Gość: tom Re: Frontem do przechodniów IP: *.city-connect.pl 27.12.06, 12:03 Jest na to prosty sposób - wyrzucić hołotę do czworaków i wynając tym, którzy docenią i uszanują to, co zostało zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-new Re: Frontem do przechodniów IP: *.media4.pl 27.12.06, 12:13 może trochę z innej beczki, szukam strony z ta kamienicą ale przed remontem; z góry dzięki za namiary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna .zosia Re: Frontem do przechodniów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.06, 12:46 Proszę bardzo: wroclaw.hydral.com.pl/006656,foto.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-new Re: Frontem do przechodniów IP: *.media4.pl 27.12.06, 13:27 dzięki, szukałam też na hudralu,ale coś słabo mi to szło. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Frontem do przechodniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 12:31 Z tego co wiem, to miasto nie zmienia stawek czynszowych, choc w tej chwili wartośc tych mieszkan na pewno wzrośnie. Jeśli lokatorom nie odpowiada, że miasto nie robi im mieszkań (sic!), to ja chętnie sie zamienie, bo nielegalnie wynajmuje 1 marny pokoj za ponad 400zł, A kamienica (przynajmniej na zdjeciu) wyglada pieknie, pojde ja zobaczyć naprawde. PS. Rodzice mieszkaja w bloku zarzadzanym przez wspolnote mieszkaniowa-miasto do remontów nie daje im nawet zlotowki. Radze sie zastanowic lokatorom nad swoim żadaniami, bezdomnych lub bez szans na mieszkanie(takich jak ja) jest w miescie kilkadziesiat tysiecy ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tez Re: Frontem do przechodniów IP: *.e-wro.net.pl 27.12.06, 13:07 ja tez sie z checia zamienie, podoba mi sie polozenie, kamienica, zielone okna wszystko!!! i do pracy byloby na piechotke przez Ostrow Tumski,.... ja chce!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sb Frontem do przechodniów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 13:15 A może to był jednak dobry pomysł żeby najpierw wyrzucić z tych kamienic hołote, która tylko niszczy i narzeka a dopiero potem je remontować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa zero wdzięczności IP: *.imperiumpw.pl 27.12.06, 13:19 mam nadzieje ze mojej kamienicy nikt nie wyremontuje ... chamstwo w niej mieszkające zniszczy ją w tydzien, co widać na skrzynce, oknach i włacznikach światła - wtedy chyba bym kogoś zamordował i poszedł do więzienia - więc niech motłoch nie żąda nie wiadomo czego tylko nauczy sie szanowac to co ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wp Frontem do przechodniów IP: *.wro.vectranet.pl 27.12.06, 14:37 Ci ludzie są zwykłymi niewdzięcznikami i nie zasługują na publiczne pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dardos AFrontem do przechodniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:58 Takiego bezmózgowia urzędniczo forumowego jak tu niektórzy prezentują (wywalić wysiedlić niewdzięcznicy itd. itp...) dawno nie widziałem. Kilka osób napisało słusznie zaczęto od d.. strony Ludzie jak można tak kolejność pomylić! Infrastruktura tego budynku powinna byc ważniejsza dla właściciela niż to, że sie świeci na zewnątrz. Rozumiem, że dla wiekszosci, jak tu pisał ktoś o cukierku, papierek jest ważny, ale nie powinien być dla fachowców! ale czego ja żądam..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: refleksje Re: AFrontem do przechodniów IP: *.e-wro.net.pl 27.12.06, 15:42 niby masz racje, ze infrastruktura jako pierwsza powinna isc, niestety nie az bardzo wiadomo kto miałby ja wyremontowac, miasto? jemu zalezy na tym by dzielnica odzyskała dawna swietnosc i wygladala dobrze (papierek od cukierka), lokatorzy (z tego co widac czesci z nich nie zalezy na niczym, jesli wymagaloby to ich wysilku). Rynek mieszkaniowy i ceny nieruchomosci spowodowały, ze mieszkanie wlasne jest luksusem, a mieszkanie w dzielnicy 5 min. na piechote do rynku to czesto luksus na jaki wiekszosci ciezko pracujacych, dobrze wyksztalconych i bezdzietnych nie stac. Pomysl tez o tych, którzy mieszkaja w blokach, w ktorych i syf z wewnatrz i na zewnatrz i nikt nigdy ich nie wyremontuje, a prezydent Dutkiewicz wprost mowi o wyburzaniu blokowisk. I niestety tekst ze w kamienicach mieszka hołota z jednej strony mocno krzywdzacy dla 'normalnych' mieszkancow to z drugiej niestety oddaje klimaty tamtych okolic. Przypadkiem bardzo dobrze znam te rejony, od podszewki, i wiem co mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: AFrontem do przechodniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 23:46 Nareszcie jakaś rozsądna opinia. Narzekanie mieszkańców wcale nie musi mieć podłoża roszczeniowego (poza wskazanymi wyjątkami). Przecież mieszkaniec najlepiej rozumie, że jeśli nie wyremontuje się pewnych, naprawdę ważnych elementów bloku, to wyremontowanie elewacji jest marnowaniem pieniędzy. Bo co w sytuacji, kiedy np. na ścianie budynku po rewitalizacji pojawi się grzyb. Pewnie od razu wina wykonawcy, ale ktoś na etapie projektu powiedzmy o osuszeniu zapomniał. A skoro wymieniamy elewację to może wartobyłoby np. ocieplić budynek.Dla wszystkich to korzyść (mieszkaniec, miasto środowisko) Mieszkam w wyremontowanym zaledwie parę lat temu budynku (tak więc mówienie o pilotażowym programie rewitalizacyjnym to pic na wodę, wokój jest jeszcze parę) Zrobiono nam nową średnio estetyczą elewację- efekt prac spółki atena), wymieniono balkony (kilku specjalistów wyraziło już zdziwienie tym, pod jakim kątem są i że kratka ściekowa na nich nie odbiera wydy w ilości większej niż parę kropel) W rodku jest syf, w sensie technicznym po paru latach widać to na wierzchu. Więc nie ma się co dziwić, że mieszkańcy widząc, że miastu wcale nie zależy na budynkach sani olewają sprawę. A ci których stać i może by chcieli wykupić wolą mieszkać nadal we własności komunalnej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edekbezkredek Frontem do przechodniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:51 Do baraków gnoji powinno się wykwaterować. Dostali za darmo 2 i pół miliona złotych i źle im jeszcze? Ja bym im te 2 i pół miliona podzielił proporcjonalnie na każdego lokatora i wysłał im wezwania do zapłaty. Po miesiącu już by tam komornik siedział i licytował te mieszkania. A prawo zezwalające na taką operacje też by się znalazło, bo mamy 4 miliony różnych, często sprzecznych ze soba przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Typowe dla Wroclawia dbanie o pozory IP: *.daminet.pl 27.12.06, 15:18 To typowe dla tego miasta, ta sama polityka stosowana wszędzie-na zewnątrz piękne a naprawdę zaniedbane. Identyczne porównanie z pięknym centrum i zniszczonym śródmieściem o które miasto nie dba. Ważne by złoty cielec był na rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Typowe dla Wroclawia dbanie o pozory IP: *.chello.pl 28.12.06, 07:27 A ci,którzy dzisiaj rządzą, kiedy walczyli z komuną obśmiewali tę fasadowość PRL-u. Wtedy to było nagminne. Niestety w tym wyrosła pani konserwator Hawrylakowa i inni decydenci. Kłania się "homo sovieticus" i będzie z nami jeszcze przez długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X "czarno widzę dalszą rewitalizację" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 16:54 bo to głupia metoda rewitalizacji! Mieszkania w rewitalizowanych kamienicach powinny iść na wolny rynek, a biedota do TBSów, które miasto może wybudować za pieniądze ze sprzedanych mieszkań w wyremontowanych kamienicach. Co za ludzie rządzą tym miastem ?!? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Bo rządzą ludzie z sercem. 27.12.06, 17:47 Gość portalu: X napisał(a): > bo to głupia metoda rewitalizacji! Mieszkania w rewitalizowanych kamienicach > powinny iść na wolny rynek, a biedota do TBSów, które miasto może wybudować za > pieniądze ze sprzedanych mieszkań w wyremontowanych kamienicach. Co za ludzie > rządzą tym miastem ?!? Po co przesiedlać? Ci ludzie - jeśli nie pochodzą z Polski centralnej - już jedno wielkie przesiedlenie mają za sobą. Poza tym, jedna taka pani może zmarnować (wyprowadzka, układanie sobie mieszkania na nowo) życie całej klatki, lub klatek. Tylko Stalin, Hitler i Husajn stosowali odpowiedzialność zbiorową. Ale jeśli przesiedlenie będzie jedyną metodą. Cóż z cieżkim sercem ale trzeba to będzie zrobić. Nie można blokować wszystkiego tylko dlatego, że komuś parkiet skrzypi. A jak mieszkała w ruderze to jej nie przeszkadzało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolkot Re: Frontem do przechodniów IP: *.as.kn.pl 27.12.06, 17:28 ktoś napisał o kryterium zasobności portfela jako kwalifikację. Owszem. Skoro do tych mieszkań dopłacamy wszyscy bo zazwyczaj są to mieszkania socjalne to po osiągnięciu jakiegoś określonego dochodu trzeba się rozejrzać za własnym lokum a przydziałowe oddać czasowo tym któryz są w gorszej sytuacji. Trafia mnie jak widzę rzesze ludzi mających po cioci, babci, kimśtam tanie mieszkanie czynszow e w spadku. To mieszkania dla najbiedniejszych i co roku powinno się przeprowadzać kontrolę! Czemu młody człowiek za 1 m mieszkania ma teraz płacić 6i pół tysiąca podczas gdy ci tutaj płacą fgrodsze i jeszcze im źle bo kolor okien nie taki????. Chce się mieszkać na czyjś koszt w centrum miasta to siedźcie cichutko albo fora ze dwora. Cała kupa ludzi z pocałowaniem w łapkę się zamieni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Frontem do przechodniów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.06, 18:17 Tych ludzi należy wyeksmitować do baraków - przez 40 lat dewastowali ten budynek, a w swoje mieszkania prawie nie inwestowali a teraz tylko żądają. Krew się burzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Frontem do przechodniów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.06, 19:16 Miasto powinno jak najszybciej pozbyc sie mieszkan czynszowych, kto chce wykupuje, a kto nie won do jakis mieszkan na obrzezach. We lbach sie poprzepracalo niektorym, nie dosc ze mieszkaja w atrakcyjnym miejscu, za pol darmo i jeszcze remont im sie zrobi sa niezdowoleni. Naprawde wywalilbym to cholote do naprawde czynszowych mieszkan!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trylik moje zdanie na ten temat IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.06, 20:49 moje własne, skromne zdanie na ten temat jest następujące. Całkowity remont na pewno nie zakończyłby wszystkich sporów - popatrzcie jak jest na ul Szczytnickiej - w tej remontowanej kamienicy na rogu - była całkowicie wyremontowana, łacznie z mieszkaniami, ale lokatorów nie przeprowadzano - postanowiono zrobić eksperyment, i jak się okazało, nie mineło pare dni od zakończenia prac a już piękna szyba w pięknych nowych drzwiach wejściowych była zbita (przez jakiegoś pijanego, awanturującego się mieszkańca), klatka zapaskudzona (przez tegoż samego) itp itd, całkowity remont temu nie zapobiegł nie to, żebym był za "wyrzucaniem ludzi z kamienic", co uważam za bezsens - wg mnie ludzie z tych brzydkich obenie dzielnic powini miec szanse na "nowe życie", bo niewątpliwie zamienienie brudnych, zaniedbanych mieszkań w lśniące, komfortowe apartamenty jest taką szansą. Ale jeżeli po takim komplentym remoncie, ktoś będzie stwarzał problemy, nie płacił czynszu, zastosować zero litości i przeprowadzić gdzieś indziej. Dzięki temu zwolni się świetne mieszkanko, w którym niejeden magister chętnie zamieszka mógłbym jeszcze pisać na ten temat setkami linijek, ale i tak pewnie nikt tego nie przeczyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Taki dom dla motłochu !!Hańba !! IP: *.crowley.pl 27.12.06, 22:06 Przecież to ten ciemny motłoch sam dewastuje swoje domy i mieszkania i jeszcze padalce żądają aby im za darmochę remonty fundować z naszych podatków !! A przepędzić te szumowiny zdala od miasta najlepiej do po pegeerowskich chlewni będą pasowały jak ulał do tych wandali !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja I to wszystko za moje siano!! IP: *.freedom2surf.net 27.12.06, 22:59 A remont sfinansowalem ja ze swoich monopolistycznych rachunkow za CO! JA, ROZUMIECIE?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Frontem do przechodniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 23:00 Nóż siew kieszeni otwiera, gdy się czyta takie informacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Co najmniej dziwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 00:12 Wszyscy mówią biedota i tak dalej... Prawda jest taka, że przez wiele lat tylkio takie mieszkania były dostępne. I wielu przyzwoitych ludzi je kiedyś dostało. I naprawdę wiele w nie włożyło. Pieniędzy, trudu i serca. Przy czym płaciło regularnie czynsz za mieszkanie i poza dachem nad głową nic z tego czynszu nie miało. A Wy tu wszystkich jak jeden mąż od hołoty wyzywacie. Czyli mieszka we Wrocku ze 100tys a może więcej hołoty. A może przez wielu przemawia typowa polska zawiść, że jednemu się udało, innemu nie. Czy Wam się wydaje, że dla zwykłego człowieka mieszkanie w bloku komunalnym to aż taka sielanka. Płaci przez 20 lat regularnie czynsz (może i niewielki ale płaci- tylko dlaczego ma być wielki. Czy miasto jest w większości przypadków budowniczym, który zainwestował, przecież nie. Nie tylko nie budował, ale przez kilkadziesiąt lat nic nie robił!!!) i nic. Wszystko i tak robi sam, każdy remont i tak dalej. OK. Niech tak będzie. Ale nie życzę sobie, żeby banda gó..arzy, która nie zna się na temacie obrażała wielu ciężko pracujących ludzi. Czy Wam się nie poprzewracało w głowach. A może propagandowe statystyki na temat średniej wielkości zarobków odniosły pożądany rezultat. Dziwne,że średnie wielkości rzędu 2400-2600 są publikowane wszędzie. A np. o statystyce ministerswa finansów o sumie rzędu 700-900 netto nikt nie wspomina. Sam jestem liberałem i mam dość socjału, ale pewnych głupot słuchać już nie mogę. Inna sprawa, że np. sam mam sąsiadów, trochę niepełnosprawnych, którzy niepłacą za mieszkanie a mają czelność chodzić i się rządzić. I takie sytuacje trzeba piętnować. Ale cóż po co ja się wkurzam... rolnicy dostają dopłaty górnicy wcześniejsze emerytury może ja też pójdę pod sejm i zażądam dopłaty za sam fakt mieszkania w Polsce A i żeby urozmaicić, to jeszcze parę słów o propagandzie sukcesu, której dajecie się mamić. Polska jest rekordzistą w wykorzystywaniu funduszy z UE. Samorządy wykorzystały już 100% środków na ten okres budżetowy. Przejdzcie się po Wrocku i pomyślcie,przecież prawie nic nie jest skończone, ma w większości przypadkw opóźnienia. O takim wykorzystaniu pisze wybiórcza, zapominając chyba, że zdobycie środków z UE to nie ich wykorzystanie. W przypadku naszych inwestycji drogowych ostatnia transza (20%) jest przecież wypłacanych dopiero po zakończeniu robót.Samej wyb zdarzyło się tak napisać, mówią o tym dokumenty programowe, aplikacje, umowy do wniosków. Publicznie dostępne. A ciemny naród daje się nabierać. Moherowe ryzykowi ;) a młode sukcesowi... Każda skrajność jest zła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Co najmniej dziwne- PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 00:17 Aha lokale socjalne jako takie pojawiły się w sumie niedawno.Kiedy to było dla każdego (po odstaniu 15 lat w kolejce :D ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: Frontem do przechodniów IP: *.icm.edu.pl 28.12.06, 07:41 Czy wiadomo już na jakich zasadach będzie można zwiedzać wyremontowane klatki schodowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Frontem do przechodniów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.06, 08:35 Kogeneracja jest współinwestorem - po to aby zmusić ludzi do zainstalowania cenralnego ogrzewania z cenami monopolisty. Przecież wszystkie inne formy ogrzewania (etażowe) są tańsze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Frontem do przechodniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:01 Ogrzewanie etażowe jest tańsze ale truje środowisko i jest niebezpieczne dlatego powinno być poddawane corocznym przeglądom przez koncesjonowanych fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Frontem do przechodniów IP: *.magma-net.pl 29.12.06, 09:43 Podobno gaz jest tańszy, szczególnie ten ,który ostatnio co pół roku drożeje ;) Ja zmieniłem na ciepło sieciowe i nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kivi Re: Frontem do przechodniów IP: 62.87.132.* 28.12.06, 08:48 Ja również uważam, że lokatorzy są niewdzięczni, niech zobaczą ile kosztowałaby ich wymiana nawet samych okien, a tak dostali je w prezencie (ja nie miałam takiego prezentu od gminy, choć takze mieszkam w czynszówce). Nie powinni marudzić, ale docenić przynajmniej to, co otrzymali za darmo i dołożyć nieco własnej inwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Frontem do przechodniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 10:19 Najpierw to należałoby wysiedlić wszystkich komunalnych mieszkańców do innej rudery. Tam wtedy poczuliby się dobrze. A nowo wyremontowaną kamienicę sprzedać ludziom, którzy mają pieniądze i potrafiliby zadbać o to cudo. Każdy myśli, że wszystko mu się należy za darmo. Takie myślenie zostało w nas zaszczepione w czasach PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankomuzykant Frontem do przechodniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 10:53 Tak to jest jaksię komuś coś daje za darmo. A to okna nie w tym kolorze a to stary dalej pije panie tak sie nie da mieszkać. Na przyszłość najpierw wysiedlać potem remontować. Nie dla psa kiełbasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Frontem do przechodniów IP: *.core.lanet.net.pl 28.12.06, 22:59 Kamienica piekna ale trzeba przyznać rację mieszkancom iz błedów konserwatorskich tez sporo popełniono Dla każdego obiektu bedącego pod ochroną istotną sprawą jest zachowanie w jak największej ilośći tkanki pierwotnej zabytku tutaj brutalnie zastąpiono drewniane okna na plastikowy szmelc który nawet nie zachowuje pierwotnej stylistyki , gdyż z dwuskrzydlłowych wstawia się jednoskrzydłowe okna.Myśle iż pani konserwator powina za to odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.V. Re: Frontem do przechodniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 23:16 Bo Pan z pewnością zna wszelkie techniki konserwatorskie stosowane na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś