Dodaj do ulubionych

Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa

• mniammniam3 Upadł jeszcze jeden autorytet 13.10.06, 20:54
      Dbrze, że oddał ten tytuł. Myślę, że spotkała go już wystarczająca kara - taka
      kompromitacja pod koniec życia. Dlatego przestańmy już go kopać. Myślę, że
      gdyby spytać ofiary jego donosów, z pewnością by mu przebaczyły. Mam wrażenie,
      że najwięcej obelg rzucają na niego ci dyskutanci, którzy PRL znają tylko z
      podreczników historii. On sam niedługo już stanie przed innym Sędzią i sam
      będzie zdawał rachunek ze swoich czynów (tak jak każdy z nas).
      • Gość: kutasek Re: Upadł jeszcze jeden autorytet IP: *.pools.arcor-ip.net 13.10.06, 21:09
        Nie uspokajaj. Jako ateista nie widze powodu na rozrachunki po zyciu. A
        podreczniki czy real to to samo. Falszywka jest falszywka.
    • xegar Dowiódł, że zasłużył 13.10.06, 22:47
      Niezależnie od decyzji Rady, dla mnie Pan Wojciech zawsze będzie honorowym
      obywatelem naszego miasta. To co zrobił chwalebne nie było, ale zrobił też dużo
      dobrego dla Miasta, w tym rzeczy prawdopodobnie niemożliwe bez ustępstw dla
      "panujących".

Mam nadzieję, że Wojciech Dzieduszycki będzie kiedyś miał we Wrocławiu swoją
      ulicę. Mam również nadzieję, że nie będzie miał swojej ulicy płk. Kukliński,
      który tak ostatnio podzielił radnych. Kablowanie - słuszne lub niesłuszne z
      punktu widzenia bieżącego momentu historycznego - nie jest zachowaniem
      pożądanym, ale Dzieduszycki zrobił dużo więcej (o skrusze nie wspomnę) i za to
      tytuł Mu się należy.

Xe.
      • Gość: Antek Re: Dowiódł, że zasłużył IP: *.adm.ae.wroc.pl 20.10.06, 11:41
        Tylko pomyśl: czy zostanie on dla ciebie wzorem, bo, dzięki "zasługom"
        współpracy z UB został wypromowany marketingowo, czy może dlatego, że złamał
        życie wielu ludziom?

• Gość: Pati Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.06, 23:21
      Proponuje zorganizowac referendum na temat odebrania Panu hrabiemu tytulu
      honorowego obywatela Wroclawia. Moim zdaniem ten czlowiek w pelni zasluzyl
      sobie na ten tytul i powinien go zachowac. Sa miejsca gdzie honorowe
      obywatelstwo maja ludzie ze znacznie wiekszymi grzechami na sumieniu, a hrabia
      Dzieduszycki przynajmniej mial cywilna odwage przyznac sie, ze popelnil blad.
    • Gość: malpa-z-paryza holota i tak niezrozumie IP: 88.122.242.* 13.10.06, 23:25
      • Gość: kutasek Re: holota i tak niezrozumie IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.06, 09:32
        Widac i w Paryzu z malpy czlowieka nie uczynia... (Nie zrozumie(sz) - malpo
        paryska)
    • j2342 Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa 14.10.06, 07:16
      Chciałbym zapytać Radę Miasta Wrocławia, czy nie przeszkadza jej honorowe
      obywatelstwo niemieckiego chemika Fritza Habera - twórcy gazów bojowych użytych
      na froncie I wojny światowej, a także twórcy gazu o znanej skądinąd nazwie
      "Zyklon B"? Wydaje mi się, że Hrabia Dzieduszycki, pomimo popełnionych wiele lat
      temu błedów, ma chba większe prawo do posiadania honorowego tytułu naszego
      polskiego Wrocławia.
    • j2342 A twórca Zyklonu B może być honorowym obywatelem? 14.10.06, 07:19
      Chciałbym zapytać Radę Miasta Wrocławia, czy nie przeszkadza jej honorowe
      obywatelstwo niemieckiego chemika Fritza Habera - twórcy gazów bojowych użytych
      na froncie I wojny światowej, a także twórcy gazu o znanej skądinąd nazwie
      "Zyklon B"? Wydaje mi się, że Hrabia Dzieduszycki, pomimo popełnionych wiele lat
      temu błedów, ma chba większe prawo do posiadania honorowego tytułu naszego
      polskiego Wrocławia.
      • Gość: kutasek Re: A twórca Zyklonu B może być honorowym obywate IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.06, 09:34
        Marie Sklodowska-Curie tez z piedestalow przy okazji....machnac, no bo ta bomba
        atomowa to....
      • Gość: Jonek Re: A twórca Zyklonu B może być honorowym obywate IP: *.e-wro.net.pl 14.10.06, 12:40
        Ważny jest zamysł przyświecający wynalazcy. Różne publikacje wskazują że Haber
        nie myślał o wojnie tworząc swoje wynalazki. To tak jak Skłodowska. Podłożyła
        fundamenty pod bombę atomową. Czy ją tez uważasz za zbrodniarrza?
    • Gość: wojsaw Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa IP: *.core.lanet.net.pl 14.10.06, 07:39
      Niech osądzi to historia
    • Gość: SPRAWIEDLIWY Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 10:08
      myślę, że ciągle zapominamy o róznicy TYCH i TAMTYCH czasów, nie chcę nikogo
      uspraiwedliwiać, a wy, którzy poterpiacie w czambuł, zapytajcie, ilu z waszych
      ojców było w PZPR... i co? potępionko, obejrzyjcie dokładnie "Misia", "Rejs" -
      to nie komedie - to DOKUMENTY
    • Gość: Joanna Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.06, 11:05
      Uważam,ze tytuł powinni mu pozostawić w końcu dostał go za osiągnięcia w
      dziedzinie kultury co nijak ma się do współpracy z SB, ludzie przestańmy mylić
      politykę z kulturą.
      Może Panowie PiSowcy zaczna wyciągać swoje brudy a napeno jest co. Uprzedze
      pytania tych którzy zaraz mnie zaatakują za moja wypowiedź, nie należałam i
      nienależe do żadnej partii i jest mi z tym naprawde dobrze bo patrzac na to z
      boku uważam ze każda ma coś na swoim sumieniu.Zresztą patrzac w historie przez
      wiele wieków nie było władzy bez skazy.
      Panie hrabio dużo drowia i podziwiam Pana za odwagę.

Wrocławianka od 40 lat
      • Gość: jacu Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst IP: *.bos.east.verizon.net 15.10.06, 04:04
        jaka odwage? Szanowna Pani?
        Odwage, bo wyznal swoje grzechy na tydzien przed publikacja materialow gdy juz
        nie ma nic do stracenia?
        Czy odwage, bo "odwazyl" sie przez 20 lat gorliwie donosic?
        Szanowna Pani, biale jest biale; czarne jest czarne. Hrabia donosil i wyznaje
        to gdy wie, ze wszyscy o tym dowiedza sie za tydzien. To nie jest akt odwagi.
        To smutne swiadectwo slabosci, co najmniej.
        jac
    • makabi Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa 14.10.06, 12:54
      wczoraj słyszałem w radiu komentarz jakiegoś przedstawiciela miasta wrocławia,
      ze wielką szkoa jest iż hrabia Dzieduszycki zrzekł sięhonorowego obywatelstwa
      tak późno, a ie zrobił tego od razu kiedy przyznał siędo współpracy z aparatem
      bezpieczeństwa.

Hrabia zachowa się z honorem. Z takim samym honorem nie potrafili sięzachować
      np pan Lipiński czy Mojzesowicz przyłapani na handlowaniu stanoiskami
      państwowymi. Niby jeden z nich coś obiecywał, ale na tym sięskiończyłp. Hrabia
      zachował się jak się zachował. Ale po tym wszytkim co zrobił dla Wrocłąwia nie
      udawadnijamy w tej chwili, że to nic bo w tym samym czasie donosił.

A włąze wrocłąwia co dla tego misat zrobiły? Przez wiele dziesięcioleci, przez
      pikne mistao drogamni tranzytowymi jeździ się tak jakby wczoraj zatknięto
      biało-czerwona flage na Festung Breslau.

Szkoda, żę nikt nie widzi włąśnie poczucia honoru hrabiego, który już w zasadzie
      umawia się na spotkanie ze Stwórcą i na spotkaniu z prokuratorem czy komisarzem
      politycznym miasta mu nie zalezy

• ziuta38 Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst 15.10.06, 01:58
        hrabia to nie ksiadz aby isc do konca w zaparte.
    • Gość: Wro Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 15:28
      Oby zdychal w mekach ten Pan "hrabia"...
    • suchalala Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa 14.10.06, 17:05
      widzę ,że większości wypowiadających się ,łatwo przychodzi krytyka.zastanawiam
      się ile lat mają ci "krytycy" .należy się też zastanowić w jakiej sytuacji mógł
      się znależć hr.Dzieduszycki.wiadomo przecież jak działało SB.pomimo to,że
      popełnił błąd należy mu się szacunek za to,co zrobił dla kultury .
    • Gość: Aga Kaniewska Panie Hrabio jest Pan Honorowym Obywatelem IP: *.sks1.muni.cz 14.10.06, 17:14
      Piękny gest dobrego człowieka. - Nie mamy prawa oceniac Pana ani nikogo za to
      co mialo miejsce w tamtym okresie - bo nie wielu stanelo w obliczu przymusu.
      Jestem młodym pokoleniem i nikt z nsas nie moze powiedziec co zrobiły wtedy.
      Panie Hrabio jest Pan honorowym obywatelem. Jest Pan jedną z najznakomitszych
      postaci jakie przynoszą dumę naszemu miastu. Zawsze pozostanie Pan dla mnie
      człowiekiem z ciepłym sercem, jasnymi oczami i serdecznym uśmiechem. Było mi
      dane posłuchac Pana opowieści o latach spędzonych w harcerstwie i było to dla
      mnie niezapomniane przeżycie.
      Chylę czoła przed Panem za serce dla Wrocławia i życzę by to miasto pokazało
      swojego ducha stojąc za Panem twardo.
      • Gość: jaszczomp Re: Aga ... Panie Hrabio jest Pan Honorowym IP: *.core.lanet.net.pl 14.10.06, 18:22
        Jeżeli nie przyjmujesz do wiadomości,że:
        - współpracował z UB przez 23 lata
        - był kreatywny w pracy donosiciela
        - cenił się żądając podwyżki [na piśmie !]
        - penetrował różne środowiska także na emigracji, pewnie środowisko harcerskie
        również
        - jest wiadome,że przez niego ludzie cierpieli na przesłuchaniach i siedzieli w
        więzieniach
        - bez obiekcji odbierał kolejne zaszczyty, honory i uczestniczył w wielu
        fetach na swoją cześć
        - przyznał się dopiero wtedy, zdał sobie sprawę, że za chwilę jego mroczna
        przeszłość zostanie ujawniona
        - kłamał,iż tylko podpisał lojalkę w 1945 roku [to można by zrozumieć]
        - jako "szlachetnie urodzony" nie przestrzegał zasad środowiska z którego się
        wywodzi
        to sobie za nim stój. Nikt nie zamierza go karać, bo jest już u kresu życia a jego ujawniona działalność i zawód jaki przyniósł wszystkim jest karą dla niego wystarczającą, jeżeli ma jeszcze szczątki honoru.
        Wykazujesz dziecięcą naiwność jeżeli dla pokrycia nikczemności wystarczą Ci " ciepłe serce, jesne oczy i serdeczny uśmiech".
      • Gość: Antek Re: Panie Hrabio jest Pan Honorowym Obywatelem IP: *.adm.ae.wroc.pl 20.10.06, 11:38
        Tylko pomyśl: czy zostanie on dla ciebie honorowym obywatelem Wrocławia, bo,
        dzięki "zasługom" współpracy z UB został wypromowany marketingowo, czy może
        dlatego, że złamał życie wielu ludziom?

• chrust potrafil sie zachowac 14.10.06, 19:29
      Hrabia nigdy by sie nie przyznal, gdyby mu sie grunt nie palil pod nogami
      (sledztwo IPN). Teraz jednak potrafil sie zachowac i zrzekl sie honorowego
      obywatelstwa Wroclawia.
      • ziuta38 Re: potrafil sie zachowac 15.10.06, 02:00
        ksiedzem juz nie zostanie!
    • milo_1 Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst 14.10.06, 20:52
      Honorowy człowiek...........
      A jego oprawcy w glorii i chwale zyja spokojnie na UBecko - SBeckich
      emeryturkach zbierając zaszczyty z łamania ludzkich charakterów .........
      • adwo-kat Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst 14.10.06, 22:47
        W chwili obecnej to jedyne rozsądne posunięcie "samemu pozbawić się honorowego
        obywatelstwa"! Jeden z "autorytetów" Wrocławia "abdykował". Mam nadzieję że
        więcej nie będzie podobnych niespodzianek. Ale jednak trzeba było żyć w komunie
        i dla takich ludzi "układnych" lub słabych, chcących dla siebie dobra
        doczesnego kosztem innych to był jedyny możliwy scenariusz!
        "To już sie nie wrati panie Hrabio"
    • jacezu Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa 15.10.06, 00:41
      Kto tu sie wypowiada, a nie przeczytal jeszcze tekstu: "Podwojne zycie
      Wojciecha Dzieduszyckiego" niech to najpierw zrobi. Niewiele zostaje do
      spierania sie. Smutno.

Czytajcie poki tekst jest on line:

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35769,3682643.html
    • Gość: wrocek Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 08:30
      Ludzie są tylko ludźmi. Kreowanie "wielkich" "jedynych" "honorowych" staianie
      pomnikow za życia to jakas chora potrzeba narodowa. Swoją małość polaczki chcą
      odreagować wskazując "naszych jedynych itp. wielkich".
      Jak kreaowany nie pasuje do durnego wzoru to go zniszczyć należy i szukać
      innego.
      Chore to wszystko.
      Parady i uroczystośc, zasługi "bo nadalismy" tytuł - tego typu bo nie ma innych.
      Chory kraj, mali chorzy ludzie.
    • Gość: uczciwy Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 10:51
      wstydźcie się mściwe gnojki, cała nasza obecna władza państwowa jak i
      samorządowa we Wrocławiu nie ma zamiaru robić nic co by miało obywatelom i
      mieszkańcom przynieść korzyści, tylko zemsta im w głowach, wstyd , i jeszcze
      robią to pod przykrywka kościoła, wstyd, wstyd, wstyd,
      • Gość: patrzac_z_boku Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst IP: 80.54.21.* 20.10.06, 14:43
        Gość portalu: uczciwy napisał(a):

> wstydźcie się mściwe gnojki, cała nasza obecna władza państwowa jak i
        > samorządowa we Wrocławiu nie ma zamiaru robić nic co by miało obywatelom i
        > mieszkańcom przynieść korzyści, tylko zemsta im w głowach, wstyd , i jeszcze
        > robią to pod przykrywka kościoła, wstyd, wstyd, wstyd,

Uczciwy a czy ty przypadkiem nie byłeś komunistycznym wazeliniarzem?

Okres transformacji politycznej rozpoczął się wiele lat temu, więc, na co liczył
        hrabia? Mógł wiele lat temu zdobyć się sam na odwagę, już wówczas nie było
        aparatu przemocy. Niestety wolał również w tym okresie być na tapecie i czerpać
        z tego korzyści.
        Z „hrabią” to oprócz tytułu ta osoba nie ma nic wspólnego!
    • Gość: Filut54 Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 12:59
      Tylko hrabia mial tyle honoru aby zrzec się tego zaszczytu.A dla mnie na zawsze
      pozostanie wzorem człowieka ktory coś zrobił dla swego społeczeństwa.
      • Gość: Smutny Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 01:46
        No tak jaki wzór taki człowiek a tak nawiasem społeczeństwo swoje czyli jakie?
      • Gość: Antek Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst IP: *.adm.ae.wroc.pl 20.10.06, 11:05
        Tylko pomyśl: czy zostanie on dla ciebie wzorem, bo, dzięki "zasługom"
        współpracy z UB został wypromowany marketingowo, czy może dlatego, że złamał
        życie wielu ludziom?
    • Gość: Heraldek Jakie honorowe zachowanie???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 01:28
      ....to scierwo nie mialo honoru gdy tytul przyjmowal...
    • maciejch Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelstwa 17.10.06, 08:12
      Hrabia Dzieduszycki pokazal klase jakiej kompletnie brakuje niektorym radnym z
      partii Prostactwo i Słoma_z_butow....panie Broda pan oczyiscie wie jak prosto i
      przyjemnie zylo sie w 1949 r. ludziom z pochodzeniem hrabiego i oczywiscie pana
      interesy sa z Fundacja solidarnosci pol-czech. sa poza wszelkimi
      podejrzeniami...to nie jest hanbiace....!Coz sa bigoteria naszych pozal sie Boze
      politykierow....Boze za cos nas pokaral takimi wybitnymi jednostkami!!!!!
      • lena.kwiat Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst 20.10.06, 00:55
        Mieszka u mnie Ireneusz Edward Stolar (jego słowa)
        W marcu 1968 przywiozłem z Gdańska ulotki związane z ówczesną sytuacją.
        Zmagazynowane zostały u Prof. Pajączkowskiego. Następnie wspólnie z Panem Hrabią
        Wojciechem Dzieduszyckim, jego samochodem rozwoziliśmy je po różnych
        organizacjach studenckich, przez 10 dni. Wiedział skąd są brane-dokąd wożone.
        Byłem w tym czasie gościem Pana Hrabiego.
        Włos mi po tej pracy konspiracyjnej nie spadł z głowy.
        Czy tak postępuje konfident???
        • doomsday Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst 20.10.06, 01:08
          lena.kwiat napisała:

> Mieszka u mnie Ireneusz Edward Stolar (jego słowa)
          > W marcu 1968 przywiozłem z Gdańska ulotki związane z ówczesną sytuacją.
          > Zmagazynowane zostały u Prof. Pajączkowskiego. Następnie wspólnie z Panem
          Hrabi
          > ą
          > Wojciechem Dzieduszyckim, jego samochodem rozwoziliśmy je po różnych
          > organizacjach studenckich, przez 10 dni. Wiedział skąd są brane-dokąd wożone.
          > Byłem w tym czasie gościem Pana Hrabiego.
          > Włos mi po tej pracy konspiracyjnej nie spadł z głowy.
          > Czy tak postępuje konfident???

Po marcu 68 roku wiekszosc SBekow wyrzucono z pracy za syjonizm i prawie
          wszyscy uciekli do Izraela (lub innych krajow via Izrael ) . Tu tkwi tajemnica
          Twojej dzisiaj lysej paly . Dzieduszyckiego prowadzilo 12 ubowcow i esbekow , w
          68 roku w tym urzedzie byla jeszcze wieksza zawierucha , niz w 1990 . Zydzi
          cale akta niszczyli i palili przed wyjazdem do Izraela wiec i Twoj wlos zamiast
          spasc z Twojej glowy , wyjechal do Palestyny .
          • Gość: polak 1 Doomsday wulgarny osobnik IP: 139.48.209.* 20.10.06, 04:53
            przykro jest czytac tekst nasaczony jadem
            • doomsday Re: Doomsday wulgarny osobnik 20.10.06, 06:29
              Jezeli kogokolwiek urazilem moim postem , to oczywiscie przepraszam .
              Moze w sposob zbyt dosadni staralem sie wytlumaczyc i przypomniec co sie dzialo
              w perelowskim MSW w 1968 roku , a w szczegolnosci w SB . Kto zyl wtedy , albo
              interesuje sie historia , to bedzie wiedzial ,ze nie chodzilo mi o bycie
              wulgarnym .
      • Gość: Jagna Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst IP: *.e-wro.net.pl 20.10.06, 08:24
        Ten cwaniak istotnie pokazał klasę biorąc przez tyle lat kasę od SB, by w odpowiednij chwili przedźięrgnąć się w solidarnościowca i stać się pupilkiem władz !!! Pan maciejch - zapewne kompan Tunia,powinien wiedzieć że kodeks honorowy arystokraty - nawet jeżeli jest to "czerwony hrabia", nakazuje w tak skandalicznej sytuacji natychmiast popełnić samobójstwo celem zmycia hańby z nazwiska i tytułu.No ale jak widać jaki hrabia, taki honor.
        • Gość: polak 1 Jagna dobry w obrzucaniu wyzwiskami IP: 139.48.209.* 20.10.06, 09:24
          A to tylko pomniejsza Ciebie jako czlowieka.
          • Gość: Antek Re: Jagna dobry w obrzucaniu wyzwiskami IP: *.adm.ae.wroc.pl 20.10.06, 10:44
            Z dużą ulgą przyjęłem widaomość, że rada miasta w komplecie pozbawiła
            honorowego obywatelstwa osobę, której hanibne czyny miały jej utorować drogę do
            łatwiejszego życia. Nam, osobom zbyt młodym, aby doświadczyć okropieństw czasów
            stalinizmu i komunizmu wypada o niej po prostu zapomnieć w imię humanitarnego
            podejścia do osób wiekowych. Mi przyjdzie to jednak z trudem, bo m.in. przez
            takich jak on, mój dziadek spędził dziewięć lat w więzieniach w Polsce skazany
            w 1947 roku na dożywocie.
          • Gość: Jagna Re: Jagna dobry w obrzucaniu wyzwiskami IP: *.e-wro.net.pl 20.10.06, 17:26
            Z całym szacunkiem dla polaka1, ale replika jest iście debilna !!!
            Palnął aby palnąć! Nie rozumiem dlaczego wyrażenie opinii że brak honoru u takiej kreatury ma mnie pomniejszać jako człowieka.
    • dobiasz Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst 22.10.06, 00:35
      Przepraszam, ale jakież to wielkie zasługi dla kultury Tuniowi zawdzięczamy?

Ja osobiście pamiętam tylko kilka opóźnionych koncertów na Wratislavia Cantans,
      bo trzeba było czekać aż fetowany z żenującym dupowłazstwem operetkowy tenor
      usadzi swoją hrabiowską dupę w pierwszym rzędzie a potem wysmaży pochwalny hymn
      na cześć najbardziej kiczowatego utworu w historii polskiej muzyki XX w. (do
      kantaty o św. Wojciechu Góreckiego piję - przypis dla niezorientowanych w
      temacie). Prowincjonalny smak, żenujące obnoszenie się z tytułem. Cygański baron
      i jego świta, nic dodać nic ująć.
      • Gość: pan Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst IP: *.wroclaw.mm.pl 22.10.06, 00:41
        Najgorsze jest to,że władze miasta , wiedząc o niejasnej przeszłości
        Dzieduszyckiego, obnosiły się z nim jak ze złotym kutasem. Tak samo było z
        Gucwinskimi. I ten i ci za komuny mieli bardzo dobrze i wszyscy wrocławianie
        wiedzieli, że coś tu śmierdzi.Nie docenia się ludzi, którzy naprawdę zrobili coś
        dla miasta , a takie zera się promuje.
    • lacymon Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst 23.10.06, 14:39
      łatwo się rzca kamieniami w człowieka...a kim my jesteśmy aby Dzieduszyckiego osądzać. Skąd wiemy, że sami byśmy w tym g.. nie brali udziału ????
      • Gość: WORKUTA Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst IP: 139.48.155.* 23.10.06, 18:22
        I tu jest sedno problemu.
        Kto ma prawo go osadzic?
        Na pewno nie mlode pokolenie ,ktore nie doswiadczylo stalinowskiego terroru.
    • z.r.1 Re: Dzieduszycki zrzekł się honorowego obywatelst 23.10.06, 18:29
      oj ludzie, ludzie, opamiętajcie się. Ponad 90% z was to podobno katolicy!!!
      Dlaczego tak mało teraz mówi się o Jego zasługach dla kultury w ogóle, a dla
      Wrocławia w szczególnośći. Trzeba Mu wybaczyć i współczuć. On już odkupił swoje
      winy. Ja wybaczam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka