Dodaj do ulubionych

Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empirycznie

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 18:22
Co to dużo mówić. Referendum potwierdziło jedno z fundamentalnych założeń
nauki doktryn politycznych, a mianowicie, że naród jest z zasady ciemny i
głupi. Per analogiam, możemy wywnioskować, że wybór jakiego naród dokona, nie
może emanować racjonalnością i rozsądkiem. Idąc dalej, można stwerdzić, że
przedstawiciele, jakich naród wybrał, prezentują jego poziom.
Ale cóż, pozostaje mi pokochać ten ustrój, jakim jest demokracja. Ustrój, w
którym głos robola bez skończonej szkoły podstwowej, nie wiedzącego, w którym
miejscu postawić znaczek na karcie do głosowania i jakigo rodzaju ma być to
znaczek, jest tyle samo wart, co głos osoby z tytułem profesora
habilitowanego...
Obserwuj wątek
    • chenjera_imbwa Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 18:31
      Gość portalu: Elendil napisał(a):

> Co to dużo mówić. Referendum potwierdziło jedno z fundamentalnych założeń
      > nauki doktryn politycznych, a mianowicie, że naród jest z zasady ciemny i
      > głupi. Per analogiam, możemy wywnioskować, że wybór jakiego naród dokona, nie
      > może emanować racjonalnością i rozsądkiem.
      Czyli gdyby naród zagłosował przeciw to też można byłoby zwalić to na jego
      głupotę i ograniczenie?

> Idąc dalej, można stwerdzić, że
      > przedstawiciele, jakich naród wybrał, prezentują jego poziom.
      > Ale cóż, pozostaje mi pokochać ten ustrój, jakim jest demokracja. Ustrój, w
      > którym głos robola bez skończonej szkoły podstwowej, nie wiedzącego, w którym
      > miejscu postawić znaczek na karcie do głosowania i jakigo rodzaju ma być to
      > znaczek, jest tyle samo wart, co głos osoby z tytułem profesora
      > habilitowanego...
      A jeśli profesor nie wie gdzie postawić znaczek? Może sady przed odebraniem
      praw wyborczych powinny egzaminować wyborców?
      pozdrawiam
      • Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 18:48
        Naród daje się ponieść hasłom, które przedstawiają przyszłość w świetlanych
        barwach. Nie musimy odnosić się nawet do sprawy akcesji. Prawie każdy, komu
        obiecuje się, że będzie więcej zarabiał, mniej płacił w sklepach, będzie mu się
        wygodniej żyło, da się oplątać takim hasłom. I takie hasła są
        najbradziej "chwytliwe", jak to się mówi "każdy je łyknie". A że na tego typu
        hasełka nie trzeba zbyt wiele racjnolanych argumentów, nic poza zwykłymi
        obiecankami-cacankami, nie jest tajemnicą. Trudniej jest przekonać ludzi
        wcześniej raczonych obietnicami, porcją porządnej, rzetelnej argumentacji,
        która porusza wszelkie "za" i "przeciw". Argumentacja na "NIE" w większości
        taka była. I takie stanowisko będzie chciał poznać człowiek, którego stać na
        chwilę refleksji, który chce poznać w jakiś sposób ogólnie pojętą "prawdę".
        Natomiast co do równości głosów, podniosłem tą sprawę w innym kontekście. Nie
        uważam, żeby taki "pan od łopaty" było osobą, która zdaje sobie sprawę ze swego
        głosu, którą właśnie stać na chwilę tej refleksji i dążenia do poznania prawdy.
        Człowiek ten jest materiałem podatnym w wielkim stopniu na propagandę,
        zwodniczą propagandę. Lecz głos tego człowieka, jest tyle samo wart w
        demokracji, co głos kogoś, kto sili się na chwilę zadumy nad stanem państwa.
        • Gość: Księżniczka Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.03, 19:08

> Naród daje się ponieść hasłom, które przedstawiają przyszłość w świetlanych
          > barwach. Nie musimy odnosić się nawet do sprawy akcesji. Prawie każdy, komu
          > obiecuje się, że będzie więcej zarabiał, mniej płacił w sklepach, będzie mu
          się
          >
          > wygodniej żyło, da się oplątać takim hasłom. I takie hasła są
          > najbradziej "chwytliwe", jak to się mówi "każdy je łyknie". A że na tego
          typu
          > hasełka nie trzeba zbyt wiele racjnolanych argumentów, nic poza zwykłymi
          > obiecankami-cacankami, nie jest tajemnicą. Trudniej jest przekonać ludzi
          > wcześniej raczonych obietnicami, porcją porządnej, rzetelnej argumentacji,
          > która porusza wszelkie "za" i "przeciw". Argumentacja na "NIE" w większości
          > taka była. I takie stanowisko będzie chciał poznać człowiek, którego stać na
          > chwilę refleksji, który chce poznać w jakiś sposób ogólnie pojętą "prawdę".
          > Natomiast co do równości głosów, podniosłem tą sprawę w innym kontekście.
          Nie
          > uważam, żeby taki "pan od łopaty" było osobą, która zdaje sobie sprawę ze
          swego
          >
          > głosu, którą właśnie stać na chwilę tej refleksji i dążenia do poznania
          prawdy.
          >
          > Człowiek ten jest materiałem podatnym w wielkim stopniu na propagandę,
          > zwodniczą propagandę. Lecz głos tego człowieka, jest tyle samo wart w
          > demokracji, co głos kogoś, kto sili się na chwilę zadumy nad stanem państwa.

Błagam Cię - powiedz, ze jesteś nawiedzony!! Przynajmniej wtedy odetchnę z
          ulgą, że w Polsce nie ma takich kretynów....
          • Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:14
            > Błagam Cię - powiedz, ze jesteś nawiedzony!! Przynajmniej wtedy odetchnę z
            > ulgą, że w Polsce nie ma takich kretynów....

Może zamiast obrażać, uargumetowałabyś swoje zdanie? Ale zapomniałem... czegoż
            to się można po ciemnym narodzie spodziewać... tylko zawiści, zazdrości,
            naiwności i chamstwa.
            Pozdrawiam oświeconą księżniczkę.
            • Gość: Adam Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.03, 19:21
              Żeby było jasne: sam mam wyższe wykształcenie i studia podyplomowe. Fakt ,
              profesorem nie jestem, wiec moze to za mało? Ale nóz mi się w kieszeni otwiera
              jak słysze albo widze, jak ktoś z pogardą mówi "robole" albo "pan od łopaty".
              Człowieku, prosci ludzie, wykonujący ciężką fizyczną pracę to są tacy sami
              ludzie jak ty. Na pewno bardziej zmęczeni, na pewno gorzej wynagradzani, ale
              równie wartościowi jak ci z kilkoma literkami przed nazwiskiem. Często maja
              wiecej mądrosci życowej niż niejeden profesor. A patologie zdarzają się
              wszędzie, a wśród tzw. "elit" nawet częsciej...
              Więc więcej szacunku proszę....
              • Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:32
                Gość portalu: Adam napisał(a):

> Żeby było jasne: sam mam wyższe wykształcenie i studia podyplomowe. Fakt ,
                > profesorem nie jestem, wiec moze to za mało? Ale nóz mi się w kieszeni
                otwiera
                > jak słysze albo widze, jak ktoś z pogardą mówi "robole" albo "pan od łopaty".
                > Człowieku, prosci ludzie, wykonujący ciężką fizyczną pracę to są tacy sami
                > ludzie jak ty. Na pewno bardziej zmęczeni, na pewno gorzej wynagradzani, ale
                > równie wartościowi jak ci z kilkoma literkami przed nazwiskiem. Często maja
                > wiecej mądrosci życowej niż niejeden profesor. A patologie zdarzają się
                > wszędzie, a wśród tzw. "elit" nawet częsciej...
                > Więc więcej szacunku proszę....

Drogi Adamie, nie mówiłem to o wartości egzystencjonalnej tego człowieka, ale o
                WARTOŚCI JEGO GŁOSU w systemie demokratycznym. Oczywiście, może być on
                wartościowym osobnikiem, jak najbardziej - może dobrze kopać doły i być w tym
                specjalistą, cenionym przez innych.
                Nawiasem mówiąc, narzeka się, że w szkolnictwie tyle chamstwa, że na studiach
                sami niewychowani. Otóż dzieje się tak od czasu, kiedy nauka przestała być
                elitarna, kiedy zstapiła do mas. To samo stało się z polityką i ogólnie pojętym
                kierowaniem państwem.
                Pozdrawiam.
                • diabelek2 Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 19:37

> Gość portalu: Adam napisał(a):
                  >
                  > > Żeby było jasne: sam mam wyższe wykształcenie i studia podyplomowe. Fakt ,
                  >
                  > > profesorem nie jestem, wiec moze to za mało? Ale nóz mi się w kieszeni
                  > otwiera
                  > > jak słysze albo widze, jak ktoś z pogardą mówi "robole" albo "pan od łopat
                  > y".
                  > > Człowieku, prosci ludzie, wykonujący ciężką fizyczną pracę to są tacy sami
                  >
                  > > ludzie jak ty. Na pewno bardziej zmęczeni, na pewno gorzej wynagradzani, a
                  > le
                  > > równie wartościowi jak ci z kilkoma literkami przed nazwiskiem. Często maj
                  > a
                  > > wiecej mądrosci życowej niż niejeden profesor. A patologie zdarzają się
                  > > wszędzie, a wśród tzw. "elit" nawet częsciej...
                  > > Więc więcej szacunku proszę....
                  >
                  > Drogi Adamie, nie mówiłem to o wartości egzystencjonalnej tego człowieka, ale
                  o
                  >
                  > WARTOŚCI JEGO GŁOSU w systemie demokratycznym. Oczywiście, może być on
                  > wartościowym osobnikiem, jak najbardziej - może dobrze kopać doły i być w tym
                  > specjalistą, cenionym przez innych.
                  > Nawiasem mówiąc, narzeka się, że w szkolnictwie tyle chamstwa, że na studiach
                  > sami niewychowani. Otóż dzieje się tak od czasu, kiedy nauka przestała być
                  > elitarna, kiedy zstapiła do mas. To samo stało się z polityką i ogólnie
                  pojętym
                  >
                  > kierowaniem państwem.
                  > Pozdrawiam.

czyli rozumiem że Ty chciałbyś powrotu żeby państwem rządzili ludzie
                  naznaczeni, bogaci ,,.... a może cenzus majątkowy wprowadzić przy głosowaniu
                  i również cenzus majątkowy przy egz na wyższe uczelnie żeby przypadkiem masy
                  nie kształciłi sie za bardzo!!!
                  pozdr
                  aga
                  • Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:45
                    diabelek2 napisała:
                    > czyli rozumiem że Ty chciałbyś powrotu żeby państwem rządzili ludzie
                    > naznaczeni, bogaci ,,.... a może cenzus majątkowy wprowadzić przy głosowaniu
                    > i również cenzus majątkowy przy egz na wyższe uczelnie żeby przypadkiem masy
                    > nie kształciłi sie za bardzo!!!
                    > pozdr
                    > aga
                    Jak najbardziej. Chcę, aby państwem rządzili ludzie naznaczeni WIEDZĄ.
                    Wprowadźmy cenzus wykształcenia.
                    Pamiętaj aga, że anty-egalitaryzm jest podsatwą postępu, a egalitaryzm jest
                    mżonką. Nie ma ludzi równych. Każdy jest inny. Twierdząc, iż każdy jest taki
                    sam, obalasz tym samym dogmat wiary, jakoby Bóg tworzył człowieka na swoje
                    podobieństwo, ale każdemu darował specjalne umiejętności.
        • diabelek2 Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 19:16

> Naród daje się ponieść hasłom, które przedstawiają przyszłość w świetlanych
          > barwach. Nie musimy odnosić się nawet do sprawy akcesji. Prawie każdy, komu
          > obiecuje się, że będzie więcej zarabiał, mniej płacił w sklepach, będzie mu
          się
          >
          > wygodniej żyło, da się oplątać takim hasłom. I takie hasła są
          > najbradziej "chwytliwe", jak to się mówi "każdy je łyknie". A że na tego typu
          > hasełka nie trzeba zbyt wiele racjnolanych argumentów, nic poza zwykłymi
          > obiecankami-cacankami, nie jest tajemnicą. Trudniej jest przekonać ludzi
          > wcześniej raczonych obietnicami, porcją porządnej, rzetelnej argumentacji,
          > która porusza wszelkie "za" i "przeciw". Argumentacja na "NIE" w większości
          > taka była. I takie stanowisko będzie chciał poznać człowiek, którego stać na
          > chwilę refleksji, który chce poznać w jakiś sposób ogólnie pojętą "prawdę".
          > Natomiast co do równości głosów, podniosłem tą sprawę w innym kontekście. Nie
          > uważam, żeby taki "pan od łopaty" było osobą, która zdaje sobie sprawę ze
          swego
          >
          > głosu, którą właśnie stać na chwilę tej refleksji i dążenia do poznania
          prawdy.
          >
          > Człowiek ten jest materiałem podatnym w wielkim stopniu na propagandę,
          > zwodniczą propagandę. Lecz głos tego człowieka, jest tyle samo wart w
          > demokracji, co głos kogoś, kto sili się na chwilę zadumy nad stanem państwa.

no całe szczęście że Ty jedna(jedny) jesteś mądra(Y) i nie dajsz się ponieść
          populistycznym hasłom, dzięki Ci że jesteś , bo gdyby nie Ty to nie wiem co by
          się stało...dobrze że mnie oświeciłaś (eś)...
          :PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
          jezu skąd Tacy ludzie się urywają , malkontenci, marudy wiecznie
          niezadowolone ,wiecznie narzekające i wiecznie węszące spisek wszystkich
          przeciw wszystkim. dla Takich jak Ty kto by nie rządził to i tak będzie źle i
          nie po Twojej myśli. Oj zastanw Ty się nad swoim życie, zastanów, czy nie
          lepiej choć troche z uśmiechem patrzeć na świat, nawet jeśli nie zawsze ten
          świat jest piękny i dobry????
          a kończąc te moje wypociny wypraszam sobie nazywanie mnie ciemny i głupi
          narodem !!!!!!!!!!!!!
          pozdrawiam ciepło, słónecznie, serdecznie
          agnieszka!!!!!!!!!!
          • brezly Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 19:21
            Raz sie jest na wozie raz pdo wozem. Ja mialem podobne do twoich refleksje jak
            Tyminski dokopal Mazowieckiemu. Mnie sie to glowie nie miescilo (do dzis sie
            nie miesci).
            Kazde wybory, ktore nie sa po naszej mysli sklaniaja do do rozwzan
            niedoskonalosci demokracji.
            Kazdy ptak, ktory robi nam glowe sklania nas do przemyslen nad istota rachunku
            prawdopodbienstwa.
            Valde bene
            • Gość: Elendil Re: Nie martw siem, Elendil IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:36
              brezly napisał:

> Raz sie jest na wozie raz pdo wozem. Ja mialem podobne do twoich refleksje
              jak
              > Tyminski dokopal Mazowieckiemu. Mnie sie to glowie nie miescilo (do dzis sie
              > nie miesci).
              > Kazde wybory, ktore nie sa po naszej mysli sklaniaja do do rozwzan
              > niedoskonalosci demokracji.
              > Kazdy ptak, ktory robi nam glowe sklania nas do przemyslen nad istota
              rachunku
              > prawdopodbienstwa.
              > Valde bene

Jeśli to coś zmieni, to powiem, że wynik wyborów, czy referendum nie miał tu
              znaczenia. Jestem antydemokratą i uważam ten ustrój za najgorszy, zaraz po
              totalitaryźmie.
              Pozdrawiam
              • diabelek2 Re: Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 19:43

> brezly napisał:
                >
                > > Raz sie jest na wozie raz pdo wozem. Ja mialem podobne do twoich refleksje
                >
                > jak
                > > Tyminski dokopal Mazowieckiemu. Mnie sie to glowie nie miescilo (do dzis s
                > ie
                > > nie miesci).
                > > Kazde wybory, ktore nie sa po naszej mysli sklaniaja do do rozwzan
                > > niedoskonalosci demokracji.
                > > Kazdy ptak, ktory robi nam glowe sklania nas do przemyslen nad istota
                > rachunku
                > > prawdopodbienstwa.
                > > Valde bene
                >
                > Jeśli to coś zmieni, to powiem, że wynik wyborów, czy referendum nie miał tu
                > znaczenia. Jestem antydemokratą i uważam ten ustrój za najgorszy, zaraz po
                > totalitaryźmie.
                > Pozdrawiam

jeśli można spytać to jaki ustrój uważasz za najlepszy...
                moe tak jak Monteskiusz uważasz że idalna byłaby monarchaia, lub nizgorsza
                republika arystokratyczna!!!!
                pozdr
                aga
                • Gość: Elendil Re: Nie martw siem, Elendil IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:48
                  diabelek2 napisała:

> jeśli można spytać to jaki ustrój uważasz za najlepszy...
                  > moe tak jak Monteskiusz uważasz że idalna byłaby monarchaia, lub nizgorsza
                  > republika arystokratyczna!!!!
                  > pozdr
                  > aga
                  Widzę, że pilnie studiujesz doktryny :-)
                  Otóż to. Monarchia lub właśnie republika arystokratyczna, ale raczej w odmianie
                  demokracji ateńskiej - zaznaczę, iż nie ma tu sprzeczności. Demokracja ateńska
                  była właśnie naznaczona anty-egalitaryzmem.
                  Pozdrawiam
                  • diabelek2 Re: Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 19:50

> diabelek2 napisała:
                    >
                    > > jeśli można spytać to jaki ustrój uważasz za najlepszy...
                    > > moe tak jak Monteskiusz uważasz że idalna byłaby monarchaia, lub nizgorsza
                    >
                    > > republika arystokratyczna!!!!
                    > > pozdr
                    > > aga
                    > Widzę, że pilnie studiujesz doktryny :-)
                    > Otóż to. Monarchia lub właśnie republika arystokratyczna, ale raczej w
                    odmianie
                    >
                    > demokracji ateńskiej - zaznaczę, iż nie ma tu sprzeczności. Demokracja
                    ateńska
                    > była właśnie naznaczona anty-egalitaryzmem.
                    > Pozdrawiam

a Ty też dobrze zaznajomiomy z tematem doktryn :P, nawet lepiej niż ja,
                    naprawdę!!!!
                    czy przypadkiem nie czeka Cie egzamin z tego ciekawego przedmiotu ???
                    aga
                    • brezly Re: Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 19:53

>
                      > a Ty też dobrze zaznajomiomy z tematem doktryn :P, nawet lepiej niż ja,
                      > naprawdę!!!!
                      > czy przypadkiem nie czeka Cie egzamin z tego ciekawego przedmiotu ???
                      > aga

Ty sie modl zeby on na nim nie pytal :-))

B/Y
                      • diabelek2 Re: Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 19:57
                        brezly napisał:

>
                        > >
                        > > a Ty też dobrze zaznajomiomy z tematem doktryn :P, nawet lepiej niż ja,
                        > > naprawdę!!!!
                        > > czy przypadkiem nie czeka Cie egzamin z tego ciekawego przedmiotu ???
                        > > aga
                        >
                        > Ty sie modl zeby on na nim nie pytal :-))
                        >
                        > B/Y

kurczę Brezly no toś mnie teraz zagiął, jak on mnie będzie pytał to nie żyje,
                        ale wiesz wątpie bo mój profesor z doktryn to raczej ma inne poglądy od
                        szanownego Kolegi!!!!!
                        buzka
                        aga
                        • brezly Re: Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 20:01

> kurczę Brezly no toś mnie teraz zagiął, jak on mnie będzie pytał to nie żyje,
                          > ale wiesz wątpie bo mój profesor z doktryn to raczej ma inne poglądy od
                          > szanownego Kolegi!!!!!
                          > buzka
                          > aga

A ten profesor od doktryn to nie jest jeszcze z czasow poprzedniej Doktryny? Bo
                          oni tacy dosc doktrynalni byli :-)) Powrotu monarchii ani wstretu do
                          totalitaryzmu nie glosili :-)

A na priva zajrzyj.
                          B.
                          • diabelek2 Re: Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 20:05
                            brezly napisał:

>
                            > > kurczę Brezly no toś mnie teraz zagiął, jak on mnie będzie pytał to nie ży
                            > je,
                            > > ale wiesz wątpie bo mój profesor z doktryn to raczej ma inne poglądy od
                            > > szanownego Kolegi!!!!!
                            > > buzka
                            > > aga
                            >
                            > A ten profesor od doktryn to nie jest jeszcze z czasow poprzedniej Doktryny?
                            Bo
                            >
                            > oni tacy dosc doktrynalni byli :-)) Powrotu monarchii ani wstretu do
                            > totalitaryzmu nie glosili :-)
                            >
                            > A na priva zajrzyj.
                            > B.

a powiem Ci że mój profesor to może i starje daty ale niezwykle mądry i
                            zrwnoważony, no taki fajny papcio, z miną niesrogą, mam czasami wrażenie że
                            traktował nas jak swoje wnuki!!!

a na priva zajrzę!!!
                            a.
                          • diabelek2 Re: Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 20:14
                            już odpisałam teraz Ty zajrzyj!!!!!!!
                    • Gość: Elendil Re: Nie martw siem, Elendil IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:56
                      diabelek2 napisała:

> naprawdę!!!!
                      > aga
                      Ja już mam to za sobą na szczęście :)
                      • diabelek2 Re: Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 20:03

> diabelek2 napisała:
                        >
                        > > a Ty też dobrze zaznajomiomy z tematem doktryn :P, nawet lepiej niż ja,
                        > > naprawdę!!!!
                        > > czy przypadkiem nie czeka Cie egzamin z tego ciekawego przedmiotu ???
                        > > aga
                        > Ja już mam to za sobą na szczęście :)

a można spytać u kogo zdawałeś egzamin??
                        • Gość: Elendil Re: Nie martw siem, Elendil IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 22:36
                          diabelek2 napisała:

>> a można spytać u kogo zdawałeś egzamin??

Można spytać :)
                          U prof. Macieja Maciejewskiego.
                          • diabelek2 Re: Nie martw siem, Elendil 09.06.03, 23:15

> diabelek2 napisała:
                            >
                            > >> a można spytać u kogo zdawałeś egzamin??
                            >
                            > Można spytać :)
                            > U prof. Macieja Maciejewskiego.

a to Ty z prawa jesteś, bo z tego co wiem to prof. Maciejewski tam wykłada!!
                            a ja z politologii, więc prof. Bokajło!!!
                    • Gość: mr_pope Re: Nie martw siem, Elendil IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 22:43
                      diabelek2 napisała:

> naprawdę!!!!
                      > aga
                      On już miał egzamin.
          • Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:26
            diabelek2 napisała:
            > no całe szczęście że Ty jedna(jedny) jesteś mądra(Y) i nie dajsz się ponieść
            > populistycznym hasłom, dzięki Ci że jesteś , bo gdyby nie Ty to nie wiem co
            by
            > się stało...dobrze że mnie oświeciłaś (eś)...
            To już Ty powiedziałaś, dziękuję za taką pozytywną ocenę. Po drugie, jakim
            populistycznym hasłom?
            > :PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
            > jezu skąd Tacy ludzie się urywają , malkontenci, marudy wiecznie
            > niezadowolone ,wiecznie narzekające i wiecznie węszące spisek wszystkich
            > przeciw wszystkim. dla Takich jak Ty kto by nie rządził to i tak będzie źle i
            > nie po Twojej myśli. Oj zastanw Ty się nad swoim życie, zastanów, czy nie
            > lepiej choć troche z uśmiechem patrzeć na świat, nawet jeśli nie zawsze ten
            > świat jest piękny i dobry????
            > a kończąc te moje wypociny wypraszam sobie nazywanie mnie ciemny i głupi
            > narodem !!!!!!!!!!!!!
            > pozdrawiam ciepło, słónecznie, serdecznie
            > agnieszka!!!!!!!!!!
            Otóż nie muszę szukać spisku, by wiedzieć, że państwo chce mnie
            kulturalnie 'wydymać' i 'okraść'. W państwie, w którym większość ludzi uważa,
            że bogatym trzeba zabierać i oddawać biednym, w państwie, w którym nie ma
            poszanowania dla świętego prawa własności, w państwie, gdzie co chwilę rządzący
            dobierają się do mojego portfela i życia prywatnego NIE MOŻNA SIĘ UŚMIECHAĆ.
            A jeśli czujesz się urażona słowami, iż naród jest ciemny i głupi, to
            reklamacje proszę kierować do św.Tomasza z Akwinu, Arystotelesa, Kartezjusza,
            Monteskiusza, Marksa, Diderot'a, Woltera, Staszica, Kołątaja, Erazma z
            Rotterdamu (polecam "Pochwałę głupoty"), Machiavellego, a nawet to
            Schumanna ...itp. Mogę jeszcze
            długo wymieniać, ale jest to bezcelowe w tym momencie.
            Pozdrawiam również.
            • diabelek2 Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 19:35

> diabelek2 napisała:
              > > no całe szczęście że Ty jedna(jedny) jesteś mądra(Y) i nie dajsz się poni
              > eść
              > > populistycznym hasłom, dzięki Ci że jesteś , bo gdyby nie Ty to nie wiem c
              > o
              > by
              > > się stało...dobrze że mnie oświeciłaś (eś)...
              > To już Ty powiedziałaś, dziękuję za taką pozytywną ocenę. Po drugie, jakim
              > populistycznym hasłom?
              > > :PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
              > > jezu skąd Tacy ludzie się urywają , malkontenci, marudy wiecznie
              > > niezadowolone ,wiecznie narzekające i wiecznie węszące spisek wszystkich
              > > przeciw wszystkim. dla Takich jak Ty kto by nie rządził to i tak będzie źl
              > e i
              > > nie po Twojej myśli. Oj zastanw Ty się nad swoim życie, zastanów, czy nie
              > > lepiej choć troche z uśmiechem patrzeć na świat, nawet jeśli nie zawsze te
              > n
              > > świat jest piękny i dobry????
              > > a kończąc te moje wypociny wypraszam sobie nazywanie mnie ciemny i głupi
              > > narodem !!!!!!!!!!!!!
              > > pozdrawiam ciepło, słónecznie, serdecznie
              > > agnieszka!!!!!!!!!!
              > Otóż nie muszę szukać spisku, by wiedzieć, że państwo chce mnie
              > kulturalnie 'wydymać' i 'okraść'. W państwie, w którym większość ludzi uważa,
              > że bogatym trzeba zabierać i oddawać biednym, w państwie, w którym nie ma
              > poszanowania dla świętego prawa własności, w państwie, gdzie co chwilę
              rządzący
              >
              > dobierają się do mojego portfela i życia prywatnego NIE MOŻNA SIĘ UŚMIECHAĆ.
              > A jeśli czujesz się urażona słowami, iż naród jest ciemny i głupi, to
              > reklamacje proszę kierować do św.Tomasza z Akwinu, Arystotelesa, Kartezjusza,
              > Monteskiusza, Marksa, Diderot'a, Woltera, Staszica, Kołątaja, Erazma z
              > Rotterdamu (polecam "Pochwałę głupoty"), Machiavellego, a nawet to
              > Schumanna ...itp. Mogę jeszcze
              > długo wymieniać, ale jest to bezcelowe w tym momencie.
              > Pozdrawiam również.

czyli Ty byś chciał żeby było jak u Locka, żeby własnośc prywatna bya święta,
              nietykalna...
              własnośc prywatna osią ustroju politycznego!!!!
              tych panów których wymienieś ostatnio miałam przyjemność dość mocno
              zaznajamiać, więc doktryny polityczne tych miłych gości są mi znane, ale nie do
              nich mam pretensje o głupote i ciemnote narodu ale właśnie do Ciebie, bo z nimi
              mi dość cięzko by się polemizowało, a ty raczej jesteś że tak powiem bardziej
              dostępny:PPPPP

buziak (europejski )hihihi
              agnieszka
              • Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:41
                > czyli Ty byś chciał żeby było jak u Locka, żeby własnośc prywatna bya święta,
                > nietykalna...
                > własnośc prywatna osią ustroju politycznego!!!!
                > tych panów których wymienieś ostatnio miałam przyjemność dość mocno
                > zaznajamiać, więc doktryny polityczne tych miłych gości są mi znane, ale nie
                do
                >
                > nich mam pretensje o głupote i ciemnote narodu ale właśnie do Ciebie, bo z
                nimi
                >
                > mi dość cięzko by się polemizowało, a ty raczej jesteś że tak powiem bardziej
                > dostępny:PPPPP
                >
                > buziak (europejski )hihihi
                > agnieszka

Rozumiem, że dla Ciebie kradzież jest moralna?
                Poza tym, to nie obywatele istnieją dla państwa, tylko państwo dla obywateli.
                Jeśli zaznajamiasz się z doktrynami, to wiadome jest Ci coś na temat umowy
                społecznej i pierwotności własności prywatnej w stosunku do własności
                publicznej, nie mówiąc już pierwotności interesu jednostki, jako podstawowej
                komórki społecznej, wobec interesu ogółu?
                • diabelek2 Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 19:46

> > czyli Ty byś chciał żeby było jak u Locka, żeby własnośc prywatna bya świę
                  > ta,
                  > > nietykalna...
                  > > własnośc prywatna osią ustroju politycznego!!!!
                  > > tych panów których wymienieś ostatnio miałam przyjemność dość mocno
                  > > zaznajamiać, więc doktryny polityczne tych miłych gości są mi znane, ale n
                  > ie
                  > do
                  > >
                  > > nich mam pretensje o głupote i ciemnote narodu ale właśnie do Ciebie, bo z
                  >
                  > nimi
                  > >
                  > > mi dość cięzko by się polemizowało, a ty raczej jesteś że tak powiem bardz
                  > iej
                  > > dostępny:PPPPP
                  > >
                  > > buziak (europejski )hihihi
                  > > agnieszka
                  >
                  > Rozumiem, że dla Ciebie kradzież jest moralna?
                  > Poza tym, to nie obywatele istnieją dla państwa, tylko państwo dla obywateli.
                  > Jeśli zaznajamiasz się z doktrynami, to wiadome jest Ci coś na temat umowy
                  > społecznej i pierwotności własności prywatnej w stosunku do własności
                  > publicznej, nie mówiąc już pierwotności interesu jednostki, jako podstawowej
                  > komórki społecznej, wobec interesu ogółu?

umowy społecznej ale wedle kogo, bo jeśli zaznajamiasz sie z doktrynami to
                  wiesz ze idea umowy społecznej u każdego jest inna??
                  buziaki, teraz skończe bo jestem w trakcie sesji i muszę się uczyć, choć
                  przyznam że dyskusja z Tobą jest szalenie intersująca i owocna!!!!
                  ale lepiej prowadziłoby się ją na żywo:P
                  cieplotko pozdrawiam
                  aga
                  • Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:54
                    diabelek2 napisała:
                    > umowy społecznej ale wedle kogo, bo jeśli zaznajamiasz sie z doktrynami to
                    > wiesz ze idea umowy społecznej u każdego jest inna??
                    > buziaki, teraz skończe bo jestem w trakcie sesji i muszę się uczyć, choć
                    > przyznam że dyskusja z Tobą jest szalenie intersująca i owocna!!!!
                    > ale lepiej prowadziłoby się ją na żywo:P
                    > cieplotko pozdrawiam
                    > aga

Mam na myśli szkołę Locke-ańską. Na radykalizm demokratyczny Rousseau nie będę
                    się powoływał, bo ten człowiek sam się zamotał we własnych poglądach.
                    Odnośnie dyskusji na żywo, zgadzam się z Tobą całkowicie w tym względzie :-P
                    (Ale będzie na to czas zapewne po sesji, którą dane jest i mi się raczyć...)
                    Pozdrawiam
                    • diabelek2 Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 20:01

> diabelek2 napisała:
                      > > umowy społecznej ale wedle kogo, bo jeśli zaznajamiasz sie z doktrynami to
                      >
                      > > wiesz ze idea umowy społecznej u każdego jest inna??
                      > > buziaki, teraz skończe bo jestem w trakcie sesji i muszę się uczyć, choć
                      > > przyznam że dyskusja z Tobą jest szalenie intersująca i owocna!!!!
                      > > ale lepiej prowadziłoby się ją na żywo:P
                      > > cieplotko pozdrawiam
                      > > aga
                      >
                      > Mam na myśli szkołę Locke-ańską. Na radykalizm demokratyczny Rousseau nie
                      będę
                      >
                      > się powoływał, bo ten człowiek sam się zamotał we własnych poglądach.
                      > Odnośnie dyskusji na żywo, zgadzam się z Tobą całkowicie w tym względzie :-P
                      > (Ale będzie na to czas zapewne po sesji, którą dane jest i mi się raczyć...)
                      > Pozdrawiam

mówisz że Locka?? czyli dobrowolne porozumienie się jed dla zaspokojenia
                      potrzeb wspólnych wszystkim ludziom, priorytet jed nad państwem, państwo jako
                      rodzaj zarządu powierniczego...itd.
                      dobra już nie odpowiadaj idę się uczyć:P
                      buziak wg Grocjusza!!!!
                      aga
                      • Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 22:29
                        diabelek2 napisała:

> mówisz że Locka?? czyli dobrowolne porozumienie się jed dla zaspokojenia
                        > potrzeb wspólnych wszystkim ludziom, priorytet jed nad państwem, państwo jako
                        > rodzaj zarządu powierniczego...itd.
                        > dobra już nie odpowiadaj idę się uczyć:P
                        > buziak wg Grocjusza!!!!
                        > aga

Po pierwsze: Interes jednostki jest zgodny z interesem społecznym. Skoro
                        jednostki są immanentną częścią większego ogółu, jakim jest społeczeństwo, ich
                        poszczególne interesy muszą wyrażać się w interesie ogólnym. Faktycznie rzecz
                        biorąc, podważam taki wynalazek, jakim jest interes społeczny, sprzeczny z
                        interesem jednostki, pójdę dalej - podważam istnienie interesu społecznego jako
                        wartości samoistnej, twierdząc, że jest on zbiorem poszczególnych interesów
                        partykularnych.
                        Jednostka stoi nad państwem, państwo zabija indywidualizm w imię kolektywizmu,
                        opierającego się na równianiu na zasadzie równi pochyłej (w dół, żeby nie było
                        niejasności).
                        Wyłóżmy podstawowe założenia umowy społecznej wg Locke'a:
                        Przedpaństwowy stan naturalny nie był tak, jak u Hobbes'a okresem wojny, nędzy
                        i strachu. To czas, w którym ludzie żyli w wolności i równości, panował
                        odwieczny system moralny chroniący jednostkę przed złem. Ludzie nie byli
                        jeszcze zdemoralizowani, byli istotami rozumnymi i chętnie podporządkowującymi
                        się prawu natury. Prawo natury było zaś związane z naturą człowieka, było jego
                        prawem podmiotowycm, które dawało mu władzę zachowania życia i karania tych,
                        którzy je naruszyli.
                        Najważniejszym powodem utworzenia władzy państwowej była konieczność karania
                        przestępców, dlatego jednostki porozumiały się i zdecydowały scedować swe prawa
                        na pewne ciało.
                        Umowa społeczna u Locke'a składa się z dwóch aktrów:
                        1) umowa między jednostkami ustanawiająca społeczeństwo;
                        2) umowa społeczeństwa z władzą tworząca państwo, czyli rząd (rozwiązanie
                        drugiego aktu nie niweczy społeczeństwa, bo jest ono starsze niż państwo).
                        Celem umowy społecznej jest umacnianie podstwaowych praw jednostki
                        przysługujących jej już w stanie natury, czyli tego wszystkiego, co już
                        istaniało wcześniej (prawo do życia, własności, wolności). Państwo jest stróżem
                        tego, co istaniło przed nim i istnieje niezależnie od niego. Nie może ono
                        tworzyć norm, które naruszałyby podmiotowe prawa jednostek i wkraczać w sfery
                        przemysłu, handlu, życia religijnego, kulturalnego i społecznego. Państwo
                        zyskuje prawo do stanowienia praw pozytywnych i ich egzekwowania w zakresie
                        ochrony praw naturalnych i dla jej wymuszenia dopuszczalna jest siła przymusu,
                        w którą państwo może być wyposażone. ALE WŁADZA USTAWODAWCZA NIE JEST SUWERENNA
                        W STOSUNKU DO JEDNOSTKI WYPOSAŻONEJ W NIEZBYWALNE PRAWA NATURALNE.
                        Idźmy dalej, podpierając się rozważaniami Roberta Nozicka:
                        Stanem wyjściowym jest posiadanie praw przez jednostki. Państwo powstaje, gdyż
                        jednostki nie są w stanie chronić swych praw. Powstanie tego "ciała" było
                        właściwe powstawaniu agencji ubezpieczeniowych, które oferowały egzekwowanie
                        umów, zobowiązań, ochronę życia i mienia ubezpieczonych. Jedna z agencji
                        ostatecznie zdobyła monopol na używanie siły i stała się PAŃSTWEM-MINIMUM.
                        monopol tej agencji powstał, gdyż oferowała najmniejsze koszty usług.
                        Państwo inne, niż państwo-minimum nie da się w ogóle uzasadnić umową społeczną,
                        jego zadaniem bowiem i jedyną racją istnienia jest ochrona praw. Państwo, które
                        chciałoby zająć się sprawiedliwością rozdzielającą dobra, narusza prawa ludzi i
                        zasadę, że WSZYSCY LUDZIE MAJĄ TE SAME PRAWA, CHOĆ RÓŻNE MOŻLIWOŚCI I
                        ZDOLNOŚCI. Per analogiam, państwo, które stosuje podatki progresywne ogranicza
                        wolność bogatszych ludzi i nie traktuje wszystkich tak samo.
                        Podsumowując, jednostki porozumiewają się nie dla zaspokojenia potrzeb
                        wspólnych, ale dla zabezpieczenia własnych praw. Tym samym każde działanie
                        udeżające w indywidualne prawa jednostki nie mają racji bytu. A zatem pod tym
                        względem jednostka stoi ponad państwem.
                        • diabelek2 Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 23:09
                          jak bym czytała swoje notatki z doktryn, słowo w słowo:PPPPPP
                          dobrej nocy
                          ja
                          • chenjera_imbwa Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 23:17
                            Bo pewnie korzystacie z tej samej książki:))
                        • chenjera_imbwa Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 23:15
                          1.Wszystko ładnie i jasne, piękny komentarz Locke'a. Zapominasz o jednym.
                          Ten człowiek, skąd inąd genialny filozof polityczny, popełnił jeden błąd.
                          Założył, że państwo powstało w wyniku umowy społecznej (a raczej kilku) co
                          jest, patrząc na historię świata, bzdurą.

2.Nie było porozumienia między WSZYSTKIMI jednostkami. Co najwyżej między tymi,
                          którym ludzie przypisali charyzmę. Te jednostki się dogadały i przy pomocy
                          posiadanych środków podporządkowali sobie pozostałych i narzuciły im swoje
                          prawa. Tak powstało państwo.

3.Założenie Locke'a, dotyczące umowy społecznej, doprowadziło go do wniosku, że
                          państwo powinno chronić prawa naturalne, czyli wolność, własność, życie. Jest
                          to rzecz jasna zaprzeczenie, bo jak państwo ma chronić własność jeśli ją
                          narusza przez podatki? Jak ma chronić wolność jeśli zamyka ludzi za działanie
                          przeciw jego prawu? Jak może chronić życie jeśli uzurpuje sobie do posiadania
                          środków do likwidacji życia?

4.A co do reszty wypowiedzi. Zapomniałeś dodać do "autorytetów" Sorela (to dla
                          lewackich egalitarystów). I reszta wywodu się zgadza. Każda jednostka,
                          obojętnie czy w tłumie, czy sama, dąży do zaspokojenia swoich potrzeb. Głupota
                          tłumu bierze się tej przyczyny, że większość to ludzie prości dążący do jak
                          najszybszego zapewnienia sobie tzw. godnego bytu. Kiedy znajdą się w większej
                          ilości ich głos jest mocniejszy, zwłaszcza w demokracji gdy stanowią elektorat.
                          Czy ktokolwiek z krzyczących o podwyżkę pensji dla wszystkich (vide
                          Solidarność'80) myśli o skutkach wywołanych przez podaż pieniądza? Czy ci,
                          którzy chcą opieki państwowej zastanawiają się, skąd państwo weźmie pieniądze
                          gdy zabraknie "wyzyskiwaczy" i "pazernych kapitalistów"?

5. Demokracja tak naprawdę nie niesie żadnej wolności i równości. Wręcz
                          przeciwnie, jest to skrajnie antyegalitarny ustrój, gdzie pewne grupy społeczne
                          (czy to przez lobbing, czy przez partie) zdobywają sobie przywileje. Finansami
                          sterują ludzie, którzy żadnego przygotowania w tej kwestii nie mają. Podobnie z
                          prawem, gospodarką, edukacją narodową i tak dalej (w tym momencie nie mam na
                          myśli "specjalistów" w ministerstwach, a posłów).

6. Oczywiście nie oznacza to, że uważam WSZYSTKICH ludzi za głupców. Wręcz
                          przeciwnie. Uważam, że ludzie są zdolni. Tak zdolni, że nie powinno się
                          zakładać irracjonalności jednostki a pełną racjonalnosć narodu czy ustawodawcy-
                          tak jak ma to miejsce w demokracji.

pozdrawiam

• Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 23:21
                            chenjera_imbwa napisał:

> 1.Wszystko ładnie i jasne, piękny komentarz Locke'a. Zapominasz o jednym.
                            > Ten człowiek, skąd inąd genialny filozof polityczny, popełnił jeden błąd.
                            > Założył, że państwo powstało w wyniku umowy społecznej (a raczej kilku) co
                            > jest, patrząc na historię świata, bzdurą.
                            >
                            > 2.Nie było porozumienia między WSZYSTKIMI jednostkami. Co najwyżej między
                            tymi,
                            >
                            > którym ludzie przypisali charyzmę. Te jednostki się dogadały i przy pomocy
                            > posiadanych środków podporządkowali sobie pozostałych i narzuciły im swoje
                            > prawa. Tak powstało państwo.
                            >
                            > 3.Założenie Locke'a, dotyczące umowy społecznej, doprowadziło go do wniosku,
                            że
                            >
                            > państwo powinno chronić prawa naturalne, czyli wolność, własność, życie. Jest
                            > to rzecz jasna zaprzeczenie, bo jak państwo ma chronić własność jeśli ją
                            > narusza przez podatki? Jak ma chronić wolność jeśli zamyka ludzi za działanie
                            > przeciw jego prawu? Jak może chronić życie jeśli uzurpuje sobie do posiadania
                            > środków do likwidacji życia?
                            >
                            Oczywiście, zgadzam się z Tobą. Przedstawiłem tu teorię Locke'a, by nie było
                            niejasności w podstwowych problemach i założeniach tego doktrynera. Natomiast,
                            czy zgadzam się z nim całkowicie, to już inna para kaloszy. Jak każdy system,
                            również i ten miał swoje braki, które poruszyłeś wyżej.

> 4.A co do reszty wypowiedzi. Zapomniałeś dodać do "autorytetów" Sorela (to
                            dla
                            > lewackich egalitarystów). I reszta wywodu się zgadza. Każda jednostka,
                            > obojętnie czy w tłumie, czy sama, dąży do zaspokojenia swoich potrzeb.
                            Głupota
                            > tłumu bierze się tej przyczyny, że większość to ludzie prości dążący do jak
                            > najszybszego zapewnienia sobie tzw. godnego bytu. Kiedy znajdą się w większej
                            > ilości ich głos jest mocniejszy, zwłaszcza w demokracji gdy stanowią
                            elektorat.
                            >
                            > Czy ktokolwiek z krzyczących o podwyżkę pensji dla wszystkich (vide
                            > Solidarność'80) myśli o skutkach wywołanych przez podaż pieniądza? Czy ci,
                            > którzy chcą opieki państwowej zastanawiają się, skąd państwo weźmie pieniądze
                            > gdy zabraknie "wyzyskiwaczy" i "pazernych kapitalistów"?
                            >
                            > 5. Demokracja tak naprawdę nie niesie żadnej wolności i równości. Wręcz
                            > przeciwnie, jest to skrajnie antyegalitarny ustrój, gdzie pewne grupy
                            społeczne
                            >
                            > (czy to przez lobbing, czy przez partie) zdobywają sobie przywileje.
                            Finansami
                            > sterują ludzie, którzy żadnego przygotowania w tej kwestii nie mają. Podobnie
                            z
                            >
                            > prawem, gospodarką, edukacją narodową i tak dalej (w tym momencie nie mam na
                            > myśli "specjalistów" w ministerstwach, a posłów).
                            >
                            > 6. Oczywiście nie oznacza to, że uważam WSZYSTKICH ludzi za głupców. Wręcz
                            > przeciwnie. Uważam, że ludzie są zdolni. Tak zdolni, że nie powinno się
                            > zakładać irracjonalności jednostki a pełną racjonalnosć narodu czy
                            ustawodawcy-
                            >
                            > tak jak ma to miejsce w demokracji.
                            >
                            > pozdrawiam
                            >
                            Nic dodać, nic ująć. Ale niestety, w naszym kraju dupokracja rulez...
                        • chenjera_imbwa Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 23:54
                          Zapomniałem jeszcze dodać odnośnie Twojej wypowiedzi o progresywnych podatkach.

Z punktu widzenia gospodarczego ważniejsza jest stawka podatkowa. Na pewno
                          wolałbyś 100 progów podatkowych 1-10% niż jeden liniowy 26%, prawda? W końcu to
                          niskie podatki przyciągają kapitał, a nie poczucie sprawiedliwości.

Z punktu widzenia etycznego nie bardzo rozumiem dlaczego progresja ma być
                          sprawiedliwa. Zwłaszcza przy tak śmiesznych założeniach (dla sumy 4000
                          sprawiedliwe będzie 22%, dla sumy 4001 sprawiedliwe będzie 40%).

pozdr
          • Gość: Elendil Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 22:14
            No i szkoda... Dyskusja się urwała, a zapowiadała się tak ciekawie...
    • zoska6 Re: Głupota i ciemnota narodu potwierdzona empiry 09.06.03, 20:11
      Niestety, taka jest b. gorzka prawda. Polskie to spoleczenstwo to masa
      robotniczo-agrarna. To w wiekszosci spadkobiercy mysli najglupszego soltysa
      PRL-u, czyli Gomulki (jak nazwal go Tyrmand). Jesli ktos jest tego swiadomy,
      zycie w Polsce jest nie do zniesienia. Masz absolutna racje. Wejscie do Unii,
      teraz? Beznadzieja. Juz teraz mozna powiedziec, ze dziura w budzecie przekroczy
      w przyszlym roku 50 mld. Paliwo na pewno bedzie drozsze (juz i tak jest
      beznadziejnie drogie), zywnosc i lekarstwa tez podrozeja, a pensje pozostana
      bez zmian. Za to wszystko zaplaca najubozsi. Mowiac krotko, kto nie ma, temu
      bedzie jeszcze odebrane. Do Unii tak naprawde wchodza ci, ktorzy posiadaja
      media i w rezultacie decyduja jak masa ma pomyslec - kto ma media ten ma
      wiadomosc, zeby wspomniec oczywisty fakt. Spokojnie musza przeminac dwa
      pokolenia zanim pojawia sie trwale korzysci zakupienia luksusowej limuzyny
      przez myslicieli w gumofilcach zyjacych na zapuszczonym gumnie, do czego
      niewatpliwie mozna przyrownac obecne wejscie do UE.
    • wielki_czarownik Już dawno to zauważyłem i mam rozwiązanie: 09.06.03, 20:34
      Poniżej link do wątku o tym problemie.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=6293737
      • chenjera_imbwa Re: Już dawno to zauważyłem i mam rozwiązanie: 09.06.03, 23:20
        Ja znam już Twoje rozwiązania. Niech rządzi armia i jej dzieci, prawda?:)))
    • Gość: ??? Elendil czy wielki_czarownik? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.03, 20:35
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=6293737&a=6293737
      Poczytajcie tę dyskusję na forum Społeczeństwo.....
      • wielki_czarownik To dwie różne osoby - poniżej dowód. 09.06.03, 20:46
        Teraz napiszę niezalogowany, aby było widać, że mam inny IP.
        • Gość: Wielki Czarownik I co? /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.03, 20:47
          • Gość: ??? Re: I nic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.03, 22:59
            To żaden dowód. To nie sztuka poprosić kumpla zeby się wpisal z twoim
            nickiem.. Juz tu raz był taki co dowodził jak się mozna z róznych stron swiata
            kolejno wpisywać, wiec mnie nie przekonałeś:)) Jedno mnie tylko zastanawia,
            czemu się tak pospieszyłes z tym dowodzeniem? Znasz powiedzenie "winni sie
            tłumaczą"? W koncu jak chcesz to sobie pisz pod jakim chcesz nickiem. Tak mi
            się skojarzyło ze na forum "Społeczeństwo" jest wątek na ten sam temat i jakos
            dziwnym trafem na wrocławskim też...
            • wielki_czarownik To jak mam udowodnić? 09.06.03, 23:37
              • wielki_czarownik Tu jest dowód niepodważalny 09.06.03, 23:43
                Miałem kłopoty z logowaniem i w tym wątku są moje posty zalogowane i
                niezalogowane. Wątek jest z marca.
                Niezalogowany
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=5108126&a=5108367Zalogowany
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=5108126&a=5108126Starczy?
                • Gość: Elendil Re: Tu jest dowód niepodważalny IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 23:54
                  Czarownik, po cholerę się tłumaczysz? Niech sobie gościu wierzy, w co mu się
                  żywnie podoba.
                  • Gość: ??? Re: Tu jest dowód niepodważalny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.03, 00:19
                    Otoz to!!
      • chenjera_imbwa Re: Elendil czy wielki_czarownik? 09.06.03, 23:57
        Ja potwierdzam, że Elendil i wieli_czarownik to dwie różne osoby.
        Wielki_czarownik jest młodym, przystojnym, bystrym i elokwentnym mężczyzną z
        zawiadiackim wąsikiem i uroczych blond włosach z pięknymi niebieskimi oczami.
        Elendil zaś to starszy mężczyzna pełny kompleksów na punkcie swojego dużego
        nosa i łysej czaszki.
        pozdr
        • Gość: Elendil Re: Elendil czy wielki_czarownik? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.06.03, 00:26
          chenjera_imbwa napisał:

> Ja potwierdzam, że Elendil i wieli_czarownik to dwie różne osoby.
          > Wielki_czarownik jest młodym, przystojnym, bystrym i elokwentnym mężczyzną z
          > zawiadiackim wąsikiem i uroczych blond włosach z pięknymi niebieskimi oczami.
          > Elendil zaś to starszy mężczyzna pełny kompleksów na punkcie swojego dużego
          > nosa i łysej czaszki.
          > pozdr

Hehehehe, dokładnie, wszystko się zgadza, oprócz: "starszy mężczyzna pełny
          kompleksów na punkcie swojego dużego nosa i łysej czaszki".
          Podrawiam
          • Gość: Kościelny Re: przepraszam, że wchodzę jak Piłat w credo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.03, 01:33
            ale to było o mnie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka