człowiek! 01.09.06, 23:58
        Jacek - to wspaniały człowiek dla którego wszystko co dotyczyło człowieka było najważniejsze w życiu, w Jego życiu. Wszystko co dotyczyło Jego osobiście było dla niego mało ważne!
        Cieszę się że miałem możliwość zycia w czasie kiedy On żył i działał. Jestem dumny, że miałem możliwość poznania Jego osobiście, że mogłem uważać Go za współtowarzysza spraw! Żadne miernoty swymi tekstami, wynurzeniami nie są wstanie Jego życiowych dokonań przekreślić. Za pokolenie, dwa nikt nie będzie wiedział kto to byli ci co Go opluwali. Wszyscy będą wiedzieli, pamiętali kto to był dla nas Polaków Jacek Kuroń!
        Cześć Jego pamięci! A o tych miernotach? - spuśćmy zasłonę milczenia. Nie warci są uwagi.
        • henryk.kowalski Re: Wspaniały człowiek! 02.09.06, 09:49
          Wyborcy PiS to w przeważającej części niewykształceni, biedni ludzie.
          Ci tzw. "odrzuceni" i ci którym się nic nie udalo.
          Chorzy z nienawiści i przez to skłonni na wszystko, byle zemścić się na
          rzekomych sprawcach swojej sytuacji.
          • ja07 Re: Wspaniały człowiek! 02.09.06, 11:36
            Dorastałam w czasach kiedy działy się przemiany, w których wielką rolę odegrał
            także Jacek Kuroń. Lechowi Wałęsie, Jackowi Kuroniowi i innym działaczom
            przyszło rozpoczynać walkę o inną Polskę w czasach totalitaryzmu i najbardziej
            plugawych działań bezpieki.Kuroń zawsze był kontrowersyjną postacią i juz wtedy
            zmagał się ze skrajnymi opiniami na swój temat.
            Brzydzę się Giertychem i jego chorą z nienawiści organizacją.
            Pamiętam działalność Jacka Kuronia,znam Jego życiorys i żadna prymitywna
            pseudo-polska organizacja nie zachwieje moim szacunkiem do Niego.
            Jacek Kuroń umarł, pozostawił po sobie dużo dobra a Jego Rodzina może juz zawsze
            chodzić z podniesioną głową!
            Cześć Jego pamięci!
            • marek.ditel Re: Wspaniały człowiek! 02.09.06, 11:56

dla mnie osobiście, Jacek Kuroń był ok!

ale trzeba , w ramach tolernacji innego sposobu myślenia niż nasz, zrozumieć
              tych co chcą gruntownie zbadać życiorys Jacka Kuronia.
              Co robił w wolnych chwilach?
              z kim się spotykał?
              dlaczego Jego syn jest tak duży , chociaż Jacek Kuroń był średniego wzrostu.
              przecież jest coś takiego jak : AGENT, a nawet PODWÓJNY AGENT.(chociaż ja
              osobiście zakładam , że nim nie był agentem , nawet podwójnym).

Natomiast, jeżeli można , mam takie pytanie do Pana Wojciecha Surego.
              Czy Stowarzyszenie Nowe Centrum (to jest ta partia Demokraci z 1,5 %
              poparciem?) jest już w ramionach lewaków i byłych towarzyszy PZPR-u i czy z
              polityki można wyżyć (tzn.ile mógłbym zarabiać jako młody, zdolny, uczciwy
              polityk? no dobra,...żartowałem... tylko jako młody i zdolny)?

• ja07 Re: Wspaniały człowiek! 02.09.06, 12:01
                Człowieku,są tematy i wątki gdzie nie wypada wejść i narżnąć na środek.
                Sorry ale powstrzymaj się od dalszych komentarzy jeśli masz skończyć wypowiedź
                takim smrodkiem jak powyższy!
                • marek.ditel Re: Wspaniały człowiek! 02.09.06, 12:14
                  napisałem o potrzebie bycia tolerancyjnym w stosunku do innego sposobu myślenia.
                  Może właśnie tak myślą działacze LPR, może tak myśli cześć społeczeństwa?
                  Dla jednych(byś może większości) Jacek Kuroń to bohater , dla innych być może
                  agent.
                  Co w tym dziwnego? Są środowiska , które obrażały (a nie tylko kwestionowały
                  autorytet) samego Ojca Świętego i czy były wtedy takie apele na forach?

natomiast pytanie o Stowarzyszenie Pana Surego (o którym On wspomina) nie było
                  pytaniem do Ciebie.
                  Chciałem zasięgnąć wiedzy u źródła, jeżeli Pan Sury chciałby odpowiedzieć , to
                  dobrze, jeżeli nie , to nie.

zaczynasz niepotrzebną dyskusję, którą można uniknąć.
                  • ja07 Re: Wspaniały człowiek! 02.09.06, 12:48
                    Wiesz, czasami podjęcie "rozmowy" jest obrazą dla przyzwoitości.
                    Dyskusję rozpoczął ktoś inny, wyostrz zmysły.
                    • vratislaviak Atakują klony! 03.09.06, 20:11
                      Studiowałem z ludżmi pokroju Romana Giertycha
                      hehe
                      Żenada , trociny w mózgu

jak można coś takiego mówić o ikonie Jacku
                      Polska to ciekawy przypadek gdzie rodacy niszczą autorytety niczym gołąb który
                      robi kupe na pomnik np Fredry

takim Gołębiem dachowcem, szarym z robalami jest włąśnie Romeczek
                      na pal z nim !!
                      hehe
                  • Gość: Paweł Z. Re: Wspaniały człowiek! IP: *.os1.kn.pl 02.09.06, 23:02
                    Jestem ateistą. Czy przystoi mi w takim razie prawo do publicznego
                    zastanawiania się, czy Jan Paweł II był kryptopedofilem? Ja uważam, że nie
                    byłoby to właściwe. Ty masz jednak - zdaje się - inne zdanie na ten temat.
                    • Gość: wojtek Re: Wspaniały człowiek! IP: *.math.umd.edu 02.09.06, 23:45
                      > Jestem ateistą. Czy przystoi mi w takim razie prawo do publicznego
                      > zastanawiania się, czy Jan Paweł II był kryptopedofilem?

Jesli okaze sie, ze sa dokumenty ktore potwierdzaja takie hipotezy, to czemu
                      nie. Ale dopoki takich dokumentow nie ma, to panskie porownanie zasloguje na
                      okreslenie ja07: "są tematy i wątki gdzie nie wypada wejść i narżnąć na środek",
                      a pan wlasnie to zrobil.
                      • Gość: wojtek Re: Wspaniały człowiek! IP: *.math.umd.edu 02.09.06, 23:53
                        Oczywiscie mialo byc "zasługuje".
                        • Gość: Łoś_bimbacz Re: Wspaniały człowiek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 01:43
                          Jak pokazują doświadczenia barbarzyńskich i nieludzkich krajów, które
                          lustracje mają już dawno za sobą, w archiwach drzemie niejeden gorący kartofel.
                          Histeryczna reakcja oświeconej i postępowej części społeczeństwa na materiały,
                          których nie zdołano w odpowiednim czasie usunąć jest nieco przesadzona, bo w
                          końcu niejeden autorytet moralny był prześwietlany lub przestał być
                          autorytetem, bez takiego lamentu.
                          Kanapa po unii wolności zbratała się już oficjalnie z przefarbowanymi
                          czerwonymi pająkami, ale bardzo potrzebuje uwiarygodnienia swoich opozycyjnych
                          tradycji, a obecni didżeje kanapy wcale tego nie ułatwiają. Zamach na kult
                          Jacka Kuronia wydaje się tym bardziej celny, że odbiera tej formacji element
                          ludzki w ich PR, a daje argumenty oszołomom, którzy sądzą, że współpraca pre-
                          kanapy z lewakami nastąpiła zdecydowanie wcześniej niż w 2005 r.
            • Gość: Aga Re: Wspaniały człowiek! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.06, 22:32
              Podpisuję się pod Waszymi postami broniącymi dobrego imienia Jacka Kuronia. Nie
              rozumiem tylko jednego... dlaczego ludzie, którzy go opluwają mają tak duże
              popracie społeczne .....
    • Gość: zdziwiony Re: Jacek Kuron. IP: *.media4.pl 02.09.06, 14:50
      wojciech.sury napisał:

> Mamy prawo do Autorytetów !!!
      > Stowarzyszenie Młode Centrum nie akceptuje niesprawiedliwych i
      > nieuzasadnionych ataków na osobę Jacka Kuronia, Członka Honorowego
      > naszego Stowarzyszenia.
      > Jesteśmy młodzi. Nie mamy teczek ani po stronie "pokrzywdzony", ani na
      > półce "donosił". Nie siedzieliśmy w więzieniach, nie byliśmy
      > przesłuchiwani. Ale znamy historię Polski i mamy prawo do wzorowania się
      > na jej bohaterach. Dezawuowanie Wielkiego Człowieka, wzoru polityka,
      > bohatera polskich przemian w sposób, który nie mieści się w granicach dobrego
      > smaku jest dla nas świadectwem tego, że polski dyskurs publiczny sięgnął dna.
      > W to twierdzenie doskonale wpisuje się wniosek dwóch młodych posłów LPR o
      > rewizję wniosku, a następnie odebranie Jackowi Kuroniowi Orderu Orła
      > Białego słuchając ich propozycji dochodzimy do wniosku, że to właśnie im
      > ktoś coś odebrał, a mianowicie rozum.
      > W imieniu własnym oraz Stowarzyszenia Młode Centrum
      > Wojciech Sury

Zobaczyłem co podał PAP:

"Jeśli w materiałach IPN znajdą się informacje potwierdzające współpracę Kuronia
      z komunistami, to LPR będzie zwracać się do kapituły Orła Białego o
      zweryfikowanie swojej opinii, którą przedstawiła przy przyznawaniu Orderu" -
      powiedział Sobczak

O ile potrafię zrozumieć zdania formułowane po polsku to panowie ci będą się
      zwracać do kapituły, jeżeli się okaże ...

Na razie o nic się nie zwrócili bo niczego na pewno nie wiedzą.

Rozumiem także, że stanowisko Stowarzyszenia Młode Centrum jest następujące:
      niezależnie od tego, co się okaże to Jacka Kuronia nie tykać,
      albo: nie sprawdzać jak tam było, bo a nuż się okaże,
      zostaje też ostatnia możliwość: mieliście dostęp do informacji (zawartych w
      archiwach) i wiecie co się okaże, ale tej możliwości nie biorę pod uwagę, bo
      musiałbym się spytać jak dostaliście się do archiwów.

W takim razie ciekawość mnie zżera, jakie jest wasze stanowisko
      • lost100 Re: Jacek Kuron. 02.09.06, 15:37
        Nie jest zadna nowoscia, ze politycy (pozal sie boze) LPR, uwazaja iz Kuron byl
        SB-ekiem, wiec takie zwrocenie sie do IPN to tylko kurtuazja z ich strony.
        • Gość: zdaiwiony Re: Jacek Kuron. IP: *.media4.pl 02.09.06, 15:48
          lost100 napisał:

> Nie jest zadna nowoscia, ze politycy (pozal sie boze) LPR, uwazaja iz Kuron byl
          > SB-ekiem, wiec takie zwrocenie sie do IPN to tylko kurtuazja z ich strony.

Ja nie wiem, czy był, ale rozumiem, że pytanie się jest rzeczą naganną.

Natomiast wracając do p.Surego, to napisał on: "W to twierdzenie doskonale
          wpisuje się wniosek dwóch młodych posłów LPR...", posłowie LPR nie złożyli
          żadnego wniosku (podaję za PAP-em), a rozważają złożenie wniosku, gdyby Kuroń
          okazałby się osobą niegodną.
          Rozumiem, że każdy polityk z LPR-u jest "pozal się boze", ale co nagannego jest
          we wnioskowaniu pozbawienia odznaczenia, gdyby osoba je posiadająca okazała się
          niegodną???
          • lost100 Re: Jacek Kuron. 02.09.06, 16:13
            Wydzwiek medialny tej akcji LPR ma nasuwac oczywiste wnioski wiec dywagacje czy
            oni tylko pytali (tak jak swego czasu Lepper z mownicy Sejmowej za co
            odpowiedzial przed sadem) jest moim zdaniem bezprzedmiotowa. Jak wrzucisz
            granat do szamba to obryzga wszystkich rowno. Sadze ze po takim kompromitujacym
            wystapieniu tych dwoch "co tylko pytali" potwierdzilo ze dzisiejsza polityka
            to bagno i syf i nikt normalny nie chce miec z tym nic wspolnego.
            • Gość: zdziwiony Re: Jacek Kuron. IP: *.media4.pl 02.09.06, 16:30
              ost100 napisał:

> Wydzwiek medialny tej akcji LPR ma nasuwac oczywiste wnioski wiec dywagacje
              > czy oni tylko pytali (tak jak swego czasu Lepper z mownicy Sejmowej za co
              > odpowiedzial przed sadem) jest moim zdaniem bezprzedmiotowa. Jak wrzucisz
              > granat do szamba to obryzga wszystkich rowno. Sadze ze po takim
              > kompromitujacym wystapieniu tych dwoch "co tylko pytali" potwierdzilo ze
              > dzisiejsza polityka
              > to bagno i syf i nikt normalny nie chce miec z tym nic wspolnego.

Akcję medialną to zrobiła gazeta drukując informacje o Kuroniu.
              Rozumiem, że rzetelny polityk po takim artykule nie powinien interesować się
              Kuroniem.

Chyba, że chciałeś napisać, że dwóch polityków "z bożej łaski" nie powinno
              czytać gazet ani komentować opisanych tam nowości, bo przecież każdy wie, że
              kapituła orderu sama wystąpi z wnioskiem odebrania orderu każdemu, kto okaże sie
              niegodnym.
      • Gość: Karol Porównanie Jacka Kuronia z Kaczyńskimi ? IP: *.chello.pl 02.09.06, 15:38
        Jak by to wypadło ?
    • mevko Re: Jacek Kuron. 02.09.06, 16:38
      To co czytam, koi moje nerwy.
      Na czas wakacji jestem w Anglii (jak wiekszosc z nas) i odpoczywam psychicznie
      od polskiej rzeczywistosci, jednak nadal czytam wiadomosci i jak nigdy dotad,
      mam ochote jakos sie "aktywizowac", zrobic cos przeciwko tej fali zle
      rozumianego narodowego katolicyzmu.
      Tak naprawde to co sie dzieje, przypomina mi bardzo klimat czystek, oszczerstw,
      podejrzen poczatkow socjalizmu w Polsce, zmienila sie tylko ideologia.
      A wiec co konstruktywnego mozna zrobic dla Polski?
      • Gość: emilka Re: Jacek Kuron. IP: *.madcomputers.pl 02.09.06, 22:44
        Ja wrocilam calkiem niedawno z Londynu i cala ta akcja z opluciem i obrzuceniem
        blotem pana Kuronia napawa mnie obrzydzeniem, dlatego ciesze sie ze sa jeszcze
        normalni ludzie ktorzy nie przechodza obok tego obojetnie.
    • Gość: Vika Szczęsny Potocki, J. Radziwił, Kuroń... IP: *.233.udn.pl 02.09.06, 23:41
      ...zdrajcy! Wieczna hańba!
    • Gość: MW Z kim pił Kuroń IP: *.udsm.ac.tz 03.09.06, 00:07
      www.polonica.net/Magdalenka.htm
      • Gość: Uwazny Re: Z kim pił Kuroń IP: 194.203.181.* 03.09.06, 01:15
        Ci ktorzy tak chetnie oskarzaja o agenturalna przeszlosc politykow bioracych
        udzial w tzw Magdalence, powinni przeczytac liste osob bioracych w niej udzial
        i zwrocic uwage na osobe obecnego Prezydenta RP na niej.

"... Stronę opozycyjną reprezentowali:

Lech Wałęsa, Andrzej Stelmachowski, Ryszard Bugaj, Zbigniew Bujak, Władysław
        Frasyniuk, Bronisław Geremek, Mieczysław Gil, Adam Michnik,

!!!! L e c h K a c z y ń s k i !!!!

, Jacek Kuroń, Władysław Liwak, Tadeusz Mazowiecki, Jacek Merkel, Alojzy
        Pietrzyk, Edward Radziewicz, Henryk Sienkiewicz, Witold Trzeciakowski.

Ze strony kościelnej byli księża:

Alojzy Orszulik i Bronisław Dembowski oraz ks. bp Tadeusz Gocłowski.
        ..."
      • Gość: azja Re: Z kim pił Kuroń IP: *.chello.pl 03.09.06, 17:44
        człowiek do końca nigdy nie wie z kim pije. a ty MW z kim pijesz, wiesz?
        albo czy ci, którzy z tobą piją, nie będą się tego kiedyś wstydzić?
        • Gość: misiek Re: Z kim pił Kuroń IP: *.madcomputers.pl 03.09.06, 23:02
          Z tym typem (MW) picie to tak czy inaczej bylby wstyd patrzac na link ktory
          podeslal.
    • henrykkreuz Koniec igrzysk raz na zawsze 03.09.06, 03:03
      Przeszłości zmienić nie możemy, ona jest jaka jest zatem możemy ją jedynie
      uczciwie zbadać i opisać. Należy to zrobić.

Natomiast przyszłość możemy ukształtować w dowolny sposób, albo pozostawiając
      garb teczek przyszłym pokoleniom albo też, nauczeni doświadczeniem, raz na
      zawsze skończyć tę grę.

"Toronto, 17 czerwca 2005

SPECIAL PRESS RELEASE

Konferencja Prasowa w Warszawie w ubiegłą sobotę 11-tego czerwca na temat
      tajnych teczek, mimo obecności przedstawicieli licznej prasy, radia i
      telewizji, została całkowicie ocenzurowana. Poniżej tekst inicjatywy
      pierwszej ustawy, która była głównym tematem tej konferencji:

Pierwsza inicjatywa ustawodawcza
      Prezydenta Polski Stanisława Tymińskiego

Przysięgam Wam,

że moją pierwszą, podjętą natychmiast po objęciu stanowiska Prezydenta
      Polski, inicjatywą ustawodawczą będzie projekt Ustawy Wolności Informacyjnej
      (w skrócie "Ustawy Wolności"), polegającej na tym, aby wszystkie urzędy
      Państwa zobowiązane były do ujawnienia każdemu obywatelowi RP zebranych o nim
      informacji, w terminie jednego miesiąca od chwili zażądania ich przez tego
      obywatela.

Zbieranie informacji o obywatelach, a następnie wykorzystywanie ich do wojen
      na teczki jest niemoralne i szkodliwe. Zbieranie takich informacji i ich
      wykorzystywanie jest pozostałością po władzy zaborców i okupantów, która
      zbierała takie informacje tajnie w celu skłócenia Polaków między sobą (płatny
      donosiciel i ofiary) oraz jawnej i ukrytej dyskryminacji poszczególnych
      obywateli, a nawet całych grup społecznych.

Wolne społeczeństwa dysponują prawem zapewniającym obywatelowi dostęp do
      informacji, jakie zostały o nim zgromadzone przez organy państwa.

Ta jedna ustawa zakończy przygnębiający etap w historii Naszej Ojczyzny i
      pozwoli zająć się nam Jej moralną i gospodarczą odbudową.

Stanisław Tymiński
      Kandydat na Prezydenta RP"
      • Gość: ciekawy Re: Koniec igrzysk raz na zawsze IP: *.akron.net.pl 03.09.06, 09:51
        > Zbieranie informacji o obywatelach, a następnie wykorzystywanie ich do wojen
        > na teczki jest niemoralne i szkodliwe. Zbieranie takich informacji i ich
        > wykorzystywanie jest pozostałością po władzy zaborców i okupantów, która
        > zbierała takie informacje tajnie w celu skłócenia Polaków między sobą (płatny
        > donosiciel i ofiary) oraz jawnej i ukrytej dyskryminacji poszczególnych
        > obywateli, a nawet całych grup społecznych.

Stasiu, a co się stało z twoją słynną czarną teczką? Ukradli ci ją?
        Czy trzymasz na lepsze czasy? A może ją zdeponujesz w IPN-ie? :))
        • henrykkreuz Re: Koniec igrzysk raz na zawsze 03.09.06, 10:13
          Jaki Stasiu? Mam na imię Henryk a nazywam się Kreuz.

Nie mniej odpowiem. Pan Tymiński miał czarną aktówkę, którą dziennikarze
          nazwali czarną teczką i tyle. I było tak: co pan ma w tej czarnej teczce? co
          Pan ma? Co Pan ma? Co Pan tam nosi?
          Ale teczki prawdziwe te SB-eckie były w tamtym czasie w dyspozycji szefa MSW
          Pana Kozłowskiego ( Michnika również, który w jakiś niewytłumaczalny sposób
          badał archiwa SB) który oszukał Polaków, wykorzystując te teczki, twierdził że
          posiada wiedzę jakoby Tymiński był nie tylko agentem SB ale i Kadafiego.
          Okazało się potem tj. po wyborach, że to "omyłki komputera" - tak wyjaśniał
          Kozłowski.
          W tamtym roku Pan Tymiński jako jeden z nielicznych przeszedł jawny proces
          lustracyjny jako człowiek nieskalany - co zauważył Sąd Lustracyjny i sam
          Rzecznik Interesu Publicznego. Z uwagi na jawność tego procesu na wniosek Pana
          Tymińskiego i ja mogłem zapoznać się z treścią materiałów jakie były w jego
          teczce SB. I dlatego otwarcie teraz mogę powiedzieć, że ci którzy go opluwali w
          tamtym czasie a znali prawdę to są tylko zwykłe pospolite zakłamane świnie.
          • ja07 Re: Koniec igrzysk raz na zawsze 03.09.06, 10:57
            To nie jest wątek o przegranym "kryształowym" i o kolejnej jego peruwiańskiej,
            tym razem młodszej żonie.
            Proszę nie zaśmiecać tego tematu i założyć swój o Stasiu z teczką.
            • henrykkreuz Re: Koniec igrzysk raz na zawsze 03.09.06, 11:05
              To nie jest o Stasiu, tylko o teczkach, którymi tym razem uderzono w Kuronia.

A Tymiński jest dodany tylko dlatego, że jako jedyny dał rozwiązanie problemu
              teczek na przyszłość, bo bez Ustawy o Wolności Informacyjnej, sprawa teczek
              będzie powracać co kilka czy kilkadziesiąt lat z tej przyczyny, że i dzisiaj są
              zbierane info o obywatelach w taki sam sposób jak 20 lat temu.
              I czas by z tym skończyć.
              • Gość: EWa Re: Koniec igrzysk raz na zawsze IP: *.CNet2.Gawex.PL 03.09.06, 12:31
                Stara jestem, ale dużo pamiętam, nie amputowano mi pamięci w momencie dojścia
                do władzy tych obecnych. Kuroń to wspaniały człowiek. Dobrze gadasz, Wojciechu!
                • tentymon jacek kuron 03.09.06, 17:38
                  byl jacek kuron i sa kundelki endecko pisowskie.
                  komentowac szkoda. za niecale cztery lata znikna sobie.

wspolczucia dla rodziny i przyjaciol p. kuronia
    • Gość: dlaczego? Re: Jacek Kuron. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 19:15
      Dlaczego człowiek, który obrzuca kalumniami nieżyjacego J. Kuronia jest nadal
      Ministrem Oświaty? Co mówił w przeszłości i mowił niedawno w Europarlamencie
      ojciec tego "wybitnego" wychowawcy naszych dzieci i młodzieży?
      • Gość: zdziwiony Re: Jacek Kuron. IP: *.media4.pl 03.09.06, 19:28
        Gość portalu: dlaczego? napisał(a):

> Dlaczego człowiek, który obrzuca kalumniami nieżyjacego J. Kuronia jest nadal
        > Ministrem Oświaty? Co mówił w przeszłości i mowił niedawno w Europarlamencie
        > ojciec tego "wybitnego" wychowawcy naszych dzieci i młodzieży?

Zgadzam się, chyba nikt nie podziala poglądów Romana Giertycha, ale sprawdźmy
        jakie ma poglądy:

(wg PAP) "Lider LPR wicepremier Roman Giertych zapewnił, że nie popiera pomysłu
        posłów Ligi odebrania Jackowi Kuroniowi Orderu Orła Białego. "Odbieranie orderów
        zmarłym jest złym obyczajem" - powiedział Giertych w audycji Radia Zet "Siódmy
        dzień tygodnia".
        "Nie uważam, żeby Kuroń był agentem SB."

Widzimy, że stwierdzenie "Nie uważam, żeby Kuroń był agentem SB" jest obrzucanie
        kalumniami.

A co do ojców, to kim był ojciec Kuronia?
        • Gość: Fakir Re: Jacek Kuron. IP: *.os1.kn.pl 03.09.06, 19:45
          radzę wysłuchac audycji - waby ocenić w jaki sposób Roman G. został wręcz
          zmuszony do powiedzenia tych słów... Powiem tylko ze to nie było z jego inicjatywy
          • Gość: zdziwiony Re: Jacek Kuron. IP: *.media4.pl 03.09.06, 20:11
            Rozumiem - PAP kłamie.
            • Gość: Fakir Re: Jacek Kuron. IP: *.os1.kn.pl 04.09.06, 07:38
              tego nie napisałem - inaczej brzmią same słowa a inny oddźwiek ma ta sama
              wypowiedź posczas słuchania audycji.
              • Gość: zdziwiony Re: Jacek Kuron. IP: *.media4.pl 04.09.06, 07:50
                A nawet gdyby powiedział to co podała PAP, to pewnie i tak za mało gorliwie, bo
                przecież wiadomo, to Giertych.
        • Gość: do zdziwionego Re: Jacek Kuron. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:29
          Nie zciemniaj! Ojciem Romana - Maciej żyje i ma sie całkiem nieźle. W ubiegłym
          roku chciał być Prezydentem RP.
          • Gość: zdziwiony bardziej Re: Jacek Kuron. IP: *.media4.pl 03.09.06, 23:06
            Gość portalu: do zdziwionego napisał(a):

> Nie zciemniaj! Ojciem Romana - Maciej żyje i ma sie całkiem nieźle. W ubiegłym
            > roku chciał być Prezydentem RP.

Nie "zciemniam".

Gdziej ja napisałem, że Maciej Giertych nie żyje???????
        • Gość: kaaz Re: Jacek Kuron. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 23:28
          Właśnie, skoro mówimy o ojcu Giertycha to może powiedzmy kim był ojciec Kuronia
          - wybitny działacz KPP.
          • Gość: pan Re: Jacek Kuron. IP: *.wroclaw.mm.pl 04.09.06, 07:55
            Być może, ale Kuroń nie współpracował w polityce ze swoim ojcem.
            • Gość: azja Re: Jacek Kuron. IP: 156.17.170.* 04.09.06, 09:43
              wydaje się, jak się patrzy na bohatera dyskusji,że jego ojciec był dobrym
              wzorem... niedaleko pada jabłko od jabłoni.
              • Gość: misiek Re: Jacek Kuron. IP: *.madcomputers.pl 04.09.06, 22:25
                Nie mniej ni wiecej.
    • Gość: pascal Marek Kotanski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.09.06, 00:54
      Chcesz autorytetu, no to masz.
    • Gość: pascal Zdrajca czy bohater? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.09.06, 00:56
      Ps. Kurcze, ale pech, zeby wybrac sobie takiego czlonka honorowego.. Czy bez
      tego czlonka wasze stowarzyszenie padnie? Chcecie brnac dalej???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka