Dodaj do ulubionych

Wroclaw bez lewicy

12.11.06, 20:04
Niezle jaja :o
Obserwuj wątek
    • Gość: kde4 Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.ikatel.pl 12.11.06, 20:12
      ta metoda liczenia głosów wydawała mi się zawsze dziwaczna, ale to już jest po
      prostu kuriozum. teraz to ja naprawdę mam już w d. takie wybory, nie ma to wiele
      wspólnego z demokracją, chyba że ludową.
      • Gość: Rafis Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.wro.vectranet.pl 12.11.06, 20:23
        marzenia się spełniają :)
    • kklement A po co nam lewica ? 12.11.06, 20:24
      Bezrobocia u nas nie ma ( choć jak wszędzie zdarzają się bezrobotni - tzw.
      uczuleni na pracę :} ), ratusz leży daleko od Ostrowia Tumskiego, "kochającym
      inaczej" nikt krzywdy nie robi, Cyganom rzępolącym przy ogródkach piwnych też
      nie ... Więc co miałaby do roboty lewica we Wrocławiu ?

:)
      • rasiauskas Re: A po co nam lewica ? 12.11.06, 20:26
        Mnie to dziwi, ale nie znam sie na sprawach "dolnoslaskich". Prawica i lewica
        jest potrzebna.
      • Gość: fakir Re: A po co nam lewica ? IP: *.os1.kn.pl 12.11.06, 20:26
        oby jeszcze jak najmniej lewicowej prawicy :)
        • Gość: erni Re: Dutkiewicz 90 %. !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:30
          .: Sondaż Polskiego Radia Wrocław i Telewizji Wrocław: zwycięstwo Dutkiewicza i
          PO we Wrocławiu :.
          12 listopada 2006

Rafał Dutkiewicz i Platforma Obywatelska zwycięzcami wyborów samorządowych we
          Wrocławiu - wynika z sondażu przeprowadzonego przez instytut badań społecznych
          Pentor na zlecenie Polskiego Radia Wrocław i Telewizji Polskiej Wrocław. Rafała
          Dutkiewicza poparło 89 procent wrocławian. Na drugim miejscu są Tomasz
          Czajkowski z Lewicy i Demokratów i Janusz Dobrosz z Ligii Polskich Rodzin, na
          których głosowało 4 procent wyborców. Kandydata PSL-u Rafała Kubackiego poparło
          3 procent mieszkańców miasta.

W wyborach do rady Wrocławia Platforma Obywatelska otrzymała 42 procent głosów,
          drugi PiS 22 a trzeci komitet Rafała Dutkiewicza 21 procent.

Na Lewicę i Demokratów głosowało 10 procent, na LPR 1,5 a na Samoobronę i
          komitet Zielony Wrocław 1 procent wrocławian

Według symulacji instytutu badań społecznych Pentor w przyszłej radzie miejskiej
          Wrocławia Platforma Obywatelska otrzyma 17 mandatów a PiS i Komitet Rafała
          Dutkiewicza po 10 radnych. Te same sondażowe dane mówia że ani jednego
          przedstawiciela w radzie może nie mieć koalicja Lewicy i Demokratów.

Frekwencja wyborcza we Wrocławiu wyniosła wg Pentora 42 procent.
          • Gość: . Miazga! IP: *.rozanka.wroc.pl 12.11.06, 20:55
            Kiedyś pewnie będzie prezydentem Polski.
            • Gość: Sympatyk PRL Re: Nie strasz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:19
              Już jedno Zachodzące Słoneczko Sudetów było i chyba się zmyło.
              • Gość: lolek Re: Nie strasz! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 22:56
                Gość portalu: Sympatyk PRL napisał(a):

> Już jedno Zachodzące Słoneczko Sudetów było i chyba się zmyło.

Cyrul czy Krasoń hahaha?
    • Gość: wielbiciel prawicy Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:30
      Teraz wszystcy mogą nam nagwizdać.
      • Gość: Rafis Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.wro.vectranet.pl 12.11.06, 20:32
        przecież PIS to lewica :)
        • Gość: kalafior ... i bez LPR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:33
          A mnie duma rozpiera, że LPR poszedł w....
        • Gość: wielbiciel prawicy Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:37
          Jeżeli PiS jest lewicą to być może ortodyksyjną.
          • Gość: zorro Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.chello.pl 12.11.06, 20:40
            Gość portalu: wielbiciel prawicy napisał(a):

> Jeżeli PiS jest lewicą to być może ortodyksyjną.

NARODOWO-SOCJALISTYCZNA
      • rosa_de_vratislavia Re: Wroclaw bez lewicy 12.11.06, 20:38

> Teraz wszystcy mogą nam nagwizdać.

Wielbicielu prawicy...język polski byś zaczął wielbić i nie pisał "wszysTcy".

Z Twojej wypowiedzić wynika jasno, ze dzielisz ludzi na NAS i jakichś ONYCH. I
        ci drudzy mogą "nagwizdać".
        Gratuluję retoryki i podejścia do polityki.

Ad rem: nie podoba mi się, że przedstawiciele komitetu, który uzyskał 10%
        poparcia, nie dostaną się do R.M. Nie głosowałam na lewicę i demokratów, ale
        wydaje mi się, że ignorowanie głosów 10% populacji dorosłych wrocławian jest
        niesprawiedliwe.
        To nie jest dobra ordynacja.
        • Gość: fakir Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.os1.kn.pl 12.11.06, 20:41
          wiadomo o tym nie od dzisiaj niestety - a zmiany jak są to tylko na gorsze
          (patrz blokowanie wyników)
        • Gość: wielbiciel prawicy Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:41
          "Wszystko" mi jedno. Każdemu wolno gwizdać.
          • rosa_de_vratislavia Re: Wroclaw bez lewicy 12.11.06, 20:44

> "Wszystko" mi jedno. Każdemu wolno gwizdać.

Wszystko jedno w jakiej kwestii?
            Gwizdać wolno, ale to nie był komentarz dojrzałej osoby, która myśli o dobru
            regionu/miasta/państwa.
            • Gość: Beata Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:11
              > Gwizdać wolno, ale to nie był komentarz dojrzałej osoby, która myśli o dobru
              > regionu/miasta/państwa.

A ja się uważam za dojrzałą osobą i napiszę tak: słyszała komentarz, że
              pierwszy raz od 16 lat ammy okazję się przekonać, jak przebiega rządzenie bez
              opozycji. Sądzę, że nie będzie to zbyt bolesne patrząc na to, co się dzieje,
              gdy rządzi się z opozycją. A nie jest to ignorowanie 10% dorosłych wyborców, bo
              frekwencja 100% nie była. Nie wiem dokłądnie jaka, ale jeśli ok. 50 % (wersja
              optymistyczna), to policzmy - ilu Wrocławianom tak zależy na lewicy, że ruszył
              się z domu, żeby na nią zagłosować? Na marginesie jestem absolutnie za
              ordynacją "zwycięzca bierze wszystko" na wszystkich szczeblach, bo
              proporcjonalność chyba się kłóci z polską mentalnością - vide -> hece z
              koalicją rządową.
              • Gość: kde4 Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.ikatel.pl 12.11.06, 21:12
                tak, ja nie mam wątpliwości ze ludziom w polsce z jakichs komletnie dla mnie
                niepojetych powodów marzą się rządy totalitarne.
                • Gość: B. Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:16
                  zajrzyj do słownika pwn-owskiego, bo używasz słów, których znaczenia nie znasz
                  • Gość: kde4 Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.ikatel.pl 12.11.06, 22:20
                    nie używam nigdy słów których znaczenia bym nie rozumiał. rządy totalitarne są
                    standardem w sytuacji w której zwyciezca "wyborów" bierze 100%. tej pani, ktora
                    raczyła wyrazić swoje poparcie dla takiej opcji, zarzuciłem, że marzą jej się
                    właśnie takie rządy. oczywiście może się ze mną sprzeczać, wtedy powiedziąłbym
                    jej, żeby podała kontrprzykłady.
              • Gość: fakir Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.os1.kn.pl 12.11.06, 21:22
                -> hece z koalicją rządową.
                to raczej jest przykład jak ideologia przesłania zdrowy rozsądek - na szczeście
                w samorządzie jest go jakby więcej niż na szczeblu parlamentarnym (są wyjątki od
                reguły oczywiście)
                natomiast władza bez opozycji jest ZAWSZE demoralizująca
        • Gość: kde4 Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.ikatel.pl 12.11.06, 21:11
          dzieki super ordynacji zdobywcy 65 procent głosów biorą 100 procent. to jest
          demokracja ludowa.

policzcie sobie łaskawie głosy taką najprostszą metodą d'hondta, ja nie umiem
          inaczej - lewica powinna wziąć jak nic 3 mandaty. co u diabła za metode liczenia
          im się udało wymyśleć?

• Gość: lady Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:14
            ojej tam... przez tyle lat lewica miała 100% władzy przy marginalnym poparciu,
            nic jej się nie stanie ;) a jak ktoś juz napisał - funkcje lewicy pełni dziś
            pis, więc po co komu sld?
            • rasiauskas Re: Wroclaw bez lewicy 12.11.06, 21:19
              Tyle ze PiS nie nazwie sie lewica, bo sa na to zbyt glupi aby pokazac swa
              prawdziwa strone. No bo jak ktos sie uczyl na pocz. lat 70-tych i nadal uzywa
              tej wiedzy do realiow to jest zalosne.
          • Gość: mmm Obecna ordynacje wymyslil SLD IP: *.wroclaw.mm.pl 12.11.06, 21:48
            - to tak dla twojej informacji. Wrocław jest podzielony na 7 okregow. Z kazdego
            okregu wybiera sie 5-6 radnych - w sumie jest ich 37. Jezeli lewica zdobyla
            srednio w kazdym okregu srednio 10% glosow, to ma marne szanse na jakis mandat.
            Gwarancja zdobycia mandatu jest zdobycie 20% glosow, zwykle wystarczy
            nawet>15%, ale 10% to za malo.

policzcie sobie łaskawie głosy taką najprostszą metodą d'hondta, ja nie umiem
            > inaczej - lewica powinna wziąć jak nic 3 mandaty. co u diabła za metode
            liczeni
            > a
            > im się udało wymyśleć?

• napoj.chmielowy Re: Obecna ordynacje wymyslil SLD 12.11.06, 21:58
              Wrocław A Wrocławiowi B każe się całować w D...

i nadal nie ma się gdzie odlać w moim mieście.
              • poloeschatolo Re: Obecna ordynacje wymyslil SLD 12.11.06, 22:13
                napoj.chmielowy napisał:

> Wrocław A Wrocławiowi B każe się całować w D...
                >
                > i nadal nie ma się gdzie odlać w moim mieście.

Bidety dla każdej kobiety też jołjołjoł

ale

gdzie przebiega granica między Wrocławiem A i B - Odrą? między Klęczkowską i
                Kraszewskiego? Bulwarem Zachodzącego Słońca?

pls o uszczegółowienie bo zastanawiam się nad kupnem nowego mieszkania!
                • napoj.chmielowy Re: Obecna ordynacje wymyslil SLD 13.11.06, 01:24
                  poloeschatolo napisała:

> Bidety dla każdej kobiety też jołjołjoł
                  >
                  > ale
                  >
                  > gdzie przebiega granica między Wrocławiem A i B - Odrą? między Klęczkowską i
                  > Kraszewskiego? Bulwarem Zachodzącego Słońca?
                  >
                  > pls o uszczegółowienie bo zastanawiam się nad kupnem nowego mieszkania!

To jest często granica między jezdnią, a chodnikiem (najlepiej to poczujesz na
                  Kochanowskiego próbując przejść przez tę ulicę). To jest granica między expo i
                  dziurami w jezdniach. Granicę poczujesz gdy będziesz chciał kupić buty w pobliżu
                  swojego domu. A już bardzo wyraźnie poczujesz tę granicę gdy spotkasz Pana
                  Janka, on żyje w B-Wrocławiu od kilku lat.
                  • poloeschatolo Re: Obecna ordynacje wymyslil SLD 13.11.06, 02:05
                    apoj.chmielowy napisał:

> To jest często granica między jezdnią, a chodnikiem (najlepiej to poczujesz na
                    > Kochanowskiego próbując przejść przez tę ulicę). To jest granica między expo i
                    > dziurami w jezdniach. Granicę poczujesz gdy będziesz chciał kupić buty w pobliż
                    > u swojego domu. A już bardzo wyraźnie poczujesz tę granicę gdy spotkasz Pana
                    > Janka, on żyje w B-Wrocławiu od kilku lat.

dziękuję ale wciąż nie mogę tej granicy wyraźnie zlokalizować. Czy np. mógłbyś
                    przedstawić jej przebieg na obszarze między mostem Zwierzynieckim, Grunwaldzkim
                    Wyspą Piaskową i Mostem Warszawskim (Śródmieście CE)? Czy Pan Janek żyje gdzieś
                    na tym obszarze? Czy jest gatunkiem zagrożonym bo może należałoby go chronić.

Będę wdzięczny za więcej szczegółów bo pomoże mi to w ewentualnej decyzji
    • Gość: erni Re: Stary dobry, mądry Wrocław :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:39
      Z niepokoju drżę
      więc obejmij mnie
      dobry Wrocławiu,
      z marzeń utwórz mgłę
      bym schroniła się,
      bym ukryła,
      co przyniesie czas,
      zauroczy nas,
      mądry Wrocławiu,
      stoję u Twych drzwi,
      czy otworzy mi
      pierwsza miłość.

REF. Jestem tutaj, przytul mnie,
      pierwsze tak, pierwsze nie,
      będę obok po to by
      spełnić Twoje sny, piękne sny,
      dobre sny.

Jestem tutaj, przytul mnie,
      pierwsze tak, pierwsze nie,
      będę obok po to by
      spełnić Twoje sny, spełnić moje sny,
      piękne sny, dobre sny.

Oooo, stoję u Twych drzwi,
      czy otworzy mi
      pierwsza miłość.

:)))
    • orzelek26 Zwycięstwo Dutkiewicza pomoże nowej centroprawicy? 12.11.06, 21:25
      A może wokół Rafała powstanie nowy PO-PiS? Zerknijcie tutaj:
      www.dolnoslazak.pl/artykuly/artykul.php?id=20
      • rasiauskas Re: Zwycięstwo Dutkiewicza pomoże nowej centropra 12.11.06, 21:27
        A po co Dutkiewiczowi i PO pis? Sami beda rzadzic bez tych ludzi.
        • Gość: tz Re: Zwycięstwo Dutkiewicza pomoże nowej centropra IP: *.magma-net.pl 12.11.06, 21:32
          Pis jest potrzebny, żeby Władza Ludowa nie zablokowała projektów finansowanych
          przez rząd - AOW, Expo, itd.

--
          www.INFOwroclaw.pl/
          • rasiauskas Re: Zwycięstwo Dutkiewicza pomoże nowej centropra 12.11.06, 21:43
            I to jest tragiczne...
    • Gość: Bnm Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:30
      No to widać, że w radzie miejskiej PIS będzie w opozycji mimo tego, że poparł
      Dutkiewicza na prezydenta. Ale na szczęście radni z PO i z komitetu Dutkiewicza
      mają dużą przewagę nad radnymi z PIS.
      • Gość: fakir Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.os1.kn.pl 12.11.06, 21:39
        ale tz ma racje że ich udział będzie potrzebny....
        • Gość: majes Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 21:48
          Najlepsza rada jaka może być! PO rządzi miastem od początku IIIrp i wszystkim wychodzi to na dobre. Weszliśmy do UE i teraz ten prezydent i ta rada wykorzysta tą szansę. Mnie też wkurzają korki ale poczekajmy jeszcze 2 miesiące i korków będzie bardzo mało.

Pozdrawiam wszystkich i gratuluje pragmatyzmu przy urnach.
      • Gość: artek Re: Wroclaw bez lewicy IP: 88.156.80.* 12.11.06, 21:40
        > No to widać, że w radzie miejskiej PIS będzie w opozycji mimo tego, że poparł
        > Dutkiewicza na prezydenta. Ale na szczęście radni z PO i z komitetu Dutkiewicza
        > mają dużą przewagę nad radnymi z PIS.

chyba że członkowie pis startujący z listy dutkiewicza wrócą do swego
        macierzystego klubu.
        • wielki_czarownik Nie sądzę 12.11.06, 22:24
          Wracając do formacji, która ma w mieście tak słabe notowania sami by sobie wykopali polityczny grób. Niech się trzymają Dutka i nie kombinują bo tylko na tym stracą.
    • Gość: babczyk Re: Wroclaw bez lewicy to nie powód do płaczu IP: *.core.lanet.net.pl 12.11.06, 22:23
      Wiara, nadzieja i ... tak trzymać!!!!! tyko czemu ten PiS się tak szarogęsi.
      • Gość: Toto Juz niedlugo POstkomunisci i SLD IP: *.proxy.aol.com 12.11.06, 22:34
        stworza koalicje.Hmmm , okaze sie ze we Wroclawiu jednak jest lewica?
    • andrzejg Jak to bez lewicy - PiS to lewica czystej wody/nt 12.11.06, 22:59

• preslaw Re: Jak to bez lewicy - PiS to lewica czystej wod 13.11.06, 10:16
        napoj.chmielowy napisał:

> Wrocław A Wrocławiowi B każe się całować w D...
        >
        > i nadal nie ma się gdzie odlać w moim mieście.

Proponuję w domu, do własnej muszli klozetowej.
    • lolalita Nareszcie! 13.11.06, 20:37
      Nareszcie oficjalny Wrocław bez "byłych" ZOMOwców i bez twardogłowych ćwoków,
      ktorzy przez kilkanaście lat nigdy nie przedstawili nawet cienia programu dla
      miasta, a którzy mają wielkie apetyty na kasę i stanowiska. Podobnie zresztą ma
      się sprawa z demokratami leśnego Władka, którzy nawet srając stawiają pomniki
      okrągłego stołu i chyba niczego poza tym nie potrafią. A te dwa wyjatki, no cóż,
      zdarza się. Nie może być za dobrze bo byłoby nudno jak w Szwajcarii :)
    • Gość: wyborca Re: Wroclaw bez lewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 21:31
      Jakie szczęście o niczym innym nie marzyłem od dawna.
      Pozbyliśmy się (oby na zawsze) Nowotarskiego, Frasyniuka i innych komuchów.
      Świat od razu stał się weselszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka