Dodaj do ulubionych

nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, informacje

23.10.06, 11:44
Stowarzyszenie Instruktorów we Wrocławiu informuje, iż udziela informacji na
temat szkolenia i egzaminowania na forum.Prosimy o konkretne pytania
dotyczące tej materii. Przy Word Wrocław jest niebieska tablica
Stowarzyszenia w której będą ciekawe problemy dotyczące procesu szkolenia i
egzaminowania.
Informujemy,że kursanci, którzy będą chcieli pomocy np. w kwestii pisania
skarg na:
-szkolenie w OSK,
-przebieg egzaminu - proszę zgłosić się do kierownika OSK, który wskaże wam
dalszą pomoc. Pomoc udzielana jest bezpłatnie przez prawnika dla OSK, który
należy do Stowarzyszenia. Prawnik będzie waszym pełnomocnikiem.
Jeśli będą problemy w OSK, którym uczycie się,informację proszę złożyć do
skrzynki na listy, która mieści się przy tablicy informacyjnej Stowarzyszenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: justynabeata Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 13:41
      1. to milo, ze o pomoc w pisaniu skargi na "szkolenie w OSK" proponują Państwo
      zwrócic sie do kierownika skarżonego podmiotu - ten na pewno pomozne napisac
      skarge na siebie samego :))).
      2. ciekawa konstrukcja z tym "prawnikiem", który jest zatrudniony(?) przez
      stowarzyszenie szkół jazdy i ma reprezentowac skarżącego przeciwko szkole jazdy
      zrzeszonejw stowarzyszeniu ( domyslam sie czyje interesy bedzie reprezentował
      taki "prawnik" w sporze miedzy skarzacym, a zrzeszonym OSK):))).
      Po tych zwyczajowych zlośliwościach przechodze do pytań :
      1. dlaczego kursy nauki jazdy kat C, sa we Wrocławiu takie drogie ( i co
      Stowarzyszenie Instruktorów we Wrocławiu ma zamiar zrobic w tym przedmiocie)?
      2. który OSK we Wrocławiu oferuje najtańsze kursy kat C, albo które OSK we
      Wrocławiu oferuja kursy kat C taniej niż 1800 zł.
      3. które OSK należa do Stowarzyszenia.
      4. jakie są nazwiska czlonkow zarzadu Stowarzyszenia.
      Dziekuje uprzejmie za odpowiedzi
      • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 18:01
        Witam Panią,widzę, że nie zrozumiała Pani intencji Zarządu Stowarzyszenia.
        Prawnik pomoże Pani np. napisać skargę na przebieg egzaminu. Natomiast z takim
        problemem zwraca sie Pani w pierwszej kolejności do swojego OSK w którym
        odbyła kurs prawa jazdy czyli do kierownika ośrodka (ma Pani tylko 7 dni).
        Natomiast skargi na OSK w którym odbyła Pani szkolenie przekazuje za
        pośrednictwem skrzynki na listy przy tablicy ogłoszeniowej przy kiosku ruchu
        przy WORD Wrocław. Nie rozumiem Pani zdziwienia,że możena napisać skargę na OSK
        do Zarządu Stowarzyszenia. Właśnie uważamy,że za pomocą Stowarzyszenia można
        wiele wyjaśnić, zwrócić uwagę na działalność danego OSK, oraz jest wiele innych
        możliwości by poprawić pracę danego podmiotu.
        Cena kursu na kat.C wynikła z zakupu przez WORD Wrocław bardzo drogiego
        pojazdu. Z tym problemem zwróciliśmy się w roku 2005 w programie tv interwencja,
        oraz do władz miasta, do Pana Marszałka Woj. Wrocławskiego, twierdząc że taki
        zakup z pewnością podroży kursy na prawo jazdy.Niestety nikt nie potrafił
        powstrzymać takiego zakupu. Z tąd obecnie tak wysokie ceny na tę kat.Ma Pani 2
        możliwości: robić prawo jazdy na Starze(ale egzamin jest na Mercedesie Atego
        lub w innym mieście).
        Do Stowarzyszenia należy większość OSK z Wrocławia, oraz z okolic Wrocławia.
        Nazwiska członków ZArządu są na tablicy ogłoszeniowej przy Word.
        • tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 23.10.06, 18:05
          Z tym mercedesem to jest lipa. Ma wszystko, a egzaminatorzy nie pozwalaja nawet
          sobie wygodnie fotela ustawic, uzywac polowek ani niczego. To po grzyba kupili
          taki drogi? Star-Man by nie wystarczyl?
          • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 18:14
            Tomku , trafne spojrzenie w temacie egzaminu.MY szkoleniowcy również zadajemy
            sobie pytanie dlaczego taki wyszukany egzemplarz i tak drogi. Teraz
            rzeczywiście chyba boją się by nic nie zepsuć!!!Fotel masz obowiązek ustawić
            byś wygodnie mógł prowadzić pojazd (DZ.U.Nr 217).Pozdrawiam Danuta
            • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 18:20
              Tomku , trafne spojrzenie w temacie egzaminu.MY szkoleniowcy również zadajemy
              sobie pytanie dlaczego taki wyszukany egzemplarz i tak drogi. Teraz
              rzeczywiście chyba boją się by nic nie zepsuć!!!Fotel masz obowiązek ustawić
              byś wygodnie mógł prowadzić pojazd (DZ.U.Nr 217).Pozdrawiam Danuta

• tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 25.10.06, 14:14
                No wlasnie.

A teraz z poziomu kilku miesiecy pracy jako agencyjny kierowca w UK moge
                powiedziec, ze to jest w ogole chore. Bo ja co dzien jezdze inna ciezarowka,
                czasem dopiero po przejechaniu 100 mil uda mi sie dojsc do tego jak jest mi
                najwygodniej :P. Do tego skoro system mercedesa (zwykla skrzynia z polowkami)
                jest tylko jednym z wielu (z tych ktorymi jezdze scania i DAF maja 8 dzielona na
                pol przyciskiem, renault ma 8 dzielona na pol z dwoma pozycjami 'luzu', mercedes
                axor ma sekwencyjna, wiele z pojedynczych ciezarowek ma zwykla szesciobiegowa
                skrzynie bez zadnych bajerow) nie wiem jaki jest sens zakupu samochodu w jednym
                z tych systemow, skoro I TAK nie pozwala sie kierowcy dotykac polowek ( i
                jezdzac po miescie pusta ciezarowka i tak nie ma takiej potrzeby).
        • Gość: justynabeata Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 19:29
          na stronie www WORD znajduja sie pojazdy egzaminacyjne: m.in. STAR oraz
          Mercedes9
          www.word.wroc.pl/pojazdy.asp
          Natomiast o ile dobrze rozumiem Pani wypowiedź to egzaminy odbywaja sie
          wyłącznie na Mercedesie 9 i wszystkie OSK szkolące na kat C zakupiły pojazdy
          Mercedes, na których odbywaja sie kursy, więc koszt zakupu tych pojazdów muszą
          pokryć z wyższych opłat za kurs. czy dobrze rozumiem?? i jak to sie ma do info
          WORD, że STAR jest pojazdem egzaminacyjnym??
          • Gość: kierowca Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 21:01
            Star służy do egzaminowania na kat. C+E czyli z przyczepą.
            • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.core.lanet.net.pl 24.10.06, 16:27
              Pytała Pani o kat.C, a więc w Word na tę kat. egzaminują wyłącznie na
              Mercrdesie Atego, natomiast na kat.C+E egzaminują na Starze z przyczepą.
              Dziękuję kierowcy, który udzielił informacji. Jeśli tak bardzo zależy Pani na
              egzaminie na takim samochodzie i widzę, że jest Pani bardzo "negatywnie"
              ustsunkowana. Proszę więc napisać zapytanie do WORD czy może być Pani
              egzaminowana na Starze na kat.C, jeśli odpowiedzą, że nie to proszę zapytać
              dlaczego nie? Pozdrawiam Danuta
              • Gość: justynabeata Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 17:18
                moje "negatywne" ustosunkowanie obejmuje wyłącznie CENE KURSÓW na kat C we
                Wrocławiu. Nie moge zrozumieć dlaczego niektore OSK chca za kurs 2600 - 2800
                zł., natomiast inne 1800 zł. (na mercedesie), podczes gdy w Polsce mozna
                znalezc kurs za 1200 zł. Moim zdaniem to co robia niektore OSK we WRO
                (przebijajac cene ponad 100%) to zdzierstwo. Moim zdaniem egzaminowanie na
                Mercedesie nie przeszkadza (przynajmniej dla mnie nie ma to znaczenia), aby
                robic kurs na Starze. Ostatecznie Prawo Jazdy Kat C uprawnia do jazdy
                wszelkimi "ciężarówkami" niezależnie od producenta.
                • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:11
                  Myślę,że wyczerpałam dla Pani odpowiedzi na te pytania. Proszę więc szukać we
                  Wrocławiu OSK, który nie tylko szkoli na Mercedesie, ale także za cenę taką
                  jaka jest na Starze.Pozdrawiam Danuta
                • Gość: kierowca doświadcz Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:14
                  Pani justynabeta, a może Pan reprezentuje chyba WORD.
                  Jeżeli dla Pani nie ma znaczenia czy uczy się Pani na Starze a zdaje na
                  Mercedesie to jest Pani albo affą i omegą albo egzaminatorem.
                  Proszę zapytać doświadczonych szkoleniowców a dowie się Pani dlaczego.
                  • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:27
                    Dziękuję za poparcie doświadczonemu kierowcy, bo mi nie wypada walczyć na słowa
                    z Panią Justyną. Najwyrażniej ta Pani nie ma problemów z żadną marką samochodu
                    jeśli chodzi o czynności kontrolno- obsługowe pojazdu. Musi Pani nie tylko
                    podnieśc maskę, ale wskazać gdzie jest płyn:hamulcowy, spryskiwacze,
                    chłodniczy ,olej itd., nie mówiąc o światłach zewnętrznych. Jeśli poradzi sobie
                    Pani z każdym pojazdem to może Pani rzeczywiście wykonywać prawo jazdy na
                    Starze, a nawet na Roburze(on też jest na kat. C). Z tym reprezentowaniem WORD-
                    u nie pomyślałam, to się cieszę, może również czegoś nauczą się.Pozdrawiam
                    Danuta
                    • tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 25.10.06, 14:18
                      Nie musi.

Kiedy egzaminator przed egzaminem pozwolil nam na zadawanie pytan w ramach
                      wprowadzenia do tego konkretnego modelu i zapytalismy jak sie otwiera maske
                      szczerze sie zdziwil i zapytal 'a po co to panu'? Odpowiedzielismy, ze przeciez
                      musimy sprawdzic olej i te rzeczy, a egzaminator na to 'no panowie, przeciez
                      jestesmy dorosli'

Dodatkowo sprawdzanie swiatel nie obowiazuje nawet egzaminatorow - jak ja
                      zdawalem to mercedes zostal podstawiony na egzamin bez sprawnych stopow...
                      • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:14
                        Dziękuję za takie wypowiedzi, jak widać kandydaci na kierowcę na kat. C są
                        najwyrażniej traktowani jak "dorośli kierowcy". Powinien się Pan cieszyć Panie
                        Tomku. Jakby Pan widział ile osób na kat.B za te czynności "oblewa" to
                        nieuwierzył by Pan. Średnio z grupy 6 os. wychodzi 2-3z czynności kontrolno-
                        obsługow., z czego 1 zdaje na mieście, albo żadna.
                        Szkoda, że ci sami egzaminatorzy robią taki "przesiew" na kat.B.Dlaczego? to
                        jest trudne pytanie, ale kiedyś może ktoś znajdzie odpowiedż. Natomiast z
                        niesprawnym hamulcem STOP trudno mi uwierzyć byście pojechali na miasto, a
                        rozumiem, że jest Pan już po egzaminie.Pozdrawiam Danuta
                        • tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 25.10.06, 21:52
                          W mercedesie to akurat bym zdal pewnie... W innych - niekoniecznie.

Bo najlepsze jest to, ze ja w mojej pracy prawie codziennie mam nowa ciezarowke.
                          nie wiem, dlaczego mialbym wiedziec gdzie co jest w kazdej z nich. jak bede
                          chcial, to sobie przeczytam w instrukcji (ktora obowiazkowo musi sie znajdowac w
                          kazdym z pojazdow). Ale nie zebym chcial specjalnie. Jak jestem gdzies w
                          kilkudniowej trasie, to jak wiem jak i mi sie chce, to sobie olej sprawdze.

I tak na przyklad DAFy maja bagnet z przodu, MANy za kabina a Fordy, jak sie
                          nazywa na wyspach IVECO - pod kabina. I ja do dzis nie wiem, jak sie ta kabine
                          otwiera. Bo ja tego nie musze wiedziec! Od takich rzeczy to ja mam ludzi - ja
                          jestem tylko kierowca. Jezeli zapala mi sie kontrolka oleju, to zatrzymuje sie i
                          dzwonie na serwis. I tyle.

A tymczasem w testach sa zadania o luzach na zaworach, o jakichs tam remontach...

Oni sie chyba Marka Hlaski naczytali. Moze do polskich egzaminatorow nie dotarlo
                          jeszcze, ze czas, kiedy w srodku zimy kierowca zmuszony byl do wyjmowania tlokow
                          z Bedfordow z darow UNRRA sie juz skonczyly. Ja nawet kola nie musze zmieniac
                          (ba, ja nawet czesto nie mam ze soba zapasu - i to nawet jak busem po Polsce
                          jezdzilem)!

Ale najlepsze ze wszystkich pytanie w testach to jest to, w ktorym jest opisana
                          sytucja, ze widze dymiacy autobus i mam okreslic, czy to nieprawidlowa
                          mieszanka, czy luz na zaworach czy costam.

Ludzie! Czy to jest egzamin na kierowce ciezarowki, czy na zdalnego diagnoste
                          autobusow?
                        • tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 25.10.06, 22:00
                          A na miasto nie pojechalismy. ALe czekalismy 3 kwadranse az naprawia. Ciekawe
                          ile nas to zycia kosztowalo w nerwowce przedegzaminowej ;-)
                          • Gość: kierowca Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 11:15
                            W WORD jest tak duzo technicznych, że się obijają o siebie i nie mają czasu
                            naprawiać sprzętu.
                            • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.core.lanet.net.pl 26.10.06, 13:08
                              Sądzę, że ma Pan kierowca rację, ale jest to instytucja SAMO FINANSUJĄCA się
                              więc w gestii DYREKTORA jest ztrudnianie osób w WORD, oraz kontrola ich pracy .
                              A,że jest ich tak dużo (gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść), więc nie mogą
                              się zdecydować, który i kiedy powinien usunąć awarię!
                              • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 21:01
                                Proszę tych wszystkich kierowników OSK, (którzy nie wyrazili zgody na
                                upublicznienie zdawalności w rankigu WORD Wrocław na stronie internetowej)
                                zrzeszonych w Stowarzyszeniu Instruktorów Kształcenia Kierowców we Wrocławiu o
                                jak najszybsze dostarczenie zdawalności za okres II półrocza 2006r.(może być
                                dostarczone ksero).Dziękuję Danuta
    • Gość: kursant Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 20:56
      Czy nie powinniście Państwo założyć strony internetowej Stowarzyszenia?
      • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 07:56
        Jest na ukończeniu więc na pewno będzie służyć wielu osobom, ale czy nie możemy
        korzystać z forum internetu ?
        • Gość: kursant Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 21:15
          Możecie, tylko trzeba codziennie robić wpisy bo strona przechodzi "do tyłu" i
          mało wtedy kto czyta.
          • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 15:55
            Kursanci nauki jazdy jeśli potrzebujecie pomocy w kwestii: przepisów, prawa i
            innych tematów związanych z nauką jazdy , oraz egzaminami na prawo jazdy -
            prosimy o zadawanie pytań na forum . Odpowiemy, wskażamy pomoc, jeśli jesteście
            kursantami OSK , który należy do Stowarzyszenia Instruktorów Kształcenia
            Kierowców we Wrocławiu - udzielimy pomocy prawnej bezpłatnej.
            • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 20:17
              Liczne pyt. tel. dotyczyły egz, teoretycznego.
              Teoria ważna jest 6 miesięcy. W tym czasie należy zdać egzamin praktyczny z
              jazdy.Po upływie w/w czasu należy zdawać kolejny raz egzamin teretyczny.Kursu
              nie trzeba powtarzać.DANUTA
              • Gość: gość Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 13:44
                To można wcześniej zdawać egzamin teoretyczny? ? Powiedziano mi w WORDZIE (tel
                info), że zdawać należy JEDNOCZEŚNIE teoretyczny + praktyczny, więc jak jest
                tak naprawdę?
            • Gość: kruszynka Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:20
              jaka jest prawdopodobienstwo ze na kolejnym egzaminie spotkam tego samego
              egzaminatora
    • lansing czy moge? 08.11.06, 13:29
      zwracam sie z zapytaniem czy moge ustalic (zapisac sie) na egzaminy dzien po
      dniu? Oczywiscie oplacajac dwa dni. I co bedzie jezeli za pierwszym razem zdam?
      Bo wiem, ze moji znajome z innych woj. tak robili i wtedy oddawali im polowe kwoty.
      • Gość: Danuta Re: czy moge? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 14:45
        We Wrocławiu nie ma takiej możliwości. W jednym dniu możesz zapisać się tylko
        na egzamin z teorii i jazdy. Jeśli nie zdasz egz. teor. to 50% WORD pobiera z
        opłaty za egzamin prakt. Danuta
        • Gość: DANUTA Re: czy moge? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 15:37
          INSTRUKTORZY NAUKI JAZDY należący do Stowarzyszenia, przypominam o zebraniu ,
          które odbędzie się 22 listopada 2006r. o godz.17,00 w Pogotowiu Ratunkowym na
          III p.
    • andzia9641 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 10.11.06, 18:01
      witam. ja mam pytanie:) ukończyłąm kurs na prawo jazdy 2 lata temu (legnica) ,
      z różnych przyczyn nie mogłam przystąpić do egzaminu praktycznego (egz.
      teoretyczny stracił już ważność), a teraz mieszkam we Wrocławiu i chciałabym
      tutaj zdawać egzaminy. czy mogę bez przeszkód przenieść tutaj swoje papiery?
      oczywiście zdaję sobie sprawę, że musze wykupić sobie jazdy, gdyż nie jeździłam
      po Wrocławiu.
      • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 16:30
        Witam
        Oczywiście możesz zdawać egzaminy w całej Polsce bez żadnych dodatkowych
        zaświadczeń. Musisz zgłosić w WORD Legnica, że chcesz przystąpić do egzaminu we
        Wrocławiu - Twoje dokumenty zostaną tu przesłane. Natomiast jeśli chodzi o
        jazdy dodatkowe to nie musisz, ale powinnaś wziąć kilka lekcji po wrocławskich
        ulicach (tu są tramwaje więc jest to wielka trudność dla kursantów jeżdżących w
        miastach w których jest ich brak). Poza tym jest to dużo większe miasto od
        Legnicy, więc stopień trudności jest większy. Ale pamiętaj znaki drogowe są
        takie same, więc jeśli nauczyłaś na nie patrzeć i poprawnie je odczytywać więc
        sobie poradzisz. Pozdrawiam Danuta
        • Gość: kierowca Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 21:32
          Jeżeli minęło ponad rok od ostatniego egzaminu to WORD powinien przesłać
          dokumenty do starostwa właściwego dla miejsca zamieszkania.
          • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 14:17
            Tak powinno być, ale czasami zdarza się , że dokumenty nadal są w WORD więc
            lepiej najpierw proszę sprawdzić w wORD a potem udać się do Starostwa.
    • ludendorf Plac manewrowy 12.11.06, 17:41
      Słyszę różne sprzeczne opinie więc może tu się dowiem czegoś pewnego. Niektórym
      pytania mogą wydać się banalne ale co tam:
      1)Czy można przejechać łuk tyłem na samych lusterkach nie spoglądając w tyłną
      szybę bez obawy że egzaminator się przyczepi
      2)co oprócz łuku jest na placu obowiązkowe do przejechania
      • Gość: Danuta Re: Plac manewrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 18:34
        Tzw. tor jazdy po łuku (do przodu i powrót tyłem)powinieneś wg.Dz.U.Nr 217
        wykonywać patrząc przez tylną szybę i lusterka. Lusterka winny być ustawione
        tak, by nie były skierowane na linie zamykające łuk tuż przy pojeżdzie lecz- z
        tyłu samochodu powinieneś widzieć linie. Egzaminator nie może zakazać patrzenia
        w lusterka, nawet gdy tylko raz patrzyłeś przez tylną szybę.
        Oprócz łuku jest również wzniesienie czyli tzw. górka. Tu auto nie może
        zgasnąć, może się stoczyć do 20 cm. Ruszenie powinno być płynne bez tzw. żabki.
        Pozdrawiam DANUTA
        • Gość: Danuta Re: Plac manewrowy IP: *.core.lanet.net.pl 13.11.06, 16:49
          Stowarzyszenie Instruktorów z Wrocławia informuje o możliwości szkolenia na
          świadectwo kwalifikacji, ADR-y. Ceny konkurencyjne, szkolenia prowadzone przez
          Ośrodek Szkolenia Kierowców.TEL 071/797-55-44. Zapraszamy
    • Gość: bea Proszę o radę. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.11.06, 21:44
      Proszę o radę. Co powinnam zrobić? Prawo jazdy A+B mam od 1988 roku zrobione w
      małym mieście na maluchu i starym motorze. Potem długo nie jeżdziłam w ogóle.Od
      1992 roku do 1998 roku jeżdziłam bardzo różnymi markami samochodów, zazwyczaj
      niezłymi i to często pod tzw. ,,nadzorem'' czyli ktoś przy mnie siedział. Nie
      jestem dobrym kierowcą. Przez 2 lata jeżdziłam samochodem w pracy (firma
      farmaceutyczna). Miałam poważny wypadek z własnej winy. Od tego czasu w roli
      kierowcy nie jeżdże jakieś 4 lata (pomijając okresy zagraniczne (dobre auta i
      drogi). Teraz kupiłam sobie Audi A6 z myślą, że myszę w końcu zacząć jeżdzić na
      nowo. Nigdy nie byłam dobrze nauczona manewrów, boję się jazdy we Wrocławiu.
      Czy powinnam wziąć jazdy z instruktorem, czy pójść na jakiś
      kurs ,,doskonalący''? Co Pani jako profesjonalista myśli?
      • Gość: Danuta Re: Proszę o radę. IP: *.core.lanet.net.pl 14.11.06, 13:51
        Witam. Sądzę, że powinna Pani po takiej przerwie (4 lata) wziąć jazdy
        doskonalące, jak również po takim zajściu (wypadek). Jeśli zdecydowała się Pani
        na jazdę i to dość dużym i mocnym autem, to jazdy powinny odbyć się nie tylko
        na pojeżdzie szkoleniowym, ale również na Pani samochodzie z instruktorem. W
        dzisiejszych czasach jesteśmy zmuszone korzystać z poruszania się pojazdem, a w
        Pani przypadku ma Pani nie tylko prawo jazdy , ale również samochód. Jest Pani
        starsza o 4 lata, jak również o bagaż doświadczeń, więc należy rozpocząć pracę
        za kółkiem. Życzę miłej jazdy. Pozdrawiam DANUTA
        • Gość: bea Re: Proszę o radę. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.11.06, 11:27
          Dziękuję Pani za odpowiedż. Tak właśie myślałam, by po kilku lekcjach
          samochodem szkoleniowym poprosić instruktora by pojeżdził ze mną moim autem.
          • Gość: Danuta Re: Proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:07
            Cieszę się, że podjęła Pani decyzję. Proszę pamiętać, że jako kierowcy wiele
            podczas jazdy może się wydarzyć, ale nie można się poddawać. Ja jeżdże jako
            kierowca 23 lata, wiele przeżyłam podczas prowadzenia pojazdu (kolzji), ale
            nigdy nie myślałam o jeżdzie samochodem negatywnie. To jest moje narzędzie
            pracy, relaks, środek lokomocji i wielka przyjemnośc. Życzę Pani tego
            równie,oraz szerokiej drogi i gumowych drzew.Danuta
            • Gość: Danuta Re: Proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 16:22
              Witam. Dzisiaj miałam sporo tel. na temat: sygnalizator warunkowy (czerwone
              światło + strzałka zielona ). Proszę pamiętać, że należy zatrzymać się przed
              sygnalizatorem tak jak na znaku STOP. Następnie jeśli jedzie pojazd na drodze
              poprzecznej zatrzymujemy się powtórnie, lecz gdy na drodze tej nie ma pojazdu -
              jedziemy bez powtórnego zatrzymania się.Pozdrawiam DANUTA
            • Gość: Danuta Re: Proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 16:24
              Witam. Dzisiaj miałam sporo tel. na temat: sygnalizator warunkowy (czerwone
              światło + strzałka zielona ). Proszę pamiętać, że należy zatrzymać się przed
              sygnalizatorem tak jak przed znakiem STOP. Następnie jeśli jedzie pojazd na
              drodze poprzecznej zatrzymujemy się powtórnie, lecz gdy na drodze tej nie ma
              pojazdu -jedziemy bez powtórnego zatrzymania się.Pozdrawiam DANUTA
              • Gość: kierowca Re: Proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:45
                Czt według Pani ten artykuł moze mieć zwiazek z tym co sie dzieje w WORD we
                Wrocławiu? miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3744120.html
                • Gość: Danuta Re: Proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 20:48
                  Witam Pana. Odpowiem krótko - nic mnie nie zdziwi, jeśli istnieje związek
                  między prokuraturą wrocł. , a WORD-em. Czym można tłumaczyć program Interwencja
                  w tv w 2005r. gdzie dobitnie pokazano zakup samochodów w WRocł. WORD (ich
                  cena,zakup bez przetargu).Sprawa nagłośniona przez dziennikarzy z Posatu, ale
                  żadnych konsekwencji nie wyciągnięto.Wrocławscy dziennikarze nie chcieli się
                  nią zająć, twierdząc, że nie mają żadnych szans, a nawet mówili , że nadal chcą
                  pracować.Urząd Marszałkowski nawet nie drgnął w tej sprawie. Przeprowadzono
                  kontrolę w WORD i nadal nic nie możemy się dowiedzieć (nawet dziennikarz tv 3
                  M.B.).Ta pajęczynka musi daleko sięgać, myślę, że czas pokaże. My możemy się
                  tylko domyślać pewnych układów i to bardzo mocnych, podobnych, które
                  przedstawił Pan w artykule.Pozdrawiam DANUTA
                  • Gość: DANUTA Re: Proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:03
                    Drodzy kursanci nauki jazdy, informujemy o zakupach nowych samochodów
                    egzaminacyjnych Fiat Panda we Wrocławskim WORD.Jest ich kilka. Lusterka w nich
                    ustawia się elektrycznie, a nie jak dotąd manualnie - uchwyt przy
                    lusterku.Pozdrawiam DANUTA
                    • Gość: kierowca Re: Proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 08:50
                      To są wymienione ze starych na nowe za tą samą cenę?
                      • Gość: Danuta Re: Proszę o radę. IP: *.core.lanet.net.pl 23.11.06, 13:01
                        Nie to są zakupione nowe sam., a więc zwiększył się tabor pojazdów
                        egzaminacyjnych.DANUTA
    • Gość: e Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 22:03
      dzień dobry
      mam pytanie: czy prawo jazdy na samochód ciężarowy może uzyskać osoba, która
      ma wadę wzroku, krótkowzroczność -4 dioptrie?
      • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.core.lanet.net.pl 24.11.06, 15:35
        Jeśli lekarz wystawi orzeczenie lekarskie z możliwością uczęszczania na kurs
        prawa jazdy to nie ma problemu. Będzie orzeczenie na pewno terminowe ze względu
        na wadę wzroku. Pozdrawiam Danuta
        • Gość: e Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 15:48
          A co mówią przepisy na ten temat? Bo nie chcę płacić za badanie lekarskie ( 250
          zł. na Oławskiej), skoro z góry mógłbym wiedzieć, czy taka wada zdrowia mnie
          dyskwalifikuje.
          i jeszcze jedno pytanie: czy na Prawo Jazdy kat C potrzebuję przeprowadzić
          badania psychologiczne? bo dziś mnie w czasie rejestracji lekarskiej
          przekonywano, że tak, a ja nigdy nie słyszałem o takieh badaniach dla kursantów
          kat C.
          • Gość: e Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 18:45
            i jeszcze jedno pytanie: czy można robić prawo jazdy od razu na kat C i C+E,
            czy też trzeba zdać najpierw kat. C, a dopiero wówczas C+E ?
            • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 14:53
              Witam , Badania lekarskie na kat. C to wydatek 70 zł., Do OSK przychodzi
              lekarz , który wykonuje je na miejscu. Jeśli chodzi o kat.C i E+C, to najpierw
              radzę zrobić kat.C i jej nie odbierać- zgłosić, że robi Pan następną
              E+C.Badania psychologiczne po otrzymaniu prawa jazdy można zrobić we Wrocławiu
              ul. Gazowea(w gazowni u dr Henderka za 70 zł).Pozdrawiam DANUTA
              • busmen Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 25.11.06, 18:44
                Gość portalu: DANUTA napisał(a):

> Witam , Badania lekarskie na kat. C to wydatek 70 zł., Do OSK przychodzi
                > lekarz , który wykonuje je na miejscu. Jeśli chodzi o kat.C i E+C, to
                najpierw
                > radzę zrobić kat.C i jej nie odbierać- zgłosić, że robi Pan następną
                > E+C.Badania psychologiczne po otrzymaniu prawa jazdy można zrobić we
                Wrocławiu
                > ul. Gazowea(w gazowni u dr Henderka za 70 zł).Pozdrawiam DANUTA

Tylko między Bogiem a prawdą to badania lekarza w OSK są nic nie warte. Chodzi
                o ORZECZENIE bez którego nie można być zawodowym kierowcą. A tutaj nie liczy
                się tylko wzrok (który musi być świetny), ale również brak przeciwwskazań
                neurologicznych, laryngologicznych. Badana jest również krew.

Ja mam -2 dioptrie i pracuję jako kierowca, bo na badanie przyszedłem w
                soczewkach kontaktowych. Polecam wszystkim to rozwiązanie :)

Aha i polecam oczywiście dra Henderka :) Kto był, ten wie :)
                • Gość: e Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:33
                  przepraszam uprzejmie bo nie rozumiem: jeżeli dostanę prawo jazdy kat C, i będę
                  starał się o zatrudnienie jako kierowca ciężarówki to muszę przechodzić
                  dodatkowe badania lekarskie?? kto wymaga dodatkowych badań lekarskich? jakiś
                  urząd, a może Pański pracodawca ?? Mając kat B nie ma znaczenia, czy jeżdżę
                  samochodem osobowym zawodowo, czy prywatnie i nie ma żadnych dodatkowych badań
                  dla kierowcy jeżdżącego majacego jeździć zawodowo.
                  • busmen Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 26.11.06, 01:07
                    Gość portalu: e napisał(a):

> przepraszam uprzejmie bo nie rozumiem: jeżeli dostanę prawo jazdy kat C, i
                    > będę
                    > starał się o zatrudnienie jako kierowca ciężarówki to muszę przechodzić
                    > dodatkowe badania lekarskie?

Tak. Jest to wymagane przez ustawę o transporcie drogowym. Każdy kierowca
                    (ciężarówki czy autobusu) MUSI mieć zaświadczenie od pracodawcy w którym jest
                    wyszczególnione:
                    - orzeczenie lekarskie (do 240zł lub fundowane przez pracodawcę)
                    - ważne psychotesty (na Gazowej po 70zł)
                    - ukończony kurs WORD na przewóz osób (lub rzeczy) (800zł)

Dopiero z tym kompletem dokumentów (oraz prawem jazdy oczywiście) możesz być
                    zatrudniony jako zawodowy kierowca autobusu lub ciężarówki.

> kto wymaga dodatkowych badań lekarskich? jakiś
                    > urząd, a może Pański pracodawca ?

Wymaga tego KAŻDY pracodawca na podstawie ustawie o transporcie drogowym.

> Mając kat B nie ma znaczenia, czy jeżdżę samochodem osobowym zawodowo, czy
                    > prywatnie i nie ma żadnych dodatkowych badań dla kierowcy jeżdżącego majacego
                    > jeździć zawodowo.

Dokładnie. Ale przy ciężarówkach i autobusach jest to wymagane.
                    • tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 26.11.06, 20:26
                      > Wymaga tego KAŻDY pracodawca na podstawie ustawie o transporcie drogowym.

każdy POLSKI pracodawca ;-)

Z tego co sie zorientowalem moge zrobic taki myk (teoretycznie), ze sie
                      zatrudnie u Szkota na przyklad, nawet na polskim prawku, i wtedy tego nie musze
                      nawet jak jade do PL. Bo ja musze ze soba wozic papier od pracodawcy, ze mu
                      dostarczylem wszystkie wymagane dokumenty i uprawnienia, a ja mu musze
                      dostarczyc wszystkie wymagane W SZKOCJI dokumenty, prawda?

Glupie te nasze prawo ;-)
                  • tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 26.11.06, 20:20
                    przepraszam uprzejmie bo nie rozumiem: jeżeli dostanę prawo jazdy kat C, i będę
                    >
                    > starał się o zatrudnienie jako kierowca ciężarówki to muszę przechodzić
                    > dodatkowe badania lekarskie?? kto wymaga dodatkowych badań lekarskich? jakiś
                    > urząd, a może Pański pracodawca ??

Chcialem tutaj dodac, ze jest to typowo polski wymysl. W normalnych krajach,
                    jezeli ktos ma wazne badania lekarskie, to moze robic prawo jazdy. A jezeli ma
                    prawo jazdy, to ma prawo jezdzic ciezarowka. I juz.

Ja za badania zaplacilem 50 zlotych i mam prawo jezdzic ciezarowka w Szkocji ;)
                • Gość: e Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 16:10
                  Jezeli, ktos jeszcze czyta ten watek to prostuje, ze kierowca autobusu i
                  ciezarowki moze miec wade wzroku nieprzekraczajaca(+-) 4 dioptrii. Taka
                  informacje uzyskalem dzis od okulisty medycyny pracy, ktory bada kierowcow.
              • Gość: e Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:28
                to co Pani proponuje rozumiem jako: zapisać się na kurs za 2000 zł. zapłacić za
                lekarza 70 zł. i następnie dowiedzieć się, że wada wzroku o której doskonale
                wiem nawet bez badania lekarskiego dyskwalifikuje mnie jako kandydata na
                kierowcę i nie zostanę dopuszczony do Egzaminu. Znam ciekawsze metody na
                pozbycie się 2070 zł. :)
                Po za tym, czy rzeczywiście lekarz i okulista przychodzą do wszystkich OSK
                razem ze swoją aparaturą i np. tablicami do badania wzroku?
                I nie rozumiem : To trzeba, czy nie trzeba przejść badania psychologiczne
                ubiegajac się o kat. C ?
                • Gość: kierowca Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 17:13
                  Szukasz dziury w całym. Nie musisz korzystać z badań lekarskich w OSK. Jeżeli
                  masz kasę to wybierz się prywatnie do profesorów od okulistyki i laryngologi i
                  jeszcze paru innych i z tymi papierami za parę tysięcy zł przyjdź do lekarza w
                  OSK i ten wystawi ci orzeczenie za 70 zł.
                  To humorystycznie. Kurs możesz rozpocząć jak masz ważne badania więc nic nie
                  tracisz. Po prostu jak jesteś niezdolny do prowadzenia pojazdu to nie będziesz
                  jeździł.
                  • Gość: e Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 18:54
                    mi w OSK powiedziano, że NAJPIERW MAM ZAPŁACIĆ 2000 zł. Jaki jest sens wyrzucać
                    2000 zł. w błoto jeżeli wcześniej mogę się dowiedzieć, czy moja wada wzroku
                    dyskwalifikuje mnie ??? (dla mnie to jest istotna kwestia)
                    • tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 26.11.06, 20:23
                      O rany.

Idz sobie do lekarza, ktory bada kierowcow i sie zbadaj.

Nie musisz przeciez miec na kursie badan od tego wlasnie jednego lekarza, ktory
                      poleca Ci organizator kursu...
                • tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 26.11.06, 20:22
                  Ech naiwniaku...

Przeciez zyjemy w Polsce.

Tutaj badania wygladaja tak:

"dobrze pan widzi? Chory pan nie jest? Jaka kategorie ma pan w wojsku?" i buch,
                  pieczatka na papierku, pieniazek do kieszeni.

Jak dobrze, ze ja wiem skadinad ze wzrok mam sokoli, bo sam bym sie siebie
                  bal ;-)
                  • Gość: e Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:24
                    Ja się zapytałem, czy wada wzroku -4 dioptrie jest dopuszczalna przez prawo do
                    uzyskania prawo jazdy kat C ? bo słyszałem, że wada poniej -4 dioptrii jest
                    dopuszczalna. Jeśli moja wada jest dopuszczalna przez prawo, to nie ma powodu
                    dawać nikomu "pieniążka do kieszeni".
                    PS. Nie daję "pieniążków do kieszeni", ani w Polsce ani nigdzie. Może i
                    jestem "naiwniakiem", ale sama taka sugestia jest dla mnie obraźliwa. :(
                    • busmen Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 27.11.06, 10:21
                      Gość portalu: e napisał(a):

> Ja się zapytałem, czy wada wzroku -4 dioptrie jest dopuszczalna przez prawo
                      > do uzyskania prawo jazdy kat C?

O ile wiem to żadna wada (oprócz daltonizmu) nie dyskwalifikuje do prawa jazdy,
                      o ile można ją skutecznie zniwelować (np. przez okulary, soczewki). Chodzi o
                      to, że jeżeli w okularach widzisz tak dobrze, jak inni ludzie bez okularów, to
                      nie ma przeszkód w otrzymaniu prawa jazdy.

Oczywiście mówię o prawie jazdy a nie o uzyskaniu odpowiednich wyników badań,
                      aby otrzymać orzeczenie lekarskie co do braku przeciwwskazań do pracy w
                      zawodzie kierowcy.
                    • tomek854 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 27.11.06, 17:15
                      Nie chodzilo mi o dawanie lapowek - bron boze.

Mialem na mysli to, ze lekarze robia badania na odwal sie, zeby tylko nachapac
                      sie kasy jak najszybciej.
                      • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 18:01
                        Witam Pana z wadą wzroku 4 diop.Proszę zgłosić się do lek. okulisty by uzyskać
                        zaśw. o wadzie wzroku. Gdy przyjdzie Pan na kurs prawa jazdy na którym będzie
                        lekarz badający kandydatów na kierowców- przedłoży mu Pan zaśw. od okulisty. Na
                        podstawie tego bad. i następnego czyli przez lekarza uprawnionego do bad.
                        kierowców otrzyma Pan orzeczenie lekarskie uprawniające do uczęszczania na kurs
                        kat.C.Myślę, że otrzyma Pan prawo jazdy ze względu na wzrok terminowe. Czyli
                        przed upływem jego ważności np.5 lat, rozpocznie PAN POTÓRNĄ PROCEDURĘ
                        LEKARSKĄ, ALE PRAWO JAZDY JUŻ BĘDZIE pan posiadał.Pozdrawiam Danuta
                        • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.core.lanet.net.pl 28.11.06, 12:30
                          Kursanci przypominam, iż dzisiaj 28.11.2006r. jest ostatnim terminem egzaminów
                          na prawo jazdy na kat.A. Następny egzamin praktyczny na kat.A odbędzie się
                          dopiero w lutym 2007r. Pozdrawiam Danuta
                          • Gość: gość Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 13:45
                            Czy można wcześniej zdawać egzamin teoretyczny? ? Powiedziano mi w WORDZIE (tel
                            info), że zdawać należy JEDNOCZEŚNIE teoretyczny + praktyczny, więc jak jest
                            tak naprawdę?
                            • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 08:11
                              Witam. To Pan decyduje czy chce zdawać egzamin teoretyczny razem z praktycznym
                              lub oddzielnie. Ktoś z WORD żle Pana poinformował. Jeśli będzie Pan zdawał dwa
                              egzaminy i nie zaliczy teorii (3 błędy), wówczas nie zostanie Pan dopuszczony
                              do egzaminu praktycznego i zostanie pobrana opłata za ten egzamin
                              50%.Pozdrawiam DANUTA
                              • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 08:19
                                Uwaga! Instruktorzy należący do Stowarzyszenia .Ubezpieczać pojazdy możemy w
                                TUW-ie, oraz w PZU w Agencji PZU we Wrocławiu przy ul. Komandorskiej Centrum
                                Handlowe ARENA (Anna Czernichowska). Jeśli ktoś rezygnuje z ubezp. w TUW proszę
                                pamiętać o jednodniowym wypowiedzeniu umowy ubezpieczenia.Do PZU proszę zgłosić
                                się z zaświadczeniem przynależności do Stowarzyszenia, które otrzymacie
                                państwo ode mnie.Wysokość stawki ubezpiecz. są takie same jak w TUW. DANUTA
                                • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 19:36
                                  Zarząd Stowarzyszenia Instruktorów Kształcenia Kierowców we Wrocławiu
                                  informuje, iż następne zebranie członków Stowarzyszenia odbędzie się 15
                                  marca ,2007r. w Pogotowiu Ratunkowym we Wrocławiu na ul.Ziębickiej o
                                  godz.17,00.DANUTA
                                  • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:09
                                    Odp. na temat taśmy.Film z zarejestrowanym egzaminem możemy oglądać tylko po
                                    napisaniu skargi na przebieg egzaminu. Może go oglądać osoba uczestnicząca w
                                    egzaminie(kursant) lub pełnomocnik (najlepiej jeśli jest to instruktor lub
                                    kierownik Ośr. Szkolącego)DANUTA
                                    • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 19:39
                                      odpowiadam. S-2 sygnalizator warunkowy należy zawsze zatrzymać się przed
                                      sygnalizatorem tak jak w przypadku znak STOP (bezwzględnie)- linia warunkowego
                                      zatrzymania. Jeśli na drodze poprzecznej pojazdy nie jadą, wówczas można
                                      opuszczać skrzyżowanie, natomiast kiedy ruch odbywa się, to nadal oczekujemy, i
                                      wtedy jest to już drugie zatrzymanie przed skrzyżowaniem.Proszę pamiętać, iż
                                      każdy pojedynczy pojazd musi się zatrzymać. DANUTA
    • Gość: nadia lusterka na łuku IP: *.as.kn.pl 14.12.06, 23:30
      witam ,mam pytanie :czy moge dostosowac sobie lusterka w pojezdzie
      egzaminacyjnym robiac tzw łuk? czy musza zostac w stanie nienaruszonym?dziekuje
      za odpowiedz
      • Gość: Danuta Re: lusterka na łuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 14:23
        Witam , nie tylko może Pani ustawić lusterka,ale powinna Pani to zrobić. Każdy
        kierowca (a Pani też w przyszłości nim będzie) musi widzieć. Nie zawsze z
        pozycji fotela wszystko dobrze widać. Po to pojazdy są zaopatrzone w lusterka.
        Jednak na egzaminie jadąc łukiem musi je Pani tak ustawić, by nie były
        skierowne bezpośrednio na linię tuż przy pojeżdzie, ale w lusterkach powinna
        Pani obserwować pas ruchu za pojazdem. Proszę pamiętać, iż wykonując łuk jadąc
        do tyłu należy obserwować przez tylną szybę i lusterka.Nie jest wyrażnie
        określone ile razy przez tylną szybę spoglądamy, ale ile razy spogląda Pani w
        lusterka. DZ.U.Nr 217 Pozdrawiam DANUTA
        • Gość: nadia Re: lusterka na łuku IP: *.as.kn.pl 18.12.06, 22:51
          dziekuje bardzo za odpowiedz:)pozdrawiam
          • Gość: Danuta Re: lusterka na łuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 22:43
            Wszystkim kursantom prawa jazdy, życzę
            radosnych Świąt Bożego Narodzenia,
            rychłego spełnienia każdego marzenia,
            ciepła, wiary i życzliwości.
            By Wasze marzenia spełniły się,by NOWY ROK 2007 zasilił nowymi kierowcami.
            DANUTA
            • Gość: Danuta Re: lusterka na łuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 17:11
              I stało się. Nie mamy Dyrektora WORD Wrocław. Miejmy nadzieję, że nowy
              wprowadzi normalny porządek i skończą się te wszystkie korupcyjne afery. Może
              wreszcie będzie normalna praca: bez nagłych zmian pojazdów
              egzaminacyjnych,zastraszania, oraz poprawi się zdawalność na egzaminach.Tego
              życzę wszystkim kursantom i instruktorom. DANUTA
              • Gość: DANUTA Re: lusterka na łuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 09:16
                Radosnych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku 2007. Nowy bo będzie nowy Dyrektor
                Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowgo we Wrocławiu. Mamy nadzieję, że poprzednia
                historia w pracy tego WORD się nie powtórzy, czego życzę wszystkim kursantom tu
                zdającym. Mam również nadzieję, że będziecie mieć więcej odwagi by wszystkie
                nieprawidłowości natychmiast upubliczniać nie tylko instruktorzy, kierownicy
                OSK, ale również kursnci, aby nie dopuścić do tego co miało miejsce przez 8 lat.
                Namawiam do współpracy, podjęcia dyskusji jeszcze na łamach Gazeta.pl forum,. W
                styczniu Stowarzyszenie powinno mieć już własną stronę internetową.Życzę
                wszystkim kursantom prawa jazdy dużo pozytywnych egzaminów, a kolegom
                instruktorom spokojnej pracy.DANUTA
        • tomek854 Re: lusterka na łuku 26.12.06, 13:39
          Co za glupota... Dlaczego ktos ma mi mowic jak mam jezdzic?

Ja juz sie tak przyzwyczailem, ze cofam tylko na lusterka. A jak bede mial
          seicento van na przyklad, z zalepionymi szybami z tylu, to jak sie mam patrzec
          do tylu?

Dlaczego u nas ustawodawca sie zajmuje takimi kretynskimi rzeczami? Ma byc
          skutecznie i bezpieczne.
          • Gość: Danuta Re: lusterka na łuku IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.07, 10:48
            Ustalono następujące zebrania dla członków Stowarzyszenia w roku 2007, które
            odbędą się w Pogotowiu Ratunkowym we Wrocławiu na IIIp. o godz. 17.oo:
            14 marzec
            13 czerwiec
            12 pażdziernik
            12 grudzień
            Pozdrawiam DANUTA
    • Gość: mała Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:38
      czy studiujac we Wrocławiu, ale z miejscem zameldowania w Szczecinie, mogę
      zrobic kurs prawa jazdy i zdać egzamin w WORD we Wrocławiu, czy muszę zdawać
      zgodnie z miejscem zameldowania w WORD Szczecin?
      PS nie mam żadnego miejsca oficjalnego zamieszkania we Wrocławiu. Wszystkie
      dokumenty mam wystawione na Szczecin, ale wygodniej by mi było robić kurs i
      egzamin we Wrocławiu.
      • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 23:13
        Witam, nie ma żadnych problemów, wreszcie od kilku lat można w Polsce
        uczęszczać na kurs w każdym miejscu w kraju, jak również zdawać w różnych
        miastach.Nawet teorię np. we Wrocławiu, ale jazdę w Szczecinie.Nie musisz
        posiadać miejsca zameldowania we Wrocławiu. Pozdrawiam DANUTA
    • Gość: ins Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.lanet.net.pl 09.01.07, 17:43
      czy ktoś wie jaki jest teraz czas oczekiwania na egzamin praktyczny (nie połączony z teorią) na kat. B we Wrocławiu?
      • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 18:33
        Terminy są ok. 2 tygodni, a nawet szybciej.
        • Gość: ins Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.lanet.net.pl 11.01.07, 04:10
          eh. niestety po 6 lutego dopiero.. :(
          • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 17:53
            Nie prawda, byłam dzisiaj tj.11 stycznia ok. godz. 13 i było sporo wolnych
            miejsc pojedynczych - na 16 - pwstała nowa grupa , a więc 6 miejsc,17,19 i 31
            stycznia. Po tych terminach rzeczywiście dopiero 6 luty.Przywrócono egzamin
            praktyczny na kat.A na 16 stycznia. Niestety do Word-u należy zaglądać kilka
            razy dziennie, a najlepiej tuż po godz. 12,00, gdyż do tej godz, kursanci mogą
            oddać termin nie ponosząc kosztów. Więc jeśli komuś zależy musi
            tam "pokoczować".Pozdrawiam DANUTA
            • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 19:55
              Witam koleżanki i kolegów instruktorów nauki jazdy. Pragnę poinformować, iż nie
              mamy od 2007r. obowiązku składania rozliczenia do Wydziału Komunikacji z godzin
              teorii i praktyki , oraz wydanych zaświadczeń kursantów z książki rejestru
              kursantów za ubiegły rok.Pozdrawiam DANUTA
              • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 23:32
                Witam wszystkich. Jeśli jesteście zainteresowani kandydatami, którzy są chętni
                do pełnienia fotela DYREKTORA WORD we wrocławiu to odsyłam na stronę Urzędu
                Marszałkowskiego, do ogłoszeń. Niektórzy mocno szokują!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                Pozdrawiam DANUTA
                • Gość: fan WORD-u Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 21:52
                  Jak to otworzyć? Może Pani wymieni te naazwiska.
                  • Gość: max Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 22:28
                    Czy Stążka to ten wyrzucony dyrektor WORD z Wałbrzycha. Jeżeli to on to facet ma
                    tupet. Jak się nie sprawdził na pipidówie to czego on szuka we Wrocku?
                    Szokuje mnie również Olko były policjant i obecny egzaminator we Wrocku.
                    Może chce zatuszować to co jeszcze nie ujrzało światła dziennego.
                    Napewno wygra Kajca. Nie przypadkowo został p.o dyrektora WORD. Skąd ten facet
                    się tu znalazł. Borek Strzeliński. Gdzie jest ta dziura i kto go z niej wyciągnął?
                    Czy jest choć jeden kandydat który z taką firmą miał do czynienia?
                    Nie liczcie na to, że wygra fachowiec. To nie w tym mieście.
                    • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.core.lanet.net.pl 29.01.07, 12:32
                      Witam, lista osób z drugiego etapu na dyrektora WORD we Wrocławiu jest
                      następująca:
                      Orłowski Wojciech-Ozimek
                      Bielicki Jerzy-Wrocław
                      Harężą Grzegorz-Wrocław
                      Stążka Andrzej-Wałbrzych(były dyr. tamtejszego WORD
                      Łukaszewicz Urszula-Kraków
                      Kajca Grzegorz-Borek Strzeliński(obecnie zast. dyr. Płanetę
                      Jakubowicz Michał-Wrocław
                      Natanek Zdzisław-Świdnica
                      Olko Mariusz-Wrocłąw (egzaminator WORD Wrocław)
                      Białkowski Sebastian-Częstochowa.pozdrawiam DANUTA
                      • Gość: max Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 14:45
                        Witam.
                        Które nazwiska szokują i jaki jest rodowód kandydatów? Czy Pani wie coś na ten
                        temat?
                        • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 20:11
                          Z racji wykonywania zawodu nauki jazdy, jestem uzależniona od przyszłego
                          kandydata i w związku z tym nie będę wypowiadać się. Ale uważam,a także i
                          Zarząd Stowarzyszenia Instruktorów Kształcenia Kierowców we Wrocławiu, i
                          instruktorzy nauki jazdy, że wreszcie należy się wszystkim NOWY DYREKTOR WORD.
                          Powinien być "świeży", nie skażony dotychczasową pracą w tej jednostce, nie
                          tylko jako były dyrektor innej placówki , a nawet jako pracownik tej
                          instytucji. Tylko w ten sposób powieje "świeże" , skończą się układy,
                          wzajemne "pomoce" itp.Dośc już tego co działo się przez 8 lat w WORD Wrocław.
                          Tylko w ten sposób możemy normalnie pracować, a kursanci godnie zdawać egzaminy
                          na prawo jazdy. Pozdrawiam DANUTA
                          • Gość: xxx Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 22:58
                            mamy nowego dyrektora ?
                            • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 10:35
                              Już tak, jest nim obecnie zastępujący poprzednika J. Płanetę . Nazywa się
                              G.Kajca.
                              • Gość: xxx Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 13:04
                                Dzieki za informacje.A KTO TO ? A opinia Waszego środowiska?Pozdrawiam .
                                • Gość: instruktor Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 13:22
                                  Myslę,że będzie wiarygodny,gdy wymieni administrację począwszy od najbliższych
                                  wspólpracowników nad......Stara gwardia musi odejść,żeby było po nowemu
                                  • Gość: urzędnik Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 14:39
                                    popieram ,przecież ci nadzorujący tak bronili racji Płanety ico?Teraz będą
                                    popierać nowego dyrektora ?A MOZE TERAZ NA NIEGO NADAWAć, ABY ZACHOWAć STOLEK?
                                    MyśLę,żE SAMI powinni odejść w imię solidarności ze starym.Pozdro
                                    • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 15:39
                                      Nasze środowisko w większości myśli, iż nowy powinien zrobić dokładną czystkę
                                      wszystkich obecnie najbliższych pracowników. Nikt inny tylko oni ukrywali to
                                      wszystko co działo się w WORD, ale również korzystali z różnych sytuacji.
                                      Zajmowali najwyższe stanowiska wtórując byłemu Dyrektorowi. Byli (niektórzy)
                                      tak nadgorliwi, że wysuwali się przed szereg, często poza prawem.Dzisiaj dla
                                      nich nie powinno być miejsca w strukturach WORD. Są bardzo mocno zepsuci, więc
                                      jeśli nowy Dyrektor nie oczyści swego zaplecza to szybko będzie robił to co
                                      poprzednik. A tego już mamy wszyscy dość. Czystka powinna się rozpocząć!!!
                                      • Gość: max Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 09:09
                                        tak to będzie sprawdzian dla nowego dyr co chce zrobić-dzialac w starych
                                        układach czy odbudować zaufanie zdających do tej instytucji.Ci pracownicy ,o
                                        ktorych Pani pisze sami winni odejść ,ale oni nie maja moralności i będą udawać
                                        ,że ich dzialania były zgodne z prawem .Myślę że dopniecie swego i przedstawicie
                                        nowemu dyr TE SYLWETKI.
                                        • Gość: profesor Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.02.07, 10:21
                                          Jestem z drugiego krańca Polski i mam pytanie:
                                          - czy przy wrocławskiej aferze korupcyjnej nie wystepowali instruktorzy
                                          a jeżeli tak to ilu ?
                                          • bac_csa Prośba o pomoc 07.02.07, 20:39
                                            Mam zapytanie - jak wygląda postępowanie "odwoławcze" w sytuacji gdy ktoś chce
                                            się odwołać od decyzji Instruktora w związku z niezdanym egzaminem praktycznym.

Druga sprawa - interesuje mnie co wg. rozporządzenia ministra infrastruktury z
                                            31.12.2002 w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz ich niezbędnego
                                            wyposażenia, Dz. Ustaw 2003 nr 32 poz. 262 (Art. 53, ustawa 1] uważane jest za
                                            oświetlenie przednie roweru :

"(..)z przodu - w jedno światło barwy białej lub żółtej selektywnej (..)"

Czy jest to oswietlenie zasilanie energia elektryczna czy oswietlenie
                                            odblaskowe...

Pozdrawiam

• Gość: Danuta Re: Prośba o pomoc IP: *.core.lanet.net.pl 09.02.07, 08:16
                                              Odpowiadam Profesorowi. Jak w każdej aferze korupcyjnej związanej z WORD
                                              również we Wrocławiu jest kilku instruktorów uwikłanych z korupcją. Z tego co
                                              orientuję się jest to niestety 4 instruktorów.
                                              • Gość: profesor Re: Prośba o pomoc IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.02.07, 09:56
                                                Jak zawsze ?
                                                Mam informacje np. z Jeleniej Góry, że żaden pracownik WORD nie uczestniczył
                                                w tym procederze a niektórzy instruktorzy niestety mają sprawy.
                                                Pracuję nad statystyką na ten temat.
                                                • Gość: cbs Re: Prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:54
                                                  Ale klamiesz ,a może czegoś sam się obawiasz i obwąchujesz sprawę...a statystyka
                                                  to tylko podpucha ,najlepiej zgloś sie na Policję
                                                  • Gość: profesor Re: Prośba o pomoc IP: *.dzi.vectranet.pl 09.02.07, 20:23
                                                    Jeżeli twierdzisz, że kłamię to sam zadzwoń i przekonaj się.
                                                    Chcę udowodnić, że bez instruktorów (tych źle szkolących) nie byłoby zjawiska
                                                    korupcji.
                                                  • Gość: DANUTA Re: Prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 07:37
                                                    Niestety kolego prof.piszesz nieprawdę, dgyż w Jeleniej Górze również brało
                                                    udział 6 egzaminatorów w aferze korupcyjnej (podawała tę wiadomość nie tylko
                                                    prasa lecz również tv).Jeśli chodzi o udowodnienie,że bez instruktorów nie
                                                    byłoby afery korupcyjnej, jak twierdzisz to muszę zwrócić Ci uwagę na kilka
                                                    przykładów, iż nie tylko instruktorzy brali udział . Bez nich ta machina i tak
                                                    się całkiem nieżle kręciła. We Wrocławiu i nie tylko,z egzaminatorami
                                                    współpracowali:
                                                    - pośrednicy bezpośrednio pomiędzy kursantem a egzaminatorem,
                                                    - nadzorujący WORD Wrocław z U.M.,
                                                    - kursant i egzaminator podczas egzaminu ( i wiele innych dróg).Tak więc te 3
                                                    drogi były możliwością załatwienia sprawy bez instruktora.A statystyka jest
                                                    ciekawa na ok. 700 instruktorów we Wrocławiu - uwikłanych jest 4, na 25
                                                    pracujących egzaminatorów -uwikłanych 10.To co pokazywały media - w Polsce jest
                                                    podobnie.Więc jeśli chcesz statystycznie podejść do tematu to staraj się pisać
                                                    prawdę. Byli tacy, którzy głośno w mediach wypowiadali się, że to tylko
                                                    instruktorzy załatwiają na tzw. konsula. ,że WORD Wrocław posiada ISO
                                                    (procedury, system który nie dopuszcza do korupcji itp.)Życie pokazało prawdę,
                                                    o której wszyscy wiedzieli , ale byli bezsilni.Pozdrawiam
                                                  • Gość: profesor Re: Prośba o pomoc IP: *.dzi.vectranet.pl 11.02.07, 10:12
                                                    Czy chociaż jeden egzaminator w Jeleniej Górze został skazany (dostał wyrok) ?
                                                    Wg mojej wiedzy NIE.
                                                    Natomiast byli ukarani instruktorzy.
                                                    Też proszę oprzeć się o fakty.
                                                    Pragnę podkreślić, że nie stwierdziłem że tylko instruktorzy trudnili się tym
                                                    procederem ale jeszcze raz powtarzam, że bez nich w większości przypadków nie
                                                    byłoby tego zjawiska. Pozdrawiam
                                                  • Gość: Danuta Re: Prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 19:45
                                                    Panie prof. nie będę się wdawać w dalszą dyskusję na ten temat bo nie ma sensu.
                                                    Pana wiedza jest mierna i stronnicza.Wyrażnie mocno broni Pan środowiska
                                                    egzaminatorów, winiąc za wielką korupcję w WORD-ach instruktorów.Ja nadal
                                                    twierdzę, że było wielu egzaminatorów, którzy przymuszali środowisko szkolące,
                                                    kursantów do takich posunięć. "Lali" ludzi na egzaminach do ostatniego.
                                                    Osobiście byłam dwukrotnie u byłego dyr. WORD wskazując konkretny przypadek
                                                    egzaminatora, który w ten sposób "pracował", prosząc by wreszcie coś zrobił. Ja
                                                    i wielu moich kolegów byliśmy bezsilni, dgyż ten egzaminator tak pracował do
                                                    końca. Gdyby policja nie wkroczyła, tak działoby się dalej. Panu dyrektorowi
                                                    nawet nie przeszkadzała niska frekwencja u tego egzaminatora, dgyż tylko w ten
                                                    sposób mogłam walczyć i chronić kursantów przed takim egzaminem. Przy tym
                                                    korytku było wielu. Lecz gdyby egzaminatorzy byłi uczciwi i nie brali to
                                                    nieznależli by się tacy co, dawali!!!
                                                    Jeśli chodzi o wyroki to jeszcze ich nie ma nie tylko we Wrocku, Jeleniej, czy
                                                    Poznaniu bo to jeszcze świeży temat.Niestety większość przypadków rozpoczęła
                                                    się w WORD-ach i to dwustronnie(góra, dół).Jeśli ma Pan odwagę i wiedzę większą
                                                    ode mnie, to chętnie bym porozmawiała , ale nie na forum bo to nie przyniesie
                                                    już nikomu korzyści. Mnie Pan zna, więc proszę o kontakt w ramach wymiany
                                                    wiedzy.
                                                    Pozdrawiam DANUTA
                                • zet31 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 21.03.07, 18:56

• zet31 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 21.03.07, 19:17
                                  Witm.Powracam do tematu dot. stosowania się do sygnalizatora S3. Wyjaśnienie
                                  P.DANUTY w tej sprawie z dnia 12.03.07jest nieprofesjonalne,ba nawet wprowadza
                                  w błąd. Nie dziwię się,że zdający oblewają a Policja cyt. " wypisuje spore
                                  mandaty". Wg.stosownej literatury i zdrowego rozsądku sygnalizator S3 zapewnia
                                  przejazd" bezkolizyjny" przez skrzyżowanie tzn. kierujący,który skręca w lewo
                                  nie powinien napotkać na ruch poprzeczny ani pojazdów ani pieszych. Aby zatem
                                  takiego ruchu poprzecznego nie stworzyć nie wolno wykonywać manewru
                                  zawracania.REASUMUJAC: Podczas wjazdu na skrzyżowanie,na którym ruch kierowany
                                  jest przez S3 zawracanie jest zabronione, gdyz pojazd zawracający będzie
                                  wykonywał ruch poprzeczny dla pojazdów wjeżdżających na to skrzyżowanie z
                                  innych wlotów kierowanych też przez S3. Pozdrawiam. Zyczę powodzenia. Zet.
    • qra1234 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 11.02.07, 21:05
      Pani Danuto,jest porzekadlo" jak suka nie da to i pies nie wezmie" z tego co
      tu wypisujecie to chyba jest wiecej grzeszkow po stronie instruktorow.Po co ci
      instruktorzy stoja pod WORDem.Czy czasami nie sa to gtzw stojacze co niby cos
      zalatwili>lepiej niech stowarzyszenie uswiadamia kursantom ich prawa jakie maja
      podczas szkolenia.Czy ktorys kursant jezdzil w porze nocnej np po
      autostradzie.Z tego co wiem to kursanci nawet nie wiedza ,ze maja takie prawo
      ale instruktorzy sie boja pojechac w trakcie szkolenia na autostrade
      • Gość: instr. Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 21:59
        gra1234 to egzaminator który czeka w kolejce do prokuratora. W dodatku straszny
        Cham. chyba wiesz, że instruktor może być pod WORD-em ze swoim kursantem a nawet
        jeździć na egzaminie. Stowarzyszenie uświadamia kursantom jakie mają prawa ale
        sieroty po Januszu P. ( Łucjan G. i Henryk. K.)tak manipulują kandydatem na
        kierowcę, że ów młody kierowca nie może ich wyegzekwować.
        Znany jest przypadek, gdy egzaminator WORD we Wrocławiu oblał kursanta i
        wracając za kierownicą uderzył w tramwaj a następnie zamknął kursanta w garażu i
        zmusił go żeby winę przyjął na siebie w zamian za zaliczony egzamin. Wiedzieli o
        tym Łucjan G. i Henryk K. Ciekawe czy o wszystkich grzeszkach tych Panów wie
        nowy Dyrektor WORD?
        • Gość: gra1234 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.02.07, 10:05
          Jak sie nie ma argumentów to się tak wypisuje.
          Chyba powinienem przeprosić że żyję w takim świecie i mam do czynienia z takimi
          osobami.
          Kończąc tą dyskusję zapytam: DLACZEGO TAKIE SĄ WYNIKI NA EGZAMINACH ?
          CZY TO TYLKO WINA EGZAMINATORÓW (GDYBY BYŁA TO SĄ MOŻLIWOŚCI ODWOŁAWCZE) ?
          DLACZEGO OD JEDNEGO INSTRUKTORA ZDAJE 67 % A OD DRUGIEGO 4 % ?
          TAKICH PYTAŃ MOŻNA ZADAĆ WIECEJ ALE NIE ZNIŻE SIĘ DO POZIOMU POPRZEDNIKA
          I NA TYM POPRZESTANĘ.
          • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:57
            Ja również po raz ostatni Panie GRa odisuję Panu. Wyniki na egzaminach
            są :cienkie" z wielu powodów:
            -stres kursantów, - brak ogrzewanego pomieszczenia np. na st.3,4,7 osobiście
            stojąc, oczekując na egzamin kursanta- nogi i ręce mam mocno zmarznięte.
            Kursant napewno również i musi jeszcze podjąć walkę na egzaminie.Proszę
            zauważyć jak ostatnie osoby podczas zimnej pogody trzęsą się nie tylko ze
            strachu lecz przede wszystkim z zimna ,
            - zły stosunek egzaminatora, jego postawa itp., np Pani egz. z Warszawy mogę
            również dołożyć kompletny brak wiedzy, a oglądałam film podczas egzaminu z 2
            egzaminatorami ,-zła atmosfera w WORD Wrocław
            - złe przygotowanie do egzaminu,- zbyt długi egzamin 40min.
            - zbyt długi czas oczekiwania na egzamin po ukończonym kursie
            - wiek i płeć kursanta ,- odległość OSK od WORD (Milicz, Trzebnica,)_i wiele
            innych przyczyn.Tak więc nie można mówić tylko (ale też taki problem istnieje)o
            winie egzaminatorów .Temat odwołania się od egzaminu- to jak do tej pory
            śmieszna sprawa. Myślę, że zna Pan temat osoby nadzorującej skargi T.SZ. z
            Urzędu Marszałkowskiego.Może obecnie nowy Dyrektor WORD przyjzy się skargom w
            szerszym znaczeniu(mając świetne narzędzie w postaci filmu)i właśnie to wniesie
            wiele dobrego na egzaminach.Ja nie wstydzę się szkolenia (51%)wszak zdarzają
            się "trudni " kursanci z którymi trzeba mocno napracować się by reprezentowali
            jazdę na egzaminie przynajmniej na oceną dst.Myślę, że wyjaśniłam wszystko i na
            tym również poprzestanę.Pozdrawiam DANUTA
            • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.core.lanet.net.pl 13.02.07, 12:51
              Przypominam wszystkim koleżankom i kolegom instruktorom o zebraniu, które
              odbdzie się 14 marca 2007r. o godz. 17,00 w Pogotowiu Ratunkowym przy ul.
              Ziębickiej, poinformuję, iż w dniu 12 luty b.r. odbyło się spotkanie z nowym
              dyrektorem WORD Wroocław. Jest nim Pan Grzegorz Kajca. Na spotkaniu było
              obecnych 4 członków Zarządu Stowarzyszenia: Prezes, Wice Pr.,Skarbnik i
              Sekretarz.Omawiane były tematy dotyczące naszego środowiska min.: - temat
              wymiany samochodów,- ogrzewane poczekalnie dla kursantów, - terminy egzaminów i
              inne o których poinformujemy na zebraniu. Uważam, po spotkaniu z obecnym Dyr.
              WORD, iż współpraca obu środowisk przyniesie wiele dobrego i zakończą się
              problemy, które do tej pory nas dotykały.Przede wszystkim przyjęcie nas odbyło
              się po raz pierwszy bez udziału innych egzaminatorów co wróży wiele
              dobrego.Pozdrawiam DANUTA
              • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 16:32
                Proszę o kontakt kursantę(T.J), jeżdziłaś u mnie 5 dodatkowych godzin. Zgubiłaś
                dowód wpłaty za egzamin. Ja jednak skserowałam go i posiadam. Proszę o kontakt
                tel. , do odbioru osobiście.Pozdrawiam DANUTA
                • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 20:29
                  Proszę o kontakt kolegę instruktora, który wypowiadał się na forum 11.02.07 o
                  ciekawych informacjach w garażu WORD. Mój tel. 0503 47 89 91 Pozdrawiam DANUTA
    • Gość: Julia powtorny egz-po odebraniu prawo jazdy za punkty IP: *.icpnet.pl 18.02.07, 17:09
      Witam.Nie wiem,czy kieruje swoj post w odpowiednim miejscu,ale zaryzykuje gdyz
      bardzo licze na pomoc.
      Mojemu znajomemu odebrano prawo jazdy za przekroczenie punktow(wszystkie
      przekroczenia to predkosc).Mam pytanie jak wyglada procedura odzyskania prawo
      jazdy(wiem,ze sa jakies kursy),oraz ile to wszystko moze potrwac.
      Z gory dziekuje za odpowiedz i pomoc
      serdecznie pozdrawiam
      • Gość: DANUTA Re: powtorny egz-po odebraniu prawo jazdy za punk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:52
        Witam Znajomy powinien zgłosić się do Wydz. Komunikacji , prosić o skierowanie
        na egzamin (teoria i jazda do WORD). gdy zaliczy pozytywne obydwa egzaminy,
        powraca do W. Kom. i odbiera prawo jazdy. Pozdrawiam DANUTA
        • Gość: DANUTA Re: powtorny egz-po odebraniu prawo jazdy za punk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 17:42
          Zmiany, w prawie o ruchu drogowym, a właściwie ich część powinna wejść pod
          koniec roku 2007, a pozostałe na pocz.2008r.
    • Gość: kursant Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 00:35
      Czy ktos mogl by napisac opinie o szkole nauki jazdy Tip-Top na ul. Komuny
      Paryskiej? Oni sie reklamuja jako najtansza oferta we Wroclawiu (680zl). Nie ma
      ich w statystykach wordu, wiec czy nie jest to podpucha?
      • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 16:45
        Jestem kierownikiem OSK mieszczącego się we Wrocławiu więc nie wypada mi pisać
        o żadnej szkole bo każdy odczytałby to jako działanie konkurencji. Natomiast
        jeśli mogę doradzić to proszę zastanowić się nad ceną. Średnia cena za kurs
        prawa jazdy na kat."B" we Wrocławiu to kwota 1000-1200zł. Więc jeśli jest OSK,
        który potrafi wykonać usługę za 680 zł. dając 30 godz. wykładów i 30 godz. jazd
        to jest to dziwne. Prowadzę OSK od 15 lat , mam dobre rozeznanie w
        możliwościach wykonania usługi prawa jazdy ( opłaty za:wynajem sali, placu
        manewr. , wynagrodz. instr., wykładowcy,podatki, ubezpieczenie kursanta i
        pojazdu, biuro, paliwo, przeglądy itd).Uważam, że za tak niską ceną kryje się
        wiele ukrytych wydatków za które kursant ponosi opłatę w dalszej
        perspektywie.Jeśli chodzi o wątek statystyczny to OSK nie ma obowiązku
        uczestniczenia w rankingu WORD na jego stronie internetowej. Natomiast OSK
        powinien statystykę posiadać w swojej firmie by na zapytanie kursanta o
        zdawalność mógł ją okazać.Poza tym szkoła o którą pytasz nazywała się wcześniej
        Elka, zmieniała nazwę ... Pozdrawiam DANUTA
      • stukacz22 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 24.02.07, 00:15
        Gość portalu: kursant napisał(a):

> Czy ktos mogl by napisac opinie o szkole nauki jazdy Tip-Top na ul. Komuny
        > Paryskiej? Oni sie reklamuja jako najtansza oferta we Wroclawiu (680zl). Nie ma
        > ich w statystykach wordu, wiec czy nie jest to podpucha?

Ja tam kiedys robilem prawko. Zdalem za 2 razem. Szczerze mowiac szkola nie
        rozni sie od innych szkol jesli chodzi o ksztalcenie, ale fakt ze jest teraz
        najtansza. Moj kolega robil prawko w renomowanej szkole (wedlug wordu) i zdal za
        3 razem. Zapewniam Cie, ze zarowno w renomowanej szkole jak i tam obcina sie
        godziny teoretyczne (teorie to tak naprawde kazdy sam sobie musi przeczytac i
        testow sie nauczyc, siedzenie godzinami na "wykladach" jest meczace). Jedyna
        roznica, ze nie daja tam podrecznikow, ktore trzeba sobie samemu kupic i chyba
        trzeba dodatkowo zaplacic za lekarza (jakies 50zl). Jak pamietam licznosc grup
        to okolo 15 osob. W innych szkolach grupy sa chyba mniejsze. W niektorych
        szkolach cena jest wyzsza, bo licza sobie za to ze znajduja sie w strefie
        egzaminacyjnej (okolice Ziebickiej). Wedlug mnie nie jest to duzy atut.

Szkoly jazdy nie roznia sie zbytnio. Trzeba tylko trafic na dobrego instruktora
        i pozniej na przyjaznego egzaminatora. Jak bedziesz zdawac praktyczny panstwowy
        to wystrzegaj sie kobiety egzaminatora (jestm tam taka jedna), bo jest strasznie
        wredna i oblewa za pierdoly.
        • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:42
          Witam
          Przypominam koleżankom i kolegom instruktorom o zebraniu członków
          stowarzyszenia, które odbędzie się 14 marca 2007 o godz. 17,00 w Pogotowiu
          Ratunkowym IIIp.
          Omawiać będziemy :
          -sprawy dotyczące szkolenia i egzaminowania
          -zmiany w Ustawie o kierujących pojazdami
          -kontrola OSK
          -i inne . Zaproszeniae na zebranie wysłane pocztą,dziękuję za przybycie DANUTA
          • Gość: obserwator Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:16
            Mimo, iż nie ma już panującego ponad 8 lat Dyr. WORD Wrocław to nadal przeraża
            jego zachowanie. To co ujawniła gazeta FAKT 26-02-2007 (huczna impreza z
            ochroną )wskazuje z jakim człowiekiem mieliśmy do czynienia.Dziękuję Bogu, że
            oszczędził nam wszytkim w tej instytucji, dalszych skandali.
            • Gość: uczeń Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 20:02
              Mam pytanie, co można zrobić jeśli jest skarga na egzamin z prawa jazdy
              (praktyka), a nie można obejrzeć filmu gdyż rozleciał się rejstrator i wypadł
              twardy dysk. Co mówią przepisy, proszę o pomoc na łamach forum.
              • Gość: instruktor Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.03.07, 12:03
                Proszę zapytać swojego instruktora, który napewno zna treść właściwego
                rozporządzenia (Dz.U. nr 217 z 31.10.2006 r.)
                Taki egzamin zostaje powtórzony na koszt word-u pod warunkiem, że skarga
                została dostarczona w ciągu 14 dni od daty egzaminu. Pózniej word ma prawo ją
                skasować.
                • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 18:01
                  Proszę o informację z Jeleniej Góry i Wałbrzycha na jakim pjeżdzie odbywają się
                  egzaminy w na kat. C i E/C? Dziękuję DANUTA
                  • Gość: ola Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 16:27
                    witam
                    mam pytanie dotyczace sygnalizatora swietlnego, bodajze s-3, ze strzalkami
                    kierunkowymi, bezkolizyjnego(mowiac opisowo). jak wyglada sprawa, jesli na
                    takim sygnalizatorze umieszczona jest strzalka w lewo,a wczesniej przed
                    skrzyzowaniem nie ma znaku zawracania, czy dozwolone jest zawracanie na
                    skrzyzowaniu o takim sygnalizatorze? dodam,ze znaki poziome sa usytuowane
                    tak,iz widac ze mozna.
                    pytam,gdyz ostatnio zastanawia nas taki problem,nigdzie sie tego nie moglam
                    doszukac, wiem,ze sygn. taki oznacza przejazd bezkolizyjny w kierunku
                    okreslonym przez strzalki na syng., ale pamietam,ze na kursie powiedziano mi,ze
                    nie zezwala to na zawracanie (zezwalalby jesli na syng. oprocz w lewo,bylaby
                    takze strzalka do dolu).
                    mam nadzieje,ze zbytnio nie zamieszalam.
                    dziekuje za odpowiedz
                    • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 20:12
                      Witam. Oczywiście jest to sygnalizator S-3(zielona strałka skrętu w lewo).
                      Sygnalizator ten zezwala na TYLKO skręt w lewo i rzeczywiście jest on
                      bezkolizyjny,(czyli nie jedzie pojazd z kierunku przeciwnego na wprost czy w
                      prawo), ale nie ma również zakazu zawracania zakazującego zawracania, ale w
                      definicji sygnalizatora brzmi przepis mówiący tylko o skręcie w lewo. Więc mimo
                      poszukiwań dodatkowych w informacji związanych z tym sygnalizatorem po porostu
                      ich nie znajdziesz. Najwięcej osób na egzaminie prawa jazdy za ten sygnalizator
                      oblewa, a również policja często stoi na skrzyżowaniach z S-3 i wypisuje spore
                      mandaty.Pozdrawiam DANUTA
                      • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 21:56
                        Proszę koleżanki i kolegów o dostarczenie zdjęć do legitymacji członka
                        Stowarzyszenia. Na jej podstawie będziemy mogli zakupić tańszą benzynę, części
                        do pojazdów szkoleniwych i inne. Pozdrawiam DANUTA
                        • Gość: urzędnik Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 10:24
                          Czy jest to możliwe, aby NOWOTARSKI ponownie został zastępca dyrektora WORD?
                          Proszę przeczytać tę stronę.
                          216.239.59.104/search?q=cache:OOCbZvNRF_AJ:bip.umwd.pl/fileadmin/dokumenty/osoby_prawne_luty.pdf+word+legnica&hl=pl&ct=clnk&cd=9&gl=pl
                          • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 11:10
                            Myślę, że jest to niemożliwe po całej aferze w WORD , ale pewności nie mam,
                            dgyż na ostatnim tj,14 marca b.r. spotkaniu Stowarzyszenia Instruktorów
                            Kształcenia kKierowców we Wrocł. z nowym dyr. WORD nikt nie zapytał kto jest z-
                            cą w tej instyt.
                            • Gość: nowa Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.wro.vectranet.pl 18.03.07, 12:04
                              Mam pytanie - wyjeździłam całe 30 godzin, dokupiłam już jedną jazdę, za tydzień mam kolejne trzy - czuję potrzebę poćwiczenia, ale niestety szkoła nie chce mi przeprowadzić egzaminu wewn. praktycznego i broń Boże wydać dokumentów, abym mogła już zapisać się na termin egzaminu w WORD, a wiadomo, że na termin się czeka. W tym czasie wykupywałabym jazdy, aby "nie wypaść z rytmu". Zmierzam do tego, czy szkoła ma prawo nie wydać mi dokumentów, mimo, iż wymagane 30 godzin wyjeździłam, instruktor mnie chwalił, zdałam wewn. teoretyczny, a propozycja wykupienia wyszła ode mnie? Jak mam wyegzekwować dokumenty, aby móc udać się z nimi do WORD?
                              • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:58
                                Witam.NIe rozumiem dlaczego szkoła jazdy nie chce wykonać egz. wew.- to jest
                                jej obowiązek na ostatniej 30 godz. jazdy.Być może Twoja szkoła nie ma
                                uprawnień do wydawania zaświadczeń i dlatego w ten sposób postępuje. Jeśli
                                szkoła nie chce przeprowadzić egz wewn. to poproś o zwrot dokumentów byś mogła
                                iść do innego OSK.Również kursant ma prawo decydować nawet w takim momencie
                                gdzie będzie dalej kończył kurs(kurs zakończony egz. z jazdy).A z drugiej
                                strony jestem bardzo ciekawa, która szkoła tak postępuje: chwali kursanta, nie
                                wykonuje egz. wewn. , nie chce wydać dokumentów ,ale jednocześnie jeżdzi z
                                osobą szkolącą jazdy dodatkowe!Pozdrawiam DANUTA, jak będą dalsze kóopoty to
                                napisz.
                              • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 15:00
                                Witam.NIe rozumiem dlaczego szkoła jazdy nie chce wykonać egz. wew.- to jest
                                jej obowiązek na ostatniej 30 godz. jazdy.Być może Twoja szkoła nie ma
                                uprawnień do wydawania zaświadczeń i dlatego w ten sposób postępuje. Jeśli
                                szkoła nie chce przeprowadzić egz wewn. to poproś o zwrot dokumentów byś mogła
                                iść do innego OSK.Również kursant ma prawo decydować nawet w takim momencie
                                gdzie będzie dalej kończył kurs(kurs zakończony egz. z jazdy).A z drugiej
                                strony jestem bardzo ciekawa, która szkoła tak postępuje: chwali kursanta, nie
                                wykonuje egz. wewn. , nie chce wydać dokumentów ,ale jednocześnie jeżdzi z
                                osobą szkolącą jazdy dodatkowe!Pozdrawiam DANUTA, jak będą dalsze kłopoty to
                                napisz.
                                • Gość: kursantka Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.03.07, 07:12
                                  Czy to prawda co mówi mój instruktor, że większość szkolących oszukuje kursantów
                                  i na 30 godz. nauki jazdy robi egzamin wewnetrzny ? On twierdzi, że minimalna
                                  ilość godzin nauki jazdy wynosi 30 a egzamin wewnętrzny robi się po zakończeniu
                                  szkolenia. Z Pani wyjasnienia wynika, że Pani też tak robi.
                                  Kto ma racje ?
                                  • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 08:15
                                    Witam nie rozumiem o co chciała Pani zapytać:"na 30 godz. jazdy robi egz,
                                    wewn.". Wyjaśniam więc jeszcze raz. Ustawowo kurs prawa jazdy na kat. B składa
                                    się z min.30 godz. teorii i 30 godz. praktycznej nauki( jazdy). Podczas
                                    ostatnich godzin, a więc na 30 godz. teoretycznej(wykłady) i 30 godz. z jazdy -
                                    jest egzamin wewnętrzny czyli po zakończeniu szkolenia.
                                    Jeśli chodzi o wypowiedż Pani instruktora, iż większość instruktorów oszukuje
                                    nie mogę ustosunkować się do niej i jest mi przykro, że takie zdanie wygłasza
                                    Pani instruktor o większości.Pozdrawiam DANUTA
                                    • Gość: kursantka Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.03.07, 08:36
                                      Mój instruktor kazał mi przeczytać § 6 ust. 2 programu szkolenia gdzie
                                      zobaczyłam na własne oczy, ze do egzaminu wewnetrznego można przystąpić jeżeli
                                      przeszło się szkolenie w co najmniej minimalnej ilości godzin. On twierdzi, że
                                      minimalna ilość godzin to 30 i po tym można przystąpić do egzaminu.
                                      Czy mój instruktor ma inne przepisy ?
                                      • Gość: kursantka Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.03.07, 08:15
                                        Aby upewnić się kto ma rację zadzwoniłam do Min. Transportu i od Pana P.T.
                                        otrzymałam informację, że mój instruktor postepuje prawidłowo.
                                        Czy nie jest Pani przykro, że tyle osób zostało oszukanych, że tyle kasy wzięli
                                        niektórzy szkolący za darmo, że być może gdyby jeszcze tę godzinę sie uczyli to
                                        więcej by zdało ?
                                        A może trzeba im zwrócić nienależnie pobrane pieniądze ?
                                        • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 15:55
                                          Witam P.kursantkę. Proszę przeczytać poprzednie moje odpowiedzi za które Ja
                                          odpowiadam. Wyrażnie odpisałam iż minimum godz. to 30 zarówno z teorii i
                                          jazdy.I dopiero po teorii kursant zdaje egzamin, jeśli nie chce, nie może itp.
                                          to termin ustala osobiście, ale nie może kontynuować jazdy. Tak również jest z
                                          praktyką po kursie jest egz, prakt.i napewno nikt z kierowników OSK nie
                                          przekłada czy ustala go na inny termin, tylko kursant zostaje po ostatniej
                                          jeżdzie na egzaminie, który niczym nie odbiega od egzaminu w WORD. (czynności
                                          kontr.- obsł., światła poj.i jazda w ruchu miejskim). Więc nie rozumiem
                                          dlaczego nadal mówi Pani o oszukanych kursantach. Każdy OSK odpowiada za swoją
                                          pracę. Każdy kursant może wejść na stronę intern. i dowiedzieć się na temat
                                          przepisów prawa jazdy. Lecz również pragnę zaznaczyć , iż kursant sam wybiera
                                          szkołe jazdy kierując się swoimi względami np. ceną, blisko miejsca zam. lub
                                          pracy, zdawalnością itp. Więc jeśli wybierze szkołe w której szkolenie odbywa
                                          sie niezgodnie z przepisami to nie mnie i Pani osądzać, tylko niech sobie radzi
                                          sam.Znam OSK , w której cena to kwota 650 zł. i kursanci lgną do niej jak do
                                          miodu, nawet podpisują umowę, że będą jeżdzić za 3,4 miesiące, sami muszą
                                          znależć plac manewrowy i inne, śmieszne historie.Więc jeśli ktoś chce
                                          uczęszczać do dobrej szkoły w której wszystko jest zgodne z obowiązującymi
                                          przepisami to powinien dobrze sprawdzić na co wydaje pieniądze i zapewniam
                                          Panią, że nie trzeba dzwonić do Pana Tomasza P. w Ministerstwie tylko do
                                          dobrego Osk., który udzieli wszelkich informacji na temat szkolenia. We
                                          Wrocławiu działa Stowarzyszenie Instruktorów Kształcenia Kierowców, które
                                          chętnie udziela wszelkich informacji związanych z branżą szkoleniową. Za 2
                                          tygodnie będziemy posiadać własną stronę internetową za pomocą której będziemy
                                          wspomagać kursantów, środowisko szkolące itp.Pomagamy nie tylko w związku z
                                          egzaminami na prawo jazdy, ale również sprawami związanymi ze
                                          szkoleniem.Myślę, że temat wyczerpałyśmy Pozdrawiam DANUTA
                                          • Gość: analityk Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.dzi.vectranet.pl 21.03.07, 20:57
                                            Czy 20.03.03 o godz. 8 minut 15 to była Pani wypowiedz ?
                                            Cytuję: Podczas ostatnich godzin a więc na 30 godzinie teorii i 30 godzinie
                                            jazdy jest egzamin wewnętrzny.
                                            I w tej sytuacji uważa Pani, że temat został wyczerpany ?
                                            Że głupie ludzie i tak nie wiedzą o co chodzi ?
                                            Najlepiej ( mówią ) odwrócić kota ogonem.
                                            • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 08:42
                                              Witam Panie analityku. Bardzo sie cieszę,że tak mocno analizuje Pan moje
                                              wypowiedzi. Ale niestety nie do końca prawdziwe. Proszę dokładnie przeczytać co
                                              jest napisane. Na ostatniej godz. z jazdy i teorii, ale PO ZAKOŃCZENIU
                                              szkolenia jest egzamin. Myślę, że rozumie teraz Pan lepiej. Nikt z prowadzących
                                              szkolenie nie "puści " kursanta do domu, zarówno po teorii czy jeżdzie tylko
                                              kursanci -przechodzą do egzaminów zaraz po ostatnich zajęciach. A swoją drogą
                                              to dziwne,że tak bardzo jest Pan zainteresowany szkoleniem. Domyślam się kim
                                              Pan jest i gdzie Pan pracuje i dlatego tak bardzo Pan walczy. Ja jednak mam
                                              więcej odwagi bo się identyfikuję, a Panu ... POZDRAWIAM DANUTA
                                              • Gość: kursantka Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.03.07, 10:07
                                                Ja umię rozróżnić co znaczy "na ostatniej godzinie" a co by znaczyło "po
                                                ostatniej godzinie". Ponadto od kilku osób, które juz zdały, mam informacje, że
                                                to jest normą i praktycznie prawie wszyscy tak robią.
                                                Dlatego przekazuję wszystkim, którzy chodzą na kurs prawa jazdy, że egzamin
                                                wewnętrzny może być przeprowadzony po zakończeniu szkolenia a więc po 30 godz.
                                                teorii i po 30 godzinach jazdy (nie na 30 godzinie) i kartę przebiegu egzaminu
                                                wewnetrznego otrzymuje osoba egzaminowana.
                                                • Gość: instruktor Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:25
                                                  pani kursantko mówię UMIEM!!!!A poza tym ,to pani jest bardzo upierdliwa -o co
                                                  pani chodzi ,kto panią steruje, może ta GNIDA z poprzedniego postu ?Pani Danuta
                                                  ma rację
                                              • Gość: ab Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:14
                                                PANI Danuto!GRATULUJę ODWAGI I PROFESJONALIZMU!TEN ANALITYK TO OCZYWISTA
                                                GNIDA,KTóRA NIE CHCE ODPść ,CHOCIAŻ dawno powinna .Takim ludziom jak on Pani
                                                jest niewygodna ,on woli głupich ,bo sam .....TAK trzymać Pani Danuto !!!!
                                                pozdrawiam
                                                • Gość: kursantka Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.03.07, 10:45
                                                  Ja swoje zakończyłam.
                                                  A przypomnę przysłowie: "uderz w stół a ...."
                                                • Gość: analityk Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.dzi.vectranet.pl 22.03.07, 20:02
                                                  Napewno Panią Danutę trzeba chwalić ale czy nie można mieć swojego zdania ?
                                                  Czy przypadkiem prawda nie jest bolesna, czy przy dyskusji jak się nie ma
                                                  merytorycznych argumentów to należy się po chamsku zachowywać ?
                                                  Chyba instruktorzy prezentują jakiś poziom (czasami to wyraznie widać).
                                                  • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 21:26
                                                    Witam wszystkich i cieszę się, że wątek nasz rozbudził kilka wypowiedzi, a
                                                    nawet przysłowia. Proszę tylko zachować umiar w przysłowiach bo ostatnio
                                                    jednemy Panu puściły nerwy odpisując mi, "że jak suka nie weżmie to pies nie
                                                    da".
                                                    Ta wypowiedż uświadomiła mi, że "po chamsku" wypowiadają się na łamach tego
                                                    forum nie instruktorzy , lecz niestety niektórzy trochę z wyższych
                                                    stołków.Doszło do takiej sytuacji , że padło ostrzeżenie w stronę Zarządu
                                                    Stowarzyszenia bym wycofała się z tego forum, strasząc mnie prawnikiem.Mimo
                                                    wszystko czekam na przeprosiny ze strony pracownika pewnej wrocł.instytucji, od
                                                    tamtej wypowiedzi nie jest dla mnie partnerem w żadnych rozmowach czy
                                                    spotkaniach, które są wspólne dla naszej branży i myślę, że również to Pan
                                                    zauważył. Myślę, że ten Pan trochę ochłonie i dojdzie do uświadomienia obecnej
                                                    sytuacji, że grunt się zmienił. Powiało namiastką normalności, skończyły się
                                                    pewne "wzorce", ale nad pewnymi rzeczami musimy mocno popracować- stare nie
                                                    wróci.Pozdrawiam DANUTA
                                          • Gość: kursancik Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 14:25
                                            Gość portalu: Danuta napisał(a):

> sam.Znam OSK , w której cena to kwota 650 zł. i kursanci lgną do niej jak do
                                            > miodu, nawet podpisują umowę, że będą jeżdzić za 3,4 miesiące, sami muszą
                                            > znależć plac manewrowy i inne, śmieszne historie.Więc jeśli ktoś chce
                                            > uczęszczać do dobrej szkoły w której wszystko jest zgodne z obowiązującymi
                                            > przepisami to powinien dobrze sprawdzić na co wydaje pieniądze i zapewniam

W tym miejscu nie zgadzam sie z Pania, bo ja wlasnie jestem w takiej szkole. Mam
                                            jazdy z calkiem przyjemnym instruktorem, nie musialem szukac placu manewrowego,
                                            samochod jest sprawny itd. (zadnych smiesznych historii nie doswiadczylem). Po
                                            teorii jazdy mailem po tygodniu (moze dlatego ze wybralem mniej oblegany typ
                                            samochodu).

Fakt jest taki ze w wiekszosci OSK cena waha sie w granicach 1000zl, co jest
                                            wedlug mnie za duzo. Slyszalem tez negatywne opinie kursantow z "dobrych" OSK.
                                            Stad plynie wniosek, ze dobra OSK wcale nie musi byc droga, ale faktem jest ze
                                            trzeba dbac o swoje interesy. Np. jesli trafi sie nam kiepski instruktor(ka) to
                                            trzeba jak najszybciej zmienic.

ps. a z tym placem manewrowym to chyba jest tak, ze jak osk nie ma dostepu do
                                            placu manewrowego, to UM nie wyda jej pozwolenia na prowadzenie szkolen, wiec
                                            jesli ktos musial na wlasna reke szukac placu manewrowego to chyba wystarczy
                                            poskarzyc sie do urzedu miasta, choc nie jestem pewnym do konca czy to odniesie
                                            skutek
                                            • elenna18 Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor 28.03.07, 21:54
                                              Ja też robiłam kurs w tej szkole za 650 zł (z tego co wiem, we Wrocławiu działa
                                              jeden OSK za tą cenę). To prawda, że placu manewrowego samemu szukać nie trzeba
                                              i że po ok. 1-2 tygodniach po teorii można jeździć, ale...
                                              Cóż, po za tym to już, niestety, nie jest najlepiej. Kursantów jest dużo,
                                              instruktorzy notorycznie mają za mało czasu. Jazdy raz w tygodniu po godzinie,
                                              rzadko kiedy 2 godz. tygodniowo - przez to czas kursu wydłuża się niebotycznie.
                                              Po za tym plac manewrowy jest niewymiarowy - np. łuk jest za krótki - może nie
                                              jest to jakiś straszny problem, ale jednak powinno się ćwiczyć w takich
                                              warunkach jak na egzaminie.
                                              Mogłabym się jeszcze przyczepić do nie całkiem sprawnego auta (ciągłe awarie
                                              wspomagania kierownicy), ale to już raczej rzecz szczęścia, na co się trafi -
                                              chociaż oczywiście wszystkie pojazdy powinny być sprawne.
                                              Ogólnie rzecz biorąc... można oczywiście w tej szkole nauczyć się jeździć i
                                              zdać egzamin, ale trzeba mieć dużo czasu, cierpliwości i pieniędzy na dodatkowe
                                              jazdy po niezdanych egzaminach. (chociaż żeby nie było - znam dwie osoby z tej
                                              szkoły, które zdały za pierwszym razem - ale to raczej wyjątek)
                                              Pamiętajcie, że chytry dwa razy traci...
    • Gość: WW Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:42
      Pani DANUTO-znam tego gościa i wiem ,że on tak szybko nie odpuści!TO mściwy
      człowiek -nie znosi ludzi inteligentnych i mądrych .Srodowisko zastanawia się po
      co komu taki człowiek? a może ma jakąś misję do spełnienia???POzdrawiam
      • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 21:59
        Dziękuję za informację, a "misja" to ciekawy temat.Tylko teraz to trzeba myśleć
        o sobie, bo myślę, że idą inne czasy i pewne "wypracowane" ścieżki nie mogą
        powielane.Pozdrawiam Danuta
    • Gość: ,jll,,mm Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 22:03
      3dwhite.pl/?click=e73a1e697d7d69c554ae29fb12de908f
      3dwhite.pl/?click=a330ff89486fe9223d51513b2098ec47
      3dwhite.pl/?click=663c4e532699957da2c9a2bdce33f787
      3dwhite.pl/?click=0273fa70c1087641125e6c7f2ea5a256
      3dwhite.pl/?click=837abade40b7621992020a2c1f2f4640
      3dwhite.pl/?click=c8bf6a6b359c6224e05cbfb2660c3e8f
      3dwhite.pl/?click=544fcafd323ce623cf2989fe6928a607
      3dwhite.pl/?click=06febe003364d5c5418709d81c391727
      • Gość: ww Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 11:06
        Oto jego inteligencja!!!!
        • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 21:08
          Jest strona internetowa Stowarzyszenia Instruktorów Kształcenia Kierowców we
          Wrocławiu (sikk), więcej informacji w gablocie Stowarzyszenia przy WORD we
          Wrocławiu.Pozdrawiam DANUTA
          • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 21:22
            Witam
            Strona Stowarzyszenia Instruktorów z Wrocławia to : www.sikk.pl Proszę o
            przysyłanie informacji czego oczekujecie Państwo na tej stronie. Ma ona służyć
            nie tylko kursantom prawa jazdy, ale również członkom Stowarzyszenia, a także
            kierowcom, którzy chcą uzyskać informacje dotyczące przepisów ruchu drogowego.
            Postaramy się również odpowiadać na inne pytania dotyczące branży
            motoryzacyjnej.Pozdrawiam DANUTA
            • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 09:32
              Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim koleżanom i kolegom instruktorom
              nauki jazdy dużo zdrowia, pomyślności i spełnienia najskrytszych marzeń, a
              kursantom pozytywnych egzaminów i przyjemnej jazdy we wszystkich ośrodkach
              szkolenia kierowców.Pozdrawiam DANUTA
              • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:24
                Zarząd Stowarzyszenia przypomina,że od dnia 11 kwietnia 2007r. zmieniły sie w
                kat. B prawa jazdy wszystkie pytania w egzaminie teoretycznym - pierwszej
                pomocy, oraz dwa pytania dot. świateł, . Wkategorii C i D zmiana dwóch pytań.
                Pozdrawiam Danuta
                • Gość: Danuta Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 16:25
                  Od 17 kwietnia b.r. jeżdzimy na światłach całą dobę.Pozdrawiam DANUTA
                  • Gość: DANUTA Re: nauka jazdy,egzaminy: Wrocław - porady, infor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 21:01
                    Gratulacje dla Joasi pokrzywdzonej przez WORD we Wrocławiu, która wygrała z tą
                    instytucją. Dziekuję za esm. z w/w informacją. Prosze o kontakt .Pozdrawiam
                    Danuta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka