Gość: Szczecinianin Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.fish.ar.szczecin.pl 01.06.03, 18:05 Jakieś kompletne bzdury opowiada ten pan Rajces na temat podróży pociągiem. Być może jeżdżenie zawsze jednym wagonem tramwajowym, bez przesiadania się, utrudnia zrozumienie rzeczywistości. A swoją drogą, Wrocławianie powinni przekonać władze miasta do wprowadzenia biletów czasowych. Polecam. W Szczecinie mamy takie od lat i przesiadamy się z wagonu do wagonu, z tramwaju do trmwaju, a nawet z autobusu do tramwaju i odwrotnie. Całkiem legalnie i zgodnie z "Regulaminem przewozowym". Na dodatek szczecińscy kontrolerzy dają sobie jakoś radę. Panowie Rajces i Kiniorski powinni zaś wybrać się do Szczecina. Najlepiej niech jadą pociągiem z przesiadką w Poznaniu i obowiązkową przejażdżką tramwajem. Przesiadki kształcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.tomaszow.mm.pl 01.06.03, 21:25 Kretynow widac nie brakuje!Zamaist skoncentrowac sie na rzeczywistych gapowiczach, biora sie za osoby , ktore po prostu przesiadly sie z wagonu do wagonu tego samego tramwaju.Chyba tylko we Wroclawiu takie porzadki sa.I do tego te debilne pseudo inteligenckie tlumaczenia pracwonikow zakladu komunikacyjnego...Ludzie opamietajcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banski Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.rzeszow-krakowska.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 22:01 Pan Rajces musial sie uderzyc g glowe przed tym wywiadem, co by tlumaczylo Jego zbyt pochopne i nieprzemyslane odpowiedzi, z kolei Ci co wymyslili te przepisy tez musieli byc w stanie dalekim od normalnego, mam nadzieje, ze znajda sie jacys ludzie, ktorzy wniosa poprawke do tego przepisu :) Odpowiedz Link Zgłoś
roman39z Re: Czy w tramwajach można się przesiadać 02.06.03, 00:12 Jestem pod wrazeniem, dawno takiego programu rozrywkowego nie czytalem, poplakalem sie ze smiechu. Mam pare wnioskow (powaznych i niepowaznych): 1. Jesli Pan rzecznik i ktos odpowiedzialny za ten stan nie zostana zwolnieni to kolejny przyklad ze rzadzi kolesiostwo a nie zasady 2. Problem mozna rozwiazac bardzo szybko, trzeba tylko chciec 3. Przy kro mi ale Pan rzecznik przestal odpowiadac na zarzuty, a nie znalazlem zadnej popierajacego go wypowiedzi ! 4. Proponuje kontynuowac konkurs Redakcji jak przesiasc sie bez lamania przepisow (moj glos - po kablu - Matrix. 5. Jako elektryk podaje mozliwosc przejscia po trakcji i pantografie, przy braku kontaktu z ziemia moze sie udac... 6. WROCLAW mimo przegrania EXPO ma szanse zostac atrakcja turystyczna. Proponuje zrobic wyjazdy do Wroclawia z konkursem, czy zlapie mnie kanar... na koniec, smutno, bo nie mieszkam w Polsce WROCLAWIANIE nie dajcie sie osmieszac w obliczu zblizajacej sie UNII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Zatłoczony Tramwaj, Autobus IP: *.int.pan.wroc.pl 02.06.03, 10:33 Czy je�li wysiadam z zatłoczonego tramwaju, autobusu w celu umożliwienia opuszczenia pojazdu innym osobom to też mam kasować bilet drugi raz? Według tego co uważa MPK i ZDiK tak. Gdyż opó�ciłem pojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Górka Filozofia kontrolera biletowego IP: *.unl.ac.uk 02.06.03, 18:17 Jeśli uzasadnieniem przepisu zakazującego przesiadanie się do drugiego wagonu tramwaju, ma być możliwość ucieczki przed kontrolą biletów, to jest to kolejny dowód na absurdalność sprawdzania biletów, w sensie, w jakim istnieje nie tylko we Wrocławiu, ale także na obszarze całego kraju. Fakt, że kontroler biletów (zwany dalej kanarem) otrzymuje pensję, której wymiar uzależniony jest od ilości zatrzymanych, już sam przez się, skłania go do maksymalnie rygorystycznego traktowania przepisów, zawsze na niekorzyść pasażera. Wykazuje przy tym absolutną nieczulość na wielość życiowych sytuacji. Z punktu widzenia kanara jest to gra o sumie zerowej, w której strata pasażera, oznacza zysk kontrolera. Problem jest tym glębszy, że ze względu na stosunkową "łatwość" profesji, często zatrudniani są w niej ludzie bez odpowiedniego przygotowania w zakresie kontaktów międzyludzkich, zachowujący się niekiedy arogancko, nawet względem osób nie mających jakichkolwiek zamiarów oszukania MPK. Co więcej, dla kanara każdy pasażer jest potencjalnym winowajcą, a to narusza przecież fundamentalną zasadę prawa mówiącą o domniemaniu niewinności. Jak zauważają niektórzy, niezgodne z instytucją społeczeństwa obywatelskiego jest także to, że w czasie swej pracy kanarzy nie mają umieszczonych na ubraniu żadnych oznaczeń (nie wspominając o mundurach), wyciągając swe identyfikatory znienacka, czym wprowadzają, w podróż środkami komunikacji miejskiej, zupełnie niepotrzebny element strachu. Może budzic to również skojarzenia z tajną policją. Rozwiązaniem, choć nie jest to zadanie łatwe, a jego realizacja wymagałaby zmian technicznych w budowie tramwajów i autobusów, byłby powrót do systemu, w którym pasażer nie ma szansy podróżowania na gapę, ponieważ przed zajęciem miejsca w pojeździe, zmuszony jest uiścić opłatę za przejazd lub okazać bilet tygodniowy, miesięczny itp., kierowcy lub kontrolerowi zatrudnionemu na stałe w danym wozie. Taki system istnieje w krajach Unii Europejskiej ( choćby w Niemczech i Wielkiej Brytanii) i jest zdecydowanie bardziej skuteczny, a oprócz tego gwarantuje jasność i niepodważalność prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejd5 Rajces przeczytaj, co powiedziałeś... 02.06.03, 19:07 Rajces przeczytaj, co powiedziałeś... a może zrozumiesz, ze ty nie nadajesz się na rzecznika, a MPK na obsługę ludzi. Jesli idę na mecz, to za moje bezpieczeństwo odpwiada m.in. gospodarz, bo jesli coś mi się stanie, to podaje go do sądu. A w MPK każą mi interweniować... No to interweniuję: precz z MPK, jego przepisami, brudem, spóźnieniami, kontrolerami spod budki z piwem. Precz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelson Wiekszego glupka nie czytalem w zyciu - wg tego tepaka IP: *.z115-89-67.customer.algx.net 02.06.03, 20:15 w kazdym wagonie jest motorniczy :-))))))))))))) kretynie, twoje IQ jest na poziomie kalafiora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: 195.117.68.* 02.06.03, 20:53 To jest przejaw wygody usługodawcy i sposób na dodatkowy dochód. Mogę sobie wyobrazic ile ludzi zaplaci mandat za niewiedzę. Tak naprawdę takie zarządzenie powinno być karalne. Spokojnie można zaprogramować kasowniki w taki sposób, żeby drukowały taką samą kombinację w pierwszym i drugim wagonie. Nikomu się tego nie chce zrobić a dyrekcja (przez małe "d" jak d...) przymyka na to oczy bo forsa to forsa. Dla kulejącej finansowo firmy to dodatkowy zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRZEŹWIAK Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.prosoft.com.pl 03.06.03, 01:41 SUPER - Oby tylko tacy Panowie jak ten z którym był wywiad sterowali tym panstwem a bedzie jeszcze weselej - REWELKA, AŻ MIŁO POCZYTAĆ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej -Kanada Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.ed.shawcable.net 03.06.03, 07:05 Ten Pan Rajcez - to zwyky idiota i burak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DESPERADO Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.06.03, 09:08 Jak łatwo wywnioskowaćz wypowiedzi J.Rejcesa ma on znacznie ograniczony dostęp do swojego mózgu. Oczywiście z powodu ntego ograniczenia nie jest w stanie tegoż ograniczenia dostrzec. Widać szare komórki zużyły mu się bezpowrotnie w wyniku ciągłego wymyślania kolejnych utrudnień dla pasażerów MPK. Zastanawiam się czy przełożony tego pana też ma ograniczone możliwości wykorzystywania swego rozumu? Bo jeśli nie to zapewne niebawem pasażerowie zostaną grzecznie przeproszeni, a J.R spadnie z hukiem ze swego stanowiska. Jeżeli zaś przełożony tegoż też ma już zużyte szare kom órki to może jego przełożony alpo przełożony przełożonego. Ciekawa jestem rozwoju wypadków i jak WYSOKO sięga Mózgowe Porażenie Komunikacyjne (MPK). Póki co na znak protestu jeżdżac tramwajem na każdym przystanu będę zmieniać wagon! A co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar wiem jak się przesiąść zgodnie z przepisami IP: *.skorosze.2a.pl 03.06.03, 09:24 Trzeba przejść niedotykając ziemi - na przykład po dachu albo po zaczepach i kablach łączących obydwa wagony. Nie wiem jak we Wrocławiu, ale w Warszawie są też tramwaje przegubowe. Niby to dwa wagony, ale połączone w środku. Więc ciekawe czy też nie wolno przejść przez przegub? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.03, 12:35 ludzie, toż to PARANOJA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studnia Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.kpk.gov.pl 03.06.03, 13:56 Pan Rajces to ciekawy przypadek psychosocjologiczny. Rozmówczyni pyta, dlaczego przepis jest durny, a on odpowiada, że nie można się przesiadać bo taki jest przepis. Komunikacja, proszę pana Rajcesa, to sektor usług; niechże się Pan wsłucha w brzmienie tego słowa: USŁUGI. Dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dgr Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: firewall:* / *.agora.pl 03.06.03, 15:05 A może po prostu nie wpuszczać pasażerów do wagonów - wtedy kontrolerzy mieliby jeszcze prościej a ludzie byliby zdrowsi - trochę spaceru, mniej nerwów. Gratulacje dla NIEDO-RZECZNIKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekwpi BAREJA żyje !!! IP: 212.160.211.* 03.06.03, 15:29 Normalnie BAREJA sie w grobie przewraca. Niech żyje PRL !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.ufp.pt / 10.100.247.* 03.06.03, 16:37 co za kretynizm...wstyd, zeby czlowiek, ktory tak inteligentnie sie wypowiada byl rzecznikiem jakiejkolwiek firmy...to juz nawet smieszne nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mic Swiat się kończy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.03, 03:28 Panie Januszu, stuknij się pan w głowę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchacz Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.tvk-gaj.pl 04.06.03, 08:20 Tego faceta z naszego MPK chyba powaliło!!!! MPK jest dla nas czy my dla MPK??? Gdyby był moim pracownikiem już byłby na bezrobociu. Nie sądziłem że takie kretynizmy zdarzają się we Wrocławiu, w Krakowie lub Warszawie to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darius20gr Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.1.* 04.06.03, 08:25 mam takie samo skojarzenie jak moj przedmowca!najpierw pala a potem pytali o nazwiski.to domena takich ludzi!!!za taka forme wypowiedzi powinien wyleciec na zbity pysk z pracy!jednakze najwyrazniej mpk wychodzi z zalozenia ze skoro chamie kupiles bilet to siedz na dupie i sie ciesz ze wogole pozwolilismy ci jechac.zalosne jak polowa tego kraju,a oni podobno otwieraja nam drzwi do unii.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darius20gr Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.1.* 04.06.03, 08:46 Gość portalu: guest napisał(a): > Bardzo inteligentna wypowiedź pana Rajcesa. Przypomina mi > wypowiedzi z głębokiego PRL-u. Oby takich więcej. KOMENTARZ:mam takie samo skojarzenie jak moj przedmowca!najpierw pala a potem pytali o nazwiski.to domena takich ludzi!!!za taka forme wypowiedzi powinien wyleciec na zbity pysk z pracy!jednakze najwyrazniej mpk wychodzi z zalozenia ze skoro chamie kupiles bilet to siedz na dupie i sie ciesz ze wogole pozwolilismy ci jechac.zalosne jak polowa tego kraju,a oni podobno otwieraja nam drzwi do unii.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fe Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.man.polbox.pl 04.06.03, 09:04 czy tego facia pop...... ło?????!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glub Re: Czy w tramwajach można się przesiadać IP: *.acn.waw.pl 04.06.03, 09:05 bzdura totalna- sklad pociagu to jest sklad pociagu i ma jeden numer.... a nie kazdyw agon swój.. a nawet jezelim to przepis da sie zmienic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk o znów rewelacja ! BRAWO ! IP: *.p.lodz.pl 04.06.03, 13:56 to juz naprawde przegiecie!nie wyobrazam sobie sytuacji gdy do tramwaju wchodzi grupka " rozweselonych" i zaczepi a nikt nie moze sie przesiasc bo sie boi-boi sie ze jak zostanie to moze dostac a jak sie przesiadzie to kontroler nie bedzie wysluchiwal naszych argumentow bo do tej pory nie sluchali to czemu mieliby i teraz sluchac.bzdura bzdura i glupota tych co to ustanowili i przykro mi ze tlumaczycie nam ze mamy jakies prawa w tramwaju ale prawda jest taka ze to kontroler wymierza prawo.I po co takie glupoty wygadujecie! WSTYD I JESZCZE RAZ WSTYD. I Z CZYM MY DO UNII CHCEMY? Odpowiedz Link Zgłoś