Gość: jaro IP: *.crowley.pl 19.09.06, 20:18 czy ktos słyszał coś na temat terapii czaszkowo-krzyżowej? Gdzie można z niej skorzystać we Wrocławiu? Ile kosztuje zabieg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elkah Re: terapia czaszkowo-krzyżowa 20.09.06, 22:58 p.ELŻBIETA DĘBSKA multiMEDICA Wrocław,ul.Zakrzowska 19 A tel. do rejestracji .071/325-34-46 www.multimedica.com.pl Terapia kosztuje u dorosłego 70 zł ,a u dziecka 40 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga121 Re: terapia czaszkowo-krzyżowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:39 Ja korzystałam u mgr Hanny Stelmaszczyk która pracuje w przychodni na Krasińskiego29 ale jeździ też do domu jeśli trzeba. Koszt wizyty domowej 60zł. Ale można się też umówić w przychodni. Po terapii człowiek czuje się jak nowonarodzony!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: terapia czaszkowo-krzyżowa IP: *.Skarbowcow.korbank.pl 22.09.06, 15:14 co to jest za terapia? na co pomaga? bardzo prosze o głebsze inf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga121 Re: terapia czaszkowo-krzyżowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 22:48 Trudno tak wytłumaczyć na czym polega. Działa na rozluźnienie napięć w naszym ciele. Pomaga przy stresach, po jakiś urazach, i w za dużych napięciach mięśni. Ja korzystałam z niej po wypadku samochodowym gdzie za nic nie chciałam wsiąść z nowu za kierownicę. pomogło po 4 wizytach!!!! Nerwy puściły. Polecam a wygląda tak jakby terapeuta nic nie robił, taki delikatny dotyk. A efekty wspaniałe. Choć trudno się rozluźnić w trakcie pierwszego zabiegu bo człowiek czeka na to co się wydarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
elkah Re: terapia czaszkowo-krzyżowa 01.10.06, 13:51 Terapia czaszkowo-krzyżowa(craniosacral therapy) została opracowana w 1939 r. przez amerykańskiego osteopatę WILIAMA SUTHERLANDA i zmodyfikowana przez JOHNA UPLEDGERA.Podstawowym założeniem terapi jest fakt,że ośrodkowy układ nerwowy i struktury z nim sprzężone podlegają rytmicznemu ruchowi , i że prawidłowy przebieg tego ruchu jest niezwykle istotny dla ludzkiego życia i zdrowia.Twórca terapii okreslił pięć składowych tego mechanizmu: -ruch struktury czaszki i połączeń między 26 kośćmi czaszki -rozszerzenie się i kurczenie półkul mózgowych -ruch opon mózgowych i kręgosłupowych -falowanie płynu mózgowo-rdzeniowego otaczającego mózg i rdzeń kręgowy,mimowolny,nieznaczny ruch kości krzyzowej. Rytmiczne rozszerzanie i kurczenie tego systemu W.Sutherland nazwał "pierwotnym oddechem".Każde ograniczenie tego ruchu może stać się przyczyną choroby,ponieważ układ nerwowy reguluje pracę wszystkich organów. Powodem upośledzenia systemu czaszkowo-krzyżowego mogą być trzy rodzaje urazów:fizyczny(wypadki),psychiczny,poporodowy. Terapia ta polega na delikatnej manipulacji osteopatycznej okolic kręgosłupa,czaszki i tkanki łącznej w celu zidentyfikowania napięć oraz przywrócenia równowagi całemu organizmowi. Pomaga w następujących problemach:-psychozy,autyzm,kłopoty z koncentracją,zaburzenia osobowości u dzieci i dorosłych ,stres,dysleksja,kłopoty z nauką bóle i zawroty głowy ,migreny,kłopoty ze wzrokiem i słuchem(szumy),nawracające zapalenia uszu u dzieci i dorosłych,zapalenie zatok,napięcia i bóle w stawie skroniowym,wybicie żuchwy ,wady zgryzu, bóle kręgosłupa i pleców,zapalenie korzonków,skolioza,bolesne napięcie barków,wszystkie urazy powypadkowe np.powypadkowy uraz odgięciowy kręgosłupa. Poprawia również krążenie i pracę układu limfatycznego.likwiduje urazy poporodowe,pogłębia oddech u astmatyków. Odpowiedz Link Zgłoś
migotka34 Re: terapia czaszkowo-krzyżowa 10.10.06, 15:08 Jestem po warsztatach z terapii czaszkowo - krzyżowych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: terapia czaszkowo-krzyżowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 11:06 We Wrocławiu tylko 3 osoby mają uprawnienia do wykonywania terapii czaskowo- krzyżowej, ponieważ kurs jest bardzo drogi, a jeszcze niewielu chętnych na to. Radziłabym więc uważać, do kogo sie trafia.Ja polecam p.Piotra Romanka - ma gabinet na Hallera, tel.0607563824. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: terapia czaszkowo-krzyżowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 23:15 p.Ela Dębska jest jedna z 3 specjalistow z terapii czaszkowo-krzyzowej w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
migotka34 Re: terapia czaszkowo-krzyżowa 20.10.06, 09:38 Brałam udzaiał w szkoleniu z Elą Dębską w Sopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
niteczka32 0szustwoi 17.12.13, 17:47 Poczytajcie o zgonach w wyniku terapii czaszkowo-krzyżowej. digitaljournal.com/article/272986 whatstheharm.net/craniosacraltherapy.html www.chirobase.org/16Victims/gallagher.html i opinię American Physical Therapy Association ptjournal.apta.org/content/82/11/1146.full Odpowiedz Link Zgłoś
elineania Re: terapia czaszkowo-krzyżowa 27.08.14, 23:08 Dla zainteresowanych - terapia czaszkowo-krzyżowa w Cieszynie. Gabinet masażu Indygo Izabela Rygiel. Ja akurat korzystalam z innych zabiegów, ale wiem, że mają w ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś