Dodaj do ulubionych

Laptop - ale jaki ?

22.01.07, 12:17
Stoje przed dylematem i potrzeba kupienia przenośnego kompureta osobistego.
jestem zielony co jest obecnie na rynku ( ale nie mam za dużo kasy ) -
polećcie mi coś i gdzie to kupić obecnie najlepiej no i zeby z waszych
doswiadczen byl to sprzet nieawaryjny . Napiszcie cos kochani !!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: lucjan Re: Laptop - ale jaki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 12:38
      Chyba przede wszystkim powinniście podać takie info jak:
      Ile chce przeznaczyć środków na zakup laptopa?
      Jakie elementy są dla Was istotne?(np. ilośc pamięci RAM. Dziś minimum to 1 Gb,
      czy może grafika, a może procesor)
      Do czego będzie używany?( czy praca biurowa,internet, czy też skomplikowane
      programy graficzne itp.)
      Takie informacje pozwolą naprowadzić Was na jakiś wybór.
      Ja właśnie też zamierzam kupić laptopa. Skłaniam się ku markom HP albo Acer.
      • Gość: Piotr Re: Laptop - ale jaki ? IP: 82.160.70.* 22.01.07, 12:47
        odpowiednie forum do roztrząsania tego typu dylematów nie ma co. A odnośnie
        Acera i HP to już nie będe się wypowiadał, bo wiadomo, że produkuja jedne z
        najgorszych notebooków.
        • Gość: gfdgdd Re: Laptop - ale jaki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 13:08
          Gość portalu: Piotr napisał(a):

> odpowiednie forum do roztrząsania tego typu dylematów nie ma co. A odnośnie
          > Acera i HP to już nie będe się wypowiadał, bo wiadomo, że produkuja jedne z
          > najgorszych notebooków.

Więc napisz ile masz na niego pieniędzy ido czego ma służyć. Bo np po co Ci
          dobra karta graficzna skoro będziesz tylko przeglądał internet i korzystał z
          Office - albo na odwrót - może potrzebujesz dużo RAMu i dużego dysku...
          Napisz to Ci coś dobierzemy.

• izabelaipiotr Re: Laptop - ale jaki ? 22.01.07, 14:37
            ma byc do domu-jakis film internet itp , bez wariacji - podajcie kilka modeli
        • Gość: lucjan A Ty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 13:36
          jakiego masz laptopa, że tak te marki deprecjonujesz?Masz prawo do subiektywnych
          wrażen. Tak sobie myśle, że maruda z Ciebie niezły...
          • Gość: Piotr Re: A Ty... IP: 82.160.70.* 22.01.07, 13:54
            To myśl tak dalej, niewiele mnie to obchodzi. Piszę jaka jest prawda, a że
            wielu osobom nie trzeba zbyt wiele do szczęścia to potem twierdzą, że notebooki
            Acera i HP są super. Są to budżetowe, wielkoseryjne produkty, nie dość, że
            słabej jakości (w większości) to jeszcze z mizernym wyposażeniem i takim samym
            serwisem. Ale kto się tym martwi...

Mam Toshibę, służbowo używam Dell'a.
            • Gość: KKW Re: A Ty... IP: *.am.wroc.pl 22.01.07, 14:22
              A Dell to niby taki super??? Znam kilka osób które mają Acery i nienarzekają.
              Sam również ostatnio kupiłem Acera (bo na to mnie było stać) i na razie działa
              bardzo dobrze. A czemu mizerne wyposażenie? Co masz na myśli?
              • Gość: Piotr Re: A Ty... IP: 82.160.70.* 22.01.07, 14:40
                Mam na myśli całokształt, ale masz rację, że generalizowanie - jak w każdym
                przypadku - jest niebezpieczne i niesprawiedliwe. Każdemu wg potrzeb - i tak
                powinno się kupować laptopa. Nie polecam nikomu kupowania czegos na C2Duo skoro
                ma zamiar używać edytora tekstów, czasami posurfowac po sieci i odebrac pocztę.
                Takim samym nieporozumieniem jest kupowanie zintegrowanego układu graficznego
                przez maniaka gier. A ponieważ w dalszym ciągu nie znamy preferencji i budżetu -
                ciężko wyrokować.

Polecam lekturę:
                1) www.notebookcheck.pl/
                2) www.notebookreview.com/
                3) forum.laptopy.info.pl/
                • Gość: guarana83 Re: A Ty... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.07, 16:08
                  acer nie jest dostosowany do płynów,heh. w sensie,jak wylejesz coś na niego to nie hula. a toshiba działa. wiem to z własnego doświadczenia bo często coś mi wypada z rąk ;/

posłuchaj kogoś kto sieje znieszczenie...
                  • Gość: KKW Re: A Ty... IP: *.am.wroc.pl 23.01.07, 09:44
                    Rozumiem ze głównym zastosowaniem komputera przenosnego jest wylewanie na niego
                    płynów. Ciekawe ....
              • Gość: Kic Re: A Ty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 07:06
                > Sam również ostatnio kupiłem Acera (bo na to mnie było stać) i na razie działa
                > bardzo dobrze.

Fajnie, ze dodales 'na razie' :)
                Acer to lowendowa marka, przede wszystkim tania. Ma kiepsko wykonana obudowe (lubi sie brzydko
                scierac) i wadliwe dvdki.. Serwis - wysylka bodajze do Bratyslawy i nawet do miesiaca oczekiwania. (te
                wszystkie informacje nie z netu, ale z doświadczeń znajomych). Oczywiscie, mozna trafic na sprawne i
                bezawaryjne egzemplarze, ale ryzyko zepsucia sie czegos jest w Acerze chyba troszke wieksze niz u
                konkurencji.

Generalnie jezeli chodzi o kupno laptopa, który ma być przede wszystkim stabilny i dlugo działać,
                polecam wydanie *troszke* wiecej kasy i kupno czegos lepszego niz Acer. Polecam (jak ktos nizej)
                Asusy i Lenovo ... i Applowskie MacBooki (nowe serie mają swietne wykonanie, a obok OS X'a mozna
                zainstalowac na nie normalnie Xp'ka).
                • Gość: KKW Re: A Ty... IP: *.am.wroc.pl 24.01.07, 10:38
                  no tak, napisałem "na razie" bo nigdy nie wiadomo kiedy szlag moze trafić
                  sprzęt. Zepsuć się może wszystko. Znajomi mają Acery znacznie dłużej i nic sie
                  nie psuje. Druga sprawa to taka, jak sie dba o komputer. Wiadomo że taki
                  sprzęt, to dość delikatna rzecz i trzeba się z nią odpowiednio obchodzić.
                  Gdybym kierował się tylko opiniami z forów, to bym nigdy nie miał takich
                  telefonów kom. jakie miałem do tej pory. Wszystkie były krytykowane za to, że
                  obudowa się szybko niszczy, zawiesza itp. Jeżeli tel. dostaje w swoje łapy
                  małolat któremu "musi" on upaść na ziemię przynajmniej raz dziennie, to nie ma
                  o czym rozmawiać. Acery są tanie i przez to również dostępne dla większej
                  liczby odbiorców. Jednak nalezy pamietać, że są modele tej marki z
                  naprawdę "wysokiej półki".
            • Gość: sprawiedliwy Nigdy Della!!! Nigdy Toshiby!! IP: 80.68.236.* 24.01.07, 11:04
              Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Mam Toshibę, służbowo używam Dell'a.

Delle mają specjalnie opracowane rozwiązania, które mają wyciągać kasę od
              klientów po okresie gwarancji. Masowo rozwalają się zawiasy, wysiadają po mniej
              więcej 2 latach używania, akurat jak kończy się gwarancja. Zawiasy są
              przykręcone do ... płyty głównej (!!!!) a najczęściej pada właśnie mocowanie.
              Efekt: wymiaan płyty głównej (jakieś 1500 zł) + elementów zawiasów (jakieś
              500). Koszty w zależności od modeli, ale średnia jest mniej więcej taka. Więc
              kupując Della, nastaw się że po gwarancji możesz go wyrzucić i kupić sonbie
              nowy. Naprawdę - świetna inwestycja. Ponadto przy uzywaniu stacji dokującej z
              powodu wady konstrukcyjnej przy dokowaniu wygina się płyta główna co doprowadza
              do jej pęknięcia w dłuzszym terminie.
              A Toshiba ma serwis na skandalicznym poziomie. Koledze padł system i okazało
              się że 2 CD z systemem jest od innego modelu (mimo prawidowych nadruków na
              płycie). Przez miesiąc (!!!!) notebook leżał w serwisie po czy oddali mu go nie
              ruszając NICZEGO z tą samą płytą CD. Ponadto nie przełużyli gwarancji o ten
              miesiąc i w ogóle go olewali. Przy wymianie jakiejś części w wyświetlaczu źle
              go poskręcali. Po zgłoszeniu że notebook się przegrzewa nie zrobili NIC i
              oodali go po 2 tygodniach, a wystarczyło przeczyścić radiator procesora (bo się
              zakurzył) . W ogóle nędza!!
              W IBM-ach wysiadają też zawiasy, ale się da je dość łatwo i prosto naprawić.
              Compaqi się rozpadają po kilku miesiącach intensywnego używania. Mają strasznie
              niechlujnie zaprojektowane obudowy.
              Reszty osobiście nie znam, więc się nie wypowiadam.

• Gość: Piotr Re: Nigdy Della!!! Nigdy Toshiby!! IP: 82.160.70.* 24.01.07, 11:30
                Dell służbowy, więc mnie to nie interesuje, a choć używam już trzeciego nie
                zauważyłem podobnych problemów. Natomiast mniejsze czy większe kwiatki można
                przypisać wszystkich serwisom w Polsce, które są na tragicznie niskim poziomie.
            • Gość: xXx Re: A Ty... IP: *.dialog.net.pl 20.02.07, 15:12
              Jeśli chodzi o jakość notebooków to sprawa jest prosta tak samo Acer, HP,
              Toshiba i Dell mają problemy z jakością w Dellu ostatnio głośno jest o bateriach.
              Co ciekawe zdecydowana większość notebooków niskobudzetowych jest produkowana na
              tych samych częściach. 3 nootebooki z takimi samymi parametrami technicznymi
              różnią się tylko znaczkiem firmowym i gwarancją niczym innym częsci są te same.

Acer istnieje w zasadzie tylko w najtańszym segmencie, HP i Toshiba produkują
              maszyny proste i za razem tanie, urządzenia klasy średniej do bardzo
              zaawansowanych technologicznie modeli za kilkanaście tysięcy zł (istnieją w
              każdym segmencie), Dell i Lenovo stawiają na klientów zamożniejszych.
    • Gość: marcel Re: Laptop - ale jaki ? IP: 195.116.103.* 22.01.07, 16:23
      na pewno nie Maxdata
      jak nei wiesz co kupic patrz na gwarancje i szybkosc i dostepnosc serwisu
      • Gość: pawel Re: Laptop - ale jaki ? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.01.07, 15:10
        Odradzam fujitsu-siemens, mam takie dwa, wykorzystuję je do pracy i ciągle coś
        się dzieje, miałem toshibę - nie ma co porównywać zarówno pod względem jakości
        wykonia, wygody użytkowania i bezawaryjności, działała bez zarzutu
        • truten.zenobi Re: Laptop - ale jaki ? 23.01.07, 15:34

> Odradzam fujitsu-siemens

oj tak! w dodatku serwis bardzo kiepski...
      • Gość: Michał Re: Laptop - ale jaki ? IP: *.man.poznan.pl 20.02.07, 11:11
        Ja mam Maxdata z serii PRO 6100 I. Na razie 100% zadowolenia. Kupilem nowego w
        okazyjnej cenie i dobrej konfiguracji. Jest OK.
    • Gość: Paweł Re: Laptop - ale jaki ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.07, 15:47
      Polecam IBM Lenovo. Sam mam model ThinkPad Z60m i jestem bardzo zadowolony.
    • Gość: anyzrata Re: Laptop - ale jaki ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.01.07, 20:56
      a ja tam jestem zadowolona ze swojego hp, tylko że nie mam jakis wielkich
      wymagan sprzetowych. taki zwykly, dla zwyklego smiertelnika.;) byle mozna bylo
      z internetu bezprzewodowego wszedzie korzystac, multimediow, no i przy ciaglym
      przenoszeniu, aby szoku nie doznal. a do ogladania filmow ma fantastyczny
      ekran. dla niewymagajacych - polecam.;)
      • Gość: Daisy Re: Laptop - ale jaki ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.07, 23:21
        No. naturalnie tylko " Vaio". od Sonego.
    • Gość: Daisy Re: Laptop - ale jaki ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.07, 23:22
      No, naturalnie "Vaio" od Sonego.
    • Gość: abece Re: Laptop - ale jaki ? IP: *.wcss.wroc.pl 23.01.07, 23:50
      nie wiem co kolega chce od HP, swietny sprzet to hp nx7400 [EY508ES] cena okolo
      3000 masz dobry proc, 1GB ramu, zintegorwana grafe, 80GB i slabe katy pionowe
      ale cos za cos. laptop rewelacja - solidnie wykonany i cichy...

druga opcja imho dobra to asus w wersji np. A6RP-AP069H, 100GB, 1GBram ...
      zalezy do czego generalnie

slyszalem slabe opinie na temat serwisu gwarancyjnego toshib, fujitsu-siemens
      oraz acerow ale jak to w zyciu bywa zalezy od modelu. jak chcesz miec spokoj ze
      sprzetem to bierz HP, IBM'a albo Asusa
      • Gość: aa Re: Laptop - ale jaki ? IP: 57.66.138.* 20.02.07, 12:41
        Sam uzytkuje HP nx6325 i nie powiem-jestem zadowolony.
        1GB Ramu w zupelnosci wytarcza do sredniozaawansowanej pracy w AutoCad.
        Komputer taki mozna jeszczce gdzieniegdzie znalezc u zachodnich sasiadow w
        cenie do 600€. To naprawde atrakcyjna oferta.

Poza tym ni jak ma sie to, co pisza inni nt. obudowy HP.
        Cala firma pracuje na komputerach HP, ktore czesto odwiedzaja np. budowy, a tam
        wiadomo jak jest i co sie moze zdazyc - laptopy znosza wszystko dzielnie.
    • chomikdc jaki ? Markowy :) 20.02.07, 13:58
      szukałbym czegoś od IBM czy Fujitsu-Siemens (oprócz modelu Amilo). Jeśli nie
      chcesz używać Visty (pewnie nie chcesz) to 512MB RAM wystarczy, wynalazki typu
      procesory z 2 rdzeniami (dual core) nie mają sensu w komputerach do zwykłej
      pracy. Skłonny byłbym nawet polecić ci używanego IBM T40/T43 w tytanowej
      obudowie - można kupić coś takiego z roczną gwarancją, sprzęt jest naprawdę
      wysokiej jakości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka