Dodaj do ulubionych

Ile opiekunce?

06.12.06, 20:52
Zostawiam synka z opiekunką 3 razy w tygodniu na 2 godziny. Płacę jej 8 zł za
godzinę i tak sobie myślę, że to chyba sporo...Mieszkamy we Wrocławiu i
znajoma powiedziała mi, że ona swojej niani płaci 500 zł za cały miesiąc
opieki.Może któraś z was ma rozeznanie ile "bierze" przeciętna niania? Dodam,
że synek przychodzi do niej nakarmiony i nie nosi już pieluch (2,5 roku)więc
w zasadzie jej praca ogranicza się do opieki i spaceru. Proszę o jakieś rady
Obserwuj wątek
    • olamad Re: Ile opiekunce? 06.12.06, 21:42
      Im mniej czasu dziecko spędza z nianią, tym wyższa stawka za godzinę.
      Takie jest moje zdanie. W Twoim przypadku myślę, ze OK.
      • zaneta11113 Re: Ile opiekunce? 06.12.06, 21:46
        Witaj

Do mnie niania przychodzi 3 razy w tygodniu po 5 godzin i jej płace 5zł/h
        dziecko moje ma 9 misięcy.

Pozdrawiam
    • blanez16 Re: Ile opiekunce? 06.12.06, 21:55
      U mnie podobnie - 3 razy w tyg. po 3 godz. Płacę 10 zł za godz. (Warszawa). Syn
      jeszcze w pieluszce, a opiekunka jak potrzeba zrobi przy nim wszystko -
      przygotuje posiłek, przewinie, ubierze i zabierze na spacer. Uważam, że 8 zł na
      Wrocław jest OK. Zwłaszcza jeśli generalnie jesteś z tej opiekunki zadowolona.
      • aga1911 Re: Ile opiekunce? 06.12.06, 23:11
        a ja za cały miesiąc pracy opiekunki (ok. 35 godzin/tydz)płacę 500 zł. oprócz
        opieki nad dzieckiem, sprząta dom, czasami coś ugotuje. Mieszkam jednak w małej
        miejscowości i taka stawka tutaj nie jest ani wysoka, ani niska.
    • vharia Re: Ile opiekunce? 06.12.06, 23:51
      Mieszkam we Wrocławiu i pierwsze słyszę o pełnoetatowej niani za 500 złotych. Koleżanka albo ma bują fantazję albo wyjątkowo naiwną nianię. Już kilka lat temu pensje dla nianiek o jakich słyszałam/czytałam przekraczały 800 złotych. Niektóre przekraczały 1000. Bez żadnych obowiązków dodatkowch oczywiście.
      Mimo to 8zł to chyba jednak nie jest mało (powyższe pensje dają pi-razy-oko 4,5-5,5/h). Z drugiej strony weź pod uwage, że takie dorywcze pilnowanie wymaga dojazdów i znacznie ogranicza mozliwość innej pracy, więc jest zwykle lepiej płatne, niż "hurt".
    • alicka2 Re: Ile opiekunce? 06.12.06, 23:59
      Mieszkam w małejmiejscowości i płacęniani 600 złna miesiąc - 9 godzin
      dziennie.Dodam,że niania z własnej inicjatywy w czasie kiedy córka śpi zajmuje
      się domem, głównie prasuje bo miałam w tym względzie ogromne zaległości.
    • kosheen4 Re: Ile opiekunce? 07.12.06, 00:25
      przepraszam, ale zatrudniasz dziewczynę dorywczo na sześć godzin tygodniowo, za
      niecałe 200 złotych i zastanawiasz się czy to nie za dużo? nie żartuj, niektóre
      nastolatki dostają większe kieszonkowe (i proszę, nie mówmy o dzieciach które
      nie mają na bułkę i że to kieszonkowe jest niemoralne czy coś w tym guście bo
      nie o to teraz chodzi). uważam że pensja jest w sam raz dla osoby na dwie
      godziny kilka razy w tygodniu. przynajmniej gdyby zachodziła taka potrzeba, np.
      dużo pracy, właśnie za mniej więcej tyle skłonna byłabym zatrudnić dorywczą
      opiekunkę (z braku dzieci - na spacery dla psa powiedzmy ;P)

a na ile godzin dziennie przychodzi ta opiekunka do twojej znajomej za 500
      złotych? bo jeśli jest to praca 8-godzinna przez 5 dni w tygodniu, to ja bym
      dziecka z taką opiekunką nie zostawiła. miałabym podejrzenia że cierpi na jakąś
      chorobę umysłową i nie rozróżnia wartości pieniądza.
      • hanna26 Re: Ile opiekunce? 07.12.06, 12:07
        Ja płacę 7 zł za godzinę w Warszawie.
        Pani jest naszą sąsiadką, mieszka tuż obok nas. Przychodzi do nas 3 x w
        tygodniu na godzinę, czasami na dwie. Dziecko ma 1,5 roku, jest nakarmione,
        przewinięte. Ponieważ to jest zwykle rano (w momencie, gdy odprowadzam starszą
        do przedszkola), często się zdarza, że mała w ogóle się nie budzi. Twoja cena
        wydaje mi się ok., ale jakby było złotówkę mniej, to też myśle, że krzywda
        twojej opiekunce by sie nie stała.
        Zdarza sie, że musimy zostawić obie dziewczynki (starsza ma 4 lata), wtedy
        płacimy 10 zł.
        • katse Re: Ile opiekunce? 07.12.06, 14:29
          Najlepiej zarabiajaca niania o jakiej we wroclawiu slyszalam dostaje 1100 ale
          ona caly dom prowadzi, z gotowaniem zup, myciem okien i wyprowadzaniem psa. No
          i dziecko do opieki ma 3 letnie ale oprocz tego w domu jest jeszcze 3
          wczesnoszkolne dziewczynki.

Czesto slysze o 600-700.

K
          • hevel1 Re: Ile opiekunce? 07.12.06, 20:17
            Któraś z Was napisała, że zatrudniam kogoś na 6 godzin tyg. i zastanawiam się
            czy 8 zł to dużo. Otóż sprawa wygląda tak, że moja niania opiekuje się jeszcze
            innym dzieckiem codziennie od 14 do 17 i mój synek to dla niej taka "dodatkowa
            praca". Nie dojeżdża bo przywożę jej dziecko do domu i odbieram.Stąd moje
            wątpliwości...
            • margarettka Re: Ile opiekunce? 07.12.06, 20:49
              U nas bylo tak: jakis czas temu niania dojezdzala do nas i dostawala 800 zl
              miesiecznie za 9 h dzienne.
              Teraz wozimy malego (2lata 9 mcy) do niej na 8-9h i place jej 700 zl, ale pod
              opieka ma jeszcze 14 miesieczniaka, Ignaś je u niej obiad, reszte jedzenia my
              przywozimy.
              • margarettka Re: Ile opiekunce? 07.12.06, 20:50
                p.s. jestem z wrocławia także
    • selavi2 Re: Ile opiekunce? 08.12.06, 10:10
      Jestem niania we Wroclawiu od 6 lat.
      Zajmuje sie tylko i wylacznie(na zyczenie rodzicow)dzieckiem(od 5 m-ca do 3
      roku zycia) i rzeczami z nim zwiazanymi-prasowanie ciuszkow, pieluszek,
      przygotowanie posilkow.
      Pracuje 8-9 godzin przez 5 dni w tygodniu i zarabiam 5zl na godzine i to jest
      najnizsza stawka w przypadku niani z takimi referencjami jak moje czyli bardzo
      dobrymi.
      Znam nianie ktore zarabiaja 6 zl rowniez zajmujac sie tylko dzieckiem.
      Sama rowniez moglabym zarabiac tyle ale z roznych wzgledow wybralam nizsza
      stawke.
      Na przyjecie pensji 500zl we Wroclawiu moze sobie pozwolic niania emerytka,
      rencistka lub osoba majaca dodatkowe dochody. Ja mam dwoje nastolatkow na
      utrzymaniu i sredniej wysokosci alimenty. Rok temu mialam dodatkowe swiadczenia
      na dzieci,wiec moglam pracowac za 4 zl/h, bo nie chcialam doprowadzic Kubusia
      do przedszkola.
      Przyjete jest ze w takiej sytuacji jak Twoja, placi sie za godzine wiecej niz w
      przypadku pelnego wymiaru godzin.
      Uwazam, ze 8zl/h to godziwa stawka i o ile sie nie myle- sama ja
      zaproponowalas, wiec rozumiem, ze bylo to przemyslane i stac Cie na to.
      W czym wiec problem?
      No chyba, ze sie myle co do Twoich mozliwosci finansowych.
      Jesli tak, to zaproponuj swojej niani obnizenie stawki albo poszukaj kogos za
      7-6 zl/h.
      Pozdrawiam.
      • olkawieckowska Re: Ile opiekunce? 13.12.06, 08:27
        selavi2 napisała:

> Jestem niania we Wroclawiu od 6 lat.
        > Zajmuje sie tylko i wylacznie(na zyczenie rodzicow)dzieckiem(od 5 m-ca do 3
        > roku zycia) i rzeczami z nim zwiazanymi-prasowanie ciuszkow, pieluszek,
        > przygotowanie posilkow.
        > Pracuje 8-9 godzin przez 5 dni w tygodniu i zarabiam 5zl na godzine i to jest
        > najnizsza stawka w przypadku niani z takimi referencjami jak moje czyli
        bardzo
        > dobrymi.
        > Znam nianie ktore zarabiaja 6 zl rowniez zajmujac sie tylko dzieckiem.
        > Sama rowniez moglabym zarabiac tyle ale z roznych wzgledow wybralam nizsza
        > stawke.
        > Na przyjecie pensji 500zl we Wroclawiu moze sobie pozwolic niania emerytka,
        > rencistka lub osoba majaca dodatkowe dochody. Ja mam dwoje nastolatkow na
        > utrzymaniu i sredniej wysokosci alimenty. Rok temu mialam dodatkowe
        swiadczenia
        >
        > na dzieci,wiec moglam pracowac za 4 zl/h, bo nie chcialam doprowadzic Kubusia
        > do przedszkola.
        > Przyjete jest ze w takiej sytuacji jak Twoja, placi sie za godzine wiecej niz
        w
        >
        > przypadku pelnego wymiaru godzin.
        > Uwazam, ze 8zl/h to godziwa stawka i o ile sie nie myle- sama ja
        > zaproponowalas, wiec rozumiem, ze bylo to przemyslane i stac Cie na to.
        > W czym wiec problem?
        > No chyba, ze sie myle co do Twoich mozliwosci finansowych.
        > Jesli tak, to zaproponuj swojej niani obnizenie stawki albo poszukaj kogos za
        > 7-6 zl/h.
        > Pozdrawiam.

nie przesadzaj, ze tyle ty bierzesz bo ię na to satc, zeby miec tak niski
        dochód, ale nie każdego stac zarabiac tak mało. Zycie jest drogie.
        • selavi2 Re: Ile opiekunce? 13.12.06, 11:05
          To ma byc rada dla autorki postu czy sie do mnie przy...czepiasz, nie
          zrozumiawszy tego, co napisalam? Hę?
          Proponuje niesmialo, bys wypowiedziala sie na temat zamiast oceniac moja
          wypowiedz. Ale oczywiscie nie smiem Ci niczego narzucac ani nie zamierzam sila
          zmuszac do poprawnego pisania.:-///
    • ela124 Re: Ile opiekunce? 12.12.06, 23:56
      Ja we Wrocławiu płacę niani 750 zł za miesiąc. Jak są wakacje lub przerwa
      świąteczna to też niezależnie od tego płacimy tyle samo. Jeżeli moja córka
      przebywa pod opieką babci przez tydzień, w danym miesiącu to płacimy tak samo,
      myślę, że to dobry układ bo niania niezależnie od świąt i różnych układów ma tą
      samą kwotę.
    • polibius Re: Ile opiekunce? 14.12.06, 12:09
      Za 7-8 godzin dziennie płacę niani 950zł. W czasie drzemki córeczki niania
      sprząta i gotuje, ale sama również stołuje się u nas. Niedawno z własnej woli
      umyła okna, więc dodatkowo jej zapłaciłam. Nie obcinam wynagrodzenia za
      nieobecności. Przed świętami dostaje moje "bony".
      Na więcej mnie nie stać, wydaje mi się, ze to przyzwoite wynagrodzenie. Między
      innymi dlatego nie podejmę decyzji o drugim dziecku, po prostu nie stać mnie na
      nie, a na żłobek nie chcę się decydowac ze względu na choroby. Nie wiem jak
      radzą sobie ludzie z dziećmi o niższych dochodach.
      Pozdrawiam
      • mamaguci Re: Ile opiekunce? 30.12.06, 21:21
        nasza niania dostaje 8zl/h.W tym miesiacu byla 40h.Godziny extra platne 10zl/h

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka