Gość: x No way ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 10:27 W tej sprawie musi byc referendum - nie chcemy miec tu ronda im. zbrodniarza wojennego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 10:28 Nazwijmy rondo im. Maćka Zielińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EO 13303 Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.crowley.pl 16.10.06, 11:05 Przy okazji hucpy z nadawaniem imienia placowi 1. Maja i ulicy TW Kuklińskiego wypłynęło istnienie jakiejś uchwały Rady Miasta, co by nie mianować miejsc w mieście, jeżeli od zejścia "dawcy" imienia nie upłynęłoby minimum 5 lat. Zainteresowanym przypominam, że Reagan kojfnął w 2004, zatem musicie sobie jeszcze trochę po(sz)czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
remis1 A może by sie nas spytać 16.10.06, 10:58 Proponuje przy okazji wyborów samorzadowych zrobic referendum. Osobiscie uwazam jednak, ze powinien zostac pl. Grunwaldzki. Idiotyczne jest to nasze nieustanne odcinanie sie od tradycji, zrywanie przyzwyczajen. Czy musimy Wielkiemu Bratu zza wielkiej wody tak bez wazeliny, kiedy to ostatnio docenił? Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: A może by sie nas spytać 16.10.06, 11:59 remis1 napisał: > Proponuje przy okazji wyborów samorzadowych zrobic referendum. Wiesz, demokracja pośrednia polega na tym, że wyborcy dają wyraz swoim przekonaniom wybierając przedstawicieli, którzy już, oprócz rzeczy szczególnej wagi, nie muszą za każdym razem pytać się wyborców. Zmiana nazwy moim zdaniem taką rzeczą nie jest, mimo że jestem przeciwnikiem tej uchwały i mimo tego, że plac Grunwaldzki zostanie, nazwa ma być tylko dla ronda. Ale cóż, takich mamy radnych, jakich wybraliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neurosoft.pl 16.10.06, 11:33 Czy nie lepiej zostawićn azwę Plac Grunwaldzki, a imieniem Reagana nazwać coś nowo budowanego? Ot choćby rondo Mińska-Graniczna na drodze do lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BSK Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.akron.net.pl 16.10.06, 11:43 Tylko Polacy potrafią coś zmieniać, gdy jest dobrze. Ciekawe ze Amerykanie nie są tak chętni do nazywania swoich placów, ludźmi z Polski.... Po co zmieniać jak jest dobrze? To działanie jest bezsensu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorobliwypatriota Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.e-wro.net.pl 16.10.06, 11:47 Rozumiem, że nazwa Plac Grunwaldzki pozostanie, a tylko rondo otrzyma nową nazwę. Tylko dlaczego przy okazji musimy włazić w tyłek wielkiemu bratu? Czy my musimy zawsze komuś się podlizywać?Czy nie mamy swoich bohaterów?A może, nawiązując do Grunwaldu, nazwać rondo imieniem Władysława Jagiełły albo Królowej Jadwigi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Plac Jana Pawla II Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:45 Taka proponuje dac nazwe Rynkowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:47 moje propozycje: rondo Pankracego rondo Boba Budowniczego (to chyba nazwa idealna) rondo "bez nazwy" pl. Koziołka Matołka ul. Ryszarda Lubicza .... A tak na serio, jeśli nie może być rondo Grunwaldzkie (co by było najlepsze) to niech będzie rondo politechniki, rondo akademickie, przynajmniej będzie łatwiejsze do zlokalizowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.e-wro.net.pl 16.10.06, 11:58 Rondo Akademickie mi się podoba. Tam są przecież uniwerek, politechnika i akademia rolnicza, więc świetnie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 12:00 Gość portalu: ja napisał(a): > ul. Ryszarda Lubicza Kto to jest Ryszard Lubicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawelek Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 16.10.06, 12:06 Ja też za tym aby było to rondo akademickie/ Grunwaldzkie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Co komu znowu "Grunwaldzki" zawinił ...? IP: *.neurosoft.pl 16.10.06, 12:33 Mania jakaś, czy co? Jest już "be"? Niepoprawna politycznie? Od kiedy? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Co komu znowu "Grunwaldzki" zawinił ...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:32 Tego nie wiadomo... jeśli jeśli nie może byc grunwaldzkie to niech będzie akademickie. a może rondo sesji zimowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:34 Klanu nie oglądałeś? ;p (lol) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Te błędy ortograficzne to tak specjalnie...? IP: *.neurosoft.pl 16.10.06, 12:08 Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wirtuoz obywatelski pomysł - nowa nazwa IP: *.wro.vectranet.pl 16.10.06, 12:48 A mnie się wydaje że powinno się plac ten nazwać placem 14-10 (czternaście- dziesięć), tak jak to było do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 12:50 > Pomysł trafiony. Podoba mi sie. Facet się Polsce przysłóżył. Lepszy Ronald niż > Donald. Swoją drogą jeszcze nigdy nie rozpoczynałem komentowania artykółu /polecam słownik ortograficzny/ Znowu jakieś idiotyczne zmiany nazw najważniejszych miejsc we Wrocławiu. Po pl.Czerwonym i pl.1 Maja nadszedł czas na pl.Grunwaldzki. Niech zostawią tę nazwę albo przywrócą przedwojenną - Gwiazda Szczytnicka. Mnie tam bardziej się podoba ta nazwa niż "Rondo Regana". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Jeżeli już to proponuję Rondo Leppera IP: *.eranet.pl 16.10.06, 12:56 Z racji ustawicznego zablokowania ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
bonczek_hydroforgroup Włazidupstwo nie zna granic 16.10.06, 13:09 Zamiast zostawić coś co na lata utarło się w pamięci mieszkańców i przyjezdnych. Coć co jednoznacznie określa miejsce i historię miasta to w przypływie koljengo wytrysku wazeliny politycznej zmieniamy na siłe nikogo nie pytając. Nie przeszkadza mi Regan i niech ma swoje miejsce ale jest tyle nowych osiedli, ulic, placów, skwerów czy tam nie byłoby lepiej? Grunwaldzi niech pozostanie Grunwaldzkim to naprawdę apolityczna nazwa. Post-zdrawiam bonk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:10 a może rondo Pileckiego? w końcu bohaterstwa to temu człowiekowi nie brakowało. Po co szukać gdzieś za oceanem, skoro tutaj mamy lepszych? Nasza historia nie jest jeszcze wyczerpana w kwestii nazwisk. A w ogóle, to Grunwaldzki to zły? całe moje życie był Grunwaldzki i to chyba idealna nazwa tego miejsca. ja bym nie zmieniał, a jesli już, to bardziej na np tego Pileckiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Potulicki Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: 81.219.158.* 16.10.06, 13:14 Nie mam nic do RR - facet był Ok - ale mamy tez w historii wielu wybitnych Polaków którzy bardziej mi lężą sercu niż RR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjf Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 13:21 Radni nie mają sie czym zajmować, mieszają i to od rzeczy.Wpierw wbrew Wrocławianom nazwali ulice imieniem zdrajcy, teraz kombinują dalej jak wnerwić miszkańców . Reagen ,mierny aktorzyna co nawet nie poinformował nas o wprowadzeniu stanu wojennego. Ktoś chyba ma kolesia od tabliczek i pieczatek i chyba tylko dlatego tak chętnie zmieniają nazwy ulic. Zajęliby się sobą. Uwolnić Wrocław od kolesi nieudaczników co zakorkowali, zalali , zniszczyli iWrocław. Nie wspomnę o służbie zdrowia i dziesiątkach sprzedanych zakładów pracy. Panowie sprzedajcie Ratusz a pod Sukienicami puśćcie tunel zalewowy imieniem Zdrojewskiego.Wiem na kogo nie bedziemy głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.e-wro.net.pl 16.10.06, 14:14 Czemu radni z uporem wracają do zmiany nazwy. Już był artykuł na ten temat i większość internautów wypowiedziała się przeciwko a odzwierciedla to opinię wrocławian. To ich miasto i z nimi radni powinni się liczyć, bo myśmy im zaufali. A na Grfzegorza Romana nie będę już głosować nigdy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc a może Rondo Piastów Śląskich??? IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 17.10.06, 19:32 nie daleko jest Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich a i do pl. Grunwaldzkiego bardziej to pasuje bo wiąże się z Polską, Jak będziemy tak ślepo patrzeć na wszystko co amerykańskie to wywalmy z nazwy miasta Ł i dajmy L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: a może Rondo Piastów Śląskich??? IP: 216.223.64.* 17.10.06, 21:15 wroc napisał(a): > nie daleko jest Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich a i do pl. > Grunwaldzkiego bardziej to pasuje bo wiąże się z Polską, Jak będziemy tak ślepo > > patrzeć na wszystko co amerykańskie to wywalmy z nazwy miasta Ł i dajmy L 1. Dlaczego zmieniac nazwe? My mamy jakas tendencja albo do swietowania porazek /rozne powstania , wojny ,...w ktorych dostalismy w dupe, ale racja ,oczywiscie,byla po naszej stronie/ albo wazeliniarstwo wobec wielkiego brata , bo my musimy miec jakiegos wielkiego brata. Sami nie jestesmy zdolni istniec! Raz brat mieszka na wschodzie raz za oceanem... 2.Dlaczego zamieniec w nazwie Wroclaw litere /niestety nie mam polskiej trzcionki/ moze od razu walnac Breslau? 3.Wczoraj byl nius, ze maja zamknac wroclawskie ZOO ciekawe komu i za ile opchna ten pieknie polozony teren? Deweloperzy juz wiedza... Nie wierze , ze pomysla zamkniecia by podyktowany troska o zdrowie zwierzatek. 4.Dawnom wyjechal z Wroclawia ale pamietam , ze nie daleko placu Grunwaldzkiego byla rowniez Akademia Rolnicza ,wiec idac za pomyslem powiazania nazwy nowego placu z istniejacymi instytucjami, moze by nadac mu imie Andrzeja Leppera?Chlop sie ucieszy i zadba o porzadny wyglad miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk PRL Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:19 Wcale bym się nie zdziwił gdyby wniosek o zmianę nazwy placu złożył pan wojewoda. Zna się facet na rzeczy. Pięknie to konweniuje z ulicą generała Kuklińskiego. A w miejsce likwidowanego ZOO stanowisko dla tarczy antyrakietowej US Army. Czekam teraz na paczki z UNRA. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok proponuje wyjazd do Korei, na pół roku!!! 16.10.06, 16:33 wyleczysz sie, albo zemrzesz z głodu - jedno i drugie dobre. Wybór należy do ciebie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: proponuje wyjazd do Korei, na pół roku!!! IP: *.devs.futuro.pl 16.10.06, 16:55 1410_tenrok napisał: > wyleczysz sie, albo zemrzesz z głodu - jedno i drugie dobre. Wybór należy do > ciebie!! Można także na Kubę, ale nie jako turysta (z dolarami w kieszeni) tylko jako tubylec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk PRL Re: proponuje wyjazd do Korei, na pół roku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 17:41 Chciałoby się. Narazie te wyjazdy odłożę. Poczekam aż platformersi wyjdą z cienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kenez321 Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 14:21 Myslę że trzeba by najpierw zacząc od tego że to nie jest (nie bedzie:) RONDO!! znaczy sie skrzyzowanie o ruchu okrężnym. to bedzie po prostu skrzyzowanie z wysepka na środku na której bedą przystanki busowo-tramwajowe. I powinno pozostać bez watpienia placem GRUNWALDZKIM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.atol.com.pl 16.10.06, 14:38 dajcie mu spokój niech sobie w amerykańskim grobie leży , co to nie ma innych nazw choćby Rondo Konwaliowe, precz z USA i jego polityką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.dsl.mrdnct.sbcglobal.net 16.10.06, 14:44 Napewno Reagan sie duzo przyczynil dla Polski ale jednak zostawilabym Rondo Grunwaldzkie, dlaczego nie kontynuowac naszej wroclawskiej historii. Nowe nazwy tak bardzo zmieniaja atmosfere miasta jest to szczegolnie wazne dla rodowitych wroclawian tak jak ja i choc od lat mieszkam w usa to jestem przeciwna zmianie starych nazw na nowe. Mysle ze osoby nie zwiazane "uczuciowo" z Wroclalwiem podejmuja pochopnie decyzje nadajac nowe nazy. Po co ponosic koszty to druga sprawa. O malego dziecka mam duzo wspomnien z Pl. Grunwaldzkim. Wiaze sie to rowniez z wydazeniami i osobami ktore juz zostaly tylko we wspomnieniach. Anna Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 14:48 no tak. zacznijmy teraz amerykanizacje ulic, placow i rond. potem dzordzowi z buszu wyslemy info ze mamy takie nazwy i z wielkim jezorem lizacym jego dupe zapytamy sie czy moze juz zniesie wizy dla polakow. bleeee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Rondo Grunwaldzkie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 15:42 Dlaczego mamy zmieniać coś co jest u nas pospolite,coś co nawiązuje do Polskiej historii i coś co ludzie w pełni zakceptowali i czym się posługują?Pomysł radnych jest nie do zakceptowania. Ronald Reagan był dobrym prezydentem,znanym aktorem,wiele zrobił dobrego dla światowego pokoju ale nie widzę powodu żeby jego osoba miała przysłaniać to co jest nasze i całkiem wporządku.Jest proste rozwiązanie-zamiast placu Grunwaldzkiego nowe rondo nazwać Rondem Grunwaldzkim,a jak chcemy nazewnictwem uczcić osobę Reagana to proponuję jego nazwiskiem nazwać jakąś nową ulicę których co roku trochę jednak powstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adzior Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.kuleuven.ac.be 16.10.06, 15:33 Przypominam, ze Ronald Regan firmowal rowniez kilka mniej udanych wyczynow niz Solidarnosc. Szczegolnie przysluzyl sie w torturowaniu przez CIA opozycji w Ameryce Poludniowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polikliki Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 16:36 Rondo Palanta - najlepsza nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
trefar Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 16:42 Czy my zawsze musimy honorowac "Starszego Brata"? Naszych Zasluzonych juz brakuje? To takie odwrocone PRLowskie zwyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pienio skonczcie ten remont!! IP: *.madcomputers.pl 16.10.06, 17:09 dajcie spokoj, najpierw oni powinni ten ....bany remont skonczyc a potem probowac nadawac imie temu rondu. tym bardziej ze pol wrocka stoi w korkach przez ten remont a oni sie kloca o imie zamiast przyspieszac prace ktorych konca nie widac i watpliwe jest by udalo sie to skonczyc terminowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 19:05 Radnym zaczyna poważnie odbijać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gos Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.magma-net.pl 16.10.06, 19:10 Porabalo ludzi. Ten plac byl placem Grunwaldzkim przez X lat. I niech tak zostanie!!!!!! Niech zostanie to tradycja. Malo kto wie, ze przez wiekszy okres swoich rzadow P.REgan mial maly kontakt (psychiczny) ze swiatem w zwiazku ze swoim wiekiem i chorobami. Stad jego czeste lapsusy dotyczace krajow, tematow itp pod koniec kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 19:21 Rondo Regana na Placu Grunwaldzkim...... :) Odpowiedz Link Zgłoś