Dodaj do ulubionych

SWPS psychologia zaoczna

19.01.07, 13:05
Witam, mam kilka pytań do studentów w/w kierunku najchętniej w trybie
zaocznym:
1. Jak wygląda rekrutacja (stara matura) z waszego punktu widzenia?
2. Czy są trudności w dostaniu się na studia psych. zaocz.?
3. Jak często są zajęcia, ile razy w miesiącu?
4. Ilość materiałów, wiedzy - jak jest przekazywana?
5. I za wszelkie inne informacje dotyczące zajęć, kadry, organizacji itp.
będę niezmiernie wdzięczna

miłego dnia
Obserwuj wątek
    • jirzi Re: SWPS psychologia zaoczna 19.01.07, 17:19
      Ad 1. Oni dokonuja jakiegoś przeliczenia punkotowego stara - nowa, ale nie
      orientuję się w szczegółach
      Ad 2. trudności sa, ale nie za duże. SWPS jest jedna z nielicznych uczelni
      prywatnych stosujących selekcję, ale jesli miałas nienajgorsza mature, powinnaś
      się załapac.
      Ad 3. Zajęcia to 10-11 weekendów w semestzre (w tym 2-3 z piątkami popołudniowymi).
      Ad 4. Wiedza przekazywana jest naprawdę super. Zajęcia są z b. kompetentnymi
      ludźmi (czołówka polskiej psychologii, bez kitu).
      Ad 5. Organizacja czasem trochę kuleje, kadra, jak pisałem, rewelacyjna. Jesli
      chcesz więcej szczegółów - pytaj.
      • Gość: mamar Re: SWPS psychologia zaoczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 18:42
        potwierdzam! a pierwszy rok ciężki jest...
        • rzymianka SWPS psychologia zaoczna 19.01.07, 21:34
          dziękuję serdecznie za odpowiedzi i chętnie się dowiem co oznacza "ciężki" -
          ilość materiałów, kolokwia, egzaminy - jedne studia mam za sobą i na "ciężki"
          składały się wymienione czynniki plus ograniczenie ilości osób; I mam pytanie
          ile jest osób na roku i jeśli są grupy to jaką maja liczebność?

pozdrawiam
          • Gość: Rabarbar Re: SWPS psychologia zaoczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 12:42
            Na roku jest nas ok. 150 osób. Grupy sa 30-osobowe na ćwiczeniach a dwukrotnie
            mniejsze na róznych warsztatach czy lektoratach.
            Tez uważam, że na I roku jest ciężko. To nie jest lajtowa szkółka, trzeba sie
            solidnie uczyć, ale ja ten wrocławski SWPS po prostu uwielbiam. Ma racje Jirzi,
            że kadra jest absolutnie rewelacyjna, a zajęcia niezwykle ciekawe, tak więc, to,
            że jest ciężko mi absolutnie nie przeszkadza. (mam nadzieję, że nie odszczekam
            tego po sesji).
            O egzaminach niewiele Ci napiszę, bo jeszcze nie miałam. Wiem tylko, ze mamy 2
            egzaminy z przedmiotów psychologicznych w tej sesji i 2 w anstępnym. I te
            egzaminy psychologiczne są kluczowe w tym sensie, że aby nie wylecieć trzeba
            zdać co najhmniej 3 z nich. Co do kół to jest sporo. Dzis mam dwa i jutro tez
            dwa, ale w ciągu semstru jest ich mniej.
          • Gość: mamar Re: SWPS psychologia zaoczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 17:25
            ciężki, czyli nie da się nie uczyć w trakcie semestru...
            trzeba uczyć się na bieżąco, bo materiału jest sporo, jednocześnie pracuję, z
            trudem nadążam.
            materiału jest sporo, egzaminy identyczne, jak na dziennych, najwięcej ludzi
            odpada na pierwszym roku na biologicznych podstawach, czy jakoś tak to się
            nazywało i na metodologii z logiką...

z roku na rok jest nas mniej :(
            studia polecam, warto, bardzo duszą, ale z dobrym skutkiem :)
      • Gość: Abrakadabra Re: SWPS psychologia zaoczna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.07, 14:02
        Zapomniałeś dodać, że te soboty i niedziel to są od rana (czasem 7.30!) do
        samego wieczora (zwłaszcza w soboty, bo w niedziele to się kończy przyzwoicie
        koło 19-ej najpoźniej). Ale zgadzam się, że ogól=ie jest w porzo.
        • rzymianka Re: SWPS psychologia zaoczna 21.01.07, 21:07
          Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, które jeszcze bardziej mnie zachęcają do
          złożenia papierów, zapału i chęci mi nie brak i mam pytanie jaka jest średnia
          wieku studentów na roku lub inaczej czy są to przede wszystkim osoby
          bezpośrednio po szkole średniej i czy są osoby pracujące, wychowujące dzieci,
          mające inne jeszcze obowiązki i jak sobie z tym radzą? pytam, gdyż sama jeszcze
          jestem na urlopie wychowawczym a mam dwóch maluchów (2 lata różnicy) i
          zastanawiam się czy podołam wszystkiemu - wiem że zależy to od możliwości
          własnych (szybkości uczenia się) i organizacji , ale nie zaszkodzi zapytać.

pozdrawawiam cieplutko
          • Gość: Abrakadabra Re: SWPS psychologia zaoczna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.07, 15:59
            Średniej chyba nikt nie liczył, ale tak "na oko" to na zaocznych jest ciu
            poniżej 30-ki. Sporo ludzi, którzy skończyli już jakies studia. Sa też matki i
            ojcowie. Jakoś sobie z tym wszystkim radzimy. Cóż, zamiast do kina nos w
            książki, ale warto!
          • Gość: Anka Re: SWPS psychologia zaoczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 08:37
            Witaj Rzymianko,
            jestem na II roku studiów zaocznych. Zajęcia są w większości bardzo
            interesujace, ale też w większości wymagają czasochłonnego przygotowania się.
            Ważne jest to, że wśród studentow panują dobre układy, pomagamy sobie nawzajem
            i, mimo, że większoścć z nas ma obowiązki nie tylko w pracy, ale i rodzinne
            jakoś dajemy radę. Ogólnie: gorąco polecam. Bardzo ciekawe studia, bardzo dobra
            szkoła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka