Dodaj do ulubionych

żłobki we Wro... falstart

12.06.07, 12:51
Witam,
moje dziecko nie dostało się do żłobka. W takim samym położeniu jest 289
innych dzieciaczków. W rozmowie z Dyrekcją Żłobków zapewniono mnie, że
sytuacja powinna byc opanowana do grudnia. Ale co zrobić do tego czasu? Czy
ktoś ma jakieś doświadczenie w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • pawel_zet Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 12:57
      To się nazywa miasto przyjazne dla mieszkańców! Wracajcie, rodacy, z Anglii.
      Czekamy tu na Was z otwartymi rącami! Z Dynamicznym Dutkiewiczem na czele!
      Trzeba by zainteresować media ogólnopolskie, a może i zagraniczne, bo
      wrocławskie są potulne wobec ekipy Dynamicznego Dutkiewicza. Realnie jednak
      patrząc, szukaj niani lub zrezygnuj z pracy.
      • mersa Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:00
        Wiesz, gmina powinna coś z tym fantem zrobić. Jesteśmy na fali wyżu, rodzą się
        dzieci, a do żlobków trzeba czekać na zapisy pod budynkiem od świtu - zupełnie
        jak zapisy na Polibudzie... Przecież to paranoja
        • xiv Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:02

Chyba jestem za dlugo w UK:

> Wiesz, gmina powinna coś z tym fantem zrobić

Dlaczego gmina? Kto Ci broni otworzyc wlasny zlobek? - 280 potecjalnych
          klientów już jest.
          • mersa Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:05
            Bardzo realnie do tego się przymierzałam. Na żłobek nie ma szans - takie są
            restrykcje (chociażby winda dla inwalidów), myślałam raczej o mini klubiku dla
            szkrabów do 3 roku - ale jest taki gąszcz przepisów, że szkoda mówić
          • pawel_zet Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:17
            Trochę za bardzo popadłeś w odchylenie liberalne.
            Nigdzie na świecie nie jest tak, że państwo/miasto kasuje podatki i nic nie daje
            w zamian. Zapewnienie dzieciom edukacji jest w Polsce podstawowym zadaniem gminy
            i gmina dostaje na realizację tych zadań pieniążki z naszych podatków. W Anglii
            działa to tak samo.
            • xiv Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:47

que?

> W Anglii działa to tak samo.

co? złożbki - nie wiem, kto Ci takich bajek naopowiadał...

studia też nie są darmo w UK... w przeciwieństwie do PL...

widzę, że różowa propaganda wspaniałości na Wyspach robi swoje
              • pawel_zet Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:59
                Pisałem ogólnie o tym, że podatki do czegoś służą i państwo realizuje różne
                swoje cele, finansując za ich pomocą różne rzeczy. Czy państwo angielskie
                finansuje w ten sposób żłobki, tego nie wiem i nie ma to nic do rzeczy. Przy
                okazji: studia w Anglii, niestety, nie są bezpłatne, mimo że w wielu innych
                krajach są, ale są rządowe pożyczki i inne programy pomocowe dla studentów.
                Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce, państwo/samorząd ma obowiązek
                utrzymywać żłobki i szkoły. Jeśli tego nie robi, to nie wypełnia swoich
                obowiązków wobec obywateli, którzy płacą podatki.
              • workin.mama Re: żłobki we Wro... falstart 14.07.07, 17:22
                A to akurat nie jest prawda!
                Dowiadywalam sie szczegolowo w temacie i wiem, ze studenci z UE sa zwolnieni z
                wszlekich oplat za studia! A wiec jednak studia moga byc za free!!
        • pawel_zet Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:05
          Powiedz to pani Jaroń z Urzędu Miejskiego. Odpowie Ci np., że zgodnie z danymi
          GUS jest niż, a za sztuczny wyż odpowiadają złe siły w postaci ludzi, którzy
          złośliwie meldują się we Wrocławiu, chociaż tak naprawdę mieszkają, powiedzmy, w
          Sobótce. Lub powie Ci inną podobną bzdurę. Oczywiście, że winę za dewastację
          infrastruktury miejskiej ponosi:
          1.) Dynamiczny Dutkiewicz i Zarząd Miasta,
          2.) Rada Miejska,
          3.) lokalne struktury PO i PiS.
          Tylko co z tym fantem robić? Ta nieudaczna ekipa ma poparcie wrocławskich
          mediów, poparcie społeczne i jest niezwykle sprawna w robieniu ludziom wody z
          mózgu. Pozostają Ci zatem wskazane powyżej przeze mnie rozwiązania lub
          spakowanie bagaży i wyjazd do Irlandii, gdzie przynajmniej człowieka traktuje
          się jak człowieka, a ludzie rozumieją, jak działa demokracja, i potrafią z tej
          wiedzy korzystać.
      • xiv Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:01

> Wracajcie, rodacy, z Anglii.
        > Czekamy tu na Was z otwartymi rącami!

Czemu sie tak podniecasz? Moje tez nie dostalo. Na dobre zlobki w UK trzeba sie
        zapisac dzien po urodzeniu dziecka.
        • pawel_zet Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:06
          W Anglii masz wybór, we Wrocławiu nie masz wyboru. Na tym polega różnica.
          • xiv Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 13:49

różnica polega na tym, że w UKjeśli czegoś brakuje to znaczy, że jest szansa na
            pieniądze; w PL - kolejny powód do narzekania
            • pawel_zet Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 14:02
              Jesteś człowiekiem głęboko zideologizowanym i na siłę chcesz udowadniać, jaki to
              z Ciebie wielki liberał i jacy to inni są durni, że nie myślą w jedynie słusznym
              lineralnym styli. Tymczasem prawda jest taka, że narzekanie na to, że państwo
              nie wypełnia swoich obowiązków, jest jak najbardziej uzasadnione.
    • anika305 Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 14:03
      założyłam rano podobny wątek:-( Moja córa tez sie nie dostała. Nie interesują
      mnie dane GUS-u czy innego jasnowidza. Do kogo napisać , żeby ktoś sie tym zajął
      a nie tłumaczył.Tłumaczenia często prymitywne-nie zapewnią dzieciom opieki od
      września. Reali mamy jakie mamy- opiekunka, prywatny żłobek czy wychowawczy są
      zbyt drogie w stosunku do płac i codziennych wydatków.
      • pawel_zet Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 14:06
        Prawda jest taka, że niewiele da się zrobić. Radzę spróbować zainteresować media
        ogólnopolskie. Może prasa kobieca? We Wrocławiu jest układ polityczny nie do
        ruszenia, ściśle powiązany z mediami.
        • anika305 Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 14:33
          Przeraża i przygnębia mnie ta sytuacja i w żłobkach i przedszkolach...... nie
          można nic zaplanować tylko liczyć na fuksa albo na znajomości. Tak samo jest
          chyba w całej Polsce bo czytałm o podobnej sytuacji bodajże w gdańsku-czytałam o
          tym w prasie:-).hmmm a krzyczą że mają niż-ciekawe jak sobie poradzą z wyżem
          demograficznym?
          a politycy odpowiedzialni za ten stan rzeczy co robią? reformują liste lektur:-p
          • pawel_zet Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 14:42
            Politycy robią, co chcą, bo ludzie nie potrafią korzystać z mechanizmów
            demokratycznych. Czasem sobie ponarzekają, ale po chwili i tak stwierdzą, że
            Dutkiewicz jest i tak super. Pod tym względem jest u nas trochę jak w Rosji -
            tam wszyscy kochają Putina, chociaż czasem rzeczywistość da im w kość. Jedyne,
            co można robić, to próbować zmieniać tą chorą mentalność. Pewnie najlepiej przez
            media, bo tego się ewentualnie boją, ale raczej ogólnopolskie, a może nawet
            zagraniczne.
            • anika305 Re: żłobki we Wro... falstart 12.06.07, 15:18
              W zupełności sie z Toba zgadzam.Nie mam tylko pojęcia jak sie za to zabrać.
              Zresztą media podniosły juz kwestie przedszkoli-gorący okres minął i ucichło.
              Prawdą jest, ze do 2010 ma powstać 560 miejsc a na dzień dzisiejszy brakuje
              około 800, ale tego tematu nikt juz nie pociągnął. (chyba że ja nic nie
              znalazłam, ale skoro nie znalazłam znaczy jest za cicho jak na skale problemu).
              Teraz nadeszła kolejna okazja aby pokazać jak przyjazny jest Wrocław młodym
              (zresztą wszystkim) w związku z zakończonął rekrutacją w żłobkach.
              • Gość: Paweł Z. Re: żłobki we Wro... falstart IP: *.as.kn.pl 12.06.07, 19:42
                Primo, napisz do ratel@gazeta.pl. Doszliśmy do wniosku, że my, rodzice, musimy
                być ze sobą w kontakcie. Trzeba robić akcje medialne, może się ta banda
                wystraszy.
                Secundo, pisz do NIK, posłów, Giertycha, Ministerstwa Zdrowia itp. To niewiele
                kosztuje, a może uda się im chociaż trochę zatruć życie.
                Tertio, osobiście piszę również do Komisji Europejskiej i ogólnie za granicę.
                Może tam im ktoś powie, na czym polega demokracja. Nie na tym chyba, że
                urzędnik pierdzi w stołek i cieszy się, że ogłupione społeczeństwo głosuje na
                niego.
                • ratel Re: żłobki we Wro... falstart 13.06.07, 14:50
                  Właśnie, sprawa przedszkoli nieco przycichła, trochę też z naszej winy. Stanęło
                  bowiem na tym, że zakładamy stowarzyszenie i ... nic. Ale to moja wina.
                  Zawalona robotą zostałam, do tego po próbach rozmowy z władzami muszę szczerze
                  przyznać, że pomyślałam o wycofaniu się ze sprawy, bo to nie na moje nerwy.
                  Jednak teraz nieco ochłonęłam i jestem gotowa do działania!
                  Spróbuję popchnąć sprawę stowarzyszenia.
                  • inga_iga Re: żłobki we Wro... falstart 13.06.07, 15:04
                    mhh.. a może warto by zacząć od wymuszenia na władzach zmiany kryteriów
                    rekrutacji, nie zwiększy to ilości miejsc w przedszkolach ani złobkach ale
                    przynajmniej będzie sprawiedliwiej. Potem można stawiać kolejne kroki w kierunku
                    normalności.
                    • ratel Re: żłobki we Wro... falstart 14.06.07, 12:27
                      > mhh.. a może warto by zacząć od wymuszenia na władzach zmiany kryteriów
                      > rekrutacji, nie zwiększy to ilości miejsc w przedszkolach ani złobkach ale
                      > przynajmniej będzie sprawiedliwiej. Potem można stawiać kolejne kroki w
                      kierunk
                      > u
                      > normalności
                      Inga, przy tak reglamentowanym towarze jakimi są dzisiaj przedszkola i żłobki
                      to żadne kryteria rekrutacji nie będzą sprawiedliwe. A to gadanie władz że
                      winne są "niby-samotne matki" a teraz ludzie spoza gminy Wrocław to szukanie
                      tematów zastępczych i odciąganie uwagi od istoty sprawy.
                      Ale masz rację, że system rekrutacji należy usprawnić, kryteria uważam, że są
                      całkiem uczciwe, trzeba je tylko dodefiniować, doprecyzować. Mi nie podoba się
                      co innego. We marcu jest rekrutacja elektroniczna, a potem w gestii dyrekcji
                      poszczególnych placówek pozostaje decyzja jakie dziecko przyjąć w miarę
                      zwalnianych miejsc. A powinna być ciągła rekrutacja elektroniczna i ogólny
                      rejestr dzieci chętnych do uczęszczania do placówek. Dyrekcja zgłasza na
                      bieżąco liczbę zwalnianych miejsc a urząd kieruje pierwsze dziecko z listy.
                      A my rodzice cierpliwie czekamy na telefon z urzędu i pozostaje nam tylko
                      szukać jakiś alternatywnych rozwiązań w formie niani, babci, czy przedszkola
                      prywatnego. To jak system kolejek do okienek urzędniczych w bankach i urządach.
                      Odkąd są to człowiek jakoś tak bez stresu się tam wybiera.
                      Co o tym myślicie?
                      • inga_iga Re: żłobki we Wro... falstart 14.06.07, 15:28
                        ja jednak upieram się przy tym,że kryteria nie są zbyt uczciwe. Bo to czy ktos
                        jest samotną matka, czy matką zyjącą w konkubinacie jest bardzo trudne, a wręcz
                        nie do sprawdzenia.O czym zresztą mówią same dyrektorki placówek przdszkolnych.
                        Według mnie sprawiedliwym kryterium jest to czy rodzic pracuje czy nie, a w
                        dalaszej kolejności inne kwestie.
                        • inga_iga Re: żłobki we Wro... falstart 14.06.07, 15:31
                          ale zdaje sobie sprawę,że zmiana kryteriów nie sprawi,że nagle w cudowny sposob
                          znajdą sie miejsca. Skoro jednak jest to tak mocno reglamentowany towar, to
                          niech chociaz reguły go przyznawania beda sprawiedliwe i jasne.A co do
                          całorocznego zapisu drogą elektroniczą zgadzam się z Tobą w pełni. Zamknie to
                          drogę nadużycią.
                        • ratel Re: żłobki we Wro... falstart 14.06.07, 15:36
                          Ja wiem, Iga. Ale uważam, że nie możemy odmówić prawdziwie samotnej matce
                          dostępu do przedszkola, bo dla niej to mogłoby okazać się katastrofą, a że inni
                          z tego niecnie korzystają... Przecież można to jakoś sprawdzić np. czy są
                          zasądzone alimenty, renty na dziecko... tylko bez żadnych wywiadów
                          środowiskowych.
                          • adjl Re: żłobki we Wro... falstart 15.06.07, 13:58
                            >... tylko bez żadnych wywiadów
                            > środowiskowych.
                            ale dlaczego bez wywiadow? Przeciez zawsze jakas "dobra sasiadka" co wie
                            wszystko co sie dzieje na osiedlu powie, czy to faktycznie samotna matka, czy
                            moze ma chlopa w anglii co jej przysyla iles kasy miesiecznie, ile wydaje kasy i
                            na co i czy wogole z kims zyje normalnie tyle, ze bez slubu:) Moment wszystko
                            byloby wiadomo:)
                  • pawel_zet Re: żłobki we Wro... falstart 13.06.07, 15:35
                    Ależ nikt nie ma do Ciebie pretensji. I tak należy wyrazić Ci wdzięczność za
                    Twoją część działalności. Władzą nie należy się przejmować - należy nią
                    pomiatać. :-) To władza powinna bać się ludu, a nie odwrotnie (naturalnie wtedy,
                    gdy jest kiepska).
                    Jeśli możesz zrobić coś w związku ze stowarzyszeniem, będziemy Ci wdzięczni.
                  • anika305 Re: żłobki we Wro... falstart 13.06.07, 15:48
                    Manipulacje naszych władz nie maja granic . no chyba ze to nie manipulacje a
                    wielki burdel jaki wprowadzili swoimi pomyslami na rekrutacje. Albo może moja
                    nieuwaga za co z gory przepraszam:-) ale do konkretów wczoraj: w wiadomosciach
                    regionalnych usłyszlam, ze w przedszkolach we Wrocławiu jest jeszcze 109 wolnych
                    miejsc. Słyszeliście to moze i wiecie o co chodzi? Co prawda to i tak 700 za
                    mało, ale skąd sie wzieły informacje o nich perzed rozpoczeciem roku
                    przedszkolnego? ja w tym roku walcze o zlobek ale w przyszlym bede walila glowa
                    w ściane o miejsce w przedszkolu i zlobku-bo mam pełną kochającą się rodzinę za
                    zero punktów.
                  • anika305 Re: żłobki we Wro... falstart 13.06.07, 15:58
                    a swoją drogą czytaliście to:
                    miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35766,4218778.html
                    ciekawe ile pracuje i ile zarabia Pani Jaroń, że przychodzą jej do głowy takie
                    rozwiązania??????
                    Po takiej wypowiedzi za wiele nie mozna sie spodziewać po autorze, jedynie tego,
                    że zarejestrował sie w urzedzie dla bezrobotnych bo na swoje stanowisko sie nie
                    nadaje. Urząd jest dla ludzi a nie ludzie dla urzędu. I znowu sie zdenerwowałam...
                    • anika305 Re: żłobki we Wro... falstart 13.06.07, 16:22
                      no widze ze czytaliście i komentowaliście......
                      • Gość: Łoś_bimbacz Re: na kopaczy jest kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:34
                        właśnie Wielki Dynamik wywalił 7 mln pln na kopaczy ślaska, o czym dumnie
                        POinformował w telewizorni, niech zabrzmi entuzjazm:).... były przedszkola,
                        złobki, wkrótce chyba skasuje szkoły:)))
    • hummer Zostawić dziecko na dzień Prezydentowi Miasta 14.06.07, 15:37
      Może zauważy problem. Innej metody nie ma.

Stara sprawdzona metoda. Wchodzisz do gabinetu oświadczasz wręczasz na ręce
      Prezydenta dziecko i zjawiasz się po kilku godzinach. Miejsce w żłobku masz na 100%.

W PRLu nie było mieszkań. Znam osobę, która w końcu wkurzona wybrała się do
      Stolicy wręczyła dziecko Ministrowi Budownictwa, przedstawiła problem i wyszła.

Na drugi dzień urzędas wrocławski zaproponował jej trzy lokalizacje mieszkań do
      wyboru.
      • Gość: janka Re: Zostawić dziecko na dzień Prezydentowi Miasta IP: *.e-wro.net.pl 14.06.07, 18:16
        Pani Jaroń ma rację- nie trzeba otwierać nowych żłobków, bo jak uczy
        doświadczenie, ponad połowa dzieci, które zapisały się do żłobka, już po
        tygodniu-dwóch na skutek stresu wywołanego rozłąką z rodzicami zaczyna chorować
        i przestaje chodzić do żłobka. Zaczyna grupa trzydziestoosobowa, a po miesiacu
        chodzi dwunastka- piętnastka. W ten sposób robią się miejsca dla następnych
        dzieci, które też zaczynają chorować.Zatem tworzenie większej ilości miejsc
        jest kompletnie nieekonomiczne.Inną kwestią jest to, że chodzenie do żłobka
        jest dla dzieci wrażliwych, o delikatnej kondycji psychicznej szkodliwe dla
        zdrowia.
        • ratel Re: Zostawić dziecko na dzień Prezydentowi Miasta 15.06.07, 11:11
          Z tymi chorobami to jest niestety tak, że w dużej mierze wynikają one z
          przeładowania żłobków. No bo jak to możliwe, że takie maluchy są w
          trzydziestoosobowych grupach! Toż to paranoja. Takich maluchów powinno być co
          najwyżej 10 w grupie z dwiema paniami do opieki, wówczas okazało by się, że
          dzieci nie chorują.
          • ratel Re: Zostawić dziecko na dzień Prezydentowi Miasta 15.06.07, 11:17
            No i jeszcze rekrutacja do takich placówek powinna być ciągła a nie wszystkie
            dzieci na hura od września, następna paranoja. Przecież można by posyłać
            dziecko w dowolnym momencie, zawsze byłaby grupa dzieci już dostosowana do
            żłobka i wtedy łatwiej byłoby i tym paniom opiekującym się maluchami... eh
            marzy mi się ...
            Mogłoby być tak, idę do urzędu, bo stwierdzam, że dziecko chcę posłać do
            żłobka, czy przedszkola i rejestruje się do wybranych przedszkoli, a Pani mi
            mówi, że oddzwoni do mnie jak się tylk miejsce w którejś z wybranych placówek
            zwolni.
            • pawel_zet Re: Zostawić dziecko na dzień Prezydentowi Miasta 15.06.07, 11:36
              Ratel - ja swoje dziecko dwa lata temu oddałem do żłobka w maju. Po prostu w
              kwietniu poszedłem do żłobka, powiedziałem, że chcę oddać dziecko - nikt mnie o
              nic nie pytał, nie było żadnej rekrutacji itd. Dlatego zdziwiłem się, gdy
              usłyszałem, jak to teraz działa. Nie wiem, czy miasto coś pomajstrowało czy też
              ja miałem szczęście. Przecież ludzie wysyłają dzieci do żłobka często wtedy, gdy
              się skończy urlop macierzyński plus ewentualnie jakieś urlopy wychowawcze czy
              wypoczynkowe - w zależności od tego, jak to sobie ułoży kobieta. Może to wypaść
              w styczniu lub w październiku.
              System informatyczny do tego to rzecz wtórna, aczkolwiek warta pewnie uruchomienia.
              • ratel Re: Zostawić dziecko na dzień Prezydentowi Miasta 15.06.07, 11:43
                teraz dalej tak jest, ale należy to do gesti pani dyrektor, która przyjmuje
                dzieci w miarę wolnych miejsc, ale nie prowdzi jakiejś listy kto był pierwszy.
                A ja bym chciała, żeby było w miarę sprawiedliwie. Idziesz np. w pn i wtedy nie
                ma miejsc a we wtorek okazuje się że ktoś zabiera dziecko ze żłobka, a w środę
                przychodzi inny rodzic i ten dostaje miejsce.
                • pawel_zet Re: Zostawić dziecko na dzień Prezydentowi Miasta 15.06.07, 11:51
                  Fakt, masz rację.
    • scania33 Re: żłobki we Wro... falstart 28.06.07, 12:25
      Hello,
      moja córka tez się nie dostała, bo nie udaję że jestem samotną matką (a pewnie bym mogła,bo prawie każda może). Pewnie macie jakieś doświadczenia - co teraz robić? Szukać kogoś,czekać do obiecanego grudnia, a wtedy i tak się nic nie zmieni? Też jestem w kropce i nie wiem co robić. Na razie wypisałam wniosek o wychowawczy,ale za 400 zł i tak się nie utrzymamy...
      Napiszcie co Wy robicie.. Moze wspólnie coś wymyślimy? Np.pogrupujemy się i zaopiekuję się czyimś dzieckiem w wieku podonym do mojego (za symboliczną kasę),a potem zrobimy zamianę? Coś musimy zrobić z naszymi kochanymi pociechami...dajcie znać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka