Dodaj do ulubionych

Rondo Reagana na Grunwaldzkim

• Gość: x No way ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 10:27
      W tej sprawie musi byc referendum - nie chcemy miec tu ronda im. zbrodniarza
      wojennego!
    • Gość: A Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 10:28
      Nazwijmy rondo im. Maćka Zielińskiego
      • Gość: EO 13303 Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.crowley.pl 16.10.06, 11:05
        Przy okazji hucpy z nadawaniem imienia placowi 1. Maja i ulicy TW Kuklińskiego
        wypłynęło istnienie jakiejś uchwały Rady Miasta, co by nie mianować miejsc w
        mieście, jeżeli od zejścia "dawcy" imienia nie upłynęłoby minimum 5 lat.
        Zainteresowanym przypominam, że Reagan kojfnął w 2004, zatem musicie sobie
        jeszcze trochę po(sz)czekać.
        • 1410_tenrok ty wolałbys - rondo Humera 16.10.06, 16:32
          co, ale nie ma szans!!!
    • remis1 A może by sie nas spytać 16.10.06, 10:58
      Proponuje przy okazji wyborów samorzadowych zrobic referendum.
      Osobiscie uwazam jednak, ze powinien zostac pl. Grunwaldzki. Idiotyczne jest to
      nasze nieustanne odcinanie sie od tradycji, zrywanie przyzwyczajen. Czy musimy
      Wielkiemu Bratu zza wielkiej wody tak bez wazeliny, kiedy to ostatnio docenił?
      • piast9 Re: A może by sie nas spytać 16.10.06, 11:59
        remis1 napisał:

> Proponuje przy okazji wyborów samorzadowych zrobic referendum.
        Wiesz, demokracja pośrednia polega na tym, że wyborcy dają wyraz swoim
        przekonaniom wybierając przedstawicieli, którzy już, oprócz rzeczy szczególnej
        wagi, nie muszą za każdym razem pytać się wyborców.

Zmiana nazwy moim zdaniem taką rzeczą nie jest, mimo że jestem przeciwnikiem tej
        uchwały i mimo tego, że plac Grunwaldzki zostanie, nazwa ma być tylko dla ronda.
        Ale cóż, takich mamy radnych, jakich wybraliśmy.
    • Gość: liber Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neurosoft.pl 16.10.06, 11:33
      Czy nie lepiej zostawićn azwę Plac Grunwaldzki, a imieniem Reagana nazwać coś
      nowo budowanego? Ot choćby rondo Mińska-Graniczna na drodze do lotniska.
    • Gość: BSK Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.akron.net.pl 16.10.06, 11:43
      Tylko Polacy potrafią coś zmieniać, gdy jest dobrze. Ciekawe ze Amerykanie nie
      są tak chętni do nazywania swoich placów, ludźmi z Polski.... Po co zmieniać
      jak jest dobrze? To działanie jest bezsensu!
      • Gość: chorobliwypatriota Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.e-wro.net.pl 16.10.06, 11:47
        Rozumiem, że nazwa Plac Grunwaldzki pozostanie, a tylko rondo otrzyma nową
        nazwę. Tylko dlaczego przy okazji musimy włazić w tyłek wielkiemu bratu? Czy my
        musimy zawsze komuś się podlizywać?Czy nie mamy swoich bohaterów?A może,
        nawiązując do Grunwaldu, nazwać rondo imieniem Władysława Jagiełły albo
        Królowej Jadwigi?
    • Gość: Jan Plac Jana Pawla II Reagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:45
      Taka proponuje dac nazwe Rynkowi
    • Gość: ja Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:47
      moje propozycje:
      rondo Pankracego
      rondo Boba Budowniczego (to chyba nazwa idealna)
      rondo "bez nazwy"
      pl. Koziołka Matołka
      ul. Ryszarda Lubicza
      ....

A tak na serio, jeśli nie może być rondo Grunwaldzkie (co by było najlepsze) to
      niech będzie rondo politechniki, rondo akademickie, przynajmniej będzie
      łatwiejsze do zlokalizowania...
      • Gość: asik Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.e-wro.net.pl 16.10.06, 11:58
        Rondo Akademickie mi się podoba. Tam są przecież uniwerek, politechnika i
        akademia rolnicza, więc świetnie pasuje.
      • piast9 Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 12:00
        Gość portalu: ja napisał(a):

> ul. Ryszarda Lubicza
        Kto to jest Ryszard Lubicz?
        • Gość: Pawelek Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 16.10.06, 12:06
          Ja też za tym aby było to rondo akademickie/ Grunwaldzkie!!!
          • Gość: Realistka Co komu znowu "Grunwaldzki" zawinił ...? IP: *.neurosoft.pl 16.10.06, 12:33
            Mania jakaś, czy co? Jest już "be"? Niepoprawna politycznie?
            Od kiedy?

Pzdr.
            • Gość: ja Re: Co komu znowu "Grunwaldzki" zawinił ...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:32
              Tego nie wiadomo... jeśli jeśli nie może byc grunwaldzkie to niech będzie
              akademickie.
              a może rondo sesji zimowej?
        • Gość: ja Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:34
          Klanu nie oglądałeś? ;p (lol)
    • Gość: Realistka Te błędy ortograficzne to tak specjalnie...? IP: *.neurosoft.pl 16.10.06, 12:08
      Pzdr.
    • Gość: Wirtuoz obywatelski pomysł - nowa nazwa IP: *.wro.vectranet.pl 16.10.06, 12:48
      A mnie się wydaje że powinno się plac ten nazwać placem 14-10 (czternaście-
      dziesięć), tak jak to było do tej pory.
    • Gość: Neo[EZN] Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 12:50
      > Pomysł trafiony. Podoba mi sie. Facet się Polsce przysłóżył. Lepszy Ronald niż
      > Donald. Swoją drogą jeszcze nigdy nie rozpoczynałem komentowania artykółu

/polecam słownik ortograficzny/

Znowu jakieś idiotyczne zmiany nazw najważniejszych miejsc we Wrocławiu. Po
      pl.Czerwonym i pl.1 Maja nadszedł czas na pl.Grunwaldzki. Niech zostawią tę
      nazwę albo przywrócą przedwojenną - Gwiazda Szczytnicka. Mnie tam bardziej się
      podoba ta nazwa niż "Rondo Regana".
      • Gość: adam Jeżeli już to proponuję Rondo Leppera IP: *.eranet.pl 16.10.06, 12:56
        Z racji ustawicznego zablokowania ruchu
    • bonczek_hydroforgroup Włazidupstwo nie zna granic 16.10.06, 13:09
      Zamiast zostawić coś co na lata utarło się w pamięci mieszkańców i przyjezdnych.
      Coć co jednoznacznie określa miejsce i historię miasta to w przypływie koljengo
      wytrysku wazeliny politycznej zmieniamy na siłe nikogo nie pytając. Nie
      przeszkadza mi Regan i niech ma swoje miejsce ale jest tyle nowych osiedli,
      ulic, placów, skwerów czy tam nie byłoby lepiej? Grunwaldzi niech pozostanie
      Grunwaldzkim to naprawdę apolityczna nazwa.
      Post-zdrawiam
      bonk
    • Gość: maro Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:10
      a może rondo Pileckiego?
      w końcu bohaterstwa to temu człowiekowi nie brakowało.
      Po co szukać gdzieś za oceanem, skoro tutaj mamy lepszych?
      Nasza historia nie jest jeszcze wyczerpana w kwestii nazwisk.

A w ogóle, to Grunwaldzki to zły? całe moje życie był Grunwaldzki i to chyba
      idealna nazwa tego miejsca.
      ja bym nie zmieniał, a jesli już, to bardziej na np tego Pileckiego...
    • Gość: Andrzej Potulicki Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: 81.219.158.* 16.10.06, 13:14
      Nie mam nic do RR - facet był Ok - ale mamy tez w historii wielu wybitnych Polaków którzy bardziej mi lężą sercu niż RR
    • Gość: mjf Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 13:21
      Radni nie mają sie czym zajmować, mieszają i to od rzeczy.Wpierw wbrew
      Wrocławianom nazwali ulice imieniem zdrajcy, teraz kombinują dalej jak wnerwić
      miszkańców . Reagen ,mierny aktorzyna co nawet nie poinformował nas o
      wprowadzeniu stanu wojennego. Ktoś chyba ma kolesia od tabliczek i pieczatek i
      chyba tylko dlatego tak chętnie zmieniają nazwy ulic. Zajęliby się sobą.
      Uwolnić Wrocław od kolesi nieudaczników co zakorkowali, zalali , zniszczyli
      iWrocław. Nie wspomnę o służbie zdrowia i dziesiątkach sprzedanych zakładów
      pracy. Panowie sprzedajcie Ratusz a pod Sukienicami puśćcie tunel zalewowy
      imieniem Zdrojewskiego.Wiem na kogo nie bedziemy głosować.
      • Gość: gość Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.e-wro.net.pl 16.10.06, 14:14
        Czemu radni z uporem wracają do zmiany nazwy. Już był artykuł na ten temat i
        większość internautów wypowiedziała się przeciwko a odzwierciedla to opinię
        wrocławian. To ich miasto i z nimi radni powinni się liczyć, bo myśmy im
        zaufali. A na Grfzegorza Romana nie będę już głosować nigdy!!!
      • Gość: wroc a może Rondo Piastów Śląskich??? IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 17.10.06, 19:32
        nie daleko jest Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich a i do pl.
        Grunwaldzkiego bardziej to pasuje bo wiąże się z Polską, Jak będziemy tak ślepo
        patrzeć na wszystko co amerykańskie to wywalmy z nazwy miasta Ł i dajmy L
        • Gość: Antek Re: a może Rondo Piastów Śląskich??? IP: 216.223.64.* 17.10.06, 21:15
          wroc napisał(a):

> nie daleko jest Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich a i do pl.
          > Grunwaldzkiego bardziej to pasuje bo wiąże się z Polską, Jak będziemy tak
          ślepo
          >
          > patrzeć na wszystko co amerykańskie to wywalmy z nazwy miasta Ł i dajmy L
          1. Dlaczego zmieniac nazwe? My mamy jakas tendencja albo do swietowania
          porazek /rozne powstania , wojny ,...w ktorych dostalismy w dupe, ale
          racja ,oczywiscie,byla po naszej stronie/ albo wazeliniarstwo wobec wielkiego
          brata , bo my musimy miec jakiegos wielkiego brata. Sami nie jestesmy zdolni
          istniec! Raz brat mieszka na wschodzie raz za oceanem...
          2.Dlaczego zamieniec w nazwie Wroclaw litere /niestety nie mam polskiej
          trzcionki/ moze od razu walnac Breslau?
          3.Wczoraj byl nius, ze maja zamknac wroclawskie ZOO ciekawe komu i za ile
          opchna ten pieknie polozony teren? Deweloperzy juz wiedza... Nie wierze , ze
          pomysla zamkniecia by podyktowany troska o zdrowie zwierzatek.
          4.Dawnom wyjechal z Wroclawia ale pamietam , ze nie daleko placu Grunwaldzkiego
          byla rowniez Akademia Rolnicza ,wiec idac za pomyslem powiazania nazwy nowego
          placu z istniejacymi instytucjami, moze by nadac mu imie Andrzeja Leppera?Chlop
          sie ucieszy i zadba o porzadny wyglad miejsca.
    • Gość: Sympatyk PRL Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:19
      Wcale bym się nie zdziwił gdyby wniosek o zmianę nazwy placu złożył pan
      wojewoda. Zna się facet na rzeczy. Pięknie to konweniuje z ulicą generała
      Kuklińskiego. A w miejsce likwidowanego ZOO stanowisko dla tarczy
      antyrakietowej US Army. Czekam teraz na paczki z UNRA.
      • 1410_tenrok proponuje wyjazd do Korei, na pół roku!!! 16.10.06, 16:33
        wyleczysz sie, albo zemrzesz z głodu - jedno i drugie dobre. Wybór należy do
        ciebie!!
        • Gość: zdziwiony Re: proponuje wyjazd do Korei, na pół roku!!! IP: *.devs.futuro.pl 16.10.06, 16:55
          1410_tenrok napisał:

> wyleczysz sie, albo zemrzesz z głodu - jedno i drugie dobre. Wybór należy do
          > ciebie!!

Można także na Kubę, ale nie jako turysta (z dolarami w kieszeni) tylko jako
          tubylec.
          • Gość: Sympatyk PRL Re: proponuje wyjazd do Korei, na pół roku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 17:41
            Chciałoby się. Narazie te wyjazdy odłożę. Poczekam aż platformersi wyjdą z
            cienia.
    • kenez321 Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 14:21
      Myslę że trzeba by najpierw zacząc od tego że to nie jest (nie bedzie:) RONDO!! znaczy sie skrzyzowanie o ruchu okrężnym. to bedzie po prostu skrzyzowanie z wysepka na środku na której bedą przystanki busowo-tramwajowe.

I powinno pozostać bez watpienia placem GRUNWALDZKIM!
    • Gość: ag Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.atol.com.pl 16.10.06, 14:38
      dajcie mu spokój niech sobie w amerykańskim grobie leży , co to nie ma innych
      nazw choćby Rondo Konwaliowe, precz z USA i jego polityką
    • Gość: anka Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.dsl.mrdnct.sbcglobal.net 16.10.06, 14:44
      Napewno Reagan sie duzo przyczynil dla Polski ale jednak zostawilabym Rondo
      Grunwaldzkie, dlaczego nie kontynuowac naszej wroclawskiej historii. Nowe nazwy
      tak bardzo zmieniaja atmosfere miasta jest to szczegolnie wazne dla rodowitych
      wroclawian tak jak ja i choc od lat mieszkam w usa to jestem przeciwna zmianie
      starych nazw na nowe. Mysle ze osoby nie zwiazane "uczuciowo" z Wroclalwiem
      podejmuja pochopnie decyzje nadajac nowe nazy. Po co ponosic koszty to druga
      sprawa. O malego dziecka mam duzo wspomnien z Pl. Grunwaldzkim. Wiaze sie to
      rowniez z wydazeniami i osobami ktore juz zostaly tylko we wspomnieniach. Anna
    • robak_wroc Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 14:48
      no tak. zacznijmy teraz amerykanizacje ulic, placow i rond. potem dzordzowi z
      buszu wyslemy info ze mamy takie nazwy i z wielkim jezorem lizacym jego dupe
      zapytamy sie czy moze juz zniesie wizy dla polakow. bleeee...
      • Gość: Martix Re: Rondo Grunwaldzkie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 15:42
        Dlaczego mamy zmieniać coś co jest u nas pospolite,coś co nawiązuje do Polskiej
        historii i coś co ludzie w pełni zakceptowali i czym się posługują?Pomysł
        radnych jest nie do zakceptowania.
        Ronald Reagan był dobrym prezydentem,znanym aktorem,wiele zrobił dobrego dla
        światowego pokoju ale nie widzę powodu żeby jego osoba miała przysłaniać to co
        jest nasze i całkiem wporządku.Jest proste rozwiązanie-zamiast placu
        Grunwaldzkiego nowe rondo nazwać Rondem Grunwaldzkim,a jak chcemy nazewnictwem
        uczcić osobę Reagana to proponuję jego nazwiskiem nazwać jakąś nową ulicę
        których co roku trochę jednak powstaje.
    • Gość: Adzior Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.kuleuven.ac.be 16.10.06, 15:33
      Przypominam, ze Ronald Regan firmowal rowniez kilka mniej udanych wyczynow niz
      Solidarnosc. Szczegolnie przysluzyl sie w torturowaniu przez CIA opozycji w
      Ameryce Poludniowej...
      • Gość: Polikliki Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 16:36
        Rondo Palanta - najlepsza nazwa
    • trefar Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 16:42
      Czy my zawsze musimy honorowac "Starszego Brata"? Naszych Zasluzonych juz
      brakuje? To takie odwrocone PRLowskie zwyczaje.
    • Gość: pienio skonczcie ten remont!! IP: *.madcomputers.pl 16.10.06, 17:09
      dajcie spokoj, najpierw oni powinni ten ....bany remont skonczyc a potem
      probowac nadawac imie temu rondu. tym bardziej ze pol wrocka stoi w korkach
      przez ten remont a oni sie kloca o imie zamiast przyspieszac prace ktorych konca
      nie widac i watpliwe jest by udalo sie to skonczyc terminowo.
    • jasiek.pl Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 19:05
      Radnym zaczyna poważnie odbijać!
    • Gość: Gos Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.magma-net.pl 16.10.06, 19:10
      Porabalo ludzi. Ten plac byl placem Grunwaldzkim przez X lat. I niech tak
      zostanie!!!!!! Niech zostanie to tradycja. Malo kto wie, ze przez wiekszy okres
      swoich rzadow P.REgan mial maly kontakt (psychiczny) ze swiatem w zwiazku ze
      swoim wiekiem i chorobami. Stad jego czeste lapsusy dotyczace krajow, tematow
      itp pod koniec kadencji.
    • ludendorf Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 19:21
      Rondo Regana na Placu Grunwaldzkim...... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka