Dodaj do ulubionych

piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski

13.01.07, 21:25
czy ktoś słyszał o tym piwie ??
jeśli tak to gdzie można go dostać we Wrocławiu ??
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski 13.01.07, 21:39
      W sklepie na rogu sudeckiej i jaworowej

Calkiem dobre- ja je lubie.
      • Gość: Zane Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 02:29
        W wersji beczkowej w knajpce w baraku na przeciwko Instytutu Informatyki UWr.
        Ulica Joliot-Curie;), za jedyne 3,5 zyla. Pycha!
        • Gość: beczka chłopcy napędzają informatyków piwem ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.07, 13:03
      • magdarysia Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski 14.01.07, 12:02
        Piwo całkiem niezłe. Szkoda tylko źe we wrocku jest tak drogie w knajpach... no
        ale to w końcu Wtocław. W moim rodzinnym Lubaniu cena w ulubionej najpie top
        jakieś 4 zl
      • Gość: mmm Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 10:52
        potwierdzam. Rog Sudeckiej i Jaworowej.
        A piwko rzeczywiscie jest calkiem niezle.
    • Gość: dave Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 03:27
      Lanego Lwówka można dostać np. w Kuźni Dobrych Klimatów albo w Lamusie na
      Bogusławskiego. Piwko bardzo mi podchodzi, polecam.
    • szarykot Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski 14.01.07, 05:13
      W monopolowym na Tęczowej (na przeciwko Świebodzkiego).
    • Gość: asica Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.devs.futuro.pl 14.01.07, 09:17
      w miłym nastroju mozna wypić lane w Akademusie na Kiełbaśniczej
      • Gość: kolo Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.as.kn.pl 14.01.07, 09:32
        A piliście "Książęce" Tyskie? Nie "Gronie". Książęce ma złotą etykietkę i jest o
        wiele lepsze od Gronie, tyle tylko że nigdzie poza Podkarpaciem go nie
        spotkałem. Jak ktoś upolował we Wrocławiu to niech da znać:)
    • Gość: Oktoberfest trzeba reklamować, bo browar ma kłopoty! IP: *.akron.net.pl 14.01.07, 10:52
      Strajk w browarze
      Właściciel lwóweckiego browaru chce przekonać ludzi z regionu, żeby
      kupowali lokalne produkty. – Jeśli nie będą tego robić, to nie będzie miejsc
      pracy – uważa Wolfgang Bauer. Ma też pretensje do władz miasta, że
      niewystarczająco promują najstarszy w Polsce browar.

To nie pracownicy strajkują. Strajk ogłosił pracodawca. Jest nim Wolfgang
      Bauer, właściciel lwóweckiego Browaru Śląskiego 1209. Produkcja piwa cztery
      razy w tygodniu jest wstrzymana. Załoga pracuje przez dwa dni. Jednak, jak
      zapewnia ich szef, pensje nie poszły z tego powodu w dół.

Zamknie zakład?

Właściciel najstarszego browaru w kraju Wolfgang Bauer apeluje do
      wszystkich mieszkańców, aby kupowali regionalne produkty. – Dzięki temu uda się
      ochronić miejsca pracy wielu rodzin zatrudnionych nie tylko w browarze, ale
      także w innych lokalnych przedsiębiorstwach – podkreśla Bauer. Jak dodaje,
      jeśli piwo książęce nadal będzie omijane przez klientów, którzy wybierają
      chmielowe trunki reklamowane przez koncerny, będzie musiał zamknąć browar.
      Wówczas pracę straci ponad 70 osób.

Medale za jakość

Wolfgang Bauer uważa, że już nikt nie otworzy browaru, co spowoduje, że
      zniknie tradycyjnie warzone piwo. To nie wszystko. Trunki chmielowe produkowane
      w Lwówku Śląskim nagradzane są złotymi medalami za jakość i smak w konkursach
      organizowanych nie tylko w kraju, ale też za granicą.

Robią, co mogą

Przedsiębiorca zarzuca władzom grodu lwa, że nie reklamują najstarszego
      browaru w Polsce, który mógłby być świetną atrakcją turystyczną. Ludwik Kaziów,
      który rządzi miastem już drugą kadencję, odpiera atak. – To nieprawda. Gmina
      promuje browar, jak może – zaznacza burmistrz Kaziów. Miasto m.in. daje ulgi
      podatkowe i rozkłada płatności na raty. Ponadto informacje o najstarszym
      zakładzie piwnym w Polsce są praktycznie w każdej publikacji poświęconej
      turystyce. Burmistrza grodu lwa dziwi to, że właściciel zamiast szukać rynku
      zbytu, strajkuje. Załoga pracuje tylko przez dwa dni. W pozostałe linia
      produkcyjna stoi.

MILION DOLARÓW

Strajk to nie pierwsza nietypowa decyzja Wolfganga Bauera. Wcześniej
      wyzwał na medalowy pojedynek inne browary w kraju. Nagrodą miał być milion
      dolarów. Warunek był jeden: zakład piwny musi mieć więcej medali niż lwówecki.
      Nikt się nie zgłosił.

[Katarzyna Wilk - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska]

Medale są, gorzej ze zbytem...

• 1410_tenrok To najlepsze polskie piwo i jedyne, ktore zachował 14.01.07, 13:30
      o jeszcze smak piwa. Bauer produkuje wspaniałe piwo.
      Na Biskupinie można je kupić w pasażu spółdzielni Biskupin w małym sklepiku
      naprzeciwko Chaty Polskiej.
      Jest też w sklepach spożywczych przy Moście Zwierzynieckim.

Cała reszta to proszkowe ersatze, do ktorych dolewa sie spirytusu (nie będę
      wymieniał znanych marek z wyraźnych podsmakiem ohydnej wódy). Chociaś jedną
      wymienię - Piastobbosman "produkowany metodą proszkową" na północy Polski. Z
      rozżewnieniem wspominam czasy gdy śpiewało się taką oto pieśń: "Najlepszy w
      swiecie był wrocławskie full, bul bul, tylko nasz wrocławski ful".
    • Gość: Siwy z Dobermannem Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 16:18
      piwko bez problemu do dostania w Piwniaku nba Szweszkiej. w Piwoszu (ulicy nie
      pamietam), na legnickiej, gdzies tak w okolicy dolmedu jest sklepik, po drugiej
      stronie ulicy. na hynka, niedaleko przejazdu kolejowego jest sklepik na gorce,
      obok mostu zwerzynieckiego tez czesto miewaja i jeszcze obok nowobudowanej
      galerii an grunwaldzkim, jak sie jedzie od sklodowskiej obok Skody, tam tuz za
      krzyzowka, nie pamietam nazwy ulicy teraz.

ogolnie Lwówek uwazam za jednoz najelpszych piw, jakie znam. ale ze
      szczegiolnym naciskiem na "mocne dobre" ksiazece owszem fajne, ale tylko siweze.
      czesto sie jakies niefajne trafialo.
    • arek5001 Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski 14.01.07, 16:23
      Cieńkusz i piłem go ostatnio w STARDARDZIE..
      • Gość: marek najlepsze są piwa z Browaru w Lwówku Śląskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:48
        Liczba mnoga w pełni uzasadniona. Rozsmakowałem się w Książęcym, ale to Dobre
        Mocne sprawia mi najwiekszą przyjemność. Pijam je regularnie w Academusie na
        ul. Kiełbaśniczej na tyłach kościoła Św. Elzbiety. I jakoś lepiej sie poczułem
        wiedząc, że mam swój skromny konsumpcyjny wkład w utrzymywaniu tego browaru w
        stanie rentowności :-)
    • eltrzy Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski 14.01.07, 18:45
      langutssa napisał:

> czy ktoś słyszał o tym piwie ??
      > jeśli tak to gdzie można go dostać we Wrocławiu ??

Słyszał a nawet pił.
      Sklepy z nim i Dobrym Mocnym z tegoż browaru, które ja znam:
      - Odkrywców/Pionierska,
      - Odkrywców/Podróżnicza,
      Potwierdzam też, że z beki jest na Kiełbaśniczej. I zacnie się je tam pije
      • Gość: josip Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 19:14
        Piwko jest pyszne. Do kupienia rowniez na Krzyzowce nowodworskiej kolo Zabki. A z kanjp rowniez La Luz w baszcie go serwuje.
    • Gość: czerwonynos Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.07, 19:18
      a ja dla niepoznaki, wale od rana browaki
    • Gość: Leandro Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:42
      Dopisuję kolejny sklep, w którym można kupić Książęce: piwny sklep na ul.
      Traugutta koło komisariatu policji Rakowiec. Piwko rewelacyjne, szczególnie
      świeżutkie beczkowe - często pijam je do obiadu w Kuźni Dobrych Klimatów pod
      nasypem kolejowym na Bogusławskiego.
    • langutssa Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski 14.01.07, 21:58
      dzięki za odzew :)
      byłem dzisiaj na tekach i wskoczyłem do sklepu przed zwierzynieckim i niestety
      nie było, ale w drodze powrotnej troszkę odbiłem na Tęczową i zahaczyłem o
      wspomniane delikatesy - oczywiście było :)
      ale tym razem skusiłem się na Mocne Dobre - sztuk sześć (ciekawe jak wstanę do
      pracy :P)
      a tak w ogóle to z Hallera najbliżej mam na Sudecką więc tam będę chadzał
      jeszcze raz dziękuję !!!
      • Gość: emzeta Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.wroclaw.mm.pl 14.01.07, 22:59
        Marki:Dobre mocne jak i Książęce są naprawdę dobre. Jeśli ktoś lubi lżejsze to
        Ksążęce jeśli mocne to Dobre mocne. PO prostu poipierajmy lokalne klimaty czyli
        dolnośląskie browary!
        Ja najbardziej cenię te, z Browaru Lwóweckiego, które smakuję z beczki- razem z
        rybą typu pstrąg -w Sielskiej Dolinie /Zagrodzie/ w Kiełczowie.
        • Gość: marek piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 02:18
          Jeszcze jeden kamyczek do tego ogródka: mój osobisty szwagier jest sekertarze
          skarbu, lub czymś takim w żywcu. kiedy był u mnie we Wrocławiu bzaprosiłem go
          do academusa na piwo. Długosmy pili, cenił i chwalił i obiecał, ze zrobi
          wszystko,by żywiec nie wykupił lwówka. Maja jednak szacunek i respekt dla
          dobrego (i mocnego) piwa z tego browaru... :-) komentarze zbyteczne. spotkajmy
          sie po prostu na piwie!!!
      • Gość: emzeta Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.wroclaw.mm.pl 15.01.07, 10:02
        Langutssie KONIECZNIE daj znać jak Ci smakowało!
        Naprawdę. Bo wiele osób pijących piwa uważa je za zbyt mocne. Ja niestety :) nie
        • langutssa Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski 15.01.07, 18:48
          mnie smakują oba
          ale co prawda to prawda - Dobre Mocne daje niezłego kopa :))
          • Gość: kasia Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski IP: *.magma-net.pl 17.01.07, 23:42
            I ja się dołączę... nie będę wypisywać sklepów z tym piwem, bo zwykle to jakieś
            maleństwa i nawet nie wiem dokładnie jak opisać ich lokalizację, ale przyznam,
            że jako pochodząca z dawnego jeleniogórskiego lokalna patriotka (i smakoszka
            oczywiście) kupuję to piwo tak często jak mogę... a nawet jak nie kupię to
            spytam w sklepie czy mają... jak nie maja to chwalę, że takie dobre, ze
            niedrogie i żeby koniecznie spróbowali sprowadzić choćby kilka butelek to na
            pewno pójdzie. No wiem - taki to pantoflowy marketing, ale zawsze :-)
            • langutssa Re: piwo "Książęce" Browar Lwówek Śląski 19.01.07, 21:48
              brawo za lokalny patriotyzm !!!
              ja co prawda nie pochodzę z tych rejonów, ale zagustowałem w tym browarze :)
    • rozpedowski Odpowiedź gdzie kupić piwo Lwówek :-) 08.07.14, 21:56
      Zawsze w pełnym asortymencie znajdziecie w restauracji Villa Greta.
      Pełny asortyment to: Porter, Jankes, Malinowe, Belg, Wiedeńskie, Ratuszowe, Książęce i Wrocławskie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka