Dodaj do ulubionych

Stadionowi chuligani promują się na szkole

• Gość: kibic nie chuligan A może by tak o rzetelności dziennikarskiej pisac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 12:17
      Ja bym sobie życzył żeby autor tego artykułu teraz napisał o rzetelności i
      obiektywiźmie dziennikarzy z GW. Niech się Pan wykaże. Proszę opisać np. kolegę
      Brzozowskiego, policzyć ile napisał pozytywnych a ile negatywnych artykułów o
      Śląsku. Proszę dociec, czy pisząc negatywnie nie załatwia swoich osobistych
      porachunków. Proszę też zwrócić uwagę na inne graffiti w nyszym mieście i
      artykuły o nich (a bo to mało takich w których dominują wulgaryzmy?). Proszę
      sprawdzić ile tekstu Gazeta im poświęciła a jeżeli nie poświęciła wcale to
      zanalizować przyczyny tej selekcji. I proszę sie zastanowić i napisać to w
      Gazecie czy każdy kibic to chuligan, bo z artukułu wynika że jak Wrocławianin
      kibicuje też Motorowi to jest chuliagnem. Proszę się nie chować, proszę
      otwarcie i uczciwie przyznać na łamach Gazety z iloma kibicami Pan rozmawiał
      aby zrozumieć o co chodzi w tym graffiti, jaką rolę ono pełni? Czekam na
      dłuuugie artykuły na wyżej wspomniane tematy
      • Gość: qwerty dajmy juz temu spokoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 12:22
        zreszta z tego co wiem to juz powinno to byc rano zamalowane...
        • Gość: WKS Fan Re: dajmy juz temu spokoj IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.06, 23:48
          To kosztowalo kibicow Śląska i Motoru sporo wysilku i pieniedzy. Napewno nie
          zostawia tego tak jak teraz. Jeszcze poznacie prawdziwa siłe fanów
          Wrocławskiego Śląska. WROCŁAW TO WKS ŚLĄSK!
      • Gość: Freedom - WKS Re: A może by tak o rzetelności dziennikarskiej p IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.06, 23:44
        A ja mam pytanie od kiedy to żołnierze Armii Krajowej sa uznawani za
        propagatorow faszyzmu?!?! Bo zdaniem redaktorki takie słowa
        jak "Ojczyzna", "Honor" czy "Wierność" sa oznaka faszyzmu!!! Co to za brednie???
    • aranyja odpowiadam 09.11.06, 12:38
      > Odpowiem przewrotnie - to co piszesz jest wydumane. I nie chcę Cie obrażać,
      > tylko myślę, że łatwiej dogadać się i zmienić jak piszesz "dresa" z sąsiedniej
      > bramy niż kogoś pod ostrzałem armat i w huku rozrywających się bomb.

Nie widzę w tym nic wydumanego, przeciwnie - uważam że w postulatach zamalowania
      muralu jest dużo więcej realizmu i pragmatyzmu niż w protestach przeciwko
      łamaniu praw lezbijek w Sudanie czy nawet wojnie w Iraku. I nie bardzo rozumiem
      dlaczego miałabym się obrażać? :)

> Apeluję tylko o przywrócenie właściwych proporcji, a nie lamentowanie nad czymś
      > co jest blisko i przesłania nam słońce.

Po pierwsze - to nie jest lament. Rzeczywiście ton jest dość ostry, i komuś może
      wydać się histeryczny, ale to na wypadek naszej polskiej (ludzkiej?) skłonność
      do bagatelizowania wszystkich przejawów zła, które tylko dadzą się
      zbagatelizować. Żyjemy w kraju "NicSięTakiegoNieStało". Tymczasem każda taka
      pozornie drobna sprawa to realna cegiełka, która składa się na rzeczywistość.
      Możesz uważać że te cegiełki nie przeszkadzają aż tak bardzo żeby wdawać się w
      spory z tymi, którzy je stawiają, tylko przy takiej filozofii są duże szanse, że
      pewnego dnia obudzisz się otoczony murem - że kibice kogoś zatłuką, że Twój
      dzieciak będzie okradany na podwórku, a policjant wyśmieje Cie że taką błahostką
      zawracasz mu dupę, że jakaś dziewczyna się powiesi bo nikt nie powiedział
      kretynom, którzy ją upokarzają że tak nie wolno itd. itd. itd.

O proporcjach pamiętam, ale zostaję przy swoim. To liść zasłania mi Slońce a nie
      świeta góra Fuji. Czy to że na świecie giną ludzie oznacza, że nie powinnam
      interweniować w sprawie dziurawego chodnika na swojej ulicy?

Innymi słowy to że istnieją "większe problemy" wcale nie oznacza że mniejsze
      przestają być problemami.

Poza tym troche szacunku dla subiektywistycznego skrzywienia proszę. Jest taka
      wchodnia koncepcja, zgodnie z którą wszyscy ludzie cierpią i cieszą się tak
      samo, choć w każdym wypadku na ten bilans pracują pozornie nieprzystwalne
      zdarzenia. Dla mojego ziemskiego bytowania w mieście Wrocławiu i na dzień
      dzisiejszy realnym problemem jest mural a nie wojna w Iraku.

> Bo symbolem słońca jest skąd inąd swastyka. A słońce to gwiazda. Gwiazdą jest
      > też gwiazda Dawida. I można by ciągnąć w nieskończoność ten karmiczny łańcuch.
      > Gdzie katem jest ofiara, a ofiarą kat...

Czy to oznacza że apelując o zamazanie wiadomego paskudztwa staję się katem tych
      biedniuchnych nieszkodliwych chłopców co go namalowali? :)) Widzisz, jeżeli chcę
      go zamalować to po to żeby prawdziwych katów i prawdzich ofiar było jak najmniej.

> Mam wielu znajomych, którzy są kibicami (część można by nawet określić mianem
      > kiboli). Uważam, że lepiej z nimi rozmawiać niż obrażać się że są właśnie >tacy.
      > Zmniejsza to napięcia i tonuje agresję.

Zgadzam się z Tobą całkowicie. Co więcej, też kilku znam i też rozmawiamy, a z
      dwoma nawet się lubimy. Myślisz że skąd wiem o literze "h" i kosie z Areczką? :)
      Zawsze lepiej jest znać niż nie znać i rozmawiać niż nierozmawiać.

Ale uwagażaj! To że warto rozmawiać także z kibolami, to wcale nie znaczy, że
      automatycznie należy spełniać wszystkie ich zachcianki.

Rozmawiać - tak. Aprobować kult agresji i idiotycznej przemocy w samym centrum
      "miasta spotkań" - nigdy w życiu.

A tak na marginesie, dobrze jest gdy otwartość na dialog dotyczy obu stron. W
      przeciwnym razie Twoja otwartość, z której jesteś taki dumny dla nich może być
      tylko wyrazem Twojej słabości i naiwności, które będą wyśmiewać tłukąc Cię na
      ulicy gdy już im się znudzi rozmawianie. Zastanawiam się też czy Twoi znajomi
      kibole byliby tacy skorzy do dialogu, gdyby Twój dzieciak kibicował Areczce
      Gdynia i też chciał sobie murala namalować?

To tacy sami przedstawiciele rodzaju
      > homo jak my, a ustawianie konstruktu logicznego zbudowanego na my i oni niczym
      > nie różni się od "ichnich" zachowań. I dodatkowo napędza spiralę nietolerancji.

No pewnie, kryminaliści, skinheadzi, gangsterzy i miła starsza pani, to wszystko
      są ci sami ludzie, którzy niczym się od siebie nie różnią. Wyjrzyj za okno to
      pewnie zobaczysz tęcze ;)

A jeśli o tolerancji mowa to podobnie jak w przypadku otwartości - lubie gdy
      dotyczy obu stron. Uważasz że huligański mural w centrum miasta ma coś wspólnego
      z szacunkiem dla nie-kiboli (a więc przytłaczającej większości wrocławian)? Dla
      mnie to raczej manifest bezczelności i urojonej siły, który zdecydowanie
      przekracza granicę tego co mogę i chcę tolerować.

> Warto po prostu rozmawiać...

Jeszcze raz się zgadzam, ze wszystkimi wcześniejszymi zastrzeżeniami:) Nie
      przypominam sobie jednak żeby kibole albo władze miasta rozmawiały na ten temat
      z lokalną społecznością.

> Z prostego bilansu wynika, że lepiej jest malować murale niż żenić kosy sobie w
      > brzuch.

Teraz Ty sie nie obraź ale to co piszesz trąci jakimś naiwnym karykaturalnym
      "pedagogizmem"

Przede wszystkim to jest fałszyfa alternatywa. Ten mural nie powstał po to żeby
      zakończyć walki kibiców tylko żeby pokazać siłę trwającego od dawna sojuszu
      dwóch grup bandytów, z dużym prawdopodobieństwem na poczet przyszłych walk z
      innymi bandytami. Kibole Śląska i Motoru przyjaźnili się i (jak sami twierdzą)
      będą przyjaźnić bez wględu na to czy coś wspólnie namalują czy nie. Nie jest też
      tak że jak chłopcy pobazgrają po ścianie to przestaną pałać dziką nienawiścią do
      kibiców Areczki. Moim zdaniem będzie dokładnie odwrotnie.

> Na koniec parę pytań:
      >
      > co miasto ma do zaoferowania młodym ludziom z np. nowodworskich czy popowickich
      > neoslamsów by nie generować chuligaństwa?

Może zacznij wreszcie rozmawiać ze swoimi znajomymi, to zobaczysz że to nie są
      żadni "wykluczeni" tylko normalni młodzi ludzie, którzy wybierają przemoc i
      stado, bo dobrze się z tym czują. To zajwisko istnieje wszędzie w Europie,
      również tam gdzie miasta oferują młodym ludziom wszystko czego tylko dusza
      zapragnie.

> jak to się dzieje, że mimo prawnych zakazów i ograniczeń w malowaniu murów
      > powstało murale Śląska - po prostu czy ktoś wydał na to zgodę?

Tego nie wiem. Sama zaczęłam tą dyskusję właśnie od tego pytania

> co sami możemy zrobić by skutecznie zmnieszać napięcia wewnątrz- i
      > międzypokoleniowe?

Rozmawiać i reagować

> czy jest szansa na odnowienie obywatelskości zarówno wśród wykluczonych jak i
      > wykluczających?

A kim są "wykluczający"? To wszyscy, którzy na skutek uciskania wykluczanych
      posiedli umiejętność pisania i czytania, czy może ci, którzy utrzymują się z
      pracy a nie kradzieży telefonów komórkowych?:)

A na poważnie to nie widzę związku z tematem, bo kibole to nie są żadni
      "wykluczeni", co najwyżej stają się nimi na własne życzenie.
      • onan_barbazynca Re: odpowiadam 09.11.06, 12:51
        O jakże się oburzamy o Bóg Honor Ojczyzna.
        Tymczasem nagi fallus w przejściu pod Placem Społecznym jest jak najbardziej w
        porządku?

Na jakiej podstawie twierdzi Pani, że ten wrzut był symbolem przemocy, agresji i
        chuligaństwa?
        • aranyja Re: odpowiadam 09.11.06, 13:07
          > Na jakiej podstawie twierdzi Pani, że ten wrzut był symbolem przemocy, agresji
          > i
          > chuligaństwa?

Na tej samej podstawie, która każe mi traktować krzyże celtyckie wybazgrane na
          ścianach jako symbol skinheadów, a nie miłośników dawnego tańca irlandzkiego.
          Tyle w tym temacie.
          • onan_barbazynca Re: odpowiadam 09.11.06, 13:20
            A krzyż celtycki to pojawił się tam w cudownym objawieniu, bo ja go jakoś nie
            widzę. Widzę za to chęć zniszczenia wszystkiego co nie jest w kolorach tęczy.
    • Gość: Sav Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 13:04
      Dajcie spokój!! Te Grafitti jest bardzo ładne!! Nie ma na nim przekleństw ani
      ubliżania innym.Wygląda ślicznie!! I ożywia okolicę! Takie grafitti powinno być
      robione! Powinno zostać.P.S. Nie jestem hooliganem, nawet na mecze nie chodzę
      ale to mi się podoba!
      • gmx11 Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole 09.11.06, 14:13
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<grafitti jest swietne! Ozywia potwornie okolice, takie
        kolorowe.Szacunek dla autorow a dla pseudoredaktorkow i redaktorek -
        poszukiwaczy sensacji wielki minus.
    • Gość: saDizT Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 13:30
      Widzicie tylko zło w tym, że można kibicować swojemu klubowi być mu oddanym, Anglia kocha piłke nożną, a my? niemamy prawa ogłaszać że jestesmy mu wierni czy oddani? Ciekawe ilu przedstawicieli policji czy SM są czemukolwiek oddani tak mocno jak kibice swoim barwom....Gryzipiórki nic nie wiecie nic nie widzicie oprócz zła, Hoolsów szalikowców i faszyzmu !!! A GDZIE TU JEST PRZESŁANIE FASZYSTOWSKIE?????? Kretynizm..........................a naprzykład mecze koszykówki też mają swoich kibiców i jaka jest róznica?? mało tolreancyjne osły gryzipiórkowe osły.....
    • Gość: marek-wrocławianin Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.lanet.net.pl 09.11.06, 13:43
      To graffiti nikomu nie przeszkadzalo,tylko cieszyło oko i ożywiało miejsce
      centrum,w ktorym jedyne kolory to te bijące z reklam proszków,butów czy tym
      gorzej naprzyklad alkocholu czy papierosów.ale te reklamy wiszą sobie
      spokojnie ,chociaż podobno tez zachecaja młodziez do uzywek co powinno byc
      zabronione i potepione.dzienikarze pseudo gazety dali popis ignorancji i
      powierzchownego traktowania cudzych pogladów ,dodali sobie chorą ideologie o
      faszyzmie i chuliganach,ich fantazja osiagnela szczyty i do każdego elemntu
      graffiti dodali swoje tłumaczenie,chcąc innym wpoic jak ich dzienikarski tryb
      rozumowania.nie zadano sobie nawet trudu,aby dotrzec do tego ,że autorami
      malowidła byli zwykli sympatacy sportu utożsamiający sie z miastem i loklanym
      klubem.wszem i wobec gazeta wyborcza glosi ,jakim to jest tolernaycyjnym
      dziennikiem,wyraża zrozumienie dla homoseksualistów i innych jak dla mnie
      społecznych patologi.potrafii zrozumiec subkultury np. metalowe jak inne,w
      których też odnalezc można zachowania czy sytuacje godne potepienia,ktore
      niektorym jednak moga nieodpowiadac.można przyjac swoj punkt widzenia,ale jesli
      promuje sie tolerancje to powinna ona byc szeroko pojeta,nie mozna dokonywac
      pewnych segragacji.a w tym przypadku segregacja dotkenła grupe młodych
      ludzi,kótrzy swoje hobby odnalezli w sporcie i lokalnym patryjotyzmie(w
      poztywnym tego słowa znaczeniu),nikomu nic złego nie robiąc.nie można z gory
      wydawac osądów wedle swojego toku myslenia,trzeba spróbowac polemiki i dać
      możliwośc osądu szerszej grupie ludzi a nie narzucac czytelnikom poglady dwóch
      czy trzech dzienikarzy,którzy nie mają w tym temacie wiedzy merytorycznej i
      wprowadzają czytelników w błąd.nieświadczy to dobrze o ich warsztacie
      dzienikarskim,a poprzez wywoływanie sensacji tam gdzie jej nie ma szkodzi
      najbardziej podupadłemu i tak juz wizerunkowi wrocławskiego Śląska i szerokiej
      grupie jego prawdziwych sympatykow.wobec takiej ignorancji i nierzetelnej
      postawy wrocławskiego wdyania gazety musze zaprzestac jej prenumeraty i bede
      przekonywał do tego jak najlicznijesze grono mich znajomych i ludzi z mojego
      otoczenia,ponieważ nie moge pozwolic sobie na dalsze wprowadzanie mnie w błąd w
      tematach,w ktorych nie bede mial odpowiedniej wiedzy.prasa jest zródłem
      opiniotwórczym ,ale nie można w żaden sposób narzucac innym wlasnej a do tego
      nieprawdziwej opini.
      • Gość: Ja Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: 82.139.28.* 09.11.06, 14:29
        Naucz się ortografii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Tylko potrafisz pisać, że metale są źli. Popatrz dokładnie na tych ludzi, a nie wyciągaj stereotypy i pokazuja jaki to niby mądry jesteś.

Przeczytaj swój tekst, zanim go wyślesz, bo litery gubisz.
        • Gość: Ja też Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 16:00
          Gdy brakuje argumentów to zaczyna czepianie się ortografii i stylistyki :)
        • Gość: marek wroclawian Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.lanet.net.pl 09.11.06, 20:04
          nie ucz mnie ortografi,bo z nią nie mam problemów.tekst pisany byl na forum,nie
          byl zadnym oficlanym listem,a polskich znakow nie uzywam i litery gubie jak
          pisze na notebooku.najwazniejesze ze zrozumiales o co chodzi.a nie czepiam sie
          subkultury metalowej,tylko dalem przyklad,ze na w tym srodowisku mogli by
          znalezc podobna afere jak i w wielu innych subkulturach mlodziezowych czy temu
          podobnych.to byl jedynie przyklad a nie atak z mojej strony.odnosilem sie do
          dziwnie pojetej przez gazete tolerancji.podsumowujac zwykle szukanie
          sensacji ,byle tylko zapelnic te kilka stron czcionka i do tego niezgodne z
          prawda.
        • Gość: marek-wrocławianin Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.lanet.net.pl 09.11.06, 20:07
          ,,a nie wyciągaj stereotypy i pokazuja jaki to niby mądry
          jesteś." ja gubie litery a ty za to je dodajesz i popracuj nad skladnią
        • Gość: nazgul1947 Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 11:32
          a ty co w dupe kopany punku taki poliglota jestes??!!
      • Gość: nazgul1947 Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 11:30
        W 100% popieram tylko obawiam sie, ze ci pseudodziennikarze swoj cel osiagneli
        pozdrawiam
    • Gość: marek Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.lanet.net.pl 09.11.06, 13:49
      to jest raczej wyraz tego,że między kibicami też może panować zgoda i szacunek
      pomiedzy klubami oddalonymi od siebie o kilkaset kilometrów.chyba lepiej żeby
      zawierali sojusze i dopingowali wspólnie,zamiast przemocy i bijatyk.niestety
      dzienikarzom gazety myslenie przychodzi bardzo trudno.
    • Gość: hahaharło Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 14:25
      komu to kur#$% przeszkadza???
      • Gość: Ja Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: 82.139.28.* 09.11.06, 14:31
        Ludzią, którzy wiedzą, że to tylko napis.
        Na stadionach jest jak jest i już zawsze tak będzie.
    • Gość: Ung Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 14:30
      Tak czy inaczej ściana szkoły nie jest miejscem na podobne napisy. Jest w tym po prostu pewna przesada. Jeśli ktoś kibicuje danemu klubowi,niech idzie na stadion. Od malowania ścian budynków w widocznych miejscach do rzeczy naprawdę niebezpiecznych droga, być może, nie jest daleka-jest w tym chęć popisania się przed innymi łamiąc nawet prawo. Pamiętajmy że w IX LO uczą się dzieci , dla któych podobny przykład nie jest właściwy.Sam całkiem niedawno ukończyłem to liceum i z mojej strony dla tego napisu zdecydowanie -NIEEEE!!!!
      • Gość: 1947nazgul Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 11:36
        dla ciebie specjalna edycja zlotego mocherowego beratu
    • majestroo1 ustami huliganów 09.11.06, 14:34
      Słabo się robi ja czyta się niektóre posty. To ślepota, naiwność czy kibole ze
      słownikami próbóją twarz ratować? Najlepsze było to:

>w tym przypadku segregacja dotkenła grupe młodych ludzi,kótrzy swoje hobby
      >odnalezli w sporcie i lokalnym patryjotyzmie(w
      >poztywnym tego słowa znaczeniu), nikomu nic złego nie robiąc

:)))

Zapraszam wszystkich na strony tych spokojnych młodych ludzi, na których uwzięła
      się Wyborcza. Może to pozwolii niezorientowanym zrozumieć jaki świat czai się za
      tym niewinnym graffiti.

free4web.pl/3/2,59338,99612,5680188,Thread.html;jsessionid=C882A18057B2F66A7F5ECBC55CE459D1
      • onan_barbazynca Re: ustami huliganów 09.11.06, 14:46
        Geniuszu propagandy, jeśli po jednym forum oceniasz wszystkich to zapraszam do
        wyrobienia sobie zdania o polskich nastolatkach:
        tatty-teddy-12.mylog.pl/
        kaineczka.blog.onet.pl/
        A może tak ukochani przez niektóre kręgi anarchiści? Do nich nigdy jeszcze GW
        się nie przyczepiła:
        www.decentrum.bzzz.net/delasquat/index.php
        Rzucasz jednym linkiem który ma pokazać właściwie co, że w internecie jest masa
        miejsc dla trolli?
        • majestroo1 Re: ustami huliganów 10.11.06, 19:37
          Masz rację. Nie wiem jak mogłem pomyśleć że kibole to takie głupki.

Na szczęście udało się zdobyć zdjęcia tych trolli jak siedzą przed komputerami i
          psują opinię kibolom
          www.galeria.chuligani.com/displayimage.php?album=24&pos=2
          A tu pamiętny piknik młodych ludzi,kótrzy swoje hobby odnalezli w sporcie i
          lokalnym patryjotyzmie.
          www.galeria.chuligani.com/displayimage.php?album=25&pos=4
          Kibice bronią się przed wyssanymi z palca atakami pismaków
          www.galeria.chuligani.com/displayimage.php?album=lastup&cat=8&pos=1
          Nieporozumienie wywołane policyjną prowokacją
          www.galeria.chuligani.com/displayimage.php?album=28&pos=3
          I wreszcie fotki prawdziwych chuliganów
          i7.photobucket.com/albums/y264/MackMcCoy/5americans.jpg
      • Gość: nazgul1947 Re: ustami huliganów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 11:39
        ignorancie to jest strona zaglebia sosnowiec no ale najlepiej wszystkich do
        jednego worka gratulacje
        • majestroo1 Re: ustami huliganów 10.11.06, 18:40
          To jest ogólnoposlkie forum chuliganów. Wybrałem pierwszego lepszego posta,
          który akurat jest o Zagłębiu, ale biorą w nim udział stadionowi intelektualiści
          z całej Polski. Oczywiście oprócz Wrocławia i Lublina, bo nie od dziś wiadomo że
          Śląsk i Motor brzydzą się chuligańską chołotą.
    • Gość: po żydowsku Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: 80.48.71.* 09.11.06, 14:37
      żałosne są wasze artykuły.H nie jest żadnym symbolem faszystowski,gotyk też nie.Jesteście za aborcją?Szkoda że Czajkowskiej to nie spotkało,jest co żałować.
    • Gość: anonim Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.lublin.enterpol.pl 09.11.06, 14:51
      u nas w lublinie jest taki sam graf i nikt nie robi zadnego halasu o tresc czy
      o litere....
      • Gość: Niko Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: 195.187.134.* 09.11.06, 15:12
        Brzozowski pisał o klubie glównie negatywnie a jakiś pacan każe tu liczyć, ile
        bylo dobrych a ile złych tekstów. Wiecej było złych ale nie swiadczy to o tym,
        ze Brzozowski nie lubi Śląska ale że w Sląsku działo się żle. bardzo zle, i w
        klubie, i w jego finansach i na trybunach. Proste? Nie dla wszystkich.
    • Gość: Erazmus Swietna inicjatywa IP: 195.85.249.* 09.11.06, 15:10
      Wczoraj przejezdzalem kolo Skargi i bardzo mi sie spodobalo mi sie dzielo fana
      Motoru. Brawo za ciekawy design i uzyskanie zgody od zarzadcy. Jak widac kibice
      potrafia sie swietnie zorganizowac.
      MOTOR & SLASK
    • Gość: WKS Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 15:18
      Kto jest autorem tego żałosnego artykulu, że rzekomo autorami tego malowidła są
      chuliganami?
    • Gość: Ung Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 15:27
      >Kto jest autorem tego żałosnego artykulu, że rzekomo autorami tego malowidła są
      chuliganami?

Jeśli autorzy tego napisu nie otrzymali zgody od odpowiedniej instytucji, złamali prawo i naprwdę nie mam pojęcia dlaczego nie nazywać ich chuliganami. Mmmm. A może lepiej "kryminaliści"? Czy tak lepiej?
      • onan_barbazynca Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole 09.11.06, 15:35
        Na jakiej podstawie zakładasz, że zrobił to nielegalnie? Nie ma informacji ani
        na tak, ani na nie. Są tylko takie fakty:
        "Dagmara Turek-Samól, rzeczniczka straży miejskiej: - Nie mieliśmy zgłoszenia.
        Być może twórcy napisu mieli zgodę właściciela budynku?"
        • Gość: Ung Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 15:50
          To że nikt nie zgłosił,nic nie oznacza. Nie wiem czy możliwe jest uzyskanie zgody na graffiti na ścianie szkolnej.Kto miałby o tym decydować? Dyrektor szkoły? Nie wiem czy ma takie uprawnienia. Zresztą-nawet jeśli ktoś zgodę na to wyraził(wątpię), moim zdaniem nie powienien tego robić.Graffiti tego typu niech sobie będą ale w mniej widocznych miejscach.
          • onan_barbazynca Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole 09.11.06, 15:53
            Nie masz prawa bez dowodów twierdzić, że zrobił to nielegalnie i jeszcze nazywać
            go przestępcą.
            Tak dyrektor szkoły wyraża taką zgodę, a kto miałby to zrobić? Prezes mleczarni?

W takim razie, jakie graffiti może być na ścianach szkoły? Pozostają tylko
            smurfy, chociaż nie bo to masoni.
            • Gość: Ung Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 15:58
              Zauważ że napisałem "jeśli",a nie nazwałem ich wprost przestępcami.Poza tym jednak dyrektor chyba nie może decydować o takich sprawach.To już prędzej Rada Miejska. Myślisz że autor graffiti naprawdę się tak starał? Przyznaję jednak że tą sprawę dobrze byłoby wyjaśnić.
          • Gość: Żuk Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.lanet.net.pl 09.11.06, 15:56
            Kmiocie jeden. Właśnie o to chodzi żeby graffiti było w jak najbardziej
            widocznym miejscu. To graffiti było naprawdę śliczne i dodawało kolorytu tej
            części miasta. Nie było w nim zawartej żadnej treści faszystowskiej. Tobie
            podobała się brudna, odrapana ściana? Czy wolisz tam może kolorową tęcze albo
            jakieś śmieszne, nic nieznaczące bazgroły? Bez komentarza poprawny politycznie i
            zawsze wierny gazecie wyborczej synu izraela.
            • Gość: graf5 Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.e-wro.net.pl 09.11.06, 19:10
              Śliczne? To prymitywne, pretensjonalne, żałosne malowidło było niby śliczne???
              W centrum zabytkowego miasta??? Idź się człowieku leczyć. To kicz, tandeta
              gorsza niż "Ich troje". Życzę serdecznie, żeby twoja dziewczyna/córka nie była
              czasem taka śliczna jak to tragiczne dzieło, bo będziesz się jej wstydzić.
              • Gość: Uczeń IX Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 20:55
                Zamiast wygłaszania swoich opinii, poproszę o merytoryczną dyskusję. Może
                zacznę ja: 1) wg mnie graffiti było ładne 2) zostalo wykonane profesjonalnie i
                z za przyzwoleniem...ale to malowidło bylo symbolem tych ludzi, śmiących nazwać
                się kibicami, którzy naprawdę są zwykłymi przestępcami, bijąc się na meczach
                lub na 'ustawkach'. I czy plakat reprezetnujący tą grupę ma widnieć w centrum
                Wrocławia ? Sądze, że nie. Poproszę o argumenty, dla których źle zrobiono
                zamalowując obrazek (poza tym, że było ładne(patrząc na kolorystykę na
                przykład).
            • Gość: Kic Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 10:37
              Jestescie po prostu zalosni...

Chcecie kolorowe graffiti? Namalujcie sobie pokemony.

Osobiscie jestem fanem Slaska, ale to, co reprezentuje/towal soba ten bohomaz,
              jest dla mnie jednoznaczne...
              Jakos nikt z Was, broniacych tego 'rysunku' nie skupia sie na tym co na nim
              faktycznie bylo. Wyraz przyjazni, to busowa vlepka o trzech krolach. To graffiti
              to nic innego jak pochwala stadionowego bandytyzmu.

DRODZY 'OBRONCY' - MOZE W KONCU WYTLUMACZYCIE SIE Z TEGO >H< NA SRODKU?
              • Gość: Foka Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: 82.160.248.* 20.11.06, 17:28
                BARDZO PROSZE WYTŁUMACZE! Bo widzisz zadałem sobie trud i napisałem do firmy
                hooligans produkującej ciuchy. Zapytałem, co znaczy ta literka i bardzo mi
                przykro krytykanci, zawiode Was oznacza tyle, co HOME OF FOOTBALL
          • Gość: Raf Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.korbank.pl 09.11.06, 20:50
            Skoro nikt konkretny się nie sprzeciwił to znaczy, ze graffiti ma prawo tam być.
            Poza tym lepszy Śląsk & Motor niż "Ziuta to fajna dupa".
      • Gość: vvv Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 10:00
        UNG lepiej sie nie odzywaj
    • Gość: hunter wrocek [...] IP: *.rozanka.wroc.pl 09.11.06, 15:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • prawicowiec88 [...] 09.11.06, 16:01
    • Gość: normalny Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.lublin.enterpol.pl 09.11.06, 16:18
      Graffiti było robione w 100% LEGALNIE!!!

A dla lewackiej pani pseudoredaktorki najodpowiedniejszym miejscem jest chyba
      szpital psychiatryczny...

• Gość: | Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 16:21
      Rozumiem, ze ten napis to afirmacja krwiodawstwa, tak?

Sprawa jest prosta: przyjaźń kibiców zasługuje na szacunek, przelewanie cudzej
      krwi
    • Gość: Artur Już po wszystkim IP: *.core.lanet.net.pl 09.11.06, 16:50
      Graffiti już nie ma i sprawa zamknięta. Faktem jest, że w tak reprezentatywnym
      miejscu jakim jest pl. Dominikański graffiti nie powinno być. Ani takiego o
      Śląsku, ani żadnego innego.
      • Gość: Do Artura Re: Już po wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 19:10
        "Graffiti już nie ma i sprawa zamknięta. Faktem jest, że w tak reprezentatywnym
        miejscu jakim jest pl. Dominikański graffiti nie powinno być. Ani takiego o
        Śląsku, ani żadnego innego." NIEPRAWDA - graffiti nie ma już, ale sprawa nie
        jest wcale zamknięta, bo ono lub im podobne pojawią się w innych miejscach
        Wrocka, w tych może najmniej przez nas oczekiwanych. A to, czy pl. Dominikański
        jest reprezentatywnym miejscem Wrocka - śmiem wątpić. Są nimi przede wszystkim
        zaniedbane stare kamienice, "dziurawce" na drogach, niechlujny wygląd dworców,
        obsyfione przystanki, i śmieci wszędobylskie wraz z paskudnymi śmietniskami -
        to nas chyba reprezentuje wybitnie na tle innych miast europejskich.
    • Gość: Kibic Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.resetnet.pl 09.11.06, 16:54
      Po co te pismaki sie wypowiadaja na takie tematy tej kobitce która to pisała to
      proponowałbym sie zajac nie wiem pisaniem wierszy czy prowadzeniem ogródka a nie
      pisaniem do gazety to właśnie przez takich pismaków potem sa afery i problemy
      szukają sensacji z tą czcionką "gotyk" to wogule niewiedza autorki wychodzi na
      to że w średniowieczu juz były napisy faszystowskie brak słów napradę proponuję
      autorce zmienic zawód bo szkodzi tam gdzie nie powinna
      • Gość: ? Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.core.lanet.net.pl 09.11.06, 17:56
        What the fuck?

Po pierwsze nie pisze się wogule, tylko wogóle. A po drugie mógłbyś jakiś znaków
        interpunkcyjnych używać, bo za cholerę nie da się przeczytać tego co napisałeś
    • Gość: kumaty [...] IP: *.such.nat.hnet.pl 09.11.06, 16:55
      • Gość: Pitraq(bandyta) Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 17:33
        Szkoda że według gazety lepiej żeby Ślask się zabijał z Motorem... byłaby
        pozywka dla mediów :|
        Najlepiej niech młodzież ćpa, pije i napada na ludzi, a nie chodzi na mecze,
        czy też wyraża swoje uczucia w tak ohydny, faszystowski sposób.
        Jeszcze jedno proszę o definicję słówka faszystowski:)
        Na przykład nawoływanie ludzi do aktywności czy promowanie patryiotyzmu to już
        faszyzm?
        Ja nie jestem ani antysemitą ani stadionowym bandytą. Jestem kibicem, tak jak
        osoby, które stworzyły tego grafa.
        Pozdrawiam tą panią, która pisała o faszystowskim muralu i autorkę tekstu o
        grafie w gazecie.
        Jesteśmy wam bardzo wdzięczni że dzięki wam zniknęło ohydne faszystowskie
        malowidło namalowane przez morderców dzieci, gwałcicieli i rasistów. Miejmy
        nadzieję że dzięki wam więcej w mieście będzie przodującej CZERWIENI!(koniec
        sarkazmu*) ALE NAJPIERW DORADZAM POWRÓT DO SZKOŁY I PRZESTUDIOWANIE KILKU
        PUBLIKACJI DOTYCZĄCYCH SYMBOLIKI FASZYSTOWSKIEJ I CHULIGAŃSKIEJ
        pozdrawiam Kibiców Śląska i Motoru
        NA PRZEKÓR WSZYSTKIM, POZOSTANIEMY WIERNI TYM BARWOM!
        * jakbyście nie zauważyli zaślepieni furią szukania wszędzie nazistowskich
        spisków
    • Gość: radoskurnd Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.e-wro.net.pl 09.11.06, 17:25
      Jak dla mnie graffiti pierwsza klasa takie samo jest w Lublinie i jakos nikomu
      to nie przeszkadza aby wiecej takich arcydziel we wrocku pozdrawiam i nara
    • Gość: NIE_JESTEM_KIBICEM porównywanie! IP: *.e-wro.net.pl 09.11.06, 17:46
      Chciałbym zauważyc,że takie porównywanie kibiców do chuliganów jest zbyt pochopne.
      Na przykładzie moge pokazać, że sytuacja mająca miejsce w gimnazjum, w którym
      "zgwałcono" dziewczyne została sprowadzona do NAśLADOWANIA JACKASS'u. Owszem sa
      chuligani-kibice ale są też kibice z głową na miejscu. zupełnie nie podoba mnie
      się atak na ludzi, których PASJą jest kibicowanie swojemu klubowi.Jest to moim
      zdaniem dziwne kedy człowiek człowiekowi rzuca kłody pod nogi.Wrocław pamięta
      marsz kibiców Arki Gdyni i jestem pewien,że od tamtego czasu nienawiść do
      WSZYSTKICH kibiców chaotycznie się podniosła. Do osób mających
      dzieci-młodierz... być może Wasi synowie sa kibicami ale nie pokazują nienawisci
      do innych, poprostu kibicują. ja jestem z wrocławia i kibicuje druzynie Śląska
      Wrocław ALE NIE JESTEM "CHULIGANEM". Moze ten komentarz nie jest zbyt spójny ale
      zapewne większość z Was zrozumie przesłanie. Jak już wyzej czytałem, chciałbym
      zauważyć ze MALOWANIE GRAFFITI LEGALNIE jest LEPSZE od BIJATYK NA ULICACH! Nie
      zwalajcie zadnej winy na ministra edukacji ani na zadną inną władze, popatrzcie
      na siebie i zacznijcie od siebie. Tylko nie komentujcie mnie, że jestem fanem
      ministra edukacji bo nie koniecznie tak musi być ale uważam że kazdą zmianię
      należy zaprowadzic NAJPIERW w sobie. Tak samo jest z błędami...ZNAJDZCIE JE
      NAJPIERW W SOBIE a dopiero później zwracajcie uwaę INNYM. Uważam że komentarz
      Gazety Wyborczej odnosnie tego Graffiti jest ZUPEłNIE nie na miejscu i jestem
      pewien ze to wlasnie przez TEN ARTYKUł
    • Gość: Obywatel Wrocławia Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.e-wro.net.pl 09.11.06, 17:47
      Chciałbym zauważyc,że takie porównywanie kibiców do chuliganów jest zbyt pochopne.
      Na przykładzie moge pokazać, że sytuacja mająca miejsce w gimnazjum, w którym
      "zgwałcono" dziewczyne została sprowadzona do NAśLADOWANIA JACKASS'u. Owszem sa
      chuligani-kibice ale są też kibice z głową na miejscu. zupełnie nie podoba mnie
      się atak na ludzi, których PASJą jest kibicowanie swojemu klubowi.Jest to moim
      zdaniem dziwne kedy człowiek człowiekowi rzuca kłody pod nogi.Wrocław pamięta
      marsz kibiców Arki Gdyni i jestem pewien,że od tamtego czasu nienawiść do
      WSZYSTKICH kibiców chaotycznie się podniosła. Do osób mających
      dzieci-młodierz... być może Wasi synowie sa kibicami ale nie pokazują nienawisci
      do innych, poprostu kibicują. ja jestem z wrocławia i kibicuje druzynie Śląska
      Wrocław ALE NIE JESTEM "CHULIGANEM". Moze ten komentarz nie jest zbyt spójny ale
      zapewne większość z Was zrozumie przesłanie. Jak już wyzej czytałem, chciałbym
      zauważyć ze MALOWANIE GRAFFITI LEGALNIE jest LEPSZE od BIJATYK NA ULICACH! Nie
      zwalajcie zadnej winy na ministra edukacji ani na zadną inną władze, popatrzcie
      na siebie i zacznijcie od siebie. Tylko nie komentujcie mnie, że jestem fanem
      ministra edukacji bo nie koniecznie tak musi być ale uważam że kazdą zmianię
      należy zaprowadzic NAJPIERW w sobie. Tak samo jest z błędami...ZNAJDZCIE JE
      NAJPIERW W SOBIE a dopiero później zwracajcie uwaę INNYM. Uważam że komentarz
      Gazety Wyborczej odnosnie tego Graffiti jest ZUPEłNIE nie na miejscu i jestem
      pewien ze to wlasnie przez TEN ARTYKUŁ został on ZNISZCZONY [zamalowany].
      Dziękuję i przepraszam za słowa które mogły kogoś obrazić[nie chciałem nikogo
      obrazac tym komentarzem] ZDROWY ROZSąDEK
      • Gość: Oli Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.core.lanet.net.pl 09.11.06, 18:25
        Gazeta Wyborcza i tak jest najlepszą gazetą w Polsce. Chcecie idiotyzmy sobie
        poczytać to kupcie Fakt albo Dziennik. To dopiero lipa jest
        • Gość: Pitraq Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 18:39
          Niestety GW od pewnego już czasu tworzy złą atmosferę wokół Śląska... nagłaśnia
          incydenty itp. Dlaczego to ma miejsce tylko we Wrocławiu? Inne wydania lokalne
          sprzyjają swojej drużynom... A jesli chodzi o Fakt i Dziennik to nie czytuję a
          Wyborczą to strony o sporcie, ale tylko dlatego że mój ojciec kupuje... Jeśli
          chodzi o sprawy lokalne to SP-GW bije na głowę GW-dlnś.
          • Gość: bzyk Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.e-wro.net.pl 09.11.06, 18:44
            > Jeśli chodzi o sprawy lokalne to SP-GW bije na głowę GW-dlnś.

Zgadzam się w 100%
      • Gość: pytajnik Re: Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.media4.pl 10.11.06, 00:35
        Uczniowie IX LO to bandyci wieksi niz ci z Oporowskiej,bo na stadionie Śląska
        nikt nie biega z siekierami w przeciwienstwie do (podobno)jednej z lepszych
        szkol srednich we Wroclawiu...

Moze ''Gazeta Koszerna''zajmie sie bandytami z IX LO??
      • Gość: bezstronny mydlisz oczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 11:04
        O ile dobrze rozumiem to problem polega miedzy innymi na tym ze to nie jest
        graffiti wszystkich kibicow Slaska tylko kontrkultury stadionowych chuliganow.
        Jak reszta kibicow chce sie z nimi utozsamiac to niech sie pozniej nie dziwi, ze
        nie sa akceptowani w miescie.
    • Gość: FANATYK MOTORU Stadionowi chuligani promują się na szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:58
      NASZEJ PRZYJAZNI NIE ROZDZIELI NIKT A PANI REDAKTOR NIECH IDZIE DO ZAKONU BO
      ZADEN MADRY MEZCZYZNA NIE WYTRZYMA Z TA redaktorka NAWET 1 MIESIACA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka