Dodaj do ulubionych

Most Warszawski - FARSA

04.05.07, 12:53
Przechodzilem dzis okolo godziny 11:30 przez Most Warszawski i pomyslalem, ze
sprawdze postep prac. Spodziewalem sie, ze gdy spojrze na plac budowy moje
oczy ujrza robotnikow uwijajacych sie jak przyslowiowe mrowki. I wszystko
byloby ok, gdyby... jacys robotnicy tam pracowali... Pod mostem pracowala
jedna poglebiarka, a reszta budowy stala... I to nie jest tak, ze dzis ludzie
wzieli sobie wolne. Mostem Warszawskim chodze dosc czesto. Jak myslicie, ilu
ludzi powinno brac udzial przy budowie takiego mostu ?? 50 ?? 100 ?? A co
powiecie, ze jak tamtedy przechodze zazwyczaj jest to grupka 5-10 osob ??
Normalnie jak przy domku jednorodzinnym... Jesli w takim tempie bedzie szla
modernizacja miasta, to zdazymy na Euro, ale chyba jakies 2100... To tak samo
jak dokladnie tydzien temu zmienili organizacje ruchu u zbiegu ulic
Wyszynskiego i Jednosci Narodowej tuz przed tym nieszczesnym Mostem
Warszawskim. Zrobili to tydzien temu w nocy z piatku na sobote. Pomyslalem:
ooo, to teraz ostro biora sie do roboty, jak zaczynaja pracowac w nocy... I
tu tez sie mylilem. Odkad zmienili organizacje ruchu, wylaczyli czesc ulic z
ruchu, czyli od tygodnia nie pojawil sie tam ani jeden robotnik... Moje
pytanie: po co wylaczyli kawalek drogi z ruchu skoro nikt nic tam i tak nie
robi ?? Pozdrawiam i mam nadzieje, ze ktos sie tym w koncu zainteresuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: WK Re: Most Warszawski - FARSA IP: *.ig.pwr.wroc.pl 04.05.07, 13:09
      Odpowiedź jest prosta: dla władz Wrocławia nie istnieje problem utrudnień w
      ruchu z powodu zamknięcia ulic (przyczyny mogą być różne: remont, przebudowa,
      maraton, itd.). Liczy się tylko efekt końcowy, np nowy most i nowe
      skrzyżowanie. Czas stracony w korkach i pieniądze w spalonej benzynie nie są
      żadną stratą miasta (czytaj: budżetu miasta) tylko jego mieszkańców.
      Ponieważ ci mieszkańcy w kolejnych wyborach potulnie akceptują takie
      traktowanie więc mają to, na co zasłużyli.
      • Gość: Piotr Re: Most Warszawski - FARSA IP: 82.160.28.* 04.05.07, 13:13
        Liczysz na to, że jakby zagłosowali na kogoś innego to było inaczej? Raczysz
        żartować, a co do zainteresowanie mostem (że po tym wątku się zwiększy) to
        adzieja matką... Przecież nie raz i nie dwa pisałem nie tylko na tym forum, że
        Euro2012 to będzie megakompromitacja, a winnych jak zwykle się nie znajdzie
      • rafiqs Re: Most Warszawski - FARSA 04.05.07, 13:17
        Nie, mi nie chodzi o to, ze maja nie remontowac ulic i nie stawiac nowych
        mostow. To jest we Wroclawiu bardzo potrzebne. I ja, jako mieszkaniec tego
        miasta rozumiem, ze nie da sie takich inwestycji przeprowadzic bez utrudnien w
        ruchu. Jest to normalne, ze takie utrudnienia beda i ja sie na to zgadzam.
        Chodzi o to, ze takie budowy, ja nazwalbym je strategiczne dla wroclawskiej
        komunikacji drogowej, powinny byc wykonywane w duzo wiekszym tempie, niz to ma
        miejsce obecnie. Jak na razie jest to slimacze tempo i jak tak dalej pojdzie to
        Euro 2012 odbedzie sie na placu budowy.
    • Gość: jesiotr Co możesz zrobić w rok, rób 3 lata! IP: *.as.kn.pl 04.05.07, 13:38
      Prawda jest taka że firmom budowlanym bardziej się opłaca mieć 5 inwestycji
      realizowanych i rozgrzebanych jednocześnie przez 3 lata niż 2-3 realizowane w
      przeciągu 1,5 roku. A że ZDiKu delikatnie mówiąc los i dobro Wrocławian nie za
      bardzo obchodzi, toteż ustala paranoicznie długie terminy realizacji. Co więcej
      w razie ich przekroczenia np. o "drobne" pół roku karze wykonawcę kwotą 60 tys.
      PLN...
    • Gość: felek Re: Most Warszawski - FARSA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.07, 15:57
      Podobnie jest na pl.Powstańców Wlkp.średnio na budowie 8-10 pracowników,po
      godz. 16 nie ma nikogo, ale opóźnienie zawsze mogą zwalić na ostrą zimę.
      • Gość: dec Re: Most Warszawski - FARSA IP: *.chello.pl 04.05.07, 16:14
        ciekawe jakie kary są przewidziane za opóźnienie- pewnie znów 100zł dziennie
        heheh, tymczasem jeden dobrze opłacany specjalista traci więcej w ciągu dnia
        stojąc w korkach.
        urzędnicy wrocławscy uczuli się zarządzać chyba w jakimś ruskim kołchozie.
        teraz chcą euro buhaha
    • mr_pope Re: Most Warszawski - FARSA 05.05.07, 11:01
      A co wg Ciebie ta setka ludzi miałaby robić przy budowie mostu?
      • Gość: pikpok Re: Most Warszawski - FARSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:07
        on niestety wychodzi z założenia że im więcej tym lepiej, szybciej. ale nie
        dziwię mu się skoro pewno nie ma żadnego doświadczenia w budownictwie.
      • rafiqs co moglaby 100 ludzi ;-) 05.05.07, 14:53
        Wg mnie setka ludzi przy budowie mostu moglaby go.... hmmmm..... no nie
        wiem.... moze po prostu budowac :-) Np. wezmy ten nieszczesny Most Warszawski:
        trzeba postawic kilka filarow tego mostu, przygotowac fundamenty tych filarow,
        prawda ?? Nie wiem ile ma ich byc, ale do rozwazan przyjme, ze 5 i chyba za
        duzo sie nie pomyle ;-) Jak myslisz, czy szybciej bedzie jak grupka kilku osob
        bedzie robila po jednym filarze, tzn. zaczna jeden, skoncza go i zaczna
        nastepny i tak 5 razy, czy moze szybciej byloby (ale widze, ze jesli fachowcy
        mysla tak jak Ty, to sa to tylko marzenia ;-) szybciej byloby np. zatrudnic
        przy budowie mostu np. 50 osob, podzielic ich na grupy po 10 i kazda z nich
        budowalaby taki filar niezaleznie ?? Tak na chlopski rozum wychodzi mi, ze czas
        budowy filarow z wersji pierwszej skrocilby sie o jakies.... 5 :-)
        Niestety we Wroclawiu, na wielu placach budowy czesto nie mozna ujzec ani
        jednego pracownika w normalny dzien roboczy. A juz wspomnienie o czyms takim
        jak budowanie takich strategicznych budowli na 3 zmiany jest w naszych realiach
        tylko mrzonka...
        • Gość: pikpok Re: co moglaby 100 ludzi ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:41
          powiem ci szczerze jak jest na budowach. im więcej ludzi tym gorzej- poprostu
          się opieprzają bo zawsze ktoś za nich coś zrobi, jak jest mniej ludzi i każdy
          ma określone zadanie to można dojść do ładu( oczywiście zależy to od kierownika
          budowy)
          • tedepes Re: co moglaby 100 ludzi ;-) 06.05.07, 10:09
            oj czasy gdy tylko ludzie budowali minęły już dawno. Myślę, że przy moście
            Warszawskim istnieje problem wstawienia odpowiedniej ilości maszyn do wylewania
            filarów i chyba brak na rynku materiałów budowalnych :)
        • mr_pope Re: co moglaby 100 ludzi ;-) 06.05.07, 19:21
          W Polsce mostów nie buduje się na chłopski rozum.
          • rafiqs Re: co moglaby 100 ludzi ;-) 06.05.07, 19:38
            mr_pope jak zadasz sobie ten trud i przeczytasz jeszcze raz moja wiadomosc, do
            ktorej sie odniosles, tylko tym razem ze zrozumieniem, to uswiadomisz sobie, ze
            nie napisalem nic o budowaniu mostow na chlopski rozum ;-)
            • mr_pope Re: co moglaby 100 ludzi ;-) 06.05.07, 21:41
              Jak sobie zadam trud to zauważę jakieś dziwne wyliczenia robione na chłopski rozum.
              • rafiqs Re: co moglaby 100 ludzi ;-) 06.05.07, 22:55
                Przepraszam, Ty jestes budowlancem ?? Dla Ciebie dziwne jest to, ze jesli robi
                sie 5 rzeczy w tym samym czasie, to efekt koncowy jest osiagniety szybciej, niz
                jak robi sie jedna rzecz po drugiej ?? Jesli odpowiedz na pierwsze pytanie jest
                twierdzaca to mysle, ze Wroclawianom pozostaje tylko modlitwa o cud :-) O cud
                polegajacy na tym, zeby pewnego ranka obudzili sie i ujrzeli, ze na wszystkich
                tych placach budowy stoja tak przez wiekszosc upragnione budowle - mosty,
                drogi, stadiony... I jesli to nastapi przed rokiem 2012 bedzie to cud.
                • mr_pope Re: co moglaby 100 ludzi ;-) 07.05.07, 07:54
                  Chodzi o to, chłopski rozumie, że czasami nie ma miejsca by wykonywać kilka
                  rzeczy równocześnie.
                  • rafiqs Re: co moglaby 100 ludzi ;-) 07.05.07, 10:40
                    Most Warszawski to taka mala budowla, ze miesci sie tam 5-10 robotnikow.... A
                    czasem to nikt nie wchodzi... Normalnie totalny brak miejsca... No, ale jesli
                    kazdy z tych robotnikow ma tak potezny rozum jak Twoj, to sie juz nie dziwie...
                    • mr_pope Re: co moglaby 100 ludzi ;-) 07.05.07, 13:18
                      Ach, Tobie chodzi o to, żeby ta setka ludzi pracowała bez ciężkiego sprzętu. To
                      wszystko jasne.
                      • rafiqs Re: co moglaby 100 ludzi ;-) 09.05.07, 17:06
                        Heh, widze, ze z Toba dyskusja bedzie wygladac tak, ze jakbym Ci napisal, ze
                        ciezkiego sprzetu to na tej budowie jeszcze sie pewnie by sporo zmiescilo to i
                        tak zaraz wynajdziesz nowy powod na to, zeby budowa szla jednak wolniej...
                        Niektorzy po prostu tak maja.
    • Gość: fred Re: Most Warszawski - FARSA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.07, 12:58
      Dzisiaj(5.05.07)przejeżdżałem przez most Warszawski,na budowie żadnego
      robotnoka,czyli wrocławski standart.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: a ja Wam zazdroszczę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 23:02
        a ja Wam, mieszkańcom metropolii zazdroszczę spokoju, na mojej wsi budują
        drogi i nie ma dla nas mieszkańców litości: codziennie i w soboty o godz. 7.00
        wyjeżdża sprzęt z parku maszynowego i zasuwają do 19.00, nie można się wyspać,
        a nasz śpiew przy grilu zagłuszają, a u Was szanują sPOkój
        mieszkańców:))) Może zdik kupi od nas tego urżędnika, który jest tak
        bezlitosny dla drogowców?
    • Gość: inżynier Do kogo masz pretensje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:42
      Prawdą jest faktycznie, że (prawie) wszystko co robi się w strukturze Wrocławia
      to farsa, ale z innych powodów.
      Ale już ktoś Tobie napisał - takie są długie terminy realizacji i taki jest
      harmonogram prac wg warunków przetargu. Za spóźnienie minimalna kara, a za
      szybszą realizację ani grosza więcej. To jako właściciel firmy budowlanej
      jakbyś postępowal? Popatrz zresztą na inne "wielkie" budowy. Zobaczysz to samo.
      A będzie jeszcze gorzej, bo robole uciekają za granicę. No i jeszcze jedno -
      ilość pracujących na budowie nie jest żadną wykładnią tempa pracy. Liczy się
      jedynie doskonała logistyka pracy, czasem 10 kompetentnych pracowników może
      zrobić więcej, lepiej i szybciej niż 150 opie..czy.
      • rafiqs Re: Do kogo masz pretensje ? 05.05.07, 20:18
        Man pretensje do tych, przez ktorych te wszystkie budowy sie slimacza. Do
        urzednikow, ktorzy ustalaja jakies kosmicznie dlugie terminy realizacji, za
        ktorych przekroczenie sa kary nieodczuwalne dla firm budowlanych. Mam pretensje
        tez do firm, ktore moglyby placic wiecej pieniedzy zwyklym robotnikom i wtedy
        naprawde znalazlyby sie rece do pracy i nikt nie mowilby, ze wszyscy uciekaja
        do Anglii i Irlandii (w ktorej notabene sam pracowalem). No moze tylko prezes
        firmy musialby sie "telepac" E-klassem, a nie najnowsza Eska ;-)Ogolnie to jest
        jeden wielki burd.l. I jak Wy, inzynierowie budownictwa wyobrazacie sobie Euro
        2012 we Wroclawiu ?? Przeciez stadion bedziecie budowac do roku 2050... W koncu
        prezes musi miec na paliwo do Eski, a jego robotnicy musza miec na piwko, ktore
        pija przez pol dnia roboczego. I nie pisac mi, ze nie wiem jak dziala budowa,
        bo swego czasu pracowalem na dachach we Wroclawiu i dobrze wiem jak ten caly
        syf wyglada...
        • mesty8 Re: Do kogo masz pretensje ? 05.05.07, 22:48
          most grunwaldzki budowano 2 lata 1908-1910.
          minęło sto lat...
          • Gość: albis Re: Do kogo masz pretensje ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.07, 10:35
            Za to dworzec autobusowy - dwadzieścia!
    • rw.wro Re: Most Warszawski - FARSA 06.05.07, 11:53
      w końcu "jesteśmy duRni z wrocławia" - jak głosi slogan.
      • Gość: anapos Re: Most Warszawski - FARSA IP: 85.128.107.* 06.05.07, 12:27
        A ja doczekać się nie mogę Euro-show-kompromitacji .
    • Gość: wsteczny i o co ten szum? IP: *.chello.pl 06.05.07, 23:20
      nie znacie się, a zabieracie głos
      zgodnie z wdrożoną we Wrocławiu, po raz pierwszy na świecie, technologią most
      warszawski buduje się sam- technologię transcendentnej samorealizacji (TTS)
      opracowali wybitni fachowcy z firmy drobud przy współpracy berger bau,
      urzędników zdik i kościoła katolickiego, jej szczegóły utrzymywane są w
      tajemnicy.
      koncepcja ta stanowi będzie podstawę pod realizację ambitnych zamierzeń
      magistratu w zakresie przygotowań do EURO i EXPO. Za jej pomocą będą bowiem
      realizowane wszystkie ważniejsze inwestycje w najbliższych 6 latach- zarówno z
      zakresie przygotowywania jak i realizacji inwestycji.
      Koncepcją tą żywo zainteresował się słynny instytut budowy dróg i mostów w
      Jakucku, stolicy Jakucji, do której to póki co nie prawadzi żadna bita droga.
      • Gość: stary_tramwaj Re: i o co ten szum? IP: *.dsl.speedlinq.nl 07.05.07, 12:39
        To jest nic. Kolezanka mieszka przy ul. Pasteura, zaraz od strony remontowanego
        mostu Szczytnickiego. Gdy chcemy przejść przez rzekę do parku Szczytnickiego to,
        nie łamiąc przepisów, musieli byśmy cofnąć się daleko w stronę placu
        Grunwaldzkiego, przejść na drugą stronę pod Ołówek i Kredkę, potem w stronę
        mostu Szczytnickiego i dalej prosto Kochanowskiego kilkaset metrów do przejścia
        i znowu cofać się w stronę mostu po drugiej stronie ulicy, żeby wejść do parku.

Oczywiście nikt tak nie robi, bo zajęło by to pół godziny. Więc przebijamy się
        przez jedną nitkę dziur na grunwaldzkim przed mostem, potem wymuszamy
        pierwszeństwo wyłaniając się zza pokonanych barierek, przechodzimy, ale dalej
        nie jest łatwo, bo w tym miejscu dochodzi rozkopana Sienkiewicza, przebijamy się
        przez nią, przechodzimy przez tymczasowy most (uwaga, bardzo wąsko! dwa rowery
        się nie miną) i znowu łamiemy przepisy wymuszając przejście na drugą stronę
        Kochanowskiego, potem już jest łatwo, bieg na orientacje przez barierki i dziury
        i jesteśmy w parku.

W tych miejscach bez problemu można by zrobić dwa tymczasowe przejścia dla
        pieszych, ale, pieszy biedaku, nie masz auta? To wypad!
    • rafiqs Re: Most Warszawski - FARSA 09.05.07, 17:10
      Hurra !!! Od poniedzialku panowie zaczeli sciagac nawierzchnie z zamknietego
      odcinka drogi :-) W tym kawalek tej nawierzchni to nawierzchnia calkiem nowa,
      oddana do uzytku razem z ulica Jednosci Narodowej. Zobaczymy co im z tego
      wyjdzie i jak dlugo przyjdzie czekac na efekty ich mozolnej pracy :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka