Dodaj do ulubionych

Lekarze zaostrzają strajk

27.05.07, 22:30
Niech spierd_ala_ją na drzewo konowały!! albo do Skandynawii bo tam podobno
niezle naszym doktorkom płacą.A my sobie sprowadzimy Ukrainców,mniej
zdegenerowani i skorumpowani.Aha i jeszcze pytanie do Pań i Panów
lekarzy:dlaczego siedzieliscie cicho przez ostatnich kilkanascie lat,nawet za
rządów SLD trzymalićie buzie na kłodke a teraz gdy rzady objeli Prawi i
Sprawiedliwi którzy naprawdę usiłują zrobić pożądek po tej czerwonej
hołocie to "robicie dym"?
Obserwuj wątek
    • Gość: do blitzkrieg2012 Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.lanet.net.pl 27.05.07, 22:51
      sam chlopcze spadaj, za takie pieniadze jakie dostaja polscy lekarze nie
      przyjedzie do nas zaden ukrainiec, skoro u siebie ma tyle samo, albo i wiecej,
      nie wiem doprawdy skad sie biora w niedoinformowanym polskim spoleczenstwie
      takie nieprawdziwe mity
      • Gość: lekarka Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.core.lanet.net.pl 27.05.07, 23:35
        Rozmawiałam w zeszłym roku z lekarką z Ukrainy. Przyjechała do Polski uzyskać
        prawo wykonywania zawodu w Polsce, czyli Unii Eu. Zaraz po zdaniu egzaminów
        jedzie do Irlandii. U siebie zarabiała relatywnie więcej niż ja tutaj. Czynsz
        stanowił ok. 20% jej pensji, mój czynsz (warunki podobne) to ponad 30% mojej
        pensji. Zarabiam ok. 7 zł za godzinę - jest to ustawowa pensja lekarzy na tzw.
        rezydenturze - specjalizacji (polegającej na pracy na pełnym etacie) dla
        najzdolniejszych lekarzy (przyznawanie miejsc rezydenckich w trybie konkursu).
        Miesięczny bilet MPK to 7% mojej pensji. Kilka lat temu, jako hostessa,
        zarabiałam 10zł na rękę. Miałam na studiach wątpliwości, czy po specjalizacji
        wyjeżdżać za granicę. Teraz zbieram informacje, dokąd lepiej wyjechać, którego
        pośrednika wybrać. Życzę zdrowia.
        • Gość: olo Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.wcss.wroc.pl 28.05.07, 13:05
          a co, jak szlas na medycyne, to nie wiedzialas ile bedziesz zarabiac? tylko nie
          chrzan mi tu o powolaniu, o poswieceniu itp, ok?
          • Gość: pj Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.centertel.pl 28.05.07, 17:27
            no, pani doktor wiedziała ile będzie zarabiać, nauczyła się angielskiego - za
            Twoje, choć sądząc po stylu, za twoich rodziców pieniądze i teraz będzie
            świetnie zarabiać - frajerze
            • Gość: lekarka Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.core.lanet.net.pl 28.05.07, 21:25
              Za moich rodziców pieniądze. Wiedziałam, że jest źle, ale nie wiedziała, że aż
              tak źle. Poza tym, studia medyczne trwają 6 lat, dodać do tego rok stażu... a
              jak człowiek był młody to i głupio romantycznie wierzył, że to powołanie właśnie
              wreszcie zostanie docenione. Że nie tylko górnik i hutnik, że to już nie komuna.
              Człowiek dorósł i już wie, że za 1100 zł miesięcznie nie przeżyje sam (czytaj:
              mąż nie z branży), wie, że na dzieci wciąż nie stać (a zegar biologiczny tyka)
              i człowiek wie też, że nawet jeśli dzięki wsparciu (mąż) może się utrzymać to
              zarabianie takich pieniędzy zwyczajnie upokarza. A jak się potem przeczyta takie
              komentarze (olo) to wątpliwości rozwiewają się - naprawdę, na zachód, północ i
              południe lekarz nie usłyszy "nie chrzań mi tu".
              • chrust do sprawdzenia - powodzenia 29.05.07, 02:31
                www.usmle.org
                usmle.strona.pl
                www.ecfmg.org
        • chrust doradzam USA 29.05.07, 02:28
          trzeba zdac USMLE, ale potem place sa znacznie wyzsze niz w UE
          • Gość: bea Re: doradzam USA IP: *.bredband.comhem.se 29.05.07, 02:44
            mam kilka znajomych w Usa. Chwalą sobie, nie powiem.
      • Gość: Mr T Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.07, 08:18
        Chlopczyku, poziom twojej wiedzy o realiach lekarskich na ukrainie widze ze jest
        mizerny:) Od jakiegos juz czasu lekarze ukrainscy do polski przyjezdzaja tylko
        na studia, robia doktorat, po czym wracaja do siebie bo na ukrainie jednak
        zarabiaja sporo wiecej:) Wiec zanim cos palniesz, zastanow sie:)

Pozdrawiam
      • Gość: w Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: 213.172.177.* 28.05.07, 08:54
        Oczywiście doinformowani są tylko lekarze, dlatego jako jedyni muszą zarabiać
        na poziomie UE i muszą mieć zagwarantowaną płacę minimalną. Reszta niech sobie
        zarabia co łaska. Byle uczciwie płacili - lekarzom.
        Aha, skoro jesteście takimi inteligentnymi nadludźmi, dlaczego pchaliście się w
        ten zawód - tyle wyrzeczeń, takie trudne studia, taka marna płaca?
        • Gość: bea Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.bredband.comhem.se 28.05.07, 10:19
          Bo my z założenia nastawialiśmy się na branie łapówek i wykorzystywanie swojej
          pozycjii. W ogóle nie jestesmy zainteresowani zdrowiem i życiem pacjentów.
          Liczy się tylko kasa. A jak komuś się to nie podoba może leczyć sie u naszych
          wschodnich przyjaciół.
          • Gość: w Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: 213.172.177.* 28.05.07, 12:51
            To wiele wyjaśnia, bea :)
            Nie, nie jestem przeciwko Wam, drażni mnie tylko ton wyższości, jaki wyczuwa
            się w wypowiedziach lekarzy na forach dot. strajku. Jest to ta sama nuta, jaką
            wyczywa się wchodząc do gabinetu prawie każdego lekarza. Ty pewnie nie wiesz, o
            czym piszę, bo jesteś po drugiej stronie...
    • ilasota Re: Lekarze zaostrzają strajk 28.05.07, 08:15
      wszyscy zarabiamy źle, za wyjątkiem wysokich i nie tylko pracowników
      administracji państwowej. Dajmy zarobić naszym biednym lekarzom, ale niech
      ponoszą konsekwencje materialne za złe diagnozy, wstawmy im do gabinetów kasy
      fiskalne (będzie 20 a nie 5 pacjentów dziennie), dajmy ludziom możliwość
      odliczenia rachunków z prywatnych gabinetów, NFZ niech lepiej kontroluje
      szpitale, przychodnie w których lekarze przyjmują swoich "prywtnych" pacjentów,
      itd............
      dlaczego weterynarze nie strajkują, bo nie mają państwowych przychodni,
      zarabiają kasę w prywatnych praktykach, ale muszą się dokształcać, bo
      konkurencja nie śpi, ceny sa normalne, właściciele zwierzaków szczęśliwi, nikt
      nie płacze.
      • mr_pope Re: Lekarze zaostrzają strajk 29.05.07, 10:52
        Słusznie.
    • Gość: Jacobs Lekarze zaostrzają strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 08:31
      No to jak teraz zaostrzą to będą k.... jak brzytwa .
    • trusopt2 Re: Lekarze zaostrzają strajk 28.05.07, 11:29
      wlasnie, wyjezdzajcie!!! na stronie polishdoctors.ie znajdziecie wszystkie
      informacje jak wyjechac, jak sie zarejestrowac i jak znalezc prace; szoda
      nerwow i upokorzen
      • Gość: w Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: 213.172.177.* 28.05.07, 14:06
        he, he, he. Jest tam taki fajny topic "Jakich specjalistów potrzebujemy",
        wyszło tak: 3 dermatologów, 2 ginekologów, 1 pediatra. Całkiem dużo, jak na
        Irlandię :)
    • osmiol Obrzydliwy stosunek do ludzi w ogole 28.05.07, 18:46
      cechuje wypowiedz tego indywiduum pod tytulem blitzkrieg2012. Specjalisci od
      blitzkriegow marnie skonczyli jak pokazuje historia. Po pierwsze nikogo sobie
      owi "my" nie sprowadza, bo lekarz z Ukrainy to nie wegiel czy wieprz, zeby
      sobie go sprowadzac. Moze przyjedzie, jak zaoferuje mu sie godziwe warunki
      zycia i pracy. Nie widze jednak powodu, zeby nie zapewniac takich warunkow
      wszystkim, bez wzgledu na narodowosc - wiec czemu nie polskim lekarzom? To, ze
      dochody lekarzy sa najgorsze w okolicy Polski jest faktem i po co o tym
      dyskutowac? O skorumpowaniu lekarzy z Ukrainy nie wiem nic - i ten madrala
      pewnie tez niewiele. Skad wiec wiadomo, ze sa mniej skorumpowani? Czy ktos
      siedzial cicho przez kilkanascie lat? A strajki lekarzy co kilka miesiecy w
      roznych szpitalach uszly uwagi przez ignorancje czy wrodzony wstret do
      kodowania informacji? Nie mam pojecia co wspolnego z czerwona holota ma
      wysokosc pensji lekarza.Wiem jednak , ze ma duzo wspolnego z poziomem nakladow
      na opieke zdrowotna i jej organizacja. Juz tysiace lekarzy wyjechalo. Ci , co
      to planuja , sa tylko intensywnie przekonywani, ze powinni jak najszybciej
      podjac taka decyzje. Wystarczy poczytac takie glupawe posty. Nie zgadzam sie z
      idea strajku lekarzy. Powinni sie pozwalniac i szukac pracy gdzies indziej. A
      madre spoleczenstwo wysadzi z siodla rzadzacych szybciutko jak nie beda umieli
      znalezc rozwiazania tego problemu. Przyjda madrzejsi i cos wymysla. A
      awanturnicy i tak nic madrego nie maja do powiedzenia poza ublizaniem innym i
      pokazywaniem, ze trudnym problemem zajac sie musi ktos kompetentny, a nie
      krzykacz.
      • Gość: derwisz Re: IP: *.bredband.skanova.com 28.05.07, 18:59
        "...Nie mam pojecia co wspolnego z czerwona holota ma wysokosc pensji
        lekarza.Wiem jednak , ze ma duzo wspolnego z poziomem nakladow
        na opieke zdrowotna i jej organizacja..."

Coz, w PRLu pensja lekarza miala wiele wspolnego z czerwona holota. Organizacja
        i naklady nie byly chyba rewelacyjne co ??Ale nikt wtedy nie protestowal, bo
        byl to intratny zawod. Dzis kasa wam oczy przeslania, a ja twierdze, ze to
        kryzys etyczny, a nie ekonomiczny. Wam sie nie chce leniuchowac za grosze, i
        tyle. Zaplacicie jednak frycowe zagranica. Dzieci wam sie nie beda chcialy
        uczyc polskiego, kontaky z rodzinka beda sporadyczne, i zostaniecie
        bezpanstwowcami. Oj przepraszam - europejczykami. Pan doktor ...ski z nikad...

• Gość: lekarz emigrant Ojczyzna jest tam gdzie jest chleb IP: 139.48.149.* 28.05.07, 19:31
          Od wielu lat mieszkam w kraju innym niz Polska.
          Jestem szanowany i bardzo dobrze zarabiam.
          Wyjazd z kraju to byla najlepsza decyzja w moim zyciu.
          • Gość: bea Re: Ojczyzna jest tam gdzie są truskawki i szampan IP: *.bredband.comhem.se 28.05.07, 20:11
            mam tak samo

• chrust ja tez 29.05.07, 02:32
              pozdro z Colorado
              • Gość: bea Re: ja tez IP: *.bredband.comhem.se 29.05.07, 02:52
                Pozdro ze Szwecji.
        • Gość: osmiol Za komuny derwiszu IP: *.range81-157.btcentralplus.com 29.05.07, 01:11
          to ja mialem kilkanascie lat i wiedzialem tyle o zyciu lekarza, co Ty o zyciu
          seksualnym mrowek amazonskich. A teraz wiem, ze za skandaliczne wynagrodzenia
          lekarzy odpowiada dzisiejsza holota przy wladzy. I prosze juz mnie nie
          rozsmieszac opowiesciami o zniszczonym kraku przez komunistow. Niedlugo kazdy
          niedorajda przy wladzy bedzie pomstowal na II wojne swiatowa a najlepiej na
          najazdy tatarskie sprzed 700lat! Kasa nikomu oczu nie przeslania - raszej
          rachunki do oplacenia zapelniaja skrzynke pocztowa - a pacjent nadal chce
          za "Bog zaplac" - szkoda tylko, ze jak sam czegos chce , to za jalmuzna. Pensja
          lekarza specjalisty w Wlk Brytanii jest o okolo 30% nizsza od penski premiera
          tegoz kraju. W Polsce kilkakrotnie nizsza. I wlasnie chodzi o te proporcje! To
          oczywiste, ze nikt nie zaplaci 30tysiakow na reke miesiecznie w Polsce. I nikt
          tyle nie chce! A co do tych dzieci za granica...coz...jesli stoi sie przed
          wyborem - ojciec w domu , ale w Anglii, a ojciec ciagle w pracy , ale w Polsce -
          ja wybieram to pierwsze. Nie zyje po to , zeby pracowac, a wrecz przeciwnie -
          a moja rodzina ma prawo oczekiwac ode mnie zycia na poziomie teraz, a nie za
          nie wiadomo ile lat. I moim obowiazkiem jest zapewnic jej to. Jesli moj kraj
          nie potrafi takiej przyszlosci mi zapewnic - trudno - poszukam sobie innego!
          Mam tylko jedno zycie, jedna mlodosc i jedna rodzine. Nie ma powodu, zeby
          poswiecac to dla gornolotnych idei niesienia pomocy choremu , ktore de facto ma
          to w dupie a mnie uwaza za nic i chetnie wymieni na Bialorusina, Ukrainca,
          Wietnamczyka itd. Ja nie pracuje w Tesco i nie dostarczam tanich trampek. Moja
          praca jest duzo warta i na poziomie . Jesli stac Cie na McDonaldsa, nie jadasz
          w ekskluzywnej restauracji - ale tez nie uczekuj w tymze Mc Donalds szefa
          kuchni na swiatowym poziomie - tam daja tylko hamburgery.
    • Gość: Baba Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.wro.vectranet.pl 28.05.07, 20:16
      Pacjentów bardzo martwi strajk lekarzy w przeciwieństwie do Tuska i Olejniczaka
    • Gość: Rafik Re: IP: *.magma-net.pl 28.05.07, 22:09
      Najbardziej dziwi mnie biadolenie ludzi wykonujących inne zawody: "Dlaczego
      lekarze mają dostać podwyżki a my nie?". Już odpowiadam: Ano dlatego że
      lekarze o to walczą! A kto wam (wykonującym inne zawody) zabrania strajkować?
      Kto wam zabrania wyjść na ulice/ jechać do warszawy pod sejm? Potraficie
      biadolić na forum, zamiast brać sprawy w swoje ręce i później macie pretensje
      do wszystkich o wszystko.
      • mr_pope Re: 29.05.07, 10:55
        > Już odpowiadam: Ano dlatego że lekarze o to walczą!

Wg Ciebie lekarze powinni dostać podwyżki bo o to walczą? Nie ma innych argumentów?
        • Gość: Rafik Re: IP: *.magma-net.pl 29.05.07, 11:38
          Nie tylko dlatego, ale chodziło mi głównie o ludzi wykonujących inne zawody,
          którzy czują sie pokrzywdzeni bo lekarze chcą podwyżek! A kto innym broni
          strajkować i walczyć o lepsze wynagrodzenie?
          • Gość: joldre Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 12:01
            nie, no pewnie, kto broni. zastrajkujmy wszyscy jednocześnie: lekarze,
            nauczyciele, kolejarze, krawaciarze, kanary, kelnerzy, piekarze, bucybuty,
            rzeźnicy, stoczniowcy, górnicy, hutnicy, telefonistki, drukarze, hafciarze,
            dilerzy i piekarze. wtedy na pewno swietnie bedzie nam sie zyło
            • Gość: Rafik Re: IP: *.magma-net.pl 29.05.07, 13:46
              Pomysł godny przemyślenia:)
              Może taki ogólny strajk da do myślnia tym pasożytom z sejmu
          • mr_pope Re: 29.05.07, 12:40
            Pomijając zawody pozbawione prawa do strajku faktycznie nikt nie broni. Kwestia
            jest jednak tego typu, że lekarze są odpowiedzialni za zdrowie swoich pacjentów,
            aktualnych i przyszłych. Tzn. ta odpowiedzialność jest bardzo teoretyczna, bo w
            zasadzie błędy w sztuce zdarzają się bardzo rzadko. Swoją drogą to dowód na to,
            że z wykształceniem lekarzy nie jest źle i nie są im potrzebne dodatkowe
            pieniądze na szkolenia. A już całkiem serio, sprywatyzować wszystko i po problemie.
    • Gość: joldre Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 11:14
      a ja tylko niecierpliwie czekam, kiedy lekarze zaczną się zwalniać.
      jestem bardzo ciekawa, ilu z nich zrezygnuje z ciepłych posadek w szpitalach i
      w klinikach.
      • Gość: judymnomore Re: Lekarze zaostrzają strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 11:35
        Ciepłe posadki ma może 5%, na pewno nie więcej. Reszta to harująca za psie pieniądze rzesza. A niech się zwolni głupie 10-15% tej rzeszy, i niech lokalnie będzie to 70-80%, i niech sie to zdarzy w placówce, z której bedziesz chciała i potrzebowała skorzystać...
        Twojemu niecierpliwemu czekaniu zacznie towarzyszyć diahorea.
        I tego Ci życzę.
        • mr_pope Re: Lekarze zaostrzają strajk 29.05.07, 12:32
          Właśnie właśnie, bardzo dobrze napisane. Właśnie tego lekarze życzą pacjentom,
          by do nich przychodzili i otrzymywali figę. Tak jak w trakcie strajku.
      • bewi1 A co Ty sobie myślisz 29.05.07, 16:25
        Ze my tylko dla idei studiowaliśmy 6 lat, rok starzu i 5 lat specjalizacji. Nie
        dla kasy.
        • bewi1 Re: A co Ty sobie myślisz 29.05.07, 16:33
          staz chyba przez z. i nie interesuje mnie wasze zdrowie i zycie, liczy sie
          tylko kasa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka