Gość: Dariusz Wojtyński IP: *.lan.pop.pl 10.11.06, 01:39 Dołożyłem jeden rozdział w dziale organizacja ruchu Idę nareszcie spać :-) Dariusz Wojtyński (darek_w1) 5 lista 6 okręg 7 miejsce Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
svarte_sjel Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl 10.11.06, 07:09 Gość portalu: Dariusz Wojtyński napisał(a): > Dołożyłem jeden rozdział w dziale organizacja ruchu Nie wiem jak ty, ale ja odnosze wrażenie, że to co uprawiasz to jest wyjątkowo nachalna reklama. Wyborcza w dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl 10.11.06, 09:37 Wolę taką niż zapychanie mi skrzynki na listy i śmiecenie pod drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?! Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 09:41 no i lepsze to jest od rad svartego siela, ktorych nie slucha nawet zwiazek dyrektorow i kierownikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tduvall Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.KREDKA.ds.uni.wroc.pl 10.11.06, 10:32 svarte_sjel napisał: > Gość portalu: Dariusz Wojtyński napisał(a): > > Dołożyłem jeden rozdział w dziale organizacja ruchu > > Nie wiem jak ty, ale ja odnosze wrażenie, że to co uprawiasz to jest wyjątkowo > nachalna reklama. Wyborcza w dodatku. > A moze ty bys wlozyl troche wysilku i stworzyl taka strone z wlasnymi propozycjami? czy ty tylko potrafisz krytykowac? uwazam, ze pan DW odwalil kawal dobrej roboty i przynajmniej wie czego chce w przeciwienstwie do setek innych "politykow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel do Svarte IP: 194.146.120.* 10.11.06, 12:19 Już mi się chce wymiotować, jak czytam twoje wypociny na forum. Jesteś beznadziejną osoba, która nic nie robi, tylko krytykuje innych. Zresztą ta strona jest reklamą kandydata na radnego, D.W. właśnie po to ją stworzył i dziwi mnie twoje "genialne" odkrycie. Weź się wreszcie odwal od innych, robisz za typowego złośliwego trolla, który nie ma nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bres Re: do Svarte IP: *.magma-net.pl 10.11.06, 15:42 Nie ma to jak merytoryczne uwagi, konstruktywna krytyka i traktowanie rozmówcy z szacunkiem. Gratuluję. Komentarze Svarte wpływają pozytywnie na poziom tego forum, bo facet nie jest ignorantem. Ich styl jedni lubią, inni mniej, jeszcze inni wcale. Należysz zapewne do tej ostatniej grupy i zapewne wiesz, że masz do tego prawo. Ale Twoja emocjonalna ocena działalności Svarte jest mocno przesadzona, zwłaszcza biorąc pod uwagę Twoją działalność na tym forum. Schowaj swoje sympatie i antypatie do kieszeni i skup się na temacie. Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie wystąpienia tutaj D.W., to zrób to używając rzeczowych argumentów, postaw kropkę i poczekaj na ewentualne odpowiedzi. Powodzenia. Ja osobiście również odczuwam pewien dyskomfort z powodu kampanii wyborczej na forum komunikacja i drogi. Są tu chyba inne, lepsze na to miejsca. Jeśli tam nikogo to interesuje i nikt tam nie zagląda, to trudno. Ale cóż - kandydat bardzo chce odnieść sukces w wyborach, trzeba być jednak trochę wyrozumiałym dla bliźnich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: do Svarte 10.11.06, 20:46 Gość portalu: Marcel napisał(a): > beznadziejną osoba, która nic nie robi, tylko krytykuje innych. Zresztą ta Z całym szacunkiem, ale guano wiesz o tym co ja robię. > strona jest reklamą kandydata na radnego, D.W. właśnie po to ją stworzył i A reklama na forum jest zabroiniona szóstym punktem jego regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: do Svarte IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.06, 23:27 Nie interesuje mnie co ty robisz, tylko nie znoszę twojego przemądrzania się na forum i ciągłego czepiania się innych. Nie masz monopolu na wiedzę, zwykle się z tobą zgadzam, szanuję cię, ale czasami bez sensu po kimś jedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Wojtyński Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.lan.pop.pl 10.11.06, 12:41 > Nie wiem jak ty, ale ja odnosze wrażenie, że to co uprawiasz to jest wyjątkowo > nachalna reklama. Wyborcza w dodatku. Trzy wątki założone w ciągu 5 dni, z tego tak naprawdę tylko jeden rozwinięty, a dwa jedynie z krótkimi wzmiankami aktualizacyjnymi to już "wyjątkowo nachalna reklama"? Też nie lubię spamu, ale tu chyba przesadzasz. Zwłaszcza, że wątki są jak najbardziej związane z tematem forum. Na forum Wrocław i Kto nami rządzi nikt nie podjął tematu i nie ponawiałem postów, więc nie poczuwam się do miana spamera. Lepiej byś się włączył merytorycznie do dyskusji, bo w końcu jesteś związany od dawna i z tym tematem, i z tym forum. P.S. Do ogółu czytelników - darujcie svarte i nie łajajcie go tak, może miał tylko zły dzień. Na ogół pisze do rzeczy, choć na punkcie tramwajów ma małego bzika :-) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl 10.11.06, 20:49 Gość portalu: Dariusz Wojtyński napisał(a): > Trzy wątki założone w ciągu 5 dni, z tego tak naprawdę tylko jeden rozwinięty, 3 wątki w 5 dni to naprawdę dużo. > a dwa jedynie z krótkimi wzmiankami aktualizacyjnymi to już "wyjątkowo nachalna Tak tak Darku, ponad połowa zawartości tych postów to twoja reklama wyborcza. A wrażenie nachalności miałem już po drugim wątku. Drugim w ciągu jednego dnia składającym się głównie z informacji o tym, że zaraz rusza strona i że kandydujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Wojtyński Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.lan.pop.pl 11.11.06, 14:50 > 3 wątki w 5 dni to naprawdę dużo. Wątków aktywnych w ostatnich 5 dniach jest ponad 40, a ja założyłem jeden główny i dwa z notkami aktualizacyjnymi informującymi o sprawach w 100% związanych z tematyką forum: o prawdopodobnym poprawieniu oznakowania wiaduktu na Grabiszyńskiej i o dodaniu czysto merytorycznego rozdziału na mojej stronie poświęconemu rozwiązaniom jakie proponuję na kilku nietypowych skrzyżowaniach. > Tak tak Darku, ponad połowa zawartości tych postów to twoja reklama wyborcza. > Chyba masz coś z okiem ;-) Pokaż mi ile treści postów poświęconych jest wyborom, a ile merytorycznym odpowiedziom na pytania _związane_z_tematyką_forum. Owszem, post inicjujący wątek o mojej stronie internetowej miał takie cechy, ale poza tym wyborczy jest tylko mój podpis, choć też można by dyskutować, bo nikogo do niczego nie nakłaniam, a jedynie lakonicznie informuję, że kandyduję. Twój podpis jest równie niezwiązany z tematyką grupy, a 5 razy dłuższy od mojego i się nie czepiam. W innym miejscu przytaczasz punkt regulaminu forum, który zabrania reklamy. OK, ale czy ja reklamuję cokolwiek komercyjnego? Nie. Reklamuję niekomercyjną stronę www, która jak szacuję ma 95% treści czysto merytorycznej i związanej z tematyką forum. Tak samo wspomina się tutaj o Skyscraper, hydralu, i jeszcze paru innych stronach związanych z tematyką. Wyborczy charakter można przypisać mojej stronie głównej, Wstępowi i notce O autorze. W całej reszcie czyli na 23 podstronach, z reguły znacznie bardziej rozbudowanych niż wymienione wyżej, nawet słowem nie wspominam o czymkolwiek związanym z wyborami. > A wrażenie nachalności miałem już po drugim wątku. Ja rozumiem, że wielu osobom robi się niedobrze na sam dźwięk słowa "wybory", ale to problem emocjonalny, a nie racjonalny i nie jest to powód żeby zabronić używania tego słowa. I proponuję zakończyć te rozważania i przepychanki, bo rzeczywiście teraz mamy dyskusję zupełnie oderwaną od tematyki grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
sts107 DW - "niefajnie" się czyta :( 15.11.06, 18:36 Popieram Svarte. To chyba nie chodzi nawet o ilość wpisów, lecz o zawartą w nich straszną chęć zostania radnym. Chwalenie się i wymądrzanie wyziera z każdej linijki tekstu. Bardzo nie lubię takiego mentorskiego tonu. "Wrażenie nachalności" to dobre określenie, miałem je już po pierwszych wpisach DW. To ewidentnie jest reklama i to mi bardzo nie pasuje. Chyba, że założysz Darku temat "Reklama wyborcza", wtedy będzie ok. Źle się to czyta po prostu, mimo być może dobrych intencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Wazelina ;-) IP: *.lan.pop.pl 15.11.06, 23:24 > Popieram Svarte. Wolno. Żyjemy w wolnym kraju (jeszcze). > To chyba nie chodzi nawet o ilość wpisów, lecz o zawartą w nich straszną chęć > zostania radnym. Chwalenie się i wymądrzanie wyziera z każdej linijki tekstu. O jakim wpisach mówisz??? Albo mnie z kimś pomyliłeś, albo podlizujesz się svarte i to w sposób żenujący. Podwładny z pracy? ;-) Masz jakieś zastrzeżenia do moich tekstów to je pokaż konkretnie. Pokaż gdzie się chwalę i gdzie wymądrzam. Do insynuacji nie mogę się ustosunkować. Wszystko co mam na ten temat do powiedzenia jest napisane w odpowiedzi dla svarte i nie będe się powtarzał. A w ogóle to jest po wyborach i po temacie więc zajmij się lepiej pisaniem o komunikacji. To forum "Komunikacja i drogi", a nie "Pyskówki wrocławskie". Odpowiedz Link Zgłoś
sts107 Żenada 15.11.06, 23:39 Nie znam Svarte. Nie będę odpowiadał na tak żenującą odpowiedź, jeśli to Ty Darku pisałeś w ogóle, to ieszę się że nie zostałeś radnym, choć głosowałem na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubuś Puchatek Re: Wazelina ;-) IP: *.tdi.tktelekom.pl 16.11.06, 10:18 Mam nadzieję, że tą Twoją odpowiedź będzie można przypomnieć wyborcom za 4 lata. Potwierdzam to, co napisał poprzednik jesteś nachalny i sprawiasz wrażenie że wyżej kupka niż d..ka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Ostatni post w tym temacie IP: *.lan.pop.pl 16.11.06, 15:56 Nadmierne przedłużanie dyskusji kompletnie niezwiązanej z tematyką forum narusza netykietę, a wbrew temu co mi parę osób insynuuje staram się przestrzegać jej zasad. Dlatego po raz ostatni odpowiadam, że nie jestem wielbłądem i jeśli ktoś ma ochotę wyrazić jakieś uwagi na temat mojej nachalności proszę pisać bezpośrednio do mnie na kontakt mailowy z mojej strony. Z internetu korzystam od 2000 roku i zawsze starałem się przestrzegać zasad netykiety jak i zwykłej kultury i przyzwoitości, zarówno w usenecie jak i na forach. Nigdy nie napisałem korzystając z internetowej anonimowości czegoś, czego bym się wstydził powtórzyć rozmówcy osobiście prosto w oczy. Takie mam zasady. Dlatego nieprawdziwe zarzuty, że jestem nachalny, uprawiam wyborczą reklamę, naruszam regulamin, netykietę itp są dla mnie wyjątkowo obrzydliwe i obraźliwe. Wystartowałem w wyborach samorządowych tylko i wyłącznie po to, żeby poprawić fatalny sposób zarządzania wrocławskimi drogami. Nie mogę na to spokojnie patrzeć i już. Nie potrafię wytłumaczyć dlaczego, taki już jestem. Pewne rzeczy mnie wkurzają i potrafię np. sam wymienić przepaloną żarówkę na klatce schodowej, bo spółdzielni zajmuje to 2 tygodnie, a mnie 60 sekund plus żarówka za złotówkę. Nie mam w tym żadnego interesu poza tym, że się nie denerwuję przez te 2 tygodnie. To samo dotyczyło mojego startu w wyborach. Nie robiłem tego dla kariery, bo jej nie chcę, nie robiłem tego dla pieniędzy z diety radnego, bo ich nie potrzebuję. Nie miałem w związku z tym "strasznej chęci zostania radnym" jak mi to pogardliwie zarzuca sts107. Chcę po prostu poprawić zarządzanie drogami, żeby się nie denerwować. Więcej powiem, w ogóle zastanawiałem nad sensem startu, bo radni zajmują się komunikacją na wysokim poziomie ogólności, a mnie interesują szczegóły i konkrety. Ostatecznie zdecydowałem się, ale tylko z tego powodu, że będąc radnym byłoby mi łatwiej prowadzić pewne działania. Jasno to przedstawiłem na swojej stronie, więc jak ktoś nawet jej nie przeczytał, a zabiera sie za ocenianie mnie to raczej sam sobie wystawia świadectwo. Czy uprawiałem "nachalną propogandę wyborczą"? W związku z moim startem rzeczywiście napisałem _jeden_ krótki post, któremu można przypisać charakter reklamy wyborczej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=51627836 Wysłałem go na forum "Komunikacja i drogi", "Wrocław" i wyborcze forum "Kto nami rządzi". Co do forum wyborczego chyba nie ma co się spierać, a na pozostałe wysłałem, bo reklamowałem swoją stronę poświęconą w 95% merytorycznie wrocławskim drogom i co najwyżej w 5% tematyce wyborczej, i uważam, że przy takiej zawartości miałem prawo _jednorazowo_ zareklamować taką _niekomercyjną_ stronę, tak jak nieraz reklamowano na forach inne strony związane z podobną tematyką. Czy była to propaganda nachalna? Na forach "Wrocław" i "Kto nami rządzi" nikt nie podjął tematu, a ja nie powtórzyłem postu drugi raz nawet na forum wyborczym, bo jak napisałem wyżej uważam, że miałem prawo tylko do _jednorazowej_ reklamy. Czy tak wygląda nachalność? Wątek rozwinął się jedynie na forum "Komunikacja" i co, odpowiadanie na zadawane pytania, na ogół merytorycznie związane z komunikacją to też nachalność wyborcza? Według mnie to raczej nie odpowiadanie na pytania byłoby objawem braku kultury i lekceważenia. Chyba, że ktoś ma jakieś inne pojęcie o kulturze. Oprócz pierwszego wątku dodałem na tym forum jeszcze dwa. Oba były krótkie, związane wyłącznie z tematem dróg i komunikacji i poza osobą autora nie miały w ogóle charakteru wyborczego, przynajmniej do czasu, gdy w bieżącym wątku rozpętała się dyskusja na temat mojej rzekomej "wyjątkowej nachalności wyborczej". Jeżeli ktoś uważa, że kandydat na radnego nie może w ogóle się odezwać na żaden temat, bo to propaganda wyborcza to chyba ma jakąś manię prześladowczą. A to już temat na inne forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22 I niech każdy oceni ile w poniższych 3 wątkach jest propagandy wyborczej, a ile merytorycznych uwag: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=51627836&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=51831630&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=51892065&v=2&s=0 EOT Odpowiedz Link Zgłoś
natassja Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl 11.11.06, 14:48 Foty nie wyswietlaja sie poprawnie w Operze (v.9.01). Miniaturki owszem, ale "powiekszenia" w nowym oknie sa wielkosci miniaturek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Wojtyński Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.lan.pop.pl 11.11.06, 14:57 > Foty nie wyswietlaja sie poprawnie w Operze (v.9.01). Miniaturki owszem, ale "powiekszenia" w nowym oknie sa wielkosci miniaturek. Wszystkie? Może to tylko jakiś błąd w jednym miejscu. Miałem już małe przeboje ze zdjęciami jak się okazało, że jpg i JPG to nie to samo dla przeglądarki :-) Na przyszłość proszę wysyłajcie mi takie uwagi na maila kontaktowego, bo mi svarte grdykę przegryzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol366 Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 22:53 A może by tak kliknąć 2 razy: - w menu na "Pomoc" - a następnie na "Sprawdź dostępność aktualizacji" Od dłuższego czasu dostępna jest wersja 9.0.2 (po polsku oczywiście) Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natassja Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.core.lanet.net.pl 12.11.06, 22:28 Gość portalu: pol366 napisał(a): > Od dłuższego czasu dostępna jest wersja 9.0.2 (po polsku oczywiście) > Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomoże Obawiam sie, ze nie pomoglo. Swoja droga, ZTCP do tej pory Operka sama mowila, ze dostepna jest aktualizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Wojtyński Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.lan.pop.pl 13.11.06, 11:31 > Obawiam sie, ze nie pomoglo. Swoja droga, ZTCP do tej pory Operka sama mowila, > ze dostepna jest aktualizacja. Kontaktowałem się z innym użytkownikiem Opery i u niego powiększenie otwiera się prawidłowo, chociaż tylko raz :-). Żeby oglądać koleje powiększenia trzeba albo odświeżyć stronę, albo nie zamykać raz otwartego nowego okna powiększenia i klikać na kolejne miniaturki, które powiększone pojawią się w tym oknie. Prawdopodobnie wina leży w obsłudze Javascriptu przez Operę. To oczywiście błąd, który poprawię w przyszłości, bo zamierzam utrzymywać tą stronę i aktualizować o różne rzeczy, w tym być może także o korespondencję ze ZDiKiem i innymi instytucjami. Nie był zauważony, bo strona była uruchamiana w Internet Eksplorerze. I niestety na dzisiaj jako rozwiązanie mogę tylko zaproponować skorzystanie z IE. Pozdrawiam Dariusz Wojtyński Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl 13.11.06, 11:37 Gość portalu: Dariusz Wojtyński napisał(a): > I niestety na dzisiaj jako rozwiązanie mogę tylko zaproponować skorzystanie > z IE. lub Mozilli/Firefox/Seamonkey. Też jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 19:56 Mam nadzieję że wiesz że jesteś "dupkiem"-z góry przepraszam-a wiesz dlaczego? Bo zamiast międlić sprawy które masz do miasta to już dawno powineneś załatwić! A skoro nie załatwiłeś.....to po co TY nam?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Wojtyński Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.e-wro.net.pl 11.11.06, 21:44 > Bo zamiast międlić sprawy które masz do miasta to już dawno powineneś załatwić! > A skoro nie załatwiłeś.....to po co TY nam?! A niby jak miałem załatwić? Przecież nie byłem do tej pory radnym, ani pracownikiem UM, ani kimkolwiek z kim ZDiK czy DZR by się liczył. Właśnie po to kandyduję żeby wreszcie móc coś zrobić. To jest wyrażnie napisane w rozdziale "Wstęp" mojej strony, więc zanim zaczniesz rzucać teksty o dupkach to najpierw coś przeczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? IP: *.telsat.wroc.pl 13.11.06, 11:48 Wiesz juz cos o swoim wyniku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Wojtyński Re: I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? IP: *.lan.pop.pl 13.11.06, 13:46 > Wiesz juz cos o swoim wyniku?? Na razie nic, na stronę PKW nawet wejść się nie da :-) Ale powiem bez picowania, że cudów się nie spodziewam. Nie ma się co czarować, robiłem coś takiego pierwszy raz i sknociłem kampanię. Nie doszacowałem czasu jaki trzeba poświęcić na solidną kampanię i go mocno zabrakło. Nie wystarczy zrobić stronę internetową, trzeba ją jeszcze rozreklamować i to ostatnie zawaliłem. Nie ma co uciekać od odpowiedzialności, to ewidentnie moja wina. Jedno co jest w tym pozytywnego, to że wiem jakie błędy popełniłem, co powinienem zrobić i w jaki sposób, no i jeśli ewentualnie kiedyś powtórzę start w wyborach będę mądrzejszy. A teraz pozostaje czekać na wyrok ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? IP: 88.156.80.* 13.11.06, 14:04 > Jedno co jest w tym pozytywnego, to że wiem jakie błędy popełniłem, co > powinienem zrobić i w jaki sposób, no i jeśli ewentualnie kiedyś powtórzę > start w wyborach będę mądrzejszy. e tam, niestety, masz na niekorzyść całą arytmetykę wyborczą: 7 okręgów, zatem z każdego przy 15-17 mandatach do rady wchodzi 2, góra 3 osoby, pierwsze miejsce jest w ogóle poza zasięgiem bo większość stawia krzyżyk na pierwszą osobę z listy. pozostaje walka o 2-gie w ostateczności 3-cie miejsce, co z 7-mej pozycji na liście jest mało realne. to się może udać wyłącznie bardzo znanej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek przerznal Re: I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 09:31 darek, ty nie filozofuj, tylko nastepnym razem zajmij 1 miejsce na liscie, bo inaczej nigdy nie zostaniesz radnym i zdiku nie rozwiazesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Wojtyński Re: I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? IP: *.lan.pop.pl 14.11.06, 11:56 > darek, ty nie filozofuj, tylko nastepnym razem zajmij 1 miejsce na liscie, bo > inaczej nigdy nie zostaniesz radnym i zdiku nie rozwiazesz Z innych miejsc też można wejść, nie jest tak źle. A ZDiKu i DZR wcale nie trzeba rozwiązywać, trzeba je tylko usprawnić. Pomijając wnioski jakie właściwie już wciągnąłem na przyszłość z przebiegu mojej kampanii trzeba powiedzieć, że samo kandydowanie i tak da mi szansę większego wpływu na to co się dzieje na drogach, poznałem osobiście przyszłych radnych i pewnie będzie jakaś współpraca. No i dobrze, w sumie głównie o ten wpływ mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? IP: *.telsat.wroc.pl 14.11.06, 14:52 Gość portalu: Dariusz Wojtyński napisał(a): > większego wpływu na to co się dzieje na drogach, poznałem osobiście przyszłych > radnych i pewnie będzie jakaś współpraca. No i dobrze, w sumie głównie o ten > wpływ mi chodziło To wez im wytlumacz rownie jasno i rzeczowo jak na swojej stronie o co chodzi. Szczegolnie spodobal mi sie pomysl na "Łącznik Wybrzeża Conrada - Korzeniowskiego z ul. Poznańską" czyli polnocna czesc Obwodnicy Staromiejskiej i o to powinienes zabiegac. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? IP: *.lan.pop.pl 14.11.06, 22:51 > Szczegolnie spodobal mi sie pomysl na "Łącznik " czyli polnocna czesc Obwodnicy Staromiejskiej > i o to powinienes zabiegac. Powodzenia. Dzięki za życzenia, będę próbował zrobić co się da. Chciałbym tylko zauważyć, żeby nie było nieporozumień, że akurat łącznik Wybrzeża Conrada - Korzeniowskiego z ul. Poznańską to pomysł BRW, który oceniłem jako mało użyteczny, nielogicznie wytyczony i nadmiernie kosztowny. Zamiast tego zaproponowałem łącznik ul. Nowowiejskiej z Poznańską wzdłuż linii kolejowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co ty opowiadasz Re: I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 16:28 wskaz osobe ktora dostala sie z rownorzednego miejsca co twoje lub nizszego Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? 14.11.06, 18:45 Gość portalu: co ty opowiadasz napisał(a): > wskaz osobe ktora dostala sie z rownorzednego miejsca co twoje lub nizszego Michał Jaros - z 5. miejsca Renata Małgorzata Granowska - z 6. miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: I jak Ci Darek poszlo w wyborach?? IP: 88.156.80.* 14.11.06, 18:50 ale 7 to mniej niż 5 czy 6 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl 16.11.06, 16:43 Skoro juz opadly emocje wyborcze to mozemy spokojnie porozmawiac o propozycjach i uwagach przedstawionych na stronie. Nie wiem czy Darek jest ekspertem w dziedzinie transportu, czy tez amatorem ktory probuje poprawic komunikacje w naszym miescie. Niektore propozycje na stronie wskazuja na to drugie, co wcale go nie dyskredytuje. Mimo wszystko mysle ze warto poruszyc kilka tematow. Od razu skrytykuje pomysl modyfikacji lacznika Raclawicka - al.Piastow. ounkt 4.4 na www.dw.pop.pl/inw/i4.htm propozycja Darka jest widoczna tutaj: www.dw.pop.pl/zdj/I4.9.jpg Blad polega na zalozeniu ze glowny ruch odbywalby sie na kierunku Oltaszyn - Raclawicka. Natomiast glownym zadaniem lacznika jest polaczenie Oporowa z centrum Do obslugi ruchu pomiedzy osiedlowego budowana jest obwodnica srodmiejska oraz ewentualnie os inkubacji przemyslowej. Do obydwu mieszkancy Oltaszyna i Wojszyc moga wygodnie dojechac szeroka ul Karkonoska. Natomiast w wariancie prezentowanym przez Darka musieliby dalej korzystac z Solskiego lub Krzyckiej. Jest co prawda zagrozenie, ze w obecnym ukladzie komunikacyjnym ul. Piastow przejela by czesc ruchu w kierunku na Katy wr z ul Solskiego. Ale po pierwsze ul. Solskiego ma gorsze parametry niz al. Piastow (droga jednozdniowa), a po drugie problem ten sie drastycznie z minimalizuje po budowie Trasy Czeskiej, co zapewne nastapi szybciej niz budowa lacznika z uwagi na inwestycje w Biskupicach i Pietrzykowicach. Ponadto wg projektu Darka ulica biegla by wdluz i w poprzek atrakcyjnych terenow rekreacyjnych: - dolina Slezy - park Grabiszynski - klin Oporowski Chocby z tego powodu projeskt jest nierealistyczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.lan.pop.pl 17.11.06, 01:21 > Blad polega na zalozeniu ze glowny ruch odbywalby sie na kierunku Oltaszyn - > Raclawicka. Natomiast glownym zadaniem lacznika jest polaczenie Oporowa z > centrum Monopolu na rację sobie bynajmniej nie roszczę. Nie wykluczam, że moje propozycje zawierają błędy i dlatego gotów jestem każdą przedyskutować i przeanalizować. No więc przejdźmy do analizy. Z tego co widzę mówimy o dwóch różnych strumieniach ruchu i dwóch różnych ciągach komunikacyjnych. Łacznik Al.Piastów / Racławicka rzeczywiście będzie służył głównie do połączenia Oporowa z centrum, natomiast planowany nowy ciąg z Ołtaszyna będzie przenosił ruch z tych osiedli w kierunku zachodnich rejonów miasta. Te strumienie występują niezależnie i w założeniach BRW nakładają się na terenie Oporowa na Al.Piastów i Solskiego lub Wiejskiej (i być może dlatego BRW przewiduje taki przekrój jezdni Al.Piastów o czym będzie dalej). Ja natomiast proponuję całkowite rozseparowanie tych strumieni, które się jedynie przetną koło mostu na Ślęzie. > centrum Do obslugi ruchu pomiedzy osiedlowego budowana jest obwodnica > srodmiejska oraz ewentualnie os inkubacji przemyslowej. Do obydwu mieszkancy > Oltaszyna i Wojszyc moga wygodnie dojechac szeroka ul Karkonoska. I to jest właśnie koncepcja, z którą się absolutnie nie zgadzam i z którą co gorsze nie zgadzają się ani logika, ani rzeczywistość. Koncepcja, że jak zbudujemy OŚ (Obw. Śródm.) to rozwiążą się wszystkie problemy komunikacyjne 700- tysięcznego miasta. Ja się nie zgadzam, bo uparcie będę lansował koncepcję budowy nie kilku nielicznych superdróg (jednej co 5 kilometrów) tylko sieci zwyczajnych dróg tworzących rozbudowany układ połączeń alternatywnych. Zamiast jednej Legnickiej 3 zwykłe ulice o stosunkowo niewielkim i nieuciążliwym natężeniu ruchu. Nie zgadza się logika, bo jedyne proponowane 2 trasy dla tranzytu międzydzielnicowego : OŚ i Oś Inkubacji odległe są od siebie o 5 km (w okolicach Ołtaszyna, o których mówimy), a w środku nie ma nic. Teza, że dwie tak odległe trasy (jedyne istniejące) załatwią problem transportu na silnie zurbanizowanym obszarze jest delikatnie mówiąc wątpliwa. Może gdyby miały klasę S albo A, a co za tym idzie odpowiednią ilość bezkolizyjnych węzłów i przepustowość to by dały radę, ale wtedy pojawiłby się i tak problem doprowadzenia i wyprowadzenia ruchu z nich z kilkukilometrowego pasa wokoło. Mamy generowanie zbędnego ruchu i konieczność budowy dróg dojazdowych o odpowiedniej przepustowości. Nie zgadza się wreszcie rzeczywistość, bo jak już pisałem OŚ nie jest z gumy i już dziś się nie wyrabia z przenoszeniem ruchu w rejonie Wiśniowej i Al.Hallera, mimo że nie ma jeszcze połączenia z Biskupinem. I w tej sytuacji propozycje kierowania kolejnych strumieni ruchu na OŚ są niepoważne. OŚ trzeba już dziś odciążyć, a nie planować, że dołożymy na nią coś jeszcze. > srodmiejska oraz ewentualnie os inkubacji przemyslowej. Do obydwu mieszkancy > Oltaszyna i Wojszyc moga wygodnie dojechac szeroka ul Karkonoska. Najpierw muszą do niej dojechać. Sama Karkonoska i Powstańców Śl. owszem są szerokie, ale bynajmniej nie puste. Zaś pomysł żeby nakładać na siebie strumienie pojazdów w kierunkach NS i EW jest najprostszą receptą na kłopoty komunikacyjne. > Natomiast w wariancie prezentowanym przez Darka musieliby dalej korzystac z Solskiego lub Krzyckiej. Ani z Solskiego, ani z Krzyckiej. Gdzie Rzym, gdzie Krym? Na Solskiego i Al.Piastów to ruch chce skierować BRW, a nie ja. Ja chcę skierować ruch z trasy nazwijmy ją Ołtaszyńskiej przez pusty i niezagospodarowany teren do ul. Grabiszyńskiej pomiędzy cmentarzem żołnierzy polskich i włoskich. A Grabiszyńską na odcinku od tego miejsca do Fiołkowej można bez problemu poszerzyć o drugą jezdnię dzięki czemu można by bezproblemowo połączyć strumień pojazdów z Oporowa i Trasy Ołtaszyńskiej i doprowadzić do skrzyżowania OŚ i Grabiszyńskiej gdzie się ponownie rozdzielą. A co tu ma Krzycka do rzeczy to w ogóle nie wiem. > Krzyckiej. Jest co prawda zagrozenie, ze w obecnym ukladzie komunikacyjnym ul. > Piastow przejela by czesc ruchu w kierunku na Katy wr z ul Solskiego. Ale po > pierwsze ul. Solskiego ma gorsze parametry niz al. Piastow (droga jednozdniowa) Wewnętrzna sprzeczność logiczna. Gorsze parametry ul. Solskiego nie zapobiegają wspomnianemu niebezpieczeństwu tylko wręcz przeciwnie. To tak przy okazji, bo rzeczywiście strumień pojazdów, które w kierunku Kątów pojadą przez Al.Piastów będzie znikomy. Przy okazji zastanówmy sie nad pomysłem BRW żeby Al.Piastów miała lepsze parametry niż Solskiego czyli inaczej mówiąc miała 2 jezdnie po 2 pasy ruchu tak jak przebudowany kawałek Racławickiej. Już o tym pisałem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=50890170&a=51100297 W przypadku realizacji koncepcji BRW czyli nałożenia strumieni pojazdów z Trasy Ołtaszyńskiej i z ul. Racławickiej na Al.Piastów możliwe, że taki przekrój ulicy miałby uzasadnienie, ale w mojej koncepcji jest to zbędne, bo nie będzie na Al.Piastów takiego natężenia ruchu, żeby uzasadniało 4 pasy ruchu. Wg mnie Al.Piastów wyglądałaby tak (cytat z powyższego linku): "Ja bym to osobiście widział jako 2 jezdnie, ale po 1 pasie ruchu plus pas parkowania, zatoki autobusowe, szerszy chodnik, a pośrodku szeroka ścieżka rowerowa obramowana szpalerami drzew lub krzewów." No i wreszcie chyba najlepsze argumenty: ;-) > Ponadto wg projektu Darka ulica biegla by wdluz i w poprzek atrakcyjnych terenow rekreacyjnych: > - dolina Slezy > - park Grabiszynski > - klin Oporowski > Chocby z tego powodu projeskt jest nierealistyczny Atrakcyjne tereny rekreacyjne nie są tam gdzie je zadekretuje BRW, tylko tam gdzie ludzie je uznają za atrakcyjne. Znam te tereny jak własną kieszeń i zapewniam, że nie są traktowane przez mieszkańców jako "atrakcyjne tereny rekreacyjne". To są zwykłe nieużytki porośnięte metrowymi chwastami. Wyjątkiem są okolice cmentarzy żołnierskich, ale jest to teren na tyle duży, że przeprowadzenie przez niego zwykłej jednojezdniowej ulicy klasy Z nie pozbawi go tej cechy. Można nawet pokusić się z uwagi na charakter okolicy o nadanie ulicy odpowiedniego wyglądu np. przez zrobienie z niej alei obsadzonej szpalerami drzew. > - dolina Slezy Owszem, mój projekt przebiega wzdłuż doliny Ślęzy. I co z tego? Projekt BRW tak samo, tyle, że kończy się wcześniej. To dlaczego mój nie może przebiegać wzdłuż tej doliny, a made by BRW może? > - park Grabiszynski Trasa zaproponowana przeze mnie nie przebiega przez park tylko obok niego. > - klin Oporowski To jest chyba najlepsze :-) Klin Oporowski to zwyczajne pole wzdłuż Avicenny, na którym rolnik w zależności od humoru sieje kukurydzę, sadzi ziemniaki albo jeszcze coś innego. Nazywanie tego atrakcyjnym terenem rekreacyjnym to chyba żart. Poza tym przez środek tego pola biegnie ul.Avicenny, wytyczono przez nie Trasę Czeską, część przeznaczono na nowy cmentarz, część sprzedano poczcie na magazyny i to wszystko jest cacy, a jak ja zaproponowałem jedną dodatkową ulicę to nagle wybucha afera z dewastacją terenów rekreacyjnych ;-) To chyba jakieś jaja są, jak mawia Ferdek Kiepski. Dokładnie tak wyglądają moje toczone od paru lat dialogi z urzędnikami miejskimi - URZĘDNIK ma zawsze rację. Ale ja się już tak łatwo nie dam spławić. Nie zostałem radnym, będzie mi pewnie trochę trudniej, ale mam inne sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl 17.11.06, 11:35 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > Z tego co widzę mówimy o dwóch różnych strumieniach ruchu i dwóch różnych > ciągach komunikacyjnych. Łacznik Al.Piastów / Racławicka rzeczywiście będzie > służył głównie do połączenia Oporowa z centrum, natomiast planowany nowy ciąg Na ostatnim rysunku lacznik ten jest przekreslony wiec wnosze z tego, ze optujesz za jego likwidacja w projekcie. > I to jest właśnie koncepcja, z którą się absolutnie nie zgadzam i z którą co > gorsze nie zgadzają się ani logika, ani rzeczywistość. Koncepcja, że jak > zbudujemy OŚ (Obw. Śródm.) to rozwiążą się wszystkie problemy komunikacyjne 700 > - > tysięcznego miasta. > Ja się nie zgadzam, bo uparcie będę lansował koncepcję budowy nie kilku > nielicznych superdróg (jednej co 5 kilometrów) tylko sieci zwyczajnych dróg > tworzących rozbudowany układ połączeń alternatywnych. Taka koncepcja obowiazuje lub jest projektowana w wiekszosci europejskich miast. Pomiedzy ulicami o duzym natezeniu ruchu, sa obszary o uspokojonym ruchu, bardziej przyjazne mieszkancom. Budowa wielu rownoleglych drog spowoduje ze w miescie nie bedzie spokojnych miejsc. > S albo A, a co za tym idzie odpowiednią ilość bezkolizyjnych węzłów i > przepustowość to by dały radę, ale wtedy pojawiłby się i tak problem > doprowadzenia i wyprowadzenia ruchu z nich z kilkukilometrowego pasa wokoło. > Mamy generowanie zbędnego ruchu i konieczność budowy dróg dojazdowych o > odpowiedniej przepustowości. I zapewne za iles lat do tego dojdzie. Obecnie w Monachium ich obwodnica srodmiejska czyli Mittelring jest przebudowywana do parametrow drogi ekspresowej z baezkolizyjnymi skrzyzowaniami. Duza czesc tej obwodnicy poprowadzona jest tunelami. Podobne plany ma Poznan w ramach III ramy, czesc z niej ul, Niestachowska ma juz bezkolizyjne skrzyzowania. Inny przyklad krajowy to Warszawa i ul. AK oraz Marynarska. > Nie zgadza się wreszcie rzeczywistość, bo jak już pisałem OŚ nie jest z gumy i > już dziś się nie wyrabia z przenoszeniem ruchu w rejonie Wiśniowej i > Al.Hallera, mimo że nie ma jeszcze połączenia z Biskupinem. I w tej sytuacji > propozycje kierowania kolejnych strumieni ruchu na OŚ są niepoważne. OŚ trzeba > już dziś odciążyć, a nie planować, że dołożymy na nią coś jeszcze. Mozna zwiekszyc jej przepustowosc przez wprowadzenie zielonej fali i likwidujac czesc skretow w lewo. Np. skrety w lewo z Hallera w Powstancow i z Wisniowej w Slezna sie dubluja gdyz Slezna i Powstancow i tak pozniej sie schodza. Podobnie jest Na Ostatnim Groszu na skrzyzowaniach z Bystrzycka oraz Orlinskiego. A juz osobny cykl swiatel dla lewoskretu z tych ulic jest calkowicie nieuzasadnione. > Najpierw muszą do niej dojechać. Sama Karkonoska i Powstańców Śl. owszem są > szerokie, ale bynajmniej nie puste. Zaś pomysł żeby nakładać na siebie > strumienie pojazdów w kierunkach NS i EW jest najprostszą receptą na kłopoty > komunikacyjne. jw. OŚ ma kanalizowac ruch miedzyosiedlowy i mysle ze wiekszosc mieszkancow jest za takim rozwiazaniem > > > Natomiast w wariancie prezentowanym przez Darka musieliby dalej korzystac > z > Solskiego lub Krzyckiej. > > Ani z Solskiego, ani z Krzyckiej. Gdzie Rzym, gdzie Krym? Na Solskiego i > Al.Piastów to ruch chce skierować BRW, a nie ja. Ja chcę skierować ruch z jesli nie ma lacznika Piasto-Raclawicka to innego wyjscia nie ma. W obydwu przypadkach trzeba przejechac przez Sleze mostami o ograniczonej przepustowosci. >A co tu ma Krzycka do rzeczy to w > ogóle nie wiem. Obecnie z Oporowa mozna pojechac w kierunku centrum albo przez Solskiego, albo w kierunku bardizej polnocno-wschodnim przez Karmelkowa i Krzycka > Wewnętrzna sprzeczność logiczna. Gorsze parametry ul. Solskiego nie > zapobiegają wspomnianemu niebezpieczeństwu tylko wręcz przeciwnie. A czemu to ul. Solskiego ma byc jako jedyna obciazona na kierunku do Katow. Juz projekty przedwojenne zakladaly ze ta role bedzie pelnic al Piastow, co widac po jej szerokosci. Mam wrazenie ze masz prywatny interes w zarzuceniu tego projektu i stad ten przekombinowany projekt i wyimigowany ruch na kierunku Oltaszyn-Oporow. > No i wreszcie chyba najlepsze argumenty: ;-) Czy oprocz rozwoju drog cos jeszcze cie interesuje? > > Atrakcyjne tereny rekreacyjne nie są tam gdzie je zadekretuje BRW, tylko tam > gdzie ludzie je uznają za atrakcyjne. Znam te tereny jak własną kieszeń i > zapewniam, że nie są traktowane przez mieszkańców jako "atrakcyjne tereny > rekreacyjne". To są zwykłe nieużytki porośnięte metrowymi chwastami. To sa tylko projekty i nie zawsze sa zgodne z obecnym stanem. Mam nadzieje ze w BRW pracuje specjalisci nie tylko od komunikacji, ale takze od innych dziedzin zycia i uwzgledniaja je w studium zagospodarowania > > - dolina Slezy > > Owszem, mój projekt przebiega wzdłuż doliny Ślęzy. I co z tego? Projekt BRW >tak samo, tyle, że kończy się wcześniej. To dlaczego mój nie może przebiegać >wzdłuz tej doliny, a made by BRW może? jak dla mnie lacznik wzdluz Slezy nie ma wogole sensu, zakladajac ze przejezdna jest Karmelkow ktora spokojnie obsluzy ruch pomiedzy Oltaszynem a Oporowem. > > - park Grabiszynski > > Trasa zaproponowana przeze mnie nie przebiega przez park tylko obok niego. Pomiedzy cmentarzami jest czesciowo zalesiona polana na ktorej wypoczywa wielu mieszkancow. Ponadto droga oddzielila by park od Slezy > > - klin Oporowski > > To jest chyba najlepsze :-) Klin Oporowski to zwyczajne pole wzdłuż Avicenny, > na którym rolnik w zależności od humoru sieje kukurydzę, sadzi ziemniaki albo > jeszcze coś innego. Nazywanie tego atrakcyjnym terenem rekreacyjnym to chyba > żart. Poza tym przez środek tego pola biegnie ul.Avicenny, wytyczono przez nie > Trasę Czeską, część przeznaczono na nowy cmentarz, część sprzedano poczcie na > magazyny i to wszystko jest cacy, a jak ja zaproponowałem jedną dodatkową ulicę Klin Oporowski jest pomiedzy planowanym cmentarzem i terenem poczty, a oporowem. Nie jestem specjalista, ale z tego co wiem to takie kliny sluza do wentylacji miasta. Trasa Czeska jedynie go przecina w poczatkowym obszarze. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Aktualizacja www.dw.pop.pl IP: *.lan.pop.pl 18.11.06, 01:14 > Na ostatnim rysunku lacznik ten jest przekreslony wiec wnosze z tego, ze > optujesz za jego likwidacja w projekcie. A gdzie tam. Do łącznika nic nie mam, wręcz przeciwnie. Przekreślenie na rys. I4.9 dotyczy zaznaczonego strumienia ruchu, a nie ulicy, zresztą są one zaznaczone na Al.Piastów, a nie na łączniku z Racławicką. To co proponuję jest zaznaczone na zielono na poprzednim rysunku I4.8 - linią ciągłą propozycja pewna, linią kropkowaną propozycja do rozważenia. To ostatnie z powodu istniejącej zabudowy i terenów wojskowych przy ul. Grabiszyńskiej. Trzeba by się zastanowić czy jest możliwość poprowadzenia drogi, którędy i czy wymaga to wykupienia działek od prywatnych właścicieli. Prawdopodobnie da się to zrobić, a korzyści przeważyłyby koszty, ale ponieważ nie znam szczegółów lojalnie zaznaczam to jako wariant do rozważenia. To wszystko wynika z tekstu, proponuje go przeczytać to nie będzie nieporozumień. > Pomiedzy ulicami o duzym natezeniu ruchu, sa obszary o uspokojonym ruchu, > bardziej przyjazne mieszkancom. Budowa wielu rownoleglych drog spowoduje ze w > miescie nie bedzie spokojnych miejsc. Przecież ja nie proponuję tych dróg co 100 metrów. To byłoby przegięcie, tak samo jak przegięciem w drugą stronę jest robienie takich dróg co kilka kilometrów. Jeżeli natężenie ruchu na ulicy wynosi do około 10-15 pojazdów na minutę to ten ruch nie jest zbyt uciążliwy dla mieszkańców i nie stanowi problemu dla pieszych i pojazdów włączajacych się do ruchu na tej ulicy. I w mojej koncepcji powinno być tyle ulic, żeby zapewnić taki średni poziom natężenia ruchu na każdej z nich. Przy takim strumieniu pojazdów ulice te miałyby także rezerwę przepustowości na wypadek wyłączenia sąsiednich ulic z ruchu np. z powodu remontu drogi czy sieci podziemnych. We Wrocławiu jest bardzo częsty brak sensownych połączeń alternatywnych, co kończy się potem potężnymi problemami przy remontach np. ul. Kasprowicza czy zbliżającego się remontu Solskiego. > I zapewne za iles lat do tego dojdzie. Obecnie w Monachium ich obwodnica > srodmiejska czyli Mittelring jest przebudowywana do parametrow drogi ekspresowe Monachium czy Warszawa to miasta 2 razy większe od Wrocławia i z racji natężenia ruchu są tam inne wymagania. Może kiedyś we Wrocławiu też ruch wzrośnie na tyle, że będzie to konieczne, ale to sprawa dość dalekiej przyszłości. Na dziś warto jedynie pozostawić rezerwę terenową pod ewentualne takie drogi. > Mozna zwiekszyc jej przepustowosc przez wprowadzenie zielonej fali i likwidujac czesc skretow w lewo. No, tutaj to bym radził dużą ostrożność. Likwidacja relacji skrętnych to rozwiązanie z gatunku rozpaczliwych i prowadzi do tego, że tereny przez które przebiega taka trasa nie moga być przez nią dobrze obsługiwane, a ponadto wymusza nadmierną koncentrację ruchu na nielicznych dozwolonych wlotach i generuje ruch na ulicach dojazdowych do tych wlotów. Przykładem może być ul. Grabiszyńska na odcinku od Stalowej do Klecińskiej, albo Powstańców Śl. na odcinku od Krzyckiej do Hallera. Takie rozwiązania to z definicji ostateczność. W przypadku skrzyżowania Hallera i Wiśniowej z Powstańców Śl. raczej bym nie likwidował lewoskrętu tylko dodał dodatkowy pas. Dwa pasy lewoskrętu są możliwe bo jest miejsce na ich dobudowanie, a ulica docelowa lewoskrętu czyli Powstańców Śl. ma dwa pasy ruchu, w które można wpuścić równolegle dwa strumienie pojazdów. Takie rozwiązanie pozwoliłoby skrócić fazę sygnalizacji dla lewoskrętu i wydłużyć dla pojazdów jadących na wprost. Ale cudów nie należy oczekiwać, to może zwiększyć przepustowość o jakieś 20%, co nawet na dziś byłoby niewystarczające. Poza tym nawet jeśli jakimkolwiek sposobem zwiększymy przepustowość tego skrzyżowania to co dalej? Samochody dojadą do skrzyżowania z Gajowicką i ono z kolei będzie limitowało dalszą jazdę. Trzeba by zwiększać przepustowość wszystkich kolejnych skrzyżowań na Hallera, a to już przestaje być proste i tanie. Prościej jest zaproponować kierowcom trasę alternatywną, która zdejmuje część ruchu z całego przeciążonego ciągu komunikacyjnego ze wszystkimi jego skrzyżowaniami. > Obecnie z Oporowa mozna pojechac w kierunku centrum albo przez Solskiego, albo w kierunku bardizej polnocno-wschodnim przez Karmelkowa i Krzycka Południowo-wschodnim jeśli już. I nazywanie tego jazdą w stronę centrum jest trochę naciągane ;-) Nadkłada się 2-3 km dodatkowej drogi. > A czemu to ul. Solskiego ma byc jako jedyna obciazona na kierunku do Katow. > Juz projekty przedwojenne zakladaly ze ta role bedzie pelnic al Piastow, co > widac po jej szerokosci. Pisałem o sprzeczności logicznej w pierwotnym stwierdzeniu (Solskiego ma gorsze parametry co ma zapobiec przejęcie ruchu na Kąty przez Al.Piastów), ale to sprawa drugorzędna. Sam piszesz, że problem ruchu w kierunku Kątów na Al.Piastów w docelowym kształcie układu drogowego się zminimalizuje i ja się jak najbardziej z tym zgadzam. Więcej powiem, nawet jeszcze bez Trasy Czeskiej ruch tego rodzaju będzie stosunkowo niewielki ponieważ limitować go będzie ograniczona przepustowość ul.Gajowickiej, która i tak w większosci będzie wykorzystana przez samochody jadące w innych relacjach (gł. Orla i Skarbowców). Do projektów przedwojennych bym zbyt wielkiej wagi nie przywiązywał. Inne czasy, inna skala problemów komunikacyjnych, inna struktura miasta. > jej szerokosci. Mam wrazenie ze masz prywatny interes w zarzuceniu tego > projektu i stad ten przekombinowany projekt i wyimigowany ruch na kierunku > Oltaszyn-Oporow. Ja akurat mieszkam na Wiejskiej i prywatnie to mi natężenie ruchu na Al.Piastów powiewa. A projektu jak wcześniej wyszło nie zrozumiałeś, więc chyba zgodzisz się teraz, że nie jest przekombinowany, tylko jest logicznym rozwinięciem trasy wzdłuż Ślęzy zaprojektowanej przez BRW, a kończącej się przy Racławickiej. I nie chodzi o ruch Ołtaszyn - Oporów, tylko Ołtaszyn - zachodnie rejony Wrocławia za Oporowem oraz Ołtaszyn - zachodnia część OŚ alternatywnie dla Hallera. > jak dla mnie lacznik wzdluz Slezy nie ma wogole sensu, zakladajac ze > przejezdna jest Karmelkow ktora spokojnie obsluzy ruch pomiedzy Oltaszynem a > Oporowem. Połowa tego łącznika wzdłuż Ślęzy (od Krzyckiej do Racławickiej) to projekt BRW. Też jest bez sensu? ;-) A poza tym jak wspomniałem wyżej nie chodzi o ruch Ołtaszyn - Oporów. > Pomiedzy cmentarzami jest czesciowo zalesiona polana na ktorej wypoczywa wielu > mieszkancow. Ponadto droga oddzielila by park od Slezy > Pomiędzy cmentarzami jest pięknie wybrukowany parking. Polana jest dużo wcześniej i stanowi skraj parku Grabiszyńskiego. Odpowiadałem na zarzut, że moja trasa przebiega _przez_ park, więc nawet gdyby drogę poprowadzić przez środek tej polany to nie jest to _przez_ park tylko _skrajem_ parku. To zasadnicza różnica nie tylko semantyczna. Poza tym droga wcale nie musi biec przez środek tej polany, można tak wytyczyć jej przebieg żeby zminimalizować ubytek terenów zielonych. Praktycznie można ją poprowadzić skrajem tej polany. Ma ona w przybliżeniu 400 x 200 metrów. Odcięcie z boku pasa szerokości 20 metrów (szerokość w liniach rozgraniczających drogi klasy Z) spowoduje kataklizm? Bez przesady, tereny zielone są potrzebne, ale drogi też. Trzeba zrobić jakiś kompromis. > Nie jestem specjalista, ale z tego co wiem to takie kliny sluza do wentylacji > miasta. Trasa Czeska jedynie go przecina w poczatkowym obszarze. Jeżeli ten klin ma służyć do wentylacji to jest to przeciwwskazanie do lokowania tam zabudowy, zwłaszcza wysokiej. Ale przeprowadzenie przez niego drogi klasy Z w niczym nie przeszkadza. Poza tym pierwotny zarzut był, że dewastuję atrakcyjny teren rekreacyjny, a ten klin nie ma z tą funkcją nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś