Dodaj do ulubionych

Bardzo prosze złóżmy kondolencje

23.11.06, 07:44
pokażmy że jesteśmy z nimi, a nie gdziś obok...
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=52705188
Obserwuj wątek
    • brzoza36 Re: Bardzo prosze złóżmy kondolencje 23.11.06, 07:50
      zaczyna się ...
      a może tak sama złożysz i wpłacisz pieniądze , zapalisz świeczkę ,
      popłaczesz ...jutro pójdziesz do pracy w lepszym nastroju ,a o to chodzi
      prawda ?
      czy nie dacie spokoju tym ludziom którzy stracili mężów i ojców tylko bedziecie
      się naprzkrzać kondolencjami , żałobami i wywiadami - hieny.
      Przypomnę , że wiara chrześcijańska mówi o żałobie jako czasie radości , a nie
      zapaści umysłowej . Więc albo wierzycie w Boga , albo w choinkę .
      • kawka.bez.cukru Brzoza36 23.11.06, 08:05
        Zupełnie nie chodzi mi o to o czym piszesz !!! Takie myśleńie to szczyt GŁUPOTY. Ty przechodzisz od razu do porządku dziennego, a mi chodzi o to by pokazać im ze nie jest to tylko ich ból. Najgorsze w takim (zresztą w każdym innym tez) jest to kiedy jesteśmy sami. Świat idzie do przodu ludzie sie bawią a mnie spotkała tragedia........ Jesteś w stanie to zrozumieć ?? (Jeżeli nigdy nie przeżyłaś żadnej tragedii to pewnie nie. Ja nie mówie zeby dzwonić teraz do tych ludzi i im zawracać głowę, bo napewno wolą pocierpieć w samotności. Ważne jest jednak by mieli świadomość że nie są sami. Masz racje ze rodziny górników, którzy zgineli będą cierpieć jeszzcze dłuuugo. Od nas tylko zależy czy bedziemy o nich pamietać zostawiając zapalaną bez sensu żarówke..
        • Gość: lautrec Re: Brzoza36 IP: 193.109.212.* 23.11.06, 12:08
          "a mi chodzi o to by pokazać im ze nie jest to tylko ich ból. " a czyj? mój?
          nie. ja ich nie znałem i nie będę po nich płakał. to bez sensu. nakręcacie
          jakieś bezsensowne spirale współczucia.... gdybyście wszyscy byli tak
          empatyczni to w polsce nie byłoby domów dziecka. to jak to z wami jest?
          katolikami?
      • kawka.bez.cukru aaa i jeszcze jedno 23.11.06, 08:08
        > Przypomnę , że wiara chrześcijańska mówi o żałobie jako czasie radości , a nie
        > zapaści umysłowej . Więc albo wierzycie w Boga , albo w choinkę .

Ja nie posiadadam tak głębokiej wiary jak TY by cieszyć sie ze ktoś bliski odszedł do lepszego świata. To byli zdrowi, silni męszczyźni..... co innego gdy ktoś na twoich oczach umiera w cierpieniu.......
        • brzoza36 Re: aaa i jeszcze jedno 23.11.06, 08:18
          nie ma żadnej różnicy .
          Jeśli chcesz coś zrobić to rób . Nie apeluj , nie narzucaj tylko rób.
          Ty szukasz tu wspólnoty cierpienia , wstap do klasztoru .
          Otwórz radio lub tv i zobacz jak napedzana jest ta tragedia .
          Ja odrzucam te histerie i obłudę medialną , Ty wybierasz zatopić się w niej ,
          to Twój wybór.
          23 górników nie żyje , koniec , basta . Wiemy , że to iebezpieczny zawód.
          Jest nam przykro . Co jeszcze chcesz ? Mamy rozpaczać ? Waić się po głowach ,
          paść na kolana ? Histeryzować ? Cała Polska ma przestać funkcjonować ?
          ps
          właśnie szef Solidarności mówi , że czujniki metanu były przestawione tak by
          dopiero w bardzo dużym stężeniu zaczęły działać .
          Ja mam znowu niewygodne pytanie , dlaczego pan z Solidarności nie zgłosił tego
          komu trzeba np. prokuraturze przed wypadkiem?
          • kawka.bez.cukru Re: aaa i jeszcze jedno 23.11.06, 08:31
            Wiesz po części masz racje cierpnieto jedna strona tej tragedii(wiec moze to brzydkie ale "nie kłap tyle dziobem-tylko moze zamiast tego ponódl jak jesteś tak wielkiej wiary"). Przerażające jest tak jak piszesz że oszukiwali te czujniki. Wczoraj w TVN-24 wypowiadał sie górnik, który pracuje w spółce ewnętrznej za 1000zł !!! Ale są też tacy, którzy pracują za 700zł. Sam powiedział, ze nie ma w nich woli "dobrej" pracy. Takie oszukiwanie czujników jak puszczanie sprzężonego powietrza na czujniki też sie zdarzało. Ja mam taką cichą nadzieję ze oni nie zgineli bez sensu ze moze teraz dotrze do kogoś ze trzeba pewne rzeczu uregulować i nadzorować a nie udawać bo jak nie to czapa. Podobnie zaczeła sie sprawa z Gucwińskimi (choć ja uwarzam ze to troche sprawa polityczna była) najpierw był szum na forach a potem tv itd. Moze z tej tragedi choć jedna rzecz dobra wyniknie, że coś sie zmieni na lepsze...... Poza tym jesteś w błedzie jesli myślisz, że chce zbiorowej paniki....

• broneknotgeld Re: aaa i jeszcze jedno 23.11.06, 08:47
              Barborko

Ech Barborko frelko świynto
              Tyś przi śmierci jejich była
              Za nich wszyskich - teroz wiym to
              U Ponboczka se wstawiyłaś

Gruba życie im zabrała
              Jako w piekle gorkość tako
              Na pociecha Tyś łostała
              Dyć se niy dziw - czowiek płako

Bo kto żyje tyn siyrotom
              Jak łodyńdzie bliźni jego
              Śmierć niy może być nom cnotom
              Chocioż kożdy dozno tego

Ech Barborko richtig zocno
              Tyś patronkom końca z Bogym
              Choć rzykomy prawie mocno
              W życie niychej wiedom nogi.
            • brzoza36 Re: aaa i jeszcze jedno 23.11.06, 08:48
              Nie uważam , że coś dobrego z tego wyniknie .
              Nic nie wyniknie . Nadal będzie jak było. Co jakiś czas ludzie będą ginąć, a
              polityce w telewizji w otoczeniu czerni będą sztucznym głosem udawać smutek.
              Ogłoszą żałobę niszcząc po drodze całe państwo , wielki letarg , rozdawanie
              pieniędzy żeby się zaprezentować jako dobrzy wujkowie , brak działania i
              decyzji.Kilku katolickic księży powie jakieś frazesy o zadumie. MEdia będą to
              ciągnąć w nieskończoność i robić na tym oglądalność.
              ps
              przed chwilą widziałem w tv reportera pytającego przed kopalnią jakiegoś
              fachowaca o to czy to prawa , że tam nadole było 10 w natężeniu gazu (hyba mu
              się ze skala Beauforta pomyliło), a fahowiec aż się usmiechną i zapytał co to
              oznacza ... no i popsuł reporterowi rosnące napięcie.
              ja to odzrucam , zbliżamy się do reakcji na dramat typowej dla islamu , nie
              poddaje się tej histerii i brzydzę się obłudą.
              • kawka.bez.cukru Re: aaa i jeszcze jedno 23.11.06, 09:06
                Ja mam nadzieje ze z tego szumu medialnego wyniknie jednak coś .... Zaczynam Ci w duchu przyznawać rację, ale jestem chyba bardzo naiwna bo łudze sie że może jednak. W końcu kiedy w Katowicach zwaliła sie hala wystawowa to prokuratura ukarała szefów..... Także daleka jestem od medialnej obłudy.....
                • brzoza36 kawko moja 23.11.06, 12:50
                  bez cukru oczywiście , nie przyznawaj mi racji . Ja też cierpię z powodu tego
                  dramatu , cierpię też z powodu schematu polskiej mentalności .
                  Już mamy żałobę narodową więc ja się podporzadkuję i wyłączę w tym czasie z
                  dykusji . Jesli zechcesz pogadać pisz na moją gazetową pocztę .
                  Pa
          • Gość: rar Re: aaa i jeszcze jedno IP: *.sp.se 23.11.06, 08:54
            Dobrze Brzoza36 mowisz i myslisz. Szkoda tylko ze w Moherowie tak malo jest
            takich jak ty.
    • tomek854 Re: Bardzo prosze złóżmy kondolencje 23.11.06, 12:32
      A dlaczego mam "pokazywac, ze jestem z nimi a nie gdzies obok"?

Przeciez ja chyba jestem obok? Mam swoje zycie, przyjechalem do Polski, spotykam
      sie z przyjaciolmi, ktorych nie widzialem od dawna...

Mam to moze odwolac, siedziec w domu, plakac i stawiac swieczki na forach
      internetowych?

Zgineli ludzie. To bardzo przykra sprawa. To straszna trauma dla ich bliskich.
      Ale codziennie gina jacys ludzie. Dlaczego mialbym plakac tylko dlatego, ze sa
      polskimi gornikami a nie np. klientami bazaru w Bagdadzie?
    • szarykot Re: Bardzo prosze złóżmy kondolencje 23.11.06, 12:58
      Składam kondolencje mojej znajomej z Warszawy, która z powodu "żałoby" nie mogła
      przeprowadzić referatu o muzyce białoruskiej ("z racji żałoby narodowej nie
      możemy puszczać muzyki").

A poza tym
      rafalziemkiewicz.salon24.pl/1521,index.html
      www.pardon.pl/artykul/302/zalobna_spirala_absurdu
      • Gość: .... szary kocie IP: *.wroclaw.mm.pl 23.11.06, 21:30
        Zwykły k....n z Ciebie, to że masz inne zdanie na ten temat i ci sie nie podoba to jedno a to że robisz sobie zwykłe jaja z tragicznej ludzkiej śmierci to drugie. Kotku wyłącz komputerek napij sie mleczka i lulu aa no moze jakaś amerykańska dobranocka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka