Dodaj do ulubionych

Pl Kościuszki = Pl. Solidarności Walczącej

04.06.07, 16:25
Takie wieści dochodzą mnie z mojego miasta ojczystego, że radni po uszcześliwieniu nas Placem Jana Pawła II chcą zlikwidować plac Kościuszki i zastąpić go Solidarnością Walczącą. Pomysł wydaje mi się idiotyczny, skoro Plac Kościuszki jest centralnym punktem Kościuszkowskeij Dzielnicy Mieszkaniowej (KDM) nie mówiąc już o tym, że co złego jest w samym Kościuszce?

Ktoś coś wie więcej? To realne, czy tylko plotki (mnie już nic w naszym kraju nie zdziwi).
Obserwuj wątek
    • ja22ek Re: Pl Kościuszki = Pl. Solidarności Walczącej 04.06.07, 16:33
      Ale ulica Kościuszki by została?
      • tomek854 Re: Pl Kościuszki = Pl. Solidarności Walczącej 04.06.07, 17:30
        Nie wiem, to takie tylko plotki co mnie doszły i chciałem coś więcej wiedzieć - może ktoś wie?
        • robak_wroc Re: Pl Kościuszki = Pl. Solidarności Walczącej 04.06.07, 17:44
          nudzi im sie widac. jesli to prawda, to ja chyba z Toba porozmawiam na temat
          pracu tam gdzie Ty na wyspach :)
          • Gość: Mroberto skwer Solidarności Walczącej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 18:15
            Cały plac nazwy nie zmienia, chodziło tylko o to, że ten kawałek na środku gdzie
            jest kamień zmienił nazwę na skwer Solidarności Walczącej. Reszta pozostała bez
            zmian
            • napoj.chmielowy Re: skwer Solidarności Walczącej 04.06.07, 18:24
              Gość portalu: Mroberto napisał(a):

> Cały plac nazwy nie zmienia, chodziło tylko o to, że ten kawałek na środku gdzi
              > e
              > jest kamień zmienił nazwę na skwer Solidarności Walczącej. Reszta pozostała bez
              > zmian

Taka nagroda pocieszenia.
              • tomek854 Re: skwer Solidarności Walczącej 04.06.07, 19:05
                Hm. A czy Solidarność Walcząca nie zawiera się w zbiorze Solidarności, której poświęcono Plac Solidarności (czyli plac Czerwony?)

A teraz będziemy zmieniać dalej? Fragment świdnickiej od wiaduktu do Piłsudzkiego nazwiemy Aleją Solidarności Rolników Indywidualnych, północno-wschodnią ćwiartkę placu Legionów Rogiem Solidarności Kolejarzy...?
                • Gość: nomi Re: skwer Solidarności Walczącej IP: *.core.lanet.net.pl 04.06.07, 19:14
                  Skrzyżowanie Piłsudskiego/Świdnicka można nazwać związków zawodowych NSZZ
                  Solidarność.
                  • almac Re: skwer Solidarności Walczącej 05.06.07, 04:50
                    A gdyby komuś (mam ogromną nadzieję, że jednak nie) nadać we Wrocku jakiejś
                    ulicy nazwę braci K. albo Romka G. to proponuję ulicę typu Zatorska,
                    Ostrężynowa, Watowa, łosińska, Grodzieńska, Bartnicza, Klasztorna, Bytomska (z
                    góry przepraszam osoby które mieszkają a przy tych ulicach)
                • bolek5 Re: skwer Solidarności Walczącej 05.06.07, 07:41
                  Witam!

> Hm. A czy Solidarność Walcząca nie zawiera się w zbiorze Solidarności, której
                  p
                  > oświęcono Plac Solidarności (czyli plac Czerwony?)

Nie. SW i S pozostawały w sporze przynajmniej co do taktyki. Zdaniem SW
                  Solidarność była zbyt ugodowa. O ile dobrze pamiętam, przywódca SW, Kornel
                  Morawiecki, nie zaakceptował Okrągłego Stołu i ukrywał się jeszcze jakiś czas
                  po 4 czerwca.
                  • tomek854 Re: skwer Solidarności Walczącej 05.06.07, 14:14
                    No dobra, ale idea była raczej ta sama.

Może zaraz zrobimy "ulicę członka Solidarności Kowalskiego" i " ulicę członka solidarnośći Maliniaka" bo oni też byli w sporze? Jeden uważał ze na transparencie trzeba pisać "precz z komuną" a drugi "komuna won" ;-)
                • ja22ek Re: skwer Solidarności Walczącej 05.06.07, 19:59
                  tomek854 napisał:

> Hm. A czy Solidarność Walcząca nie zawiera się w zbiorze Solidarności

Właściwie to jest jeszcze gorzej. Bo bezprzymiotnikowa Solidarność ma dwa
                  wcielenia - pierwsza, którą wszyscy znamy z roku 1980, i druga, zarejestrowana
                  od nowa i dopuszczona przez rząd po okrągłym stole. Część władz pierwszej nie
                  uznała legalności tej drugiej (czego efektem była m.in. Solidarność '80).
            • 1410_tenrok tam jest przecie grób von Tautziena 05.06.07, 00:59
              a co z nim?

Mogliby by sobie cos innego wybrać.
              • tia666 Re: tam jest przecie grób von Tautziena 05.06.07, 01:19
                hmm, zostanie posmiertnym honorowym czlonkiem Solidarnosc Walczacej i gra gitara
              • bolek5 Re: tam jest przecie grób von Tautziena 05.06.07, 07:36
                Witam!

Ściśle mówiąc: był. Po wojnie pomnik-sarkofag rozbito, a kości podobno
                wyrzucono na śmietnik.
                • prof.penduszko Kościuszko to był jakiś ruski komuch ! 05.06.07, 09:44
                  Tylko SOLIDARNOŚĆ !!!!
    • Gość: x Most Grunwaldzki -> Most IV RP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 11:00
      ja slyszalem o takim pomysle... ciary przechodza :(
      • map4 Szpital 40 lecia PRL 05.06.07, 11:55
        teraz bezpłciowo nazywany "wojewódzkim szpitalem specjalistycznym" proponuję
        przezwać "pod wezwaniem Ziobry".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka