manggusta 22.10.06, 12:44 Wybudowanie sieci ścieżek rowerowych w dużym mieście kosztuje tyle ile zakup dwóch tramwajów. Dlaczego więc dróg rowerowych jest tak mało? rowery.onet.pl/2607,1366994,0,1,artykuly.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aron2004 Re: ścieżki rowerowe 22.10.06, 12:53 dlatego że jadąc rowerem nie zużywasz paliwa = nie płacisz akcyzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vito Re: ścieżki rowerowe IP: *.core.lanet.net.pl 22.10.06, 13:01 nadal nie jest to dla wielu polityków sprawa priorytetowa. Rowerzyści nie stanowią jeszcze wystarczającej siły (wyborczej,społecznej?) by na dobre liczyć się z ich potrzebami. Myślę że z czasem się to zmieniu, bo zmierzamy ku standardom unijnym, a tam z tego co widziałem nie ma tego problemu. Poza tym myśl optymistycznie - buduje się coraz więcej dróg we Wrocławiu, remontuje stare - zawsze są tam ścieżki rowerowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 20:31 > Poza tym myśl optymistycznie - buduje się coraz więcej dróg we Wrocławiu, > remontuje stare - zawsze są tam ścieżki rowerowe! Problem w tym, ze buduje sie 'sciezki', a nie drogi dla rowerow. Przeciez np. to co 'zaprojektowano' na skrzyzowaniu Wyspianskiego z pl. Grunwaldzikm wola o pomste do nieba: - przejscie dla pieszych przez droge dla rowerow prowadzace na trawnik, - trzy skrety pod katem prostym na odcinku 10 metrow zamiast jednego, - podporka dla rowerzystow przed skrzyzowaniem z Wyspianskiego w poprzek przejscia dla pieszych przez droge dla rowerow i do tego drzewko doslownie poltora metra obok, a wszystko to zupelnie zbedne, bo po drugiej stronie chodnik i droga dla rowerow znowu sie krzyzuja, - dwa przystanki autobusowe NA drodze dla rowerow - odcinek drogi dla rowerow obok ktorego nie ma chodnika, a ktory pozwala pieszym znacznie skrocic droge - zupelnie zbedny odcinek drogi dla rowerow i chodnika wzdluz Wyspianskiego od strony mostu od przejscia/przejazdu ze swiatlami do przejscia bez swiatel (i bez przejazdu) ...i mozna tak dlugo. Tam trzeba po prostu samemu sprobowac pare razy sie przjechac, zeby to zrozumiec. Groteska. Byloby smieszne gdyby tyle osob nie musialo tamtedy codziennie jezdzic. Wszystkie te bledy w 'projekcie' byly wytkniete przez Koalicje Rowerowy Wroclaw i zostaly kompletnie zignorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloko Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 15:32 manggusta napisała: > Wybudowanie sieci ścieżek rowerowych w dużym mieście kosztuje tyle ile zakup > dwóch tramwajów. Dlaczego więc dróg rowerowych jest tak mało? Bo kupiliśmy tramwaje ;D Mnie bardziej denerwuje nie brak ścieżek, a parkowanie na nich samochodami ... Odpowiedz Link Zgłoś
bezzasadnie Re: ścieżki rowerowe 22.10.06, 16:25 mnie najbardziej denerwuje brak szacunku dla rowerzystek i rowerzystów - wchodzenie na śeieżkę rowerową przez pieszych to przecież klasyka i potem są pretensje do tego, kto na rowerze, że poturbował pieszego, wspominane parkowanie autami, no i ścieżki donikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: ścieżki rowerowe IP: *.biskupin.wroc.pl 22.10.06, 17:26 mi to tam rybka czy jade sciezką rowerową czy chodnikiem czy ulicą - najwazniejsze zeby dojechac ;p Odpowiedz Link Zgłoś
oizo Re: ścieżki rowerowe 23.10.06, 11:25 zgadza się ... piesi mają pretensje jak się im uwagę zwraca by wrócili na chodnik... ciekawe dlaczego nie chodzą środkiem ulicy ? toż to tak samo nieodpowiednie miejsce do spacerów jak środek ścieżki rowerowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: ścieżki rowerowe IP: 195.117.40.* 23.10.06, 14:41 > Mnie bardziej denerwuje nie brak ścieżek, a parkowanie na nich samochodami ... czyli jak ich nie będzie nie stracisz zimnej krwi .... trzeba zlikwidować tylko te namiastki ścieżek co istnieją... Odpowiedz Link Zgłoś